Pakkoliikkeet?!?

Apua tarvitseva

En tiedä mihin kohtaan tämä juttu kuuluisi, mutta tässä se nyt kuitenkin tulee.

Olen huolissani poikaystävästäni, sillä näiden 5 vuoden aikana, jolloin olen tuntenut hänet hänellä on koko ajan ollut jokun pakkoliike.
Ensin hän jännitti rintalihaksiaan ja naksutteli hampaitaan. Oireet vähenivät ja luulin jo niiden loppuneen, kunnes ne siirtyivät silmien vetelyyn kiinni ja niskojen nykimiseen ja suun aukomiseen hassulla tavalla..
Tämä ei häiritse minua, minulle asia on sama, rakastan häntä joka tapauksessa, mutta luulen sen häiritsevät häntä itseään. Hän yrittääkin naamioidan suun aukomisen haukotukseksi tekemällä sellaisen: "hohhoijaa" -äänen joka kerta kun hän tekee niin, mutta se kuulostaa lähinnä oudolta ja on muuttunut hassuksi vinkaisuksi. En ole pystynyt sanomaan tätä hänelle, vaikka usein kyllä pyydänkin häntä lopettamaan kun hän aloittaa niskansa vetelyt, joka on pahin pakkoliikke ja on aiheuttanut hänelle paljon niskaongelmia ja useita käyntejä hierojalla, joista ei kuitenkaan ole ollut apua, koska liikkeet jatkuvat yhä.
Hän on itse pyytänyt minua sanomaan hänelle kun hän alkaa toistamaan liikkeitä ja yritänkin aina, mutta se ei auta niitä loppumaan.
Olen huolissani, koksa nämä liikkeet alkavat aiheuttaa hänen lihaksiinsa "vaurioita" jotka haittaavat häntä, hän on itse valitellut kivuista ja niskan jännittyneisyydestä, mutta ei mene lääkärille.
Kysyisinkin, onko kenelläkään kokemusta asiasta, miten niistä liikkeistä pääsisi pikkuhiljaa eroon, mistä ne mahtavat johtua ja löytyy niihin jotain hoitoa? Olen todella kiitollinen kaikista vastauksista ja neuvoista, tahtoisin auttaa poikaystäväni eroon tästä vaivata, sillä hän ei itse sitä tee, eikä mene lääkäriin vaan pitkittää asiaa, ennenkuin hänen niskaansa tai muualle tulee pysyviä vaurioita.

Kiitos vielä kaikille vastaajille!

26

26215

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mies-84

      Mulla on kanssa pakkoliikkeitä, mutta ne ei häiritse muuta kuin julkisilla paikoilla ja kadulla kävellessä. Toisinsanoen kädet tekee niitä ja askelet on huvittavan näköisiä.

      En kanssa tiedä mitä niiden kanssa tekisin. Ilmeisesti kyse on itseni kanssa enemmänkin psyykkinen kuin fyysin ongelma. en kuitenkaan ole hoitoonkaan hakeutunut vaikka vaivaakin mua aika paljon..

    • maybe

      ..liittyä skitsofreniaan kuten muut ylimääräiset liikkeet.

    • ........
    • hoitaja

      vahvasti Touretten oireyhtymältä.

      Vasta oli Valituissa paloissa juttu siitä, miten eräs mies oli sairastanut sitä lapsesta asti, mutta oli salannut sen kaikilta, jopa perheeltään. Elämä oli ollut todella vaikeaa, mutta onneksi paljasti lopulta suuren salaisuutensa ja elämä helpottui.

      Lue lisää vaikka täältä:
      http://www.tourette.fi/

      Juttele asiasta poikaystäväsi kanssa, koska noita pakkoliikkeitä ei oikein voi hallita, joten hänellä on varmaan vaikea olla.., jos nyt kyse on tuosta, kuten vahvasti epäilen.

    • gemu

      pakkoliikkeille ei voi itse mitään, eikä ihminen jolla on pakkoliikkeitä,ole mitenkään sairas, eikä muutenkaan tyhmä.pakkoliikeet tulevat vasemmasta aivopuolikkaasta, ja voi tulla kenelle vaan, pakkoliikettä ei voi hoitaa millään tavalla, muutein kun olla tekemättä sitä, esim silmien siristely.

      • kolmen lapsen äiti

        Olen juuri lukenut C.Gilbergin kirjan Touretten oireyhtymästä ja kirjasta selvisi moni muukin asia.
        Lapseni ovat jo aikuisia. Pojallani on lapsesta lähtien ollut nykimishäiriö, toisella tyttärelläni pakko-oireinen häiriö murrosiästä lähtien ja kolmannella oli murrosiässä vuoden verran syömishäiriö. Lapset ovat kyllä menestyneet hyvin elämässään oireistaan huolimatta.
        Näitten moninaisten oireitten taustalla onkin perimä, vaikka oireet ilmenevät heillä eri tavoin. Suvussa on molemmilla puolilla aika pienimuotoisena ollut oireita, mutta lapsillamme oireita on enemmän.

        Kirjasta luin, että nykimisoireet johtuvat hermoston poikkeavasta toiminnasta. Psykologiset ja sosiaaliset tekijät eivät aiheuta oireita, mutta ne voivat laukaista, pahentaa tai ylläpitää niitä.

        Hyvä kirja tämä Gilbergin kirja, se ei käsittele ainoastaan Tourettea. Suosittelen.


      • asdfvasdcvsdf

        Minusta se Leena Hefnerin esittäjä siristelee silmiään aika usein


    • Hyvää elämää

      Poikaystävälläsi on todennäköisesti Tourette. Tähän on olemassa helpottavaa lääkitystä. Diagnoosin tekee yleensä neurologi tai psykoneurologi. Ei vaikuta älykkyysosamäärään ...
      Epäilen että pojallani on sama. Lue netistä Tourettemiehen elämää.

      • vaimoke

        Minun miehellä on myös pakkoliikkeitä. Esim jos hän alottaa syömisen ja ottaa veitsen ja haarukan käteensä voivat kädet tehdä pari terävää nykäystä pystysuunnassa. Joskus on kasvojen ja pään eteenpäin nykimistä ja joskus pitää naksuttavaa ääntä suullaan.
        Sitten olen huomannut että esim suihkussa hiustenpesu operaatio on aina joka kasvonpiirrettä myöten samanlainen.
        Minua nämä ei haittaa, eikä ilmeisesti häntä itseäänkään. En ole kehdannut kysyä, että onko hänellä aina ollut näitä oireita, vai vasta aikuis iällä. Emme ole muutenkaan keskustelleet koko asiasta. Luulen että se olisi hänestä hyvin kiusallista.


      • Anonyymi

        Pakkoliikkeet ei ole tourette itselläni on pakkoliikkeitä ja niihin voi vaikuttaa jos kunnolla haluaa mutta touretessa tulee enemmän liikkeitä ääniä ja muuta ja niihin ei voi vaikuttaa


    • Liinulip

      EI OLE välttämättä tourette. Pakkoliikkeitäkin kahta erilaista. Tourette on lihasnykimistä ja tahdonalaisen toiminnan ulkopuolella. Toisenlaisia pakkoliikkeitä taas ovat OCD http://fi.wikipedia.org/wiki/Pakko-oireinen_häiriö jolloin liikkeisiin kyllä pystyy itse vaikuttamaan, jos on tahdonvoimaa. Liike ei lähde automaattisesti mistään hermosta, vaan kulkee ensin ajattelun kautta. Ahdistus aiheuttaa OCD:tä. Myös hyvä olo voi aiheuttaa. Kun ahdistuu siitä, että on hyvä olo. Kyllä, kuulostaa ristiriitaiselta ja sitähän nuo pakkoliikkeet ovatkin.

      • minsku22

        Menkää hyvät ihmiset lääkäriin, sitä kautta saatte lähetteen esim neurologille. Kannattaa tutkituttaa mistä johtuu, ei ole aina kyse Tourettesta tai OCD:sta.


    • 0 Wish Mime

      itsellänikin on pakkoliikkeitä, joten elän omissa oloissani, tulen elämään koko loppuikänikin varmasti. en kehtaa liikkua kaduilla.

    • nuuuurse

      Poikaystäväsi saattaa kärsiä ahdistuksesta, jota hän koettaa vähentää liikkeillä.... ota rohkeasti asia puheeksi hänen kanssaan.

    • remulus

      itselläni on ollut niitä 40v .käytän jalkoja yhdessä kävellessäni, lukiessani joudun laskemaan sanoja, "blinkkaan "silmiäni vähän väliää . usein joudun katselemaan tiettyihin paikkohin ollessani kaupan kassalla, ym paikoissa. olen kuullut että jos äiti käyttää alkoholia odottaessaan lasta, niitä voi tulla. siksi minua kiinnostaisi tietää, käyttikö poikaystäväsi äiti alkoholia odottaessaan häntä? jos ei käyttänyt, se lohduttaisi minua, eikä tarvitsisi jossitella tyyliin,:" olisiko minulla niitä jos ei olisi käyttänyt?" ts. ei tarvitsis syyttää äitiäni, joka on jo kuollut.

    • sdfasdf

      Miten ihmeessä hampaita voi naksutella, eihän niissoo niveliä niinku sormissa. Tarkotit varmaan että se naRskuttelee hampahiaan.

    • asdffzsdvsdfb

      Voi olla myös pakkoajatuksia ja pakkopuhumista, kuten päivittäistä kiroilua. Ei oo vuodessa montaa semmosta päivää joina en ite kiroilisi sanallakaan.

    • Jameri

      Päihteet,unettomuus, kofeiini, stressi ja punttitreenit ( liian usein treenaaminen/liian kovaa ja liian pitkään ilman kevyitä viikkoja ) ainakin aiheuttavat joillakin pakkoliikkeitä, koska kaikki ed.mainitut rasittavat hermostoa. Ei tarvi mitään lääkkeitä vetää, hiilihydraateista aivot saa energiaa ja hillitsevät pakkoliikkeitä. Eli reilusti hiilaria vaan ruokavalioon niin hermosto toimii.

    • Apuatarvis

      Itsellä ainakin on tourette joka aiheuttaa ticsejä eli pakkoliikkeitä. Minulla on myös ocd ja ADHD, olen 23 vuotias mies. Ja kyllä, elämä näiden kanssa on raskasta.

    • Ogelma

      Minulla nenäni alkaa nykiä ja näytän aivan porsaalta ja kaikki kyselee miksi teen niin mutta en osaa sanoa

    • Anonyymi

      Itelläkin on tic ja tourette oireet eli nykimistä.

      Kävely tuntuu älyttömältä, kävelen siis normisti mutta jostain syystä mun vasen jalka siirtyy vinottaissuuntaan eli mun varpaat osoittaa oikeeseen suuntaan.

      Tämäkin, kun vaihdan suuntaa mun jalat kääntyy mutta mun täytyy riuhtaistaemun vyötäröstä ylöspäin olevaa kehoa samaan suuntaan.

      Mulla on myös seuraavat oireet.

      - suun pitäminen auki
      - sormien ja käsien kouristelu
      - ajattelen tyypin mun edessä ja kun se sanoo jotain vastaan takaisin hiljakseen
      - ennen oli hengityksen pidättäminen.
      - Itsekseen rähkimistä eli vaikea selittää.
      - ja itsekseen lyömistä
      Ja nii ees päin monta muutakin.

    • Anonyymi

      Kyse voi olla dystoniasta se aiheuttaa pakkoliikkeitä. Se on neurologinen sairaus. Niitä liikkeitä ei voi itse päättää milloin ne tulevat. Goiglaa dystonia. Lähete tulisi saada neurologille.

    • Anonyymi

      Autokoulussa oli yhdellä pakkoliikkeitä, hiukan pelottavaa olla kyydissä.

    • Anonyymi

      Lukekaa netistä tic- liikkeet. Osittain on geeneissä, ainakin vaimoni suvussa. On ominaisuus, jolle henkilö itse ei voi mitään.
      Ei vaikuta mitään onko korkeasti koulutettu vai ei. Älykäs tai ei.

      • Anonyymi

        Marinilla ei oo mitään pakkonylkytyksiä . Se on valetta !


    • Anonyymi

      Perkele ku vituttaa itelläki on pakko liikkeitä kolauttelen hetken välein hampaita yhtee voimakkaasti ja päätä heiluttelen ja niskanki kanssa on ongelmia myös on niiskuttaminen ja hassujen äänten tekeminen kurkulla en tiiä miten saisin nää loppumaan se on vähän niikuin olisis hiuksi silmällä sen vaan haluu ottaa pois mutta sen voisi jättää siihen silmälle ärsyttämään itteään

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8855
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2643
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      129
      2380
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1999
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1746
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1550
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1497
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1427
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1296
    10. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      5
      1227
    Aihe