Kalan savustus

BiiST

Moikka! Meinasin viikonloppuna savustaa vähän lohta, löytyy kyllä savustus pönttö jne mutta viime kerrasta on jo niin monta vuotta etten millään muista miten kauan piti kalaa pitää pöntössä kiloa kohti? oliko se 20min vai paljonko..

Niin ja voi heittää jotai hyviä vinkkejä myös savustukseen liittyen :)

2

7945

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Erämies!

      Savustusaika on monen eri tekijän summma. Siihen vaikuttaa savustuspöntön koko, lämmön määrä, ulkolämpötila ja tuuli(yleensä svustetaan ulkona), savustettavien kalojen koko ym. Kannattaa vain kokeilla ja opetella kunkin pöntön ominaisuudet.

      Savustuspönttöön voi kurkkia savustuksen aikan ja seurata kypsymistä. Kalan väri ja olemus kertoo milloin alkaa olla valmista. Viimmeinen varmuus saadaan nykäisemällä rinta- tai vatsaevästä, jos evä irtoaa kalasta niin kala on kypsää.

      Yleensä kannattaa savustaa pienellä lämmöllä ja pitkään. Lämpötila lämminsavustuksessa tulisi olla 80 - 90 asteen välillä. Kalan liha alkaa kypsyä 60 asteessa ja vesi kiehuu 100.

      Jos ei halua keitettyä kalaa niin siksi lämpötilan tulisi olla alle 100 astetta.

      Leppäpuru on hyvä maun antaja, tosin muitakin lehtipuita voi käyttää. Pieni määrä katajan latvuksia antaa oman arominsa. Sokeri vaikuttaa vain kalan väriin, nykyisin en enää käytä sokeria koska sulanut sokeri on hankala puhdistaa pois purujen seasta.

      Pöntön pohja kannattaa suojata alumiinifoliolla tai käyttää irrallista metallista purukaukaloa, tämä lisää pöntön käyttöikää kuten myös kalojen suolaaminen vasta savustuksen jälkeen. Kuuma savukala imee hyvin suolaa, etukäteen suolaaminen on tarpeetonta ja nostaa kalan suolapitoisuuden vain turhan korkeaksi, kun vesi haihtuu kalasta savustuksen aikana.

      Savussa on karsinogeenisia aineita joten savustan ja ostan yleensä kokonaisia (perattuja) kaloja. Kun poistaa nahan niin sen alla oleva kalan liha ei sisällä savuaineita.

    • P.Bro

      Laita runsaasti karkea esim merisuolaa niin että peittyy sisältä ja päältä anna pää olla (paras maku on päässä) jäljellä.6-8 tuntia jääkaaapissa sen jälkeen kylmään veteen noin 25min.Savustus jos iso kala pienellä lämmälla noin 80 celsius 20min/kilo.
      Maku on paras kalan jäähdyttyä muutaman tunnin jääkaapissa. Itse olen valmistanut näin vuosikymmeniä eikä ole kukaan muuta kuin kehunut ja pyytänyt lisää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kumpi teki aloitteen?

      😃 häh
      Ikävä
      109
      4256
    2. Onko kaivattusi ulkoisesti

      paremman vai huonomman näköinen kuin exäsi? 🪤
      Ikävä
      78
      3476
    3. Oletko koskaan stalkannut kaivattuasi?

      Jos olet, miten olet stalkannut? Jäitkö kiinni? Onko hän stalkannut sinua? Jos on, miten suhtauduit?
      Ikävä
      80
      3302
    4. Karhuryhmä

      Kellään tarkempaa tietoa miksi ja missä karhuryhmä ollut? Perheväkivaltaa vai huumeperintää kenties taas?
      Jämsä
      24
      3219
    5. Just alkoi ottamaan päähän

      Miten voikin mennä näin, että koko päivän haluaa vain nähdä toisen ja lähelle. Sitten aivan salamana mieleen tulee kaikk
      Ikävä
      22
      3182
    6. Mitä kaikkea sä

      Olisit valmis tekeen mun eteen vielä? Vai oletko mitään?
      Ikävä
      72
      2906
    7. "Mielipide: Äärivasemmiston uhka on otettava vakavasti"

      Demokratia näyttäisi olevan Halla-aholle enemmänkin välttämätön paha kuin tavoiteltava asia. Väkivallan ihannointi ja m
      Maailman menoa
      45
      2780
    8. Raisionkaaren koira hyökkäys

      Taas nähtiin että koiriin ei voi luottaa. Eilen illalla vapaana ollut koira hyökkäsi Raisionkaarella kolmen henkilön kim
      Raisio
      62
      2744
    9. Tapa jolla kohtelit minua viimeksi miellytti erityisesti

      Osaat huomioida kauniisti ja katsot aina tilanteita yhteisen hyvän kannalta. Sitä arvostan erityisesti.
      Ikävä
      85
      2549
    10. Ei me saada toisiamme

      Ei vaan saada. On vain haaveita ja uunelmia
      Ikävä
      33
      2394
    Aihe