Linux työkäytössä

Hyvää ja huonoa

Sattuneesta syystä olen asentanut Linuxin työkoneelle Windows 2000 rinnalle. Pari sanaa näin reilun viikon kokemuksella.

Ensinnäkin lähes kaikissa conffailuissa tarvitsen vieressä istuvan apua koska 10 vuoden windows kokemuksen jälkeen tuntuu mahdottomalta arvata miten minkäkin asian saa toimimaan ja missä kyseinen asia mahdollisesti säädetään.


Hyviä puolia:
-Red Hat linux oli helppo asentaa, helpompi oikeastaan kuin windows.

-Työpöytäjärjestelmä on ehdottomasti hienompi ja parempi kuin windowsissa.

-Linuxissa pääsee paremmin vaikuttamaan kaikkeen ja rajoitukset eivät tule niin nopeasti vastaan.


Huonoa:
-Jostain syystä netistä imuroitujen pakettien oikeudet pitää joka kerta muuttaa (tavallisella käyttäjällä ei ole niihin oikeuksia) ja muutenkin koko ajan saa vähän säätää ennen kuin hommat saa toimimaan.

-Ohjelmien asentaminen on monimutkaisempaa kuin windowsissa. Jos kyseessä ei ole rpm-paketti tai binääritiedosto niin noviisikäyttäjälle on tiedossa ongemia.

-Pikakuvakkeet eivät läheskään aina toimi. Jos tekee pikakuvakkeen työpöydälle ohjelmasta tai skriptistä joka lähtee kyllä käyntiin komentoriviltä ajamalla tai graafisesta hakemistoselaimesta klikkaamalla niin pikakuvakkeen toiminnasta ei tunnu olevan mitään takeita.

-Ajureiden asentaminen. Sanotaan että haluat asentaa digikameran ajurit tai saada rullahiiren toimimaan JBuilderissa. Teet täsmälleen kuten ohjeissa sanotaan ja ajeltuasi muutaman skriptin tulee pari "woodoo mumbojumbo erroria" ja jäät haavi auki miettimään mitä skriptit asensivat ja minne koska ohjeiden ilmoittamissa paikoissa tiedostoja ei ole. Locatella niitä joskus löytyy kun päivittää ensin tietokannan.

-Lähiverkkoasemien käyttö: samat asiat jotka windowsissa hoituvat parilla napin klikkauksella vaativat monesti ensinnäkin ties minkä tiedoston editoimista ja lopulta tiedostot verkkoasemilta joutuu siirtämään rupisesti komentoriviltä.


---

Varmasti kaikkiin noihin ongelmiin on olemassa ratkaisu mutta sen löytäminen vaatii usein aika paljon aikaa. Windowsissa asiat hoituvat pääosin huomattavasti kivuttomammin ja nopeammin. MySql:län asennus windowsiin oli ihan pikku juttu mutta tässä Linuxissa en vieläkään saa tietokannasta haettua mitään. Ehkä jossain on joku asetus tekemättä mutta mistä taas tietää että mikä... sitä onkin vaikeampi sanoa.

23

1511

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Karlsson

      ..tuossa pisti silmään tuo "10 vuoden windows kokemuksen jälkeen". Tuskin monikaan edes parin vuoden Linux-kokemuksen jälkeen viitsisi Windowsia käyttää muuta kuin äärimmäisessä hädässä, pitkin hampain ja hulvattomalla palkalla:)

      Toinen mikä pikkasen pisti silmään on tuo iänikuinen Linuxissa ei se ja se toimi, tässä tapauksessa esimerkiksi pikakuvakkeet. Herrajumala, onko LINUXISSA pikakuvakkeita? Vai oliskohan nyt taas vaihteeksi kyse jonkin Linuxin päälle kyhätyn ikkunointijärjestelmän ongelma jossain tietyssä Linux-paketissa..?

      Vähän niinku sama jos syyttäisit Windowsia siitä ettei muut sille tehdyt graafiset työpöydät välttämättä pysy edes sitä vertaa pystyssä kun Windows..

      • ch0sen

        juu ja tietenkin asiaahan voidaan vielä tarkentaa sen verran kun tuli puheeksi että linuxissahan ei ole edes komentoriviä, sikäli kun se on täysin yksistään toimimaton paketti järjestelmässä, ja toiseksi, "linuxissa" kyllä toimii kaikki mitä siihen laitetaan, jos ei niin paketin mukana tulee sorsat mistä voi asian ihan itse sitten tarkistaa ja tehdä muutokset/korjaukset. tietenkin asia vaatii tarvittavan tietotaidon, mutta osaavissa käsissä varsin menevä peli


    • Variantti

      kijoitin tuossa aika pitkää viestiä, mutta *"¤#"* :n suomi24.fi teki temput ja kaikki teksti meni.......

      Avainsanoja pikaisesti:
      Ximian Gnome http://www.ximian.org
      netbios/smb-client Linneighborhood
      levymountit /etc/fstab
      X-Window http://sgi.com
      ohjeman kääntäminen vs. asentaminen
      ajurin kääntäminen vs. asentaminen

      • Variantti

        Kannattaa tutustua tuohon Ximian-Gnome työympäristöön, se on tyylikäs ja toimiva ympäristö, joskin hieman raskas.

        Ximian Gnomen ominaisuuksiin voi tutustua tuola http://www,ximian.org:ssa ja mikäli kiinnostaa, niin hyvä mirrori löytyy ftp.song.fi:stä.
        Ximian on helppo asentaa kuin mikä.

        Ohjelmien asentaminen linuxiin on kyllä helppoa, kääntäminen on toki hieman vaikeampaa, mutta niin se on kyllä Windowsissakin.

        Ylläoleva pätee myös ajureihin, jotka monesti ovat sorsina, mutta yleensä homma hoituu kolmella komennolla (./configure , make ja make install).

        Verkkojaot saa tuolla esim. linneighborhoodilla graafisesti ja jos fstab on oiken konffattu niin kaikki levyjaot tulee mountatua automaatisesti tahi ihan komennolla mount /hakemisto, oli verkkojako sitten tehty nfs:llä, smb:llä tahi vaikka coda:lla.

        Niin X-window ei ole osa linuxia, X-window on silicon graphicsin 80-luvun puolessa välissä tekemä käyttöjärjestelmäriippumaton ikkunointijärjestelmä, tuon ilmaisversio Xfree tosin löytyy yleensä tavallisista linux jakeluversioista.


    • dom

      homman nimihän on sota, joten antaa palaa.

      > Hyviä puolia:
      > -Red Hat linux oli helppo asentaa, helpompi oikeastaan kuin windows.

      jos olet ihan ummikko, niin kannattaisi ehkä mieluummin valita mandrake. se on distroista winkkarein, eli tekee kaiken puolestasi, natsaa homma tai ei. tämän voi asentaaa jopa isoäidin koneeseen.

      > -Työpöytäjärjestelmä on ehdottomasti hienompi ja parempi kuin windowsissa.

      mikä niistä? tämähän on täysin makuasia, mutta tärkeintä lienee se, että voit itse valita millaisen ikkunamanagerin haluat. toisin kuin winskassa, jossa on pakko käyttää sitä aivokuollutta defaulttia (jota ei jumalauta saa edes kokonaan helvettiin - siis cli-moodi).

      > -Linuxissa pääsee paremmin vaikuttamaan kaikkeen ja rajoitukset eivät tule niin nopeasti vastaan.

      heh, eivät tule niin nopeasti vastaan? eipä ole tähän päivään mennessä tullut mitään keinotekoista rajoitusta vastaan, joka ei olisi sopivalla puukotuksella hävinnyt... ja olen sentään desktopilla pitänyt linukkaa jo reilut seitsemän vuotta (sekä töissä että kotona), lähinnä hyvän ajuri- & softatuen vuoksi.

      > Huonoa:
      > -Jostain syystä netistä imuroitujen pakettien oikeudet pitää joka kerta muuttaa (tavallisella käyttäjällä ei ole niihin oikeuksia) ja muutenkin koko ajan saa vähän säätää ennen kuin hommat saa toimimaan.

      # man umask

      > -Ohjelmien asentaminen on monimutkaisempaa kuin windowsissa. Jos kyseessä ei ole rpm-paketti tai binääritiedosto niin noviisikäyttäjälle on tiedossa ongemia.

      tämä on kyllä ihan totta. ainoa edes semihelpohko pakettienhallinta on debianissa, mutta se ei oikein muuten sovi aloittejoille. toivottavasti tämä vielä kehittyisi tai ainakin redhat dumppaisi rpm:n (helvetin tuskaa). ports-puu on oma suosikki, mutta jokin hybridi sen ja dpkg:n kesken olisi varmaankin optimaalinen (eli helppo tai vaikea, miten vain haluaa).

      > Pikakuvakkeet eivät läheskään aina toimi. Jos tekee pikakuvakkeen työpöydälle ohjelmasta tai skriptistä joka lähtee kyllä käyntiin komentoriviltä ajamalla tai graafisesta hakemistoselaimesta klikkaamalla niin pikakuvakkeen toiminnasta ei tunnu olevan mitään takeita.

      mitkä helvetin "pikakuvakkeet"? symlinkkejä? was? jos ne on jotain scriptejä, #!/bin/sh alussa voisi auttaa...

      > -Ajureiden asentaminen. Sanotaan että haluat asentaa digikameran ajurit tai saada rullahiiren toimimaan JBuilderissa. Teet täsmälleen kuten ohjeissa sanotaan ja ajeltuasi muutaman skriptin tulee pari "woodoo mumbojumbo erroria" ja jäät haavi auki miettimään mitä skriptit asensivat ja minne koska ohjeiden ilmoittamissa paikoissa tiedostoja ei ole. Locatella niitä joskus löytyy kun päivittää ensin tietokannan.

      katsoppas kuule /lib/modules/[kernelver]/, etsit sieltä mukavan mokkulan ja sanot modprobe x. jos valmistajalla on erilliset versiot, yleensä README:n lukeminen auttaa. toinen vaihtoehto on buutata, jolloin kerneli saattaa haistella laitteet automaagisesti. jos haluat opetella ajurit etu & takaperin, käännä uusin kerneli itse. ei ole vaikea homma, ja sen jälkeen kummasti ajurit asentuu mitä kummallisimpiin vekottimiin (olen pannut aloittelijoita tämän tekemään ja siihen on loppunut marina ajureiden hankaluudesta). älä välitä, jos muutama ensimmäinen kääntö menee pieleen; tekemällä ja kokeilemalla oppii.

      > -Lähiverkkoasemien käyttö: samat asiat jotka windowsissa hoituvat parilla napin klikkauksella vaativat monesti ensinnäkin ties minkä tiedoston editoimista ja lopulta tiedostot verkkoasemilta joutuu siirtämään rupisesti komentoriviltä.

      jahas, käytämme windows-lähiverkkoa ja marisemme, kun se ei toimi niinkuin wintoosassa. voi helvetti, koko winnet on pelkkä perverssi vitsi, mutta jos ihan väkisin haluat sitä käyttää, niin hanki joku smb-client. ihan yhtä helposti (ja graafisesti) ne homman hoitavat.

      > Varmasti kaikkiin noihin ongelmiin on olemassa ratkaisu mutta sen löytäminen vaatii usein aika paljon aikaa.

      näinhän se on, mutta mitä muuta voit odottaa, kun rupeat ummikkona käyttämään täysin uutta ossia? osasitko alun perin wintoosan täysin? tiesitkö siitä kaikki pikku nippelit ja niksit? tuskinpa, kyllä olet nekin opetellut, joten turha syyttää ossia siitä, että se toimii omalla tavallaan. wintoosan apinointi on täysin turhaa ja jopa vaarallista - hyvä vain, että linukka toistaiseksi toimii omalla tavallaan (apinointia tosin on ilmassa, mutta kai sitä on siedettävä. apinoisivat mieluummin vaikka osx:ää tai jotain hieman järkevämpää).

      asiat selviävät ottamalla selvää. www.google.com ja pari järkevää hakusanaa howto perään.

      > Windowsissa asiat hoituvat pääosin huomattavasti kivuttomammin ja nopeammin.

      juu, eikä tarvitse asentaa uusiksi kuin muutaman kuukauden välein. kumman valitset: asennat kerran sormet verellä ja vitutuksella, vai asennat säännöllisesti koko ossin uusiksi jonkin dll-helvetin ansiosta?

      > MySql:län asennus windowsiin oli ihan pikku juttu mutta tässä Linuxissa en vieläkään saa tietokannasta haettua mitään. Ehkä jossain on joku asetus tekemättä mutta mistä taas tietää että mikä... sitä onkin vaikeampi sanoa.

      tohonpa en sano mitään, koska en ole mysql:ää winkkarilla käyttänyt. ei se nyt silti niin vaikeaa voi olla, jospa vaikka lukaisisit vähän paketin mukana tullutta dokumentaatiota, tai pistäytyisit www.mysql.com:ssa?

      sokerina pohjalla:

      > Ensinnäkin lähes kaikissa conffailuissa tarvitsen vieressä istuvan apua koska 10 vuoden windows kokemuksen jälkeen tuntuu mahdottomalta arvata miten minkäkin asian saa toimimaan ja missä kyseinen asia mahdollisesti säädetään.

      jos olisit 10v käyttänyt linukkaa, luuletko, että pärjäisit wintoosan kanssa, kun jotain menee käteen? tärkeinta on muistaa, että linux ei ole windows. jos linux toimisi täsmälleen samalla tavalla kuin wintoosa, mitä helvetin järkeä siinä olisi? virheet kannattaa tehdä yleensä vain kerran.

      suosittelen, että hankit seuraavaksi koneeksi macin, siihen osx:n ja unohdat sekä winkkarin että linukan. voit rauhassa opetella unixia, ja soveltaa niitä tietoja suoraan linukkaan, kun tarve joskus tulee.

      juu, ja minä vihaan windowssia. en käyttäisi sitä edes pakosta ja isoilla rahoilla. jos joskus pakkotilanne tulee, nousee verenpaine aika nopeasti. vaikka 99% ihmisistä haluaa työntää sormensa paskaan, niin onneksi ei ole itse pakko juosta mukana. hyppikööt kaivoon ne, jotka haluavat.

    • Hannu

      En jaksa sotia, sillä mielestäni juttusi oli hyvä. Olit hyvin analysoinut ensimmäisiä kokemuksia Linuxista pitkän Windows -kokemuksen jälkeen. Tällaiset kirjoitukset antavat paljon enemmän kuin nuo juupas/eipäs -väittelyt.

      Selvisit minua paremmin: heitin aikoinaan ensimmäiset Linux-CDni roskiin ja vannoin, etten ikinä koske tuohon paskaan. Luonne ei kuitenkaan antanut periksi ja aloin opetella: nyt koneessani on Mandrake ja Debian. Vaikka Debianissa lähes kaikki säädetään käsin, se vie miehen mukanaan :)

      Windows-maailma tulee välillä vastaan. Kävin eilen asentamassa tutulle eläkeläismiehelle Win98n, kun "se meni jotenkin sekaisin". Asennuksen loppuvaiheessa sain kylmän ilmoituksen: "Ohjelma on suorittanut laittoman toiminnan jne. "

      Pojallani on XP. Muuten rauhallinen lapsi, mutta koneen kanssa kuulee usein "Aaaaah, perk..., et usko mitä se nyt teki!?" ;)

      Tätä on vaikea kuvata: oma koneeni tuntuu "omalta", "tutulta", ei laitteelta, johon olen asentanut käyttöjärjestelmän. Koneessa on muutakin omaa kuin taustakuva. Ja jokaikinen laite ja ohjelma toimii pomminvarmasti.

      Uuden järjestelmän opettelu vie tietysti aikaa, mutta samalla huomaa pääsevänsä irti vanhoista rutiineista ja ajatustavoista.

      Hannu

      • Asiallista

        Asiallista tekstiä. Usein tuntuu että etenkin Linuxin käyttäjille on tyypillistä ihmeellinen fanaattisuus. Osa saamistani kommenteista on käsittämättömän aggressiivisia joskin asiantuntevia. Windows on yksi suuri paha paska jossa ei ole mitään hyvää. Piste. Niihän se tietysti menee.

        Oma windows 2000 on toiminut pari vuotta ilman suurempia ongelmia ja ollut päällä koko ajan. Parin kolmen kuukauden välein olen sen buutannut ihan muodon vuoksi. Windows 9x sarjaan en koske enkä mieluusti enää XP:henkään.

        Tässä Red Hatissa tuli mukana KDE ja Gnome joista olen toistaiseksi käyttänyt KDE:tä. Pikakuvakkeiden toiminta on vähän mitä sattuu mutta muuten vaikuttaa ihan hyvältä.

        Suurin puute Linux puolella on joka tapauksessa hyötyohjelmien puute. PhotoShop puuttuu, MS Officen tasoinen toimistopaketti puuttuu, ohjelmointipuolella kunnollisia IDE:jä ei meinaa löytyä. JBuilder on javalle mutta C:lle ei visual studion tasoista ympäristöä taida olla. Mozilla kaatuu useammin kuin IE wintoosassa.

        Ainahan voi nojautua siihen, että Linuxin kerneli on se kuningas joka aina pysyy pystyssä. Sääli vaan ettei sillä kernelillä kukaan työtä tee vaan niillä ohjelmilla. Tarvitaan myös joku ikkunointijärjestelmä ellei halua editoida kuviaan jollain hexa-editillä.


      • technic
        Asiallista kirjoitti:

        Asiallista tekstiä. Usein tuntuu että etenkin Linuxin käyttäjille on tyypillistä ihmeellinen fanaattisuus. Osa saamistani kommenteista on käsittämättömän aggressiivisia joskin asiantuntevia. Windows on yksi suuri paha paska jossa ei ole mitään hyvää. Piste. Niihän se tietysti menee.

        Oma windows 2000 on toiminut pari vuotta ilman suurempia ongelmia ja ollut päällä koko ajan. Parin kolmen kuukauden välein olen sen buutannut ihan muodon vuoksi. Windows 9x sarjaan en koske enkä mieluusti enää XP:henkään.

        Tässä Red Hatissa tuli mukana KDE ja Gnome joista olen toistaiseksi käyttänyt KDE:tä. Pikakuvakkeiden toiminta on vähän mitä sattuu mutta muuten vaikuttaa ihan hyvältä.

        Suurin puute Linux puolella on joka tapauksessa hyötyohjelmien puute. PhotoShop puuttuu, MS Officen tasoinen toimistopaketti puuttuu, ohjelmointipuolella kunnollisia IDE:jä ei meinaa löytyä. JBuilder on javalle mutta C:lle ei visual studion tasoista ympäristöä taida olla. Mozilla kaatuu useammin kuin IE wintoosassa.

        Ainahan voi nojautua siihen, että Linuxin kerneli on se kuningas joka aina pysyy pystyssä. Sääli vaan ettei sillä kernelillä kukaan työtä tee vaan niillä ohjelmilla. Tarvitaan myös joku ikkunointijärjestelmä ellei halua editoida kuviaan jollain hexa-editillä.

        Terve

        Pari pientä korjausta, mahdollisimman asiallisesti..

        > Tässä Red Hatissa tuli mukana KDE ja Gnome joista
        > olen toistaiseksi käyttänyt KDE:tä. Pikakuvakkeiden
        > toiminta on vähän mitä sattuu mutta muuten vaikuttaa
        > ihan hyvältä.

        Linuxissa ei ole varsinaisesti "pikakuvakkeita".. tarkista kyseiset symlinkit.. tai sh scriptat.. riippuen mistä puhut. Jokatapauksessa ne "kuvakkeet" siinä työpöydällä ovat hieman eri asia kuin windowsin pikakuvakkeet.

        Sanoit myös hyötyohjelmista. Kuvankäsittelyohjelmista mainitsit Photoshopin. Vilkaisepa ohjelmaa nimeltä Gimp. Se on joissain vertailussa jopa onnistunut pärjäämään photoshopia paremmin. Toiminnallisuuksia ohjelmasta ei takuulla puutu. Sitten toimisto-ohjelmat.. Katsopa OpenOffice. Ei ihan MS Office, mutta hyvin pitkälti samat toiminnot taulukkolaskentoineen ja esitystyökaluineen. Ja pystyy myös pääsääntöisesti lukemaan MS Officella tehtyjä tiedostoformaatteja. Tuohon Visual Studioon en osaa ottaa ikävä kyllä kantaa, sillä koodaan itse C:tä ihan jed:llä (ja joillakin pienillä apuohjelmilla.. riippuen työstä). Mozillan kaatumiseen en osaa ottaa kantaa.. Käytän itse Galeonia pääsääntöisesti, mozillaa välillä.. kumpikaan ei kyllä pahemmin ainakaan minulla ole kaatuillut.

        Kerneli on kuitenkin toteutettu huomattavasti paremmin kuin windows maailmassa, joten ohjelmien kaatuminen ei sentään heti kaada koko konetta.. Ja kyllä nuo ohjelmat taas oman kokemukseni mukaan pysyvät aika tavalla paremmin pystyssä kuin windowsissa..

        Saa luonnollisesti kommentoida :)

        Onnea yrityksille :)


      • markku
        technic kirjoitti:

        Terve

        Pari pientä korjausta, mahdollisimman asiallisesti..

        > Tässä Red Hatissa tuli mukana KDE ja Gnome joista
        > olen toistaiseksi käyttänyt KDE:tä. Pikakuvakkeiden
        > toiminta on vähän mitä sattuu mutta muuten vaikuttaa
        > ihan hyvältä.

        Linuxissa ei ole varsinaisesti "pikakuvakkeita".. tarkista kyseiset symlinkit.. tai sh scriptat.. riippuen mistä puhut. Jokatapauksessa ne "kuvakkeet" siinä työpöydällä ovat hieman eri asia kuin windowsin pikakuvakkeet.

        Sanoit myös hyötyohjelmista. Kuvankäsittelyohjelmista mainitsit Photoshopin. Vilkaisepa ohjelmaa nimeltä Gimp. Se on joissain vertailussa jopa onnistunut pärjäämään photoshopia paremmin. Toiminnallisuuksia ohjelmasta ei takuulla puutu. Sitten toimisto-ohjelmat.. Katsopa OpenOffice. Ei ihan MS Office, mutta hyvin pitkälti samat toiminnot taulukkolaskentoineen ja esitystyökaluineen. Ja pystyy myös pääsääntöisesti lukemaan MS Officella tehtyjä tiedostoformaatteja. Tuohon Visual Studioon en osaa ottaa ikävä kyllä kantaa, sillä koodaan itse C:tä ihan jed:llä (ja joillakin pienillä apuohjelmilla.. riippuen työstä). Mozillan kaatumiseen en osaa ottaa kantaa.. Käytän itse Galeonia pääsääntöisesti, mozillaa välillä.. kumpikaan ei kyllä pahemmin ainakaan minulla ole kaatuillut.

        Kerneli on kuitenkin toteutettu huomattavasti paremmin kuin windows maailmassa, joten ohjelmien kaatuminen ei sentään heti kaada koko konetta.. Ja kyllä nuo ohjelmat taas oman kokemukseni mukaan pysyvät aika tavalla paremmin pystyssä kuin windowsissa..

        Saa luonnollisesti kommentoida :)

        Onnea yrityksille :)

        ... luettavaa tämä keskustelu - kerrankin ihmiset myös perustelevat väitteitänsä. Hienoa.

        Pakko on kuitenkin puuttua tuohon Photoshop vs. Gimp väitteeseen. Kyllähän Gimp on hyvä ja toimiva ohjelma mutta jos sitä verrataan PS:iin niin kyllä se jää ominaisuuksiensa puolesta melkolailla jälkeen tuosta kalliimasta vaihtoehdosta. Tarkoitan nyt lähinnä ihan käytettävyyttä: PS on huomattavasti sutjakampi käyttää kuin Gimp. Gimp on monissa toiminnoissa melkoisen kömpelö.

        Itse käytän PS:n seiskaversiota WindowsXP:ssä ja Linuxin (SuSE 8.0) puolella Gimp:iä. Molempia tulee käytettyä päivittäin.


      • Hannu
        Asiallista kirjoitti:

        Asiallista tekstiä. Usein tuntuu että etenkin Linuxin käyttäjille on tyypillistä ihmeellinen fanaattisuus. Osa saamistani kommenteista on käsittämättömän aggressiivisia joskin asiantuntevia. Windows on yksi suuri paha paska jossa ei ole mitään hyvää. Piste. Niihän se tietysti menee.

        Oma windows 2000 on toiminut pari vuotta ilman suurempia ongelmia ja ollut päällä koko ajan. Parin kolmen kuukauden välein olen sen buutannut ihan muodon vuoksi. Windows 9x sarjaan en koske enkä mieluusti enää XP:henkään.

        Tässä Red Hatissa tuli mukana KDE ja Gnome joista olen toistaiseksi käyttänyt KDE:tä. Pikakuvakkeiden toiminta on vähän mitä sattuu mutta muuten vaikuttaa ihan hyvältä.

        Suurin puute Linux puolella on joka tapauksessa hyötyohjelmien puute. PhotoShop puuttuu, MS Officen tasoinen toimistopaketti puuttuu, ohjelmointipuolella kunnollisia IDE:jä ei meinaa löytyä. JBuilder on javalle mutta C:lle ei visual studion tasoista ympäristöä taida olla. Mozilla kaatuu useammin kuin IE wintoosassa.

        Ainahan voi nojautua siihen, että Linuxin kerneli on se kuningas joka aina pysyy pystyssä. Sääli vaan ettei sillä kernelillä kukaan työtä tee vaan niillä ohjelmilla. Tarvitaan myös joku ikkunointijärjestelmä ellei halua editoida kuviaan jollain hexa-editillä.

        Fanaattisuudella ei ole taidettu koskaan saavuttaa mitään.

        Onhan selvää, että Windowsiin on tehty ohjelmia, joita Linux -puolelle ei ole saatavissa ja silloin Windowsin valinta käyttöjärjestelmäksi on oikea ja perusteltu ratkaisu. "Oikea käyttöjärjestelmä oikeaan paikkaan" -ajattelun soisi kuitenkin leviävän nykyistä enemmän.

        Varsinkin kouluissa tietokoneen käyttö rajoittuu perusohjelmiin ja serverit ovat pelkkiä tallennuspaikkoja. Luulisi kunnilla ja valtiollakin olevan paljon muitakin tällaisia käyttöpaikkoja.

        Käyttöjärjestelmä on tietysti vain osa koko tietokoneen hinnasta, mutta sen prosenttiosuus tuntuu nousevan koko ajan.

        Olen salaa elätellyt toiveita, että tällä tavalla se eräs prosenttiluku tilinauhassani putoaisi, edes 0.1 -yksikköä :)

        Hannu


      • Hyvää ja huonoa...
        technic kirjoitti:

        Terve

        Pari pientä korjausta, mahdollisimman asiallisesti..

        > Tässä Red Hatissa tuli mukana KDE ja Gnome joista
        > olen toistaiseksi käyttänyt KDE:tä. Pikakuvakkeiden
        > toiminta on vähän mitä sattuu mutta muuten vaikuttaa
        > ihan hyvältä.

        Linuxissa ei ole varsinaisesti "pikakuvakkeita".. tarkista kyseiset symlinkit.. tai sh scriptat.. riippuen mistä puhut. Jokatapauksessa ne "kuvakkeet" siinä työpöydällä ovat hieman eri asia kuin windowsin pikakuvakkeet.

        Sanoit myös hyötyohjelmista. Kuvankäsittelyohjelmista mainitsit Photoshopin. Vilkaisepa ohjelmaa nimeltä Gimp. Se on joissain vertailussa jopa onnistunut pärjäämään photoshopia paremmin. Toiminnallisuuksia ohjelmasta ei takuulla puutu. Sitten toimisto-ohjelmat.. Katsopa OpenOffice. Ei ihan MS Office, mutta hyvin pitkälti samat toiminnot taulukkolaskentoineen ja esitystyökaluineen. Ja pystyy myös pääsääntöisesti lukemaan MS Officella tehtyjä tiedostoformaatteja. Tuohon Visual Studioon en osaa ottaa ikävä kyllä kantaa, sillä koodaan itse C:tä ihan jed:llä (ja joillakin pienillä apuohjelmilla.. riippuen työstä). Mozillan kaatumiseen en osaa ottaa kantaa.. Käytän itse Galeonia pääsääntöisesti, mozillaa välillä.. kumpikaan ei kyllä pahemmin ainakaan minulla ole kaatuillut.

        Kerneli on kuitenkin toteutettu huomattavasti paremmin kuin windows maailmassa, joten ohjelmien kaatuminen ei sentään heti kaada koko konetta.. Ja kyllä nuo ohjelmat taas oman kokemukseni mukaan pysyvät aika tavalla paremmin pystyssä kuin windowsissa..

        Saa luonnollisesti kommentoida :)

        Onnea yrityksille :)

        Gimp on ihan hyvä ohjelma. Samoin OpenOffice on ihan hyvä toimisto-ohjelmisto. Kommentti Gimp vs. PS tulikin jo, joten ei siitä sen enempää muuta kuin että graafikkokaverini on samaa mieltä.

        Valitettavasti OpenOffice ei avaa läheskään kaikkia MS Office dokumentteja oikein. Syy tähän saattaa olla MS:n, mutta koska se on ylivoimainen markkinajohtaja ja sen dokumentteja täten on suuri määrä, soisi niiden avautuvan näillä vaihtoehtoisilla softilla.

        OpenOfficea en ole käyttänyt kovin paljon. Työaikalaskemat sillä sujuvat helpommin kuin Excelillä, koska excelissä ei mitenkään järkevästi saa aikaa näyttämään negatiivista, esim: -0.42 (miinus 42 minuuttia). Mutta. Kuvaajien valikoima on aivan luokkaa kuin Excelissä. OpenOfficen suomenkielinen oikoluku muuttaa tuotteen kaupalliseksi. Wordissa on paljon sellaisia ominaisuuksia (en jaksa listata) joita OpenOfficen vastaavasta ei löydy ainakaan vielä. Visual Basicin kaltainen skriptikieli ja kehitysympäristö puuttuu myös.

        OpenOfficessa on järkevä tiedostoformaatti: pakattu xml -> vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin MS:n vastaavat. Toivottavasti ominaisuuksia tulee lisää niin OpenOfficesta voi tulla varteenotettava vaihtoehto.

        Mozilla on ihan hyvä selain & sähköposti -yhdistelmä. Se on hyvä koska sitä voi käyttää sekä wintoosassa että Linuxissa.

        Tänään muuten sain lähiverkon toimimaan linuxissa. Sambamouttaus kyllä toimii ja kun se on tehty niin verkon asemia on kätevä käyttää. Mihin tiedostoon kyseiset komennot on laitettava jotta ne latautuvat joka bootin yhteydessä? Niiden ajamiseen on vain rootilla oikeudet.

        Komento:
        mount -t smbfs -o username="jotain",workgroup="jotain" //kone/levy /home/user/network/levy

        Pystyykö muuten ssh-putken läpi mounttaamaan kotikoneen kovalevyn työkoneelle?

        Ehkä pitäisi asentaa XEmacs ja siihen läjä lisätyökaluja. JBuilder on ihan hyvä IDE mutta valitettavan hidas (tehty javalla).


    • Php

      Joo, mukavaa keskustella kerrankin ilman fanaattisuutta! No joo, monissa sioissa olen samaa mieltä kuin about kaikki tämän keskustelun aiemmat viestit. Kuten esim. Gimp toisissa asioissa hakkaa PhotoShopin kun taas toisissa on päinvastoin. Ite käytän joskus samoissa kuvissa kumpaakin tilanteesta riippuen.

      No joo, ohjelmien asentaminen on Suse 8.0:ssa Yast:illa erittäin helppoa. Valitset Install/remove software ja sieltä listasta valitset ohjelmat, mitä haluat ja painat next. Tämän jälkeen voitkin siirtyä toiseen ikkunaan vaikka surffaamaan ja ennen kuin huomaatkaan, on netistä ladattu uudet ohjelmat ja asennettu.

      Tosin miinuspuolena: Suse itsessään vaati parista kohtaa hiukan nippelitietoa koneesta, että sanoisinko että Red Hat ja Mandrake on helpompia asentaa?

    • linux for ever

      Kyllä se vaan on mahtavaa ajella linuxsella !

      • nostit

        sitten _10_ vuotta vanhan ketjun ylös. Mikään ei ole muuttunut 10 vodessa? Eihän? Windows NT 4:in käytetään vielä ahkerasti?


      • linux kuralla
        nostit kirjoitti:

        sitten _10_ vuotta vanhan ketjun ylös. Mikään ei ole muuttunut 10 vodessa? Eihän? Windows NT 4:in käytetään vielä ahkerasti?

        Jep !

        Ja samat jorinat on linux hihhuleilla ! Ei tarvi kun vaihtaa ketjun aloitus päivä täksi päiväksi ja satuilu aivan samaa nyt, mitä se oli 10 vuotta sitten ? Eikös vaan ?????


      • Näi'o!
        linux kuralla kirjoitti:

        Jep !

        Ja samat jorinat on linux hihhuleilla ! Ei tarvi kun vaihtaa ketjun aloitus päivä täksi päiväksi ja satuilu aivan samaa nyt, mitä se oli 10 vuotta sitten ? Eikös vaan ?????

        Eipä ole mikään muuttunut, samoja toimimattomuuksia edelleen. Tietokoneet/ohjelmat muuttuu koko ajan ja linukseilla on selviä vaikeuksia pysyä perässä-

        Linuks - ikuinen perässähiihtäjä!


    • sossu-bummit

      Ketjun otsake pitäisi olla = ,

      )) Linux Työttömien käytässä (( ,

      niin osuisi tarkalleen nykyisten linux-hihhulien "ammatiksi" !

    • dälli

      Pitihän noiden finninaamojen tietysti päästä 'pätemään' taas täälläkin. No, minkäs sille voi.

      Omassa käyttiksessäni on kohta Verkko > Yhdistä palvelimeen.. Sieltä saa määriteltyä ssh:n tai ftp:n kautta etäyhteyden ja asetettua sen kirjanmerkiksi. Sen jälkeen etäkoneet näkyvät hakemistopuussa kuten omatkin hakemistot. Kolmea eri nettisivustoa hoitelen tällä tavoin, eri servereissä. En tiedä, kuinka Windowsissa tällainen asia hoidetaan, enkä kyllä välitäkään.

      • ps

        eipä tainnut olla redhatissa vuonna 2002, mutta saattaa olla että muistan väärinkin.
        aloittaja ei mitä ilmeisemmin vain osannut käyttää red hattia.
        ehkäpä tilanne on korjaantunut 10-vuoden aikana :)


      • fish://

        Vuonna 2002 Redhat oletuksena tuli KDE:llä , jossa oletusselaimena Konqueror. Ja Konqueror lienee ymmärtänyt fish:// -protokollaansa jo tuolloin.

        fish://[email protected]:22/var/www

        Tuolleen tuli päiviteltyä useita veppisivuja. Moniko tuon protokollan olemassaolosta tiesi on asia erikseen.


    • Anonyymi

      Aloituksen otsikko saa hymyn huulille.

    • Anonyymi

      Linuks työkäytössä? Harvinaista mutta mahdollista. Itse linuks-ongelmat olivat ihan tätä päivää!

      • Anonyymi

        Olet sairas trolli!


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe