Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Aeromagneettinen kartta ?

Omnivori

Katselen tilaamaani Aeromagneettista karttaa 1:20 000 ja nyt on hieman "sormet suussa" siitä saatavasta informaatiosta !
Tarkoittaako punaisempi väri ja / tai, mitä suurempi ns.totaali-intensiteettiarvo niin mangneettisuus on suurempi ?
Mistä saisi tietoa noiden karttojen "perusinformaation" tulkitsemisesta ?

Kiitän tiedoista !

6

2170

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sitä

      geofysiikkaa opiskelemaan siitä;).

    • geofyysikko

      ...se menee. Mitattu totaali-intensiteetti kuvaa kivilajien magneettisuutta, ja punainen väri tarkoittaa suurta magnetoitumaa, sininen pientä. Karttojen kunnollinen tulkinta vaatii petrofysikaalista ja geologista taustatietoa ja ymmärrystä magneettikentän käyttäytymisestä. Karkeasti voi tietysti kuka tahansa hahomtella kartalta magnetoituneita alueita. Voisit pyytää Geologian tutkimuskeskuksesta ko. alueen kallioperäkartan, niin näet, mihin kivilajeihin minkäkinlaiset arvot liittyvät. GTK:sta voi tilata myös petrofysikaalisen datan ko. karttalehdeltä. Se kertoo eri kivilajien magnetoituman (tämä koostuu kahdesta komponentista, indusoituneesta ja remanentista magnetoitumasta).

      Yleensä voimakkaimmat anomaliat (punaiset alueet) liittyvät kivilajeihin, jotka sisältävät ferrimagneettisia mineraaleja kuten magnetiitti ja magneettikiisu. Lisäksi voidaan usein nähdä lineaarisina minimeinä rikkonaisuusvyöhykkeitä ym.

      Magneettista aineistoa voidaan myös tulkita erilaisilla mallinnusohjelmilla. Geofyysikko saa noista kartoista varsin paljon irti. Jos haluat lisätietoa, kysele Geologian tutkimuskeskuksesta. Siellä on asiantuntemusta todella paljon.

      • iogie

        miten magneettikenttä voi "käyttäytyä", onko sillä huonot ja hyvät päivänsä, onko sillä murrosikä. toisekseen GTK:lta voi pyytää ihan itä, mutta kaikesta täytyy maksaa. gtk on perseestä. olen töissä siellä.


      • geofyysikko
        iogie kirjoitti:

        miten magneettikenttä voi "käyttäytyä", onko sillä huonot ja hyvät päivänsä, onko sillä murrosikä. toisekseen GTK:lta voi pyytää ihan itä, mutta kaikesta täytyy maksaa. gtk on perseestä. olen töissä siellä.

        Magneettikenttä käyttäytyy useimmiten oikein hyvin, tee sinäkin niin.

        Sitä, miten magneettikenttä käyttäytyy, voi tutkia esim. tarkastelemalla ihan perusmallien anomaliota. Esim. pystyn magnetoituneen kappaleen aiheuttama indusoitunut magneettikenttä käyttäytyy eri tavalla pohjois-etelä -suuntaisella mittauslinjalla kuin itä-länsi -suuntaisella. Kappaleessa oleva remanentti magnetismi voi sitten antaa tuohon kenttään oman lisänsä. Lisäksi geomegneettisessa kentässä on jatkuvasti ajallista vaihtelua. Tiedetään myös, että seuraava napaisuuskäännös on jo myöhässä. Tällä siis tarkoitetaan sitä, että magneettiset etelä- ja pohjoisnavat vaihtavat paikkaa. Magneettikentän käyttäytymistä on tutkittu paljonkin tuollaiseen käännökseen liittyen, ja mallinnusten mukaan jossain vaiheessa käännöstä maapallolla saattaa olla useita erillisiä magneettisia napoja. Jonkinlainen murrosikä siis tuokin.

        Magneettikenttä käyttäytyy siis monin eri tavoin paikan ja ajan funktiona.


    • geologi

      ... värien tarkoitus riippuu tietysti kartan tekijästä, ts. miten raakadata on haluttu esittää kuvana. Yleensä kait punaiset tarkoittaa korkeaa magneettisuutta ja siniset heikompaa, mutta millä skaalalla niitä sitten käytetään, on toinen asia.. Joskus kartoissa voi olla "korkeuskäyrät" joissa voi lukea vaikka absoluuttinen nT arvo, mutta ei aina. Yleensä intensiteetti esitettään jotenkin kartoilla, edes legendoissa.

    • Olet varmaan tilannut tavallisen 1:20 000 mittakaavaisen lentomittauskartan Geologian tutkimuskeskuksesta.

      Kartalla käytetty magneettisuuden lukuasteikko tarkoittaa magneettikentän kokonaisvoimakkuutta vuoden 1965 tasolla. Värin avulla esitetään kentän poikkeama normaalista. Suomessa käytetään kansainvälistä värisääntöä. Punainen tarkoittaa tavallista suurempaa ja sininen pienempää kokonaiskenttää.

      Lukuasteikko ja värit on kuvattu merkkien selityksessä. Kentän yksikkö on nanotesla (nT). Maan pääkenttä on Suomessa 50 000 - 53 000 nT. Poikkeamat (anomaliat) ovat tavallisesti alle 2000 nT ja tyypillisesti n. 250 nT. Ne ovat pieniä pääkenttään verrattuna.

      Pääkenttä johtuu maan ytimestä ja kentän poikkeamat mittausalueen kallioperästä n. 50 km:n syvyyteen asti. Loivasti vaihteleva väritys kertoo kauempana olevista magneettikentän aiheuttajista eli lähteistä. Jyrkästi muuttuvan kentän lähteet ovat lähellä.

      Mitä voimakkaammin magneettinen kivi on, sitä suuremman poikkeaman se aiheuttaa samalta etäisyydeltä mitattuna. Punaisen värityksen kohdalla (tai hieman sivussa) kiven magneettisuus on tavallisesti ympäristöään suurempaa ja pääkentän kanssa samassa suunnassa. Punaiseen liittyy myös sininen ympäristö, jonka alueella magneettivuo palaa takaisin ja pienentää kokonaiskenttää. Sininen voi myös merkitä sitä, että kivi on magneettinen, mutta pysyvästi eri suuntaan kuin maan pääkenttä nykyään. Magneettisuuden suunta voidaan tarvittaessa mitata kivinäytteestä, joten asia saadaan tarkistettua. Lähteiden ja kentän väliset suhteet ovat perusfysiikan mukaisia, ja laskemalla hallittavissa.

      Aeromagneettiset kartat on tehty malmien etsimistä ja kallioperän kartoittamista varten, mutta niitä voidaan käyttää moneen muuhunkin tarkoitukseen. Kartat paljastavat kallioperän geologisia ominaisuuksia, joita on vaikea nähdä ihmissilmällä suoraan luonnossa. Erityisen hyödyllistä on, että nämä ominaisuudet saadaan tietoon kiven, veden ja irtomaan läpi magneettikenttää maanpinnan yläpuolelta mitaten. Juuri siksi aeromagneettisia mittauksia on tehty Suomessa vuodesta 1951 alkaen.

      Magneettisten karttojen käyttäjien kysymyksiin on helpompi vastata, jos tietää mitä kulloinkin halutaan selvittää. Muutoin oikeita vastauksia on kovin paljon.

      Geologian tutkimuskeskus on julkaissut oppaan karttojen käytöstä. Sen kirjallisuusluettelon avulla voi syventää tietojaan edelleen.

      Viite: Marmo, V. ja Puranen, M. 1990. Aerogeofysikaalisten karttojen käytöstä geologisen tutkimuksen apuna, 2. painos. Geologian tutkimuskeskuksen Opas N:o 3, Espoo 1990.

      Lisätietoja myös sivuilla http://www.gtk.fi/

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      70
      2317
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2103
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1718
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1536
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1530
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1447
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1419
    8. 52
      1288
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      66
      1234
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe