Joku vhh:n kannattaja on useampaan otteeseen meuhkannut transrasvoista ja niiden kamaluudesta, suositellut voita ja "luonnollisia eläinrasvoja" tms. mielestään lähestulkoon myrkyllisten margariinien sijaan. Tämä nyt ei ole erityisesti kohdistettu hänelle, vaan ihan yleisesti selvitystä haen.
Margariini, 40%, keskiarvo: Transrasvoja 0,3g/100g
Margariini, Becel, 60%: Transrasvoja 0,5g/100g
Margariini, vähälakt., 60%: Transrasvoja 0,5g/100g
Margariini, 80%, keskiarvo: 0,5g/100g
Rypsiöljy: Transrasvoja 0g/100g
Voi: Transrasvoja 2,0g/100g
Mihin väite margariinien haitallisuudesta perustuu? Ymmärsinkö ihan väärin, kun käsitin että juuri transrasvojen takia pitäisi välttää margariineja ja käyttää sen sijaan voita tai muuta "luonnollista"? Tuohan väite on nyt sitten kumottu...?
Transrasvat?
28
5150
Vastaukset
- unohtui
Hyi mikä moka. Lähteenä www.fineli.fi.
- Käsi joka kehtoa keinuttaa...
- alkup.
... miten linkki liittyi aiheeseen?
Toisekseen, aika loistavasti perusteltu on väitteesi. Voilla pysyy terveenä, muulla kipeenä? Missä ja kuka näin on todennut? Yhden hengen empiirinen tutkimus tuskin on tässä tapauksessa luotettava, koska muuttujien vakiointi mahdotonta =) Mihin perustuisi tuo väitteesi, transrasvoihin vai johonkin muuhun? - Amen.
alkup. kirjoitti:
... miten linkki liittyi aiheeseen?
Toisekseen, aika loistavasti perusteltu on väitteesi. Voilla pysyy terveenä, muulla kipeenä? Missä ja kuka näin on todennut? Yhden hengen empiirinen tutkimus tuskin on tässä tapauksessa luotettava, koska muuttujien vakiointi mahdotonta =) Mihin perustuisi tuo väitteesi, transrasvoihin vai johonkin muuhun?http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?t=20403&highlight=&sid=b2e9b954f76ed6971b1930e3f41b43d3
- hk_
Voin transrasvahapot ovat erilaisia. Ne syntyvät lehmän pötsissä ja poikkeavat kemialliselta rakenteeltaan kasvirasvojen käsittelyn yhteydessä syntyneistä.
Voin transrasvahapot ovat CLA:ta (conjugated linoleic acid). Niitä myydään myös lisäravinteena. Edullisista terveysvaikutuksista on viitteitä, mutta lisätutkimuksia kaivataan vielä, ennen kuin voidaan sanoa mitään varmaa.
Molekyylikuvia:
vasemmalla normaali (ja luonnollinen) cis-versio (oleiinihappo), oikealla haitallinen trans-versio (elaidiinihappo):
http://www.thepaleodiet.com/images/Oleic and Trans.gif
CLA: http://www.nicb.dcu.ie/img/conjugated_isomers.jpg
Tässä vielä bonuksena eräs tutkimustulos, joka viittaa siihen että runsasrasvaiset maitotuotteet (sisältävät CLA:ta) vähentävät suolistosyövän todennäköisyyttä:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=16210722&query_hl=21&itool=pubmed_DocSum
"CONCLUSION: These prospective data suggest that high intakes of high-fat dairy foods and CLA may reduce the risk of colorectal cancer."- alkup.
Kiitos vastauksestasi! Olen vain pahasti eksyksissä ristiriitaisten tietojen viidakossa. Tutkimuksia on joka lähtöön, mistä tietää, mikä niistä on oikeassa? =) Pitänee tehdä ihan oma!
"Tutkimus ei tue sitä, että transrasvojen lähteillä olisi mitään eroa, esimerkiksi maitorasvan transrasvan ja teollisesti kovetetun rasvan transrasvan välillä"
(Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Transrasva) - hk_
alkup. kirjoitti:
Kiitos vastauksestasi! Olen vain pahasti eksyksissä ristiriitaisten tietojen viidakossa. Tutkimuksia on joka lähtöön, mistä tietää, mikä niistä on oikeassa? =) Pitänee tehdä ihan oma!
"Tutkimus ei tue sitä, että transrasvojen lähteillä olisi mitään eroa, esimerkiksi maitorasvan transrasvan ja teollisesti kovetetun rasvan transrasvan välillä"
(Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Transrasva)Olen lukenut tuon Wikipedian transrasva-artikkelin, enkä ole kyseisestä kohdasta samaa mieltä. Se on yksittäisen kirjoittajan näkemys. Muokatkoon joku sen toisin, jos kokee asian tärkeäksi.
Samassa artikkelissa on myös maininta "Tanska rajoitti ensimmäisenä maana transrasvojen myyntiä vuonna 2003. Laki asetti kovetetun rasvan transrasvalle maksimipitoisuuden." Siis kovetetun rasvan transrasvalle, ei luonnolliselle.
Englanninkielinen versio ( http://en.wikipedia.org/wiki/Trans_fat ) kertoo myös jotain:
- "Trans fats from partially hydrogenated oils are generally considered to be worse than those occurring naturally." (väitteellä on lähde)
- "Denmark became the first country to introduce laws strictly regulating the sale of many foods containing trans fats in March 2003, a move which effectively bans partially hydrogenated oils. Naturally present trace amounts of trans fatty acids in dairy and meat products are unaffected by these bills"
Eli teolliset transrasvat katsotaan luonnollisia haitallisemmiksi ja se näkyy myös mm. Tanskan lainsäädännössä. - erimielinen
hk_ kirjoitti:
Olen lukenut tuon Wikipedian transrasva-artikkelin, enkä ole kyseisestä kohdasta samaa mieltä. Se on yksittäisen kirjoittajan näkemys. Muokatkoon joku sen toisin, jos kokee asian tärkeäksi.
Samassa artikkelissa on myös maininta "Tanska rajoitti ensimmäisenä maana transrasvojen myyntiä vuonna 2003. Laki asetti kovetetun rasvan transrasvalle maksimipitoisuuden." Siis kovetetun rasvan transrasvalle, ei luonnolliselle.
Englanninkielinen versio ( http://en.wikipedia.org/wiki/Trans_fat ) kertoo myös jotain:
- "Trans fats from partially hydrogenated oils are generally considered to be worse than those occurring naturally." (väitteellä on lähde)
- "Denmark became the first country to introduce laws strictly regulating the sale of many foods containing trans fats in March 2003, a move which effectively bans partially hydrogenated oils. Naturally present trace amounts of trans fatty acids in dairy and meat products are unaffected by these bills"
Eli teolliset transrasvat katsotaan luonnollisia haitallisemmiksi ja se näkyy myös mm. Tanskan lainsäädännössä."Eli teolliset transrasvat katsotaan luonnollisia haitallisemmiksi..."
Kuka katsoo? Eläimet, joita syömme, kasvavat koko ikänsä karsinoissa, navetoissa, talleissa, kanaloissa yms. Ei niissä olosuhteissa synny luonnollista lihaa eikä luonnollisia rasvoja. - •••
alkup. kirjoitti:
Kiitos vastauksestasi! Olen vain pahasti eksyksissä ristiriitaisten tietojen viidakossa. Tutkimuksia on joka lähtöön, mistä tietää, mikä niistä on oikeassa? =) Pitänee tehdä ihan oma!
"Tutkimus ei tue sitä, että transrasvojen lähteillä olisi mitään eroa, esimerkiksi maitorasvan transrasvan ja teollisesti kovetetun rasvan transrasvan välillä"
(Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Transrasva)Harvardin sivuilla juttua transrasvoista:
http://www.hsph.harvard.edu/reviews/transfats.html
Tuossakin puhutaan nimenomaan kasviöljyjen kovetuksen yhteydessä syntyneistä teollisista transrasvoista.
Suomessa tämä transrasva-asia tuntuu olevan hiukan arka aihe, koska täällä on niin voimakkaasti suositeltu margariinia voita parempana vaihtoehtona. Hyvin mielellään otetaan esiin se, että maitotuotteissa ja lihassakin on transrasvaa, vaikka se onkin tyypiltään aivan erilaista kuin teollinen trans. Toinen usein toistettu väite on, että transrasva on haitallista, koska se käyttäytyy elimistössä tyydyttyneen rasvan tavoin – ei käyttäydy, se tekee elimistössä huomattavasti suurempaa tuhoa kuin tyydyttynyt rasva. - Haloo?
Jos voin ja margariinin transrasvan kemiallinen kaava ja cis-trans-isomeria on samanlainen, ovat aineet samoja ja siten niillä on samat haitalliset vaikutukset. Jos voissa mainitaan transrasva, on se todellakin transrasva, eikä cis-rasva.
- Chentzu
Haloo? kirjoitti:
Jos voin ja margariinin transrasvan kemiallinen kaava ja cis-trans-isomeria on samanlainen, ovat aineet samoja ja siten niillä on samat haitalliset vaikutukset. Jos voissa mainitaan transrasva, on se todellakin transrasva, eikä cis-rasva.
luonnollisista transrasvoista (CLA)
http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/elintavat/ravitsemus/ravitsemus_ja_terveys/bioaktiiviset_aineet/cla01
Toivottavasti huomaat, että tämä luonnollinen transrasva suojaa = "CLA:n syöpää ehkäisevä vaikutus on kiintoisa ja se näyttäisi johtuvan luontaiseksi katsottavasta 9-cis, 11-trans -isomeerista eli rumeenihaposta." - kun ne ovat luonnollisia
Haloo? kirjoitti:
Jos voin ja margariinin transrasvan kemiallinen kaava ja cis-trans-isomeria on samanlainen, ovat aineet samoja ja siten niillä on samat haitalliset vaikutukset. Jos voissa mainitaan transrasva, on se todellakin transrasva, eikä cis-rasva.
Margariinien transrasvoja ei tarvitse ilmoittaa. Hydrattu rasva on aina myrkkyä...toisin kuin voin terveellinen CLA.
http://biovita.fi/suomi/terveyssivut/cla.html
" CLA on tiettävästi ainut terveellinen transrasvahappo. CLA:ta käytetään kaikkialla maailmassa yleisesti laihdutusvalmisteena. CLA:lla on monia muitakin hyviä terveysvaikutuksia: se ehkäisee rasvan synteesiä ja lisää adiponektiini-hormonin tuotantoa rasvasoluissa ja vähentää tulehdussytokiinien määrää veressä ja muissa kudoksissa.
Tulehdussytokiinit liittyvät paitsi lihavuuteen myös kaikkiin kroonisiin tauteihin. Siten CLA osallistuu astman, allergioiden, diabeteksen lisätautien, sydän- ja verisuonitautien, reuman ja syövän ehkäisyyn ja hillintään. Maailman johtava ravitsemuslääketieteen lehti käsitteli CLA:ta perusteellisesti (lue lisää). Uusien tutkimusten mukaan CLA ja EPA estävät mm. rinta- ja paksusuolisyöpien kasvua ja leviämistä. "
- skäribo
aika tyhjentävä ja mielestäni puolueeton artikkeli rasvoista: http://www.biovita.fi/suomi/terveyssivut/efa.html. Artikkelin on kirjoittanut Tohtori Tolonen.
Jos et jaksa lukea koko artikkelia (se on aika pitkä), niin rauhoittelisin sinua pikkaisen. Ensinnäkin, tuota Tanskan margariinikieltoa ei kannata liikaa tuijottaa, sillä suomalaiset voileipämargariinit sisältävät transrasvoja huomattavasti vähemmän kui aiemmat tanskalaiset. Jos käytät niitä ruokalusikallisen päivässä leivän päällä tms. ei vaaraa ole.
Paistamiseen, leipomiseen ym. kannattaa käyttää rypsiöljyä. Leivontamargariineissä on Suomessakin (toistaiseksi) aika paljon transrasvoja, joten niitä tulisi välttää, ja leivonnaisia ostaessa tarkistaa millä rasvalla ne on leivottu. Toisaalta normaali-ihminen nyt ei varmaan leivonnaisia kovin usein syö. :)- Kiril
on peräisin, että suomalaiset margariinit sisältävät transrasvoja huomattavasti vähemmän kuin aiemmat tanskalaiset? Onko meillä nyt ainoana maailmassa olemassa sellainen tieto ja osaaminen mitä muualla ei tunneta.
Tässä yksi esimerkki margariinista, mutta ei kerrota miten kovetetaan osin ja kuinka yleensä saadaan margariinille tyypillinen muoto aikaan jos otetaan kasviöljyä ja vettä?
Ainesosat: Kasviöljyä ja -rasvaa (osin kovetettu), vettä, suolaa (0,5 %), emulgointiaineita (E 471, E 322) happamuudensäätöaineita (E 330, E 500), aromia, elintarvikeväriä (betakaroteenia) - skäribo
Kiril kirjoitti:
on peräisin, että suomalaiset margariinit sisältävät transrasvoja huomattavasti vähemmän kuin aiemmat tanskalaiset? Onko meillä nyt ainoana maailmassa olemassa sellainen tieto ja osaaminen mitä muualla ei tunneta.
Tässä yksi esimerkki margariinista, mutta ei kerrota miten kovetetaan osin ja kuinka yleensä saadaan margariinille tyypillinen muoto aikaan jos otetaan kasviöljyä ja vettä?
Ainesosat: Kasviöljyä ja -rasvaa (osin kovetettu), vettä, suolaa (0,5 %), emulgointiaineita (E 471, E 322) happamuudensäätöaineita (E 330, E 500), aromia, elintarvikeväriä (betakaroteenia)mikä margariini on kyseessä esimerkissäsi? Tiedot olivat aika puutteelliset, voisitko ystävällisesti laittaa koko sisällysluettelon?
Kuten tiedät, en itse juurikaan käytä margariinia, joten älä suotta kirjoita noin tylyyn tyyliin.
En nyt muista miten (monesta) lähteestä tuo suomalaisten voileipämargariinien pienempi transrasvatieto on peräisin. Muistaakseni se oli myös tuossa Tolosen jutussa, mutta ootapa hetki, niin etsin sulle vielä toisen. Putkonen. :) - skäribo
skäribo kirjoitti:
mikä margariini on kyseessä esimerkissäsi? Tiedot olivat aika puutteelliset, voisitko ystävällisesti laittaa koko sisällysluettelon?
Kuten tiedät, en itse juurikaan käytä margariinia, joten älä suotta kirjoita noin tylyyn tyyliin.
En nyt muista miten (monesta) lähteestä tuo suomalaisten voileipämargariinien pienempi transrasvatieto on peräisin. Muistaakseni se oli myös tuossa Tolosen jutussa, mutta ootapa hetki, niin etsin sulle vielä toisen. Putkonen. :)Nopasasti googlaamalla löytyy ihailemastasi Wikipediasta sama väite kuin minulla (eli se, että Suomessa transrasvoja ei leipämargareeneissa ole, tai ole juurikaan). Sama tieto löytyy Finelistä ja Karppien keskustelusivuilta. Ei kun lukemaan! :)
Ai niin! Hakusanoina käytin "transrasvojen terveysvaikutukset" sekä "transrasvojen lähteet". - olisi hyvä
tietolähde. Varmaan juu silloin, kun on kyse hänen pillereistään ja niiden ylivoimaisuudesta muihin nähden. Eri asia onkin, että kuka niitä mukamas tarvitsee.
"Toisaalta normaali-ihminen nyt ei varmaan leivonnaisia kovin usein syö. :)"
Mistäs tiedät? Ei niitä kaupoissa olisi, jos ne ei ihmisille kelpaisi. - merkillistä
skäribo kirjoitti:
Nopasasti googlaamalla löytyy ihailemastasi Wikipediasta sama väite kuin minulla (eli se, että Suomessa transrasvoja ei leipämargareeneissa ole, tai ole juurikaan). Sama tieto löytyy Finelistä ja Karppien keskustelusivuilta. Ei kun lukemaan! :)
Ai niin! Hakusanoina käytin "transrasvojen terveysvaikutukset" sekä "transrasvojen lähteet".Wikipedia lähteenähän on varsin epäluotettava, sinne kun voi kuka tahansa kirjoitella mitä haluaa. Jotain luotettavampaa tietoa tässä kaivattaisiin.
- skäribo
merkillistä kirjoitti:
Wikipedia lähteenähän on varsin epäluotettava, sinne kun voi kuka tahansa kirjoitella mitä haluaa. Jotain luotettavampaa tietoa tässä kaivattaisiin.
annoin yhdeksi lähteeksi Wikipedian, koska Kiril pitää sitä luotettavana ja turvaa siihen mielllään.
Lisäksi annoin kaksi muuta lähdettä, minkä kyllä huomasit, mutta kun pääasiallinen tehtäväsi on pottuilla minulle, eikä osallistua keskusteluun. Mene jo hoitoon, hyvä ihminen! - Kiril
skäribo kirjoitti:
annoin yhdeksi lähteeksi Wikipedian, koska Kiril pitää sitä luotettavana ja turvaa siihen mielllään.
Lisäksi annoin kaksi muuta lähdettä, minkä kyllä huomasit, mutta kun pääasiallinen tehtäväsi on pottuilla minulle, eikä osallistua keskusteluun. Mene jo hoitoon, hyvä ihminen!virheellistä tietoa eli paskaa. Taitaa viljojen kuitu lisänneen ulosteen määrää niin, että sitä pursuu jo korvistakin. Milloin minä olen sanonut pitäväni wikiä luotettavana? Mieluimmin luen Antti Heikkilää tai VTT:n tutkimuksia ja tutustun Atkinsin historiaan. Mene myös itse hoitoon, mutta pelkään että siellä saaristossa ei ole hoitomahdollisuuksia ja siksi joudumme kärsimään.
- se Kiril siellä
Kiril kirjoitti:
virheellistä tietoa eli paskaa. Taitaa viljojen kuitu lisänneen ulosteen määrää niin, että sitä pursuu jo korvistakin. Milloin minä olen sanonut pitäväni wikiä luotettavana? Mieluimmin luen Antti Heikkilää tai VTT:n tutkimuksia ja tutustun Atkinsin historiaan. Mene myös itse hoitoon, mutta pelkään että siellä saaristossa ei ole hoitomahdollisuuksia ja siksi joudumme kärsimään.
asiallisesti kirjoitteleepi. Vaikka muut kuinka provosoisi niin se Kiril vaan jaksaa kohteliaasti ja sivistyneesti vastailla. Muilla kun ei "kynnet riitä" "älykkään ja sosiaalisen" Kirilin suututtamiseen.
- Alkup.
Kiitoksia kaikille minua aiheesta valistaneille =) Pitääpä joskus ajan kanssa syventyä hieman paremmin aiheeseen, vaikka en usko, että se omalla kohdallani mikään elämän ja kuoleman kysymys on...
- Voin transvahapot syntyvät ...
Siitä on monia tutkimustuloksia. Huono, väite, että asia olisi sillä tavoin kun väität.
1g elohopeaa on tappavaa..
1g transrasva on tappavaa.
Miten voitte puolustaa, että lehmien transrasva olisi parempaa lajia. Ja katin kontit, kaikki transrasvat ovat myrkyllisiä, sitä ei voi kiistää. - alkup.
Voin transvahapot syntyvät ... kirjoitti:
Siitä on monia tutkimustuloksia. Huono, väite, että asia olisi sillä tavoin kun väität.
1g elohopeaa on tappavaa..
1g transrasva on tappavaa.
Miten voitte puolustaa, että lehmien transrasva olisi parempaa lajia. Ja katin kontit, kaikki transrasvat ovat myrkyllisiä, sitä ei voi kiistää.Niin mikä väitteeni oli huono? Sekö, ettei kyseessä ole elämän ja kuoleman ongelma?
Käytän pääasiallisena rasvalähteenäni rypsiöljyä, jossa ei ole transrasvoja sen enempää kuin "kovaa" rasvaakaan. - alkup.
Voin transvahapot syntyvät ... kirjoitti:
Siitä on monia tutkimustuloksia. Huono, väite, että asia olisi sillä tavoin kun väität.
1g elohopeaa on tappavaa..
1g transrasva on tappavaa.
Miten voitte puolustaa, että lehmien transrasva olisi parempaa lajia. Ja katin kontit, kaikki transrasvat ovat myrkyllisiä, sitä ei voi kiistää.Korjaa, rypsiöljy sisältää kyllä myös "kovaa" rasvaa, mutta hyvin pienessä määrin.
- on peräisin, kiinnostuin..
Voin transvahapot syntyvät ... kirjoitti:
Siitä on monia tutkimustuloksia. Huono, väite, että asia olisi sillä tavoin kun väität.
1g elohopeaa on tappavaa..
1g transrasva on tappavaa.
Miten voitte puolustaa, että lehmien transrasva olisi parempaa lajia. Ja katin kontit, kaikki transrasvat ovat myrkyllisiä, sitä ei voi kiistää.Mitenkä geenimanipulaatio tähän sopii?
Geenien kautta muuntelu näkyy lähinnä proteiineissa - ja .. ?
- asiaa.
- teollinen transrasva
- luonnollinen transrasva
Lisäksi kannattaa muistaa ne oikeat teolliset transrasvalähteet joita löytyy lukuisia, fineli auttaa tässäkin. Teollisuus käyttää margariineja ja muita rasvoja joissa on reilusti tranrasvaa, vaikka tietoa ei finelistä löytyisikään.
Terveellinen kasvirasvajäätelö on muuten yksi pahimmista transrasva lähteistä, muista pitkään säilyvistä eineksistä, leipomotuotteista jne unohtamatta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin
Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http2754699Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi
se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?1343040Miten löydän sinut
Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit442877Miksei Björn Wahlroos jaa rahaa köyhille?
Esimerkiksi Nordean tiloissa? Vai tuovatko ne köyhät hiekkaa marmorilattioille ja siksi ei pysty mursunviiksi pystyyn k342871Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla
Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?771816Vaikea tilanne
Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te1061664Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?
Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn281521- 601429
- 951292
Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!
Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En2151190