Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Mozartin kirkkomusiikki

Härdeli

Kuten tiedämme Mozartin lähtökohtana messujaan säveltäessään ei ollut usko vaan pyrkimys kuvata uskoa. Eikä tämä ole tarkoitettu sen kummemmaksi kritiikiksi väheättelemään niiden arvoa joka saattoi yksittäisissä teoksissa kohota kerrassaan suurenmoiseksi. joskus tuntuu vain siltä kuin hän ei olisi oikein lämmenmnyt asialle (requiem) joitakin ohimeneviä sanallisia ilmaisuja lukuunottamatta, jotka ovat saattanet ohimennen koskettaa ohi liturgisen elementin hänen sieluaan.

3

163

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maallikko

      Tulee väistämättä mieleen se seikka, että säveltäjä oli henkiseltä kasvultaan kuulemma ikätovereitaan lapsellisempi, mikä luultavasti johtui siitä, että hän jäi paitsi lasten leikeiltä ja muusta, kun hänen oli pakko keskittyä musiikkiin. Ehkä tällaiselle henkilölle on myös osuvinta tehdä musiikkia sen asiayhteyden tuottamien tunteiden perustalta kuin teologisen, järjellisen pohdinnan pohjalta.
      Requiem on siitä ongelmallinen teos, että se liittyy niin moneen asiaan hänen elämänsä vaikeana loppuaikana, siinä on muidenkin kuin Mozartin tekstiä Lacrimuksesta (?) eteenpäin ja se, että sen tilaustapa ja tarkoitus on hyvin kummallinen ja monella tavoin tulkittu asia.

      • Anonyymi

        Sanctus, Benedictus ja Agnus dei ovat suurelta osin Süssmayerin käsialaa jolleivat sitten pohjaudu Mozartin tekemiin luonnoksiin. Eihän tuo sielunmessu muutenkaan ehkä lukeudu Mozartin merkittävimpiin kirkkomusiikkiteoksiin jos ajatellaan että ainakin c molli messu, kyrie d molli, Vesperae solennes de confessore ja ehkä Vesperae de dominica, mahdollisesti jopa Litania Lautetanae KV 195, Sakramenttilitania ja kenties jotkut Salzburgissa sävelletyt Missa Breviksetkin, ainakin ns. kruunajaismessu ovat lähempänä Mozartin persoonallista ilmaisukieltä kuin tuo jo loppuun palaneen neron väsyneestä rutiinista kertova requiem josta puuttuu tuo Mozartille tyypillinen valon ja rakkauden henki.


    • Anonyymi

      Mikä teistä on Mozartin vaikuttavin kirkkomusiikkiteos ja kenen tulkitsemana?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      71
      2338
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2113
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1738
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1547
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1536
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1475
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1439
    8. 52
      1298
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      75
      1258
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe