sormuksen pienennys

ylijäämä kulta

Vein mummoni vanhan sormuksen pienennettäväksi, siitä jouduttiin ottamaan sentin pala kultaa pois että saatiin sopiva.
Kultaseppä ei kuitenkaan halua antaa poistettua kappaletta minulle, vaan pitää sen ja kehtaa vielä veloittaa minulta täyden hinnan sormuksen pienentämisestä.

Romukultaa ostetaan kultasepänliikkeisiin, luulisi tuon poistetun sormuksenpalan edes jonkunlaiseen alennukseen oikeuttavan, mutta kas vain, kultaseppä ei tiedäkään, millaisesta palasta oli edes kyse.

Tyhmä kun olin, en keskustellut poistetun palan kohtalosta etukäteen. Ois kantsinu.

8

3210

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -Josefiina-

      Tässä on kyllä nyt toimittu aivan väärin! Meillä tehdään AINA niin, että pala palautetaan asiakkaalle ymmärsi hän sitä pyytää tahi ei. Sehän on varkaus, kulta maksaa.

      Voit laskea poistetun palan koon tarkalleen, jos siis tiedät montako kokoa sormusta pienennettiin (jos sinulle ilmoitettiin sentti, se ei välttämättä ole niin tarkalleen). Jos halkaisija oli ennen esim 20 mm ja pienennyksen jälkeen esim. 17 mm -> pienennys 3 mm. Sormuksen säde oli siis 10 mm, ja piiri täten (2*pii*säde) 62.8 mm. Pienennetyn sormuksen piiri on siis 53.4 mm. Sormuksesta olisi siis poistettu n. 9.4 cm. Jos sormuksen leveys on pysynyt samana (kuten oletetaan, voit laskea, montako grammaa kultasepänliike on sinulle velkaa:

      Jos nykyisen sormuksen paino on esim. 5 g, ja sen ympärysmitta 53.4 mm, ja mummosi sormuksen paino x g ja ympärysmitta 62.8 mm, voit laskea puuttuvan palasen painon verrannolla: 5/53.4 = x/62.8. Vastaukseksi saadaan, että alkuperäisen sormuksen paino oli 5.9 g. Eli sinulle kuuluu 0.9 g kultaa. Arvoltaan se on noin 16 euroa.

      Menehän laskujesi kanssa käymään, tai soita kuluttajaviranomaisille. Rahaa se on pienikin summa!

      • pikkusummakin

        ja yrittäjälle kertyy iso summa jos kaikkia vedättää näin.


    • minäkin...

      itse korjautin "mummon sormuksen" loppuunkuluneen istutuksen, jossa kolme (arvotonta) kiveä. Uusi istutus oli kaunis kuin mikä ja pikkupussissa tuli mukana jopa vanha hopea nokare johon kivet oli istutettu, sekä myös arvottomat kivet) Toki käsityöstä joutui mukavahkon summan maksamaan, mutta kultaseppä rehellisesti sanoi työn maksavan, ja hintaa ei materiaalille juurikaan tullut. Ja tosiaan, se "römpekin" tuli pussissa mukana takaisin. (kerrompahan vielä, että samasta työstä pyysin toisesta liikkeestä hinta-arvion, jossa kerrottiin kivien ja valkokullan maksavan huikeita... työlle ei hintaa arvioitu lainkaan, ja loppuhinta-arvio tuli samaan kuin ekassa paikassa... joten teetin työn siinä liikkeessä, joka tuntui rehellisesti kertovan, että käsityö maksaa, ei pikku kivet ja valkokulta nokare)

    • sentin pala...

      Kyllä poistettu pala pitäisi antaa sinulle mukaan, mutta taitaapa "sentin pala" olla huikeaa liioittelua! Vai tarkoititko centin pala euroissa?

      • pienentäjä

        Sentin pätkä ympärysmitasta pois. Sormus sellainen vanhanaikainen, jolla paksuuttakin pari milliä. Isohan se oli, epäilenpä että kyseessä sittenkin oli pappani vihkisormus, mutta kun mummolta sen ole perinyt niin sanon mummon sormukseksi... No, mummo ei ole täällä srmuksen alkuperää kertomassa enää. Joka tapauksessa rinkula oli tosi iso.


    • pitää saada

      Olen pienennyttänyt sormuksia ja teettänyt vanhoista koruista uusia. Joka kerran olen saanut ylijäämät takaisin ja pari kultaseppää on sanonut kysymättäkin heti aluksi, että palaset palautetaan. Yksi seppä punnitsi viemäni kullat ja tarjoutui hakiessani punnitsemaan sekä korun että yli jääneet hippuset, jos haluaisin varmistua reilusta menosta. Sinulle on sattunut eteen huijari.

    • noniiin

      Kappas!
      se pala on sinun, sen täytty AINA palauta. Olen itseni kultaseppän allan töissä Turussa. Jos sinulla on kuiti ota yhteys poliisin asia on selvästi ryöstö.
      ystävällisesti,
      Joe

    • Anonyymi

      Minulle on käynyt sama. En mene enää ikinä itiksen kultajouseen siellä he eivät antaneet kultapalaa takaisin pienennetystä sormuksesta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2620
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      89
      1966
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1501
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1038
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      923
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      881
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      854
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      765
    Aihe