Onko kenelläkään kertaluontoista kokemusta triathlon kisasta. Kerran osallistuin kisoihin, epäillen että olin ainut "kokeilija".
Ja suunnitteilla olisi ½ triathlon matka. Harjoittelen n. 5 krt / viikko, yht ~5 h.
Onko se liian vähän? Ehdotuksia.
Triathlon ½
8
3999
Vastaukset
- Ironman
Moro!Olen osallistunut muutamaan Tri kisaan ja ensi kesänä olisi tarkoitus mennä ½ matkalle Joroisiin...kyselit onko 5h/vko sopiva harjoitus määrä, mielestäni se riittää ½ matkan läpi viemiseen mutta tärkeää on treenata oikeita osa-alueita ja oikeilla tehoilla Kausi koostuu seuraavista osa-alueista:
Peruskuntokausi I (PKK I): jaksot 1 - 3
Peruskestävyysharjoittelu, perusvoiman hankinta, uinnin tekniikka! Jakso #4kannattaa yleensä tehdä eräänlaisena voima- ja nopeusjaksona, jotta kestävyysharjoittelun haitat (nopeuden ja voiman katoaminen) saadaan minimoitua.
Peruskuntokausi II (PKKII): jaksot 4 - 6
Peruskestävyysharjoittelu, voiman jalostus lajinomaiseksi, uinnin tekniikka!
Valmistava kausi (VK): jakso 7
Valmistautuminen kilpailuihin: lajinomaisuus, vauhti- ja maksimikestävyys, kuitenkin peruskestävyys ja voima säilyttäen.
Kilpailukausi (KK): jaksot 8 - 10
Kisat, kunnon viimeistely ja ajoitus oikein, kestävyysominaisuuksien ylläpito. Huom! Tällä kaudella ei enää voi tehdä ihmeitä kunnon suhteen. Sitä joko on tai ei ole… Kaiken voi kuitenkin pilata ylikunnolla ja liialla rasituksella. Kiinnitä huomiota lepoon ja ravintoon!
Siirtymäkausi (SK): jakso 11
Treenaat mitä lystäät, keskity akkujen lataamiseen ja palautumiseen kauden rasituksista. Muista naisissa käynti ja muu hauskanpito… Mieti kauden hyviä ja huonoja suorituksia ja niiden syitä. Mieti myös ensi kauden tavoitteita.
Mikäli haluat keskustella asiasta enemmän, tai esim. satut asumaan Kymenlaakson alueella ja haluat osallistua seuratoimintaan, ota yhteyttä alla olevaan e-mail osoitteeseen autan mielelläni... [email protected]- ½ tos
Kiitokset erittäin kannustavasta kommentoinnista- vinkeistä. Tuohan rupeaa jo kuulostamaan harjoitusohjelmalta, sitähän tässä tarvitaan.
Ju nii epäilinkin että jaksan tuon matkan, jo pari päivää sitten epäilin uinti- matkaa. Mutta kerta rysäykseltä selvisi tekniikka. Samoin miten oivalsin lenkkeilyn, tehdä asiat niin hitaasti kuin mahdollista, sillä saadaan peruskunto. Ja samoin kävi uinnin suhteen, kokeilin kerrankin vain niin hidasta tempoa, että sain hengitykseni kulkemaan tasaisesti, jolloin jaksan pidempään.
Nuo jaksot kuulostavat lookisilta, samoin kuten maratoonissa, kunto- juoksu- lepo- tekniikka jaksot.
tänks vaan, seuroja olen ajatellut, mutta en tiedä mitään niin sopivaa kun itse asuskelen Kirkkonummella. - Triathlon ½
Kiitti hyvistä vastauksista, mutta hieman jäi vajaaksi tuon jakson pituus (jakso1-4) tarkoittaako se että viikko 1-4.?? Tuskin[:
Ja ovatko jaksot jaettu järjestyksessä?
Ja oletko ystävällinen ja kertoisit hieman vinkkejä sykkeen kontrolloinnista.
Kiitti taas.! - Ironman
Triathlon ½ kirjoitti:
Kiitti hyvistä vastauksista, mutta hieman jäi vajaaksi tuon jakson pituus (jakso1-4) tarkoittaako se että viikko 1-4.?? Tuskin[:
Ja ovatko jaksot jaettu järjestyksessä?
Ja oletko ystävällinen ja kertoisit hieman vinkkejä sykkeen kontrolloinnista.
Kiitti taas.!Peruskestävyys (PK) :
- yleinen virhe on se, ettei palauttavaa ja kehittävää pk-harjoittelua eroteta riittävästi toisistaan. Molempia tarvitaan.
-Pk-palauttava (pk/pal) : fyysinen ja psyykkinen palautuminen, valmistautuminen harjoitukseen, alku- ja loppuverryttely, maitohapon poisto. Kevyt, syke 20-40 lyöntiä alle AerK :n Kesto 30 – 90 minuuttia. Myös todella pitkät pk-harjoitukset, jotka kehittävät hiussuonistoa ja taloudellisuutta.
- Peruskestävyys (pk) : Teho 0 – 20 l alle AerK:n. Kesto yli tunnin, pitkinä tasavauhtisina (pk/tv) tai pitkinä intervalliharjoituksina.
Vauhtikestävyys (VK):
- Vk, ala-alue (vk/ala): kovahkot harjoitukset, “tuulettelu”. Syke 0 – 10 l yli AerK:n. Kesto (tehollinen) 30 – 90 min.
- Vk, yläalue (vk/ylä): melko kovat harjoitukset, syke 0 – 10 l alle AnK:n. Tehollinen kesto 20 – 60 minuuttia.
Maksimaalinen kestävyys (MK):
- Kovatehoiset, kuormittavat harjoitukset. Teho AnK:lla ja yli aina pitkäaikaiseen maksimiin asti. Syke 0 – 20 l yli AnK:n, tehollinen kestoaika 10 – 30 minuuttia. Tyypillisesti vetotyyppiset harjoitukset, tempoajo ym.
[Nopeuskestävyys (NK)]
- Maksiminopeudella tapahtuva harjoittelu eli “hapotus”, teho yli maksimaalisen hapenoton. Ei kovin olennaista triathlonissa, voi kuitenkin tehdä satunnaisesti esim. uinnissa (nopeusalue IV) ja juoksun tekniikkaharjoituksena. Pyörällä voi tehdä myös joitakin “kiriharjoitteita”.
Maksimaalinen nopeus (max)
- Hetkellisesti saavutettava maksiminopeus, hyvin lyhyet vain muutaman sekunnin suoritukset joissa maitohappoa ei ehdi muodostua. Esim. uinnissa V-nopeusalue, ts. 12,5 metrin kiihdytykset ym.
Harjoittelun rytmitys
Muutamia huomioon otettavia asioita:
- Jaksot jaetaan (tässä tapauksessa) neljään treeniviikkoon: kova – kovempi – kovin – lepo. Lepoviikon on oltava selkeästi kevyempi (n. 50% kovasta viikosta!) kuin muiden viikkojen, muuten harjoittelu puuroutuu tasapaksuksi.
- Harjoitusviikon sisällä rytmitys on myös tärkeää: montaa kovaa päivää peräjälkeen ei kannata tehdä. Päivät tulee rytmittää periaatteella kova-kevyt-kova jne. Viikossa on yleensä yksi täydellinen lepopäivä. Voimaharjoituksista, vk- ja mk-harjoituksista palautuminen vie runsaasti aikaa, joten niitä ei kannata tehdä peräkkäisinä päivinä, vaan välissä tulee olla kevyempi päivä. Pitkät pk-harjoitukset ovat myös kuluttavia, ne eivät ole palauttavia harjoituksia alhaisesta sykkeestä huolimatta.
- Jaksoilla painotetaan jonkun tietyn ominaisuuden kehittämistä, kaikkea ei voi kehittää samanaikaisesti.
- Harjoittelun säännöllisyys, oikeat tehoalueet, riittävä palautuminen ja lihashuolto ovat olennaisia rytmityksessä.
- Progressiivisuus: harjoittelun tulee olla nousujohteista, jotta se kehittää. Käytännössä siis harjoittelu kovenee jatkuvasti kohti kilpailukautta. Ota huomioon, että kovuus voi olla sekä määrää että tehoja (ei kuitenkaan käytännössä yhtäaikaisesti!). Tehoharjoittelu on selkeästi kuluttavampaa kuin määräharjoittelu ja erityisesti tehojaksoilla on kiinnitettävä huomiota palautumiseen ja palauttaviin harjoituksiin.
- Määrä EI KOSKAAN korvaa laatua!
- Muista: jos joudut jättämään harjoituksia väliin sairauden tai muun syyn takia, älä yritä korvata niitä jälkeenpäin. Jatkat vain ohjelman mukaan niin kuin mitään ei olisi ollutkaan, koska muuten koko rytmitys menee sekaisin.
- Mitään ohjelmaa ei kuitenkaan kannata noudattaa orjallisesti, vaan tulee ottaa huomioon omat tuntemukset. Opi tarkkailemaan itseäsi ja kehoasi ja tuntemaan merkit joita se sinulle tilastaan antaa. Muista, että yksi harjoitus ei tee urheilijaa, eli vaikka se jäisi väliin se ei kaada maailmoja.
Jos haluat tietää asiasta enemmän niin minulla on koneella seuramme tekemä opus triathlonista siinä on hyviä perusasioita... Voisin laittaa sen sinulle e-mailina mikäli siis laitat minulle osoitteesi... Minun osoite oli: [email protected]
laitan vielä noista sykkeiden määrittämisestä lisää tarinaa tälle samalla sivulle
t. Tuomas Hytönen - Ironman
Triathlon ½ kirjoitti:
Kiitti hyvistä vastauksista, mutta hieman jäi vajaaksi tuon jakson pituus (jakso1-4) tarkoittaako se että viikko 1-4.?? Tuskin[:
Ja ovatko jaksot jaettu järjestyksessä?
Ja oletko ystävällinen ja kertoisit hieman vinkkejä sykkeen kontrolloinnista.
Kiitti taas.!KARVOSEN KAAVA
Monet harjoitussykkeen määritystavat perustuvat harjoitustehon prosenttiluvun ja maksimisykkeen kertolaskuun. Tällaiset kaavat eivät kuitenkaan ota huomioon yksilöllisiä eroja leposykkeessä.
Kehittäjänsä mukaan nimetyssä ns. Karvosen kaavassa käytetään tavoitesykkeen laskemiseen maksimisykkeen ja leposykkeen erotusta, ns. Sykereserviä, ei pelkkää maksimisykettä. Saat harjoitussykkeesi siis kertomalla tavoitetehon prosentit sykereservillä ja lisäämällä tähän arvoon leposykkeesi.
HARJOITUSSYKE= ((MAKSIMISYKE - LEPOSYKE) * HARJOITUSTEHO -%) LEPOSYKE
Esimerkkinä
Tero Triathlonisti:
Teron maksimisyke: 200 lyöntiä minuutissa
Teron leposyke: 50 lyöntiä minuutissa
Esimerkki 1: Teron 50%:n harjoitustehon tavoitesyke
Tavoitesyke:
=(maksimisyke-leposyke)*50% leposyke
=(200-50)*50% 50
=150*50% 50
=75 50
=125 lyöntiä minuutissa
Sijoita kaavaan omat lepo- ja maksimisykkeesi ja laske omat harjoitussykkeesi!
ERITTÄIN KEVYT
Harjoitussyke 50-60 %
Tämä alue on alhaisin harjoitusteho, jolla vielä voidaan parantaa kuntoa. Keho käyttää rasvoja lihasten polttoaineena.
Tällainen harjoittelu soveltuu parhaiten:
1.aloittelijoille tai pidemmältä harjoittelutauolta paluuta tekeville
2.palauttaviin harjoituksiin
3.painon pudotukseen
AEROBINEN HARJOITUSTEHO (KEVYT)
Harjoitussyke 60-70 %
Tätä intensiteettiä voidaan perustellusti väittää kaikkein tärkeimmäksi harjoitustehoksi.
Olitpa sitten aloittelija tai huippu-urheilija Sinun tulisi tehdä yli puolet harjoituksistasi tällä tehoalueella.
Aerobinen harjoitusteho:
1.kehittää sydämen kykyä pumpata verta
2.lisää lihasten hiussuonten määrää
3.lisää lihasten happiaineenvaihdunnasta huolehtivien entsyymien määrää
4.kehittää lihasten, kudosten, jänteiden, nivelsiteiden ja luiden voimaa ja lujuutta
5.totuttaa kehon harjoitteluun
6.edesauttaa painonpudotusta
7.parantaa peruskestävyyttä
Rasva on tälläkin tehoalueella lihasten pääasiallinen energianlähde.
Harjoittelu tuntuu yhä helpolta, eikä keskustelu tuota vaikeuksia
STEADY STATE –TEHO (KESKIKOVA)
Harjoitussyke 70-80 %
Tämä harjoitusteho on yleensä korkein, jonka voimme ylläpitää ja samalla tuntea olomme mukavaksi ja ”tuskattomaksi”.
Hyvin usein ihmiset tekevät sen virheen, että harjoittelevat koko ajan tällä tehoalueella. Ei siis ihme, että monet aloittelijat kokevat liikunnan liian raskaaksi.
Steady state –teho määrittää vauhdin, jota voimme pitää yllä pidemmän ajan (esim. pitkissä triathloneissa kilpailijat liikkuvat tällä alueella). Tällä teholla kehoon ei vielä muodostu maitohappoa.
Tehoalueen myönteisiä vaikutuksia ovat:
1.kehon tottuminen nopeampaan vauhtiin
2.kestävyyden paraneminen
3.anaerobisen kynnyksen nouseminen
ANAEROBINEN KYNNYSTEHO (KOVA)
Harjoitusteho 80-90 %
Anaerobinen kynnys
Alhaisilla harjoitustehoilla aineenvaihduntamme tuottaa ongelmitta tarpeeksi energiaa polttamalla hiilihydraattia (glukoosia) ja/tai rasvoja hapen avulla. Korkeilla tehoilla sydämemme ja keuhkomme eivät pysty toimittamaan lihaksiin tarpeeksi happea. Kehomme mukautuu tilanteeseen polttamalla glukoosia kemiallisessa reaktiossa anaerobisesti eli ilman happea.
Anaerobisen energianmuodostuksen huono puoli on, että jo muutaman sekunnin rasituksen jälkeen elimistöön alkaa muodostua kuona-aineita, kuten maitohappoa, jotka vähitellen alkavat estää lihasten toimintaa. Jos olet joskus yrittänyt juosta täysillä yli minuutin ajan, tiedät, mistä on kyse.
Anaerobiseksi kynnykseksi kutsutaan sitä tehoa, jolla kehomme energiantuotto muuttuu anaerobiseksi eli lihaksiin alkaa kertyä maitohappoa.
t. Tuomas Hytönen
- ex-ironman
hmm....5h/vk....kuulostaa aika vähältä.....selviät kyllä matkasta mutta aika ei varmaan tule olemaan erikoinen.....
etsi alueeltasi triathlon-seura ja mene mukaan sen toimintaan.... - Kokenut
Hyvin se menee, Onnistuuko uiminen ?
Uinti eli räpiköinti taitaa olla se haastavin osa. Mieti vaik jos on kova aallokko, ja kilometrejä ??
Onnee! - Paluu
Palasin vanhalla viestillä, ja olisi sellainen kysymys, toivon että joku ns. konkari voisi neuvoa minua.
Olen päättänyt osallistua HCM 2003 maratooniin, joka olisi tarkoitus suorittaa kunnialla.
Mutta ongelma lienee siinä että ns. Päätavoitteeni on Joroisten ½ Triathlon matka.
HCM on heinäkuun 19, ja Joroisten matka heti Elokuun 2:nen.
Kerkeääkö kehoni palautua tarpeeksi, ja heti perään toinen "tankkaus".
Kiitän jo aikaisempia neuvoja, mutta lisää kaipailen
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."
Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka1073195GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad?
GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad? Tänään jännittävä finaalilähetys431177- 831152
Tämä on kyllä heittämällä erikoisin ihmissuhde mitä on koskaan ollut
Hulluinta on se että ei edes ole varsinaista suhdetta minkäänlaista, mutta tuntuu kuin olisit elämässäni mukana koko aja521075Helikopteri pörrää ja POLIISIT on eristettynä pururadan vieressä!
Suojatehtävä pitää kiireisenä. Kulut ovat kovat!351022- 67878
- 45867
Tunnustan
Vaikka peitän sen erittäin hyvin niin tunnustan että pidän sinusta erittäin paljon, mieheltä naiselle39862- 53857
Autolla puuhun
Halapahallin kohilla auto puuhun, lujaa on tultu ja ei oo pysyny hallinnassa. Taisipa olla lundin pojan auto, eipä tainn24831