Vedenpaisumus-kertomukset "pitää pintansa"

Tommi

Ja on edelleen kovia juttuja,vaikka evoluutit kovasti yritti toista väittää.

Kimnice se yritti selittää,että noita kertomuksia esiintyy vain ja ainoastaan alueilla,jotka ovat tulville alttiita. Olisiko hällä antaa mitään kunoon lähdettä mututuntumansa tueksi. Minullapa on ainakin heti vetää hihasta tällainen lähde

http://koti.mbnet.fi/jrambon/SVL19-2006.html

,josta kannattaa lukea ainakin aivan loppupuolella oleva "Vedenpaisumuslegenda, Havaiji",vaikka ei sitten muuta jaksaisikaan lukea tästä täynnä asiaa olevasta kirjoituksesta(Ei ole minun teksti,jos sitä kuvittelette).

Jännä on erityisesti huomata,että kertomuksessa esiintyy vedenpaisumuksen lisäksi sattumana sopassa syytös ensimmäistä ihmisparia kohtaan, mikä - kuten paikan evoluutit hyvin tietävät - SOPII TAAS TÄYDELLEEN YHTEEN RAAMATUN KUVAUKSEN KANSSA MUINAISUUDEN TAPAHTUMISTA!!!

11

1133

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ongelma...

      Hassua sinänsä, että Havai'a ei sovi
      Raamatulliseen maailmankuvaan, sillä se
      sijaitsee "maailman laidan" tuolla puolen...

      Se, että Raamattu ja "kiekon" muotoinen maailma
      yhdistetään toisiinsa on seikka jonka opit
      kirkkohistoriasta. Raamatun seurakuntien
      alkuaikoina oli tosiaankin yli tuhat vuotta
      kestänyt ajanjakso, jolloin maata pidettiin
      litteäni koska Raamatussa niin ilmoitettiin.

      • Tommi

        sontaa.

        En ole juuri näin typerään väitteeseen edes viitsinyt paneutua,mutta tiedän,että vasta valistusajalla kehitettiin kristinuskonvastainen myytti,jonka mukaan keskiajalla katolinen kirkko ja sitä ennen aina alkukirkkoon asti uskovat olisivat muka luulleet Maata litteäksi.

        Kun Raamattua luetaan ainakin alkukielellä,niin siellä ei missään kohden väitetä mitään tuollaista. Mutta pliis,ei älkää yrittäkö nyt muuttaa puheenaihetta siihen pois teille erittäin kiusallisesta Hawaijin vedenpaisumuskertomuksesta,joka pikemminkin kuin kertomus on historiallinen kuvaus.


      • ongelma...
        Tommi kirjoitti:

        sontaa.

        En ole juuri näin typerään väitteeseen edes viitsinyt paneutua,mutta tiedän,että vasta valistusajalla kehitettiin kristinuskonvastainen myytti,jonka mukaan keskiajalla katolinen kirkko ja sitä ennen aina alkukirkkoon asti uskovat olisivat muka luulleet Maata litteäksi.

        Kun Raamattua luetaan ainakin alkukielellä,niin siellä ei missään kohden väitetä mitään tuollaista. Mutta pliis,ei älkää yrittäkö nyt muuttaa puheenaihetta siihen pois teille erittäin kiusallisesta Hawaijin vedenpaisumuskertomuksesta,joka pikemminkin kuin kertomus on historiallinen kuvaus.

        En yritäkkään kääntää suunta, huomautin
        vain...

        Valistus muuten sijoittui 1800-luvulle
        mutta on kuvataiteesta löytyy materiaalia
        jo vuodelta 1000, missä maa kuvataan litteäksi...

        Tiedon lähteenäni on Kirkkohistorian aikakirja
        sekä Maailman Taidehistoria
        (en ole varma oliko kyseiset kirjasarjat juuri
        tuolla nimellä mutta voin lähettä tarkemmat
        tiedot kun löydän)...

        Ja muuten jos se on kertomus, niin se on yhtä
        pätevä kuin Kalevala, joka on sekin vain
        kertomus eikä historiaa.


    • hei

      palaisitkos jo sinäkin tänne 3000 luvulle, kiitos.

    • Antti..

      Tuo havajikertomus kuulostaa siltä että se olisi tullut ulkopuolisen (kristillisen) kulttuurin tuomana ja sitä kautta sulautunut havajilaiseen folkloreen (A Study of Late 19th Century Hawaiian Stories).. eli siis tuohon aikaan kristinusko oli vaikuttanut jo vuosisatoja Havajilla.

      Tarina ei sen sijaan kerro onko alkuperäisessä paikallisessa folkloressa vastaavanlaisia kertomuksia. Yhteiskunnallinen konteksti muuttaa myös suullisen perinteen kaltaisekseen, myös tämänkaltaiset tarinat.

      Sivusto jonka linkin annoit vaikuttaa myös muutenkin todella epäilyttävältä. Et kai usko tällaiseen??! Olet heikoilla jäillä.

      Hare Krishnat uskovat että ihmiset ovat eläneet ennen nykyistä aikakautta 1000 vuotiaiksi. Ja sitä ennen 100 000 vuotiaiksi. Uskotko tähän? Sivusto ainakin näyttää uskovan.

      Valheellisin väite on seuraava:

      "Vedenpaisumus -legendoja on kerätty maailmalta vielä nyt, tuhansia vuosia tapahtuman jälkeen lähes 300 kpl eri kansanheimojen ja kielten keskuudesta.Monet em. legendoista ovat lähes täysin yhteneväisiä Raamatun ilmoituksen kanssa ja niitä löytyy ympäri maailmaa aina pohjoisen eskimoista Australian aboriginaaleihin."

      Sivusto väittää vedenpaisumuslegendan olevan kautta maailman Raamatun kertomuksen kaltainen. Kuten aikaisemmin on tullut ilmi, jokien ja järvien tulviessa on kautta maailman erilaisia vesiin liittyviä uskomuksia ja folkloristiikan kertomuksia syntynyt.

      Se on täyttä paskaa tieteelliseltä kannalta, että (anteeksi, tiede ei käytä tällaista ilmausta, mutta minä käytän, rajansa valheellisuudellakin ja valikoivilla lainauksilla) vedenpaisumustarinat yhtenisivät Raamatun tarinan kanssa.

      Monet vain liittyvät veteen. Monet taas ovat värittyneet kristillisen kulttuurin vaikutuksesta, kuten tämä todella myöhäiseltä ajalta (1800-luvun lopulta) oleva havajilainen kertomus osoittaa. Se ei kovin alkuperäinen enää voi olla.

      Ja monilla kansoilla taas ei moista tarinaa olekaan - sivusto valehtelee ja sinä sitä kautta.

      Riittääkö muutama tarina sinulle todistamaan koko maailmankuvasi? Olet heikoilla jäillä.

      • arkeologia

        Antti.."Sivusto väittää vedenpaisumuslegendan olevan kautta maailman Raamatun kertomuksen kaltainen. Kuten aikaisemmin on tullut ilmi, jokien ja järvien tulviessa on kautta maailman erilaisia vesiin liittyviä uskomuksia ja folkloristiikan kertomuksia syntynyt."

        Tutkijoiden mielipiteet vanhimpien luomis- ja vedenpaisumuskertomusten kirjoittamisen ajankohdasta vaihtelevat. Eri aikakausilla samaa kertomusmateriaalia mukautettiin tai muokattiin toisiin tarkoituksiin tai irrotettiin alkuperäisestä kertomuksesta jne. Esim. Kalevalasta löytyy runoja eri aikakausilta (myös kristilliseltä) mutta myös muinaista materiaalia on jäljellä. Esim. muinaisegyptiläinen mytologia saattaa olla Lemminkäisen virren alkulähteenä (Osiris-myytti 3000 eKr.). Tai käsitys Tuonelan virrasta ja Manalan joesta liittää suomalaisen perinteen Keski-Aasian kulttuuripiiriin (kirjasta "Kalevalan mytologia", Juha Pentikäinen).
        Pentikäinen on kai ensimmäisiä tutkijoita, joka alkoi uskontotieteen keinoin tutkia Kalevalaa.

        Tässä alla on erään vanhan testamentin tutkijan (William H.Shea) näkemys 1. Moos. 1-9 lukujen kirjoittamisen ajakohdasta ja miten tämä teksti liittyy ajallisesti kahteen muuhun vastaavaan kertomukseen:

        http://www.grisda.org/origins/11009.htm

        "Mesopotamialaiset (sumerilainen ja akkadialainen) "luominen-vedenpaisumus"-tekstit yhdistyivät yhdeksi kokonaisuudeksi jo toisen vuosituhannen keskivaiheilla. Koska yksittäisiä tekstejä ensimmäiseltä vuosituhannelta on otettu pois tekstiyhteydestään ja käytetty toisiin tarkoituksiin, parhaimmat Raamatun "luominen-vedenpaisumus"-kertomukselle rinnakkaiset tekstit tulevat kertomusrunouden alkuperäisteksteistä samalta aikakaudelta. Näiden vastaavuussuhteiden perusteella voidaan päätellä, että Raamatun kertomus on peräisin samalta aikakaudelta.

        I. The Sumerian Creation-Flood Story; the Eridu Genesis, ca. 1600 B.C.
        II. The Akkadian Creation-Flood Story; the Atra-hasis Epic, ca. 1600 B.C.
        III. The Hebrew Creation-Flood Story; Genesis 1-9


        Jos mesopotamialainen "luominen-vedenpaisumus"-kertomus sijoitetaan 1600 eKr. ja Raamatun "luominen-vedenpaisumus"-kertomus (joka on sisällöltään ja kirjoitustyyliltään samanlainen) sijoitetaan 600 eKr. ja näin muut yksittäiset "luominen-vedenpaisumus"-kertomukset jäisivät näiden kahden väliin niin tälläinen ajoittaminen olisi melko poikkeuksellista ja epätodennäköistä. Raamatun 1. Moos. 1-9 sopii parhaiten siihen aikakauteen (1600 eKr.) jolloin tämän tyyppistä kirjallisuutta kirjoitettiin.....

        ...Hellenistisellä aikakaudella on hyvä analogia tähän tilanteeseen. Hellenismi vaikutti Lähi-Idän kulttuureihin, monet muutokset aiheuttivat kaihomielisyyttä "kultaiseen aikakauteen". Kolme hellenististä historiankirjoittajaa - egyptiläinen Manetho (n.220 eKr.), babylonialainen Beossus (n. 340-270 -kirjoitti myös Babylonian historian, josta säilynyt katkelmia) ja bybloslainen Philo -yrittivät uudelleen kaapata sanoiksi vastaavien kulttuureiden menneen historian.

        Samalla tavoin ehkä eri historioitsijat myöhäiseltä 17. vuosisadalta eKr. yrittivät samanaikaisesti kirjoittaa muistiin sen "luominen-vedenpaisumus"-kertomuksen, joka sinä aikakautena oli saatavilla.

        Kun kerta muinaisen maailman kertomukset ovat todistettu olevan asianmukaisia raamatullisen materiaalin ymmärtämisessä (monissa muissa tapauksissa ovat olleet käyttökelpoisia) niin raamatullinen kertomus (1.Moos. 1-9) pitäisi kuulua samalle vuosituhannelle niiden kanssa eikä sitä pitäisi "työhypoteesilla" erottaa näistä yhdellä vuosituhannella...


    • hihhulidetektori

      Kuinka vanha tuo Havaijin kertomus mahtaa olla? Tekstissä sitä ei sanottu, eikä tuollaista alkuperäisteosta taida olla helppo löytää.

      Vedenpaisumuskertomus sopii hyvin Tyynenmeren alueen kulttuureihin. Alueellahan on todistetusti tapahtunut useita tsunameja, joissa kokonaiset saaret ovat tuhoutuneet.

      Toisaalta VT: vedenpaisumustarina on kopio muista vanhemmista tarinoista. Se, että noita tarinoita esiintyy erityisesti alueilla, jotka ovat alttiita erilaisille luononkatastrofeille, on fakta.

      Miksi muuten egyptiläiset ja mesopotamialaiset eivät tunne vedenpaisumuslegendaa? Heidän kirjoitettu historiansa sentään ulottuu kauemmas kuin mitä on VT:n vedenpaisumuksen oletettu ajankohta.

    • Niin, tuokin tapahtui saarella, jota on koetellut esim. tsunamit. Toisekseen tuo on Raamatun vedenpaisumuskertomusta vastaan:

      -Eri jumala kyseessä
      -Eri henkilöt kyseessä
      -Erilainen pelastautumistapa
      -Eri syy tulvalle
      -Eri määrä ihmisiä kyydissä (tässä viisi)
      -Päähenkilö ei ollut hyvä..

      http://www.talkorigins.org/faqs/flood-myths.html
      Tuolla on listattuna noita tarinoita.
      ---
      Toisekseen erilaisia vieraiden planeettojen älyjen vierailemisia täällä on kuvailtu ja kuvitettu aikojen saatossa melkein aina. Tekeekö nämä kertomukset näistä tapauksista tosia? Ei tee.

      Samaten menninkäisistä on vastaavia, Loch Nessistä jne.
      ---

    • Joten miksi te valikoitte rusinat pullasta..

      http://www.talkorigins.org/faqs/flood-myths.html#Hawaii

      Engl.kielessä luettuna juuri tuossa tarinassa kristilliset sanat "sin", "evil" ja "prayed" pomppaa silmään ikäänkuin kristillisen vaikutteen merkkinä.

      Captain Cook löysi Hawaijin 1778 ja vietti siellä jonkin aikaa .. ja palasi uudelleen 1779
      talven ajaksi. Voi aatella että jo tällöin tai pian tään jälkeen Raamatun Nooan tulvatarina on tehnyt saariston asukkeihin hyvin suuren impactin..

    • Olly

      Raamattu on pelkkä aikansa novelli, eikä mitään jumalaa ole olemassa. Sen kun muistat, niin evokin maistuu paremmalta.

      • tieteellinen

        "Raamattu on pelkkä aikansa novelli"

        Todista tämä "työhypoteesi" tieteellisesti.

        Voisit varmaan kirjoittaa Pro Gradun aiheesta mutta vain asianmukaisessa tiedekunnassa esim. teologisessa tdk:ssa. Biologisella laitoksella tuskin onnistuisit vakuuttamaan proffalle, että "Raamattu on pelkkä aikansa novelli"-aihe olisi biologisesti ajankohtainen ja tuottaisi uutta tietoa biologiseen tutkimukseen. Eikä edes biokemialla nääs...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      136
      1583
    2. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1182
    3. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      101
      1180
    4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      80
      1064
    5. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      188
      882
    6. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      39
      799
    7. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      89
      772
    8. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      78
      762
    9. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      73
      694
    10. Naantalissa kohahtaa

      Yli 4 vuotta puhelimeen, tietokoneelle murtautumista sekä Whatsapp urkintaa Naantalissa hakkeritiimin jäseniä
      Naantali
      135
      657
    Aihe