Mitä olivat "hämyt"?

"nuorukainen"

Kun joskus muinoin oli noita musiikkimaun mukaisia ryhmittymiä Suomessa (varmaan muuallakin)... punkkarit, diinarit, discohileet etc... Aina mainitaan myös hämyt, joita ilmeisesti kaikki vihasivat. Millaista porukkaa nuo hämyt sitten olivat ja minkälaista musiikkia he kuuntelivat (jos se edes musaan liittyy)?

Olisi mukava tietää, kun veteraanirokkarien muisteloissa tuo sana tuntuu usein tulevan esille. Kysynpä täältä koska jostainhan se on historiaakin opittava.

18

9919

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • MiracleMike

      Hämyillä ei kai ollut suoranaista lajityyppiä musassaan, elleivät jotkut uriah heepit. Mainitunlaiset orkesterit lienevät yksi johtolanka.

      • Anonyymi

        Raggarit oli hämyjä, niillä oli letissä briskiä ja joskus olivat viskipäissään.
        Perseensä alla oli Java.


      • Anonyymi

        Progemusaa, "usvaa putkeen" menoa.
        Ville Komsin luontofanien näköisiä tyyppejä.


    • LittleRedRidingHood

      hämyt ei kuulu mihinkään tiettyyn musikkimaun ryhmittymiin, olivat vaan epämääräisiä hämyjä.En kyllä itse asunu suomessa sillon mutta kuulin usein festareilla tuon sanan.Mulla tulee Leskisen Juice mieleen hämystä.Asuin 80-luvulla Tampereella ja kuulin usein Pellonpään suusta tuon sanan Tillikassa.

    • olivat "hämärää???

      porukkaa? Muistaakseni joskus 70-luvulla puhuttiin hämyistä ja poppareista. Diinarit ovat varmaan jostain 50-luvulta (nimitys perustui tod. näk. James Deaniin, 24 v. kuolleeseen jenkkinäyttelijään, jota ruvettiin idolisoimaan traagisen kuoleman vuoksi?).
      Popparit siis kuuntelivat 70-luvulla ns diskomusaa ja puketuivat muodikkaasti ja suht siististi. Hämyt diggailivat undergroundia ja just ehkä Black Sabbathia ja muuta raskaampaa rockia. Hämyt yhdistettiin usein myös huumeisiin ja pukeutuminen ja elämäntyyli yleensäkin oli aika boheemia. Popparit ja hämyt tietenkin inhosivat toisiaan ja hämyjä muutenkin vähän "aliarvostettiin?;o). Itse styylasin jonkin aikaa hämypojan kanssa, mutta se päättyi kyyneliin, no ei nyt sentään, mutta eroon kuitenkin. Hämyt muistuttivat mielestäni 90-luvun grungisteja ulkoisen habituksensa vuoksi, sekä viehtymyksensä huumeisiin ja undergroundiin.

    • kuuntelivat

      progea, folkia ja hippimusaa. Eräänlaisia jälkihippejä hämyt siis olivat. 70-80-luvun taitteessa hämyjä kutsuttiin myös liimoiksi (liimatukka). Hämyjä vihattiin tuolloin, koska proge oli siihen aikaan, kun vallalla olivat punk ja rpckabilly, totaalisen epämuodikasta musaa digata. Niinpä hämyjä pidettiin outoina ja outoa musaa diggailevina tyyppeinä.

      • nuorukainen_

        Taidan siis paljastua hämyksi itsekin, sillä eihän progen voittanutta olekaan! :D Jotenkin se kaikkein suosituin musiikki ei mua ole koskaan niin viehättänytkään...

        Joka tapauksessa, kiitos vastanneille. Itse en onnistunut löytämään vastausta, kun kaikki lähteet tuntuivat pitävän termiä itsestään selvänä. Rockin historia silti kiinnostaa, ja saisi kyllä mielellään kiinnostaa enemmän muitakin nuoria. :)


      • kertoo:

        edellinen vastaus on melkein totta! hämyt eivät kyllä yleensä kuunnelleet folkia ! proge on sitä oikeaa hämymusaa. kotimaisista bändeistä esim. tasavallan pressa, wigwam, tabula rasa, haikara, kalevala ....
        "nuorukaiselle" vinkki: katso esim. kotimaisten 70-luvun alun bändien levykansia niin saat kuvan "hämyjen" ulkonäöstä. eli pitkä tukka (keskellä päätä jakaus), jonkinlaista parrankasvustoa ja yleensä pitkä takki, olkalaukku, samettifarkut, huono ryhti jne...


      • nuorukainen taas
        kertoo: kirjoitti:

        edellinen vastaus on melkein totta! hämyt eivät kyllä yleensä kuunnelleet folkia ! proge on sitä oikeaa hämymusaa. kotimaisista bändeistä esim. tasavallan pressa, wigwam, tabula rasa, haikara, kalevala ....
        "nuorukaiselle" vinkki: katso esim. kotimaisten 70-luvun alun bändien levykansia niin saat kuvan "hämyjen" ulkonäöstä. eli pitkä tukka (keskellä päätä jakaus), jonkinlaista parrankasvustoa ja yleensä pitkä takki, olkalaukku, samettifarkut, huono ryhti jne...

        Jep, case is clear: olen siis hämy! ;)

        Hiukset ja ryhti ovat ainakin kohdallaan ja useimmiten jotain parranhaiventakin, kun olen liian laiska ajamaan sitä tai kovin paljon huolehtimaan niinkin toissijaisista seikoista kuin ulkonäöstä.

        No, enhän toki tarkoituksella ole luonut itselleni hämytyyliä, mutta kun se vaan näyttää parhaalta. Pidätän oikeuden porvarillistaa hiukseni myöhemmin. :P

        Komeita kavereita ovat kyllä: http://members.surfeu.fi/mmerilai/wigwam/

        Mutta musiikki on silti tärkeintä (ja S24:ään pitäisi saada progelle oma palsta).


    • 5:15

      Rokkarit eli diinarit olivat moottoripyorailijoita / jenkkiautoharrastajia, usein lukihairioisia tai muulla tavalla vajaakuntoisia. Monet heista paatyivat ajamaan jonkinlaista yhdistelma-ajoneuvoa ammatikseen tai valtion virkoihin, esim poliiseiksi.

      Diskojengi olivat talousihmisia, niita parhaiten yhteiskunnassa menestyvia.

      Hamyt olivat amerikkalaisen hippimusiikin ja Juice Leskisen kuuntelijoita, teekkareita, masturbaatio-tekniikoiden asiantuntijoita ja pahasti kiusattuja paitsi jossain landella, jossa heita olikin paljon. Olettaisin heidan olevan jonkinlaisia sosiaalikuraattoreja, konsultteja tai toimittajia tana paivana, tai EU-virkamiehia.

      Hamyihin usein sotkettiin modit, maiharia kayttaneet fiksut nuoret. Luoja meita varjelkoon. Edes stadissa ei kylla ollut kuin mina suunnilleen...

    • Gibson Gal

      Tässä joitakin muisteluja ihanalta 80-luvulta ja silloista nuorisomuotia:

      1) Rokkarit. Rokkarit kuuntelivat rock and rollia, hard rockia ja heavy rockia. Kotimaisista suosittuja olivat Hurriganes, Lemon ja Juice. Ulkomaisista suosittuja olivat Deep Purple, CCR, Led Zeppelin, Uriah Heep ja Thin Lizzy. Status Quokin kävi. Yleisin pukeutumistyyli farkut ja farkku- tai nahkarotsi. Pojilla poikkeuksetta siilitukka. Tyttörokkareita ei juurikaan ollut.

      2) Diinarit. Tunnettiin myös nimillä teddyt ja vintsat. Tämä porukka diggasi rockabillyä ja tykkäsi haastaa riitaa kaikkien muiden ryhmien kanssa. Kotimaiset bändit olivat Teddy and the Tigers, Buck Jones ja monet epämääräiset pumput, joiden soittotaito rajoittui C:hen, F:ään ja G:hen. Ulkomaisista bändeistä ehdottomia olivat Matchbox, Crazy Cavan ja kaikki 1950-luvulla tehty musiikki, jossa oli jumputtava rytmi, kimeä kitara eikä efektejä. Rankinta rockabillyä teki Stray Cats. Tukkamuoti oli torttu, rasvaletti tai ankanpyrstö. Pukeutumismuoti oli farkut joissa lahkeet käännetty, buutsit tai spittarit, nahkatakki jossa erilaisia patcheja, tytöillä farkkurotsi jossa konfederaatin palmettolippu selässä. Tytöillä pitkä tukka, farkkuhame ja kalaverkkosukkikset.

      3) Punkkarit. Kuten nimi sanoo, diggasivat punkkia eli huonosti tehtyä ja huonosti soitettua tee-se-itse -musiikkia - joskin joistakin punk-bändeistä paistoi läpi odottamaton lahjakkuus. Kotimaiset suosikit Pelle Miljooona, Eppu Normaali, Popeda ja Hassisen Kone, ulkomaisista Sex Pistols, Damned, Dead Kennedys, The Clash ja Public Image Limited. Pukeutuminen epäsiistiä, leikkivät kovempaa kuin mitä olivat - punkkarit olivat pikemminkin jatkoa hippiajan peace&love-meiningille. Hiusmuoti irokeesi tai lamppuharja, yleensä värjätty. Koiras- ja naaraspuolisen punkkarin erottaminen toisistaan vaikeaa ilman perehtymistä asiaan.

      4) Diskohileet. Kuten nimi sanoo, muodin orjia ja pintaliidon harrastajia. Diggasivat diskoa, ehdottomia suosikkeja Abba, Boney M, Village People ja muut nykyään jo autuaasti historian roskakoriin vajonneet megakokoiset päiväperhoset. Pukeutumistyyli muotivaatteet, vahva meikki ja jutut pinnallisia. Tavallisimmin tyttöjä, joitakin poikia.

      5) Modit. Uuden aallon musiikin diggaajat, monista teddyistä ja rokkareista tuli teini-iän kuohuntavaiheen jälkeen modeja. Pukeutuminen pääsääntöisesti siistiä, perusteinimäistä, farkut ja college-pusero, mokkatakki, vakosamettia jne. Musiikkina Dire Straits, Human League, Duran Duran, The Police, reggae jne mainstream.

      Ja sitten sokerina pohjalla:

      6) Hämyt. Yleensä niitä, joita nykyään kutsutaan nörteiksi. Nimi tulee siitä, että he olivat hyvin hämärää porukkaa ja diggasivat hämärää musiikkia. Hämyn tunnisti siitä, että hän diggasi progea, jazzia ja kaikkea sitä, mitä kaikki muut pitivät epämuodikkaana. Kaikki muut ryhmät kiusasivat ja inhosivat hämyjä, koska eivät ymmärtäneet heitä. Kotimaisia hämybändejä Tasavallan Presidentti, Wigwam, Elonkorjuu, Kalevala ja Piirpauke. Ulkomaisia Hawkwind, Focus, Pink Floyd, King Crimson, Van der Graaf Generator ja myöhemmin Kraftwerk. Kutsuttiin myös liimoiksi, liimatukiksi ja liimanhaistajiksi. Hämykulttuuriin yhdistettiin kannabis ja LSD, joita kuitenkin vain aniharva hämy harrasti. Tunnusmerkki pitkä tukka, parransänki, pyöreät silmälasit ja epäsiisti pukeutuminen. Lähes kaikki hämyt poikia. Tyttöhämyt muistuttivat nykygootteja, suosikkiväreinä vaalea musta, keskimusta ja tumma musta. Hämyn mukiloiminen poliklinikkakuntoon oli diinarin miehuuskoe silloin kun diinarit eivät haastaneet riitaa punkkarien kanssa.

      • hevarit

        Deep Purplea ja Black Sabbathia kuuntelivat kyllä hevarit.


      • Gibson_Gal
        hevarit kirjoitti:

        Deep Purplea ja Black Sabbathia kuuntelivat kyllä hevarit.

        1970- ja 1980-luvulla ei ollut hevareita. He olivat vasta myöhempien vuosikymmenten ilmiö.


      • olinaikanaanminäkin
        hevarit kirjoitti:

        Deep Purplea ja Black Sabbathia kuuntelivat kyllä hevarit.

        Yks mainio huomio on, että Deep Purple olisi jotain "hevirokkia" - nuu ei vaan lähinnä jotain progea ja aina on myös tämä surullisen kuuluisa riffi "smoke on the water", joka soi joka ainoassa komediaksi itseään kutsuvassa tv-ohjelmassa.

        Dundunduu- dundunduu - dundunduu - duu - ja kaikki muistaa!

        Ja tämä bändi muka hevirokkareita - nuu ei todellakaan.


    • SYDBARRETT

      HÄMYT KATOS VISSIIN 70-L LOPUSSA

    • COCKAHOOP

      niin kai. ei ainakaan sanaa ole kuullut sen jälkeen. minua sanottiin kerran hämyksi kun kuuntelin 80 luvulla manfred manns earth bandiä ! joka ei ole mitenkään hämyä. eli se on veteen piirretty viiva kuka on hämy.
      huumeiden käyttö kyllä aina on rinnastettu niihin. itse en ole koskaan edes koskenut niihin.

    • 80s-Baby

      ^^Ei voi muuta sanoa kuin että mahtavan ahdasmielistä ja onnetonta meininkiä - kuten toki ollut tiedossa jo entuudestaan. Kuulostaa aivan siltä kuin koko Suomi olisi ollut yksi suuri tuppukylä, jossa kenelläkään ei ole tilaa eikä tietä kaupunkiin. :'D

      No, onneksi en elänyt kusisella seitkytluvulla, etenkään sen loppupuolella. Vähän kiinnostaa vain, miten muutama niin hyvä ja pidemmällekin elinkelpoinen bändi kuitenkin onnistui saamaan syntynsä noina ankeina aikoina... Hyvä kun syntyivät kuitenkin. Niinhän itsekin sitten tein, kun maailma valoistui ja se "hämymusa" eli "progeilukin" tuli täysillä köökin kautta takaisin 80-luvun hienoina post-aaltoina, oltuaan sitä ennen "epämuodikasta" ehkä pari vuotta, aina punkin ja diinien kompostointiin saakka... ;)

    • Persistent

      Gibson Gal vastasi aika tyhjentävästi.
      Mutta minä kun en ole kotoisin kulttuurikehdosta eli Hesassta tai Mansesta vaan Lahesta, voinen tuoda oman käsitykseni täydennyksenä edellisiin.
      Menin raskasta rockia ja Abbaa koko nuoruuteni ihannoineena vuonna -77 inttiin Hesaan,
      Siellä stadilaiset alkovat niputtaa metä maalaisia omiin laareihinsa ja minulle valkeni että olin hämy.
      Syystä että suosikkibändini oli Purple -edelleenkin - ja sivussa meni kaikki joka muistutti musiikkia kuten Zep, Sabbath ja se Abba. Mutta riittävä määrä myös kovia progemusan nimiä. Hei. Jeff Beck, Neil Young ja David Bowie tuskin on hämymusaa?.
      Mutta koska laari oli jokaiselle löydettävä, musta tuli hämy.
      Tupakavereitani olivat Harry Chapin -fani ja punkkarikundi josta muistan Nolo&Rähjä-levyn ja sen rivot biisit.
      Meillä maalla ei ollut tuollaisia jakoja eikä Lahessa tapeltu musiikista.
      Vuonna -80 Hesassa kuulin näistä diinareista (myös fiftari-sanaa käytettiin).
      Tunnistimme heidät sellaisiksi jotka pukeutuivat niin ettei siihen kaikilla ollut varaa mutta ihailivat amerikkalaista meininkiä ja simppeliä fifties-rockia.
      Siinä sivussa olivat sitten nää rockabillyväki.
      Nää kaksi ryhmää menivät kyllä sekaisin jos ajatellaan että Teddy&The Tigers oli diinareiden sekä rokcabillyn edustaja noin musiikillsesti.
      Punk oli tullut silloin ryminällä ja ne olivat oma väkensä.
      Minä diggasin kyllä Teddyjäkin.
      Soittonsa kun oli samaa tasoa kun meidän omallakin bändillä eli levyjänsä en koskaan ostanut.
      Hämyt olivat heitä jotka kuuntelivat vähän edistyksellisempää musiikkia.
      Musiikkia jota musiikkikorvattomat eivät kykene sulattamaan.
      Hämyt myös pukeutuivat toisin kuin painostuksen alle jääneet diinarit, tedit ja rokkapillerit.
      Hämyt pukeutuivat vaan.
      Huumeita ei hämyjen maailmaan Suomessa kuulunut sen enempää kuin muutenkaan.
      Olin Deep Purplen keikalla marraskuussa 2017.
      Menisin Abban keikalle heti kun tänne tulisivat - siinä on se reunionkin vastassa.
      Melkein viisi vuotta ennen Teddyä ja tiikereitä minulla ja kaverillani oli jenkkirotsit joiden selässä oli tekstit ja tiikerit. Tukatkin olivat ojennuksessa kun naisten piti tykätä.
      Hämyä et siis pukeutumisesta tunnista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      987
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      744
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe