Auto pysähtyy

nopeammin

Suurin virhe jarrutusmatkoista puhuttaessa on painon vaikutuksen vetäminen mukaan keskusteluun. Painosta puhuminen jarrutusmatkaan vaikuttavana merkittävänä tekijänä todistaa täydellistä tietämättömyyttä fysiikan aivan perusolettamuksista.

Paino vaikuttaa jarrutusmatkaan vain sitä kautta, että moottoripyörän ilmanvastus on massaan suhteutettuna suurempi kuin yleensä aerodynaamisemmalla autolla ja lisäksi moottoripyörän kuljettaja voi jarrutustilanteessa vielä kasvattaa ilmanvastusta. Suuremmpissa nopeuksissa vaikutus voi olla jopa yli yhden G:n. Kaupunkinopeuksissa asialla ei ole käytännössä merkitystä.

Moottoripyörän etuina voivat olla myös parempaan pitoon optimoitu kumiseos, jousituksen paremmuus (es. rekkaan verrattuna) ja teoriassa myös jarrutusvoiman parempi annosteltavuus.

Koetilanteessa moottoripyörällä voidaan saavuttaa lyhyempiä jarrutusmatkoja jos kuljettajana on asiansa osaava kuski.

Käytännössä tilanne on kuitenkin täysin toinen. Autokuski Taavi Tavallinen runtaa hätätilanteessa jarrut pohjaan ja ABSt pysäyttävät auton noin 0,8 G:n hidastuvuudella kohtuullisella matkalla kuivalla asfaltilla. Moottoripyörällään takapuskurissa roikkuva Manne Mäntti on vailla mahdollisuuksia. Vaikka hän reagoisi salamannopeasti hänen keskivertotaitonsa eivät yllä auton automatiikan tasolle.

Ero mopomiehen ja autoilijan välillä kasvaa entisestään kun jarrutustilanne on yllättävä ja tienpinta epämääräinen. Hyvällä syyllä voisi yleistää, että auto pysähtyy yleensä nopemmin kuin moottoripyörä. Asia ei miksikään muutu vaikka olen itsekkin motoristi.

Eroa voi kuroa umpeen vain harjoittelemalla tai harjoittelemalla ja hankkimalla ABSt. Tärkeintä on kuitenkin ennakointi ja äkkijarrutustilanteen välttäminen. Takapuskurissa jarrujensa paremmuudesta unelmoiva tampiomotoristi kaivaa verta nenästään. mj.

24

3841

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kle

      Terve vaan !
      Välillä tuntui siltä kuin olisin lukenut omaa kommenttiani tuohon toiseen alempana olevaan ketjuun, mutta näin se on. Hyvä, jos vähitellen uskoisivat tämän asian ne ylivoimaisiin jarruihinsa luottavat puskurissa roikkujat, joista mainitsit.

    • kaveri on

      olla insinööri, ainakin tuo teksti on sitä ettei johda mihinkään, päivänselvää verrata nyt rekkaa ja moottoripyörää ja niiden jousitusta, heh heh, keskity johonkin muuhun eikä tuomoiseen , lehmätkin lentää jos on siivet juttuihin

      • käsittää

        Että jarrutusmatkan pituuteen vaikuttavista tekijöistä paino on vähäisin. Asia taisi tulla sinulle yllätyksenä? Asian voit varmistaa vaikka seiskaluokkalaisen fyysikan oppikirjasta.


      • tietää..
        käsittää kirjoitti:

        Että jarrutusmatkan pituuteen vaikuttavista tekijöistä paino on vähäisin. Asia taisi tulla sinulle yllätyksenä? Asian voit varmistaa vaikka seiskaluokkalaisen fyysikan oppikirjasta.

        Että liikemäärä on P=mv eli mitä suurempi massa ja nopeus sitä suurempi liikemäärä ja sitä vaikeampi pysäyttää esine.

        Ja vaikka peruskoulu jäisi kesken, maalaisjärjellä tajuaa, että mäkeä alassa pyöriä ilmapallo on helpompi pysäyttää, kuin öljytynnyri.


        PS: Mutta itsekin lyön vetoa, että auto pysähtyy ensin.
        Ainakin 40km/h nopeudella mäkeä alas "auto vs polkupyörä", auto pysähtyi ensin. Kokeiltu on.


      • kle
        käsittää kirjoitti:

        Että jarrutusmatkan pituuteen vaikuttavista tekijöistä paino on vähäisin. Asia taisi tulla sinulle yllätyksenä? Asian voit varmistaa vaikka seiskaluokkalaisen fyysikan oppikirjasta.

        Painon merkitys on vähäinen, jos ja kun se on jarrujen mitoituksessa otettu huomioon.

        Ylikuormitetun tai jarruttomalla peräkärryllä varustetun ajoneuvon tapauksessa painolla taas on erittäin suuri merkitys jarrutusmatkaan.

        Ylikuormatilanteessa ei renkaiden ja tienpinnan kontaktin kautta saada välitettyä ajoneuvon massaan verrattuna riittävää jarrutusvoimaa.

        Ylimitoitettujen jarrujen käyttäminen taas on normaalitilanteessa vaikeaa ilman ABS-järjestelmää.

        Moottoripyörän jarrut on käsittääkseni mitoitettu niin, että lyhimpään jarrutusmatkaan pääsee ajaessaan yksin. Raskaasti kuormattu matkapyörä kaksi päällä tarvitsee pitemmän pysähtymismatkan.


    • Pave

      >Suurin virhe jarrutusmatkoista puhuttaessa on painon vaikutuksen vetäminen mukaan keskusteluun. Painosta puhuminen jarrutusmatkaan vaikuttavana merkittävänä tekijänä todistaa täydellistä tietämättömyyttä fysiikan aivan perusolettamuksista.<


      Jos tuon tekstisi ymmärsin oikein, niin tarkoitit asialla sitä että painolla (massalla) ei ole merkitystä pysäytysmatkaan?
      Miten tuon valossa selität sen että tyhjä rekka pysähtyy kuitenkin paljon nopeammin kuin täyteen lastattu jossa painoeroa on kymmeniä tuhansia tonneja.
      Sama pienemmässä mittakaavassa, matkapyörä yksin ajettuna tai kaksipäällä kaikki varusteet?

      • tietää

        Tarkoittanet kymmeniä tuhansia kiloja,mainitsemiisi tonnimääriin pystyvät vain laivat. Merelläkin pieni pysähtyy isoa paljon lyhyemmällä matkalla.


      • Pave
        tietää kirjoitti:

        Tarkoittanet kymmeniä tuhansia kiloja,mainitsemiisi tonnimääriin pystyvät vain laivat. Merelläkin pieni pysähtyy isoa paljon lyhyemmällä matkalla.

        No niinpä tarkoitin, mutta suonet anteeksi ei noin "aamusta" tahdo järki luistaa vielä kun oli puolet aamukahvista juomatta....Mutta toivottavasti kuitenkin ymmärsit mitä tarkoitin...


    • hondamies-76-

      Esimerkiksi oma accord -03 pysähtyy 100km/h-0km/h 38m:ssä.
      Eli ei mikään tehdas valmisteinen mopo pysähdy samassa matkassa, johtunee siitä että hondassa on jarruasistenssi.
      Ihmettelin itsekkin sitä ,kun sanotaan että mopo pysähtyy nopeammin?
      varmaankin entisinä aikoina mutta ei enään.

    • selkeä juttu

      Jarruttamisessa on kyse liike-energian muuttamisesta lämmöksi, jota tapahtuu jarrupalojen ja -levyjen sekä tienpinnan ja renkaan välillä. Näissä kitkapareissa kitkan arvo ei ole vakio vaan se vaihtelee todella rajusti. Renkaan ja tienpinnan keskenäinen kitkaero on parhammillaan pehmeäseoksisen renkaan ja asfaltin välillä. Lämpötilalla on voimakas vaikutus. Huomattavasti pienempi se on vaikkapa märällä mukulakivikadulla ja kovalla renkaalla. Myös jarrupalan ja -levyn välinen kitka voi vaihdella. Varsinkin rata-ajossa kitka voi oleellisesti pienentyä jarrujen lämpenemisen seurauksena. Voit demostroida asiaa ajamalla autollasi käsijarru päällä ja kokeilemalla kuinka se vaikuttaa jarrun pitävyyteen.

      Paras hidastuvuus (teoriassa) aikaansaadaan n. 18% luistolla, eli rengas pyörii, mutta noin 18% hitaammin. Koska lepokitka on suurempi kuin liukukitka, niin jarrutusteho oleellisesti pienenee pyörän lukittumisen seurauksena.

      Liike energian kaava on massa * nopeuden neliö / 2. Eli mitä enemmän massaa, sitä enemmän liike-energiaa. Tosin nopeuden vaikutus kasvaa neliöön, joten sen merkitys on todella suuri.

      Jarrujen rakenteet mahdollistavat riittävän jarruvoiman aikaansaamisen. Ongelma sen sijaan on renkaan ja tienpinnan välisessä kitkassa. Jos sitä ei ole riittävästi, niin pyörä lukkiutuu ja siirrytään liikekitkan puolelle, jolloin hidastuvuus pienenee.

      Väitän, että massalla suuri merkitys jarrutusmatkan pituuteen ja mitä pienemmäksi kitkan arvo tulee, sitä voimakkaammaksi massan merkitys korostuu.
      Tässä voi vielä alkaa pohtimaan jarrutuksen aikana tapahtuvia dynaamisia painonsiirtymiä ja niissä tapahtuvia muutoksia massan määrän ja sen sijoittelun suhteen, mutta se ei liene tarpeen.

      Teoriassa hyväjarruinen pärrä pysähtyy ideaaliolosuhteissa nopeammin kuin auto. Käytännössä pärrän pysäyttäminen optimaalisesti etu- ja takajarrua käyttäen on kaiken kluu. Yleensä käy niin, että joko, etu tai takajarru lukkiutuu, jonka seurauksena jarruvoimaa on vähennettävä ja jarrutusmatka pitenee tai pahimmillaan tulee lipat.

      • kle

        Tämän keskusteluketjun alkuperäinen aihe oli auton ja moottoripyörän hidastuvuuksien vertailu.

        Vertailtavien tapausten jarrumekanismit ja rengas-tie-kontaktit ovat periaatteessa samanlaisia. Lämpötilojen ja kitkavaihteluiden vaikutus vertailtaviin tapauksiin ovat samoja. Samoin mainitsemasi 18% luisto voi olla sama molemmissa tapauksissa, jos sillä saadaan optimaalinen hidastuvuus.

        Oletetaan, että molemmissa tapauksissa jarrut on mitoitettu niin, että ne pystyvät tuottamaan tarpeeksi jarruvoimaa myös jarrutuksessa tapahtuvan painonsiirron tapauksessa.

        Jarrutuksessa ajoneuvon liike-energia muutetaan lämmöksi kitkavoimien ja ilmanvastuksen hidastuvuusmatkalla tekemällä työllä (W=F*s). Näistä kahdesta kitka on selvästi merkittävämpi, mutta ilmanvastuksellakin on pieni vaikutus hidastuvuuteen.

        Maksimaalinen kitkavoima jokaisen renkaan kohdalla on kitkakertoimen ja ko. renkaan ja tienpinnan välisen kontaktivoiman tulo. Kitkavoima ja sen myötä kitkatyö ovat siis suoraan verrannollisia ajoneuvon massaan kuten liike-energiakin, joten massalla ei ole vaikutusta kappaleen hidastuvuuteen, jos jarruista löytyy tarpeeksi (=kitkavoimien verran) voimaa.

        Edellä esitetyistä syistä johtuen myöskään jarrutuksessa tapahtuvilla painon siirtymillä ei ole vaikutusta jarrutusmatkaan. Enemmän kuormittuvien renkaiden jarrutusvoima lisääntyy painon siirron verran ja vähemmän kuormittuvien vähenee vastaavasti.

        Mahdollisten ilmanohjaimien vaikutusta kontaktivoimiin ei tässä kannata tarkastella, mutta niilläkin vaikutetaan jarrutusmatkoihin.

        Renkaiden ja tien välinen kitkakerroin on siis merkittävin tekijä. Tässä vertailussa moottoripyörä yleensä voittaa pitävämpien renkaidensa takia.

        Ilmanvastuksen ja massan suhde vaikuttaa hieman ja tässäkin vertailussa moottoripyörä on hieman autoa parempi.

        Ajoneuvon massa suoraan ei vaikuta jarrutusmatkaan, jos jarrut on mitoitettu riittäviksi ko. massa huomioon ottaen. Ylikuorma tai alimitoitetut jarrut pidentävät samalla tavalla molempien tapausten jarrutusmatkoja.

        Kaiken kaikkiaan moottoripyörä pysähtyy lyhyemmällä matkalla kuin auto, jos onnistutaan ABS:n tai taidon avulla jarruttamaan parhaalla mahdollisella tavalla ja jarruista löytyy kapasiteettia.

        Laskin vertailun, missä kitkakeroimet olivat 1.0 (mp) ja 0.9 (auto), ilmanvastuskertoimet vastaavasti 0.4 ja 0.32, otsapinta-alat 0.8 m² ja 2.2 m², massat 320 kg ja 1500 kg ja sain jarrutusmatkoiksi nopeudesta 100 km/h moottoripyörälle 38.3 m ja autolle 43.1 m.
        Ero 4.8 m on merkittävä varsinkin kun ottaa huomioon, että auton nopeus on vielä n. 33 km/h sillä hetkellä, kun moottoripyörä on jo pysähtynyt.

        200 km/h nopeudesta pysähtymismatkat samoilla lähtöarvoilla ovat 143 m (mp) ja 164 m (auto). Auton nopeus mp:n psähtyessä vielä n. 70 km/h.

        Jos laskennassa myös mp:n kitkakertoimeksi valitaan 0.9, pysähtyy se 100 km/h nopeudesta 42.5 m matkalla. Jarrutusmatkaero on tällöin vain vain n. puoli metriä ja auton nopeus mp:n pysähtyessä n. 12 km/h. 200 km/h nopeudesta mp pysähtyisi n. 158 m matkalla ja auton nopeus sillä hetkellä olisi vielä n. 39 km/h.


      • pohdittavaa
        kle kirjoitti:

        Tämän keskusteluketjun alkuperäinen aihe oli auton ja moottoripyörän hidastuvuuksien vertailu.

        Vertailtavien tapausten jarrumekanismit ja rengas-tie-kontaktit ovat periaatteessa samanlaisia. Lämpötilojen ja kitkavaihteluiden vaikutus vertailtaviin tapauksiin ovat samoja. Samoin mainitsemasi 18% luisto voi olla sama molemmissa tapauksissa, jos sillä saadaan optimaalinen hidastuvuus.

        Oletetaan, että molemmissa tapauksissa jarrut on mitoitettu niin, että ne pystyvät tuottamaan tarpeeksi jarruvoimaa myös jarrutuksessa tapahtuvan painonsiirron tapauksessa.

        Jarrutuksessa ajoneuvon liike-energia muutetaan lämmöksi kitkavoimien ja ilmanvastuksen hidastuvuusmatkalla tekemällä työllä (W=F*s). Näistä kahdesta kitka on selvästi merkittävämpi, mutta ilmanvastuksellakin on pieni vaikutus hidastuvuuteen.

        Maksimaalinen kitkavoima jokaisen renkaan kohdalla on kitkakertoimen ja ko. renkaan ja tienpinnan välisen kontaktivoiman tulo. Kitkavoima ja sen myötä kitkatyö ovat siis suoraan verrannollisia ajoneuvon massaan kuten liike-energiakin, joten massalla ei ole vaikutusta kappaleen hidastuvuuteen, jos jarruista löytyy tarpeeksi (=kitkavoimien verran) voimaa.

        Edellä esitetyistä syistä johtuen myöskään jarrutuksessa tapahtuvilla painon siirtymillä ei ole vaikutusta jarrutusmatkaan. Enemmän kuormittuvien renkaiden jarrutusvoima lisääntyy painon siirron verran ja vähemmän kuormittuvien vähenee vastaavasti.

        Mahdollisten ilmanohjaimien vaikutusta kontaktivoimiin ei tässä kannata tarkastella, mutta niilläkin vaikutetaan jarrutusmatkoihin.

        Renkaiden ja tien välinen kitkakerroin on siis merkittävin tekijä. Tässä vertailussa moottoripyörä yleensä voittaa pitävämpien renkaidensa takia.

        Ilmanvastuksen ja massan suhde vaikuttaa hieman ja tässäkin vertailussa moottoripyörä on hieman autoa parempi.

        Ajoneuvon massa suoraan ei vaikuta jarrutusmatkaan, jos jarrut on mitoitettu riittäviksi ko. massa huomioon ottaen. Ylikuorma tai alimitoitetut jarrut pidentävät samalla tavalla molempien tapausten jarrutusmatkoja.

        Kaiken kaikkiaan moottoripyörä pysähtyy lyhyemmällä matkalla kuin auto, jos onnistutaan ABS:n tai taidon avulla jarruttamaan parhaalla mahdollisella tavalla ja jarruista löytyy kapasiteettia.

        Laskin vertailun, missä kitkakeroimet olivat 1.0 (mp) ja 0.9 (auto), ilmanvastuskertoimet vastaavasti 0.4 ja 0.32, otsapinta-alat 0.8 m² ja 2.2 m², massat 320 kg ja 1500 kg ja sain jarrutusmatkoiksi nopeudesta 100 km/h moottoripyörälle 38.3 m ja autolle 43.1 m.
        Ero 4.8 m on merkittävä varsinkin kun ottaa huomioon, että auton nopeus on vielä n. 33 km/h sillä hetkellä, kun moottoripyörä on jo pysähtynyt.

        200 km/h nopeudesta pysähtymismatkat samoilla lähtöarvoilla ovat 143 m (mp) ja 164 m (auto). Auton nopeus mp:n psähtyessä vielä n. 70 km/h.

        Jos laskennassa myös mp:n kitkakertoimeksi valitaan 0.9, pysähtyy se 100 km/h nopeudesta 42.5 m matkalla. Jarrutusmatkaero on tällöin vain vain n. puoli metriä ja auton nopeus mp:n pysähtyessä n. 12 km/h. 200 km/h nopeudesta mp pysähtyisi n. 158 m matkalla ja auton nopeus sillä hetkellä olisi vielä n. 39 km/h.

        Usealle on jäänyt huomaamatta alkuperäisen viestini sanoma tiivistettynä: mp voi teoriassa pysähtyä nopeammin mutta käytännössä näin ei tapahtudu - lähinnä tehtävän vaativuuden takia. Myös sinä olet päätynyt samanlaisiin johtopäätöksiin jo aiemminkin.

        Ansiokkaassa teoreettisessa tarkastelussasi osoitat selkeästi mistä jarrutusmatka syntyy. Laskelmissasi käytät moottoripyörässä samanlaista muotokerrointa. Olisi mielenkiintoista nähdä mitä vaikuttaa jos ero muotokertoimessa oli kaksinkertainen. Sellainen tilanne syntyy es. pystyssä istuvan nakupyöräilijän ja henkilöauton välille. kaupunkinopeuksissa asialla ei niinkään ole merkitystä.

        Moottoripyörissä on keskimäärin laadukkaat jarrut. Niillä on mahdollista päästä todella lyhyisiin jarrutusmatkoihin. Jopa lyhyempiin mihin parhaat perheautot pystyvät. Urheiluautojen aerodynaaminen kuorma ja -vastus kaventavat eroa.

        Ulkomaisten laatulehtien jarrutusmatkatutkimuksissa on kuitenkin tehty hälyttävä havainto. Vaikka yli 90 prosenttia osaa mielestään ajaa keskitasoa paremmin niin todellisuudessa vain alle 10 prosenttia osaa jarruttaa tehokkaasti. Mitä hyötyä on hyvistä jarruista jos niitä ei osata käyttää?

        Suurimmalle osalle nykykuskeista riittäsi 60-luvulta peräisin oleva rumpujarru. Senkin tehoista jäisi osa käyttämättä. Surkea jarrutustaito yhdistettynä suoraan syvältä tuleviin asenteisiin pitää korjaamot leivässä ja vakuutusmaksut ylhäällä. mj.


      • esitys
        kle kirjoitti:

        Tämän keskusteluketjun alkuperäinen aihe oli auton ja moottoripyörän hidastuvuuksien vertailu.

        Vertailtavien tapausten jarrumekanismit ja rengas-tie-kontaktit ovat periaatteessa samanlaisia. Lämpötilojen ja kitkavaihteluiden vaikutus vertailtaviin tapauksiin ovat samoja. Samoin mainitsemasi 18% luisto voi olla sama molemmissa tapauksissa, jos sillä saadaan optimaalinen hidastuvuus.

        Oletetaan, että molemmissa tapauksissa jarrut on mitoitettu niin, että ne pystyvät tuottamaan tarpeeksi jarruvoimaa myös jarrutuksessa tapahtuvan painonsiirron tapauksessa.

        Jarrutuksessa ajoneuvon liike-energia muutetaan lämmöksi kitkavoimien ja ilmanvastuksen hidastuvuusmatkalla tekemällä työllä (W=F*s). Näistä kahdesta kitka on selvästi merkittävämpi, mutta ilmanvastuksellakin on pieni vaikutus hidastuvuuteen.

        Maksimaalinen kitkavoima jokaisen renkaan kohdalla on kitkakertoimen ja ko. renkaan ja tienpinnan välisen kontaktivoiman tulo. Kitkavoima ja sen myötä kitkatyö ovat siis suoraan verrannollisia ajoneuvon massaan kuten liike-energiakin, joten massalla ei ole vaikutusta kappaleen hidastuvuuteen, jos jarruista löytyy tarpeeksi (=kitkavoimien verran) voimaa.

        Edellä esitetyistä syistä johtuen myöskään jarrutuksessa tapahtuvilla painon siirtymillä ei ole vaikutusta jarrutusmatkaan. Enemmän kuormittuvien renkaiden jarrutusvoima lisääntyy painon siirron verran ja vähemmän kuormittuvien vähenee vastaavasti.

        Mahdollisten ilmanohjaimien vaikutusta kontaktivoimiin ei tässä kannata tarkastella, mutta niilläkin vaikutetaan jarrutusmatkoihin.

        Renkaiden ja tien välinen kitkakerroin on siis merkittävin tekijä. Tässä vertailussa moottoripyörä yleensä voittaa pitävämpien renkaidensa takia.

        Ilmanvastuksen ja massan suhde vaikuttaa hieman ja tässäkin vertailussa moottoripyörä on hieman autoa parempi.

        Ajoneuvon massa suoraan ei vaikuta jarrutusmatkaan, jos jarrut on mitoitettu riittäviksi ko. massa huomioon ottaen. Ylikuorma tai alimitoitetut jarrut pidentävät samalla tavalla molempien tapausten jarrutusmatkoja.

        Kaiken kaikkiaan moottoripyörä pysähtyy lyhyemmällä matkalla kuin auto, jos onnistutaan ABS:n tai taidon avulla jarruttamaan parhaalla mahdollisella tavalla ja jarruista löytyy kapasiteettia.

        Laskin vertailun, missä kitkakeroimet olivat 1.0 (mp) ja 0.9 (auto), ilmanvastuskertoimet vastaavasti 0.4 ja 0.32, otsapinta-alat 0.8 m² ja 2.2 m², massat 320 kg ja 1500 kg ja sain jarrutusmatkoiksi nopeudesta 100 km/h moottoripyörälle 38.3 m ja autolle 43.1 m.
        Ero 4.8 m on merkittävä varsinkin kun ottaa huomioon, että auton nopeus on vielä n. 33 km/h sillä hetkellä, kun moottoripyörä on jo pysähtynyt.

        200 km/h nopeudesta pysähtymismatkat samoilla lähtöarvoilla ovat 143 m (mp) ja 164 m (auto). Auton nopeus mp:n psähtyessä vielä n. 70 km/h.

        Jos laskennassa myös mp:n kitkakertoimeksi valitaan 0.9, pysähtyy se 100 km/h nopeudesta 42.5 m matkalla. Jarrutusmatkaero on tällöin vain vain n. puoli metriä ja auton nopeus mp:n pysähtyessä n. 12 km/h. 200 km/h nopeudesta mp pysähtyisi n. 158 m matkalla ja auton nopeus sillä hetkellä olisi vielä n. 39 km/h.

        Usealle on jäänyt huomaamatta alkuperäisen viestini sanoma tiivistettynä: mp voi teoriassa pysähtyä nopeammin mutta käytännössä näin ei tapahtudu - lähinnä tehtävän vaativuuden takia. Myös sinä olet päätynyt samanlaisiin johtopäätöksiin jo aiemminkin.

        Ansiokkaassa teoreettisessa tarkastelussasi osoitat selkeästi mistä jarrutusmatka syntyy. Laskelmissasi käytät moottoripyörässä samanlaista muotokerrointa. Olisi mielenkiintoista nähdä mitä vaikuttaa jos ero muotokertoimessa oli kaksinkertainen. Sellainen tilanne syntyy es. pystyssä istuvan nakupyöräilijän ja henkilöauton välille. kaupunkinopeuksissa asialla ei niinkään ole merkitystä.

        Moottoripyörissä on keskimäärin laadukkaat jarrut. Niillä on mahdollista päästä todella lyhyisiin jarrutusmatkoihin. Jopa lyhyempiin mihin parhaat perheautot pystyvät. Urheiluautojen aerodynaaminen kuorma ja -vastus kaventavat eroa.

        Ulkomaisten laatulehtien jarrutusmatkatutkimuksissa on kuitenkin tehty hälyttävä havainto. Vaikka yli 90 prosenttia osaa mielestään ajaa keskitasoa paremmin niin todellisuudessa vain alle 10 prosenttia osaa jarruttaa tehokkaasti. Mitä hyötyä on hyvistä jarruista jos niitä ei osata käyttää?

        Suurimmalle osalle nykykuskeista riittäsi 60-luvulta peräisin oleva rumpujarru. Senkin tehoista jäisi osa käyttämättä. Surkea jarrutustaito yhdistettynä suoraan syvältä tuleviin asenteisiin pitää korjaamot leivässä ja vakuutusmaksut ylhäällä. mj.


      • kopio
        esitys kirjoitti:

        Usealle on jäänyt huomaamatta alkuperäisen viestini sanoma tiivistettynä: mp voi teoriassa pysähtyä nopeammin mutta käytännössä näin ei tapahtudu - lähinnä tehtävän vaativuuden takia. Myös sinä olet päätynyt samanlaisiin johtopäätöksiin jo aiemminkin.

        Ansiokkaassa teoreettisessa tarkastelussasi osoitat selkeästi mistä jarrutusmatka syntyy. Laskelmissasi käytät moottoripyörässä samanlaista muotokerrointa. Olisi mielenkiintoista nähdä mitä vaikuttaa jos ero muotokertoimessa oli kaksinkertainen. Sellainen tilanne syntyy es. pystyssä istuvan nakupyöräilijän ja henkilöauton välille. kaupunkinopeuksissa asialla ei niinkään ole merkitystä.

        Moottoripyörissä on keskimäärin laadukkaat jarrut. Niillä on mahdollista päästä todella lyhyisiin jarrutusmatkoihin. Jopa lyhyempiin mihin parhaat perheautot pystyvät. Urheiluautojen aerodynaaminen kuorma ja -vastus kaventavat eroa.

        Ulkomaisten laatulehtien jarrutusmatkatutkimuksissa on kuitenkin tehty hälyttävä havainto. Vaikka yli 90 prosenttia osaa mielestään ajaa keskitasoa paremmin niin todellisuudessa vain alle 10 prosenttia osaa jarruttaa tehokkaasti. Mitä hyötyä on hyvistä jarruista jos niitä ei osata käyttää?

        Suurimmalle osalle nykykuskeista riittäsi 60-luvulta peräisin oleva rumpujarru. Senkin tehoista jäisi osa käyttämättä. Surkea jarrutustaito yhdistettynä suoraan syvältä tuleviin asenteisiin pitää korjaamot leivässä ja vakuutusmaksut ylhäällä. mj.

        Sorry, serverin antama virhekoodi sotki lähetyksen.


      • kiihtyy
        esitys kirjoitti:

        Usealle on jäänyt huomaamatta alkuperäisen viestini sanoma tiivistettynä: mp voi teoriassa pysähtyä nopeammin mutta käytännössä näin ei tapahtudu - lähinnä tehtävän vaativuuden takia. Myös sinä olet päätynyt samanlaisiin johtopäätöksiin jo aiemminkin.

        Ansiokkaassa teoreettisessa tarkastelussasi osoitat selkeästi mistä jarrutusmatka syntyy. Laskelmissasi käytät moottoripyörässä samanlaista muotokerrointa. Olisi mielenkiintoista nähdä mitä vaikuttaa jos ero muotokertoimessa oli kaksinkertainen. Sellainen tilanne syntyy es. pystyssä istuvan nakupyöräilijän ja henkilöauton välille. kaupunkinopeuksissa asialla ei niinkään ole merkitystä.

        Moottoripyörissä on keskimäärin laadukkaat jarrut. Niillä on mahdollista päästä todella lyhyisiin jarrutusmatkoihin. Jopa lyhyempiin mihin parhaat perheautot pystyvät. Urheiluautojen aerodynaaminen kuorma ja -vastus kaventavat eroa.

        Ulkomaisten laatulehtien jarrutusmatkatutkimuksissa on kuitenkin tehty hälyttävä havainto. Vaikka yli 90 prosenttia osaa mielestään ajaa keskitasoa paremmin niin todellisuudessa vain alle 10 prosenttia osaa jarruttaa tehokkaasti. Mitä hyötyä on hyvistä jarruista jos niitä ei osata käyttää?

        Suurimmalle osalle nykykuskeista riittäsi 60-luvulta peräisin oleva rumpujarru. Senkin tehoista jäisi osa käyttämättä. Surkea jarrutustaito yhdistettynä suoraan syvältä tuleviin asenteisiin pitää korjaamot leivässä ja vakuutusmaksut ylhäällä. mj.

        Nykypyörät ovat kiihtyvyytensäkin osalta huippuluokkaa. Sama 90%:n joukko ajotaidoiltaan keskitason yläpuolella olevia motoristeja kuvittelee pystyvänsä alle 3,5 sekunnin 0-100 km/h kiihdytykseen, vaikka todellisuudessä vain alle 10% kuskeista pääsee lähelle tuota minimiaikaa.


      • testataan
        pohdittavaa kirjoitti:

        Usealle on jäänyt huomaamatta alkuperäisen viestini sanoma tiivistettynä: mp voi teoriassa pysähtyä nopeammin mutta käytännössä näin ei tapahtudu - lähinnä tehtävän vaativuuden takia. Myös sinä olet päätynyt samanlaisiin johtopäätöksiin jo aiemminkin.

        Ansiokkaassa teoreettisessa tarkastelussasi osoitat selkeästi mistä jarrutusmatka syntyy. Laskelmissasi käytät moottoripyörässä samanlaista muotokerrointa. Olisi mielenkiintoista nähdä mitä vaikuttaa jos ero muotokertoimessa oli kaksinkertainen. Sellainen tilanne syntyy es. pystyssä istuvan nakupyöräilijän ja henkilöauton välille. kaupunkinopeuksissa asialla ei niinkään ole merkitystä.

        Moottoripyörissä on keskimäärin laadukkaat jarrut. Niillä on mahdollista päästä todella lyhyisiin jarrutusmatkoihin. Jopa lyhyempiin mihin parhaat perheautot pystyvät. Urheiluautojen aerodynaaminen kuorma ja -vastus kaventavat eroa.

        Ulkomaisten laatulehtien jarrutusmatkatutkimuksissa on kuitenkin tehty hälyttävä havainto. Vaikka yli 90 prosenttia osaa mielestään ajaa keskitasoa paremmin niin todellisuudessa vain alle 10 prosenttia osaa jarruttaa tehokkaasti. Mitä hyötyä on hyvistä jarruista jos niitä ei osata käyttää?

        Suurimmalle osalle nykykuskeista riittäsi 60-luvulta peräisin oleva rumpujarru. Senkin tehoista jäisi osa käyttämättä. Surkea jarrutustaito yhdistettynä suoraan syvältä tuleviin asenteisiin pitää korjaamot leivässä ja vakuutusmaksut ylhäällä. mj.

        Loppuraportti alkuviikosta. Testivälineet: Xsara farmari, ABS, alla hyväkuntoiset kitkat, kuljettaja naishenkilö, ajokokemus autolla 20v vastaan Suzuki GS450, levyjarru antidive toisessa keulaputkessa, takana rumpu, uudet renkaat, kuljettaja mieshenkilö ajokokemus sekä pyörällä että autolla yli 20v. Testinopeus 60 km/h, kuiva? asfaltti. Teoreettinen pysähtymismatka s=v toiseen/2*myy*g=(16,6m/s) toiseen/2*0,9*9,82m/s2=15,6m molemmille, ilmanvastuksia ei huomioida. Arvauksia voittajasta otetaan vastaan.


      • motoristo
        kiihtyy kirjoitti:

        Nykypyörät ovat kiihtyvyytensäkin osalta huippuluokkaa. Sama 90%:n joukko ajotaidoiltaan keskitason yläpuolella olevia motoristeja kuvittelee pystyvänsä alle 3,5 sekunnin 0-100 km/h kiihdytykseen, vaikka todellisuudessä vain alle 10% kuskeista pääsee lähelle tuota minimiaikaa.

        On muuten totta. Veikkaan että ainakin pari sekuntia tuhraan itsekin. Ei liene montaa miestä(ja naista) jotka oikeasti pääsevät siihen prätkälehden mittaamaan tulokseen edes muutamalla vedolla.


      • motoristo
        testataan kirjoitti:

        Loppuraportti alkuviikosta. Testivälineet: Xsara farmari, ABS, alla hyväkuntoiset kitkat, kuljettaja naishenkilö, ajokokemus autolla 20v vastaan Suzuki GS450, levyjarru antidive toisessa keulaputkessa, takana rumpu, uudet renkaat, kuljettaja mieshenkilö ajokokemus sekä pyörällä että autolla yli 20v. Testinopeus 60 km/h, kuiva? asfaltti. Teoreettinen pysähtymismatka s=v toiseen/2*myy*g=(16,6m/s) toiseen/2*0,9*9,82m/s2=15,6m molemmille, ilmanvastuksia ei huomioida. Arvauksia voittajasta otetaan vastaan.

        Veikkaan mopolle niukkaa voittoa, testitilanteessa. Sporttirengas ja nykyaikaisempi mopo olisi voinut leventää marginaalia.

        Se, että Xsarassa on ABS ei varmaan lyhennä jarrutusta, vaan säilyttää ohjattavuuden paniikkijarrutuksessa. Kitkat antavat näin lämpimällä lisäetua mopolle. Siksikin Xsara mielestäni jää testissä, mutta tositilanteessa haluaisin jarruttaa sillä enkä mopolla.


      • testin
        testataan kirjoitti:

        Loppuraportti alkuviikosta. Testivälineet: Xsara farmari, ABS, alla hyväkuntoiset kitkat, kuljettaja naishenkilö, ajokokemus autolla 20v vastaan Suzuki GS450, levyjarru antidive toisessa keulaputkessa, takana rumpu, uudet renkaat, kuljettaja mieshenkilö ajokokemus sekä pyörällä että autolla yli 20v. Testinopeus 60 km/h, kuiva? asfaltti. Teoreettinen pysähtymismatka s=v toiseen/2*myy*g=(16,6m/s) toiseen/2*0,9*9,82m/s2=15,6m molemmille, ilmanvastuksia ei huomioida. Arvauksia voittajasta otetaan vastaan.

        Ja sitä samaa mieltä tuntuvat olevan kaikki aiemmatkin kirjoittajat. Veikkaan myös pyörän voittavan tämän kokeen helpostijos kuljettaja osaa hommansa. Tilanne on sitten toinen ei valmistellussa tilanteessa.


      • vastaan käytäntö
        kle kirjoitti:

        Tämän keskusteluketjun alkuperäinen aihe oli auton ja moottoripyörän hidastuvuuksien vertailu.

        Vertailtavien tapausten jarrumekanismit ja rengas-tie-kontaktit ovat periaatteessa samanlaisia. Lämpötilojen ja kitkavaihteluiden vaikutus vertailtaviin tapauksiin ovat samoja. Samoin mainitsemasi 18% luisto voi olla sama molemmissa tapauksissa, jos sillä saadaan optimaalinen hidastuvuus.

        Oletetaan, että molemmissa tapauksissa jarrut on mitoitettu niin, että ne pystyvät tuottamaan tarpeeksi jarruvoimaa myös jarrutuksessa tapahtuvan painonsiirron tapauksessa.

        Jarrutuksessa ajoneuvon liike-energia muutetaan lämmöksi kitkavoimien ja ilmanvastuksen hidastuvuusmatkalla tekemällä työllä (W=F*s). Näistä kahdesta kitka on selvästi merkittävämpi, mutta ilmanvastuksellakin on pieni vaikutus hidastuvuuteen.

        Maksimaalinen kitkavoima jokaisen renkaan kohdalla on kitkakertoimen ja ko. renkaan ja tienpinnan välisen kontaktivoiman tulo. Kitkavoima ja sen myötä kitkatyö ovat siis suoraan verrannollisia ajoneuvon massaan kuten liike-energiakin, joten massalla ei ole vaikutusta kappaleen hidastuvuuteen, jos jarruista löytyy tarpeeksi (=kitkavoimien verran) voimaa.

        Edellä esitetyistä syistä johtuen myöskään jarrutuksessa tapahtuvilla painon siirtymillä ei ole vaikutusta jarrutusmatkaan. Enemmän kuormittuvien renkaiden jarrutusvoima lisääntyy painon siirron verran ja vähemmän kuormittuvien vähenee vastaavasti.

        Mahdollisten ilmanohjaimien vaikutusta kontaktivoimiin ei tässä kannata tarkastella, mutta niilläkin vaikutetaan jarrutusmatkoihin.

        Renkaiden ja tien välinen kitkakerroin on siis merkittävin tekijä. Tässä vertailussa moottoripyörä yleensä voittaa pitävämpien renkaidensa takia.

        Ilmanvastuksen ja massan suhde vaikuttaa hieman ja tässäkin vertailussa moottoripyörä on hieman autoa parempi.

        Ajoneuvon massa suoraan ei vaikuta jarrutusmatkaan, jos jarrut on mitoitettu riittäviksi ko. massa huomioon ottaen. Ylikuorma tai alimitoitetut jarrut pidentävät samalla tavalla molempien tapausten jarrutusmatkoja.

        Kaiken kaikkiaan moottoripyörä pysähtyy lyhyemmällä matkalla kuin auto, jos onnistutaan ABS:n tai taidon avulla jarruttamaan parhaalla mahdollisella tavalla ja jarruista löytyy kapasiteettia.

        Laskin vertailun, missä kitkakeroimet olivat 1.0 (mp) ja 0.9 (auto), ilmanvastuskertoimet vastaavasti 0.4 ja 0.32, otsapinta-alat 0.8 m² ja 2.2 m², massat 320 kg ja 1500 kg ja sain jarrutusmatkoiksi nopeudesta 100 km/h moottoripyörälle 38.3 m ja autolle 43.1 m.
        Ero 4.8 m on merkittävä varsinkin kun ottaa huomioon, että auton nopeus on vielä n. 33 km/h sillä hetkellä, kun moottoripyörä on jo pysähtynyt.

        200 km/h nopeudesta pysähtymismatkat samoilla lähtöarvoilla ovat 143 m (mp) ja 164 m (auto). Auton nopeus mp:n psähtyessä vielä n. 70 km/h.

        Jos laskennassa myös mp:n kitkakertoimeksi valitaan 0.9, pysähtyy se 100 km/h nopeudesta 42.5 m matkalla. Jarrutusmatkaero on tällöin vain vain n. puoli metriä ja auton nopeus mp:n pysähtyessä n. 12 km/h. 200 km/h nopeudesta mp pysähtyisi n. 158 m matkalla ja auton nopeus sillä hetkellä olisi vielä n. 39 km/h.

        Alkuperäisen aiheesasi, eli hidastuvuuksien vertailun arvioinnissa, päädyimme molemmmat samaan lopputulokseen, vaikkakin hieman toisista poikevalla perustelulla ja lähestysmistavalla. Teoriassa pärrä pysähtyy nopeammin. Se on kuitenkin mahdollista vain ideaali kuljettajalla ja ideaaliolosuhteissa. Myös ilmavastuksesta olen samaa mieltä. Ajovastuksissa ilmanvastuksen osuus on korkeilla ajonopeuksilla suuri. Nopeuden laskiessa sen merkitys voimakkaasti laskee ja vierintävastuksen osuus suhteellisesti kasvaa. Joten imanvastuksen vaikutus jarrutusmatkaan on käytännössä pieni.

        Massan vaikutusta teoriatasolla tarkasteltuna päädytään yhtälöön, jossa massa esiintyy yhtälön molemmilla puolilla ja on supistettavissa pois, jolloin massalla ei ole teoriassa merkitystä jarrutusmatkan pituuteen. Tämä osa teoriaa tukee oletusta, että massalla ei ole vaikutusta jarrutusmatkan pituuteen.

        Näin voi teoriassa tarkasteltuna sulkea pois massan vaikutuksen myös vertailussa pärrä - auto. Mikäli teoriatarkastelua jatketaan, samassa rakenteessa, massan muutoksen vaikutukseen painonsiirtymien, jousitus- iskunvaimennuksen kantokyvyn, renkaan muodonmuutoksen ja näiden yhteisvaikutukseen jarrutusmatkan pituuteen, on lopputulos jo hieman toisenlainen. Tulos muuttuu vielä oleellisemmin kun huomioidaan, että kuormituksen kasvaessa painopisteen korkeus ja pituusakselin mukainen asema käytännössä muuttuvat. Muutamalla demostraatiolaskennan avulla asiaa olisi kohtuullisen helppo havannoida, mutta eipä juuri innosta enää palata rutikuivan teorian ääreen.

        Vaikka pärrä siis teoriassa pysähttykin nopeammin, niin käytäntö onkin sitten jo jotain ihan muuta, kuten useat kokemusperäiset kirjoitukset myös tällä palstalla, sekä tutkimukset joihin on viitattu, ovat osoittaneet. Hätäjarrutusta ei osata tehdä oikein pärrällä, mutta ei myöskään autolla -oli sitten APS tai ei. Jarruassistentti, Hondan duo brake ja vastaavat ratkaisut auttavat kuljettajaa optimoimaan jarrutusta. Käytännössä on kuitenkin varsin yleistä, että joko etu- tai takajarru lukittuu ja pärrä kaatuu tai jarrutusmatka kasvaa oleellisesti, koska jarruvoimaa on pakko vähentää kaatumisen ehkäisemiseksi. Älkää siis luottako liikaa pyörän ylimainostettuun pysähtyvyyteen, vaikka teoriassa pysähtyvyys onkin pärrän eduksi. Kuskin korvien välissä on suurin vaikuttava tekijä.


      • voitti
        testataan kirjoitti:

        Loppuraportti alkuviikosta. Testivälineet: Xsara farmari, ABS, alla hyväkuntoiset kitkat, kuljettaja naishenkilö, ajokokemus autolla 20v vastaan Suzuki GS450, levyjarru antidive toisessa keulaputkessa, takana rumpu, uudet renkaat, kuljettaja mieshenkilö ajokokemus sekä pyörällä että autolla yli 20v. Testinopeus 60 km/h, kuiva? asfaltti. Teoreettinen pysähtymismatka s=v toiseen/2*myy*g=(16,6m/s) toiseen/2*0,9*9,82m/s2=15,6m molemmille, ilmanvastuksia ei huomioida. Arvauksia voittajasta otetaan vastaan.

        Sekä vaimon että minun jarrutusmatkaksi autolla tuli n. 13,5m. Koe on aika vaikea toteuttaa niin, että jarrutustilanne olisi täysin vakio. Mittarinopeus pidettiin n. 62-63 km/h eli todellinen jäi ehkä aavistuksen alle 60 km/h. Lisäksi jarrutuksen täsmällinen aloitus on vaikeaa, mutta useampikin jarrutus antoi tuon lopputulokseksen. Heittoa jarrutusten kesken oli metrin luokkaa. Kolmessa jarrutuksessa GS450 pysähtyi noin metrin pidemmällä matkalla. Takajarru menee käytännössä väkisin lukkoon. On turhaa spekulointia, että tavallinen kuski pystyisi pitämään takajarrun optimaalisesti luiston rajalla. Etujarru ei vanhassa pyörässä kovin kummoinen ole, joten nykyaikainen pyörä ottaa tuosta metrimäärästä jonkinverran pois. Mutta helppo nakki tuon auton pysähtymismatkan alitus ei missään nimessä ole. Tuntui siltä, että autolla jarrutus alkaa tehokkaammin ensimetreistä alkaen. Pyörällä kun ei uskalla vetäistä kahvasta täysillä ennenkuin paino on siirtynyt eteen. Sekunnissa kuljettu matka on 17 m, jolloin pienetkin viiveet vaikuttavat paljon. Käykäähän itsekin testaamassa. Voisin tällä kokemuksella sanoa, että metriä lyhyempi matka kuin autolla vaatii jo tekijämiehen.


      • testattu
        voitti kirjoitti:

        Sekä vaimon että minun jarrutusmatkaksi autolla tuli n. 13,5m. Koe on aika vaikea toteuttaa niin, että jarrutustilanne olisi täysin vakio. Mittarinopeus pidettiin n. 62-63 km/h eli todellinen jäi ehkä aavistuksen alle 60 km/h. Lisäksi jarrutuksen täsmällinen aloitus on vaikeaa, mutta useampikin jarrutus antoi tuon lopputulokseksen. Heittoa jarrutusten kesken oli metrin luokkaa. Kolmessa jarrutuksessa GS450 pysähtyi noin metrin pidemmällä matkalla. Takajarru menee käytännössä väkisin lukkoon. On turhaa spekulointia, että tavallinen kuski pystyisi pitämään takajarrun optimaalisesti luiston rajalla. Etujarru ei vanhassa pyörässä kovin kummoinen ole, joten nykyaikainen pyörä ottaa tuosta metrimäärästä jonkinverran pois. Mutta helppo nakki tuon auton pysähtymismatkan alitus ei missään nimessä ole. Tuntui siltä, että autolla jarrutus alkaa tehokkaammin ensimetreistä alkaen. Pyörällä kun ei uskalla vetäistä kahvasta täysillä ennenkuin paino on siirtynyt eteen. Sekunnissa kuljettu matka on 17 m, jolloin pienetkin viiveet vaikuttavat paljon. Käykäähän itsekin testaamassa. Voisin tällä kokemuksella sanoa, että metriä lyhyempi matka kuin autolla vaatii jo tekijämiehen.

        Hyvin järjestetty testi, joka tukee ainakin minun olettamaani. Käytännössä autolla on helpompi jarruttaa tehokkaammin, koska kaatumista ei tarvitse pelätä. Nyt prätkästä lukittui takapyörä. Mikäli etujarru olisi ollut tehokkaampi, kuten toivoit, niin etujarrun lukittuminen olisi helposti ollut mahdollinen, joten optimaalinen jarruvoiman aikaansaaminen on todella vaikeaa -eikä ainakaan paniikkijarrutuksessa onnistu.


      • veikkasin
        voitti kirjoitti:

        Sekä vaimon että minun jarrutusmatkaksi autolla tuli n. 13,5m. Koe on aika vaikea toteuttaa niin, että jarrutustilanne olisi täysin vakio. Mittarinopeus pidettiin n. 62-63 km/h eli todellinen jäi ehkä aavistuksen alle 60 km/h. Lisäksi jarrutuksen täsmällinen aloitus on vaikeaa, mutta useampikin jarrutus antoi tuon lopputulokseksen. Heittoa jarrutusten kesken oli metrin luokkaa. Kolmessa jarrutuksessa GS450 pysähtyi noin metrin pidemmällä matkalla. Takajarru menee käytännössä väkisin lukkoon. On turhaa spekulointia, että tavallinen kuski pystyisi pitämään takajarrun optimaalisesti luiston rajalla. Etujarru ei vanhassa pyörässä kovin kummoinen ole, joten nykyaikainen pyörä ottaa tuosta metrimäärästä jonkinverran pois. Mutta helppo nakki tuon auton pysähtymismatkan alitus ei missään nimessä ole. Tuntui siltä, että autolla jarrutus alkaa tehokkaammin ensimetreistä alkaen. Pyörällä kun ei uskalla vetäistä kahvasta täysillä ennenkuin paino on siirtynyt eteen. Sekunnissa kuljettu matka on 17 m, jolloin pienetkin viiveet vaikuttavat paljon. Käykäähän itsekin testaamassa. Voisin tällä kokemuksella sanoa, että metriä lyhyempi matka kuin autolla vaatii jo tekijämiehen.

        Alkuperäisen viestin tekijänä veikkasin mopoa voittajaksi kun kerran kysymyksessä oli testitilanne. Mutta toisin kävi.

        Arviosi siitä, että jarrutuksen alkuvaiheen tehokkuudessa on eroa pitää varmaan paikkansa, sillä saman olen havainnut myös ammattilehtien tekemissä testeissä. Hidastuvuus juuri jarrutuksen alkuvaiheessa on huono. Nopeuden kasvaessa ero vielä kasvaa auton hyväksi. Selityksenä on ilmeisesti luonnollinen polko etupyörän lukkiutumisesta ja kaatumisesta.

        Sillä, että takapyörä lukkiutui, ei liene tässä tapauksessa juurikaan merkitystä. Todennäköisesti takapyörän päällä ei juurikaan ollut painoa siinä tilanteessa. Well done. mj.


      • käytännön mies
        kopio kirjoitti:

        Sorry, serverin antama virhekoodi sotki lähetyksen.

        Järkevä motoristi valitsee ajolinjan niin,ettei ole törmäyskursilla edellä ajavaan ja vielä pitää etäisyyden...sopivana?!


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      223
      6819
    2. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      40
      1221
    3. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1032
    4. Yksi kysymys

      Yksi kysymys, minkä kysyisit kaivatultasi. Mikä se olisi?
      Ikävä
      75
      891
    5. Hävettää muuttaa Haapavedelle.

      Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal
      Haapavesi
      47
      824
    6. Katseestasi näin

      Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a
      Ikävä
      61
      817
    7. Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä

      Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.
      Maailman menoa
      93
      784
    8. Toinen kuva mikä susta on jäänyt on

      tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.
      Ikävä
      38
      781
    9. Tietenkin täällä

      Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.
      Suomussalmi
      14
      726
    10. Jäähalli myynnissä!

      Pitihän se arvata kun tuonne se piti rakentaa väkisin.
      Äänekoski
      43
      723
    Aihe