spirometrian OIKEA analysointi

homekorva

Heip. Nimeltä mainitsematta
-minulle tehtiin 2 spirometriaatutkimusta....

Tulokset vaihtelivat. AI miksi??

Kun ei ollut ehkä hommansa osaava testaaja. Esim avaavan lääkkeen otossa pidätin hengitystä kun en osannut IMAISTA oikein sitä. niin ei tullut vaihtelua ekassa kokeessa.. EI.

Eri sairaanhoitajan tekemässä kokeessa eri paikassa!! tulikin selkeä vaihtelu.. mutta myös kokonaistilavuudessa oli eroja..

Myös 88 ja 90 % eli kumpi on oikea, ei kai sillä iso merkitys. Muista arvoista en tiedä tarkkaan, kun ei suostuneet kommentoimaan, punaisia lukemia oli siellä täällä..

Mutta minut diagnoitiin EKASSA SPIROMETRIASSA terveeksi/normaaliksi.

Lisäksi Pef arvojen mukaan olen astmaatikko (vieläpä tosi paha astma).. Käytän lääkitystä, olen siihen tyytyväinen. Keuhkolääkäri kyllä tiesi asiansa. Olen Todella astmaatikko. Sitä mikä sen on aiheuttanut, ei tiedä.. vielä??

11

7387

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nisuiisu

      on hyvä laite. Siitä näkee onko obstruktio (astma) vai restriktio (esim. allerginen alveoliitti).

      Tulokset katsotaan huippuvirtauksen jälkeisestä puhalluksesta. Puhalluskäyrä hypähtää tietenkin aluksi nopeasti ylös (PEF-huippuvirtaus). Sitten se alkaa laskea malko lailla suoraviivaisesti alas, jos olet terve. Jos sinulla on allerginen alveoliitti, niin käyrä laskee PEF-arvon saavutettuaan melko nopeasti ja myös nytkin suoraviivaisesti alas. Niin sanottu nopea vitalikapasiteetti on alentunut allergisessa alveoliitissa. Esim. jos terveellä ihmisellä vitalikapasiteetti on vaikkapa 4 litraa, niin alveoliitikolla se on alle 3 litraa.

      Keuhkoputken ahtaumassa eli astmassa käyrä tekee PEF-arvon saavutettuaan notkon (muistuttaa hyppyrimäen vauhdinottorinnettä). Tämä käyrä jatkuu kuitenkin samaan arvoon kuin terveellä, esim. 4 litraan asti.

      Tämän laitteen pitäisi tulostaa sitten diagnoosi, jos olet pystynyt puhaltamaan oikeaoppisesti tai koneen käyttäjä on virittänyt sen oikeaoppisesti käyttökuntoon.


      Nämä asiat on selostettu hyvin Keuhkosairaudet-kirjan (Duodecim 2000) sivuilla 191-195. Huomasin muuten, kun tulin kirjan sivulle 195, että siinä puhutaan myös histamiinialtistuksesta. On pitänyt kertoa tämä jo monet kerrat, mutta on unohtunut. Siinä kerrotaan, että jos on astma, niin tätä altistusta ei saisi suorittaa. Minkä heltetin takia TTL sitten suorittaa meille histamiini-altistuksia, jos meillä kerran niin monella on kosteusvauriomikrobien aiheuttama astma (heh! heh!). Uskaltavat tehdä tämän kokeen, koska tietävät, että ei meillä ole ASTMAA. He testaavat vaan tällä kokeella sitä, että kuinka tulehtunut keuhkoputkemme jo on. Nyt he tietävät sitten antaa oikean annoksen homeuutetta. Potilaalta saattasi muuten heti lähteä henki.

      Tämä päivä on ollut kohtalaisen hyvä, mutta odottakaapa Waterloo-raporttiani. Sitten kaikki muuttuu iloksi ja konnat joutuu kiipeliin.

      MOT

      kosteusvauriohometerveisin
      Pekka Nikkola

      • otettua tietoa spirometriasta

        Etusivu: Aihesivut: Työterveyshuolto: Työhön liittyvät sairaudet: spirometria


        Spirometria
        Maritta Jaakkola ja Lauri Tammilehto



        Spirometriassa mitataan keuhkojen tuuletuskykyä eli ventilaatiota ja selvitetään mahdollisen toimintahäiriön luonnetta:

        obstruktio = keuhkoputkien ahtautuminen
        restriktio = keuhkotilavuuden pieneneminen.
        Kun spirometriaan yhdistetään bronkodilaatiokoe lyhytvaikutteisella avaavalla lääkkeellä, voidaan tutkia keuhkoputkien ahtauman palautuvuutta.

        Sisällysluettelo:
        Spirometrian indikaatiot
        Spirometrian kontraindikaatiot
        Tärkeimmät spirometriassa mitatut suureet
        Lääkitysohjeet
        Viitearvot
        Astman diagnostinen löydös
        Virhelähteet
        Spirometrian indikaatiot ovat
        keuhkosairauksien diagnostiikka: mahdollinen keuhkojen toimintahäiriö, sen laatu ja aste
        lääkityksen tehon arviointi
        työkyvyn arviointi
        toimenpide- ja leikkauskelpoisuusselvitykset
        työperäisiä keuhkosairauksia diagnostisoitaessa toistuvia sprirometria-mittauksia voidaan käyttää ventilaatiofunktion muutosten seurannassa, esimerkiksi työpaikka- tai kammioaltistusten yhteydessä
        Spirometrian kontraindikaatiot (harkintaan tapauskohtaisesti) ovat
        hengitystieinfektio
        tuore sydäninfarkti tai epästabiili angina pectoris
        muu akuutti rintakipu
        vaikeat rytmihäiriöt
        hoitamaton tuberkuloosi (yskösvärjäys positiivinen)
        ilmarinta
        bronkoskopian tai bronkografian välitön jälkitila
        Tärkeimmät spirometriassa mitatut suureet ovat:
        VC = hidas vitaalikapasiteetti
        FVC = nopea vitaalikapasiteetti
        FEV1 = uloshengityksen sekunttikapasiteetti
        FEV% = FEV1/VC tai FEV1 /FVC
        PEF = uloshengityksen huippuvirtaus
        MMEF = uloshengityksen keskivaiheen virtaus
        MEF50 =uloshengityksen puolivälin virtaus
        Tutkittavalle on syytä antaa tarkat lääkitysohjeet ennen spirometriatutkimusta. Ohjeet ovat riippuvaisia siitä, mikä on spirometriatutkimuksen indikaationa, ja ohjeet onkin syytä miettiä tapauskohtaisesti. Tutkimus tehdään yleensä täydellä lääkityksellä selvitettäessä työkykyä, leikkauskelpoisuutta ja lääkehoitovastetta. [Alkuun]

        Lääkitysohjeet
        Jos kyseessä on diagnostinen tutkimus, tulisi tutkittavan olla ilman seuraavia lääkkeitä:

        8 vi Hismanal

        7 vrk Kestine

        5 vrk Zyrtec, Teldanex, Clarityn, Cirrus, Atarax

        3 vrk muut antihistamiinit, teofylliinit,

        leukotrieeniantagonistit, yskänlääkkeet

        48 t pitkävaikutteiset avaavat inhalaatiolääkkeet

        12 t lyhytvaikutteiset avaavat inhalaatiolääkkeet,

        natriumkromoglikaatti ja nedokromiili,

        inhaloitavat antikolinergit

        Inhaloitavan steroidi-lääkityksen aloittamista on syytä välttää ennen diagnostista spirometriatutkimusta, sillä sellaisen lääkityksen vaikutus keuhkoputkiin on pitkäaikainen, mutta ei täsmälleen tunnettu. Poikkeuksena tähän on steroidilääkehoito-kokeilu diagnostisena tutkimuksena.

        Spirometriatuloksen tulee perustua vähintään kolmeen hyväksyttävään ja yhteneväiseen rekisteröintiin. Nämä tulee olla tehty maksimaalisella ulospuhallusvoimalla, niin että puhallus alkaa nopeasti ja kestää mahdollisimman pitkään. Kahden suurimman FEV1 ja FVC-arvon erotus saisi olla korkeintaan 4%, tosin joskus itse puhalluksen suorittaminen voi provosoida obstruktiota, jolloin todetaan arvojen pienenemistä puhalluskertojen myötä.

        Viitearvot
        Spirometria-tuloksia verrataan terveestä väestöstä määritettyihin viitearvoihin ja tulokset ilmoitetaan usein prosentteina samanikäisten ja samaa sukupuolta olevien viitearvoista. Suomessa on yleensä käytössä aikuisten kohdalla Viljasen ym. vuonna 1982 julkaisemat viitearvot. Näiden perusteella arvioidaan, onko mahdollinen keuhkofunktion alenema lievä, keskivaikea, vaikea, vai erittäin vaikea. Käyteyt prosentti-rajat vaihtelevat mitatun suureen mukaan. Alla esimerkkkinä FEV1:n ja FVC sekä FEV%:n vaikeusasteen luokittelu perustuen %:iin viitearvosta:

        Erittäin vaikea Vaikea Keski-vaikea Lievä 95 % viitearvoalue
        FVC


      • sivulla 178 ja 179 on malli...

        miltä spirometria käyrä tulisi näyttää.

        Sivulla 179 on normaali puhallus mallina, joten näistä voi vähän katsella miltä se oma käyrä näytti.

        Nyt pitää tietysti aina muistaa, että spirometria puhallukset ovat hyvin herkkiä vaihtelulle, jos ne tehdään väärin, kalibrointeja laitteille ei ole tehty, tai ... monta muuta syytä ..

        Eli näistä kuvista voi päätellä, mutta et voi itse tehdä diagnoosia suuntaan jos toiseen. Eli sen diagnoosin tekee aina asiantuneva lääkäri.

        Mutta normaali puhallus näyttää olevan tuollainen tasainen nousu ja lasku, ilman mitään hyppyrimäkimäisiä laskuja, nopeita piikkejä tms. tuollainen simppeli mäki alas.


      • tosin tuo hyppyrimäki oli, ...

        ei sitten vaikuta keuhkojeni kuntoon, koska lääkäri sanoi, että spirometriassa ei mitään näkynyt ja se oli normaali.

        Eli hengenahdistukseni jne. on enemmän muista kuin keuhkojen kunnosta johtuvaa.

        Näin ollen aloittelen pikkuhiljaa (nopeasti) itseni kuntouttamisen ja tietäen ettei siitä ole mitään todellista vaaraa. Eli nähtävästi olen vain liikkunut liian vähän ja rasittanut itseäni liian vähän ja lisäksi kun alkaa heikottaa sitä niin helposti lopettaa siihen. Nyt kun tiedän kaiken olevan OK, annan mennä pidempään ja katson auttaako tuohon ylihengittämiseen kuntoilu. Paperipussiin, kertoi minulle joku, pitää hengittää silloin kun ylihengittää - joten eiköhän tässä kohta olla normaalissa kunnossa. Rintapistot ovat lihaskipua, joten sekään ei ole mikään ongelma kuntoilun kannalta nyt kun senkin sitten vain tietää.

        Sitä vain niin helposti pelästyy tuota tukehtumisen tunnetta ja rintakipuja - mutta kun tklääkäri kertoi että kaikki on OK, helpottaa tieto siitä ettei itselleen enempää haittaa tee kuntoilemalla, vaan kunto tästä nouseekin vielä.


    • menivät näin

      Edustavat käyrät

      Puhallus nousi 10, laski siitä miltei heti alas 8 kohdalle, siitä ensimmäisen ks. alalaita Tilav (l) (0 1) ruudun puolivälistä, ykkösen kohdalle, josta lähti vinosti tippumaan vajaaseen 4

      Eli teki tuon hyppyrimäen 10 alas 8:saan, tosi jyrkän, jatkuen ikään kuin nokkaan ykkösen kohdalla alhaalta ruudukkoa katsottaessa, siitä sitten tuonne vajaaseen neloseen myös alhaalta katsottaessa (oikea sivu kohta 0)

      Avaavan lääkkeen jälkeen

      Puhallus nousi 8, siitä pieni notkahdus, ei edes 6 puoliväliin kivuten takaisin 8 kohdalle, yhdistyi tuohon edelliseen käyrään ja jatkoi samoin kuin ilman lääkettä vajaaseen 4.

      Prosentit

      Perusvaihe 87,03 %
      Br.dll.vaihe 87,99 %

      Ventilaatiofuntio: Normaali
      Bronkodilaatiotutkimus: Ei merkitsevää muutosta

      Lääkärin lausunto oli, että sprirometriassa ei näkynyt mitään oli OK. Lähete jatkotutkimuksiin TTL:in altistustesteihin tulossa - tästäkin tuloksesta huolimatta astmalääkitys tarvittaessa (Bricanyl). Edelliseen työhuoneeseen ehdoton työkielto, uusi työhuone tulossa, sairaslomalla kohta 4 viikkoa.

      Oikean puolimmainen kaulavaltimo koholla, olisiko valtimopainetta? Oireet hengenahdistus kaikki mahdolliset muut mitä täällä suunnilleen on muillakin sairastuneilla ? astmaan ? ;-) .

      • sairaslomalla tässä

        Itsekkin sairaslomalla. Onkohan kellään suht varmaa tietoa, kuinka kauan joutuu odottamaan TTL pääsyä.
        Yleinen jonotusaika?
        3 kk - 6 kk mikä olisi lähinnä, vai laittavatko oman mielen mukaan "kiireluokkiin"??
        ,
        Lähete on mennyt jo sinne. Ikävää vaan odotella, mitään ei tapahdu. Sairasloma jatkuu. Ei tässä kotona makaamalla parane.. JOS tietäis että mikä suurinpiirtein vaivaa, voisi yrittää jotain hoitojakin..Olen ajatellut ottaa yhteyttä vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin..Eihän sitä tiedä mikä auttaa.


      • ihan perään ?
        sairaslomalla tässä kirjoitti:

        Itsekkin sairaslomalla. Onkohan kellään suht varmaa tietoa, kuinka kauan joutuu odottamaan TTL pääsyä.
        Yleinen jonotusaika?
        3 kk - 6 kk mikä olisi lähinnä, vai laittavatko oman mielen mukaan "kiireluokkiin"??
        ,
        Lähete on mennyt jo sinne. Ikävää vaan odotella, mitään ei tapahdu. Sairasloma jatkuu. Ei tässä kotona makaamalla parane.. JOS tietäis että mikä suurinpiirtein vaivaa, voisi yrittää jotain hoitojakin..Olen ajatellut ottaa yhteyttä vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin..Eihän sitä tiedä mikä auttaa.

        ja heti miten tutkimuksiin TTL:lle. Mutta mitä se tarkoitti, en tiedä. Kysyin sitä lääkäriltä myös sähköpostitse, jotta osaisin varautua ja työpaikkani osaisi varautua myös.

        Lisäksi kysyin mitä tehdään, montako päivää, vaiko vain käynti tms. - ei vastausta.

        Keuhkojen toiminta, keuhkosairaudet ja tuperkuloosi kirjassa sivulla 52 on tekstiä näin:

        Sairaanhoitajan pitäisi pystyä kertomaan keuhkofunktiotutkimuksiin lähettävälle potilaalle, minkälaisesta tutkimuksesta on kyse. Toisaalta potilaan ei tarvitse tietää, minkälainen tulos merkitsee mitäkin diagnoosia. Erityisesti työkyvyn arvioimistutkimuksissa tämä voi vaikeuttaa tulosten tulkintaa ja vähentää niiden arvoa.

        Eli noin ylipäätään olisi tutkimuksiin lähetettävän kyllä saatava tietää mihin tutkimuksiin hänet lähetetään, se muuttuuko tutkimukset sitten löydösten perusteella on asia erikseen. Mutta ihan sokkona tässä odotellaan, sillä noita tutkimuksia on päiväkäynneistä viikkoja kestäviin tutkimuksiin. Ja tietysti lääkäri, joka anoo rahoituksen jostakin, riippuen tilanteesta, siinä anoessaan tietää kyllä mihin tutkimuksiin hän anomusta tekee. Sitä ei nähtävästi vain kerrota potilaalle.

        Ja potilaan pitäisi saada kaikki itseään koskeva tieto myös - miten tässä sitten otat kantaa hyväksytkö kaikki suunnitellut altistukset vaiko et.

        Ja lisäksi sanotaan, että ne on pakko tehdä, eivätkä ne ole mitenkään vaarallisia -


      • nehän anoo maksajan
        ihan perään ? kirjoitti:

        ja heti miten tutkimuksiin TTL:lle. Mutta mitä se tarkoitti, en tiedä. Kysyin sitä lääkäriltä myös sähköpostitse, jotta osaisin varautua ja työpaikkani osaisi varautua myös.

        Lisäksi kysyin mitä tehdään, montako päivää, vaiko vain käynti tms. - ei vastausta.

        Keuhkojen toiminta, keuhkosairaudet ja tuperkuloosi kirjassa sivulla 52 on tekstiä näin:

        Sairaanhoitajan pitäisi pystyä kertomaan keuhkofunktiotutkimuksiin lähettävälle potilaalle, minkälaisesta tutkimuksesta on kyse. Toisaalta potilaan ei tarvitse tietää, minkälainen tulos merkitsee mitäkin diagnoosia. Erityisesti työkyvyn arvioimistutkimuksissa tämä voi vaikeuttaa tulosten tulkintaa ja vähentää niiden arvoa.

        Eli noin ylipäätään olisi tutkimuksiin lähetettävän kyllä saatava tietää mihin tutkimuksiin hänet lähetetään, se muuttuuko tutkimukset sitten löydösten perusteella on asia erikseen. Mutta ihan sokkona tässä odotellaan, sillä noita tutkimuksia on päiväkäynneistä viikkoja kestäviin tutkimuksiin. Ja tietysti lääkäri, joka anoo rahoituksen jostakin, riippuen tilanteesta, siinä anoessaan tietää kyllä mihin tutkimuksiin hän anomusta tekee. Sitä ei nähtävästi vain kerrota potilaalle.

        Ja potilaan pitäisi saada kaikki itseään koskeva tieto myös - miten tässä sitten otat kantaa hyväksytkö kaikki suunnitellut altistukset vaiko et.

        Ja lisäksi sanotaan, että ne on pakko tehdä, eivätkä ne ole mitenkään vaarallisia -

        Maksusitoumus asia oli eka mitä kysyttiin. Siis vakuutusyhtiö. Muuta ei kerrottu. Esim mitä tutkitaan tai milloin. Kuitenkin lääkärin kanta oli että aika nopeasti sinne on päässyt. Kaipa ne kutsuu ajoissa. Onhan joidenkin lääkkeiden käyttö ESTE tutkimukselle..

        löysin malliksi ohjeita histamiinialtistukselle, mitä lääkkeitä ei saa käyttää ja ajat..

        Histamiinintestin ohje: Ei saa käyttää kyseisiä:::

        12tuntia ennen koetta:
        airomir, verotec, bricanyl, bulventol ja ventoline

        24h ennen koetta:
        atrovent, atroven comp ja atrodual

        2vrk ennen koetta:
        foradil. formoterol, oxis, serevent, lomudal, tilade ja tilade mint.

        3vrk ennen koetta:
        aminocont, euphhyllin retard, neulin, nuelin depot, retafyllin, theo-durm theofol, teofol comp, accolate, singulair,yskänlääkkeet

        4vrk ennen koetta:
        spiriva

        5vrk ennen koetta:
        aeirus, alzyr, atarax, benadryl, cidron, cirrus, clarityn, clarinase, cetirizin, codesan comp, disofrol, duact, emadine, gardex, geklimon, heinix, histel, kestine, lastin, livostin, loratadin, marzine, mizollen, opantonol, rinexin, rinomar, siterin, telfast tuulix,zaditin, zyrtec ja xyzal

        2 viikkoa ennen koetta:
        aerobec, asmanex, beclomet, budesonid, flixotide, pulmicort, seretide ja symbicort

        Lisäksi jotkut kipulääkkeet mm. dolan nimed, saroten, sparine, tolvon, norgesic, triptyl ja zyprexa

        SAATTAVAT SISÄLTÄÄ KIRJOITUSVIRHEITÄ!!


        Niinkuin spirometriaan olisi pitänyt olla ILMAN kahvia, kolajuomia, lääkkeitä.. Ei kukaan sellaista multa kysynyt, ETTÄ OONKO OTTANU.


      • miten valmistautua spiromet...
        nehän anoo maksajan kirjoitti:

        Maksusitoumus asia oli eka mitä kysyttiin. Siis vakuutusyhtiö. Muuta ei kerrottu. Esim mitä tutkitaan tai milloin. Kuitenkin lääkärin kanta oli että aika nopeasti sinne on päässyt. Kaipa ne kutsuu ajoissa. Onhan joidenkin lääkkeiden käyttö ESTE tutkimukselle..

        löysin malliksi ohjeita histamiinialtistukselle, mitä lääkkeitä ei saa käyttää ja ajat..

        Histamiinintestin ohje: Ei saa käyttää kyseisiä:::

        12tuntia ennen koetta:
        airomir, verotec, bricanyl, bulventol ja ventoline

        24h ennen koetta:
        atrovent, atroven comp ja atrodual

        2vrk ennen koetta:
        foradil. formoterol, oxis, serevent, lomudal, tilade ja tilade mint.

        3vrk ennen koetta:
        aminocont, euphhyllin retard, neulin, nuelin depot, retafyllin, theo-durm theofol, teofol comp, accolate, singulair,yskänlääkkeet

        4vrk ennen koetta:
        spiriva

        5vrk ennen koetta:
        aeirus, alzyr, atarax, benadryl, cidron, cirrus, clarityn, clarinase, cetirizin, codesan comp, disofrol, duact, emadine, gardex, geklimon, heinix, histel, kestine, lastin, livostin, loratadin, marzine, mizollen, opantonol, rinexin, rinomar, siterin, telfast tuulix,zaditin, zyrtec ja xyzal

        2 viikkoa ennen koetta:
        aerobec, asmanex, beclomet, budesonid, flixotide, pulmicort, seretide ja symbicort

        Lisäksi jotkut kipulääkkeet mm. dolan nimed, saroten, sparine, tolvon, norgesic, triptyl ja zyprexa

        SAATTAVAT SISÄLTÄÄ KIRJOITUSVIRHEITÄ!!


        Niinkuin spirometriaan olisi pitänyt olla ILMAN kahvia, kolajuomia, lääkkeitä.. Ei kukaan sellaista multa kysynyt, ETTÄ OONKO OTTANU.

        Kyllä tuo oikea valmistautuminen spirometriatutkimukseen on tärkeä. Minulta kiellettiin kaikki lääkkeet ennen ja mieluiten myös ne lääkkeet joista eivät olleet ihan varmoja, jos vain onnistun olemaan niitä ilman - osa oli jopa 3-4 päivää ennen lopetettava.

        Kortisonin taplettien kohdalla olisi pitänyt olla pidempi aika minullakin, mutta tietoisesti yritettiin nyt näin. - mutta tähedennettiin, kevyesti syöntiä - ei paastoa, ei kolajuomia, kahvia jne. jne. hyvin tarkat ohjeet ...


      • ei neuvottu
        miten valmistautua spiromet... kirjoitti:

        Kyllä tuo oikea valmistautuminen spirometriatutkimukseen on tärkeä. Minulta kiellettiin kaikki lääkkeet ennen ja mieluiten myös ne lääkkeet joista eivät olleet ihan varmoja, jos vain onnistun olemaan niitä ilman - osa oli jopa 3-4 päivää ennen lopetettava.

        Kortisonin taplettien kohdalla olisi pitänyt olla pidempi aika minullakin, mutta tietoisesti yritettiin nyt näin. - mutta tähedennettiin, kevyesti syöntiä - ei paastoa, ei kolajuomia, kahvia jne. jne. hyvin tarkat ohjeet ...

        mulle sanottu. Ekalla kerralla jouduin kartoitus vastaanotolla puhaltamaan "kylmiltään" siis olin juonut kahvia ym- lääkkeet ottanut. Nasonexit ja muut, ei se edes kysyny ootko ottanut mitään..

        sama toisel kertaa, sanottiin vaan että tulet sitten :: x päivänä kello X mutta ei mitään rajoituksista. Vedin Avaavaa lääkettä normaalisti nasonexit ja kumppanit...

        Olikohan niillä vaikutusta. Ei niitä testaajia kiinnostanu.


    • terveen papereita ei tarjota

      meille homeesta yms. sairastuneille - mehän ollaan ihan idiootteja, kuvitellaan sairauksia, oireita ja halutaan kaikki vaan hirveästi rahaa ja eläkkeelle yskimään verta ja nukkumaan istuvassa asennossa. Niin laiskoja, ettei enää mennä edes pitkäkseen!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet toisen kanssa

      ...ja minä yhä vain sinua kaipaan. Tiedän ettet ole onnellinen siellä. Älä hukkaa aitoa onnea ja rakkautta hukkaan vain
      Ikävä
      224
      1546
    2. Näytit taas lihoneen.

      Tynnyri se vaan kasvaa.
      Ikävä
      29
      1393
    3. Kuka teistä on paras nainen

      A-nainen? J-nainen? K-nainen? M-nainen? S-nainen? Vai kenties joku muu...? 😊
      Ikävä
      61
      1269
    4. Immu otti pataan

      Olen pettynyt, hänen piti viedä Stagalaa kuin litran mittaa - mutta kuinka kävikään? Voi hemmetti sentään.... Ääääääh!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      69
      1217
    5. Onko jotain mistä

      Olet huolissasi kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      78
      1194
    6. Osaako joku selittää tätä

      Että miksi mulle on joka toinen ventovieras ihminen tyly ainakin ilmeillään ja eleillään?
      Ikävä
      75
      1172
    7. Jos me joskus nähtäisiin

      niin ei kai sen vielä tarvitsisi merkitä sen enempää? Ja voihan olla ettei kumpikaan enää siinä vaiheessa edes haluaisi
      Ikävä
      103
      1163
    8. Koska vietät

      Yhteisen yön kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      54
      998
    9. Lesken uusi

      Onko totta että puolangan kunnalla töissä ollut mies joka kuoli niin sen vaimolla jo uusi lohduttaja. Pitäneekö paikkans
      Puolanka
      18
      952
    10. Persun suusta:"Köyhät on luusereita ja ansaitsevat köyhyyden"

      Ministeri Juuston apulainen näin uhoaa. Mitäs siinä. Kyllä on jo tiedetty muutaman vuoden hallitustyön pohjalta että per
      Lieksa
      175
      855
    Aihe