Nyt haluaisin vähän herättää keskustelua tästä aiheesta. Ja tämä koskee siis lähinnä korkeakouluopiskelijoita, koska lukio ja amislaiset ovat pääosin alle 18-vuotiaita, ja ovat siis vielä "äidin helmoissa" (= vanhempien tulot vaikuttavat tukeen ym.).
Ja käytän esimerkkeinä omia kokemuksiani Jyväskylästä, en tosin usko että hinnat ovat merkityksellisesti suuremmat muualla Suomessa.
Korkeakouluopiskelijoille maksetaan pyöreästi 260e kuussa 80% vuokrasta, jos vuokra on alle 250e kuussa. Itselläni se on n. 180e kuussa. Vuokra maksaa minulle siis n. 36 euroa.
Matkaa kouluun on alle 5 kilometriä, se menee nopeasti pyörällä, joskus kävellenkin, mutta talvipakkasilla menen mieluiten linkillä. 40 matkaa saa 40 eurolla. Se riittää kuukaudeksi.
On hankala laskea paljonko ruokaan menee, mutta opiskelijat saavat kyllä edulliset ateriat koulun ruokalasta; 2,40e riittää. Koulun aterioita syön n. 20kpl kuukaudessa, eli rahaa menee 48e.
Puhelinlasku on n. 20e kuussa.
Siinäpä nuo nyt on nuo kulut jotka menevät minulta joka kuukausi. Katsotaanpa siis;
260e
-36
-40
-48
-20
=
116e
Minulle siis jää 116 euroa kuukaudessa kotona syötävään ruokaan ja omiin harrastuksiini (sekä koulukirjoihin, joiden määrä ja hinta vaihtelee suuresti riippuen koulutusalasta, mutta niitä kirjoja voi saada ilmaiseksi lainaan kirjastosta tai ostaa halvalla käytettynä). Eihän tuo kieltämättä kovinkaan iso summa ole, mutta hyvin riittävä, koska tähän pitää ottaa huomioon eräs tärkeä juttu: työt.
Pikaruokaravintoloissa voi tehdä ilta/viikonlopputöitä opiskelujen ohessakin, jos ei ole liian rankka jakso menossa koulussa. Korkeakouluopiskelijoilla on kuitenkin pitkät kesälomat, jolloin voi tehdä hyvin töitä. Ainoa ongelma tässä on työpaikkojen rajattu määrä, haluamaansa kesätyöpaikkaan ei välttämättä pääsekkään. Siivoajaksi voi olla helppo päästä, tosin palkka ei ole hirveän hyvä, mutta parempi kuin ei mitään.
Minulla oli onni kun pääsin hyväpalkkaiseen kesätyöhön viime kesänä. Olin siellä tosin vain puolitoista kuukautta, mutta vieläkin on ihan mukava summa rahaa tilillä. Ei ole tarvinnut venyttää penniä. Riittää kun vähän katsoo mitä ostaa.
Opintotuki on mielestäni aivan riittävä, ja jos oikein tiukille menee, niin pankista saa opintolainaa pienellä korolla missä on vielä valtio takaajana. En valita.
Kyllä se opintotuki riittää
86
7276
Vastaukset
- opiskelija myöskin
Oma tilanne kuvaa ehkä paremmin monen muun opiskelijan elämää. Opintoraha on muuten useimmilla hieman pienempi, koska he eivät ole toimittaneet 0-verokorttia kelaan. Eli:
233e Opintoraha
-100e asunnosta jäävä omavastuu (Tampere, onneksi ei tarvitse Helsingissä asua)
-39e Internet (tästä voisin n 16e tinkiä vielä, mutta puhelinlasku kompensoi)
-5e puhelin
-40e arkiruokailu koululla
-33e bussikortti
=16e
Eli näiden pakollisten menojen jälkeen minulle on jäänyt 16e vaatteisiin, ruokaan, sähköön, oppikirjoihin, harrastuksiin yms yms. Onneksi minulla on sentään vielä hyvä tilanne. Helsingissä saattaa helposti koko opintoraha mennä asumisen omavastuuseen.- Pärjäävä
Hmmm... vuokrasi on ilmeisesti siis n. 300 euroa? Miksi niin suuri, minkälaisessa kämpässä asut ja missä? Asutko opiskelija-asuntosäätiön asunnossa?
Pointtini kuitenkin oli, että opintoraha riittää lähes kaikkiin pakollisiin asioihin, ja töitä voi tehdä ja lainaa ottaa että pärjää paremmin. Lukukausimaksuja ei ole tai ne ovat olemattoman pienet... kyllä vaan opiskelijalla on asiat Suomessa hyvin. - opiskelija myöskin
Pärjäävä kirjoitti:
Hmmm... vuokrasi on ilmeisesti siis n. 300 euroa? Miksi niin suuri, minkälaisessa kämpässä asut ja missä? Asutko opiskelija-asuntosäätiön asunnossa?
Pointtini kuitenkin oli, että opintoraha riittää lähes kaikkiin pakollisiin asioihin, ja töitä voi tehdä ja lainaa ottaa että pärjää paremmin. Lukukausimaksuja ei ole tai ne ovat olemattoman pienet... kyllä vaan opiskelijalla on asiat Suomessa hyvin.Vuokrani on tosiaan n. 300e/kk. Se on niin halpa siksi, etten asu yksiössä vaan avovaimoni kanssa yhdessä. En asu opiskelija-asuntosäätiön asunnossa, mutta vain koska asuminen tulee näin kokonaishinnaltaan halvemmaksi. Opiskelija-asuntosäätiö tarjoaa Tampereella parhaimmillaan jopa 1,5 kertaisia neliövuokria omaani nähden. Toki olisi mahdollista asua solukämpässä neuvostotyylisessä kommuunissa, mutta 30e/kk enemmän (verrattuna mitä opiskelija-asuntosäätiöllä maksaisin KESKIMÄÄRIN samasta asuintilasta) paremmasta paikasta ja parempikuntoisesta asunnosta on mielestäni aivan kohtuullista.
Itse asiassa suurin osa opiskelutovereistani asuu vaikkapa pienissä yksiöissä laitakaupungilla ja maksaa asunnostaan yli 400e/kk. Ihan toinen asia taas on sitten se, että opiskelija-asuntosäätiön asuntoa voi joutua jonottamaan jopa vuosia. Edelleen onneksi en opiskele Helsingissä... - opiskelija myöskin
Pärjäävä kirjoitti:
Hmmm... vuokrasi on ilmeisesti siis n. 300 euroa? Miksi niin suuri, minkälaisessa kämpässä asut ja missä? Asutko opiskelija-asuntosäätiön asunnossa?
Pointtini kuitenkin oli, että opintoraha riittää lähes kaikkiin pakollisiin asioihin, ja töitä voi tehdä ja lainaa ottaa että pärjää paremmin. Lukukausimaksuja ei ole tai ne ovat olemattoman pienet... kyllä vaan opiskelijalla on asiat Suomessa hyvin.Mielestäni nuo aina viljellyt perustelut "suomessa ei ole lukukausimaksuja" ja "muualla on asiat vielä huonommin" ovat aivan naurettavia. Varmasti on maita, joissa asiat ovat huonommin ja onpa niitä joissa asiat ovat paremmin. Ei se ole mikään peruste. Opiskelijoiden tilannetta tulee verrata vain ja ainoastaan muihin suomalaisiin ihmisryhmiin. Mielestäni ei ole oikein, että toimeentulon perustana pidetään lainarahoitusta vain sillä perusteella että "se on satsaus tulevaisuuteen". Tuolloinhan pitäisi esimerkiksi sairaslomakorvaukset antaa lainana, koska sairasloma on satsaus tulevaisuuteen (yritetään tervehtyä). Työttömillä sama juttu, työtähän ne ovat hakemassa, joten miksei lainalla rahoitettaisi heidänkin toimeentuloaan.
- Pärjäävä
opiskelija myöskin kirjoitti:
Vuokrani on tosiaan n. 300e/kk. Se on niin halpa siksi, etten asu yksiössä vaan avovaimoni kanssa yhdessä. En asu opiskelija-asuntosäätiön asunnossa, mutta vain koska asuminen tulee näin kokonaishinnaltaan halvemmaksi. Opiskelija-asuntosäätiö tarjoaa Tampereella parhaimmillaan jopa 1,5 kertaisia neliövuokria omaani nähden. Toki olisi mahdollista asua solukämpässä neuvostotyylisessä kommuunissa, mutta 30e/kk enemmän (verrattuna mitä opiskelija-asuntosäätiöllä maksaisin KESKIMÄÄRIN samasta asuintilasta) paremmasta paikasta ja parempikuntoisesta asunnosta on mielestäni aivan kohtuullista.
Itse asiassa suurin osa opiskelutovereistani asuu vaikkapa pienissä yksiöissä laitakaupungilla ja maksaa asunnostaan yli 400e/kk. Ihan toinen asia taas on sitten se, että opiskelija-asuntosäätiön asuntoa voi joutua jonottamaan jopa vuosia. Edelleen onneksi en opiskele Helsingissä...Jos olen oikein olettanut, niin sinun osuutesi vuokrasta on siis 300e?
No kuitenkin, sehän on teidän päätöksenne jos haluatte asua yhdessä. Tuskin sitä asumistukea muuhun on mitoitettukaan kuin halpaan opiskelijakämppään (soluun), ja sitähän vasta pari kuukautta sitten nostettiinkin...
"Itse asiassa suurin osa opiskelutovereistani asuu vaikkapa pienissä yksiöissä laitakaupungilla ja maksaa asunnostaan yli 400e/kk."
Sekin on heidän oma päätöksensä jos kerta haluavat yksiöissä asua. Omat kaverini taas asuvat pääasiassa soluissa pienillä vuokrilla. - Pärjäävä
opiskelija myöskin kirjoitti:
Mielestäni nuo aina viljellyt perustelut "suomessa ei ole lukukausimaksuja" ja "muualla on asiat vielä huonommin" ovat aivan naurettavia. Varmasti on maita, joissa asiat ovat huonommin ja onpa niitä joissa asiat ovat paremmin. Ei se ole mikään peruste. Opiskelijoiden tilannetta tulee verrata vain ja ainoastaan muihin suomalaisiin ihmisryhmiin. Mielestäni ei ole oikein, että toimeentulon perustana pidetään lainarahoitusta vain sillä perusteella että "se on satsaus tulevaisuuteen". Tuolloinhan pitäisi esimerkiksi sairaslomakorvaukset antaa lainana, koska sairasloma on satsaus tulevaisuuteen (yritetään tervehtyä). Työttömillä sama juttu, työtähän ne ovat hakemassa, joten miksei lainalla rahoitettaisi heidänkin toimeentuloaan.
"Mielestäni ei ole oikein, että toimeentulon perustana pidetään lainarahoitusta vain sillä perusteella että "se on satsaus tulevaisuuteen". "
Ei se laina ole perusta, vaan tuet ja opiskelujen ohessa tehtävät työt. Jos töitä ei todellakaan löydy, niin onhan se hyvä että opiskelijoille on "oma lainansa". Vai pitääkö kaikki työntää ilmaiseksi nokan eteen?
Vai oletko sitä mieltä että, heille jotka opiskeluaikanaan haluavat asua leveämmin, pitäisi saada enemmän tukea?
Mikään ei sitäpaitsi pidätä sinua menemästä ulkomaille töihin. Silloin kaikki saamasi tuet olisi valtiolta silkkaa rahan haaskausta. Siksi ihmettelen kovin että edes ulkomaalaisilta opiskelijoilta ei pyydetä lukukausimaksuja, mutta se nyt ei kuulu tähän.
Työttömillä kieltämättä on aika lokoiset oltavat jos esim. on ammatillinen koulutus taustalla ja käy tekemässä pääsykokeet tahallisesti päin metsiä, mutta ei siitäkään sen enempää tässä.
Vuokran suuruus totta tosiaan vaihtelee eri kaupungeissa, esim. pääkaupunkiseudulla opiskelevalle voitaisiin hyvin myöntää korotettua asumislisää tai vaikka matkakorvauksia jos asunto on todella kaukana opiskelupaikasta. Varsinkin jos opiskeltavaa alaa ei voi opiskella muualla kuin siellä. Tosin, pääkaupunkiseudulla asumisessa on omat hyvät puolensa jotka kompensoivat vuokran suuruutta... - opiskelija myöskin
Pärjäävä kirjoitti:
"Mielestäni ei ole oikein, että toimeentulon perustana pidetään lainarahoitusta vain sillä perusteella että "se on satsaus tulevaisuuteen". "
Ei se laina ole perusta, vaan tuet ja opiskelujen ohessa tehtävät työt. Jos töitä ei todellakaan löydy, niin onhan se hyvä että opiskelijoille on "oma lainansa". Vai pitääkö kaikki työntää ilmaiseksi nokan eteen?
Vai oletko sitä mieltä että, heille jotka opiskeluaikanaan haluavat asua leveämmin, pitäisi saada enemmän tukea?
Mikään ei sitäpaitsi pidätä sinua menemästä ulkomaille töihin. Silloin kaikki saamasi tuet olisi valtiolta silkkaa rahan haaskausta. Siksi ihmettelen kovin että edes ulkomaalaisilta opiskelijoilta ei pyydetä lukukausimaksuja, mutta se nyt ei kuulu tähän.
Työttömillä kieltämättä on aika lokoiset oltavat jos esim. on ammatillinen koulutus taustalla ja käy tekemässä pääsykokeet tahallisesti päin metsiä, mutta ei siitäkään sen enempää tässä.
Vuokran suuruus totta tosiaan vaihtelee eri kaupungeissa, esim. pääkaupunkiseudulla opiskelevalle voitaisiin hyvin myöntää korotettua asumislisää tai vaikka matkakorvauksia jos asunto on todella kaukana opiskelupaikasta. Varsinkin jos opiskeltavaa alaa ei voi opiskella muualla kuin siellä. Tosin, pääkaupunkiseudulla asumisessa on omat hyvät puolensa jotka kompensoivat vuokran suuruutta..."Ei se laina ole perusta, vaan tuet ja opiskelujen ohessa tehtävät työt. Jos töitä ei todellakaan löydy, niin onhan se hyvä että opiskelijoille on "oma lainansa". Vai pitääkö kaikki työntää ilmaiseksi nokan eteen? "
Vaan kun se laina on nimenomaan opiskelijoiden pääasiallinen toimeentulon lähde eli perusta. Järjestelmän tarkoitus, ihan valtiojohdon virallisen kannan mukaan, on nimittäin saada opiskelijat kustantamaan elämisensä lainarahoituksella. Eivät he nyt huviksensa yritä saada opiskelijoita lopettamaan töitä ja ottamaan lainaa (viime syksyn opintolainan verovähennysuudistus ja esimerkiksi kulttuuriministeri Karpelan kannanotot kautta linjan).
Itsekin joudun rahoittamaan opiskelujani työllä, mutta se ei poista sitä faktaa ettei tämä ole järjestelmän perimmäinen tarkoitus. Tuo toteamus, että minun pitäisi mennä ulkomaille hommiin meni vähän ohi, joten en sitä kommentoi. - Pärjäävä
opiskelija myöskin kirjoitti:
"Ei se laina ole perusta, vaan tuet ja opiskelujen ohessa tehtävät työt. Jos töitä ei todellakaan löydy, niin onhan se hyvä että opiskelijoille on "oma lainansa". Vai pitääkö kaikki työntää ilmaiseksi nokan eteen? "
Vaan kun se laina on nimenomaan opiskelijoiden pääasiallinen toimeentulon lähde eli perusta. Järjestelmän tarkoitus, ihan valtiojohdon virallisen kannan mukaan, on nimittäin saada opiskelijat kustantamaan elämisensä lainarahoituksella. Eivät he nyt huviksensa yritä saada opiskelijoita lopettamaan töitä ja ottamaan lainaa (viime syksyn opintolainan verovähennysuudistus ja esimerkiksi kulttuuriministeri Karpelan kannanotot kautta linjan).
Itsekin joudun rahoittamaan opiskelujani työllä, mutta se ei poista sitä faktaa ettei tämä ole järjestelmän perimmäinen tarkoitus. Tuo toteamus, että minun pitäisi mennä ulkomaille hommiin meni vähän ohi, joten en sitä kommentoi."Itsekin joudun rahoittamaan opiskelujani työllä, mutta se ei poista sitä faktaa ettei tämä ole järjestelmän perimmäinen tarkoitus."
Vai ihan joudut? :D
On se varmasti rankkaa kun joutuu töitäkin tekemään vaikka on opiskelija!
(anteeksi provosointi)
Ei minua itseasiassa kiinnosta järjestelmät perimmäiset tarkoitukset. Kyse on ihan pelkästään siitä, että opintotukea maksetaan ihan tarpeeksi, ja lisärahan saaminen on kohtuullisen helppoa, työn tai lainan avulla. Eihän tuo verovähennysuudistus keneltäkään työpaikkaa vie?
Niin en minä sanonut että sinun pitäisi mennä ulkomaille töihin, kyse oli vaan "lukukausimaksuista", eli siis yleisesti opiskelujen kustannuksista. Siinä ei mielestäni ole yhtään mitään järkeä että täällä voi kouluttautua ilmaiseksi, jotta voi mennä ulkomaille ja tehdä töitä -> saada palkkaa -> maksaa verot jonkun toisen valtion kassaan. - ....
Pärjäävä kirjoitti:
Jos olen oikein olettanut, niin sinun osuutesi vuokrasta on siis 300e?
No kuitenkin, sehän on teidän päätöksenne jos haluatte asua yhdessä. Tuskin sitä asumistukea muuhun on mitoitettukaan kuin halpaan opiskelijakämppään (soluun), ja sitähän vasta pari kuukautta sitten nostettiinkin...
"Itse asiassa suurin osa opiskelutovereistani asuu vaikkapa pienissä yksiöissä laitakaupungilla ja maksaa asunnostaan yli 400e/kk."
Sekin on heidän oma päätöksensä jos kerta haluavat yksiöissä asua. Omat kaverini taas asuvat pääasiassa soluissa pienillä vuokrilla.Ei soluja ole läheskään joka paikkakunnalla, saati sitten että niihin mahtuisivat kaikki Suomen opiskelijat. Missä kuvittelet opiskelijan asuvan sen aikaa kun hän jonottaa soluasuntoon? Sillan allako?
"Sekin on heidän oma päätöksensä jos kerta haluavat yksiöissä asua. Omat kaverini taas asuvat pääasiassa soluissa pienillä vuokrilla."
Entä jos se ei olekaan heidän valintansa? Entä jos he eivät mahdu soluasuntoihin? Entä jos he ovat joutuneet ottamaan yksiön, kunnes soluasunto heille vapautuu? - .....
Pärjäävä kirjoitti:
"Itsekin joudun rahoittamaan opiskelujani työllä, mutta se ei poista sitä faktaa ettei tämä ole järjestelmän perimmäinen tarkoitus."
Vai ihan joudut? :D
On se varmasti rankkaa kun joutuu töitäkin tekemään vaikka on opiskelija!
(anteeksi provosointi)
Ei minua itseasiassa kiinnosta järjestelmät perimmäiset tarkoitukset. Kyse on ihan pelkästään siitä, että opintotukea maksetaan ihan tarpeeksi, ja lisärahan saaminen on kohtuullisen helppoa, työn tai lainan avulla. Eihän tuo verovähennysuudistus keneltäkään työpaikkaa vie?
Niin en minä sanonut että sinun pitäisi mennä ulkomaille töihin, kyse oli vaan "lukukausimaksuista", eli siis yleisesti opiskelujen kustannuksista. Siinä ei mielestäni ole yhtään mitään järkeä että täällä voi kouluttautua ilmaiseksi, jotta voi mennä ulkomaille ja tehdä töitä -> saada palkkaa -> maksaa verot jonkun toisen valtion kassaan.Mikä muu ihmisryhmä Suomessa pakotetaan tekemään 45-60tuntista työviikkoa, jotta selviää hengissä? Kyllä opiskelu ja työssäkäynti olevat rankkoja, eivät normaalit työssäkäyvät ihmisetkään joudu tekemään kahta työtä päällekäin? Opiskelijan työ on opiskelu, joten kahden työn tekeminen on varmasti hyvin rankkaa. Ja lisäksi opiskelija ei edes saa monen sadan euron edestä tehdä töitä kuukaudessa. Opiskelija saa vuodessa tienata noin 9000e, josta vähennetään ensin verot ja sitten jaetaan se kahdellatoista kuukaudella, ja pitää ottaa myös huomioon, että työttömät saavat tekemättä mitään rahaa myös kesällä, opiskelijat eivät saa.
Sitten korjaisin ihan yhden pienen käsitevirheen:
"Kyse on ihan pelkästään siitä, että opintotukea maksetaan ihan tarpeeksi, ja lisärahan saaminen on kohtuullisen helppoa, työn tai lainan avulla."
Et varmastikaan tarkoita asiaa näin, mutta näin tuossa lukee:
Kyse on ihan pelkästään siitä, että opintorahaa, asumislisää ja opintolainaa maksetaan ihan tarpeeksi, ja lisärahan saaminen on kohtuullisen helppoa, työn tai lainan avulla. - Pärjäävä
..... kirjoitti:
Mikä muu ihmisryhmä Suomessa pakotetaan tekemään 45-60tuntista työviikkoa, jotta selviää hengissä? Kyllä opiskelu ja työssäkäynti olevat rankkoja, eivät normaalit työssäkäyvät ihmisetkään joudu tekemään kahta työtä päällekäin? Opiskelijan työ on opiskelu, joten kahden työn tekeminen on varmasti hyvin rankkaa. Ja lisäksi opiskelija ei edes saa monen sadan euron edestä tehdä töitä kuukaudessa. Opiskelija saa vuodessa tienata noin 9000e, josta vähennetään ensin verot ja sitten jaetaan se kahdellatoista kuukaudella, ja pitää ottaa myös huomioon, että työttömät saavat tekemättä mitään rahaa myös kesällä, opiskelijat eivät saa.
Sitten korjaisin ihan yhden pienen käsitevirheen:
"Kyse on ihan pelkästään siitä, että opintotukea maksetaan ihan tarpeeksi, ja lisärahan saaminen on kohtuullisen helppoa, työn tai lainan avulla."
Et varmastikaan tarkoita asiaa näin, mutta näin tuossa lukee:
Kyse on ihan pelkästään siitä, että opintorahaa, asumislisää ja opintolainaa maksetaan ihan tarpeeksi, ja lisärahan saaminen on kohtuullisen helppoa, työn tai lainan avulla.Ei tarvitse tehdä 45 tuntisia työviikkoja, jotta saisi tarpeeksi opintoja kasaan. Ei ketään pakoteta, korkeakouluissa voi aika vapaasti valita minkälaiset jaksot haluaa, on sitä aikaa opiskella. Mainitsin jo aiemmin, että työtä opiskelujen ohessa kannattaa tehdä jos lukujärjestys antaa periksi.
Eipä työssäkäyvätkään ihmiset usein kahta työtä päällekkäin tee, mutta heillä harvemmin on monen kuukauden mittaisia kesälomia mahdolliset joulu, hiihto ym. lomat päälle.
Olet varmaan kuullut kesätöistä? Hyvin suosittuja opiskelijoiden keskuudessa. Monet oppilaitokset tarjoavat kursseja myös kesäisin, jolloin on myös mahdollisuus saada tukia (tästä tosin en ole aivan varma, korjatkaa jos olen väärässä).
"Opiskelija saa vuodessa tienata noin 9000e, josta vähennetään ensin verot ja sitten jaetaan se kahdellatoista kuukaudella"
Niin? Aika ihme opiskelija jos tosiaan pystyy tienaamaan opiskelujen ohessa yli 9000e/v. Se olisi aika helvetin suuri summa.
Kesästä vielä sen verran, että uskon suurimman osan opiskelijoista olevan tervetulleita vanhempiensa luo asumaan, jos oikein tiukka tilanne meinaa tulla.
"Sitten korjaisin ihan yhden pienen käsitevirheen:"
Joo, menee välillä sanat sekasin. Tarkoitin siis tietenkin että opintorahaa ja asumislisää maksetaan tarpeeksi. - Pärjäävä
.... kirjoitti:
Ei soluja ole läheskään joka paikkakunnalla, saati sitten että niihin mahtuisivat kaikki Suomen opiskelijat. Missä kuvittelet opiskelijan asuvan sen aikaa kun hän jonottaa soluasuntoon? Sillan allako?
"Sekin on heidän oma päätöksensä jos kerta haluavat yksiöissä asua. Omat kaverini taas asuvat pääasiassa soluissa pienillä vuokrilla."
Entä jos se ei olekaan heidän valintansa? Entä jos he eivät mahdu soluasuntoihin? Entä jos he ovat joutuneet ottamaan yksiön, kunnes soluasunto heille vapautuu?"Ei soluja ole läheskään joka paikkakunnalla, saati sitten että niihin mahtuisivat kaikki Suomen opiskelijat. Missä kuvittelet opiskelijan asuvan sen aikaa kun hän jonottaa soluasuntoon? Sillan allako?"
Ei tietenkään. Jos saa hyväpalkkaisen kesätyön tai on muita tuloja, niin kyllähän sitä sitten on varaa asua kalliimmassakin asunnossa (esim. opiskelujen loppuvaiheessa). Kaikki tuntemani opiskelijat ovat asuneet vanhempiensa luona ennen muuttamistaan soluasuntoon. Jotkut oppilaitokset järjestävät myös "hätämajoitusta", jos asuntotilanne on erittäin tiukka.
"Entä jos he eivät mahdu soluasuntoihin? Entä jos he ovat joutuneet ottamaan yksiön, kunnes soluasunto heille vapautuu?"
Tämä kyllä olisi aika harvinaista. Kyllä yksiöihin on pääasiassa paljon pidemmät jonotusajat kuin soluasuntoihin. Ja vaikka sinne yksiöön "joutuisi" muuttamaan, niin tuskin siinä kauaa joutuisi asumaan kunnes joku soluasunto vapautuisi. - neiti X
Pärjäävä kirjoitti:
Ei tarvitse tehdä 45 tuntisia työviikkoja, jotta saisi tarpeeksi opintoja kasaan. Ei ketään pakoteta, korkeakouluissa voi aika vapaasti valita minkälaiset jaksot haluaa, on sitä aikaa opiskella. Mainitsin jo aiemmin, että työtä opiskelujen ohessa kannattaa tehdä jos lukujärjestys antaa periksi.
Eipä työssäkäyvätkään ihmiset usein kahta työtä päällekkäin tee, mutta heillä harvemmin on monen kuukauden mittaisia kesälomia mahdolliset joulu, hiihto ym. lomat päälle.
Olet varmaan kuullut kesätöistä? Hyvin suosittuja opiskelijoiden keskuudessa. Monet oppilaitokset tarjoavat kursseja myös kesäisin, jolloin on myös mahdollisuus saada tukia (tästä tosin en ole aivan varma, korjatkaa jos olen väärässä).
"Opiskelija saa vuodessa tienata noin 9000e, josta vähennetään ensin verot ja sitten jaetaan se kahdellatoista kuukaudella"
Niin? Aika ihme opiskelija jos tosiaan pystyy tienaamaan opiskelujen ohessa yli 9000e/v. Se olisi aika helvetin suuri summa.
Kesästä vielä sen verran, että uskon suurimman osan opiskelijoista olevan tervetulleita vanhempiensa luo asumaan, jos oikein tiukka tilanne meinaa tulla.
"Sitten korjaisin ihan yhden pienen käsitevirheen:"
Joo, menee välillä sanat sekasin. Tarkoitin siis tietenkin että opintorahaa ja asumislisää maksetaan tarpeeksi....tähänkin soppaan:
"Eipä työssäkäyvätkään ihmiset usein kahta työtä päällekkäin tee, mutta heillä harvemmin on monen kuukauden mittaisia kesälomia..."
"Olet varmaan kuullut kesätöistä? Hyvin suosittuja opiskelijoiden keskuudessa. Monet oppilaitokset tarjoavat kursseja myös kesäisin..."
Hehe. Ensin vihjaat, että opiskelijoilla olisi kesällä monen kuukauden mittainen loma ja heti seuraavaksi olet tarjoamassa kesäksi töitä/opiskelua. Niin, todellisuushan on se, että ellei opiskelija opiskele kesällä, hänen tarvitsee tehdä työtä henkensä pitimiksi. Eli se siitä "lomasta".
Mitä tulee varsinaisen keskustelun aiheeseen, omalla kohdallani opintotuki on riittämätön: en saa lainkaan asumislisää. Ilman lainaa opintotukeni on siis nettona 233€/kk, mikä ei kata edes asumiskulujani. Mieheni on hyväpalkkaisessa työssä ja hänen oletetaan kustantavan elämiseni. Lähtökohta siis on, että
- häntä rangaistaan taloudellisesti minun kanssani elämisestä
- elän lainarahalla siinä kun yksin asuvat saavat rahaa ilmaiseksi
- kolmantena vaihtoehtona käyn työssä ja käytän siihen aikaani, kun yksin asuvat voivat tällöin opiskella. Samalla verovapaan asumislisän tilalla on verotettava palkka ja veroprosentti on kokonaisuudessaan 1,5-kertainen. Lisäksi jos vaikka onnistuisinkin saamaan sen hyväpalkkaisen kesätyön, vuosituloni on rajoitettu nettona (9*259 9000)*90% (veroprosentti n.10) eli n.10000 euroon kun maksimimäärän asumislisää saavilla sama luku voi olla n.12000€.
Opiskeluun kulutettavasta ajasta sen verran, että teoriassa noin yleisesti ottaen opinnoissa edistyminen vaatii n.35 tunnin viikkoja opintopisteiden perusteella laskettuna (ottamatta nyt kantaa kunkin todellisuuteen, joka ei välttämättä vastaa tuota laskelmaa). - ....
Pärjäävä kirjoitti:
Ei tarvitse tehdä 45 tuntisia työviikkoja, jotta saisi tarpeeksi opintoja kasaan. Ei ketään pakoteta, korkeakouluissa voi aika vapaasti valita minkälaiset jaksot haluaa, on sitä aikaa opiskella. Mainitsin jo aiemmin, että työtä opiskelujen ohessa kannattaa tehdä jos lukujärjestys antaa periksi.
Eipä työssäkäyvätkään ihmiset usein kahta työtä päällekkäin tee, mutta heillä harvemmin on monen kuukauden mittaisia kesälomia mahdolliset joulu, hiihto ym. lomat päälle.
Olet varmaan kuullut kesätöistä? Hyvin suosittuja opiskelijoiden keskuudessa. Monet oppilaitokset tarjoavat kursseja myös kesäisin, jolloin on myös mahdollisuus saada tukia (tästä tosin en ole aivan varma, korjatkaa jos olen väärässä).
"Opiskelija saa vuodessa tienata noin 9000e, josta vähennetään ensin verot ja sitten jaetaan se kahdellatoista kuukaudella"
Niin? Aika ihme opiskelija jos tosiaan pystyy tienaamaan opiskelujen ohessa yli 9000e/v. Se olisi aika helvetin suuri summa.
Kesästä vielä sen verran, että uskon suurimman osan opiskelijoista olevan tervetulleita vanhempiensa luo asumaan, jos oikein tiukka tilanne meinaa tulla.
"Sitten korjaisin ihan yhden pienen käsitevirheen:"
Joo, menee välillä sanat sekasin. Tarkoitin siis tietenkin että opintorahaa ja asumislisää maksetaan tarpeeksi."Ei tarvitse tehdä 45 tuntisia työviikkoja, jotta saisi tarpeeksi opintoja kasaan."
Ei tarvitse opiskella ei, mutta on pakko käydä koulussa ja tehdä töitä, jotta säilyy hengissä, joten viikoista tulee lähes poikkeuksetta 45tuntisia, ylikin.
Työssäkäyvillä sentään on kesälomat, joululomat jne. Mitä opiskelijalla on? Maksimissaan ehkä n.10päivää vuodessa vapaata jos tahtoo säilyä hengissä (ota huomioon, että kesälomia opiskelijalla ei ole varaa pitää, samoin kuin joululomiakaan jne.)
Puhut hyvin ristiriitaisesti kuten Neiti X tuossa jo huomauttikin, ensin sanot, että on monen kuukauden kesälomat, sitten toteat että kesälomat kuuluu olla töissä ja lisäät, että kesälläkin voi opiskella. Mitä lomaa se sellainen on, että kesälläkin tehdään niitä yli 45tuntisia viikkoja kun ensin olet päivät koulussa ja sitten menet suoraan töihin?
Työssäkäyvät ihmiset tekevät yleensä vain n.40tuntista työviikkoa, kun opiskelijan on tehtävä paljon enemmän säilyäkseen hengissä. (Tietysti nyt sanot, että kenenkään ei ole pakko opiskella, totta mutta mitäpä tapahtuisi Suomelle jos täällä opiskelisivat vain ne kenellä on oikeasti varaa lue: kenen vanhemmat ovat rikkaita.)
"Niin? Aika ihme opiskelija jos tosiaan pystyy tienaamaan opiskelujen ohessa yli 9000e/v. Se olisi aika helvetin suuri summa. "
Otapa siitä vielä verot pois myös, ja mieti sitten kuinka pitkälle sillä elelee 12kuukautta, ottaen vielä huomioon että se on ainut rahasi jota kesällä saat. - ......
Pärjäävä kirjoitti:
"Ei soluja ole läheskään joka paikkakunnalla, saati sitten että niihin mahtuisivat kaikki Suomen opiskelijat. Missä kuvittelet opiskelijan asuvan sen aikaa kun hän jonottaa soluasuntoon? Sillan allako?"
Ei tietenkään. Jos saa hyväpalkkaisen kesätyön tai on muita tuloja, niin kyllähän sitä sitten on varaa asua kalliimmassakin asunnossa (esim. opiskelujen loppuvaiheessa). Kaikki tuntemani opiskelijat ovat asuneet vanhempiensa luona ennen muuttamistaan soluasuntoon. Jotkut oppilaitokset järjestävät myös "hätämajoitusta", jos asuntotilanne on erittäin tiukka.
"Entä jos he eivät mahdu soluasuntoihin? Entä jos he ovat joutuneet ottamaan yksiön, kunnes soluasunto heille vapautuu?"
Tämä kyllä olisi aika harvinaista. Kyllä yksiöihin on pääasiassa paljon pidemmät jonotusajat kuin soluasuntoihin. Ja vaikka sinne yksiöön "joutuisi" muuttamaan, niin tuskin siinä kauaa joutuisi asumaan kunnes joku soluasunto vapautuisi.Aivan, tämä oli se ydinsana: "Jos saa"
Niin tai jos saa lottovoiton tai suuren perinnön jne. Etpä sinä kesälläkään kovin hyväpalkkaista työtä voi tehdä, ettei mene tulorajat ylitse, kannattaa muistaa myös se. Ja vaikka saisitkin hyväpalkkaisen työn tulorajojen puitteissa, niin millä elelet kesätöiden loppumisen jälkeen kun rahat ovat menneet elämiseen, eli säästöön ei sitten juurikaan jää (koska kesällähän ei tukia tule.)
Miten asut vanhempien luona jos heidän luotaan on esimerkiksi 200km opiskelupaikalle? Kaikki ei ole niin mustavalkoista ja kaikilla ei ole asiat niin hyvin kuin sinulla, ole onnellinen että sinulla on auttavaiset vanhemmat, jaksat tehdä kahta jopa kolmeakin työtä päällekäin (koulu työ) jaksat tehdä yli 45tuntisia viikkoja töissä, olet saanut soluasunnon jne.
Entä ne paikkakunnat joissa ei ole soluasuntoja ollenkaan? Pitääkö opiskelijan varoilla alkaa sellaista sitten rakentamaan? Tietysti ne paikkakunnat joissa ei ole soluasuntoja, ovat yleensä vähän pienempiä ja täten vuokratkin pienempiä, mutta harvassa paikassa silti saa asua alle kahdella sadalla eurolla yksiössä.
Ymmärrän kyllä, että sinä pärjäät tuilla ja varmasti monet muutkin pärjäävät, mutta on hyvin paljon niitä jotka näkevät nälkää sen vuoksi että saavat kouluttautua ammattiin ja minulla on sellainen olo, että sinä et tätä ymmärrä. On erittäin hyvä asia, että opiskelija pärjää omillaan hyvin, mutta siltikin tilannetta pitäisi muuttaa jotta opiskelijan ei tarvitsisi nähdä nälkää, tehdä yli 45tuntisia työviikkoja ilman MITÄÄN lomia jne. Työttömät saavat huomattavasti enemmän rahaa kuin opiskelijat, mitä he tekevät sen rahan eteen? Käyvät kerran kuukaudessa kelassa?
Ole onnellinen, että sinulla on hyvä tuuri ja elämäsi asiat ovat hyvällä mallilla eikä sinun tarvitse nähdä nälkää jokaikinen päivä. - Pärjäävä
neiti X kirjoitti:
...tähänkin soppaan:
"Eipä työssäkäyvätkään ihmiset usein kahta työtä päällekkäin tee, mutta heillä harvemmin on monen kuukauden mittaisia kesälomia..."
"Olet varmaan kuullut kesätöistä? Hyvin suosittuja opiskelijoiden keskuudessa. Monet oppilaitokset tarjoavat kursseja myös kesäisin..."
Hehe. Ensin vihjaat, että opiskelijoilla olisi kesällä monen kuukauden mittainen loma ja heti seuraavaksi olet tarjoamassa kesäksi töitä/opiskelua. Niin, todellisuushan on se, että ellei opiskelija opiskele kesällä, hänen tarvitsee tehdä työtä henkensä pitimiksi. Eli se siitä "lomasta".
Mitä tulee varsinaisen keskustelun aiheeseen, omalla kohdallani opintotuki on riittämätön: en saa lainkaan asumislisää. Ilman lainaa opintotukeni on siis nettona 233€/kk, mikä ei kata edes asumiskulujani. Mieheni on hyväpalkkaisessa työssä ja hänen oletetaan kustantavan elämiseni. Lähtökohta siis on, että
- häntä rangaistaan taloudellisesti minun kanssani elämisestä
- elän lainarahalla siinä kun yksin asuvat saavat rahaa ilmaiseksi
- kolmantena vaihtoehtona käyn työssä ja käytän siihen aikaani, kun yksin asuvat voivat tällöin opiskella. Samalla verovapaan asumislisän tilalla on verotettava palkka ja veroprosentti on kokonaisuudessaan 1,5-kertainen. Lisäksi jos vaikka onnistuisinkin saamaan sen hyväpalkkaisen kesätyön, vuosituloni on rajoitettu nettona (9*259 9000)*90% (veroprosentti n.10) eli n.10000 euroon kun maksimimäärän asumislisää saavilla sama luku voi olla n.12000€.
Opiskeluun kulutettavasta ajasta sen verran, että teoriassa noin yleisesti ottaen opinnoissa edistyminen vaatii n.35 tunnin viikkoja opintopisteiden perusteella laskettuna (ottamatta nyt kantaa kunkin todellisuuteen, joka ei välttämättä vastaa tuota laskelmaa)."Hehe. Ensin vihjaat, että opiskelijoilla olisi kesällä monen kuukauden mittainen loma ja heti seuraavaksi olet tarjoamassa kesäksi töitä/opiskelua."
No sehän juuri olikin pointtini.
"hänen tarvitsee tehdä työtä henkensä pitimiksi."
Noinko hirveää se työnteko on? Olisihan se kieltämättä nekin kuukaudet mukavampi löhöillä TV:n ääressä, samalla kun kelalta tulee rahaa tilille.
"Mieheni on hyväpalkkaisessa työssä ja hänen oletetaan kustantavan elämiseni."
Yhdessäasumisen riemuja. Eikö hän sitten auta sinua taloudellisesti?
"teoriassa noin yleisesti ottaen opinnoissa edistyminen vaatii n.35 tunnin viikkoja opintopisteiden perusteella laskettuna"
Kela kai on antanut jonkun vähimmäis opintopistemäärän, mikä pitää suorittaa että saa tuet. En tiedä paljonko se tekisi tunteina viikossa. - Jussi
.... kirjoitti:
"Ei tarvitse tehdä 45 tuntisia työviikkoja, jotta saisi tarpeeksi opintoja kasaan."
Ei tarvitse opiskella ei, mutta on pakko käydä koulussa ja tehdä töitä, jotta säilyy hengissä, joten viikoista tulee lähes poikkeuksetta 45tuntisia, ylikin.
Työssäkäyvillä sentään on kesälomat, joululomat jne. Mitä opiskelijalla on? Maksimissaan ehkä n.10päivää vuodessa vapaata jos tahtoo säilyä hengissä (ota huomioon, että kesälomia opiskelijalla ei ole varaa pitää, samoin kuin joululomiakaan jne.)
Puhut hyvin ristiriitaisesti kuten Neiti X tuossa jo huomauttikin, ensin sanot, että on monen kuukauden kesälomat, sitten toteat että kesälomat kuuluu olla töissä ja lisäät, että kesälläkin voi opiskella. Mitä lomaa se sellainen on, että kesälläkin tehdään niitä yli 45tuntisia viikkoja kun ensin olet päivät koulussa ja sitten menet suoraan töihin?
Työssäkäyvät ihmiset tekevät yleensä vain n.40tuntista työviikkoa, kun opiskelijan on tehtävä paljon enemmän säilyäkseen hengissä. (Tietysti nyt sanot, että kenenkään ei ole pakko opiskella, totta mutta mitäpä tapahtuisi Suomelle jos täällä opiskelisivat vain ne kenellä on oikeasti varaa lue: kenen vanhemmat ovat rikkaita.)
"Niin? Aika ihme opiskelija jos tosiaan pystyy tienaamaan opiskelujen ohessa yli 9000e/v. Se olisi aika helvetin suuri summa. "
Otapa siitä vielä verot pois myös, ja mieti sitten kuinka pitkälle sillä elelee 12kuukautta, ottaen vielä huomioon että se on ainut rahasi jota kesällä saat.Tätä tämä pullamössösukupolvi on. Ei olla tyytyväisiä siihen mitä saadaan, vaan halutaan enemmän vähemmällä työllä. Se on laiskuutta, jos ei viitsi tehdä töitä opiskelun ohessa. Tampereella ainakin opiskelija saa töitä, jos haluaa. Työt eivät ehkä ole kovin kummoisia tai kehittäviä eivätkä liity omaan alaan mitenkään, mutta töitä kuitenkin on. Soitelkaa suoraan huoltoasemille, kahviloihin, kauppoihin. Niin niitä töitä saa. Ottakoot lainaa ne, jotka eivät viitsi tehdä töitä.
- Pärjäävä
.... kirjoitti:
"Ei tarvitse tehdä 45 tuntisia työviikkoja, jotta saisi tarpeeksi opintoja kasaan."
Ei tarvitse opiskella ei, mutta on pakko käydä koulussa ja tehdä töitä, jotta säilyy hengissä, joten viikoista tulee lähes poikkeuksetta 45tuntisia, ylikin.
Työssäkäyvillä sentään on kesälomat, joululomat jne. Mitä opiskelijalla on? Maksimissaan ehkä n.10päivää vuodessa vapaata jos tahtoo säilyä hengissä (ota huomioon, että kesälomia opiskelijalla ei ole varaa pitää, samoin kuin joululomiakaan jne.)
Puhut hyvin ristiriitaisesti kuten Neiti X tuossa jo huomauttikin, ensin sanot, että on monen kuukauden kesälomat, sitten toteat että kesälomat kuuluu olla töissä ja lisäät, että kesälläkin voi opiskella. Mitä lomaa se sellainen on, että kesälläkin tehdään niitä yli 45tuntisia viikkoja kun ensin olet päivät koulussa ja sitten menet suoraan töihin?
Työssäkäyvät ihmiset tekevät yleensä vain n.40tuntista työviikkoa, kun opiskelijan on tehtävä paljon enemmän säilyäkseen hengissä. (Tietysti nyt sanot, että kenenkään ei ole pakko opiskella, totta mutta mitäpä tapahtuisi Suomelle jos täällä opiskelisivat vain ne kenellä on oikeasti varaa lue: kenen vanhemmat ovat rikkaita.)
"Niin? Aika ihme opiskelija jos tosiaan pystyy tienaamaan opiskelujen ohessa yli 9000e/v. Se olisi aika helvetin suuri summa. "
Otapa siitä vielä verot pois myös, ja mieti sitten kuinka pitkälle sillä elelee 12kuukautta, ottaen vielä huomioon että se on ainut rahasi jota kesällä saat."Ei tarvitse opiskella ei, mutta on pakko käydä koulussa ja tehdä töitä, jotta säilyy hengissä, joten viikoista tulee lähes poikkeuksetta 45tuntisia, ylikin. "
Aha, lähes poikkeuksetta? Kumma juttu kun itse tiedän vain yhden joka tekee opiskelujen ohessa töitä, siis ilta/viikonlopputöitä (tuttavapiirissäni on aika paljon opiskelijoita). Useimmat tekevät töitä kesällä.
"ota huomioon, että kesälomia opiskelijalla ei ole varaa pitää, samoin kuin joululomiakaan jne."
Älä jaksa kärjistää. Tämä alkaa menemään jo typeräksi. Itselläni on kesälomat jääneet lyhyiksi kun olin töissä, mutta joulu, hiihto ja muut lomat kyllä voi pitää ilman ongelmia.
"Puhut hyvin ristiriitaisesti kuten Neiti X tuossa jo huomauttikin, ensin sanot, että on monen kuukauden kesälomat, sitten toteat että kesälomat kuuluu olla töissä ja lisäät, että kesälläkin voi opiskella."
Huoh... No se juuri oli pointtini...
"Otapa siitä vielä verot pois myös, ja mieti sitten kuinka pitkälle sillä elelee 12kuukautta, ottaen vielä huomioon että se on ainut rahasi jota kesällä saat."
9000 miinus verot (10%) jaettuna 12 on 675. Jos vuokra on vaikka 250, niin rahaa kesällä jää 425. Sehän riittää vaikka mihin. Opiskeluaikana kela maksaa 80% vuokrasta 233e, eli vuokran jälkeen elellään 858e/kk! Voi hirveätä kun ottaisi koville eläminen jos noin vähän tienaisi! - neiti X
Pärjäävä kirjoitti:
"Hehe. Ensin vihjaat, että opiskelijoilla olisi kesällä monen kuukauden mittainen loma ja heti seuraavaksi olet tarjoamassa kesäksi töitä/opiskelua."
No sehän juuri olikin pointtini.
"hänen tarvitsee tehdä työtä henkensä pitimiksi."
Noinko hirveää se työnteko on? Olisihan se kieltämättä nekin kuukaudet mukavampi löhöillä TV:n ääressä, samalla kun kelalta tulee rahaa tilille.
"Mieheni on hyväpalkkaisessa työssä ja hänen oletetaan kustantavan elämiseni."
Yhdessäasumisen riemuja. Eikö hän sitten auta sinua taloudellisesti?
"teoriassa noin yleisesti ottaen opinnoissa edistyminen vaatii n.35 tunnin viikkoja opintopisteiden perusteella laskettuna"
Kela kai on antanut jonkun vähimmäis opintopistemäärän, mikä pitää suorittaa että saa tuet. En tiedä paljonko se tekisi tunteina viikossa."'Hehe. Ensin vihjaat, että opiskelijoilla olisi kesällä monen kuukauden mittainen loma ja heti seuraavaksi olet tarjoamassa kesäksi töitä/opiskelua.'
No sehän juuri olikin pointtini."
Ajoin tuossa takaa sitä, ettei se opiskelijan (kesä)loma siis ole lomaa, kuten asian ilmaisit.
"Noinko hirveää se työnteko on? Olisihan se kieltämättä nekin kuukaudet mukavampi löhöillä TV:n ääressä, samalla kun kelalta tulee rahaa tilille."
Käyn kyllä töissä säännöllisesti enkä ole sitä mitenkään karttamassa. Pointtini oli että vaikka kokopäivätyöläisillä on kesällä yleensä "vain" n.4vk:n loma, se todellakin on lomaa, jonka ajalta maksetaan 1,5-kertaisesti. Opiskelija taas ei ole niin onnekas.
"'Mieheni on hyväpalkkaisessa työssä ja hänen oletetaan kustantavan elämiseni.'
Yhdessäasumisen riemuja. Eikö hän sitten auta sinua taloudellisesti?"
Ei, miksi pitäisi? Hän ei ole lain mukaan elatusvelvollinen ennen kuin olemme naimisissa.
"'teoriassa noin yleisesti ottaen opinnoissa edistyminen vaatii n.35 tunnin viikkoja opintopisteiden perusteella laskettuna'
Kela kai on antanut jonkun vähimmäis opintopistemäärän, mikä pitää suorittaa että saa tuet. En tiedä paljonko se tekisi tunteina viikossa."
Siis tuo oma laskelmani oli tarkoitettu juuri ihan vaan yleiseksi tiedoksi. Laskin sen opintopistejärjestelmän mukaan niin, että tutkinto on mahdollista suorittaa tavoiteajassa minimiopintomäärällä. Kelan vaatimus opintotuen saamiseksi taisi olla samalla laskukaavalla muistaakseni 30h/vk, mutta silloin ei siis valmistu tavoiteajassa. - Pärjäävä
neiti X kirjoitti:
"'Hehe. Ensin vihjaat, että opiskelijoilla olisi kesällä monen kuukauden mittainen loma ja heti seuraavaksi olet tarjoamassa kesäksi töitä/opiskelua.'
No sehän juuri olikin pointtini."
Ajoin tuossa takaa sitä, ettei se opiskelijan (kesä)loma siis ole lomaa, kuten asian ilmaisit.
"Noinko hirveää se työnteko on? Olisihan se kieltämättä nekin kuukaudet mukavampi löhöillä TV:n ääressä, samalla kun kelalta tulee rahaa tilille."
Käyn kyllä töissä säännöllisesti enkä ole sitä mitenkään karttamassa. Pointtini oli että vaikka kokopäivätyöläisillä on kesällä yleensä "vain" n.4vk:n loma, se todellakin on lomaa, jonka ajalta maksetaan 1,5-kertaisesti. Opiskelija taas ei ole niin onnekas.
"'Mieheni on hyväpalkkaisessa työssä ja hänen oletetaan kustantavan elämiseni.'
Yhdessäasumisen riemuja. Eikö hän sitten auta sinua taloudellisesti?"
Ei, miksi pitäisi? Hän ei ole lain mukaan elatusvelvollinen ennen kuin olemme naimisissa.
"'teoriassa noin yleisesti ottaen opinnoissa edistyminen vaatii n.35 tunnin viikkoja opintopisteiden perusteella laskettuna'
Kela kai on antanut jonkun vähimmäis opintopistemäärän, mikä pitää suorittaa että saa tuet. En tiedä paljonko se tekisi tunteina viikossa."
Siis tuo oma laskelmani oli tarkoitettu juuri ihan vaan yleiseksi tiedoksi. Laskin sen opintopistejärjestelmän mukaan niin, että tutkinto on mahdollista suorittaa tavoiteajassa minimiopintomäärällä. Kelan vaatimus opintotuen saamiseksi taisi olla samalla laskukaavalla muistaakseni 30h/vk, mutta silloin ei siis valmistu tavoiteajassa."Ajoin tuossa takaa sitä, ettei se opiskelijan (kesä)loma siis ole lomaa, kuten asian ilmaisit."
Sen saa ihan itse päättää että pitääkö sen loman vai ei.
"Pointtini oli että vaikka kokopäivätyöläisillä on kesällä yleensä "vain" n.4vk:n loma, se todellakin on lomaa, jonka ajalta maksetaan 1,5-kertaisesti."
On opiskelijoilla yleensä muitakin lomia kuin kesäloma.
"Ei, miksi pitäisi? Hän ei ole lain mukaan elatusvelvollinen ennen kuin olemme naimisissa."
Onko nyt kyse siitä että miehesi ei suostu sinulle rahaa antamaan vai siitä ettet suostu sitä vastaanottamaan? - neiti X
Pärjäävä kirjoitti:
"Ajoin tuossa takaa sitä, ettei se opiskelijan (kesä)loma siis ole lomaa, kuten asian ilmaisit."
Sen saa ihan itse päättää että pitääkö sen loman vai ei.
"Pointtini oli että vaikka kokopäivätyöläisillä on kesällä yleensä "vain" n.4vk:n loma, se todellakin on lomaa, jonka ajalta maksetaan 1,5-kertaisesti."
On opiskelijoilla yleensä muitakin lomia kuin kesäloma.
"Ei, miksi pitäisi? Hän ei ole lain mukaan elatusvelvollinen ennen kuin olemme naimisissa."
Onko nyt kyse siitä että miehesi ei suostu sinulle rahaa antamaan vai siitä ettet suostu sitä vastaanottamaan?"'Ajoin tuossa takaa sitä, ettei se opiskelijan (kesä)loma siis ole lomaa, kuten asian ilmaisit.'
Sen saa ihan itse päättää että pitääkö sen loman vai ei."
Joo, saa pitää lomaa, jos on valmis asumaan sillan alla ja pureskelemaan kynsiään ruoaksi. Vai miten ajattelit, että opiskelija elättää itsensä todellisen loman aikana? Siis kun ei ole työssä ja ei opiskele, jolloin ei saa myöskään opintotukea.
"On opiskelijoilla yleensä muitakin lomia kuin kesäloma."
Niin on, itselläni on lisäksi joulu"loma" (olin töissä) 2 viikkoa ja keväällä viikko. Mutta myös työläisillä on lomia (jatkuvassa työsuhteessa): vuodessa 5 vikkoa lomaa 1,5-kertaisella palkalla ja lisäksi pekkaspäivät (Vai mikähän niiden virallinen nimi mahtaa olla? Lukumäärää en nyt muista, mutta niitä on kuitenkin muutamia vuodessa.).
Itse muuten kannattaisin yliopiston opetusajan pidentämistä 2 kuukaudella vuodessa (valmistuminen nopeutuu) ja opiskelijat saisivat sen jäljelle jäävän kuukauden ajan pitää todellista kesälomaa opintotuella (kunhan opintoja on kertynyt tarpeeksi vuodessa). Näin myös opiskelijan kesän mahdollinen hätätilanne (=ei saakaan kesätöitä ja opintoja ei ole mahdollista suorittaa) estettäisiin.
"Onko nyt kyse siitä että miehesi ei suostu sinulle rahaa antamaan vai siitä ettet suostu sitä vastaanottamaan?"
Kun jäin aikoinaan työttömäksi enkä saanut korvauksia kun vasta 3kk päästä niin sain ehkä 20€ ruokarahaa. Päättele siitä. Onneksi on olemassa huolehtiva isoisä. - ...
Jussi kirjoitti:
Tätä tämä pullamössösukupolvi on. Ei olla tyytyväisiä siihen mitä saadaan, vaan halutaan enemmän vähemmällä työllä. Se on laiskuutta, jos ei viitsi tehdä töitä opiskelun ohessa. Tampereella ainakin opiskelija saa töitä, jos haluaa. Työt eivät ehkä ole kovin kummoisia tai kehittäviä eivätkä liity omaan alaan mitenkään, mutta töitä kuitenkin on. Soitelkaa suoraan huoltoasemille, kahviloihin, kauppoihin. Niin niitä töitä saa. Ottakoot lainaa ne, jotka eivät viitsi tehdä töitä.
Jumankauta pidä suusi kiinni! Jos oot opiskelemassa 8 tuntia vähintään per päivä niin eipä paljoo huvita enää töihin mennä kun työnantajat ei suostu ees palkkaa maksamaan vaan orjatyö on ainoo mitä saat.
- Pärjäävä
neiti X kirjoitti:
"'Ajoin tuossa takaa sitä, ettei se opiskelijan (kesä)loma siis ole lomaa, kuten asian ilmaisit.'
Sen saa ihan itse päättää että pitääkö sen loman vai ei."
Joo, saa pitää lomaa, jos on valmis asumaan sillan alla ja pureskelemaan kynsiään ruoaksi. Vai miten ajattelit, että opiskelija elättää itsensä todellisen loman aikana? Siis kun ei ole työssä ja ei opiskele, jolloin ei saa myöskään opintotukea.
"On opiskelijoilla yleensä muitakin lomia kuin kesäloma."
Niin on, itselläni on lisäksi joulu"loma" (olin töissä) 2 viikkoa ja keväällä viikko. Mutta myös työläisillä on lomia (jatkuvassa työsuhteessa): vuodessa 5 vikkoa lomaa 1,5-kertaisella palkalla ja lisäksi pekkaspäivät (Vai mikähän niiden virallinen nimi mahtaa olla? Lukumäärää en nyt muista, mutta niitä on kuitenkin muutamia vuodessa.).
Itse muuten kannattaisin yliopiston opetusajan pidentämistä 2 kuukaudella vuodessa (valmistuminen nopeutuu) ja opiskelijat saisivat sen jäljelle jäävän kuukauden ajan pitää todellista kesälomaa opintotuella (kunhan opintoja on kertynyt tarpeeksi vuodessa). Näin myös opiskelijan kesän mahdollinen hätätilanne (=ei saakaan kesätöitä ja opintoja ei ole mahdollista suorittaa) estettäisiin.
"Onko nyt kyse siitä että miehesi ei suostu sinulle rahaa antamaan vai siitä ettet suostu sitä vastaanottamaan?"
Kun jäin aikoinaan työttömäksi enkä saanut korvauksia kun vasta 3kk päästä niin sain ehkä 20€ ruokarahaa. Päättele siitä. Onneksi on olemassa huolehtiva isoisä."Vai miten ajattelit, että opiskelija elättää itsensä todellisen loman aikana? Siis kun ei ole työssä ja ei opiskele, jolloin ei saa myöskään opintotukea."
Kesälomalla ei saa mitään tukia, mutta muilla lomilla kylläkin. Onhan sekin mahdollista että elää kesän niillä rahoilla mitä on säästäny opiskelujen ohessa tai viime kesästä. Tosin, ei tietääkseni kovin yleistä tällainen. Jos saa työsuhteensa sovittua sopivasti, niin voihan siinä kesälläkin pitää vaikka pari viikkoa lomaa ja olla lopun ajan töissä.
"Itse muuten kannattaisin yliopiston opetusajan pidentämistä 2 kuukaudella vuodessa "
Varmasti kehityskelpoinen idea, mutta en uskalla enempää ottaa kantaa kun yliopisto-opiskelu ei ole minulle juurikaan tuttua.
"Mutta myös työläisillä on lomia (jatkuvassa työsuhteessa): vuodessa 5 vikkoa lomaa 1,5-kertaisella palkalla"
Minulla on n. 5 viikkoa lomaa vuodessa (2 viikkoa näistä on kylläkin "itseopiskeluviikkoja"), eikä juuri millään kurssilla ole läsnäolopakkoa. Vertaat paljon opiskelijoita työssäkäyviin.
"Päättele siitä."
Ok, en halua tähän aiheeseen sitten sekaantua enempää. - Pärjäävä
...... kirjoitti:
Aivan, tämä oli se ydinsana: "Jos saa"
Niin tai jos saa lottovoiton tai suuren perinnön jne. Etpä sinä kesälläkään kovin hyväpalkkaista työtä voi tehdä, ettei mene tulorajat ylitse, kannattaa muistaa myös se. Ja vaikka saisitkin hyväpalkkaisen työn tulorajojen puitteissa, niin millä elelet kesätöiden loppumisen jälkeen kun rahat ovat menneet elämiseen, eli säästöön ei sitten juurikaan jää (koska kesällähän ei tukia tule.)
Miten asut vanhempien luona jos heidän luotaan on esimerkiksi 200km opiskelupaikalle? Kaikki ei ole niin mustavalkoista ja kaikilla ei ole asiat niin hyvin kuin sinulla, ole onnellinen että sinulla on auttavaiset vanhemmat, jaksat tehdä kahta jopa kolmeakin työtä päällekäin (koulu työ) jaksat tehdä yli 45tuntisia viikkoja töissä, olet saanut soluasunnon jne.
Entä ne paikkakunnat joissa ei ole soluasuntoja ollenkaan? Pitääkö opiskelijan varoilla alkaa sellaista sitten rakentamaan? Tietysti ne paikkakunnat joissa ei ole soluasuntoja, ovat yleensä vähän pienempiä ja täten vuokratkin pienempiä, mutta harvassa paikassa silti saa asua alle kahdella sadalla eurolla yksiössä.
Ymmärrän kyllä, että sinä pärjäät tuilla ja varmasti monet muutkin pärjäävät, mutta on hyvin paljon niitä jotka näkevät nälkää sen vuoksi että saavat kouluttautua ammattiin ja minulla on sellainen olo, että sinä et tätä ymmärrä. On erittäin hyvä asia, että opiskelija pärjää omillaan hyvin, mutta siltikin tilannetta pitäisi muuttaa jotta opiskelijan ei tarvitsisi nähdä nälkää, tehdä yli 45tuntisia työviikkoja ilman MITÄÄN lomia jne. Työttömät saavat huomattavasti enemmän rahaa kuin opiskelijat, mitä he tekevät sen rahan eteen? Käyvät kerran kuukaudessa kelassa?
Ole onnellinen, että sinulla on hyvä tuuri ja elämäsi asiat ovat hyvällä mallilla eikä sinun tarvitse nähdä nälkää jokaikinen päivä.Enpä ole tähän muistanutkaan vastata, ilmeisesti muut aiheet veivät huomioni. Tai sitten ärsyynnyin tavastasi paisutella ja liioitella asioita sekä tehdä omituisia olettamuksia.
"Etpä sinä kesälläkään kovin hyväpalkkaista työtä voi tehdä, ettei mene tulorajat ylitse,"
Voinpas. Jos saan hyväpalkkaisen työn vaikka koko kesäksi, niin sitten pitää perua tukikuukausi tai pari, niin tulorajat nousee. Mielummin työrahoilla elän, kuin veronmaksajien rahoilla.
"Ja vaikka saisitkin hyväpalkkaisen työn tulorajojen puitteissa, niin millä elelet kesätöiden loppumisen jälkeen kun rahat ovat menneet elämiseen, eli säästöön ei sitten juurikaan jää (koska kesällähän ei tukia tule.)"
Saan tukia yhteensä bruttona n. 400e/kk. Eli jos saisin kesätyöpaikan mistä saisin vaikka 800e/kuussa, niin siinä olisi jo tuplasti sen mitä saisin tukena, eikä tulorajat olisi lähelläkään ylittymistä.
Okei, minulla on kohtalaisen alhainen vuokra (tiedän kyllä henkilöitä joilla on vielä pienempikin), jos vaikka vuokra olisi 300e/kk, niin 800e kuukausipalkasta jäisi vielä 500e (miinus verot n. 80e) omiin tarpeisiin. Riittää kyllä elämiseen, ja säästeliäästi elelemällä voi jäädä pieni määrä säästöönkin.
"ole onnellinen että sinulla on auttavaiset vanhemmat,"
Vanhempani eivät ole auttaneet minua sen jälkeen kun muutin itsekseni asumaan. Yökylään olen toki tervetullut milloin tahansa.
"jaksat tehdä kahta jopa kolmeakin työtä päällekäin (koulu työ)"
En tiedä jaksaisinko kun en ole koskaan tehnyt. Olen talvella koulussa ja kesällä töissä. Hyvin olen sitä tahtia tähän mennessä jaksanut. Eikä tässä opiskeluaikana kerkeä montaa kesää olemaankaan. Eri asia on sitten joillain yliopiston diplomi-insseillä ja vastaavilla, millä opiskelu voi kestää 7 vuotta ja ylikin...
"olet saanut soluasunnon"
Soluasunto on helppo saada, usko pois.
"Entä ne paikkakunnat joissa ei ole soluasuntoja ollenkaan? "
Onko olemassa paikkakunta jossa on korkeakoulu mutta ei yhtään soluasuntoa?
"Työttömät saavat huomattavasti enemmän rahaa kuin opiskelijat, mitä he tekevät sen rahan eteen? Käyvät kerran kuukaudessa kelassa?"
Jep, ja tämä on suoraan sanottuna perseestä. Ei kuitenkaan tästä aiheesta kannata jauhaa enempää täällä. - Nautiskelija
Pärjäävä kirjoitti:
Hmmm... vuokrasi on ilmeisesti siis n. 300 euroa? Miksi niin suuri, minkälaisessa kämpässä asut ja missä? Asutko opiskelija-asuntosäätiön asunnossa?
Pointtini kuitenkin oli, että opintoraha riittää lähes kaikkiin pakollisiin asioihin, ja töitä voi tehdä ja lainaa ottaa että pärjää paremmin. Lukukausimaksuja ei ole tai ne ovat olemattoman pienet... kyllä vaan opiskelijalla on asiat Suomessa hyvin.No kyllä on perseestä elämisen laatu, jos joutuu asumaan SOLUSSA eihän mikään muukaan väestöryhmä asu noin huonosti. Lisäksi auto nyt on melkoinen elämisen laatutekijä, monilla työttömilläkin on auto. Siis ottaen huomioon, että pitäisi olla yhteiskunnalliselta statukseltaan kuitenkin samaa luokkaa kuin ennen vanhaan ylioppilaat olivat, niin yksiö/kaksio omalla saunalla ja parvekkeella ja oma auto käytössä: vuokra noin 500 eur, auton kulut noin 250 eur ja muut juoksevat menot noin 20 eur/vrk eli 600 eur/kk = 1350 eur/kk ja tuki siis on luokkaa 400 euroa...
No onneksi sitten 5 yliopisto v:n jälkeen pääsee oikeaan elämisen tasoon kiinni tai jotkut jo aiemmin kesken opintojen, jos tekee hyväpalkkaista työtä esim. paperitehtaalla tai lääkärin tai opettajan sijaisena esim. - paperityöläinen
Nautiskelija kirjoitti:
No kyllä on perseestä elämisen laatu, jos joutuu asumaan SOLUSSA eihän mikään muukaan väestöryhmä asu noin huonosti. Lisäksi auto nyt on melkoinen elämisen laatutekijä, monilla työttömilläkin on auto. Siis ottaen huomioon, että pitäisi olla yhteiskunnalliselta statukseltaan kuitenkin samaa luokkaa kuin ennen vanhaan ylioppilaat olivat, niin yksiö/kaksio omalla saunalla ja parvekkeella ja oma auto käytössä: vuokra noin 500 eur, auton kulut noin 250 eur ja muut juoksevat menot noin 20 eur/vrk eli 600 eur/kk = 1350 eur/kk ja tuki siis on luokkaa 400 euroa...
No onneksi sitten 5 yliopisto v:n jälkeen pääsee oikeaan elämisen tasoon kiinni tai jotkut jo aiemmin kesken opintojen, jos tekee hyväpalkkaista työtä esim. paperitehtaalla tai lääkärin tai opettajan sijaisena esim.Kela kyllä alkaa rankasemaan paperityöläisiäkin sen 9000e/vuositulo bruton jälkeen.
Opintotuen tuloraja on vasemmistolaisesti tehokkain tuloerojen tasaaja n. 20-26 vuotiaiden keskuudessa. Kukaan ei tienaa paljon toista enempää jollei sitten tee jo ihan täysipäiväisesti töitä ja rahoita siten opintojaan.
- Tradeopiskelija86
Aika tiukille tuon tuen kanssa kyllä vetää, mutta kyllä se on riittävä.
Huomauttaisin kuitenkin, että näkemyksesi oli varsin yksipuolinen. Esimerkiksi 180€:n solut ovat nykyään jo harvinaisempia ja toiseksi huomautan, että unohdit vähentää loppusummasta valtion 10%:n nipistyksen veroina. Niin ja TV-luvan myös. Näin ollen lopputulos:
260€
-26€ (=verot)
-50€ (20% osuus vuokran puolikkaastani =248€/kk yht)
-20€ (puhelinlasku)
-10€ (lääkekulut kuukaudessa)
-8,5€ (TV-lupa kuukaudessa, kun maksamme sen puoliksi avomiehen kanssa kerran/3kk
-90€ (ruoka sis. kouluruuan)
-50€ (koulukirjat monistenipuiksi kopioituina)
Nyt jos osaat laskea niin harrastuksiin ja huvituksiin jäi rahaa 5,50€. Sillä rahalla ostan satunnaisesti koulun kahviautomaatista kahvin (50snt/kpp), kun miulla on välillä jopa 10-tuntisia päiviä. Sitten ehkä vielä kerran kuussa vuokraan makuunista vanhan leffan. Siinä se!!
Niin ja Lappeenranta ei oo niin opiskelukaupunki kun "pizzakolmion" kaupungit Hki, Tku ja Tre. Täällä suhtaudutaan opiskelijoihin työntekijöinä selvästi nuivemmin kuin edellä mainituissa kaupunggeissa... Onneksi on kesät.. Mut joo, on miulla säästöjä jos tulee jotain akuuttia ja nyt ensi kuussa lähden avomiehen kans Slovakiaan viikoks. Joku voi haluta miut teurastaa mut sen takia täs on kituutettu koko elämä. Olen köyhästä perheestä, jossa kolmella hengellä oli käytettävissä verojen jälkeen 1300€.. Siitä maksettiin sit miun lukiokirjat, isot lainat ja kaikki... Eli en oo ikinä käyny ees ulkomailla ni tää on ihan miun unelmien täyttymys!!
Eli ei mitää provoja kiitti miun matkasta.- Pärjäävä
Oma tilanteeni on tietty oma tilanteeni, mutta en voi sanoa olevani mikään harvinaisuus.
Yksiöt, joissa vuokra on huomattavasti kalliimpi kuin soluissa, ovat oikeasti harvinaisia (joutuu jonottamaan väh. puoli vuotta).
Ennen muuttoani, kun kysyin opiskelija-asuntosäätiöltä asuntoa, niin minulle tarjottiin ensimmäisenä tätä asuntoa. Että tuskin nämä 180e asunnot niin hirveän harvinaisia ovat. Ja joudut maksamaan asunnostasi vain 14e/kk enemmän kuin minä, vaikka vuokra onkin sinulla huomattavasti suurempi.
Verot unohtui tosiaan.
Kaikilla opiskelijoilla ei ole TV:tä, itse en katso siitä juuri mitään muuta kuin DVD-elokuvia, enkä sen takia viitsi lupaa maksaa. En halua moraalisaarnoja tästä, kiitos.
Koulukirjojen kopioiminen monisteiksi on muuten kanssa hyvä keino vähentää opiskelukustannuksia.
Mutta samoilla linjoilla ollaan siinä että kyllä ne valtion antamat rahat riittävät ainakin kaikkein välttämättömimpiin menoihin.
Hauskaa Slovakian-matkaa sinulle :) - suvi
Pärjäävä kirjoitti:
Oma tilanteeni on tietty oma tilanteeni, mutta en voi sanoa olevani mikään harvinaisuus.
Yksiöt, joissa vuokra on huomattavasti kalliimpi kuin soluissa, ovat oikeasti harvinaisia (joutuu jonottamaan väh. puoli vuotta).
Ennen muuttoani, kun kysyin opiskelija-asuntosäätiöltä asuntoa, niin minulle tarjottiin ensimmäisenä tätä asuntoa. Että tuskin nämä 180e asunnot niin hirveän harvinaisia ovat. Ja joudut maksamaan asunnostasi vain 14e/kk enemmän kuin minä, vaikka vuokra onkin sinulla huomattavasti suurempi.
Verot unohtui tosiaan.
Kaikilla opiskelijoilla ei ole TV:tä, itse en katso siitä juuri mitään muuta kuin DVD-elokuvia, enkä sen takia viitsi lupaa maksaa. En halua moraalisaarnoja tästä, kiitos.
Koulukirjojen kopioiminen monisteiksi on muuten kanssa hyvä keino vähentää opiskelukustannuksia.
Mutta samoilla linjoilla ollaan siinä että kyllä ne valtion antamat rahat riittävät ainakin kaikkein välttämättömimpiin menoihin.
Hauskaa Slovakian-matkaa sinulle :)opintotuki asumislisineen n.430
- vuokra 325 e
- matkakortti (helsingin sisäinen) 20 e/kk
- sähkö n. 10 e/kk
- lääkkeet 12 e/kk
- internet 12,5 e/kk
- televisiolupa 8,5 e/kk
- puh lasku 20 e
tästä jää 22 e.ja tuossa ei ole edes koulussa syöty ruoka.
mutta helsingissä on töitä tehtävä.
en valita, meillä sentäs tulee jostain rahaa.
niin ja pärjäävälle vielä, useimmissa kouluissa se kopioiminenkin maksaa,joten ei se kirjojen kopioiminen paljoo ostamista halvemmaksi tule.
hyvää reissua!!!
- Rahapula
Opintotuki ei riitä, jos kuukaudessa menee lääkkeisiin ja lääkärikäynteihin 70-150 euroa. Lääkkeet ovat pakollisia, sillä ilman niitä kuolen. KELA toki korvaa lääkkeistä kokonaan sen osan, mikä menee vuodessa n. 620 euron yli. Lääkärimaksut jäävät kuitenkin maksettavaksi. Lääke- ja lääkärimaksuja olen maksanut opintolainalla. Toimeentulotukea saa vain ääritapauksissa, ja silloinkin sen saamisen ehtona on opintolainan nostaminen ja käyttäminen.
Ns. perusopiskelijalle opintotuki saattaisi nipin napin riittää. Ehkä. - Rahapula
Lisäykseksi vielä, että töitäkin olen opiskelujen ohessa tehnyt - ja rahat ovat menneet apteekkiin. Opiskelu ja työnteko yhdessä aiheuttavat kylläkin vain kroonisten sairauksien pahenemisen ja opiskelujen venymisen. Enkä kaikkia töitä pysty sairauksien vuoksi edes tekemään.
- Jane
Opintotuki riittää kyllä kokonaisuudessaan kattamaan menot. Ongelma on lähinnä siinä, että minusta on täydellisen typerää se, että yhteiskunnan opiskelijoille antamaan tukeen sisältyy laina. Opintoraha ja asumislisä eivät riitä, mutta ainahan voi ottaa lainaa... perseestä. Itse välttelen lainan ottamista niin pitkään kuin mahdollista. Tarkoituksena pärjätä koko opintojen aika ilman.
430e, josta pois
-vuokra 300e
-puhelin 15e
-lääkkeet 10e
-kouluruoka 50e
-kotona käynti kerran kuukaudessa 40e
Siitähän sitten jää 15 euroa käytettäväksi muuhun. No, se on minun tilanteeni.
En oikein ymmärrä tuotakaan kapeaa näkemystä, että tuki kyllä riittää. Kun kaikilla se ei riitä. On ihmisiä, jotka eivät voi asua soluasunnossa. On myös ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta voi tehdä töitä tai eivät saa niitä kesätöitä. Aina ei ole tarjolla halpaa asuntoa ja sitä lainaahan kaikki eivät saa. Ihan turha oikeastaan käydä tuohonkaan sanomaan, että nämä ovat jokaisen omia valintoja. Se ei paljon ketään lohduta.
Itselläni menot ovat vielä aika pienet, mutta minä en tilaakaan mitään lehtiä tai maksa tv-lupaa. Kaikki oleelliset asiat (sähkö, vesi, nettiyhteys) kuuluvat vuokraan, joku toinen joutuu maksamaan kaiken vielä lisäksi. Voin hyvin ymmärtää niitä joille opintotuki ei riitä kattamaan ihan perusjuttuja. Voisinhan itsekin jättää käymättä kotona kokonaan, mutta mielummin pidän yllä hyvät perhesuhteet. Ja sitten taas, toiset joutuvat ostamaan bussikortteja koulumatkojen kulkemista varten.
Lisäksi joitakin oman alan perusteoksia olisi hyvä hankkia, eivätkä ne ole mitään halpoja juttuja nekään. Budjetissa kun ei ole yhtään varaa millekään yllätyksille. Ja sitä pitäisi nimittäin olla silloin kun hajoaa televisio tai opiskelun kannalta erittäin tarpeellinen tietokone.
Ja kyllä, minä teen töitä opiskelun ohella. Silläkään palkalla ei kyllä juhlita.
Viimeisenä kommenttina vielä tuohon avopuolisona olemiseen. Miksi ihmeessä sen puolison pitäisi olla vastuussa toisen elättämisestä kun tukea ei tipu täyttä hintaa? Minua ainakin henk.koht. inhottaisi olla asemassa, jossa toinen joutuu minut elättämään, kun koko saatava opintotuki menee vuokranmaksuun sekä muihin pakollisiin menoihin (laskut yms.).- Pärjäävä
"Ihan turha oikeastaan käydä tuohonkaan sanomaan, että nämä ovat jokaisen omia valintoja. Se ei paljon ketään lohduta."
Enpä minä täällä lohduttamassa olekkaan. Tarkoitukseni on ihan keskustella ja mahdollisesti muokata omia käsityksiäni tästä asiasta. Ja olen vähän omia mielipiteitäni korjaillutkin, koska tässä on tullut esille myös sellaisia pointteja mitä en ole ennen tullut ajatelleeksi.
Itsekkin välttelen lainan ottamista, joudun sitä kuitenkin ehkä ottamaan jos en ensi kesänä saa tarpeeksi töitä. No, sen näkee sitten, pitää muuten kohtapuoliin alkaa työhakemuksia tekemään...
"En oikein ymmärrä tuotakaan kapeaa näkemystä, että tuki kyllä riittää."
Ei se tosiaan välttämättä riitä jos ei työnteko maistu edes kesällä. Siitä mainitsin jo aloitusviestissä.
"Miksi ihmeessä sen puolison pitäisi olla vastuussa toisen elättämisestä kun tukea ei tipu täyttä hintaa? Minua ainakin henk.koht. inhottaisi olla asemassa, jossa toinen joutuu minut elättämään, kun koko saatava opintotuki menee vuokranmaksuun sekä muihin pakollisiin menoihin (laskut yms.)."
Tuossa olen osittain samaa mieltä. Enpä itsekkään haluaisi että avopuolisoni minut elättäisi. Toisaalta, voihan siltä avopuolisolta lainata 0-korolla rahaa.
Mutta enpä minä kovin hyvin osaa vastata että miksi. Ehkä yhteenmuuttaminen katsotaan sellaiseksi, että siinä samalla luvataan "tukea puolisoa myötä -ja vastoinkäymisissä". - .....
Pärjäävä kirjoitti:
"Ihan turha oikeastaan käydä tuohonkaan sanomaan, että nämä ovat jokaisen omia valintoja. Se ei paljon ketään lohduta."
Enpä minä täällä lohduttamassa olekkaan. Tarkoitukseni on ihan keskustella ja mahdollisesti muokata omia käsityksiäni tästä asiasta. Ja olen vähän omia mielipiteitäni korjaillutkin, koska tässä on tullut esille myös sellaisia pointteja mitä en ole ennen tullut ajatelleeksi.
Itsekkin välttelen lainan ottamista, joudun sitä kuitenkin ehkä ottamaan jos en ensi kesänä saa tarpeeksi töitä. No, sen näkee sitten, pitää muuten kohtapuoliin alkaa työhakemuksia tekemään...
"En oikein ymmärrä tuotakaan kapeaa näkemystä, että tuki kyllä riittää."
Ei se tosiaan välttämättä riitä jos ei työnteko maistu edes kesällä. Siitä mainitsin jo aloitusviestissä.
"Miksi ihmeessä sen puolison pitäisi olla vastuussa toisen elättämisestä kun tukea ei tipu täyttä hintaa? Minua ainakin henk.koht. inhottaisi olla asemassa, jossa toinen joutuu minut elättämään, kun koko saatava opintotuki menee vuokranmaksuun sekä muihin pakollisiin menoihin (laskut yms.)."
Tuossa olen osittain samaa mieltä. Enpä itsekkään haluaisi että avopuolisoni minut elättäisi. Toisaalta, voihan siltä avopuolisolta lainata 0-korolla rahaa.
Mutta enpä minä kovin hyvin osaa vastata että miksi. Ehkä yhteenmuuttaminen katsotaan sellaiseksi, että siinä samalla luvataan "tukea puolisoa myötä -ja vastoinkäymisissä".Edelleen tahtoisin huomauttaa yhdestä asiasta joka minua sinun viesteissäsi ottaa päähän:
"Ei se tosiaan välttämättä riitä jos ei työnteko maistu edes kesällä. Siitä mainitsin jo aloitusviestissä. "
Kyllähän se varmasti lähes kaikille maistuu, mutta kun kaikki eivät töitä saa! Miksi Suomessa on työttömiä jos kerran töitä riittää aivan jokaiselle? Entä jos ei voi ottaa ihan jokaista työpaikkaa vastaan mitä saisi esimerkiksi sairauksien/allergioiden vuoksi? Entä jos asuu pitkällä kaupungista ja töihin joutuisi kulkemaan esimerkiksi bussilla joka maksaisi 10e päivässä? Jollin tuntipalkka olisi aivan naurettavan pieni kun miinustetaan työstä tulevat kulut.
Joten aina ei töissäkäyntikään ole vain viitsimisestä kiinni, joten olet onnellinen siinäkin suhteessa, että voit töissä käydä ja saat töitä. - Pärjäävä
..... kirjoitti:
Edelleen tahtoisin huomauttaa yhdestä asiasta joka minua sinun viesteissäsi ottaa päähän:
"Ei se tosiaan välttämättä riitä jos ei työnteko maistu edes kesällä. Siitä mainitsin jo aloitusviestissä. "
Kyllähän se varmasti lähes kaikille maistuu, mutta kun kaikki eivät töitä saa! Miksi Suomessa on työttömiä jos kerran töitä riittää aivan jokaiselle? Entä jos ei voi ottaa ihan jokaista työpaikkaa vastaan mitä saisi esimerkiksi sairauksien/allergioiden vuoksi? Entä jos asuu pitkällä kaupungista ja töihin joutuisi kulkemaan esimerkiksi bussilla joka maksaisi 10e päivässä? Jollin tuntipalkka olisi aivan naurettavan pieni kun miinustetaan työstä tulevat kulut.
Joten aina ei töissäkäyntikään ole vain viitsimisestä kiinni, joten olet onnellinen siinäkin suhteessa, että voit töissä käydä ja saat töitä."Kyllähän se varmasti lähes kaikille maistuu, mutta kun kaikki eivät töitä saa! Miksi Suomessa on työttömiä jos kerran töitä riittää aivan jokaiselle?"
Kyse on paljon koulutuksesta, ja siitä minkälaista työtä on valmis tekemään. Esim: ammattikorkeakoulut tekevät paljon yhteistyötä yritysten kanssa ja tämän avulla on helppoa saada kesätöitä, esim. IT-alaa opiskelevat IT-yrityksistä, rakennusalaa opiskelevat rakennusyrityksistä jne... tuskin yliopistokaan tässä asiassa hirveästi eroaa AMKista.
Siivoajista, kassaneideistä ym. on monella paikkakunnalla suorastaan pula, mutta se on eri asia kuinka moni (korkeakoiuluopiskelija) tälläistä työtä viitsii hakea.
"Entä jos asuu pitkällä kaupungista ja töihin joutuisi kulkemaan esimerkiksi bussilla joka maksaisi 10e päivässä?"
Alkaa menemään jo aika kaukaa haetuksi. Tuohon nyt voisi mainita että opiskelijat saavat opiskelija-alennuksia monista asioista, esim. bussimatkoista.
"Entä jos ei voi ottaa ihan jokaista työpaikkaa vastaan mitä saisi esimerkiksi sairauksien/allergioiden vuoksi?"
No sitten Kelan pitäisi mielestäni maksaa jonkinlaista "sairauskorvausta" tms, mutta eipä (tietääkseni) maksa, eikä se liity tähän aiheeseen, ja edelleen aika kaukaa haettua.
"Joten aina ei töissäkäyntikään ole vain viitsimisestä kiinni,"
Ei tietenkään. Kuitenkin merkittävä osa opiskelijoista jotka etsivät kesätöitä (en osaa sanoa mitään konkreettisia lukuja, mutta oman kokemukseni ja kuuleman mukaan) myös löytävät sellaisen.
"joten olet onnellinen siinäkin suhteessa, että voit töissä käydä ja saat töitä."
Onnellinen olen kyllä mutta en mitenkään erityisen onnekas tai harvinainen tapaus. Niin, ja ei minulla ole sitäpitsi ensi kesän kesätöistä mitään varmuutta, toivottavasti vielä huolivat minut sinne missä olin viime kesän... - ....
Pärjäävä kirjoitti:
"Kyllähän se varmasti lähes kaikille maistuu, mutta kun kaikki eivät töitä saa! Miksi Suomessa on työttömiä jos kerran töitä riittää aivan jokaiselle?"
Kyse on paljon koulutuksesta, ja siitä minkälaista työtä on valmis tekemään. Esim: ammattikorkeakoulut tekevät paljon yhteistyötä yritysten kanssa ja tämän avulla on helppoa saada kesätöitä, esim. IT-alaa opiskelevat IT-yrityksistä, rakennusalaa opiskelevat rakennusyrityksistä jne... tuskin yliopistokaan tässä asiassa hirveästi eroaa AMKista.
Siivoajista, kassaneideistä ym. on monella paikkakunnalla suorastaan pula, mutta se on eri asia kuinka moni (korkeakoiuluopiskelija) tälläistä työtä viitsii hakea.
"Entä jos asuu pitkällä kaupungista ja töihin joutuisi kulkemaan esimerkiksi bussilla joka maksaisi 10e päivässä?"
Alkaa menemään jo aika kaukaa haetuksi. Tuohon nyt voisi mainita että opiskelijat saavat opiskelija-alennuksia monista asioista, esim. bussimatkoista.
"Entä jos ei voi ottaa ihan jokaista työpaikkaa vastaan mitä saisi esimerkiksi sairauksien/allergioiden vuoksi?"
No sitten Kelan pitäisi mielestäni maksaa jonkinlaista "sairauskorvausta" tms, mutta eipä (tietääkseni) maksa, eikä se liity tähän aiheeseen, ja edelleen aika kaukaa haettua.
"Joten aina ei töissäkäyntikään ole vain viitsimisestä kiinni,"
Ei tietenkään. Kuitenkin merkittävä osa opiskelijoista jotka etsivät kesätöitä (en osaa sanoa mitään konkreettisia lukuja, mutta oman kokemukseni ja kuuleman mukaan) myös löytävät sellaisen.
"joten olet onnellinen siinäkin suhteessa, että voit töissä käydä ja saat töitä."
Onnellinen olen kyllä mutta en mitenkään erityisen onnekas tai harvinainen tapaus. Niin, ja ei minulla ole sitäpitsi ensi kesän kesätöistä mitään varmuutta, toivottavasti vielä huolivat minut sinne missä olin viime kesän...Ehkä osittain kyllä kaukaakin haettua, mutta yritän tehdä pointtini selväksi, että kaikki opiskelijat eivät pärjää jne. Itse olen tällä hetkellä töissä ja bussimatkoihini todellakin menee se n.10e/päivä vaikka menen vain viereiseen kaupunkiin.
Ja ei kelan ei pitäisi maksaa sairaspäivärahaa, miksi pitäisi jos olet opiskelija ja pystyt käymään koulussa? Ja mielestäni tuo ei edes ole kovin kaukaa haettua, itse aloitin työni ensin siivoojana, en pystynyt siihen työhön koska ilmeni pahoja allergiaoireita käyttämistäni kemikaaleista johtuen. Sitten pääsin eläinkauppaan töihin (joka oli muuten aivan unelmatyöpaikka) mutta todettiin, että olen allerginen marsuille, joten en voinut sielläkään jatkaa. Ja oma tilanteeni ei ole edes niitä pahimpia, on opiskelijoita joilla on paljon pahempia sairauksia kuin minulla, on masennusta jne.
Mutta tämä nyt alkaa menemään tämän saman asian jauhamiseksi, kuitenkin molemmat olemme samalla puolella tässä asiassa vähän eri näkökannoilla vain.
Muistaakseni muuten mainitsit, että et tarkoita tässä asiassa lukiolaisia tai ammattikoululaisia. Itse taas katsoisin heidän asemansa vielä huonommaksi, koska heillä on vielä pienemmät tuet johonpa vielä vanhempien tulotkin huonolla tuurilla vaikuttavat. - Rahapula
Pärjäävä kirjoitti:
"Kyllähän se varmasti lähes kaikille maistuu, mutta kun kaikki eivät töitä saa! Miksi Suomessa on työttömiä jos kerran töitä riittää aivan jokaiselle?"
Kyse on paljon koulutuksesta, ja siitä minkälaista työtä on valmis tekemään. Esim: ammattikorkeakoulut tekevät paljon yhteistyötä yritysten kanssa ja tämän avulla on helppoa saada kesätöitä, esim. IT-alaa opiskelevat IT-yrityksistä, rakennusalaa opiskelevat rakennusyrityksistä jne... tuskin yliopistokaan tässä asiassa hirveästi eroaa AMKista.
Siivoajista, kassaneideistä ym. on monella paikkakunnalla suorastaan pula, mutta se on eri asia kuinka moni (korkeakoiuluopiskelija) tälläistä työtä viitsii hakea.
"Entä jos asuu pitkällä kaupungista ja töihin joutuisi kulkemaan esimerkiksi bussilla joka maksaisi 10e päivässä?"
Alkaa menemään jo aika kaukaa haetuksi. Tuohon nyt voisi mainita että opiskelijat saavat opiskelija-alennuksia monista asioista, esim. bussimatkoista.
"Entä jos ei voi ottaa ihan jokaista työpaikkaa vastaan mitä saisi esimerkiksi sairauksien/allergioiden vuoksi?"
No sitten Kelan pitäisi mielestäni maksaa jonkinlaista "sairauskorvausta" tms, mutta eipä (tietääkseni) maksa, eikä se liity tähän aiheeseen, ja edelleen aika kaukaa haettua.
"Joten aina ei töissäkäyntikään ole vain viitsimisestä kiinni,"
Ei tietenkään. Kuitenkin merkittävä osa opiskelijoista jotka etsivät kesätöitä (en osaa sanoa mitään konkreettisia lukuja, mutta oman kokemukseni ja kuuleman mukaan) myös löytävät sellaisen.
"joten olet onnellinen siinäkin suhteessa, että voit töissä käydä ja saat töitä."
Onnellinen olen kyllä mutta en mitenkään erityisen onnekas tai harvinainen tapaus. Niin, ja ei minulla ole sitäpitsi ensi kesän kesätöistä mitään varmuutta, toivottavasti vielä huolivat minut sinne missä olin viime kesän...KELA maksaa sairauspäivärahaa vain, jos opinnot ovat sairauden vuoksi keskeytyneet. Yhtään ei sairauden aikana saa opiskella! Opintotuki taas peritään takaisin, jos ei ole pystynyt opiskelemaan täysipainoisesti.
Allergia / astma ei ole yhtään kaukaa haettua. Itsellänikin on vaikea astma ja allergioita.
Kaikki paikkakunnat eivät myönnä alennuksia paikallisliikenteen bussilipuista. Bussia on pakkasella pakko käyttää, että henki kulkee! - ....
Rahapula kirjoitti:
KELA maksaa sairauspäivärahaa vain, jos opinnot ovat sairauden vuoksi keskeytyneet. Yhtään ei sairauden aikana saa opiskella! Opintotuki taas peritään takaisin, jos ei ole pystynyt opiskelemaan täysipainoisesti.
Allergia / astma ei ole yhtään kaukaa haettua. Itsellänikin on vaikea astma ja allergioita.
Kaikki paikkakunnat eivät myönnä alennuksia paikallisliikenteen bussilipuista. Bussia on pakkasella pakko käyttää, että henki kulkee!Tätäpä juuri minäkin tarkoitin, itse en ainakaan saa mitään alennuksia vaikka opiskelija olenkin eli hyvin vähän jää käteen tuostakaan työstä, varsinkaan kun en voi tehdä täysiä päiviä (ensinnäkin ei ole aikaa, koska muuten tulisi yli 70tuntia töitä viikossa, ei jaksa ei pysty ja toiseksi tulorajat eivät anna myöden niin paljon.) Eli vaikka tuloraja onkin "huikeat" 9000e vuodessa, niin siitä verot pois ja sitten ottaa huomioon, että kesällä pitää maksaa kokonaan vuokra ym. itse ja itselläni pitää vielä palkasta maksaa bussimatkatkin niin eipä siitä pahemmin enää käteen mitään jää.
- Pärjäävä
.... kirjoitti:
Ehkä osittain kyllä kaukaakin haettua, mutta yritän tehdä pointtini selväksi, että kaikki opiskelijat eivät pärjää jne. Itse olen tällä hetkellä töissä ja bussimatkoihini todellakin menee se n.10e/päivä vaikka menen vain viereiseen kaupunkiin.
Ja ei kelan ei pitäisi maksaa sairaspäivärahaa, miksi pitäisi jos olet opiskelija ja pystyt käymään koulussa? Ja mielestäni tuo ei edes ole kovin kaukaa haettua, itse aloitin työni ensin siivoojana, en pystynyt siihen työhön koska ilmeni pahoja allergiaoireita käyttämistäni kemikaaleista johtuen. Sitten pääsin eläinkauppaan töihin (joka oli muuten aivan unelmatyöpaikka) mutta todettiin, että olen allerginen marsuille, joten en voinut sielläkään jatkaa. Ja oma tilanteeni ei ole edes niitä pahimpia, on opiskelijoita joilla on paljon pahempia sairauksia kuin minulla, on masennusta jne.
Mutta tämä nyt alkaa menemään tämän saman asian jauhamiseksi, kuitenkin molemmat olemme samalla puolella tässä asiassa vähän eri näkökannoilla vain.
Muistaakseni muuten mainitsit, että et tarkoita tässä asiassa lukiolaisia tai ammattikoululaisia. Itse taas katsoisin heidän asemansa vielä huonommaksi, koska heillä on vielä pienemmät tuet johonpa vielä vanhempien tulotkin huonolla tuurilla vaikuttavat."Ja ei kelan ei pitäisi maksaa sairaspäivärahaa, miksi pitäisi jos olet opiskelija ja pystyt käymään koulussa?"
Koulussa pystyy usein käymään vaikka olisi minkälaisia allergioita, mutta töissä välttämättä ei. Tämä nyt olisi sitten aivan oma keskustelunsa.
"Ja mielestäni tuo ei edes ole kovin kaukaa haettua, itse aloitin työni ensin siivoojana, en pystynyt siihen työhön koska ilmeni pahoja allergiaoireita käyttämistäni kemikaaleista johtuen. Sitten pääsin eläinkauppaan töihin (joka oli muuten aivan unelmatyöpaikka) mutta todettiin, että olen allerginen marsuille, joten en voinut sielläkään jatkaa."
Harmillisen huono tuuri. Tästä saisi kyllä uuden keskustelunkin aikaiseksi.
"Mutta tämä nyt alkaa menemään tämän saman asian jauhamiseksi, kuitenkin molemmat olemme samalla puolella tässä asiassa vähän eri näkökannoilla vain."
Toki, olen samaa mieltä. Kiitos paljon omasta näkökannastasi ja siitä että jaksoit vastata viesteihini.
"Muistaakseni muuten mainitsit, että et tarkoita tässä asiassa lukiolaisia tai ammattikoululaisia. Itse taas katsoisin heidän asemansa vielä huonommaksi, koska heillä on vielä pienemmät tuet johonpa vielä vanhempien tulotkin huonolla tuurilla vaikuttavat."
Sille voit aloittaa oman keskustelun jos haluat, tarkoitukseni oli vain rajata aihetta ettei tästä liian laajaa aluetta tule. Heidän tilanteensa näin yleistäen on vieläpä kovin erilainen korkeakouluopiskelijoihin verrattuna -> ovat yleensä alle 18v ja asuvat vanhempiensa luona. Mutta eipä siitä enempää.
- taikatemppu
ehkä jossakin maasetupaikkakunnalla vaatimattomasti elellen tuo on mahdollista, mutta taikatemppua tarvitaan Helsingissä. Helsinkiläisen opiskelijan on Helsingissä hankittava asuntonsa vapailta markkinoilta ja normaali yksiön vuokra on 450-500e. On lottovoitto jos opiskelija sellaisen ylipäätään saa.Tähän ei nyt kannata sanoa, että hanki halvempi asunto, koska se ei ole mahdollista.
Itselle jää siis maksettavaksi 300 euroa eli opintoraha hupeni siihen eikä riittänytkään.
Milläs Pärjäävä helsinkiläisenä maksaisi loput kulunsa plus vielä kuukauskortin. Helsingin opiskelijaruokaloissa saa -jos saa- korkeintaan keittoa ja silläkö ison kaverin pitäisi elää koko vuorokausi ja Helsingissä kuukaudessa on 30-31päivää ja jokaisena tarvitsis syödä. Pimeässä opiskeleminen on hankalaa, joten sähkölaskukin (8-10e) pitää maksaa kuin myös peseytyminen on lähes välttämättömyys joten 5e vesimaksukin on maksettava.
Huuhaata, että hesassa pärjäis ilman töitä ja mikä sen mukavampaa kuin viettää vapaa-aika töitä tehden.- Pärjäävä
"Helsinkiläisen opiskelijan on Helsingissä hankittava asuntonsa vapailta markkinoilta ja normaali yksiön vuokra on 450-500e"
On Helsingissäkin opiskelija-asuntosäätiö ja soluasuntoja. Vuokratasoista on puhuttu jo aiemmin, en jaksa toistaa itseäni.
"Helsingin opiskelijaruokaloissa saa -jos saa- korkeintaan keittoa"
Onkohan noin?
"Huuhaata, että hesassa pärjäis ilman töitä"
Kuka muuten on väittänyt että pärjäisi? - taikatemppu
Pärjäävä kirjoitti:
"Helsinkiläisen opiskelijan on Helsingissä hankittava asuntonsa vapailta markkinoilta ja normaali yksiön vuokra on 450-500e"
On Helsingissäkin opiskelija-asuntosäätiö ja soluasuntoja. Vuokratasoista on puhuttu jo aiemmin, en jaksa toistaa itseäni.
"Helsingin opiskelijaruokaloissa saa -jos saa- korkeintaan keittoa"
Onkohan noin?
"Huuhaata, että hesassa pärjäis ilman töitä"
Kuka muuten on väittänyt että pärjäisi?on toki erilaisia opiskelijaasuntoloita, mutta niihin ei oteta kuin ulkopaikkakuntalaisia.
Tervetuloa katsomaan
Tämä keskustelu taisi alkaa juuri siitä väitteestä, että hyvin pärjää opintotuilla. - Pärjäävä
taikatemppu kirjoitti:
on toki erilaisia opiskelijaasuntoloita, mutta niihin ei oteta kuin ulkopaikkakuntalaisia.
Tervetuloa katsomaan
Tämä keskustelu taisi alkaa juuri siitä väitteestä, että hyvin pärjää opintotuilla.Lukisit sen aloitusviestin uudelleen, ja samalla muutkin viestit.
- Teukka
taikatemppu kirjoitti:
on toki erilaisia opiskelijaasuntoloita, mutta niihin ei oteta kuin ulkopaikkakuntalaisia.
Tervetuloa katsomaan
Tämä keskustelu taisi alkaa juuri siitä väitteestä, että hyvin pärjää opintotuilla.Höpöhöpö. HOAS:illa on pitkin vuotta vapaana soluasuntoja ympäri pääkaupunkiseutua. Nytkin kotisivulla ilmoitus n. kymmenestä soluasunnosta, joissa vuokra 200 euron molemminpuolin. (ja vielä kaveriasunnot päälle)
Syksyllä HOAS:illa on tietysti melkoinen ruuhka, mutta vuoden aikana kyllä pääsee asumaan, jos ei ole kovin tarkka asuinpaikan suhteen. Hyvällä tuurilla voi olla sitäkin, ja silti pääsee haluamaansa asuntoon. Omana fuksivuotenani yksi tyttö pääsi Otaniemeen teekkarikylään, vaikka vanhemmat asuivat Itäkeskuksessa.
- Just just
40 matkaa linja-autolla 40 euroon?! Ei oo mahdollista. Joensuussa 1 matka maksaa 2,60 € että revi siitä paljonko 40 matkaa maksais: 104€!!! Sitten vielä tulee tämä: olet harvinaisen onnekas kun olet saanut työn. Matkailualalaisilla ei ainakaan ole helppoa. Matkatoimistot ottavat VAIN ilmaiseksi töihin. Samoin monet monet muut paikat. Sosiaalitoimisto ei anna rahaa mielellään ellet ole ottanu opintolainaa. Sitten kun oot 8 tuntia /pv (keskimäärin) koulussa niin työt ei kyllä paljon enää kiinnosta... ainakaan ilmaiseksi tekemiset.
- Pärjäävä
Kyllä täälläkin maksaa linja-automatka 2,60e suuntaansa, mutta opiskelijat saavat 40 eurolla kortin, jossa on 40matkaa.
Kävin netissä tutkimassa, ja Joensuussa saa ainakin 46 eurolla "kaupunkikortin", joka on voimassa kuukauden (muutkin kuin opiskelijat). Kannattaa käydä kysymässä jostain matkahuollosta tms. tarkemmin matkojen hinnasta.
"olet harvinaisen onnekas kun olet saanut työn."
En ole. Onnekas olen sitten jos joskus tulevaisuudessa saan vakituisen työn.
"Matkatoimistot ottavat VAIN ilmaiseksi töihin"
Jos se on pakollista työharjoittelua, niin näin voi joskus käydä. Jos näin käy, niin eikös silloin pitäisi saada kuitenkin opintotukea, koska sehän on periaatteessa "opiskelua", siitä kerääntyy opintopisteitä tms.? Voin olla väärässäkin. - päähänpotkittu opiskelija
Pärjäävä kirjoitti:
Kyllä täälläkin maksaa linja-automatka 2,60e suuntaansa, mutta opiskelijat saavat 40 eurolla kortin, jossa on 40matkaa.
Kävin netissä tutkimassa, ja Joensuussa saa ainakin 46 eurolla "kaupunkikortin", joka on voimassa kuukauden (muutkin kuin opiskelijat). Kannattaa käydä kysymässä jostain matkahuollosta tms. tarkemmin matkojen hinnasta.
"olet harvinaisen onnekas kun olet saanut työn."
En ole. Onnekas olen sitten jos joskus tulevaisuudessa saan vakituisen työn.
"Matkatoimistot ottavat VAIN ilmaiseksi töihin"
Jos se on pakollista työharjoittelua, niin näin voi joskus käydä. Jos näin käy, niin eikös silloin pitäisi saada kuitenkin opintotukea, koska sehän on periaatteessa "opiskelua", siitä kerääntyy opintopisteitä tms.? Voin olla väärässäkin.Minulla näin:
opintotuki ja asumislisä: 290
vuokra -150
puhelin -20
sähkö -10
bussikortti- 25
tv-lupa- n. 15/kk
kotimatkat 22 e/kk
kouluruoka -47
= 289 e
ELikkä muutama euro harrastuksiin ja rientoihin.
Mielestäni ihminen tarvitsee muutakin kuin "katon pään päälle". Ja kaikille sosiaaliryhmille pitäisi taata tasa-arvoinen toimeentulo. Vai millä perusteella työttömät ja sossun asiakkaat saavat enemmän rahaa kuin opiskelijat?
Niin ja töitä en ole saanut vaikka olen hakenut. Kesätöissä olin 6 euron tuntipalkalla joten siitä ei valitettavasti paljon säästöön jäänyt opintomatkan vuoksi.
Ja lisäksi kysyisin, että minkä takia opiskelijat pitäisi kuluttaa loppuun jo ennen kuin pääsevät (jos pääsevät) työelämään? En ihmettele yhtään että maassamme ei voida hyvin. Ja ne jotka opiskelivat ennen euro aikaa voivat olla hiljaa, koska heille vielä ruokakori taisi olla puolet halvempi. - Pärjäävä
päähänpotkittu opiskelija kirjoitti:
Minulla näin:
opintotuki ja asumislisä: 290
vuokra -150
puhelin -20
sähkö -10
bussikortti- 25
tv-lupa- n. 15/kk
kotimatkat 22 e/kk
kouluruoka -47
= 289 e
ELikkä muutama euro harrastuksiin ja rientoihin.
Mielestäni ihminen tarvitsee muutakin kuin "katon pään päälle". Ja kaikille sosiaaliryhmille pitäisi taata tasa-arvoinen toimeentulo. Vai millä perusteella työttömät ja sossun asiakkaat saavat enemmän rahaa kuin opiskelijat?
Niin ja töitä en ole saanut vaikka olen hakenut. Kesätöissä olin 6 euron tuntipalkalla joten siitä ei valitettavasti paljon säästöön jäänyt opintomatkan vuoksi.
Ja lisäksi kysyisin, että minkä takia opiskelijat pitäisi kuluttaa loppuun jo ennen kuin pääsevät (jos pääsevät) työelämään? En ihmettele yhtään että maassamme ei voida hyvin. Ja ne jotka opiskelivat ennen euro aikaa voivat olla hiljaa, koska heille vielä ruokakori taisi olla puolet halvempi."opintotuki ja asumislisä: 290
vuokra -150 "
Oletan, että saat opintorahaa väh. 233e kuussa, miksi asumislisäsi on noin pieni?
"Vai millä perusteella työttömät ja sossun asiakkaat saavat enemmän rahaa kuin opiskelijat? "
En tiedä, minua ei haittaisi yhtään jos työttömiltä leikattaisiin tukia pois ja annettaisiin opiskelijoille (tai muuhun tarkoitukseen).
Tämä on järjetöntä: joitain amiksen käyneitä ei kiinnosta enää jatko-opiskelu eikä työnteko. Asuvat sitten äitinsä luona ja saavat työmarkkinatukea. Tunnen tapauksia henk. koht.
Tukea voi myös saada jos hakee väh. 3 eri opiskelupaikkaan. Ketään ei kiinnosta pääsetkö sisään vai et, eli pääsykokeet tehdään päin perseitä ja sitten voidaankin taas asua äitin luona ja ottaa tuet vastaan. Tämä nyt on taas aihe erikseen, ehkä joskus menen suututtamaan ihmisiä mielipiteilläni johonkin työttömät-palstalle.
"Ja ne jotka opiskelivat ennen euro aikaa voivat olla hiljaa, koska heille vielä ruokakori taisi olla puolet halvempi."
Näytäppä tilastot, niin voin tarkistaa väitteesi.
Ota myös huomioon että asumislisää on nostettu pari kuukautta sitten, että opiskelijoilla on siinä suhteessa asiat paremmin kuin markka-aikaan eläneillä. - opiskelija
Pärjäävä kirjoitti:
"opintotuki ja asumislisä: 290
vuokra -150 "
Oletan, että saat opintorahaa väh. 233e kuussa, miksi asumislisäsi on noin pieni?
"Vai millä perusteella työttömät ja sossun asiakkaat saavat enemmän rahaa kuin opiskelijat? "
En tiedä, minua ei haittaisi yhtään jos työttömiltä leikattaisiin tukia pois ja annettaisiin opiskelijoille (tai muuhun tarkoitukseen).
Tämä on järjetöntä: joitain amiksen käyneitä ei kiinnosta enää jatko-opiskelu eikä työnteko. Asuvat sitten äitinsä luona ja saavat työmarkkinatukea. Tunnen tapauksia henk. koht.
Tukea voi myös saada jos hakee väh. 3 eri opiskelupaikkaan. Ketään ei kiinnosta pääsetkö sisään vai et, eli pääsykokeet tehdään päin perseitä ja sitten voidaankin taas asua äitin luona ja ottaa tuet vastaan. Tämä nyt on taas aihe erikseen, ehkä joskus menen suututtamaan ihmisiä mielipiteilläni johonkin työttömät-palstalle.
"Ja ne jotka opiskelivat ennen euro aikaa voivat olla hiljaa, koska heille vielä ruokakori taisi olla puolet halvempi."
Näytäppä tilastot, niin voin tarkistaa väitteesi.
Ota myös huomioon että asumislisää on nostettu pari kuukautta sitten, että opiskelijoilla on siinä suhteessa asiat paremmin kuin markka-aikaan eläneillä.Elikkä asun vanhemmalta vuokratussa asunnossa ja siksi halpa vuokra ja alhaisempi tuki.
Opintotuki 259 asumislisä 58,87. Eli jos laskin oikein menetän joka kuukausi 143 e.
On kuitenkin mielestäni epäreilua, että en saa asumistukea kuten muut, vaikka maksan joka kuukausi vuokraa. Olisin siis todella tyytyväinen tuen määrään jos saisin vain sen asumislisän minkä muutkin saa.
Ruokakorin arvo ennen euroa on perstuntumalla alhaisempi ja opintotuen määrä käsittääkseni ollut 10 vuotta sama. En valitettavasti osaa sanoa mitään eksaktia tietoa hinnoista. Muistan kuitenkin lukioaikoina kun opettajani kehui opintotukea ja sanoi, että hän ainakin pärjäsi 20 mummon markalla/vko. Mietin vain että itse en pärjäisi 3 eurolla viikkoa. Ellen sitten ostaisi sillä kilon riisiä. Mutta voisi tulla korvista ulos;) - opiskelija
Pärjäävä kirjoitti:
"opintotuki ja asumislisä: 290
vuokra -150 "
Oletan, että saat opintorahaa väh. 233e kuussa, miksi asumislisäsi on noin pieni?
"Vai millä perusteella työttömät ja sossun asiakkaat saavat enemmän rahaa kuin opiskelijat? "
En tiedä, minua ei haittaisi yhtään jos työttömiltä leikattaisiin tukia pois ja annettaisiin opiskelijoille (tai muuhun tarkoitukseen).
Tämä on järjetöntä: joitain amiksen käyneitä ei kiinnosta enää jatko-opiskelu eikä työnteko. Asuvat sitten äitinsä luona ja saavat työmarkkinatukea. Tunnen tapauksia henk. koht.
Tukea voi myös saada jos hakee väh. 3 eri opiskelupaikkaan. Ketään ei kiinnosta pääsetkö sisään vai et, eli pääsykokeet tehdään päin perseitä ja sitten voidaankin taas asua äitin luona ja ottaa tuet vastaan. Tämä nyt on taas aihe erikseen, ehkä joskus menen suututtamaan ihmisiä mielipiteilläni johonkin työttömät-palstalle.
"Ja ne jotka opiskelivat ennen euro aikaa voivat olla hiljaa, koska heille vielä ruokakori taisi olla puolet halvempi."
Näytäppä tilastot, niin voin tarkistaa väitteesi.
Ota myös huomioon että asumislisää on nostettu pari kuukautta sitten, että opiskelijoilla on siinä suhteessa asiat paremmin kuin markka-aikaan eläneillä.Kesätöistä vielä: hain valehtelematta 35 eri paikkaan töihin enkä päässyt kuin yhteen haastatteluun-> jonne minua ei valittu. Todella turhauttavaa. Enkä siis todellakaan ole nirso töiden suhtee.
Kaupungissa, jossa asun on todella paljon ylitarjontaa ja koulutusta. Pitää olla joko suhteita taikka jonkin tietyn alan koulutus/kokemus. Sitä se teorian opiskelu teettää: ei kelpaa mihinkään käytännön työhön. ja mistähän sitä kokemustakaan saisi, jos ei oteta töihin... - .....
opiskelija kirjoitti:
Elikkä asun vanhemmalta vuokratussa asunnossa ja siksi halpa vuokra ja alhaisempi tuki.
Opintotuki 259 asumislisä 58,87. Eli jos laskin oikein menetän joka kuukausi 143 e.
On kuitenkin mielestäni epäreilua, että en saa asumistukea kuten muut, vaikka maksan joka kuukausi vuokraa. Olisin siis todella tyytyväinen tuen määrään jos saisin vain sen asumislisän minkä muutkin saa.
Ruokakorin arvo ennen euroa on perstuntumalla alhaisempi ja opintotuen määrä käsittääkseni ollut 10 vuotta sama. En valitettavasti osaa sanoa mitään eksaktia tietoa hinnoista. Muistan kuitenkin lukioaikoina kun opettajani kehui opintotukea ja sanoi, että hän ainakin pärjäsi 20 mummon markalla/vko. Mietin vain että itse en pärjäisi 3 eurolla viikkoa. Ellen sitten ostaisi sillä kilon riisiä. Mutta voisi tulla korvista ulos;)Kuten tuo jolle vastasit sanoikin niin asumislisää nostettiin muistaakseni viime vuoden marraskuussa, joten tämä väitteesi on puppua:
"opintotuen määrä käsittääkseni ollut 10 vuotta sama."
Muistaakseni asumislisää oli mahdollista marraskuusta alkaen saada reilu 20e enemmän, joten opintotuki nousi reilulla 20eurolla. - opiskelija
opiskelija kirjoitti:
Kesätöistä vielä: hain valehtelematta 35 eri paikkaan töihin enkä päässyt kuin yhteen haastatteluun-> jonne minua ei valittu. Todella turhauttavaa. Enkä siis todellakaan ole nirso töiden suhtee.
Kaupungissa, jossa asun on todella paljon ylitarjontaa ja koulutusta. Pitää olla joko suhteita taikka jonkin tietyn alan koulutus/kokemus. Sitä se teorian opiskelu teettää: ei kelpaa mihinkään käytännön työhön. ja mistähän sitä kokemustakaan saisi, jos ei oteta töihin...Tämä kesätyötilanne oli siis toissa kesänä. Viime kesänä sain kahviosta töitä 6 euron tuntipalkalla. Opiskelisin mielelläni kesät mutta se ei ole mahdollista.
- näinsemeni
..... kirjoitti:
Kuten tuo jolle vastasit sanoikin niin asumislisää nostettiin muistaakseni viime vuoden marraskuussa, joten tämä väitteesi on puppua:
"opintotuen määrä käsittääkseni ollut 10 vuotta sama."
Muistaakseni asumislisää oli mahdollista marraskuusta alkaen saada reilu 20e enemmän, joten opintotuki nousi reilulla 20eurolla."Muistaakseni asumislisää oli mahdollista marraskuusta alkaen saada reilu 20e enemmän, joten opintotuki nousi reilulla 20eurolla"
Ei opintotuki noussut vaan asumislisä. Ja valitettavasti tämä ei koske minua ja monia muita.
Alla syllin sivuilta, huomio viim. kappale.
SYL iloitsee yli kymmenen vuoden hiljaiselon päättymistä opintotukirintamalla. Hallitusryhmien päätös korottaa opiskelijoiden asumislisän vuokrakatto 252 euroon kohdistuu opintotuen kaikkein keskeisimpään kehittämistarpeeseen ja on todella tervetullut parannus opiskelijan toimeentuloon. SYL pitää asumislisän vuokrakaton korottamista erinomaisena askeleena opiskelijoiden taloudellisen aseman parantamisessa ja kiittää eduskuntaryhmiä opiskelijoiden äänen kuulemisesta. Opintotuen tason jämähtäneisyys on ajanut monet opiskelijat tilanteeseen, jossa heidän pääasialliseksi toiminnakseen on muodostunut työssäkäynti elämisen, erityisesti asumisen, rahoittamiseksi opiskelun sijaan.
Erityisesti SYL haluaa kiittää lakialoitteen allekirjoittaneita. "Suurimmat kiitokset kuuluvat ilman muuta aloitteen ensimmäisille allekirjoittajille Antti Kaikkoselle, Pia Viitaselle ja Mikaela Nylanderille", toteaa SYL:n puheenjohtaja Oskari Nokso-Koivisto.
Nyt tehtävä panostus opiskelijoiden asumisen tukemiseen parantaa opiskelijoiden mahdollisuuksia täysipäiväiseen opiskeluun. "Olisikin suotavaa, että opintotuen kehittämisessä päästäisiin vielä askel eteenpäin. Opiskelijoiden toimeentuloa tulee kehittää tasaisesti muiden väestöryhmien kanssa. On luotava rakenteet, joissa opintotuen kehitys on turvattu ja seuraa elinkustannusten kasvua", toteaa Nokso-Koivisto. - .....
näinsemeni kirjoitti:
"Muistaakseni asumislisää oli mahdollista marraskuusta alkaen saada reilu 20e enemmän, joten opintotuki nousi reilulla 20eurolla"
Ei opintotuki noussut vaan asumislisä. Ja valitettavasti tämä ei koske minua ja monia muita.
Alla syllin sivuilta, huomio viim. kappale.
SYL iloitsee yli kymmenen vuoden hiljaiselon päättymistä opintotukirintamalla. Hallitusryhmien päätös korottaa opiskelijoiden asumislisän vuokrakatto 252 euroon kohdistuu opintotuen kaikkein keskeisimpään kehittämistarpeeseen ja on todella tervetullut parannus opiskelijan toimeentuloon. SYL pitää asumislisän vuokrakaton korottamista erinomaisena askeleena opiskelijoiden taloudellisen aseman parantamisessa ja kiittää eduskuntaryhmiä opiskelijoiden äänen kuulemisesta. Opintotuen tason jämähtäneisyys on ajanut monet opiskelijat tilanteeseen, jossa heidän pääasialliseksi toiminnakseen on muodostunut työssäkäynti elämisen, erityisesti asumisen, rahoittamiseksi opiskelun sijaan.
Erityisesti SYL haluaa kiittää lakialoitteen allekirjoittaneita. "Suurimmat kiitokset kuuluvat ilman muuta aloitteen ensimmäisille allekirjoittajille Antti Kaikkoselle, Pia Viitaselle ja Mikaela Nylanderille", toteaa SYL:n puheenjohtaja Oskari Nokso-Koivisto.
Nyt tehtävä panostus opiskelijoiden asumisen tukemiseen parantaa opiskelijoiden mahdollisuuksia täysipäiväiseen opiskeluun. "Olisikin suotavaa, että opintotuen kehittämisessä päästäisiin vielä askel eteenpäin. Opiskelijoiden toimeentuloa tulee kehittää tasaisesti muiden väestöryhmien kanssa. On luotava rakenteet, joissa opintotuen kehitys on turvattu ja seuraa elinkustannusten kasvua", toteaa Nokso-Koivisto."Ei opintotuki noussut vaan asumislisä. Ja valitettavasti tämä ei koske minua ja monia muita. "
Kyllä opintotuki nousi. Opintotuki=asumislisä, opintoraha ja opintolaina. Eli kun asumislisä nousi, niin opintotukikin nousi. Siinä saatat olla oikeassa että opintoraha ei ole noussut aikoihin. Huomaa itsekin, että SYL iloitsee siitä, että opintotuki nousi ("SYL iloitsee yli kymmenen vuoden hiljaiselon päättymistä opintotukirintamalla.") - pilkkua
..... kirjoitti:
"Ei opintotuki noussut vaan asumislisä. Ja valitettavasti tämä ei koske minua ja monia muita. "
Kyllä opintotuki nousi. Opintotuki=asumislisä, opintoraha ja opintolaina. Eli kun asumislisä nousi, niin opintotukikin nousi. Siinä saatat olla oikeassa että opintoraha ei ole noussut aikoihin. Huomaa itsekin, että SYL iloitsee siitä, että opintotuki nousi ("SYL iloitsee yli kymmenen vuoden hiljaiselon päättymistä opintotukirintamalla.")Niin tarkoitus oli sanoa, että opintoraha ei ole noussut. Ota huomioon, että kaikki eivät asumislisää saa. Eli yhtälö opintotuki=opintoraha asumislisä opintolaina ei välttämättä pidä paikkansa.
Tarkoitin että huomio tähän kohtaan:
"Opiskelijoiden toimeentuloa tulee kehittää tasaisesti muiden väestöryhmien kanssa. On luotava rakenteet, joissa opintotuen kehitys on turvattu ja seuraa elinkustannusten kasvua" - neiti X
Pärjäävä kirjoitti:
"opintotuki ja asumislisä: 290
vuokra -150 "
Oletan, että saat opintorahaa väh. 233e kuussa, miksi asumislisäsi on noin pieni?
"Vai millä perusteella työttömät ja sossun asiakkaat saavat enemmän rahaa kuin opiskelijat? "
En tiedä, minua ei haittaisi yhtään jos työttömiltä leikattaisiin tukia pois ja annettaisiin opiskelijoille (tai muuhun tarkoitukseen).
Tämä on järjetöntä: joitain amiksen käyneitä ei kiinnosta enää jatko-opiskelu eikä työnteko. Asuvat sitten äitinsä luona ja saavat työmarkkinatukea. Tunnen tapauksia henk. koht.
Tukea voi myös saada jos hakee väh. 3 eri opiskelupaikkaan. Ketään ei kiinnosta pääsetkö sisään vai et, eli pääsykokeet tehdään päin perseitä ja sitten voidaankin taas asua äitin luona ja ottaa tuet vastaan. Tämä nyt on taas aihe erikseen, ehkä joskus menen suututtamaan ihmisiä mielipiteilläni johonkin työttömät-palstalle.
"Ja ne jotka opiskelivat ennen euro aikaa voivat olla hiljaa, koska heille vielä ruokakori taisi olla puolet halvempi."
Näytäppä tilastot, niin voin tarkistaa väitteesi.
Ota myös huomioon että asumislisää on nostettu pari kuukautta sitten, että opiskelijoilla on siinä suhteessa asiat paremmin kuin markka-aikaan eläneillä."Ota myös huomioon että asumislisää on nostettu pari kuukautta sitten..."
Joo, mutta paljonko asumislisän korotus auttaa niitä (joihin itsekin kuulun), jotka eivät saa asumislisää lainkaan?
Turun yliopiston opiskelijoilla tehdyn vuonna 2004 julkaistun tutkimuksen (700 vastaajaa) mukaan "...Omassa tai puolison omistamassa asunnossa puolestaan asuu yksi kymmenestä vastaajasta..."
Tutkimuksessa ei valitettavasti oltu kysytty suoraan, moniko ei saa asumislisää, mutta ainakin 10% jää ilman ja kun tutkimuksen mukaan 30% asuu avopuolisonsa kanssa (johon kyllä sisältyy tuo edellinen 10%) niin todennäköisesti myös osa heistä ei saa ainakaan täyttä asumislisää puolison tulojen vuoksi. Nostamalla asumislisää kasvatetaan entisestään opiskelijoiden keskinäistä tulokuilua. Siihen kun vielä lisää opiskelijoiden ja muun väestön välisen kuilun niin asumislisää saamattomat opiskelijat ne vasta huonossa tilanteessa ovatkin. Itsekin saan sen 233€/kk ja lainaa saan nostaa 300€/kk. Yli puolet opintotuestani on siis lainapohjaista.
Em. tutkimus tutkimus kertoo myös, että kolmasosalla kaikista vastaajista asumiskulut olivat alle aiemman asumislisäkaton n.215€, joten hekään eivät hyötyneet asumislisän korkotuksesta.
"...että opiskelijoilla on siinä suhteessa asiat paremmin kuin markka-aikaan eläneillä."
Erään toisen tutkimuksen (en muista nimeä/tekijää) mukaan opiskelijoiden ostovoima laski 20%, kun opintotukea ei oltu nostettu 10 vuoteen. Siihen ei taida asumislisän (jota siis kaikki eivät edes saa) maksimissaan 30€:n korotus paljoa auttaa. Sillä päättäjät voivat vaan lepyttää omaatuntoaan ja olla tekemättä uusia parannuksia seuraavaan 10 vuoteen. Samalla yleinen hintataso vaan jatkaa nousuaan... - Pärjäävä
opiskelija kirjoitti:
Kesätöistä vielä: hain valehtelematta 35 eri paikkaan töihin enkä päässyt kuin yhteen haastatteluun-> jonne minua ei valittu. Todella turhauttavaa. Enkä siis todellakaan ole nirso töiden suhtee.
Kaupungissa, jossa asun on todella paljon ylitarjontaa ja koulutusta. Pitää olla joko suhteita taikka jonkin tietyn alan koulutus/kokemus. Sitä se teorian opiskelu teettää: ei kelpaa mihinkään käytännön työhön. ja mistähän sitä kokemustakaan saisi, jos ei oteta töihin..."Pitää olla joko suhteita taikka jonkin tietyn alan koulutus/kokemus. Sitä se teorian opiskelu teettää: ei kelpaa mihinkään käytännön työhön."
Ikävä tilanne, kieltämättä. Ihan mielenkiinnosta kysyn että mitä opiskelet, ilmeisesti yliopistossa jotain...? Ja missä kaupungissa? - Pärjäävä
neiti X kirjoitti:
"Ota myös huomioon että asumislisää on nostettu pari kuukautta sitten..."
Joo, mutta paljonko asumislisän korotus auttaa niitä (joihin itsekin kuulun), jotka eivät saa asumislisää lainkaan?
Turun yliopiston opiskelijoilla tehdyn vuonna 2004 julkaistun tutkimuksen (700 vastaajaa) mukaan "...Omassa tai puolison omistamassa asunnossa puolestaan asuu yksi kymmenestä vastaajasta..."
Tutkimuksessa ei valitettavasti oltu kysytty suoraan, moniko ei saa asumislisää, mutta ainakin 10% jää ilman ja kun tutkimuksen mukaan 30% asuu avopuolisonsa kanssa (johon kyllä sisältyy tuo edellinen 10%) niin todennäköisesti myös osa heistä ei saa ainakaan täyttä asumislisää puolison tulojen vuoksi. Nostamalla asumislisää kasvatetaan entisestään opiskelijoiden keskinäistä tulokuilua. Siihen kun vielä lisää opiskelijoiden ja muun väestön välisen kuilun niin asumislisää saamattomat opiskelijat ne vasta huonossa tilanteessa ovatkin. Itsekin saan sen 233€/kk ja lainaa saan nostaa 300€/kk. Yli puolet opintotuestani on siis lainapohjaista.
Em. tutkimus tutkimus kertoo myös, että kolmasosalla kaikista vastaajista asumiskulut olivat alle aiemman asumislisäkaton n.215€, joten hekään eivät hyötyneet asumislisän korkotuksesta.
"...että opiskelijoilla on siinä suhteessa asiat paremmin kuin markka-aikaan eläneillä."
Erään toisen tutkimuksen (en muista nimeä/tekijää) mukaan opiskelijoiden ostovoima laski 20%, kun opintotukea ei oltu nostettu 10 vuoteen. Siihen ei taida asumislisän (jota siis kaikki eivät edes saa) maksimissaan 30€:n korotus paljoa auttaa. Sillä päättäjät voivat vaan lepyttää omaatuntoaan ja olla tekemättä uusia parannuksia seuraavaan 10 vuoteen. Samalla yleinen hintataso vaan jatkaa nousuaan..."niin todennäköisesti myös osa heistä ei saa ainakaan täyttä asumislisää puolison tulojen vuoksi"
Jep, ja hyvä niin. Sinä itse tiedät miten systeemi toimii, ja sinulla olisi varmasti paremmat tulot jos asuisit yksinäsi. Oma tilanteesi on oma valintasi, vai?
Yhteenmuuttamisen pitäisi tarkoittaa paljon muutakin kuin sitä että vain "hengaillaan" saman katon alla. Siihen kuuluu vakava seurustelu, yhteiset pelisäännöt, ja toisen tukeminen, myös taloudellisesti, varsinkin jos toisella on työpaikka ja toisella ei. Tai siis, näin ainakin kelan mielestä, ja itse kyllä olen samaa mieltä.
Mielestäni sinulla on kaksi oikein hyvää vaihtoehtoa miten saisit enemmän tuloja itsellesi;
Menet naimisiin, jolloin miehesi olisi elatusvelvollinen, tai muutat asumaan yksiksesi, ja muutatte takaisin yhteen kun menette naimisiin.
En minäkään haluaisi elää puolisoni tulojen avulla, mutta mielummin niin kun muiden (omaan tilanteeseeni syyttömien) ihmisten verorahoilla.
"kolmasosalla kaikista vastaajista asumiskulut olivat alle aiemman asumislisäkaton n.215€, joten hekään eivät hyötyneet asumislisän korkotuksesta."
Eli asumislisän korotuksesta hyötyi "vain" 2/3 opiskelijoista.
Jos vuokra on 215e tai alle, niin sen maksettavan vuokran määrä on jokatapauksessa todella pieni.
"Erään toisen tutkimuksen (en muista nimeä/tekijää) mukaan opiskelijoiden ostovoima laski 20%, kun opintotukea ei oltu nostettu 10 vuoteen."
Voi olla mahdollista, mutta haluaisin todella että joku näyttäisi minulle sellaisen tutkimuksen, missä esim. 200 eurolla saa vähemmän ruokaa nyt kuin 10 vuotta sitten.
Ja vielä sellainen tilasto joka ei olisi puolueellinen tai muuten hyödytön. Tilastoilla voi tehdä kaikenlaisia kikkailuja, että ne näyttäisivät hyvältä/pahalta juuri tietyn "yhteisön" silmissä.
Tämä nyt on täysin tuulesta temmattu esimerkki, mutta tilastoissa voi lukea vaikkapa että;
vuonna 95 sai paketillisen Finduksen kalapuikkoja ja pussillisen Oolannin ranskalaisia yhteishintaan 5e. Vuonna 2005 ne maksavat 5,5e. Eli eikö olekkin hirveää ku opiskelijat ei saa rahaa lisää vaikka hinnat nousee? Kukaan ei sitten ole ottanut huomioon, että nykyään kauppojen pakastealtaat ovat täynnä myös euroshopperin ja rainbown kalapuikkoja ja ranskalaisia, jotka ovat puolta halvempia.
Myös supermarketit, lidlit ja muut elintarvikkeita halvoilla hinnoilla myyvät kaupat ovat yleistyneet, joten ne ovat myös useampien opiskelijoiden ulottuvilla.
Ja opintolainankin määrää korotettiin, olisiko ollut samaan aikaan kuin tuota asumislisääkin? - Pärjäävä
opiskelija kirjoitti:
Elikkä asun vanhemmalta vuokratussa asunnossa ja siksi halpa vuokra ja alhaisempi tuki.
Opintotuki 259 asumislisä 58,87. Eli jos laskin oikein menetän joka kuukausi 143 e.
On kuitenkin mielestäni epäreilua, että en saa asumistukea kuten muut, vaikka maksan joka kuukausi vuokraa. Olisin siis todella tyytyväinen tuen määrään jos saisin vain sen asumislisän minkä muutkin saa.
Ruokakorin arvo ennen euroa on perstuntumalla alhaisempi ja opintotuen määrä käsittääkseni ollut 10 vuotta sama. En valitettavasti osaa sanoa mitään eksaktia tietoa hinnoista. Muistan kuitenkin lukioaikoina kun opettajani kehui opintotukea ja sanoi, että hän ainakin pärjäsi 20 mummon markalla/vko. Mietin vain että itse en pärjäisi 3 eurolla viikkoa. Ellen sitten ostaisi sillä kilon riisiä. Mutta voisi tulla korvista ulos;)"Olisin siis todella tyytyväinen tuen määrään jos saisin vain sen asumislisän minkä muutkin saa."
Olisit maininnut tämän jo ensimmäisessä viestissäsi. Eli jos vuokraat asuntosi vanhemmiltasi, niin asumislisän määrä on huomattavasti pienempi. Onhan se sinänsä ymmärrettävää, sillä jos asumistukea saisi normaalisti, niin väärinkäytösten riski olisi suuri. Epäreilu tilanne kuitenkin, jos esim. kaikki vuokrasopimukset ym. on tehty, ja elämä on samanlaista kuin missä tahansa muussa vuokra-asunnossa.
"En valitettavasti osaa sanoa mitään eksaktia tietoa hinnoista."
Harmi, koska niitä tässä juuri kaipailen. - opiskelija
Pärjäävä kirjoitti:
"Olisin siis todella tyytyväinen tuen määrään jos saisin vain sen asumislisän minkä muutkin saa."
Olisit maininnut tämän jo ensimmäisessä viestissäsi. Eli jos vuokraat asuntosi vanhemmiltasi, niin asumislisän määrä on huomattavasti pienempi. Onhan se sinänsä ymmärrettävää, sillä jos asumistukea saisi normaalisti, niin väärinkäytösten riski olisi suuri. Epäreilu tilanne kuitenkin, jos esim. kaikki vuokrasopimukset ym. on tehty, ja elämä on samanlaista kuin missä tahansa muussa vuokra-asunnossa.
"En valitettavasti osaa sanoa mitään eksaktia tietoa hinnoista."
Harmi, koska niitä tässä juuri kaipailen.Kelan suunnittelijan Ilpo Lahtisen laskujen mukaan opiskelijat elävät 20% köyhemmin kuin kymmenen vuotta sitten. Hänen mukaansa opintotuen ostovoima on alentunut selvästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Mitä parempi ostovoima on opintotuella, sitä vähemmän on opiskelijoiden pakko paikata ansiotuloilla tulovajettaan.
Kun verrataan arkipäiväkohtaista korkeakouluopiskelijan opintotukea ja työttömyysturvan peruspäivärahaa toisiinsa, niin opiskelijan on tultava toimeen puolet pienemmällä summalla arjessaan kuin työttömän. Peruspäiväraha on 22 euroa 75 senttiä ja vastaava opintotuen osa 12 euroa 5 senttiä. - tiedot
opiskelija kirjoitti:
Kelan suunnittelijan Ilpo Lahtisen laskujen mukaan opiskelijat elävät 20% köyhemmin kuin kymmenen vuotta sitten. Hänen mukaansa opintotuen ostovoima on alentunut selvästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Mitä parempi ostovoima on opintotuella, sitä vähemmän on opiskelijoiden pakko paikata ansiotuloilla tulovajettaan.
Kun verrataan arkipäiväkohtaista korkeakouluopiskelijan opintotukea ja työttömyysturvan peruspäivärahaa toisiinsa, niin opiskelijan on tultava toimeen puolet pienemmällä summalla arjessaan kuin työttömän. Peruspäiväraha on 22 euroa 75 senttiä ja vastaava opintotuen osa 12 euroa 5 senttiä. - Pärjäävä
tiedot kirjoitti:
Jos lähteenä on Kelan suunnittelijan referoitu kommentti 4 vuoden takaa tv-ohjelman kotisivuilla, niin en voi pitää sitä kovinkaan merkittävänä. Kyseessä oli sitäpaitsi hänen omat laskelmansa, eikä mikään tutkimus. Ja näistä hänen omista laskelmistaan ei ilmeisesti voi saada mistään lisätietoja, vai voiko?
Ja tuolla mm. valitettiin siitä että asumislisää pitäisi nostaa, ja sitähän on nyt nostettu.
Toisin sanoen: jotain oikeita tilastoja kaipaan, niitä eksakteja tietoja. - opiskelija
Pärjäävä kirjoitti:
Jos lähteenä on Kelan suunnittelijan referoitu kommentti 4 vuoden takaa tv-ohjelman kotisivuilla, niin en voi pitää sitä kovinkaan merkittävänä. Kyseessä oli sitäpaitsi hänen omat laskelmansa, eikä mikään tutkimus. Ja näistä hänen omista laskelmistaan ei ilmeisesti voi saada mistään lisätietoja, vai voiko?
Ja tuolla mm. valitettiin siitä että asumislisää pitäisi nostaa, ja sitähän on nyt nostettu.
Toisin sanoen: jotain oikeita tilastoja kaipaan, niitä eksakteja tietoja.En ole kyllä mikään taloustieteilijä, mutta tuo kai kertoo jotain?
http://www.stat.fi/til/eki/index.html - Pärjäävä
opiskelija kirjoitti:
En ole kyllä mikään taloustieteilijä, mutta tuo kai kertoo jotain?
http://www.stat.fi/til/eki/index.htmlTuo oli sentään enemmän suuntaa antava, mutta pitää huomioida että tuohon on sidottu "asuin- ja liikehuoneistojen kuin maanvuokratkin"... eli nythän olisi tärkempää katsoa tilannetta opiskelijan kannalta, ja esim. liikehuoneistojen vuokrien nousu ei paljoa vaikuta opiskelijan elämään. Ja asuntojen hinnat/vuokrat ovat nousseet koko maassa viimeisen 10 vuoden aikana hurjaa vauhtia (tätä tietoa ei varmaankaan tarvitse todistaa millään kaavioilla), ja luulen että se näkyy melko hyvin myös tuossa elinkustannusindeksissä.
Asuinhuoneistojen vuokra tietenkin vaikuttaa opiskelijankin elämään, mutta siihenhän saatiin jo marraskuussa melko hyvä korjaus, kun asumislisää nostettiin.
Paras olisi joidenkin ruokakorien hintavertailu. Itse olen joitain tilastoja löytänyt, mutta niitä oli hankala verrata toisiinsa. - neiti X
Pärjäävä kirjoitti:
"niin todennäköisesti myös osa heistä ei saa ainakaan täyttä asumislisää puolison tulojen vuoksi"
Jep, ja hyvä niin. Sinä itse tiedät miten systeemi toimii, ja sinulla olisi varmasti paremmat tulot jos asuisit yksinäsi. Oma tilanteesi on oma valintasi, vai?
Yhteenmuuttamisen pitäisi tarkoittaa paljon muutakin kuin sitä että vain "hengaillaan" saman katon alla. Siihen kuuluu vakava seurustelu, yhteiset pelisäännöt, ja toisen tukeminen, myös taloudellisesti, varsinkin jos toisella on työpaikka ja toisella ei. Tai siis, näin ainakin kelan mielestä, ja itse kyllä olen samaa mieltä.
Mielestäni sinulla on kaksi oikein hyvää vaihtoehtoa miten saisit enemmän tuloja itsellesi;
Menet naimisiin, jolloin miehesi olisi elatusvelvollinen, tai muutat asumaan yksiksesi, ja muutatte takaisin yhteen kun menette naimisiin.
En minäkään haluaisi elää puolisoni tulojen avulla, mutta mielummin niin kun muiden (omaan tilanteeseeni syyttömien) ihmisten verorahoilla.
"kolmasosalla kaikista vastaajista asumiskulut olivat alle aiemman asumislisäkaton n.215€, joten hekään eivät hyötyneet asumislisän korkotuksesta."
Eli asumislisän korotuksesta hyötyi "vain" 2/3 opiskelijoista.
Jos vuokra on 215e tai alle, niin sen maksettavan vuokran määrä on jokatapauksessa todella pieni.
"Erään toisen tutkimuksen (en muista nimeä/tekijää) mukaan opiskelijoiden ostovoima laski 20%, kun opintotukea ei oltu nostettu 10 vuoteen."
Voi olla mahdollista, mutta haluaisin todella että joku näyttäisi minulle sellaisen tutkimuksen, missä esim. 200 eurolla saa vähemmän ruokaa nyt kuin 10 vuotta sitten.
Ja vielä sellainen tilasto joka ei olisi puolueellinen tai muuten hyödytön. Tilastoilla voi tehdä kaikenlaisia kikkailuja, että ne näyttäisivät hyvältä/pahalta juuri tietyn "yhteisön" silmissä.
Tämä nyt on täysin tuulesta temmattu esimerkki, mutta tilastoissa voi lukea vaikkapa että;
vuonna 95 sai paketillisen Finduksen kalapuikkoja ja pussillisen Oolannin ranskalaisia yhteishintaan 5e. Vuonna 2005 ne maksavat 5,5e. Eli eikö olekkin hirveää ku opiskelijat ei saa rahaa lisää vaikka hinnat nousee? Kukaan ei sitten ole ottanut huomioon, että nykyään kauppojen pakastealtaat ovat täynnä myös euroshopperin ja rainbown kalapuikkoja ja ranskalaisia, jotka ovat puolta halvempia.
Myös supermarketit, lidlit ja muut elintarvikkeita halvoilla hinnoilla myyvät kaupat ovat yleistyneet, joten ne ovat myös useampien opiskelijoiden ulottuvilla.
Ja opintolainankin määrää korotettiin, olisiko ollut samaan aikaan kuin tuota asumislisääkin?"Yhteenmuuttamisen pitäisi tarkoittaa paljon muutakin kuin sitä että vain "hengaillaan" saman katon alla. Siihen kuuluu vakava seurustelu, yhteiset pelisäännöt, ja toisen tukeminen, myös taloudellisesti, varsinkin jos toisella on työpaikka ja toisella ei. Tai siis, näin ainakin kelan mielestä, ja itse kyllä olen samaa mieltä."
Niin, Kelalla kun ei ole oikeutta "mielipiteisiin". Se on valtion laitos, jonka tulee noudattaa valtion lakeja. Ja kun ei Suomen laissa sanota että avopuoliso olisi elatusvelvollinen, ei Kelalla ole oikeuksia päättää siitä yksinään. Mitä tulee omiin mielipiteisiisi, olet toki oikeutettu niihin, mutteivat ne velvoita muita ajattelemaan samoin.
"En minäkään haluaisi elää puolisoni tulojen avulla, mutta mielummin niin kun muiden (omaan tilanteeseeni syyttömien) ihmisten verorahoilla."
Eikö kaikki opiskelijat periaatteessa tee näin? Pitkä opiskeluaika on oma valinta ja sinä aikana saatu tuki tulee verorahoista, joita muuten itsekin maksan (ja kuten aiemmassa viestissäni mianitsin, kokonaisveroprosenttini on 1,5-kertainen pelkällä opintotuella eläviin nähden).
Esimerkki elävästä elämästä:
Asuimme aiemmin mieheni kanssa kaupungin vuokratalossa 41m2 kaksiossa, vuokra n.400€/kk. Jos vastaavasti olisin asunut ystävättäreni kanssa, olisi asunnon koko ja näin myös vuokra ollut korkeampi kun me tuskin nukkuisimme samassa huoneessa. Vaikkapa 50m2 ja 500€/kk. Puhumattakaan siitä, että olisin asunut yksin yksiössä. Kela siis olisi hyötynyt joka tapauksessa kun vuokraosuuteni oli pienempi kuin em. vaihtoehdoilla. Se kuitenkin halusi siirtää asumislisän osuuden kokonaan mieheni kustannettavaksi.
Mitä tulee tuohon hintatason nousuun, vuokramme nousi tuossa em. asunnossa ensin 70mk vuodessa, sitten 12€. Siis joka vuosi. Eli on niitä muitakin nousseita kuluja kuin ruokakori.
"Eli asumislisän korotuksesta hyötyi "vain" 2/3 opiskelijoista."
Siinä tutkimuksessa ei valitettavasti ollut eriteltynä kuinka moni ei saanut lainkaan asumislisää ja moniko alennetun määrän, mutta asumislisän korotuksesta hyötymättömien osuus tutkimuksen vastaajista on 35%-80%. Todennäköisesti kuitenkin alle 50%. - Pärjäävä
neiti X kirjoitti:
"Yhteenmuuttamisen pitäisi tarkoittaa paljon muutakin kuin sitä että vain "hengaillaan" saman katon alla. Siihen kuuluu vakava seurustelu, yhteiset pelisäännöt, ja toisen tukeminen, myös taloudellisesti, varsinkin jos toisella on työpaikka ja toisella ei. Tai siis, näin ainakin kelan mielestä, ja itse kyllä olen samaa mieltä."
Niin, Kelalla kun ei ole oikeutta "mielipiteisiin". Se on valtion laitos, jonka tulee noudattaa valtion lakeja. Ja kun ei Suomen laissa sanota että avopuoliso olisi elatusvelvollinen, ei Kelalla ole oikeuksia päättää siitä yksinään. Mitä tulee omiin mielipiteisiisi, olet toki oikeutettu niihin, mutteivat ne velvoita muita ajattelemaan samoin.
"En minäkään haluaisi elää puolisoni tulojen avulla, mutta mielummin niin kun muiden (omaan tilanteeseeni syyttömien) ihmisten verorahoilla."
Eikö kaikki opiskelijat periaatteessa tee näin? Pitkä opiskeluaika on oma valinta ja sinä aikana saatu tuki tulee verorahoista, joita muuten itsekin maksan (ja kuten aiemmassa viestissäni mianitsin, kokonaisveroprosenttini on 1,5-kertainen pelkällä opintotuella eläviin nähden).
Esimerkki elävästä elämästä:
Asuimme aiemmin mieheni kanssa kaupungin vuokratalossa 41m2 kaksiossa, vuokra n.400€/kk. Jos vastaavasti olisin asunut ystävättäreni kanssa, olisi asunnon koko ja näin myös vuokra ollut korkeampi kun me tuskin nukkuisimme samassa huoneessa. Vaikkapa 50m2 ja 500€/kk. Puhumattakaan siitä, että olisin asunut yksin yksiössä. Kela siis olisi hyötynyt joka tapauksessa kun vuokraosuuteni oli pienempi kuin em. vaihtoehdoilla. Se kuitenkin halusi siirtää asumislisän osuuden kokonaan mieheni kustannettavaksi.
Mitä tulee tuohon hintatason nousuun, vuokramme nousi tuossa em. asunnossa ensin 70mk vuodessa, sitten 12€. Siis joka vuosi. Eli on niitä muitakin nousseita kuluja kuin ruokakori.
"Eli asumislisän korotuksesta hyötyi "vain" 2/3 opiskelijoista."
Siinä tutkimuksessa ei valitettavasti ollut eriteltynä kuinka moni ei saanut lainkaan asumislisää ja moniko alennetun määrän, mutta asumislisän korotuksesta hyötymättömien osuus tutkimuksen vastaajista on 35%-80%. Todennäköisesti kuitenkin alle 50%.Okei, ymmärrän että teillä on kummallinen suhde ja kela ei ota tilannettanne huomioon tarpeeksi.
Kiitos.
- opiskelija myös
Anteeksi ei ole tarkoitus olla töykeä, mutta minusta olisi hyvä kiinnittää huomio siihen, että kaikilla tosiaan ei ole asiat niin hyvin kuin sinulla.
Opintotuki varmasti olisi ihan riittävä minullakin, jos asuisin maalaiskaupungissa, jossa palvelut ja vuokrataso on huomattavasti halvempia kuin esimerkiksi Helsingissä. On todella helppo sanoa, että opintotuki riittää, jos asuu kotikaupungissaan, mahdollisesti muutaman kilometrin päässä kotoa: siellähän voi käydä vaikka joka päivä hädän tullen syömässä tai lainaamassa tavaroita, vähintäänkin viikonloppuisin ja bonuksena saa vielä vähän ylimääräistä käteen. On myös helppoa esimerkiksi lainata vähän vanhempien autoa, jos ei ole bussiin rahaa tai haluaa vähän ajella ilmaiseksi tai käydä kauempana ostoksilla. Teillä varmasti on myös mukavat oltavat viihtyisissä ja edullisissa soluissa. Suosittelen kuitenkin paluuta tavallisen opiskelija arkeen joka asuu jossakin laitakaupungin rähjäisessä solussa Helsingissä. Myös opiskelurauha saattaa olla hyvinkin kaukana jos ei saa mukavia kämppiksiä. Suosittelen esimerkiksi vuoden ekskursiota Korsoon tai johonkin muuhun miellyttävään lähiöön. Kuitenkin mahdollisimman kauaksi turvaverkoista ja mukavuuksista... tai pasilaan yksiöön josta pulitat 600 euroa ja kävelet tietenkin yliopistolle koska matka menee ihan mukavasti kävellenkin.- vaikka
ei asuisikaan helsingissä, niin myös muualla saattaa vuokrien hinnat olla melko korkeitakin, mikäli haluaa huolehtia omasta hyvinvoinnistaan (opiskelurauha ja hyvät puitteet)... itse maksan turussa vuokraa 440e/kk, kiitos vanhemmilleni jotka ovat tähän asti suostuneet tämän summan minulle "sponsoroimaan". mikäli en saisi rahaa vanhemmiltani, venyisivät opintoni tai ainakin arvosanani luultavasti tippuisivat sillä en jaksaisi töiden ohessa keskittyä opiskeluun. tiedän, että moni ystävistäni maksaa täälläkin alle 400e/kk mutta tällöin he asuvat jo hiukan kauempana eli joutuvat ostamaan bussikortteja matkustamiseen.
eikä mun mielestä pidä unohtaa opiskelijoiden "rentoutumistakaan": jos opiskelet ahkerasti, on sinulla myös oikeus ja kohtuus rentoutua välillä haluamallasi tavalla. ihminen jaksaa keskittyä oppimiseen n. 20min kerrallaan, tämän jälkeen hän tarvitsee tauon. joskus kuitenkin tarvitaan pidempiä taukoja ja suuressa mittakaavassa kokonaisia lomapäiviä tai lomia. monelle nuorelle/opiskelijalle tämä rentoutuminen käytännössä tarkoittaa perjantai-iltaa jossain baarissa kavereiden kesken. poikkeuksiakin tietysti on. itse tietysti jokainen päättää kuinka vapaa-aikaansa=rentoutumisaikaansa käyttää ja mihin rahansa käyttää. minä rentoudun monesti mukavasti nukkumalla mutta en kiellä, ettei joskus tee mieli lähteä kavereiden kanssa ulos "päästämään ylimääräisiä höyryjä ulos". rentoutuminenkin on siis monasti rahaa vievää puuhaa, mitä ikinä teetkään (elokuvat, museot, tanssiesitykset, konsertit, baarit jne)... - Pärjäävä
"On todella helppo sanoa, että opintotuki riittää, jos asuu kotikaupungissaan, mahdollisesti muutaman kilometrin päässä kotoa: siellähän voi käydä vaikka joka päivä hädän tullen syömässä tai lainaamassa tavaroita, vähintäänkin viikonloppuisin ja bonuksena saa vielä vähän ylimääräistä käteen. On myös helppoa esimerkiksi lainata vähän vanhempien autoa, jos ei ole bussiin rahaa tai haluaa vähän ajella ilmaiseksi tai käydä kauempana ostoksilla. Teillä varmasti on myös mukavat oltavat viihtyisissä ja edullisissa soluissa."
No tuo ei koske miltään osin ainakaan minua, paitsi että asuntoni on kohtalaisen edullinen. Ja miksei nuo samat asiat voisi koskea helsinkiläistäkin?
"Suosittelen kuitenkin paluuta tavallisen opiskelija arkeen joka asuu jossakin laitakaupungin rähjäisessä solussa Helsingissä."
Jaa sielläkö ne "tavalliset" opiskelijat asuvat?
No, tästä Helsinki-asiasta ollaan täällä tarpeeksi jauhettu, ja kun informaatio esim. pääkaupunkiseudun vuokrista on ristiriitaista tässä keskustelussa (ja ihan oikeassa elämässäkin), niin en katso muutenkaan järkeväksi tapella tästä asiasta. - että joku pärjää...
Pärjäävä kirjoitti:
"On todella helppo sanoa, että opintotuki riittää, jos asuu kotikaupungissaan, mahdollisesti muutaman kilometrin päässä kotoa: siellähän voi käydä vaikka joka päivä hädän tullen syömässä tai lainaamassa tavaroita, vähintäänkin viikonloppuisin ja bonuksena saa vielä vähän ylimääräistä käteen. On myös helppoa esimerkiksi lainata vähän vanhempien autoa, jos ei ole bussiin rahaa tai haluaa vähän ajella ilmaiseksi tai käydä kauempana ostoksilla. Teillä varmasti on myös mukavat oltavat viihtyisissä ja edullisissa soluissa."
No tuo ei koske miltään osin ainakaan minua, paitsi että asuntoni on kohtalaisen edullinen. Ja miksei nuo samat asiat voisi koskea helsinkiläistäkin?
"Suosittelen kuitenkin paluuta tavallisen opiskelija arkeen joka asuu jossakin laitakaupungin rähjäisessä solussa Helsingissä."
Jaa sielläkö ne "tavalliset" opiskelijat asuvat?
No, tästä Helsinki-asiasta ollaan täällä tarpeeksi jauhettu, ja kun informaatio esim. pääkaupunkiseudun vuokrista on ristiriitaista tässä keskustelussa (ja ihan oikeassa elämässäkin), niin en katso muutenkaan järkeväksi tapella tästä asiasta.kylläpä onkin kuuma keskustelunaihe. opintotuki taitaa aina olla sellainen...omalla tuellani en pärjää,mutta itse päätin mennä maksulliseen kouluun. siellä olisi tosin suht edullinen (opintomaksuun lisää hieman yli 100e kuussa) soluasunto, mutta minun kohdallani se ei tullut kysymykseenkään. ei meinaan käynyt mielessäkään lopettaa eläimiäni sen takia, niitä kun ei saa ainakaan tuon opiston soluissa olla...oli myös oma valintani mennä kouluun, jonne on matkaa n. 60km. en valita vaikka bussikortti onkin kallis,sillä pidän siitä mitä opiskelen. pakotan itseni ajattelemaan kuukauden kerrallaan...ja vielä sen verran,että mielummin elän nyt lainan turvin kuin olisin missään niistä vanhoista työpaikoistani.
- ????
Pärjäävä kirjoitti:
"On todella helppo sanoa, että opintotuki riittää, jos asuu kotikaupungissaan, mahdollisesti muutaman kilometrin päässä kotoa: siellähän voi käydä vaikka joka päivä hädän tullen syömässä tai lainaamassa tavaroita, vähintäänkin viikonloppuisin ja bonuksena saa vielä vähän ylimääräistä käteen. On myös helppoa esimerkiksi lainata vähän vanhempien autoa, jos ei ole bussiin rahaa tai haluaa vähän ajella ilmaiseksi tai käydä kauempana ostoksilla. Teillä varmasti on myös mukavat oltavat viihtyisissä ja edullisissa soluissa."
No tuo ei koske miltään osin ainakaan minua, paitsi että asuntoni on kohtalaisen edullinen. Ja miksei nuo samat asiat voisi koskea helsinkiläistäkin?
"Suosittelen kuitenkin paluuta tavallisen opiskelija arkeen joka asuu jossakin laitakaupungin rähjäisessä solussa Helsingissä."
Jaa sielläkö ne "tavalliset" opiskelijat asuvat?
No, tästä Helsinki-asiasta ollaan täällä tarpeeksi jauhettu, ja kun informaatio esim. pääkaupunkiseudun vuokrista on ristiriitaista tässä keskustelussa (ja ihan oikeassa elämässäkin), niin en katso muutenkaan järkeväksi tapella tästä asiasta.Millälailla sinusta tiedot vuokra-asuntojen hinnoista ovat ristiriitaisia? Oletko koskaan kuullut kun neliöhintoja on vertailtu akselilla Helsinki-Turku-Tampere-Oulu-Jyväskylä? Missähän oppilaitoksessa mahdat opiskella, jos et ole koskaan tästä kuullut tai lukenut edes lehdistä. Voit varppina näpsäkkänä tehdä vertailevan tutkimuksen, aloita vaikka hoas.fi.
Ja toiseksi, eiköhän täällä ole tullut selväksi että sinun pieneen maailmaasi ei mahdu kuin standardi (sinun mittapuulla) opiskelija, joka tulee toimeen opintotuilla, sellainen joka ei muuta ennen naimisiinmenoa kumppaninsa kanssa yhteen, asuu solussa, käy 45 tuntia viikossa koulussa ja työssä sekä opiskelee 40-vuotiaaksi saakka...aikamoista paskaa.
Helsinki vaikenee (varmaan tampere ja turku myös)
Ainiin ja muista kieltäytyä opintotuesta, jos sitä nostetaan, ettet elä veronmaksajien tuloilla. - !!!
???? kirjoitti:
Millälailla sinusta tiedot vuokra-asuntojen hinnoista ovat ristiriitaisia? Oletko koskaan kuullut kun neliöhintoja on vertailtu akselilla Helsinki-Turku-Tampere-Oulu-Jyväskylä? Missähän oppilaitoksessa mahdat opiskella, jos et ole koskaan tästä kuullut tai lukenut edes lehdistä. Voit varppina näpsäkkänä tehdä vertailevan tutkimuksen, aloita vaikka hoas.fi.
Ja toiseksi, eiköhän täällä ole tullut selväksi että sinun pieneen maailmaasi ei mahdu kuin standardi (sinun mittapuulla) opiskelija, joka tulee toimeen opintotuilla, sellainen joka ei muuta ennen naimisiinmenoa kumppaninsa kanssa yhteen, asuu solussa, käy 45 tuntia viikossa koulussa ja työssä sekä opiskelee 40-vuotiaaksi saakka...aikamoista paskaa.
Helsinki vaikenee (varmaan tampere ja turku myös)
Ainiin ja muista kieltäytyä opintotuesta, jos sitä nostetaan, ettet elä veronmaksajien tuloilla.puhut täyttä asiaa. unohdit tosin mainita siitä,kuinka ketjun aloittanut mainitsi että avopuolisoiden tulee tukea toisiaan myötä- ja vastoinkäymisissä. hänen mielestään yhteenmuuttamisessa noudatetaan siis samoja periaatteita kuin avioliitossa:D minä ja avopuolisoni opiskelemme molemmat ja meillä on vielä eläimiäkin. ne pitäisi varmaan viedä piikille kulujen minimoimiseksi ja muuttaa sen jälkeen mukavaan soluasuntoon jonkun toisen mukavan pariskunnan seuraksi.. hyvä,että aiheesta keskustellaan mutta pärjäävän maailma ei näytä käsittävän muunlaisia tilanteita kuin hänen omansa. ja palatakseni kumppanin tukemiseen...sekään ei aina ole mahdollista. myös suurin osa tuntemistani aviopareista elää 'omilla tuloillaan',eikä siinä ole mielestäni mitään merkillistä. sellaista. ja todellakin,turku vaikenee ainakin minun osalta. oikein hyvää talvenjatkoa sinulle ja sille enemmistölle opiskelijoista,jotka eivät pärjää vaikka työ maistuukin:)
- Pärjäävä
???? kirjoitti:
Millälailla sinusta tiedot vuokra-asuntojen hinnoista ovat ristiriitaisia? Oletko koskaan kuullut kun neliöhintoja on vertailtu akselilla Helsinki-Turku-Tampere-Oulu-Jyväskylä? Missähän oppilaitoksessa mahdat opiskella, jos et ole koskaan tästä kuullut tai lukenut edes lehdistä. Voit varppina näpsäkkänä tehdä vertailevan tutkimuksen, aloita vaikka hoas.fi.
Ja toiseksi, eiköhän täällä ole tullut selväksi että sinun pieneen maailmaasi ei mahdu kuin standardi (sinun mittapuulla) opiskelija, joka tulee toimeen opintotuilla, sellainen joka ei muuta ennen naimisiinmenoa kumppaninsa kanssa yhteen, asuu solussa, käy 45 tuntia viikossa koulussa ja työssä sekä opiskelee 40-vuotiaaksi saakka...aikamoista paskaa.
Helsinki vaikenee (varmaan tampere ja turku myös)
Ainiin ja muista kieltäytyä opintotuesta, jos sitä nostetaan, ettet elä veronmaksajien tuloilla."Millälailla sinusta tiedot vuokra-asuntojen hinnoista ovat ristiriitaisia?"
Vaikka neliöhintojen vertailu varmasti osoittaakin että helsingissä on kalliimpaa, niin olen kuullut helsingissä asuneelta että niitä halpojakin asuntoja löytyy, jos niihin tyytyy. Ja taisi siitä joku mainita tässäkin keskustelussa. Nojoo, se siitä, oma mielipiteeni tästä aiheesta löytyy kuitenkin tuolta aiempaa.
"Ja toiseksi, eiköhän täällä ole tullut selväksi että sinun pieneen maailmaasi ei mahdu kuin standardi (sinun mittapuulla) opiskelija, joka tulee toimeen opintotuilla, sellainen joka ei muuta ennen naimisiinmenoa kumppaninsa kanssa yhteen, asuu solussa, käy 45 tuntia viikossa koulussa ja työssä sekä opiskelee 40-vuotiaaksi saakka...aikamoista paskaa."
En ymmärrä mistä olet nuo johtopäätöksesi vetänyt, mutta mikäs siinä... vittuilemalla on helppo lopettaa keskustelu kun ei pysty asiallisesti enää mielipiteitään perustelemaan. - Pärjäävä
!!! kirjoitti:
puhut täyttä asiaa. unohdit tosin mainita siitä,kuinka ketjun aloittanut mainitsi että avopuolisoiden tulee tukea toisiaan myötä- ja vastoinkäymisissä. hänen mielestään yhteenmuuttamisessa noudatetaan siis samoja periaatteita kuin avioliitossa:D minä ja avopuolisoni opiskelemme molemmat ja meillä on vielä eläimiäkin. ne pitäisi varmaan viedä piikille kulujen minimoimiseksi ja muuttaa sen jälkeen mukavaan soluasuntoon jonkun toisen mukavan pariskunnan seuraksi.. hyvä,että aiheesta keskustellaan mutta pärjäävän maailma ei näytä käsittävän muunlaisia tilanteita kuin hänen omansa. ja palatakseni kumppanin tukemiseen...sekään ei aina ole mahdollista. myös suurin osa tuntemistani aviopareista elää 'omilla tuloillaan',eikä siinä ole mielestäni mitään merkillistä. sellaista. ja todellakin,turku vaikenee ainakin minun osalta. oikein hyvää talvenjatkoa sinulle ja sille enemmistölle opiskelijoista,jotka eivät pärjää vaikka työ maistuukin:)
"hänen mielestään yhteenmuuttamisessa noudatetaan siis samoja periaatteita kuin avioliitossa:D"
Mielestäni se ei ole edes seurustelua jos ei osata toista tukea. En ole väittänyt että avoliitossa pitäisi noudattaa samoja periaatteita kuin avioliitossa, mutta jos kirjoittamastani tekstistä saa tämän käsityksen, niin pyydän anteeksi.
"hyvä,että aiheesta keskustellaan mutta pärjäävän maailma ei näytä käsittävän muunlaisia tilanteita kuin hänen omansa."
Kyllä minä käsitän ihan hyvin, monenlaisia tilanteita tullut nähtyä tässä omassa ja kavereiden elämässä. Minähän nimenomaan aloitin tämän keskustelun sitä varten, että saisin tietää miksi niin moni valittaa opintotuen pienuudesta. Ja kyllähän tässä monenlaista tarinaa on tullut, mutta useissa (ei toki kaikissa) kyse on paljon omista valinnoista ja "mukavuudenhalusta". Jos on vakaasti päättänyt että jotain tiettyä asiaa elämässään haluaa, niin seuraukset siitä on kannettava. Ja tosiaan haluan korostaa sitä että täällä on ihan oikeitakin tarinoita siitä kuinka joillain tekee tiukkaa heistä riippumattomista syistä, ja kuinka kela ei ota tätä tarpeeksi huomioon. Kaltaisesi "vittuilijat" eivät vaan hyödytä mitään tässä keskustelussa, ja minulla menee turhaa aikaa korjaillessa teidän omituisia käsityksiä.
"myös suurin osa tuntemistani aviopareista elää 'omilla tuloillaan',eikä siinä ole mielestäni mitään merkillistä."
Ei minunkaan mielestä, jos tulot ovat edes jollain asteikolla samansuuruiset (esim. molemmat opiskelijoita).
Sitä en ymmärrä, että jos toinen käy (hyväpalkkaisessa) työssä, niin hän ei voi tukea rahallisesti esim. toisen opiskeluja tai edes vuokraosuutta.
"ja todellakin,turku vaikenee ainakin minun osalta."
Kiitos, toivon tätä todella. - tiippa
Pärjäävä kirjoitti:
"Millälailla sinusta tiedot vuokra-asuntojen hinnoista ovat ristiriitaisia?"
Vaikka neliöhintojen vertailu varmasti osoittaakin että helsingissä on kalliimpaa, niin olen kuullut helsingissä asuneelta että niitä halpojakin asuntoja löytyy, jos niihin tyytyy. Ja taisi siitä joku mainita tässäkin keskustelussa. Nojoo, se siitä, oma mielipiteeni tästä aiheesta löytyy kuitenkin tuolta aiempaa.
"Ja toiseksi, eiköhän täällä ole tullut selväksi että sinun pieneen maailmaasi ei mahdu kuin standardi (sinun mittapuulla) opiskelija, joka tulee toimeen opintotuilla, sellainen joka ei muuta ennen naimisiinmenoa kumppaninsa kanssa yhteen, asuu solussa, käy 45 tuntia viikossa koulussa ja työssä sekä opiskelee 40-vuotiaaksi saakka...aikamoista paskaa."
En ymmärrä mistä olet nuo johtopäätöksesi vetänyt, mutta mikäs siinä... vittuilemalla on helppo lopettaa keskustelu kun ei pysty asiallisesti enää mielipiteitään perustelemaan.Pilkka taisi kalahtaa omaan nilkaan? Aloittaja on mielestäni ollut asiallinen, ja olen samaa mieltä hänen kanssaan. Itse asun Helsingin jälkeen seuraavaksi kalleimmassa kaupungissa, ja tulen toimeen juuri ja juuri. Olen myös joutunut ottamaan lainaa avopuolisoni elättämistä varten, ja menemään töihin siivousfirmaan.
Miettikäähän, mikä on opintotuen tarkoitus. Sen pitää mahdollistaa opiskelu, ei eläintenpitoa, avoliittoa tai baarissa käymistä. Yliopistotasoinen tutkinto maksaa sitäpaitsi helkkaristi, ja sekin on täällä opiskelijalle ilmainen. Esimerkiksi ne työttömät, jotka mielestänne saavat epäoikeudenmukaisesti enemmän rahaa, eivät saa valtiolta kymmenien tuhansien eurojen koulutusta!
Ihan oikeasti, tutustukaapa ulkomaalaisiin opiskelijatovereihin ja tulkaa sitten kertomaan, minkä valtion kansalaisilla on asiat parhaiten. Suomessa vanhuksilla ja esimerkiksi vammaisilla on asiat tällä hetkellä paljon huonommin kuin opiskelijoilla. - neiti X
tiippa kirjoitti:
Pilkka taisi kalahtaa omaan nilkaan? Aloittaja on mielestäni ollut asiallinen, ja olen samaa mieltä hänen kanssaan. Itse asun Helsingin jälkeen seuraavaksi kalleimmassa kaupungissa, ja tulen toimeen juuri ja juuri. Olen myös joutunut ottamaan lainaa avopuolisoni elättämistä varten, ja menemään töihin siivousfirmaan.
Miettikäähän, mikä on opintotuen tarkoitus. Sen pitää mahdollistaa opiskelu, ei eläintenpitoa, avoliittoa tai baarissa käymistä. Yliopistotasoinen tutkinto maksaa sitäpaitsi helkkaristi, ja sekin on täällä opiskelijalle ilmainen. Esimerkiksi ne työttömät, jotka mielestänne saavat epäoikeudenmukaisesti enemmän rahaa, eivät saa valtiolta kymmenien tuhansien eurojen koulutusta!
Ihan oikeasti, tutustukaapa ulkomaalaisiin opiskelijatovereihin ja tulkaa sitten kertomaan, minkä valtion kansalaisilla on asiat parhaiten. Suomessa vanhuksilla ja esimerkiksi vammaisilla on asiat tällä hetkellä paljon huonommin kuin opiskelijoilla."Miettikäähän, mikä on opintotuen tarkoitus. Sen pitää mahdollistaa opiskelu, ei eläintenpitoa, avoliittoa tai baarissa käymistä."
Kerropa, miten avoliitossa oleminen kasvattaisi elämisen kuluja yksin elelyyn verrattuna? Eläintenpito ja baarissakäynti maksavat tietenkin, mutta mielestäni avoliitossa asuminen vähentää asumiskuluja kimppakämppään verrattuna kun on yhden makuuhuoneen verran vähemmän asuintilaa.
Opintotuen tarkoitus on tietääkseni ylläpitää opiskelijan elämää opiskelujen ajan, mutta tämä ei todellakaan toteudu, jos joillekin ei sitä kokonaisuudessaan myönnetä siksi, että samassa asunnossa asuu joku, joka ei ole elatusvelvollinen. Sitä voisi mielestäni verrata siihen, että kaikkien yhdessäasuvien (myös esim. solut) tukeen vaikuttaisi muiden asukkien tulot. Avustaminen kun näissäkin tilanteissa on aivan yhtä vapaaehtoista kun avoliitossakin. - opetusministeriöltä
neiti X kirjoitti:
"Miettikäähän, mikä on opintotuen tarkoitus. Sen pitää mahdollistaa opiskelu, ei eläintenpitoa, avoliittoa tai baarissa käymistä."
Kerropa, miten avoliitossa oleminen kasvattaisi elämisen kuluja yksin elelyyn verrattuna? Eläintenpito ja baarissakäynti maksavat tietenkin, mutta mielestäni avoliitossa asuminen vähentää asumiskuluja kimppakämppään verrattuna kun on yhden makuuhuoneen verran vähemmän asuintilaa.
Opintotuen tarkoitus on tietääkseni ylläpitää opiskelijan elämää opiskelujen ajan, mutta tämä ei todellakaan toteudu, jos joillekin ei sitä kokonaisuudessaan myönnetä siksi, että samassa asunnossa asuu joku, joka ei ole elatusvelvollinen. Sitä voisi mielestäni verrata siihen, että kaikkien yhdessäasuvien (myös esim. solut) tukeen vaikuttaisi muiden asukkien tulot. Avustaminen kun näissäkin tilanteissa on aivan yhtä vapaaehtoista kun avoliitossakin.http://www.minedu.fi/julkaisut/julkaisusarjat/18_02opintotuki/18_02opintotuki.pdf
- neiti X
opetusministeriöltä kirjoitti:
http://www.minedu.fi/julkaisut/julkaisusarjat/18_02opintotuki/18_02opintotuki.pdf
Muuten ihan hyvä linkki, mutta en löytänyt tuosta lainkaan kannanottoa viestini aiheena olleeseen avopuolison tulojen huomioon ottamiseen. Löysin kuitenkin tällaisen, joka mainittiin oman linkkisi tekstissä (myös opetusministeriön):
http://www.minedu.fi/julkaisut/Research_in_Finland/pdf/optuki.pdf
(s. 90)
- kamu
sulla kyllä on käynyt tuuri jos kerran huoletta pystyt elämään itse asun kaukana perheestä ja jos haluna kerran kukaudessa mennä heitä tapaamaan niin menee 65 euroo junaan. kaikki muu eli ei kyllä penniikään jää yli
- ---
Pärjäävä, yritäpä löytää Pohjois-Suomesta varsinkin kesätöitä. Itse en ole saanut yhtenäkään opiskelukesänä työtä, vaikka olen hakenut, hakenut, hakenut. Ilman suhteita ja työkokemusta on vaikea saada töitä. Sama juttu on monien tuttujen kohdalla. Kerran sain provisiopalkkaista puhelinmyyntityötä, mutta eipä sillä leipäänsä tienannut, kun myynti jäi lehteen per tunti, vaikka kuinka yritti. Onneksi olen voinut opiskella kesät ja nostaa opintotukea.
En myöskään ymmärrä sitä, miksi opiskelevan pariskunnan pitäisi elää erillään solukämpissä.
Itse asumme sattuneista syistä eri paikkakunnalla kuin opiskelemme ja emme ole edes oikeuttuja siksi saamaan opiskelija-asuntoa täältä. Tänne on muutettu eräästä pakottavasta syystä, nyt ei ole varaa muuttaa enää takaisin, eikä tarvettakaan onneksi, koska molemmat voivat tehdä loput opintonsa itsenäisesti.
Työssäkäyminen opiskelun ohessa olisi ihan hyvä juttu, kun niitä vaan niitä töitä saisi.
Onneksi valmistun ihan kohta ja vanhemmat auttavat sopivasti. - Pärjäävä
--- kirjoitti:
Pärjäävä, yritäpä löytää Pohjois-Suomesta varsinkin kesätöitä. Itse en ole saanut yhtenäkään opiskelukesänä työtä, vaikka olen hakenut, hakenut, hakenut. Ilman suhteita ja työkokemusta on vaikea saada töitä. Sama juttu on monien tuttujen kohdalla. Kerran sain provisiopalkkaista puhelinmyyntityötä, mutta eipä sillä leipäänsä tienannut, kun myynti jäi lehteen per tunti, vaikka kuinka yritti. Onneksi olen voinut opiskella kesät ja nostaa opintotukea.
En myöskään ymmärrä sitä, miksi opiskelevan pariskunnan pitäisi elää erillään solukämpissä.
Itse asumme sattuneista syistä eri paikkakunnalla kuin opiskelemme ja emme ole edes oikeuttuja siksi saamaan opiskelija-asuntoa täältä. Tänne on muutettu eräästä pakottavasta syystä, nyt ei ole varaa muuttaa enää takaisin, eikä tarvettakaan onneksi, koska molemmat voivat tehdä loput opintonsa itsenäisesti.
Työssäkäyminen opiskelun ohessa olisi ihan hyvä juttu, kun niitä vaan niitä töitä saisi.
Onneksi valmistun ihan kohta ja vanhemmat auttavat sopivasti."Pärjäävä, yritäpä löytää Pohjois-Suomesta varsinkin kesätöitä."
On siellä varmasti vähemmän työpaikkoja, mutta varmasti myös vähemmän hakijoita. Enpä tosin ole etsinyt sieltä kesätöitä, joten enpä osaa paremmin mitään tuohon sanoa.
"Ilman suhteita ja työkokemusta on vaikea saada töitä."
Vaikeaa, kieltämättä.
"En myöskään ymmärrä sitä, miksi opiskelevan pariskunnan pitäisi elää erillään solukämpissä."
En minäkään, onko täällä joku sellaista väittänyt?
"Itse asumme sattuneista syistä eri paikkakunnalla kuin opiskelemme ja emme ole edes oikeuttuja siksi saamaan opiskelija-asuntoa täältä."
No asiahan ei minulle kuulu, mutta olisi silti mukava tietää mitä nämä sattuneet syyt ovat?
"Onneksi olen voinut opiskella kesät ja nostaa opintotukea.... ...ja vanhemmat auttavat sopivasti."
No sinullahan näyttää asiat olevan ihan mukavasti. Ymmärrän kyllä jos ei tee mieli enää elää äitin ja isin rahoilla, mutta toisaalta kannattaa olla onnellinen siitä että on vanhemmat jotka suostuvat/pystyvät auttamaan rahallisesti.
- Mia Maria
Ooh, taas näitä "vaatimattomuus kaunistaa" -opiskelijoita. Oikeasti, mistä ihmeestä olet onnistunut löytämään asunnon, jonka vuokra on vain 180e/kk ? En opiskele pääkaupunkiseudulla ja silti en tiedä yhtäkään paikallisen opiskeliasuntosäätiön murjua, jossa vuokra olisi noin alhainen. Taisit vetäistä kaikki muutkin "faktat" ihan omasta päästäsi?
Ja niistä kirjoista vielä... Oman yliopistoni kirjastossa on yleensä tasan kaksi painosta kurssikirjoista; toinen on käsikirjastossa ja toinen 101%:sti lainassa. Kun kursseja on yleensä kymmeniä vuodessa lienee turha edes uneksiakaan siitä, että maksat opintotuesta opiskelumateriaalit. Ei jestas näitä provoja!- Mia Maria
Ai niin, luin muutaman muun kirjoituksistasi. Olet ilmeisesti joku satakuntalainen porvarikakara, joka on sitä mieltä, että Suomi on puolisosialistinen valtio, koska maksaa huimaa muutaman sadan euron opintotukea, josta useampi viranomainen on sanonut suoraan, että sillä ei ole edes tarkoitus tulla toimeen vaan työpaikka tai opintolaina on (lähes) pakollinen lisä. Mutta onnea vaan provollesi. En edes uskalla miettiä, mitä ajattelet työttömistä.
- Pärjäävä
Mia Maria kirjoitti:
Ai niin, luin muutaman muun kirjoituksistasi. Olet ilmeisesti joku satakuntalainen porvarikakara, joka on sitä mieltä, että Suomi on puolisosialistinen valtio, koska maksaa huimaa muutaman sadan euron opintotukea, josta useampi viranomainen on sanonut suoraan, että sillä ei ole edes tarkoitus tulla toimeen vaan työpaikka tai opintolaina on (lähes) pakollinen lisä. Mutta onnea vaan provollesi. En edes uskalla miettiä, mitä ajattelet työttömistä.
Huoh... en oikeasti jaksaisi enää näitä... jos vielä vastaat tähän, niin vastaisitko asialliseen sävyyn, niin olisi sitä mukavampi lukea, ja ehkä mukavampi vastatakkin siihen. Vittuilijat kun jätän mielummin omaan arvoonsa.
En ole mitään faktoja esittänyt omasta päästäni. Voit käydä katsomassa Jyväskylän Opiskelija-asuntosäätiön sivuilta solujen hintoja... löytyy jopa alle 180e asuntoja, ja monia alle 250e asuntoja (joista siis saa täydet asumislisät).
"lienee turha edes uneksiakaan siitä, että maksat opintotuesta opiskelumateriaalit"
Kyllä ne varmaan opintotuesta pystyy maksamaan, pelkän opintorahan avulla voi tehdä tiukkaa jos tosiaan joutuu kymmeniä kirjoja vuodessa ostamaan.
"Olet ilmeisesti joku satakuntalainen porvarikakara"
En ole satakunnasta, eikä poliittiset aatteeni tänne kuulu. Vanhempani ovat molemmat ihan tavallisia duunareita, eivätkä ole auttaneet minua rahallisesti sen jälkeen kuin muutin yksin asumaan.
"työpaikka tai opintolaina on (lähes) pakollinen lisä."
Minun mielestäni myös opintolaina tai työpaikka on lähes pakollinen lisä, ellei nyt ihan luolassa pelkkää makaroonia keitellen aio asua opiskelujensa ajan. Ja niin se pitääkin olla.
Myönnän kyllä että kirjoitin aloitusviestini hieman provosoivaan sävyyn, mutta se ei ollut itsetarkoitus. Kaikki kuitenkin mitä täällä olen itsestäni ja mielipiteistäni kertonut, pitää paikkansa. - Kandi
Pärjäävä kirjoitti:
Huoh... en oikeasti jaksaisi enää näitä... jos vielä vastaat tähän, niin vastaisitko asialliseen sävyyn, niin olisi sitä mukavampi lukea, ja ehkä mukavampi vastatakkin siihen. Vittuilijat kun jätän mielummin omaan arvoonsa.
En ole mitään faktoja esittänyt omasta päästäni. Voit käydä katsomassa Jyväskylän Opiskelija-asuntosäätiön sivuilta solujen hintoja... löytyy jopa alle 180e asuntoja, ja monia alle 250e asuntoja (joista siis saa täydet asumislisät).
"lienee turha edes uneksiakaan siitä, että maksat opintotuesta opiskelumateriaalit"
Kyllä ne varmaan opintotuesta pystyy maksamaan, pelkän opintorahan avulla voi tehdä tiukkaa jos tosiaan joutuu kymmeniä kirjoja vuodessa ostamaan.
"Olet ilmeisesti joku satakuntalainen porvarikakara"
En ole satakunnasta, eikä poliittiset aatteeni tänne kuulu. Vanhempani ovat molemmat ihan tavallisia duunareita, eivätkä ole auttaneet minua rahallisesti sen jälkeen kuin muutin yksin asumaan.
"työpaikka tai opintolaina on (lähes) pakollinen lisä."
Minun mielestäni myös opintolaina tai työpaikka on lähes pakollinen lisä, ellei nyt ihan luolassa pelkkää makaroonia keitellen aio asua opiskelujensa ajan. Ja niin se pitääkin olla.
Myönnän kyllä että kirjoitin aloitusviestini hieman provosoivaan sävyyn, mutta se ei ollut itsetarkoitus. Kaikki kuitenkin mitä täällä olen itsestäni ja mielipiteistäni kertonut, pitää paikkansa.Mutta kyllä sinä tosi köyhästi elät silti noilla rahoilla, tarkoitan, että jos asuisi kohtuuhyvin isohkon kaupungin keskustassa uudehkossa asunnossa jossa olisi oma sauna ja olisi auto käytössä, niin sitten olisi asuminen suunnilleen sopivaa ja silti alle kansan keskitason
Minulla noin on ollut myös vasta 4. opiskeluvuodesta, eli ekat 3 joutui asumaan ei-keskustassa ja autokin oli vanha 80-luvun perus-Accordi eikä ollut omaa saunaakaan. Nyt on uudehko Audi ja uudehko asunto keskustassa saunalla jne enkä mitenkään luksus-tasolla elä vieläkään, mutta ihan ok opiskelijaksi - Pärjäävä
Kandi kirjoitti:
Mutta kyllä sinä tosi köyhästi elät silti noilla rahoilla, tarkoitan, että jos asuisi kohtuuhyvin isohkon kaupungin keskustassa uudehkossa asunnossa jossa olisi oma sauna ja olisi auto käytössä, niin sitten olisi asuminen suunnilleen sopivaa ja silti alle kansan keskitason
Minulla noin on ollut myös vasta 4. opiskeluvuodesta, eli ekat 3 joutui asumaan ei-keskustassa ja autokin oli vanha 80-luvun perus-Accordi eikä ollut omaa saunaakaan. Nyt on uudehko Audi ja uudehko asunto keskustassa saunalla jne enkä mitenkään luksus-tasolla elä vieläkään, mutta ihan ok opiskelijaksiJotkut tyytyy enempään, jotkut vähempään. Minua ei henkilökohtaisesti kiinnosta mikä on kansan keskitaso, eikä minua kiinnosta kovin hienosti asua opiskeluaikana. En kuitenkaan kovin paljoa ajasta edes vietä täällä kämpässäni, joten rahat siinä menisivät kuitenkin hukkaan jos parempaan asuntoon muuttaisin.
Ja autollekkaan ei juurikaan tulisi tarvetta, joten ihan sama olisiko se auto accordi vai audi, vai ei autoa ollenkan.
No, minä ainakin haluan viettää rentoa opiskelijaelämää nyt, audeja ja omia saunoja voi miettiä sitten joskus jos elämästä muu sisältö alkaa loppumaan.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan804143Ruumis kanavassa
Mikä juttu eilen ollut poliisit palokunta ambulanssi ja ruumis auto sillalla. Tekikö itsemurhan303161- 1602550
- 141875
Onko tässä paljon lääkettä..
Keski-ikäselle 43v Ketipinor 100mg Brintellix 10mg Venlafaxin 75mg Xanor 1mg Propral 40mg Xatral CR 10mg Esomepratsol 42281482Ei mitään menetettävää
Arvostin ja kunnioitin sun tunteita. Menit nyt liian pitkälle. Mulla ei ole enää mitään menetettävää ja sä tulet sen huo1631366Oi! Jorma Uotinen ja Helena Lindgren paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaudella"
Professori, tanssija, koreografi, Tanssii Tähtien Kanssa -tuomari Jorma Uotinen ja Suomen meikkitaiteen pioneeri, laulaj131140- 741009
Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää38960Riittäisi juoruakkoille puhumista tässä kylässä
On mennyt mahottomaksi touhut. Taksi renki kuskaa akkaansa töihin lienekkö mitään lupaa yrittäjältä tähän touhuun. Kylän13852