Kosto, oikein vai väärin?

FurNoctis

Onko kosto mielestänne hyvä vai huono asia?

perusteluja kiitos. :)

18

3099

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • en tuhoavaan.

      Eli toisin sanoen voittaa viha rakkaudella. On sanonta, että kostoa haluava ihminen voi kaivaa valmiiksi kaksi hautaa, toisen sille jolle aikoo kostaa ja toisen itselleen. On mullakin tätä raivoa ja patoutunutta vihaa aivan helvetisti vieläkin sisällä, mutta en silti halua kostaa kenellekään, koska ei se auta mitään. Käytän senkin vihaenergian positiiviseen, rakentavaan toimintaan, esim. liikuntaan, jolloin voin olla taas tyytyväisempi itseeni ja omaan kroppaani. En nauti muiden kärsimyksestä, olen mieluumminkin masokisti.

      • Koston Muumi

        Niin se vain menee. Jos joku murhaa jonkun, ottaa valtiokoneisto koston hoidettavaksi. Erilaisten sopimusten kautta ollaan päädytty siihen, että kostoksi riistetään murhaajan vapaus tietyksi ajaksi.


      • Onneksivaltiohoitaa

        Oikeassa elämässä sanktioita ei kutsuta kostoiksi. Valtio rankaisee murhaajia. Joku murhatun omainen sen sijaan saattaisi kostaa murhaajalle. Voisi käyttää ns. omantuntonsa lakia; silmä silmästä, hammas hampaasta ja siihen suuntaan.


    • XTale

      En näe esim murhaajan murhaamista millään tavalla oikeutettuna. Se näyttää ainoastaa sen, että emme ole yhtään parempia itse murhaajan kanssa.

      Jos kostamme pahan pahalla, niin siitä tulee hyvin helposti kierre, joka satuttaa niitäkin ihmisiä jotka eivät ole asiaan millään tavalla osallisia.

      Kun Jeesus sanoi, että "rukoilkaa vihamiestenne puolesta. Se on kuin keräisi tulisia hiiliä hänen päänsä päälle", niin Hän antoi ihanan esimerkin ihmisille elää sovussa kaikkien kanssa, mikäli se meistä riippuu.

      Moni käsittää tuon raamatun kohdan väärin, mutta teologisesti ja kulttuurillisesti asiaa katsottuna näemme asian täysin uudessa valossa.

      Kun ihmiset olivat töissä pelloilla, niin he tekivät töitä hyvin aikasesta aamusta iltamyöhään asti. Sitten kun he tulilivat pois töistä, niin he olivat hyvin väsyneitä, mutta silti piti aloittaa tulen tekeminen ja odottaa niin kauan, että poltetut puut muuttuisivat hiiliksi. Vasta sen jälkeen he voisivat alkaa tekemään ruokaa. Sitten kun ruoka oli tehty ja syöty, niin jo piti lähteä jo töihin. Siinä harvoin ehti edes nukkumaan tai lepäämään.

      Jos naapurit olivat riidoissa, niin sopu tuli kyllä kerralla, kun toinen osapuoli kantoi naapurilleen hänen töistä päästyään valmiita kuumia hiiliä ikäänkuin lahjana hänen päänsä päälle. Tällä tavoin naapurille jäi ruuan laiton ja syömisen jälkeen aikaa nukkua vielä yö unet ennen töihin lähtöä.

      Haluan ainakin yrittää elää noilla säännöillä, sillä vihassa ja katkeruudessa eläminen syövyttää omaakin elämää. Ei vain toisen!

      Siunausta

      • tepa

        Raamatun kanta on yksiselitteinen: Jeesus itse sanoo: "Mutta jos te ette anna anteeksi, niin ei Isännekään, joka on taivaissa, anna anteeksi teidän rikkomuksianne. Jos me emme saa Jumalalta anteeksi meidän vääriä tekojamme, ei meillä ole mitään toivoa pelastuksesta ("päästä taivaaseen"). Joten; onko meillä muuta mahdollisuutta ?


    • EeroR

      Tarkoitan kostolla väkivaltaa (tai muuta vahingon aiheuttamista), joka toteutetaan vastareaktiona itse koetulle vääryydelle.
      Eräs äärimmäinen esimerkki kostosta on mielestäni se, kun Raamatun Jumala syöksee vääräuskoiset rajattomaksi ajaksi helvettiin kostona rikoksista, joiden vaikutukset ovat rajalliset.
      Tällainen kosto on minusta yleensä väärä ja tuhoisa asia.

      Tarkoitan rangaistuksella väkivaltaa tai muuta toimintaa, jonka tarkoituksena on estää tapahtuneen vääryyden toistuminen. Rangaistuksen uhalla voi olla myös ennaltaehkäisevä merkitys. Tällaisia rangaistuksia ovat (tai ainakin niiden tulisi olla) esim. valtioiden lakien mukaiset rangaistukset lakien rikkomisesta. Oikein mitoitettu rangaistus on yleensä hyvä asia.

    • kostaja

      Väärinhän se on mutta oi, niin suloista.

    • profossi

      Kaikki oikeus perustuu kostolle eli retribuutiolle. Järjestäytymättömässä yhteiskunnassa kostajana toimii rikoksen uhri tai hänen omaisensa, järjestäytyneessä yhteiskunnassa valtiokoneisto ja oikeuslaitos ottaa kostajan roolin.

      Siksi oikeuden symboli on vaaka: rikos ja siitä seuraava kosto (rangaistus) ovat tasapainossa eli yhtäsuuret. Tähän perustuu lex talionis: silmä silmästä, hammas hampaasta. Näin rajoitetaan koston laajuutta ja estetään vendettan kierteen syntymistä.

      Mielestäni henkilökohtainen kosto on täysin oikeutettu ja hyvä asia silloin, jos yhteiskunta ei joko kykene tai halua toimia kostajana eli rankaista rikollisia tai rankaisee heitä liian lepsulla kädellä. Liika humanismi on sairautta.

    • Elämme, ja olemme eläneet tai tämä maailma on elänyt jo 2000 vuotta Uuden Testamentin, Uuden Liiton ajassa. Siksi ei enää tule kostaa. Vaan rakkauden kaksoiskäsky on tärkein.

      27.Mies vastasi: "Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi, koko voimastasi ja koko mielestäsi, ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi."
      [Jumalan Kansan Raamattu: Luuk. 10:27]


      8. Älkää olko kenellekään muuta velkaa, kuin että toisianne rakastatte. Joka toista rakastaa, on lain täyttäjä.

      9.Nämä käskyt: "Älä tee huorin, älä murhaa, älä varasta, älä himoitse," ja mikä muu käsky tahansa, ne kaikki sisältyvät tähän sanaan: "Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi."

      10.Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. Näin rakkaus täyttää lain.
      [Jumalan Kansan Raamattu: Room. 13:8-10]

      http://www.jeesusonherra.net/

    • aewwwwwwwwwwww

      adsssssssssssssssssssssssssssss

    • Kovaa vastaan pitää joskus laittaa kova asioiden muuttamiseksi. Monesti erittäin tehokas tapa lopettaa koulukiusaaminen olisi pistää kiusaajaa pataan. Syy tähän ei kuitenkaan ole kosto vaan sosiaalisten suhteiden pakottaminen uuteen asemaan.

      Kosto ei siis itsessään ole oikein. Murhaajan lukitseminen linnaankin on useimmiten ihan turhaa ja vain pahentaa tilannetta. Kosto toki on ihmimillistä. Maallikkokehityspsykologiallani väitän että kosto usein palautta sosiaaliset suhteet oikeammalle tolalle, kun konkreettisesti näytetään että meidän nenille ei hypitä. Siitä huolimatta väitän että kosto ei itsesään ole koskaan kostona hyväksyttävä. Not ought form is.

    • Oikeinväärin

      Kostoa käyttävät keinonaan vain sellaiset, jotka eivät muuta keksi. Ts. ymmärrys ja käsityskyky eivät kovin kauas yllä, mielikuvituksesta nyt puhumattakaan. Oikeus on kärsivällisten ihmisten puuhaa.

    • ttff

      Kostaminen on tietenkin väärin, mutta on ihmisiä, joiden on pakkomielteisesti kostettava jokaikinen "vääryys", jonka kohteeksi on joutunut. "Vääryydentekijä" ei ehkä itse lainkaan tiedä tehneensä mitään "vääryyttä" toista ihmistä kohtaan.
      Sen vuoksi minun mielestäni ihmisten pitäisi ehdottomasti aina ensin yrittää puhua keskenään, siis heidän, jotka kuvittelevat joutuneensa vääryyden kohteeksi ja vääryydentekijän.
      Se on kaikkein typerintä, mitä voi tehdä, on alkaa kostamaan jollekin tämän tietämättä, alkaa selän takana juonittelemaan ja kieroilemaan, mustamaalaamaan ja vainoamaan, eikä ikinä puhu asiasta mitään kostonsa kohteelle vaan teeskentelee tämän ystävää. Tällainen toiminta on ns. käärmeen ystävyyttä.

    • Anonyymi

      IHAN OIKEIN KOSTAA KAIKILLE KUSIPÄILLE. KIROTA NE ALIMPAAN HELVETTIIN! TOIVOA KARMAN VOITTAVAN! SELLAINEN KOSTO! KYLLÄ SE KARMA TIEN LÖYTÄÄ KAIKKIEN VÄÄRINKOHTELEVIEN LUO !

      • Anonyymi

        Kuka täällä on sanomaan yhtään mitään mistään onko väärin vai oikein jos ei tunne asioita pintaa syvemmin .Jos jotakin ihmistä kohtaa elämä koko ajan näyttää nurjaa puolta .Mutta sitten on niitä oikeamielisiä joilla elämä on ollut niin hyvää eikä ole sattunut mitään eihän he edes tiedä elämästä mitään . Kyllä on kosto vilahtanut mielessä enkä häpeä sitä yhtään Se voi jollekin olla uistutus jostain kun ei ole ennen
        huomannut omaa typeryyttään .


    • Anonyymi

      Väärin ehdottomasti.

    • Anonyymi

      Kosto ihmiseltä ihmiselle on mielestäni ehdottomasti väärin, koska se aiheuttaa vain lisää kärsimystä toiselle ihmiselle. Osa kostoa janoavista ihmisistä ei edes tiedosta täysin, mitä tekee kostoa suorittaessaan, kuten kristittyjä uskonsa ja uskontonsa tähden sähkötuoleihin pistävät ja murhaavat poliisit Kiinassa.

      Sen sijaan vankeusrangaistukset ja yhdyskuntapalvelukset esim. Suomessa suoritetuista seksuaali-, talous- ja väkivaltarikoksista ovat mielestäni oikeudenmukaisia, koska niillä pyritään suojelemaan muita ympärillä olevia ihmisiä. Myös itsensä tai toisen ihmisen sanallinen puolustaminen esim. kiusaajia vastaan ja henkinen tukeminen ovat okei, eikä mielestäni tällaista puolustamista voi luokitella kostoksi.

      Se, että lyö toista nyrkillä takaisin tai alkaa riidellä ja väitellä asioista, on jo kostoa. Väittelyissä yleensä molemmat/kaikki osapuolet haluavat olla oikeassa, eikä lopputuloksena usein ole mitään muuta kuin paha mieli.

    • Anonyymi

      Kosto on huono asia jos tekee fyysisesti
      Psykologisesti se voi olla molemmille vain hauskaa.
      Älä kosta koska se on idioottimaista ja typerää.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1545
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1016
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      975
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      937
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      860
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      694
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe