vanha 440

Puolanirlantilainen

Vieläkin harmittaa, vaikka virsikirjauudistuksesta on jo vuosia, että uudistuksen yhteydessä virsikirjastamme poistettiin virsi 440. Kenties sen rohkea kantaaottavuus köyhien sekä vaivaisten puolesta rahavaltaa vastaan oli liikaa vallanpitäjille ja heidän lakeijoilleen uudistuskomiteassa. Virren 2. säkeistö: "Nyt viekas vilppi täällä/on noussut kunniaan/ on valhe vallan päällä/ ja vääryys voimassaan./ Ei kuulla kurjan ääntä/ ja köyhää sorretaan/ ja lainkin rikkaat vääntää/ vääryyttä puoltamaan." Voisiko asian enää selkeämmin sanoa. Pelottiko jotakuta virsi siksi, että se olisi saattanut panna ihmisen ajattelemaan että nykyäänkin on tilanne sama ja uudistuksille olisi tarvetta.

4

1215

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • VIRSI 440 (vanha virsikirja) JA ULF SUNDQVIST

      Minuakin harmittaa virren 440 poisjättäminen.

      Vanhan virsikirjan (joka hyväksyttiin kirkolliskokouksessa v. 1938) virsi 440 on ajankohtainen monessa mielessä. Valitettavasti sitä ei otettu enää mukaan uuteen virsikirjaan v.1986.
      Liekö sen sanoma liian kohtikäyvää! Virren sanomahan liittyy vääriin tuomareihin, joista puhutaan Psalmissa 58.

      Eräs henkilö kertoi ihmeellisen kokemuksen, joka liittyy tähän virteen: "Oli vuosi 1929. Olin silloin 17-vuotias tyttö. Seinän takana asui 60-vuotias naisihminen, jolla oli tapana lukea Raamattua.
      Eräänä kauniina ja tyynenä kesäiltana istuimme tämän rouvan ulkorappusilla. Yht`äkkiä tuli tuulenpuuska. Me ihmettelimme sitä, koska puunlehdet eivät heiluneetkaan. Sitä kesti jonkin aikaa. Sitten alkoi kuulua kaunista soittoa noin 5-10 minuuttia. Soiton loputtua tuli virren 440 sanat.
      Kyllä se oli ihmeellinen tapahtuma! Me tajusimme, että tämä annettiin ylhäältä".

      Olin taannoin mukana Helsingissä Raamattu- ja rukouspiirissä, joka kokoontui keskiviikkoisin lähes viidentoista vuoden ajan.
      Kerran, joskus 80-luvun alussa, piirimme vetäjä jo edeltävänä lauantaina rukoili johdatusta tulevalle kokoontumiselle. Heti seuraavana yönä tuli vastaus unessa. Siinä kehoitettiin aloittamaan piiri virrellä 440 ja näytettiin mukana olevat henkilöt.
      Illan Raamatun tutkistelun aiheena oli Lk.18:1-17, jossa kerrotaan väärästä tuomarista ja leskestä, sekä fariseuksista ja publikaaneista.

      Lähetin vuonna 1981 virren sanat useisiin hengellisiin lehtiin sekä joillekin yksityshenkilöille (jostain syystä myös ULF SUNDQVISTILLE). Toivoin silloin, että virsi olisi säilytetty uudessa tulevassa virsikirjassa. Mutta monien muidenkin suureksi pettymykseksi se jätettiin siis pois.

      Kirjoitan tähän virren sanat:
      1. JO VÄÄRYYS VALLAN SAAPI, SE HUUTAA TAIVAASEEN. SE TURMAA ENNUSTAAPI, VIE KANSAT KURJUUTEEN. KEN HERRAN OIKEUTTA NYT TÄÄLLÄ JULISTAA, JA KEN VANHURSKAUTTA NYT TAHTOIS PUOLUSTAA.

      2. NYT VIEKAS VILPPI TÄÄLLÄ ON NOUSSUT KUNNIAAN. ON VALHE VALLAN PÄÄLLÄ JA VÄÄRYYS VOIMASSAAN. EI KUULLA KURJAN ÄÄNTÄ, JA KÖYHÄÄ SORRETAAN, JA LAINKIN RIKKAAT VÄÄNTÄÄ VÄÄRYYTTÄ PUOLTAMAAN.

      3. KAS, KÖYHÄN LEIVÄN SYÖVÄT NUO JUMALATTOMAT. HE VIATONTA LYÖVÄT JA HÄNTÄ VAINOOVAT. HE KURJAA AHDISTAAPI KUIN KÄÄRME KIUKUSSA, KORVANSA TUKKEAAPI TUON RAUKAN HUUDOILTA.

      4. HE ARMOTONNA VEIVÄT OSUUDET ORPOJEN. HE SÖIVÄT LESKEN LEIVÄT, ON HERRA NÄHNYT SEN. HÄN VANHURSKAASTI KOSTAA VÄÄRYYDENTEKIJÄT, RANKAISEE ANSIOSTA NUO VIEKKAAT RYÖSTÄJÄT.

      5. VAAN VOITONPÄIVÄN KERRAN VAIVAISET NÄKEVÄT, VANHURSKAUS KUN HERRAN LYÖ VÄÄRÄT VÄKEVÄT. OI HERRA, VOIMAS NÄYTÄ, KANSAASI ARMAHDA JA HURSKAAN PYYNNÖT TÄYTÄ JA PÄÄSTÄ VAIVASTA.

      Kiitos sinulle Puolanirlantilainen, kun toit tämän virren esiin!

    • joppe

      niin on todella mahdollista,että sanojen totuus nykypäivän elämässä on ollut liikaa noille valkokaulus venkuloille.On muuten upeata huomata kuinka raamatun sana käy tässä lopun ajan alla täysin toteen.Kaikessa tehdään mustasta valkeaa ja päin vastoin,totuus ja rehellisyys pyritään polkemaan aivan suohon.Kun ajattelee nykypäivän kasvavaa nuorta on hän vaikeitten valintojen edessä,kaikkialta työnnetään roskaa ja vääristeltyä elämän mallia.Meidän tuleekin tänä päivänä suunnata rukouksissa pyyntömme heidän puolestaan,ettei Herra sallisi niittää viljaa jo taimena.Eikä ainakaan muun kuin Hänen tarkoitukseensa ja tahtoonsa. Mutta rukoillaan ja taas rukoillaan ja vieläkin rukoillaan.Sillä Herra kuulee ja oman tahtonsa mukaan ne täyttää.Eräällä pastorilla on tapana sanoa että me saamme enemmän kuin ymmärrämme pyytää.Siispä luotetaan Taivaan Herraan lapsen uskolla.

      • voi näitä aikoja

        oli pakko tarkistaa ja tottahan te puhutte,ei ole virttä 440 enää uudessa kirjassa..... yksi ja ainoa selitys on ettei politiikot kestäneet totuutta veisattavan,ja kirkkokin suostumuksellaan osoittaa todeksi,että: kenen leipää syöt sen lauluja laulat. Vääryyttä tehdään meille maksajille taas ,eikä ees tekijöitä hävetä!!!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      81
      3504
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      2012
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      26
      1968
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1588
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1425
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1415
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1119
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      99
      1075
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      864
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      850
    Aihe