Tervehdys.
Ilmalämpöpumpun mitoituksesta olisi kyse. Pääasiallinen intressi on lämmöntuotanto, mutta hankitaan tulevaan pirttiin nimenomaan mukavuussyistä (= jäähdytys kesällä). Niin, millaisella lämpökatteella ilmalämpöpumppu kannattaisi mitoittaa? (Jäähdytyksen suhteen tämä ei ole ongelma, koska kesällä jäähdytysala on vain ½ talvella lämmitettävästä alasta). En hae niinkään tarkkaa laskelmaa, vaan valistuneita mielipiteitä / perusteluja suuntaan tai toiseen.
Hieman taustaksi: A = 300 krsm2, arvioidut johtumishäviöt = 250W/K (mukaan arvioidut: alapohja, yläpohja, seinät, ovet, ikkunat, ilmanvaihto >50% LTO:lla). Talon massiivisuus (betoni) otettu huomioon lämpökuormien tasaajana siten, että touko-syyskuussa ei lämmitystä tarvita juurikaan.
Tein laskelman n. 80% lämpökatteen pumpulle, otin huomioon tässä: keskimääräiset kuukausilämpötilat alueella, ilmalämpöpumpun COPin/kk sekä johtumishäviöt. Ottoteholtaan 1700W ilmalämpöpumppu kattaa 100% lämmityskuukaudet: loka, marras ja huhti sekä 60%-95% muut lämmityskuukaudet. Ottoteho tässä siksi, että COPin vaihdellessa antoteho vaihtelee ja COP ei ole kiinteä.
Jäähdytyksen osaltahan ilmalämpöpumppu toimii keskimäärin paremmalla COPilla, joten jos ei pyri 100% lämpökatteen pumppuun, niin "vanha totuus" että 1kW teholla jäähdyttää pienempää tilavuutta kuin lämmittää, ei pidä paikkaansa. Siis keskimääri ei pidä paikkaansa. Ilmalämpöpumpun COP lämmöntuottajan roolissa jäänee parhaimmillaankin keskimäärin (siis ka. loka-huhti välillä) 2.7:ään, kun taas jäähdytyksessä päästäneen helposti yli 3 COPin.
Siiten päätelmiin: 1700W ottotehoiselle ilmalämpöpumpulle sain lämpökatteeksi 77%. Jäähdytykselle en laskenut noin tarkasti, vaan "vanhan nyrkkisäännön" mukaan: 1kW tarvitaan 20m2 viilentämiseen. 1.7kW ottotehoisella pumpulla päästäneen n. 5.5kW antotehoon jäähdytyksessä (COP 3.2), mikä vastaa nyrkkisäännöllä 110m2. Kun jäähdytettävää alaa on n. 150m2 massiivirakenne, niin uskoisin (niin, tätä en ole laskenut) että tuo riittää kesän mukavuusviilennyksiin.
Kunhan purin mietiskelyäni ... jep, ja kommentteja otetaan vastaan. Ensisijainen lämmönlähde talossa on suora sähkölämmitys lattian kautta sekä toinen toissijainen on: 2 varaavaa takkaa. Ensimmäisestä toissijaisesta (ilmalämpöpumppu) saattaa kyllä helposti tulla se ensisijainen lämmönlähde, riippuen katsannosta ;=)
Ilmalämpöpumpun mitoitus
34
7775
Vastaukset
- Haza
Jos laitteelta saa tuon 5kW jäähdytystehoa (kannattaa tarkastaa valmistajalta) niin miten tämä 5kW on tarkoitus siirtää huoneisiin? 5kW:n siirto käyttäen ilmaa tarkoittaa 5kw/1,2*988*(26-15) = 0,38 = 380 l/s. Tämän 380 l/s siirtämiseen tarvitaan 400mm halkaisialtaan oleva iv-kanava.
Ps. 5kW ei ole suuri jäähdytysteho huoneen (10-15m2), jossa normaalit sähkölaitteet ja 1 ikkuna tarvittava jäähdytysteho on noin 1,5-2kW.- Elektra, Carmen
Kiitos palautteesta.
Ajattelin tuon sisäyksikön asentaa melko vapaaseen tilaan, jolloin (ainakin yhden) valmistajan 12m3/min ilmamäärän kierrättäminen ei tule esteeksi. Mitään iv-kanaviahan ei tässä ratkaisussa tarvita vaan lämpö siiretään "alle tuumaisella" putkella kylmäaineen avulla ulkoyksikön ja sisäyksikön välillä. Sisäyksikössä on sitten lauhdutin ja puhallin. 5kW:n siirtoon ei siis käytetä ilmaa vaan kylmäainetta.
- eke
Kirjoittaja tuntuu olevan hyvin sivistynyt henkilö
teknisten tehojen yms suhteen. Enpä osaa noihin mitään lisätä. Haluan vain kertoa omasta kokemuksestani.
Meillä on ollut Citcop RA18 -ilp kohta 2 vuotta.
Talo on 135m2 lekaharkkotalo. Tulikiven varaava takka. Takkaa lämmitetään iltaisin ja seuraavan aamupäivänä kun takka on jäähtynyt lähtee ilp pikkuhiljaa lämmittämään. Sitten se taas illalla sammuu kun takka lämpenee.
Välillä on työ- yms. kiireitä ettei jouda takkaa lämmittämään, yllätys on ollut silloin se että ilpistä on riittänyt lämpöä vielä -20 asteessa,
ei ole mennyt patterit päälle.
Ottoteho tuolla on maksimissaan 2,8 kw ja antoteho 9,4 kw ( 7C). COP on 3,86.
Lammitysalaa sille luvataan 300m2.
Kesällä jäähdytysalaksi luvataan 80m2 mutta
emme voi pitää jäähdytystä täysillä kun tulisi aivan liian kylmä. Johtuneeko kivirakenteisesta talostamme? Varmaankin puutalot lämpiää paljon pahemmin helteisinä päivinä.
ILP on toiminut moitteetta, sähkölaskut on erittäin pienet, viimeeksi 817 euroa vuodessa, siinä on kaikki sähköt, myös kahden autotallin lämmityskulut.
Olemme tyytyväisiä.
Ostimme ilpin Ultimatemarketista, sitä liikettä en kuitenkaan suosittele, niin merkillisiä kommervenkkeja on tuotteen toimittamisessa ja muissakin asioissa odotettavissa.
Kierrä Ultimatemarket kaukaa niin kierrät harmitkin kaukaa.- Elektra, Carmen
Kiitos viestistäsi.
Siinä oli hyvin käytännön kautta valotettu ILPin toimintaa ja mukana käytännön havaintoja, joihin olen törmännyt vain taustamateriaalissa:
- ilpistä on riittänyt lämpöä vielä -20 asteessa
- 80m2 mutta emme voi pitää jäähdytystä täysillä (2.8kW ottoteho)
- puutalot lämpiää paljon pahemmin helteisinä päivinä
- ILP on toiminut moitteetta
- pari sanaa
Saat helposti 1kW ottoteholla kämppäsi niin viileäksi että saat vetää sukat jalkaasi kesällä. Oli helle minkälainen tahansa. LTO:ta voi ILP:n kuivattavan vaikutuksen takia laskea 1-2 pykälää.
LTO:n muodostamat ilmavirtaukset talon sisällä levittävät viileän mukavasti joka soppeen, vain suoraan koneen edessä on epämiellyttävän kylmä.
Lämmittäessäsi taloa ILP:llä tulee huomioida COP:n putoaminen kovilla pakkasilla. Eli -15 asteen pakkasessa 2kW:n kone ei anna välttämättä kuin 3 kW:A lämpöä. Toisin sanoen sinulla on "ylitehokone" pienemmillä pakkasilla, jolloin lämmitystarve on pienempi. Tästä ei nyt varsinaisesti ole haittaa inverttikoneen ollessa kysymyksessä, mutta turha ostaa yli 5 kW:n konetta lämmöntuottoonkaan.
J
P.S Kylmennystä ajatellen kannattaa aina miettiä esimerkkiä:
- 150m2 talon huippulämmitysteho 8kW -32 asteen pakkasella, sisälämpö 22 astetta. Lämpötilaero 54 astetta.
- Ulkona helle 30 astetta, sisälämpötila 22 astetta. Lämpötilaero 8 astetta. Tarvittava teho 1,1 kWh, tarkoittaa COP arvolla 3,5 330 watin sähkönkulutusta- Elektra, Carmen
Kiitos palautteesta.
Lämmityksessä koitin ilpin mitoittaa niin, että lämpökate olisi keskimäärin n. 80%, jolloin kovimpien lämmityskuukausien aikana ilpin lämpökate on n. 60% (helmikuun keskilämpötila -7C, lämpötilaero 27K => lämmitystehon tarve: 250W/K * 27K = 6.7kW; COP(-7 C) 2.3 => 6.7kW/2.3 = tarvittava ottoteho n. 2.9kW eli 1.7kW/2.9kW = 59%).
Otin siis huomioon keskilämpötilat alueella kuukausittain; kuukauden aikana toki vaihtelua voi olla paljonkin ja "pakkaspiikit" olen ikäänkuin suodattanut pois.
- ohohoho
"Jäähdytykselle en laskenut noin tarkasti, vaan "vanhan nyrkkisäännön" mukaan: 1kW tarvitaan 20m2 viilentämiseen."
On kyllä tosi outo nyrkkisääntö. Tarkoittanee ulkolämpötilaa 45 astetta ja sisälämpötilaa 16 astetta. Mikäli ulkoyksikköä ei sijoitetta ehdon tahdoin suoraan aurinkoon tummalle seinustalle niin tuolla ei ole mitän tekemistä todellisuuden kanssa. Huomioi vielä että kuutio-LTO:kin laskee sisääntulevaa lämpötilaa. Esim. sisäilma 22 astetta, ulkoilma 28 astetta -> sisääntuleva ilma "vain" 25 astetta. LTO:ta ei siis kannata ohittaa ILP:n viilentäessä taloa. Joissakin koneissa automatiikka saattaa pettää tässä kohtaa -> saa olla tarkkana.- Elektra, Carmen
Kiitos palautteesta.
Tuon "vanhan nyrkkisäännön" löysin paristakin eri lähteestä, tässä esimerkkinä pari:
http://www.ilmalampopumput.fi/pumppu.htm#toiminta (1kW - 15m2 jäähdytys)
http://www.rakentaja.fi/suorakanava/verkkolehti/04/4204kaukomarkkinat.htm
(1kW - 20m2 jäähdytys)
http://www.toshibafinland.com/?path=luelisaa
(1kW - 15m2 jäähdytys)
Itse halusin uskoa tuota 20m2 jäähdytyssääntöä.
LTO:ta ei kannata eikä varmaan saakaan "ohittaa" uudistaloissa eikä niin ole tarkoitus tehdäkään. LTO kierrättää ilmaa ulkoa sisälle, kun taas ILP kierrättää vain sisäilmaa. LTOta en ottanut jäähdytyksen suhteen huomioon, koska en varsinaisesti laskenut tarvittavaa jäähdytyskapasiteettia. Lämmöntuotannossa LTO on mukana, kun laskin johtumishäviöitä (50% hyötysuhde lämmöntalteenotossa).
Osaatko valaista tätä: "Tarkoittanee ulkolämpötilaa 45 astetta ja sisälämpötilaa 16 astetta. Mikäli ulkoyksikköä ei sijoitetta ehdon tahdoin suoraan aurinkoon tummalle seinustalle niin tuolla ei ole mitän tekemistä todellisuuden kanssa."
Millaisia todellisia kokemuksia sinulla on? - Tseuz
Jäähdytykselle en laskenut noin tarkasti, vaan "vanhan nyrkkisäännön" mukaan: 1kW tarvitaan 20m2 viilentämiseen."
Hohottaja voi tietenkin olla omaamieltään asiasta, mutta 1kW/20m2 on hyvin osuva noin mitoitusarvo.
Mitoitukseen tietenkin pitää ottaa huomioon mahdolliset rakenteiden vaikutukset.
Kuten esim. oviaukot,kapeat käytävät ja jyrkät kulmat, jotka heikentävät tehokkaasti viileän ilman siirtymistä huoneesta toiseen.
Laajemmassa ja sokkeloisemmassa talossa harkitsisin kahdella sisäyksiköllä toimivaa ilp:ä.
Siitä olisi myös etua lämmityksen tasaamiseksi eriosiin taloa.
Itselläni on asuin tilat kahdessakerroksessa. Lämmitys toimii alakerran ilp:llä ok avoimen rapun kautta, mutta viilennys kaipaisi ylisille oman sisäyksikön. - Elektra, Carmen
Tseuz kirjoitti:
Jäähdytykselle en laskenut noin tarkasti, vaan "vanhan nyrkkisäännön" mukaan: 1kW tarvitaan 20m2 viilentämiseen."
Hohottaja voi tietenkin olla omaamieltään asiasta, mutta 1kW/20m2 on hyvin osuva noin mitoitusarvo.
Mitoitukseen tietenkin pitää ottaa huomioon mahdolliset rakenteiden vaikutukset.
Kuten esim. oviaukot,kapeat käytävät ja jyrkät kulmat, jotka heikentävät tehokkaasti viileän ilman siirtymistä huoneesta toiseen.
Laajemmassa ja sokkeloisemmassa talossa harkitsisin kahdella sisäyksiköllä toimivaa ilp:ä.
Siitä olisi myös etua lämmityksen tasaamiseksi eriosiin taloa.
Itselläni on asuin tilat kahdessakerroksessa. Lämmitys toimii alakerran ilp:llä ok avoimen rapun kautta, mutta viilennys kaipaisi ylisille oman sisäyksikön.Kiitokset.
Unohdin tuossa aivan ensimmäisessä viestissäni kertoa, että talo on todellakin kahdessa tasossa, ja että tarkoitus on nimenomaan hoitaa lämmitys / viilennys kahdella (tai jopa kolmella!) sisäyksiköllä riittävän kierron takaamiseksi laajalti. - tarkoitaa
Elektra, Carmen kirjoitti:
Kiitos palautteesta.
Tuon "vanhan nyrkkisäännön" löysin paristakin eri lähteestä, tässä esimerkkinä pari:
http://www.ilmalampopumput.fi/pumppu.htm#toiminta (1kW - 15m2 jäähdytys)
http://www.rakentaja.fi/suorakanava/verkkolehti/04/4204kaukomarkkinat.htm
(1kW - 20m2 jäähdytys)
http://www.toshibafinland.com/?path=luelisaa
(1kW - 15m2 jäähdytys)
Itse halusin uskoa tuota 20m2 jäähdytyssääntöä.
LTO:ta ei kannata eikä varmaan saakaan "ohittaa" uudistaloissa eikä niin ole tarkoitus tehdäkään. LTO kierrättää ilmaa ulkoa sisälle, kun taas ILP kierrättää vain sisäilmaa. LTOta en ottanut jäähdytyksen suhteen huomioon, koska en varsinaisesti laskenut tarvittavaa jäähdytyskapasiteettia. Lämmöntuotannossa LTO on mukana, kun laskin johtumishäviöitä (50% hyötysuhde lämmöntalteenotossa).
Osaatko valaista tätä: "Tarkoittanee ulkolämpötilaa 45 astetta ja sisälämpötilaa 16 astetta. Mikäli ulkoyksikköä ei sijoitetta ehdon tahdoin suoraan aurinkoon tummalle seinustalle niin tuolla ei ole mitän tekemistä todellisuuden kanssa."
Millaisia todellisia kokemuksia sinulla on?Lton ohituksella ei tarkoiteta ilmanvaihdon pysäyttämistö vaan talteenoton pysäyttämistä. ilmanvsihtokone voi siirtää poistoilman viileyden tuloilmaan jos lto on aina päällä.
- jatkaa
Elektra, Carmen kirjoitti:
Kiitos palautteesta.
Tuon "vanhan nyrkkisäännön" löysin paristakin eri lähteestä, tässä esimerkkinä pari:
http://www.ilmalampopumput.fi/pumppu.htm#toiminta (1kW - 15m2 jäähdytys)
http://www.rakentaja.fi/suorakanava/verkkolehti/04/4204kaukomarkkinat.htm
(1kW - 20m2 jäähdytys)
http://www.toshibafinland.com/?path=luelisaa
(1kW - 15m2 jäähdytys)
Itse halusin uskoa tuota 20m2 jäähdytyssääntöä.
LTO:ta ei kannata eikä varmaan saakaan "ohittaa" uudistaloissa eikä niin ole tarkoitus tehdäkään. LTO kierrättää ilmaa ulkoa sisälle, kun taas ILP kierrättää vain sisäilmaa. LTOta en ottanut jäähdytyksen suhteen huomioon, koska en varsinaisesti laskenut tarvittavaa jäähdytyskapasiteettia. Lämmöntuotannossa LTO on mukana, kun laskin johtumishäviöitä (50% hyötysuhde lämmöntalteenotossa).
Osaatko valaista tätä: "Tarkoittanee ulkolämpötilaa 45 astetta ja sisälämpötilaa 16 astetta. Mikäli ulkoyksikköä ei sijoitetta ehdon tahdoin suoraan aurinkoon tummalle seinustalle niin tuolla ei ole mitän tekemistä todellisuuden kanssa."
Millaisia todellisia kokemuksia sinulla on?Kokoan tähän nyt muutaman ajatuksen:
1. Tarkoitin että LTO:n kennoa ei kannata ohittaa, IV-kone tietysti kokoajan päällä
2. IV-koneen kierroksia voi laskea ILP:llä jäähdytettäessä ihan minimiin, koska ILP poistaa runsaasti kosteutta ilmasta jäähdyttäesään. Runsas ilmanvaihtohan on tarkoitettu kosteuden hallintaan, ei niinkään hengitysilman takaamiseen :)
3. LTO:lla varustetussa talossa ilmavirrat liikkuvat tuloista poistoihin päin, eli ILP:n viilennys jakaantuu jokatapauksessa ympäri taloa, talon sokkeluudesta riippuen (ne 70-luvun kukkaset)
4. Viime kesän helteillä (vieläkö muistat?) ulkolämpötila 29,3 (ilmatieteenlaitoksen mittari 2 km:n päässä talostani) meillä yläkerta 133m2, tästä 100m2 korotettua tilaa, päällä musta tiilikatto ja välipohjassa vain 10cm rakoileva palavillaeristys, IV-putkissa 50mm kouru, välipohjassa yli 50 astetta lämpöä.
ILP:nä on/off kone jäähdytysteho 2,65 Kw, sisälämmöt olisi saanut laskettua alle kahden kymmenen. Termostaatti pätki ILP:n toimintaa jatkuvasti. (Näin huonosti eristettyä taloa ei ole kellään, nyttemmin lisätty puhallusvillat)
ILP:n jäähdytysteho on ilmoitettu arvoilla:
- ulkolämpötila 35
- sisälämpötila 27
5. ILP:ä ei kannata sijoittaa etelänseinälle, koska lämmityskaudella ilmansuunnalla on tavattoman vähän vaikutusta ilman lämpötilaan. Kesällä Suomessa on etelän seinällä ihan yhtä kuuma kuin "Kreikassakin", ja kyllä minun ikivanhaa tekniikkaa omaavani on/off ilp:n ulkoyksikkö on sijoitettu pohjoisseinälle.
6. Taloon paistaa esteettömästi koko päivän aurinko. Talo on rinnetalo ja alakertaa tuskin tarvitsee jäähdyttää ikinä.
Lopuksi: Koska alle 3,5 kW:n jäähdyttäviä ILP:jä ei oikeastaan ole ja usein hintaero invertterikoneiden välillä on pieni. Kannattaa siis ottaa se vähän isompi lämmityksen takia tai sitten maalämpötalossa (kuten mulla) ottaa se pienin, huonoin, poistuvamallinen on/off ILP jäähdytykseen.
J eli ohohoh - Elektra, Carmen
jatkaa kirjoitti:
Kokoan tähän nyt muutaman ajatuksen:
1. Tarkoitin että LTO:n kennoa ei kannata ohittaa, IV-kone tietysti kokoajan päällä
2. IV-koneen kierroksia voi laskea ILP:llä jäähdytettäessä ihan minimiin, koska ILP poistaa runsaasti kosteutta ilmasta jäähdyttäesään. Runsas ilmanvaihtohan on tarkoitettu kosteuden hallintaan, ei niinkään hengitysilman takaamiseen :)
3. LTO:lla varustetussa talossa ilmavirrat liikkuvat tuloista poistoihin päin, eli ILP:n viilennys jakaantuu jokatapauksessa ympäri taloa, talon sokkeluudesta riippuen (ne 70-luvun kukkaset)
4. Viime kesän helteillä (vieläkö muistat?) ulkolämpötila 29,3 (ilmatieteenlaitoksen mittari 2 km:n päässä talostani) meillä yläkerta 133m2, tästä 100m2 korotettua tilaa, päällä musta tiilikatto ja välipohjassa vain 10cm rakoileva palavillaeristys, IV-putkissa 50mm kouru, välipohjassa yli 50 astetta lämpöä.
ILP:nä on/off kone jäähdytysteho 2,65 Kw, sisälämmöt olisi saanut laskettua alle kahden kymmenen. Termostaatti pätki ILP:n toimintaa jatkuvasti. (Näin huonosti eristettyä taloa ei ole kellään, nyttemmin lisätty puhallusvillat)
ILP:n jäähdytysteho on ilmoitettu arvoilla:
- ulkolämpötila 35
- sisälämpötila 27
5. ILP:ä ei kannata sijoittaa etelänseinälle, koska lämmityskaudella ilmansuunnalla on tavattoman vähän vaikutusta ilman lämpötilaan. Kesällä Suomessa on etelän seinällä ihan yhtä kuuma kuin "Kreikassakin", ja kyllä minun ikivanhaa tekniikkaa omaavani on/off ilp:n ulkoyksikkö on sijoitettu pohjoisseinälle.
6. Taloon paistaa esteettömästi koko päivän aurinko. Talo on rinnetalo ja alakertaa tuskin tarvitsee jäähdyttää ikinä.
Lopuksi: Koska alle 3,5 kW:n jäähdyttäviä ILP:jä ei oikeastaan ole ja usein hintaero invertterikoneiden välillä on pieni. Kannattaa siis ottaa se vähän isompi lämmityksen takia tai sitten maalämpötalossa (kuten mulla) ottaa se pienin, huonoin, poistuvamallinen on/off ILP jäähdytykseen.
J eli ohohohNoniin, seikkaperäisempää - minäkin ymmärrän ;=)
Tuohon 4. kohtaan: Kokemuksesi perusteella 2.65kW ILP jäähdyttää Suomen oloissa "helteellä" 133m2 jopa alle 20C:n. Ja jos suurin osa alasta on vielä korkeaa, niin kuutiot siis lienevät enemmän kuin "nyrkkisäännössä". Lisäksi kerrot, että talosi vuosi lämpöä (tai kylmää) "kuin seula", joten kokemuksesi ja suunnitteluohje ovat melkoisen ristiriitaisia keskenään. Antamillasi arvoilla suunnitteluohjeen pitäisi olla 1kW = 50m2 tai oikeastaan enemmänkin hyvin eristetyssä talossa, normihuonekorkeuksin.
Muilla vielä käytännön kokemuksia jäähdytyksen riittävyydestä / riittämättömyydestä?
Noita alle 3.5kW:n jäähdytyskoneita löytyy kyllä useampiakin - löysin nopeasti muutaman 2.5kW koneen. Aion vielä laskeskella ainakin teoreettisen optimimitoituksen (kunhan jaksan) tuolle lämmittävälle ILP:lle, koska en suoralta kädeltä usko, että täystehopumppu on se kustannustehokkain vaihtoehto edes 15 vuoden aikaikkunassa (1000€ erolla investoinnissa makselee pitkään hieman heikommasta lämpökatteesta). - J=ohohoho
Elektra, Carmen kirjoitti:
Noniin, seikkaperäisempää - minäkin ymmärrän ;=)
Tuohon 4. kohtaan: Kokemuksesi perusteella 2.65kW ILP jäähdyttää Suomen oloissa "helteellä" 133m2 jopa alle 20C:n. Ja jos suurin osa alasta on vielä korkeaa, niin kuutiot siis lienevät enemmän kuin "nyrkkisäännössä". Lisäksi kerrot, että talosi vuosi lämpöä (tai kylmää) "kuin seula", joten kokemuksesi ja suunnitteluohje ovat melkoisen ristiriitaisia keskenään. Antamillasi arvoilla suunnitteluohjeen pitäisi olla 1kW = 50m2 tai oikeastaan enemmänkin hyvin eristetyssä talossa, normihuonekorkeuksin.
Muilla vielä käytännön kokemuksia jäähdytyksen riittävyydestä / riittämättömyydestä?
Noita alle 3.5kW:n jäähdytyskoneita löytyy kyllä useampiakin - löysin nopeasti muutaman 2.5kW koneen. Aion vielä laskeskella ainakin teoreettisen optimimitoituksen (kunhan jaksan) tuolle lämmittävälle ILP:lle, koska en suoralta kädeltä usko, että täystehopumppu on se kustannustehokkain vaihtoehto edes 15 vuoden aikaikkunassa (1000€ erolla investoinnissa makselee pitkään hieman heikommasta lämpökatteesta).Täältä saa helposti yleistiedot eri pumpuista
http://www.scanoffice.fi/tuotteet_jaahdytys.html
Itsellä ARGOawr609HL.
J
P.S Nykyisten invertterikoneiden aikakaudella tuo tehon tarve helposti hämärtyy koneen käydessä kokoajan. - Elektra, Carmen
J=ohohoho kirjoitti:
Täältä saa helposti yleistiedot eri pumpuista
http://www.scanoffice.fi/tuotteet_jaahdytys.html
Itsellä ARGOawr609HL.
J
P.S Nykyisten invertterikoneiden aikakaudella tuo tehon tarve helposti hämärtyy koneen käydessä kokoajan.Niin, tehontarvehan (lämmitys/jäähdytys) ei luonnollisestikaan ole riippuvainen tavasta, jolla energia suljettuun systeemiin tuodaan (on/off tai invertteri).
- hoohohoh
Tseuz kirjoitti:
Jäähdytykselle en laskenut noin tarkasti, vaan "vanhan nyrkkisäännön" mukaan: 1kW tarvitaan 20m2 viilentämiseen."
Hohottaja voi tietenkin olla omaamieltään asiasta, mutta 1kW/20m2 on hyvin osuva noin mitoitusarvo.
Mitoitukseen tietenkin pitää ottaa huomioon mahdolliset rakenteiden vaikutukset.
Kuten esim. oviaukot,kapeat käytävät ja jyrkät kulmat, jotka heikentävät tehokkaasti viileän ilman siirtymistä huoneesta toiseen.
Laajemmassa ja sokkeloisemmassa talossa harkitsisin kahdella sisäyksiköllä toimivaa ilp:ä.
Siitä olisi myös etua lämmityksen tasaamiseksi eriosiin taloa.
Itselläni on asuin tilat kahdessakerroksessa. Lämmitys toimii alakerran ilp:llä ok avoimen rapun kautta, mutta viilennys kaipaisi ylisille oman sisäyksikön.Carmen rakentaa uudiskohdetta ja hän pystyy suunnittelemaan sijoituksen paljon paremmin. 20m2 per 1kW on varmaan ihan hyvä nyrkkiarvo painovoimaisella ilmanvaihdolla varustettuun 70-luvun suunnittelun kukkaseen, jossa pidetään ovia kiinni. Ei kai se nyt tule kenellekään yllätyksenä ettei kylmä ylöspäin nouse, eikä etene vasta(ilma)virtaan. Kaksi kerroksisissa taloissa ongelmana on usein se että makuuhuoneet (joissa tulot) sijaitsevat talon päissä ja keskellä aulaa (wc:stä) löytyy lähin poisto. Nyt jos ILP sijaitsee alkerrassa niin se ei kyllä tavoita yläkerran päätymakuuhuoneita.
Tähän voi ratkaisuna käyttää ylimääräisiä kanavia tai esimerkiksi takkakanavan sijoitusta. Helpoin lienee kuitenkin yläkerran aulaan/portaikkoihin sijoitettu ILP ja aulasta makuuhuoneiden perukoille omat putket ja putkiin vaikka hiljaiset kanava / laitetuulettimet siirtämään ilmaa.
J
P.S Jos joku ihan aikuisten oikeasti luulee tarvitsevansa 160m2 uuteen rakennusmäräysten mukaiseen kämppään 8kW jäähdytystehoa niin metsään menee. Mikäli talo on kaksikerroksinen niin esitän yläkertaan omaa ilppiä mieluummin kuin kahdella sisäyksiköllä varustettua. Tämä jo senkin takia että talvella kun laitteet sulattelee itseään niin tod.näk. ainakin toinen puskee kokoajan lämpöä. (ja se kylmän nouseminen ylöspäin)
- Elektra, Carmen
Laitoin Excelin jylläämään ja laskeskelin tuota kustannustehokasta pumppua, ja:
Ehdottomasti kannattaa hankkia täysteho-ILP.
100% pumpulla (tässä tapauksessa ottoteholtaan 3kW) saavutetaan jopa 6000kWh hyöty vuodessa, rahassa siis n. 600e. Investointien ero ei ole kuin 1750e, joten "itsensätakaisinmaksuaika" isommalle pumpulle jää alle 3 vuoden.
Hieman eri laskukaavalla sain takaisinmaksuajaksi 3,7 vuotta. Niin tai näin, tuo aika on tarpeeksi lyhyt kannattavaksi vaihtoehdoksi.
Laskenta tehty siis siten, että jokaiselle kuukaudelle laskettu keskiarvolämpötiloista ja talon johtumishäviöiden kautta tarvittava lämmitysenergia. Sitten eri ottotehoisten pumppujen antama lämpöenergia, kun otetaan huomioon lämpötilan funktiona muuttuva COP.- laskit myös
Että 1750 egen erolla saa toisen pumpun. Laita siis ehdottomasti 2 pientä pumppua a´1600 egee kuin yksi iso 3200 egee.
Pienemmissä on vielä yleensä aavistuksen parempi cop ja kahdessa toisella on vara sulatella/rikkoontua ilman että homma pysähtyy. Pelimies laittaa vielä kaksi erimerkkistä pumppua huvin vuoksi ja laittaa kulutusmittarit perään. Se on sitä toimettomuuden torjuntaa, nääs. - Elektra, Carmen
laskit myös kirjoitti:
Että 1750 egen erolla saa toisen pumpun. Laita siis ehdottomasti 2 pientä pumppua a´1600 egee kuin yksi iso 3200 egee.
Pienemmissä on vielä yleensä aavistuksen parempi cop ja kahdessa toisella on vara sulatella/rikkoontua ilman että homma pysähtyy. Pelimies laittaa vielä kaksi erimerkkistä pumppua huvin vuoksi ja laittaa kulutusmittarit perään. Se on sitä toimettomuuden torjuntaa, nääs.Laskin toisen pumpun mahdollisuuden, mutta siinä tulee vastaan esteettinen haitta: yksi ulkoyksikkö riittää rumentamaan ulkoseinää.
Isoillakin pumpuilla päästään jopa 4.6 COPiin, mutta vertailu noiden osalta on hankalaa, jos/kun lämpötiloja, joissa COP annetaan, ei ole mainittu. - toimivuuden ehdoilla
Elektra, Carmen kirjoitti:
Laskin toisen pumpun mahdollisuuden, mutta siinä tulee vastaan esteettinen haitta: yksi ulkoyksikkö riittää rumentamaan ulkoseinää.
Isoillakin pumpuilla päästään jopa 4.6 COPiin, mutta vertailu noiden osalta on hankalaa, jos/kun lämpötiloja, joissa COP annetaan, ei ole mainittu.Kuitenkin päädyt kahteen sisäyksikköön, kai? Ulkoyksikkö/yksiköt voi hyvin peittää puusäleiköllä /vast näkösuojalla. Lisäksi takuuajan jälkeen kopat voi maalata talon värisiksi. Kahden yksikön levittämä tasaisempi lämpö hakkaa COP-vertailussa sen yhden yksikön, koska yhdellä yksiköllä jossakin pisteessä on aina "liian" lämmin, jotta peränurkassa olisi sopivaa...
J
P.S Ja mihinköhän pumppumalliin olet päätymässä - Elektra, Carmen
toimivuuden ehdoilla kirjoitti:
Kuitenkin päädyt kahteen sisäyksikköön, kai? Ulkoyksikkö/yksiköt voi hyvin peittää puusäleiköllä /vast näkösuojalla. Lisäksi takuuajan jälkeen kopat voi maalata talon värisiksi. Kahden yksikön levittämä tasaisempi lämpö hakkaa COP-vertailussa sen yhden yksikön, koska yhdellä yksiköllä jossakin pisteessä on aina "liian" lämmin, jotta peränurkassa olisi sopivaa...
J
P.S Ja mihinköhän pumppumalliin olet päätymässä... tiedä tuota merkkiä. Mutta Panasonicilla löytyy ainakin CU3E23/CU4E27 invertterityyppinen, useamman sisäyksikön malli (COP ainakin mainoksessa >4.5; ei tietoa missä lämpötilassa tuo annetaan). Jälkimmäisellä, tehokkaammalla mallilla pääsen laskuissani 100% lämpökatteeseen ja edellisellä 98% - kumpikaan ei tietysti taklaa niitä huippupakkaspiikkejä. Prosentit olen saanut siis kuukausittaisista keskiarvolämpötiloista paikkakunnalla (helmikuu kylmin: -7C keskimäärin).
Sisäyksiköitä tulee kaksi kummassakin vaihtoehdossa , joten yhden ulkoyksikön haitta esteettisesti on pienempi. 2 sisäyksiköllä - riippumatta ulkoyksiköiden määrästä - saadaan tasaisempi lämpö suuremman ilmamäärän kierrätyksen kautta.
2uy 2sy hyötysuhde ei liene oleellisesti erilainen verrattuna 1uy 2sy vaihtoehtoon, miksi olisi ts. missä kohtaa häviöitä tapahtuisi?
Täältä muuten norjalaisten tekemä vertailu eri pumpuille (ei kannata katsoa aivan kirjaimellisesti lukemia, koska pumputkaan eivät ole aivan samantehoisia tai -hintaisia; jotain kuitenkin)
http://www.ilmalampopumput.fi/testi.htm - kuitenkin
Elektra, Carmen kirjoitti:
... tiedä tuota merkkiä. Mutta Panasonicilla löytyy ainakin CU3E23/CU4E27 invertterityyppinen, useamman sisäyksikön malli (COP ainakin mainoksessa >4.5; ei tietoa missä lämpötilassa tuo annetaan). Jälkimmäisellä, tehokkaammalla mallilla pääsen laskuissani 100% lämpökatteeseen ja edellisellä 98% - kumpikaan ei tietysti taklaa niitä huippupakkaspiikkejä. Prosentit olen saanut siis kuukausittaisista keskiarvolämpötiloista paikkakunnalla (helmikuu kylmin: -7C keskimäärin).
Sisäyksiköitä tulee kaksi kummassakin vaihtoehdossa , joten yhden ulkoyksikön haitta esteettisesti on pienempi. 2 sisäyksiköllä - riippumatta ulkoyksiköiden määrästä - saadaan tasaisempi lämpö suuremman ilmamäärän kierrätyksen kautta.
2uy 2sy hyötysuhde ei liene oleellisesti erilainen verrattuna 1uy 2sy vaihtoehtoon, miksi olisi ts. missä kohtaa häviöitä tapahtuisi?
Täältä muuten norjalaisten tekemä vertailu eri pumpuille (ei kannata katsoa aivan kirjaimellisesti lukemia, koska pumputkaan eivät ole aivan samantehoisia tai -hintaisia; jotain kuitenkin)
http://www.ilmalampopumput.fi/testi.htmYksi ulkoyksikkö kun sulattelee itseään, kostealla kelillä jopa 20% ajasta niin molemmat sisäyksiköt ovat hiljaa. Pienemmissä pumpuissa on (valmistajan ilmoituksista huolimatta) järjestään vähän parempi COP. Peruspumpun suuret myyntivolyymit (ja kilpailu) tekee niistä halvemman kuin isommasta kahdella sisäyksiköllä varustetusta.
Erilliset järjestelmät ovat aina toimintavarmempia esim. vikatilanteessa. Lisäksi volyymipumppuihin löytyy varaosat hyllystä, samoin osaaminen niiden korjaamiseen on parempi kuin vähemmän myydyissä malleissa.
Koska 2 erillistä pumppua saa todennäk. halvemmalla kuin yhden ison niin aika "kovan hinnan" maksat vain siitä että et halua kahta sisäyksikköä.
Miten vaan, mutta kannattaa funtsia... - edelliseen...
kuitenkin kirjoitti:
Yksi ulkoyksikkö kun sulattelee itseään, kostealla kelillä jopa 20% ajasta niin molemmat sisäyksiköt ovat hiljaa. Pienemmissä pumpuissa on (valmistajan ilmoituksista huolimatta) järjestään vähän parempi COP. Peruspumpun suuret myyntivolyymit (ja kilpailu) tekee niistä halvemman kuin isommasta kahdella sisäyksiköllä varustetusta.
Erilliset järjestelmät ovat aina toimintavarmempia esim. vikatilanteessa. Lisäksi volyymipumppuihin löytyy varaosat hyllystä, samoin osaaminen niiden korjaamiseen on parempi kuin vähemmän myydyissä malleissa.
Koska 2 erillistä pumppua saa todennäk. halvemmalla kuin yhden ison niin aika "kovan hinnan" maksat vain siitä että et halua kahta sisäyksikköä.
Miten vaan, mutta kannattaa funtsia..."Koska 2 erillistä pumppua saa todennäk. halvemmalla kuin yhden ison niin aika "kovan hinnan" maksat vain siitä että et halua kahta sisäyksikköä. "
Siis kahta ulkoyksikköä tietenkin... - Elektra, Carmen
edelliseen... kirjoitti:
"Koska 2 erillistä pumppua saa todennäk. halvemmalla kuin yhden ison niin aika "kovan hinnan" maksat vain siitä että et halua kahta sisäyksikköä. "
Siis kahta ulkoyksikköä tietenkin..."Erilliset järjestelmät ovat aina toimintavarmempia esim. vikatilanteessa. Lisäksi volyymipumppuihin löytyy varaosat hyllystä, samoin osaaminen niiden korjaamiseen on parempi kuin vähemmän myydyissä malleissa."
Hyviä pointteja. Tutkailin vielä noita hintoja, ja näyttäisi siltä, että kaksi pumppua (a' teho ½ tuosta yhden ulkoyksikön systeemistä ja COP suurinpiirtein sama) tullee sen verran halvemmaksi, että pitänee miettiä tuota "häkkyrää" kahdelle ulkoyksikölle. Jos vaikka joku raavas ukko sen väsäisi ;=)
Kahden ulkoyksikön tilanteessa:
- Onko ohjeistusta, kuinka lähelle yksiköt voi sijoittaa toisiaan?
- Millaiset resonoinnit kaksi ulkoyksikköä tuottaa vs. yksi?
Meteli kasvaa ulkona, mutta se ei liene ongelma. - Pint of Guinness
Elektra, Carmen kirjoitti:
"Erilliset järjestelmät ovat aina toimintavarmempia esim. vikatilanteessa. Lisäksi volyymipumppuihin löytyy varaosat hyllystä, samoin osaaminen niiden korjaamiseen on parempi kuin vähemmän myydyissä malleissa."
Hyviä pointteja. Tutkailin vielä noita hintoja, ja näyttäisi siltä, että kaksi pumppua (a' teho ½ tuosta yhden ulkoyksikön systeemistä ja COP suurinpiirtein sama) tullee sen verran halvemmaksi, että pitänee miettiä tuota "häkkyrää" kahdelle ulkoyksikölle. Jos vaikka joku raavas ukko sen väsäisi ;=)
Kahden ulkoyksikön tilanteessa:
- Onko ohjeistusta, kuinka lähelle yksiköt voi sijoittaa toisiaan?
- Millaiset resonoinnit kaksi ulkoyksikköä tuottaa vs. yksi?
Meteli kasvaa ulkona, mutta se ei liene ongelma.laskettu tehoja ja en mene yksityiskohtiin. Mielestäni vähintään kaksi sisäyksikköä, yksi isompi ulkoyksikkö, on paremman näköinen mutta ottaisin kaksi laitetta, molemmat kahdella sisäyksiköllä. Lämpö jakautuu tasaisemmin eri puolille ja ei tule vetohaittoja. Rakennat niin paljon tuon ilmalämpöpumpun varaan että kannattaa tehdä kunnolla. Säästö on kuitenkin huomattava lämmityskustannuksissa.
Ota vielä yksi asia huomioon: Kun ulkolämpötila laskee -15C - -17C saat lämpöä siirrettyä suunnilleen saman verran kuin laite kuluttaa. Ulkolämpötilalla 0C saat noin neljä kertaa enemmän lämpöä kuin siirtämiseen tehoa käytät. Eli kovemmilla pakkasilla kannattaa huomioida lisälämmityksen tarve. En viitsinyt puhua COP:sta koska se ei kuullosta niin dramaattiselta kuin mitä tuo ero todellisuudessa on.
Monta kertaa käynyt mielessäni varaava ilmalämpöpumppu 2000L säiliöllä ja pienellä tuulivoimageneraattorilla ja sen pitäisi olla valmis kuukauden sisällä. - vielä vähän
Elektra, Carmen kirjoitti:
"Erilliset järjestelmät ovat aina toimintavarmempia esim. vikatilanteessa. Lisäksi volyymipumppuihin löytyy varaosat hyllystä, samoin osaaminen niiden korjaamiseen on parempi kuin vähemmän myydyissä malleissa."
Hyviä pointteja. Tutkailin vielä noita hintoja, ja näyttäisi siltä, että kaksi pumppua (a' teho ½ tuosta yhden ulkoyksikön systeemistä ja COP suurinpiirtein sama) tullee sen verran halvemmaksi, että pitänee miettiä tuota "häkkyrää" kahdelle ulkoyksikölle. Jos vaikka joku raavas ukko sen väsäisi ;=)
Kahden ulkoyksikön tilanteessa:
- Onko ohjeistusta, kuinka lähelle yksiköt voi sijoittaa toisiaan?
- Millaiset resonoinnit kaksi ulkoyksikköä tuottaa vs. yksi?
Meteli kasvaa ulkona, mutta se ei liene ongelma.Ulkoyksikön resonoinnista sanoisin että 2 pientä lienee hiljaisempi ratkaisu kuin yksi iso. Kahden yksikön ääni on 3db kovempi kuin yhden yksikön.
Tehokkaammassa ulkoyksikössä kompura on isompi ja pitänee (mutua) suurempaa älämölyä ja resonoi enemän kuin yksi pieniyksikkö 3db (kahdennettuna).
Huomioi myös että 2 invertteriohjattua käy 1/4 teholla kun 1 iso käy jo puoliteholla. Yleensä ääni lisääntyy logaritmisesti. Tämä lisännee myös ulkoyksiköiden kompuran käyttöikää.
Yksiköiden sijoittaminen lienee aika vapaata, eli ne voi laittaa vierekkäin. Ne eivät häiritse toisiaan, koska puhallus suuntautuu eteenpäin.
Kovin äänihän ILP:stä lähtee kun pakkasta on reilusti. Kannattaa jo rakennusvaiheessa tehdä maassa seisova teline noita ulkoyksiköitä varten niin asiaa ei tarvitse murehtia. 50 seinästä riittää.
OHOHOH - Osku
vielä vähän kirjoitti:
Ulkoyksikön resonoinnista sanoisin että 2 pientä lienee hiljaisempi ratkaisu kuin yksi iso. Kahden yksikön ääni on 3db kovempi kuin yhden yksikön.
Tehokkaammassa ulkoyksikössä kompura on isompi ja pitänee (mutua) suurempaa älämölyä ja resonoi enemän kuin yksi pieniyksikkö 3db (kahdennettuna).
Huomioi myös että 2 invertteriohjattua käy 1/4 teholla kun 1 iso käy jo puoliteholla. Yleensä ääni lisääntyy logaritmisesti. Tämä lisännee myös ulkoyksiköiden kompuran käyttöikää.
Yksiköiden sijoittaminen lienee aika vapaata, eli ne voi laittaa vierekkäin. Ne eivät häiritse toisiaan, koska puhallus suuntautuu eteenpäin.
Kovin äänihän ILP:stä lähtee kun pakkasta on reilusti. Kannattaa jo rakennusvaiheessa tehdä maassa seisova teline noita ulkoyksiköitä varten niin asiaa ei tarvitse murehtia. 50 seinästä riittää.
OHOHOHMitä "vielä vähän" tarkoitit tällä?
50 seinästä riittää.
Minun Ilmalämpöpumpun asennusohjeessa on ilmoitettu vähimmäisetäisyydet:
Ulkoyksikön ja seinän väli yli 10 cm, sivuseinään yli 25 cm, ulkoyksikön edessä yli 100 cm.
Ps. olen samaa mieltä joko kivijalkaan, tai mieluummin maassa seisova teline, aivan kun mainitsit, pakkasella "jyrisee" jos pumppu on makuuhuoneen seinustalla, ääni on jopa häiritsevä. - Elektra, Carmen
Pint of Guinness kirjoitti:
laskettu tehoja ja en mene yksityiskohtiin. Mielestäni vähintään kaksi sisäyksikköä, yksi isompi ulkoyksikkö, on paremman näköinen mutta ottaisin kaksi laitetta, molemmat kahdella sisäyksiköllä. Lämpö jakautuu tasaisemmin eri puolille ja ei tule vetohaittoja. Rakennat niin paljon tuon ilmalämpöpumpun varaan että kannattaa tehdä kunnolla. Säästö on kuitenkin huomattava lämmityskustannuksissa.
Ota vielä yksi asia huomioon: Kun ulkolämpötila laskee -15C - -17C saat lämpöä siirrettyä suunnilleen saman verran kuin laite kuluttaa. Ulkolämpötilalla 0C saat noin neljä kertaa enemmän lämpöä kuin siirtämiseen tehoa käytät. Eli kovemmilla pakkasilla kannattaa huomioida lisälämmityksen tarve. En viitsinyt puhua COP:sta koska se ei kuullosta niin dramaattiselta kuin mitä tuo ero todellisuudessa on.
Monta kertaa käynyt mielessäni varaava ilmalämpöpumppu 2000L säiliöllä ja pienellä tuulivoimageneraattorilla ja sen pitäisi olla valmis kuukauden sisällä.Koitin etsiä tuollaista varaavaa ILPiä itsekin, mutta missään en sellaiseen törmännyt. Voisin kuitenkin kuvitella sellaisen ilmaantuvan markkinoille lähitulevaisuudessa. Tuon(kin) asian vuoksi pitää antaa vielä ajatus tuosta lämmönjakojärjestelmästä, vesikiertoiselle lattialämmitykselle jää optio lämmittää kiertovettä monin tavoin.
- Elektra, Carmen
vielä vähän kirjoitti:
Ulkoyksikön resonoinnista sanoisin että 2 pientä lienee hiljaisempi ratkaisu kuin yksi iso. Kahden yksikön ääni on 3db kovempi kuin yhden yksikön.
Tehokkaammassa ulkoyksikössä kompura on isompi ja pitänee (mutua) suurempaa älämölyä ja resonoi enemän kuin yksi pieniyksikkö 3db (kahdennettuna).
Huomioi myös että 2 invertteriohjattua käy 1/4 teholla kun 1 iso käy jo puoliteholla. Yleensä ääni lisääntyy logaritmisesti. Tämä lisännee myös ulkoyksiköiden kompuran käyttöikää.
Yksiköiden sijoittaminen lienee aika vapaata, eli ne voi laittaa vierekkäin. Ne eivät häiritse toisiaan, koska puhallus suuntautuu eteenpäin.
Kovin äänihän ILP:stä lähtee kun pakkasta on reilusti. Kannattaa jo rakennusvaiheessa tehdä maassa seisova teline noita ulkoyksiköitä varten niin asiaa ei tarvitse murehtia. 50 seinästä riittää.
OHOHOHOlen tässä päätymässä - alkukaavailuistani poiketen - kahteen erilliseen ILPiin. Tuohon telineeseen, sellaiseen omilla jaloilla seisovaan ja irti seinästä olevaan, päädyin pohdinnoissani myös.
3dB:n ero on nippanappa korvin kuultavissa, joten se ei muodostu ongelmaksi.
Ulkoyksikön pitämä älämölö ei kasva tehon lisääntyessä, mikä oli jopa mielenkiintoinen "löytö", kun tutkailin noita valmistajien ilmoittamia lukuja. Otan taas esimerkin tästä Panasonicista (kun aikaisemminkin käytin sitä esimerkkinä). Kummatkin siis invertterikoneita.
CU-PE12CKE (4100W), ulkoyksikön äänitaso 50dB
CU-3E23CBPG (8600W), ulkoyksikön äänitaso 49dB
"Huomioi myös että 2 invertteriohjattua käy 1/4 teholla kun 1 iso käy jo puoliteholla."
Jos vaikkapa lämmitykseen tarvittava teho on 4.1kW (jakaantuneena tasaisesti talossa), niin yksi iso ulkoyksikkö käy noin ½ teholla (yo. esimerkkikoneet). Myös pienemmät yksiköt käyvät ½ teholla kummatkin tuottaakseen saman lämpötehon. - Elektra, Carmen
Pint of Guinness kirjoitti:
laskettu tehoja ja en mene yksityiskohtiin. Mielestäni vähintään kaksi sisäyksikköä, yksi isompi ulkoyksikkö, on paremman näköinen mutta ottaisin kaksi laitetta, molemmat kahdella sisäyksiköllä. Lämpö jakautuu tasaisemmin eri puolille ja ei tule vetohaittoja. Rakennat niin paljon tuon ilmalämpöpumpun varaan että kannattaa tehdä kunnolla. Säästö on kuitenkin huomattava lämmityskustannuksissa.
Ota vielä yksi asia huomioon: Kun ulkolämpötila laskee -15C - -17C saat lämpöä siirrettyä suunnilleen saman verran kuin laite kuluttaa. Ulkolämpötilalla 0C saat noin neljä kertaa enemmän lämpöä kuin siirtämiseen tehoa käytät. Eli kovemmilla pakkasilla kannattaa huomioida lisälämmityksen tarve. En viitsinyt puhua COP:sta koska se ei kuullosta niin dramaattiselta kuin mitä tuo ero todellisuudessa on.
Monta kertaa käynyt mielessäni varaava ilmalämpöpumppu 2000L säiliöllä ja pienellä tuulivoimageneraattorilla ja sen pitäisi olla valmis kuukauden sisällä.Olen toki ottanut huomioon sen, että parhaimmissakin tapauksissa ILP toimii vain 1 hyötysuhteella -20C lämpötiloissa (en nyt muista minkä merkkisen koneen mainostettiin toimivan siis jopa -20C:ssä). Tekniikka alalla menee kovaa vauhtia eteenpäin, ja uskoisin joidenkin vuosien kuluttua ILPien hyötysuhteiden nousevan jopa 6:een ja ottavan energiaa ilmasta jopa -30C saakka.
"Vara"lämmitysjärjestelmän pitää siis tuottaa noin 12,5kW piikkiteho esim. -30C pakkasella, kun ILP on pois pelistä:
250W/K (johtumishäviöt) * 50K (ulko-sisä lämpötilaero). Tuon hoidan 2 varaavalla takalla sekä sähkölämmitteisellä lattialämmityksellä. - Carmenille ja toiselle
Elektra, Carmen kirjoitti:
Olen tässä päätymässä - alkukaavailuistani poiketen - kahteen erilliseen ILPiin. Tuohon telineeseen, sellaiseen omilla jaloilla seisovaan ja irti seinästä olevaan, päädyin pohdinnoissani myös.
3dB:n ero on nippanappa korvin kuultavissa, joten se ei muodostu ongelmaksi.
Ulkoyksikön pitämä älämölö ei kasva tehon lisääntyessä, mikä oli jopa mielenkiintoinen "löytö", kun tutkailin noita valmistajien ilmoittamia lukuja. Otan taas esimerkin tästä Panasonicista (kun aikaisemminkin käytin sitä esimerkkinä). Kummatkin siis invertterikoneita.
CU-PE12CKE (4100W), ulkoyksikön äänitaso 50dB
CU-3E23CBPG (8600W), ulkoyksikön äänitaso 49dB
"Huomioi myös että 2 invertteriohjattua käy 1/4 teholla kun 1 iso käy jo puoliteholla."
Jos vaikkapa lämmitykseen tarvittava teho on 4.1kW (jakaantuneena tasaisesti talossa), niin yksi iso ulkoyksikkö käy noin ½ teholla (yo. esimerkkikoneet). Myös pienemmät yksiköt käyvät ½ teholla kummatkin tuottaakseen saman lämpötehon.Tarkoitin sillä 50:llä 50 cm seinästä. Tällöin virtaus on vähintään riittävä kahdelle yksikölle, eikä lähellä oleva seinä tuo lisää ääntä. (vrt. laitat käden laitetuulettimen lähelle - ääni kasvaa)
Carmen: 3db:n lisäys tarkoittaa sitä että korvasi kuulee äänen kaksi (2x) kertaa kovempana.Mutta se mikä noista db-luvuista ei näy on isomman kompuran aiheuttama suurempi resonanssi, mutta se ei varmaan vaikuta kun rakennat maassa olevan telineen.
Olit oikeassa tuon (Myös pienemmät yksiköt käyvät ½ teholla kummatkin tuottaakseen saman lämpötehon.) asian kanssa. Minulle tuli asiassa oikosulku :-)
HOHOHO - Elektra, Carmen
Carmenille ja toiselle kirjoitti:
Tarkoitin sillä 50:llä 50 cm seinästä. Tällöin virtaus on vähintään riittävä kahdelle yksikölle, eikä lähellä oleva seinä tuo lisää ääntä. (vrt. laitat käden laitetuulettimen lähelle - ääni kasvaa)
Carmen: 3db:n lisäys tarkoittaa sitä että korvasi kuulee äänen kaksi (2x) kertaa kovempana.Mutta se mikä noista db-luvuista ei näy on isomman kompuran aiheuttama suurempi resonanssi, mutta se ei varmaan vaikuta kun rakennat maassa olevan telineen.
Olit oikeassa tuon (Myös pienemmät yksiköt käyvät ½ teholla kummatkin tuottaakseen saman lämpötehon.) asian kanssa. Minulle tuli asiassa oikosulku :-)
HOHOHO"3db:n lisäys tarkoittaa sitä että korvasi kuulee äänen kaksi (2x) kertaa kovempana."
3dB:n ero äänenvoimakkuudessa tarkoittaa tehon tuplaantumista, mutta ihmiskorva pystyy erottamaan juuri ja juuri tuon 3dB:n eron. - 3dB:tä vähemmän
Elektra, Carmen kirjoitti:
"3db:n lisäys tarkoittaa sitä että korvasi kuulee äänen kaksi (2x) kertaa kovempana."
3dB:n ero äänenvoimakkuudessa tarkoittaa tehon tuplaantumista, mutta ihmiskorva pystyy erottamaan juuri ja juuri tuon 3dB:n eron."Desibeliasteikon nollakohtana on nuoren ihmisen kuulokynnys, siis hiljaisin ääni, jonka terve ihmiskorva kykenee havaitsemaan. Siirryttäessä tästä ylöspäin äänenpainetaso kaksinkertaistuu jokaista kolmen desibelin nousua kohden. Näin esimerkiksi 83 desibelin äänenvoimakkuus on kaksi kertaa niin voimakas kuin 80 desibeliä."
- Elektra, Carmen
3dB:tä vähemmän kirjoitti:
"Desibeliasteikon nollakohtana on nuoren ihmisen kuulokynnys, siis hiljaisin ääni, jonka terve ihmiskorva kykenee havaitsemaan. Siirryttäessä tästä ylöspäin äänenpainetaso kaksinkertaistuu jokaista kolmen desibelin nousua kohden. Näin esimerkiksi 83 desibelin äänenvoimakkuus on kaksi kertaa niin voimakas kuin 80 desibeliä."
Tuo on aivan totta. Mennään tietenkin aiheesta sivuun, mutta kun tuota melutasoa tuossa pohdittiin kahden/yhden ulkoyksikön kannalta, niin ratkaisevaa on myös äänen taajuus. Esimerkiksi noin 2kHz:n taajuudella riittää 20dB hiljaisempi taso tuottamaan yhtä voimakkaan kuuloaistimuksen kuin 125Hz:n tai 8kHz taajuuksilla.
Äänen voimakkuuden kasvaminen 10 dB vastaa kuuloaistimuksessa äänekkyyden kaksinkertaistumista.
Mitä yritin aikaisemmin sanoa, oli se, että 3dB ero (saati 1dB) laitteiden tuottamasta äänen voimakkuudesta on tuskin kuultavissa ja siten merkityksetön. Enemmän päänvaivaa tuottaa resonoinnin vaikutus, mikä sekin jäänee pieneksi erillisen, maanvaraisen telineen johdosta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työttömyys on kasvussa - Hallitus halusi kannustaa työttömät töihin leikkaamalla sosiaaliturvaa
Hallitus halusi kannustaa työttömät töihin leikkaamalla sosiaaliturvaa. Työttömyys on kuitenkin kasvussa. Mitä itse aja3462761Mikä piirre on kasvoissa tärkein?
Mikä piirre on kasvoissa tärkein kun valitset seuraa itsellesi?1201529Suurimman myrskyilyn jälkeen
vakiintuu tyynenpi tunne. Entistä vakaampi, entistä varmempi. Aina vaikealla hetkellä auttaa, kun ajattelen sinua. Minul481370Mikä häpeä Haapaveden kaupungille
Avin huomautuksen mukaa hoitoyksikkö on ollut monin osin lainvastainen. Huomautettavaa on monista asioista. Miten Haa57976Ruumis kanavassa
Mikä juttu eilen ollut poliisit palokunta ambulanssi ja ruumis auto sillalla. Tekikö itsemurhan15974Tojotamies törttöili taas auton eteen
Ja taas joku Tojotapappa vähät välitti liikennesäännöistä ja kääntyi viitostietä ajaneen auton eteen tänään, tällä kerta27934Ei mitään menetettävää
Arvostin ja kunnioitin sun tunteita. Menit nyt liian pitkälle. Mulla ei ole enää mitään menetettävää ja sä tulet sen huo149898En sano tätä pahalla
Mutta olihan meillä aika reippaasti ikäeroa ja aivan erilaiset elämäntilanteetkin. En vaan jotenkin tajunnut sitä aiemm78889- 80888
Tiedättekö miksi mies on olemassa?
Lisääntymistä varten. Ei mitään muuta hyötyä. Jos nainen voisi lisääntyä ilman miestä, luuletteko miehet että naiset tar205829