Sähköyliherkkyyden tutkimukset Suomessa

Matti Wirmaneva

on keskusteluttanut ydinvoimakysymysten ohella. "Markus", " ", "Kai" ym ovat ottaneet kantaa myös sähköyliherkkyyteen. Vahinko vain kun keskustelu tuli täyteen sillä palstalla, mutta jatketaan sitä tässä.

Suomessa on tehty joitain tutkimuksia sähköyliherkkyydestä, mutta niiden taustatekijöistä johtuen tutkimusten aito tieteellisyys on kyseenalainen. Ne on tehty "vastapuolen" rahoittamina ja operoimina.

Työterveyslaitoksen toteuttama kännykkätutkimus vuonna 2000 on erityisesti ollut pettymys suoritustavassaan. Koehenkilöt ovat ilmaisseet tuleensa petetyksi kyseisessä tutkimuksessa ja jopa joku on harkinnut pahoinpitelysyytteen esittämistä.




TTL | Tätä tutkitaan 2000

--------------------------------------------------------------------------------

Matkapuhelimet ja hypersensitiivisyys 305053
Hakemisto


--------------------------------------------------------------------------------
Vastuullinen tutkija Maila Hietanen, Fysiikan osasto
Topeliuksenkatu 41 a A, 00250 Helsinki
[email protected]
Muut tutkijat A-M. Hämäläinen, T. Husman
Projekti päättyy 12/2000
Toimintaohjelma Ionisoimattoman säteilyn terveysriskien ehkäisy NIR
Yhteistyötahot Kansanterveyslaitos, Kuopion yliopisto
Ulkopuolinen rahoitus Tekes, Nokia, Benefon, Sonera, Finnet-Yhtiöt (Radiolinja)
Tavoite: Tutkimushankkeessa pyritään selvittämään liittyvätkö ns. sähköyliherkillä henkilöillä esiintyvät oireet ja subjektiiviset tuntemukset matkapuhelinten lähettämiin radiotaajuisiin kenttiin.
Aineisto ja menetelmät: Tutkimukseen osallistuu 20 koehenkilöä, jotka eivät tutkimksen kuluessa tiedä onko kyseessä todellinen vai valealtistus. Koetilanteessa käytetään NMT ja GSM tyyppisiä puhelimia ja koehenkilöitä pyydetään ilmoittamaan kokemistaan oireista testien aikana. Tutkimus on osa eurooppalaista COST 244bis-projektia.
Asiasanat: biologiset vaikutukset, ionisoimaton säteily, matkapuhelimet, radiopuhelimet, radiotaajuinen säteily, sähkömagneettinen säteily, sähkömagneettiset kentät, yksilölliset tekijät

--------------------------------------------------------------------------------
Työterveyslaitos mailto: [email protected]


Kuten havaitsette ovat rahoittajina ja samalla myös järjestelijänä olivat kännykkäyhtiöt.

Tässä oli "pukki kaalimaan vartijana" ja tulos myöskin sen mukainen.

Tutkimusta on kritisoitu monella eri taholla ja koehenkilöt ovat ilmoittaneet joutuneensa petoksen kohteeksi. Uskon näin tapahtuneen.

Terveisin Matti Wirmaneva

6

643

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jj

      On kyllä totta, että Matti Wirmaneva on kritisoinut kyseistä tutkimusta monella eri taholla.

      Mutta onko joku esittänyt asiallista kritiikkiä tutkimuksesta; mahdollisia virheitä tutkimusasetelmassa tai menetelmässä?

      • Matti Wirmaneva

        ja lopputuloksena lehdet esittivät:

        "Kännykät eivät aiheuta sähköyliherkkyyttä"

        Nyt saamme lukea kuinka WHO:n pääsihteeri Gro Harlem BRUNDTLAND kertoo sairastuneensa kolme vuotta sitten sähköyliherkkyyteen eikä siedä kännykkää neljää metriä lähempänä sen enempää kuin mikrotietokonettakaan.

        Suomessa tehtiin Työterveyslaitoksen toimesta vuonna 2000 kännykkä"tutkimus".

        Koehenkilöt suostuivat tutkimukseen, jossa kaikki "soppakauhaa teknisemmät" laitteet ovat lähistöltä pois. Tämän kuuli kokeen vastuullinen johtaja professori Maila Hietanen henkilökohtaisesti yhdistyksen kokouksessa. Hän myös vakuutti, että näin tapahtuisi. Tähän järjestelyyn ja näillä reunaehdoilla koehenkilöt suostuivat kokeeseen.

        Järjestelyt olivat mennä heti väärin, kun aluksi koepaikaksi ehdotettiin Vantaan toimitiloja lähellä sähköjunanrataa. Tämän koehenkilöt saivat muutettua Nurmijärvelle suotuisampaan ympäristöön. Itse koe kuitenkin sisälsi varsinaisen "sudenkuopan". Koehenkilön läheisyyteen alle metrin päähän oli verhon taakse piilotettu mikrotietokone, jolla kännyköitä "kauko-ohjattiin". Koehenkilöille lähetetyssä koejärjestelyn kuvauksessa nimittäin kerrottiin, että kännyköitä kauko-ohjataan tietokoneella.

        Onko alle metri mitään kauko-ohjausta??

        Tällä järjestelyllä tuhottiin koko tutkimuksen luotettavuus ja saatiin tarkoitushakuisesti juuri niitä tuloksia, joita rahoittajat kaipasivatkin.

        Vaikka tulokseksi saatiin, etteivät koehenkilöt ragoineet kännykälle, niin yli 60 % koehenkilöistä sai voimakkaita reaktioita kokeen suorituksen aikana. Ilmeisesti tietokoneen luomat häiriöt olivat oireiden aiheuttajina jopa suurempia, kuin itse kännykät. Erään henkilön koe lopetettiin liian voimakkaiden reaktioiden vuoksi ja häntä kehotettiin olemaan hankkimatta kännykkää, mikäli halusi elää. Monet koehenkilöt jouduttiin taluttamaan koetilasta pois.

        Kun jälkeen päin koejärjestelyä protestoitiin tietokoneen sijoituksesta, totesi professori Maila Hietanen, että kokeessa tutkittiinkin kännykälle reagointia eikä tietokoneelle. Tämän koehenkilöt kokivat petokseksi, aiheestakin.

        Tätä järjestelyä ihmetteli myös professori Martti Tiuri, kun se hänelle vuosi sitten kerrottiin, kysymällä, että millä perusteella se tietokone sitten oli yleensä huonetilaan asennettu?

        Koejärjestelyn mahdottomuuta kuvasi eräs koehenkilö esittämällä seuraavan vertauksen:
        "Yritäpä silmät sidottuna erottaa, milloin sinua lyödään päähän kovupalikalla, kun saman aikaisesti tasaiseen tahtiin joku toinen kolkuttaa sinua päähän kuusipalikalla."

        Koejärjestelyistä vastasi Nokia ja muut kännykkä yhtiöt eikä Sähköyliherkkien yhdistys päässyt seuraamaan eikä tarkistamaan koetilannetta missään vaiheessa, vaikka alkuvaiheessa jopa Maila Hietanen itse antoi ymmärtää, että yhdistyksen edustaja voisi olla koejäjestelyissä mukana haluamassaan määrin. Koehenkilöt olivat kuin uhrilampaat ja luottivat niihin vakuutteluihin, joita olivat saaneet kokeen vastuulliselta ja sympaattisesti esiintyneeltä johtajalta Maila Hietaselta.

        Kokeen toisen osion pohjoisempana asuville koehenkilöille suoritti Kuopion yliopiston puolella professori Jukka Juutilainen yhtä harhaanjohtavilla ja tuloshakuisilla menetelmillä.

        En tiedä vastaako tämä raportti "jj":n käsitystä asiallisuudesta, mutta jääköön se keskusteluun osallistujien pääteltäväksi. Siihen minä olen jäävi sanomaan mitään.

        Terveisin

        Matti Wirmaneva, pj. 040- 763 7646
        [email protected]

        Suomen Sähköyliherkät ry puh 09-2796 3680
        [email protected] fax 09-2796 3681

        www.angelfire.com/nd/syh/

        Ruotsin sisarjärjestö, josta on paljon kansainvälisiä linkkejä:

        www.feb.se


      • Salomon

        esittäessään näkemyksiään tutkimuksista. Ei oikein tunnu loogiselta nuo kannanotot, kun ei näy mitään kommenttia hänen saamaansa ilmeisen todenperäiseen kuvaukseen tutkimuksen kulusta.

        Osuikohan vastaus "Akilleen kantapäähän?"


      • utelias
        Salomon kirjoitti:

        esittäessään näkemyksiään tutkimuksista. Ei oikein tunnu loogiselta nuo kannanotot, kun ei näy mitään kommenttia hänen saamaansa ilmeisen todenperäiseen kuvaukseen tutkimuksen kulusta.

        Osuikohan vastaus "Akilleen kantapäähän?"

        tarkoittaa?

        Mitä ongelmia ja kuka kärsii?


      • Matti Wirmaneva
        utelias kirjoitti:

        tarkoittaa?

        Mitä ongelmia ja kuka kärsii?

        aiheuttavat ongelmia ihmisille. Toistaiseksi vain aika pieni osa ihmisistä osaa yhdistää nämä oireet niiden aiheuttajiin. Monet kärsivät erilaisista tominnallisista häiriöistä, kuten huimaus, päänsärky, tinnitus ja muut kuulohäiriöt, lähimuistiongelmat, keskittymisvaikeudet, ihoreaktiot ja -kuumotus, pistely, kutina, kivut,

        Näitä asioita selvittää kohta ilmestyvä kirja:

        "Sähköä ilmassa", Erja Tamminen, Päivi Rekula ja Matti Juusela.

        Kirja pyrkii kertomaan ajatuksia, joita lehdistö ei ole tänä päivänä valmis välittämään suurelle yleisölle, vaikka meillä pitäisi vallita sananvapaus myös suurta mediaa koskevana.

        Yksittäisenä ja ehkä toistaiseksi merkittävimpänä esimerkkinä mainittakoon, että WHO:n pääsihteeri Gro Harlem Brundtland ei siedä kännykkää 4 m lähempänä eikä voi käyttää lainkaan tietokonetta saamatta vaikaita oireita särkyineen ja muine ongelmineen. Hän on itse lääkäri ja hyvin vastuullisessa kansainvälisessä virassa.

        Suomessa on muiden maiden tilastoihin ja tutkimuksiin perustuen varovaisesti arvioiden noin 100 000 - 200 000 henkilöä, jotka kärsivät saman kaltaisista ongelmista osittain tietämättään, koska aina oireet eivät seuraa heti altistusta eivätkä lopu heti altistuksen loputtua. Seuraamalla erilaisen olosuhteiden mukaan ilmeneviä oireita ja niitä vastaavasti aiheuttaneita altistuksia, jokainen voi päätellä asiayhteydestä syitä ja seurauksia.

        Virallisesti näitä ilmiöitä pyritään kiistämään, mutta Suomessa sekä ympäri maailmaa on joitain lääkäreitä, jotka ymmärtävät tätä ongelmaa. Monet heistä ei kuitenkaan uskalla tulla julkisuuteen eri syistä.

        Kansantaloudelliset tekijät ovat tässä ristiriidassa kansanterveyden kanssa. Pitää vain kysyä, että ketä tämä kaikki hyödyttää.

        Tätä asia varten sairastuneet ovat perustaneet yhdistyksen, josta voit saada lisätietoja:

        Suomen Sähköyliherkät ry
        PL 1040
        04431 JÄRVENPÄÄ

        puh 09-2796 3680
        fax 09-2796 3681

        [email protected]
        www.angelfire.com/nd/syh/
        www.feb.se

        Terveisin

        Matti Wirmaneva, pj.
        [email protected]


      • Matti Wirmaneva

        Terveisiä "jj":lle,

        Matti Wirmaneva on kritisoinut ja on edelleen valmis esittämään ajatuksia jos vain "jj" tai hänen kaltaisensa esittäisivät edes joitain ajatuksiaan avoimesti. Tutkimus, josta tässä yhteydessä puhutaan on useiden tutkimukseen osallistuneiden koehenkilöiden mielestä tehty vastoin heidän alunperäistä tahtoaan ja näin ollen heidän mielestään petollisesti.

        Olisi hyvä, jos "jj" alkaisi esittää itse jotain asiaan liittyvää, kun ensikommentit olivat niinkin voimakkaat.

        Terveisin Matti Wirmaneva, pj. [email protected]

        Suomen Sähköyliherkät ry
        [email protected]


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nokialaisen koulun pihalta löytyi nuoren ruumis

      Näin kertovat iltapäivälehdet ja Nokian uutiset. Mitähän on tapahtunut..?
      Nokia
      156
      3879
    2. Missäs lynkkausjoukot piileksii?

      Tänään lähilehden kirjoituksessa paikallinen entinen pizzayrittäjä kertoi muuttaneensa pois Sysmästä. Syynä oli koulukiu
      Sysmä
      59
      1473
    3. Mies hävisi oikeudenkäynnin koronapassista valtiota ja Fazeria vastaan määrättiin korvaamaan lähes

      https://yle.fi/a/74-20091554 Henkilö liikkui ilman Koronapassia ja yritti päästä aamiaiselle Fazer kahvilaan,
      Maailman menoa
      267
      1256
    4. Haluisin jutella sulle siitä

      Mistä mennään. Tiedän yhteyden.
      Ikävä
      44
      1054
    5. Suomen edesottamukset Ukrainan sodassa jaksavat ihmetyttää ulkomaisia työkavereitani

      Työskentelen korkean teknologian yrityksessä, jossa on ihmisiä ympäri maailmaa. Suuri osa ulkomaisista on kotoisin Aasia
      Maailman menoa
      305
      1026
    6. Haluaisitko sitten mies

      Että ottaisin sinuun yhteyttä?
      Ikävä
      53
      972
    7. Tulihan tästä

      Meidän "jutusta" vähän turhan suuri show tänne palstalle. Sivusta seurasin sitä enimmäkseen.
      Ikävä
      68
      943
    8. Mites meillä nainen tämä yhteys

      Onko se yhteistä se kokemus siitä, että tunnemme syvästi toisemme? Tunnemme vetoa ja sielunyhteyttä, jotain kuin toisest
      Ikävä
      54
      919
    9. Mitä ajattelisit siitä

      Miten reagoisit jos kaivattusi ottaisi yhteyttä?
      Ikävä
      52
      904
    10. En ymmärrä käytöstäsi, mies

      Jotain miehen logiikkaa? Et siis halua tutustua yhtään millään tavoin paremmin, vaikka ajatuksissasi näköjään joskus pyö
      Rakkaus ja rakastaminen
      65
      884
    Aihe