Kysymys

Llyr

Kertokaa viisaammat kuka teidän mielestä (tai jos asia on kiistaton niin kuka noin yleensä) oli Keskimaan voimakkain hahmo Sormuksen sodan aikoihin? Olen tässä miettinyt asiaa enkä ole lainkaan varma vastuksesta: Gandalf? Galdriel? Tom Bombadil? Puuparta? Sauron?

22

1894

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yrch

      Sauron. Sanokaamme, että jo kirjallisen jännityksen vuoksi ei kenenkään tule olla häntä yksinään voimallisempi.

      Mutta Sauroniahan ei edes pysty täysin lyömään tuhoamatta Sormusta. Kaikki muut ovat ilmeisesti tapettavissa fyysisessä taistelussa (vrt. Gandalf ja balrog).

      Bombadilin fyysisestä voimasta ei tosin ole tietoa, joskin Glorfindel epäili hänen voimaansa vastustaa Sauronia yksin.

    • Yrch

      Miettikäämme vielä huvin vuoksi erilaisten olioiden voimasuhteita.

      Sauronilla on akilleen kantapäänsä, mutta häntä ei voi täysin kukistaa muulla keinoin. Saman saanee sanoa Noitakuninkaasta, jota yksikään mies ei voi tappaa. Lisäksi näitä on muutenkin hankalaa lyödä tai haavoittaa kuolematta itse ensin.

      Herääkin kysymys, milloin Sauron oli Keski-Maassa vahvimmillaan. Laskeutuessaan maailmaan suurimpana maiana, vai toisella ajalla Sormuksen haltijana ja Keski-Maan alistajana?

      Entä oliko kolmannen ajan sormukseton Sauron fyysisesti voimallisempi vai heikompi kuin aikoinaan Gil-Galadia vastassa ollut Sauron?

      Tälle lukijalle jäi epäselväksi myös Sauronin inkarnoitumiskyky ja fyysinen hahmo kolmannella ajalla. Olisiko hän voinut tulla alas Barad-Durista ja käydä samantyyppiseen taistoon, mikä käytiin toisen ajan lopulla? Olisiko hän tuolloin ollut huomattavasti voimallisempi kuin vaikkapa Elessar? Vai eikö hän enää tulisi ulos missään tapauksessa, koska koki edellisen kerran niin pahan tappion?

      Maiarhan voivat menettää voimiaan ja haavoittua fyysisessä olomuodossaan Ardassa. Gandalf Valkoisesta lienee moinen taisteluväsymys poispyyhitty hänen "kuolemassaan", ja hän on kenties voimallisempi mitä oli aiemmin Saruman Valkoinen. Mitä ilmeisimmin hän on -Aragornin ohella- voimallisin hyvän puolen edustaja kolmannella ajalla. Vaikuttaa, että muiden sormusten kantajien, Galadrielin ja Elrondinkin vahvuus on ollut enemmän henkistä laatua.

      Puuparta ei käsittääkseni pysty ihmeisiin fyysisesti. Johan Sauron ja Saruman olivat tuhonneet metsäalueita lähiympäristöissään kenenkään estämättä. Entit tuhosivat yhdessä Rautapihan, mutta olisivat tuskin yhdessäkään pystyneet voittamaan siellä majailevaa velhoa.

      • Iluvatar

        Sauron oli ehdottomasti voimakkain, mutta oliko kolmannen ajan lopulla, koska hänhän oli menettänyt niitä voimiaan ja suunnitteli sormuksen havittelemista. Mihin hän edes tarvitsi sormusta jos hän olisi ollut jo voimakkain ja päihittänyt, Yrchia lainatakseni, Elessarin tuosta noin vain. Niimpä olen varma, että Sauron kokosi voimiaan.

        Sauron oli melko varmasti vahvimmillaan ollessaan joko numeronissa tai Annatarina keski-maassa. Silloinhan hän sai ihmisten ja haltioiden päitä käännettyä, joka tilanteessa. Hän vamraan nautti siitä. :)


      • Yrch
        Iluvatar kirjoitti:

        Sauron oli ehdottomasti voimakkain, mutta oliko kolmannen ajan lopulla, koska hänhän oli menettänyt niitä voimiaan ja suunnitteli sormuksen havittelemista. Mihin hän edes tarvitsi sormusta jos hän olisi ollut jo voimakkain ja päihittänyt, Yrchia lainatakseni, Elessarin tuosta noin vain. Niimpä olen varma, että Sauron kokosi voimiaan.

        Sauron oli melko varmasti vahvimmillaan ollessaan joko numeronissa tai Annatarina keski-maassa. Silloinhan hän sai ihmisten ja haltioiden päitä käännettyä, joka tilanteessa. Hän vamraan nautti siitä. :)

        Sauron kokosi voimiaan kolmannella ajalla ja tietysti halusi takaisin Sormuksen, missä oli suurin osa hänen elinvoimastaan ja mahdistaan. Mutta kokosihan hän voimiaan toisellakin ajalla Atalanten tuhosta selviydyttyään, ja ilmeisesti ilmaisi itsensä voimien palautumiseen nähden liian aikaisin.

        Vertailen näitä kahta Sauronia lähinnä miettiäkseni, mihin Aragorn ja Gandalf olisivat pystyneet häntä vastaan tosipaikan tullen. Jos Mustan portin taistelu olisi jatkunut ja jatkunut, olisiko hän taas tullut? Gil-Galad ja Elendilhän saivat hänet miltei lyötyä, vaikka hänellä oli tuolloin Sormus. Vaikutti tosin siltä, että hänellä oli kolmannella ajalla niin ylivoimaisen suuri armeija, ettei hänen tarvitsisi enää itse osallistua. Eli Sauron pelkäsi fyysistä mittelöä?

        Taidat olla oikeassa siinä, että Sauron oli voimakkaimmillaan toisella ajalla Sormuksen kanssa Annatarina. Siispä jopa voimakkaampi, mitä hän oli alun perin Ardaan laskeutuessaan.


    • DrBan

      Voimakkainhan on ilman muuta Sauron
      (Tai Bombadil... Mutta hän on niin irrallaan kaikesta muusta ettei häntä sen takia kannata edes miettiä). Mutta on mietittävä myös, millaista voimakkuutta etsimme! Sauron saattoi olla vaarallisin mutta esim. Balrog saattoi voittaa hänet taistelussa.

      Minua vähän kummastuttaa, miksi kaikki tässä ketjussa tuntuvat pitävän Aragornia jotenkin erikoisen voimakkaana hahmona. Hän oli epäilemättä monien alojen mestari ja mieleltään poikkeuksellisen vahva ihmiseksi...
      Mutta hän oli kuitenkin vain ihminen eikä näin ollen taistelussa erityisen pelottava. Esimerkiksi Boromir saattoi hyvinkin olla parempi miekkamies kuin hän.
      Toisaalta pitää kuitenkin muistaa se, että Boromir ei välttämättä olisi pystynyt edes nostamaan miekkaansa Sauronia vastaan. Sauronia vastaan käymiseen vaadittiin epäilemättä vahvaa mieltä ja henkistä kestävyyttä.

      Haltioiden ylimysten vahvuushan oli lähinnä henkistä. Heidän taikuutensa oli "pehmeää". He eivät viskoneet tulipalloja eivätkä tehneet mitään tuhotaikoja. Jos he halusivat tappaa jonkun, oli heidän survaistava tätä miekalla. Miekkailussahan he tietenkin olivat ihmisiin nähden aivan ylivertaisia nopeutensa, voimakkuutensa ja kokemuksensa takia.

      Gandalf sen sijaan viskoi niitä tulipalloja (ehkäpä Naryan innoittamana :D) tai ainakin jotain sinne päin. Tätä hän teki kuitenkin hyvin harvakseltaan ja taistelussa turvautui mieluummin miekkaan. Tämä kertoo hyvin paljon Ardan taikuudesta. Muistakaa myös se, että kun G kertoi taistelustaan Balrogin kanssa, sanoi hän vain pieksäneensä mörrimöykkyä miekalla ja lopulta viskanneensa sen alas vuorelta. Ei siis salamaniskuja eikä tuhosäteitä!

      Sauronkin epäilemättä halutessaan viskeli tulipalloja (Gil-Galadinhan sanottiin kuolleen Sauronin liekkeihin... mitä se ikinä sitten tarkoittikaan. Oliko S tulessa ja paini G-G:n kanssa vai viskasiko hän tosiaan fireballin vai onko kyseessä vertauskuva?).

      Lisäksi: Pystyikö Sauronia edes vahingoittamaan ihmisten aseilla kuolettavasti. Sormen häneltä pystyi katkaisemaan, mutta vahingoittiko se Sauronia oikeasti?

      Sauronista: S vaihtoi muotoaan ja esiintyi eri hahmoissa... 2. ajan lopulla hän valmistautui sotaan ja otti suuren soturin hahmon. Tällöin hän oli epäilemättä vahvimmillaan, mies-mies -taistelussa.
      Toisella ajalla hän oli suunnannut voimansa erilaisiin tehtäviin ja oli näin ollen fyysisesti varmaankin heikompi mutta muilta kyvyiltään vehvempi.

      Sormus on hallinnan väline. Sauron vuodatti omaa voimaansa siihen ja Sormuksessa voima moninkertaistui. Sauron menetti kykyään huijata, pettää ja suostutella ja lumota mutta Sormus sormessaan hän sai nuo samat kyvyt takaisin moninkertaisina. Ilman Sormusta ei S olisi ikinä saanut samanlaista otetta numenorilaisista. Sodan ja voiman väline Sormus ei kuitenkaan ollut. Se ei tehnyt kantajastaan voittamatonta soturia.

      • Iluvatar

        Velhothan eivät halunneet käyttää tulipalloja jne. koska heitähän kiellettin. He olivat soluttautujia ja pahan poistajia. He eivät halunneet liikaa näkysälle, koska Sauron olisi voinut tulla nurkan takaa ja yllättää. Ainakin toisella ajalla :)
        Valar siis kielsivät heitä käyttämästä voimiaan.

        Saruman retkahti ja radagast hyppeli sinne sun tänne eläimiensä parissa, siniset velhot lähtivät teille tietämättömille ja ainut, joka hoiti homman loppuun saakka oli Gandalf.

        Ja olen muuten aina ajatellut(koska en ole niin hirveästi perehtynyt ihmisiin, varsinkaan duneihin) Aragornin tavallisena ihmisenä, jolla oli pisempi elinaika, kuin muilla ja sormus kädessä mikä kertoi, että hän oli korkea-arvoisempi :)


      • Yrch

        Onhan tuo niin, että on vaikea verrata hahmojen voimakkuutta huomioimatta henkistä osana fyysistä. Mitä merkitystä on vaikka Saruman Valkoisen voimakkuudella, jos luometon silmä itsessään saa hänet riisumaan aseet. Kuten mestari Ban mainitsee, kovin moni hyväkään miekkailija tuskin pystyisi käymään Sauronia päin lainkaan. Balrog taas vaikuttaisi olevan fyysisesti ylivoimainen vastustaja muille kuin Gandalfille.

        Taas Galadrielilla ja Elrondilla lienee henkistä vastustuskykyä ja luontaista Sauron-inhoa enemmän kuin fyysistä voimaa.

        No joo, Aragorn on vain ihminen. Häntä tulee pidettyä voimallisena ehkä siksi, että hänen esi-isänsä olivat aikoinaan kukistamassa Sauronia Gil-Galadin vieressä ja se on kai sitten tehnyt yleisöön lähtemättömän vaikutuksen. Tietysti on mahdollista, ettei merikuninkaiden sukukaan ole kuin entisinä päivinä - mutta näin ei ihan suoraan sanota Aragornin kohdalla.

        ?! Miten Sauron kukistui Viimeisen liiton sodassa ?!

        En pysty mitenkään mieltämään, että voimallisin ja kenties vielä voimiensa huipulla oleva soturi-maia tuhoutuisi vain siksi, että häneltä leikataan sormi taistelussa irti ja Sormus putoaa - kuten elokuvallinen vapaus asian näyttää - hänestä metrin päähän maahan. Sormuksessako kaikki Sauronin voima ja kyky? Miksi hän sitten pystyisi niin paljoon kolmannella ajalla ilman Sormusta?

        Jos hän taas olisi Viimeisen liiton sodassa Sormuksen menetettyään muutoin täysissä voimissaan ja täysin vahingoittumaton, hän kai ottaisi helpostikin Sormuksen Isildurilta - ihmiseltä - takaisin??

        Eli kumpi oli mielestänne ensin, Sormuksen menetys vai Sauronin kukistuminen?

        1) Sauron menettää Sormuksen ja väsyy sen tähden henkihieveriin taistelussa, jolloin hänet "tapetaan" (eli näin ainakin luullaan), vai

        2) Sauron on saatu väsytettyä taistelussa fyysisen kuoleman partaalle - hän olisikin kuollut, ellei suurin osa hänen hengestään olisi kiinnittyneenä sormukseen - ja häntä pidetään jo kuolleena, jolloin Valtasormuksen leikkaaminen sormesta on mahdollista

        vai niinkuin elokuva sen näyttää

        3) Sauron on taistelussa vahingoittumaton, mutta silloin Isildur leikkaa Sauronilta Sormuksen sormesta, jolloin Sauron katoaa savuna ilmaan? Sauron on siis vähäisempää laatua kuin Konnun Frodo Reppuli, jossa sentään on taistelutahtoa vastaavan tapahtuman jälkeen.

        Miksi Sauron tuhoutuisi täysin menetettyään Sormuksen taistelussa Isildurille, mutta vahvistuisi satojen vuosien jälkeen kolmannella ajalla, vaikka Sormus on silloin Klonkulla/Bilbolla?

        Tähän saakka olen ollut käsityksessä, että vaihtoehto kaksi sopisi parhaiten tarinaan. Että Gil-Galad ja Elendil saivat pahasti vahingoitettua Sauronia, mutta se vaati myös heidän henkensä. Isildur viimeisteli Sauronin tuhon, ja otti sen jälkeen Sormuksen verirahaksi.


      • DrBan
        Yrch kirjoitti:

        Onhan tuo niin, että on vaikea verrata hahmojen voimakkuutta huomioimatta henkistä osana fyysistä. Mitä merkitystä on vaikka Saruman Valkoisen voimakkuudella, jos luometon silmä itsessään saa hänet riisumaan aseet. Kuten mestari Ban mainitsee, kovin moni hyväkään miekkailija tuskin pystyisi käymään Sauronia päin lainkaan. Balrog taas vaikuttaisi olevan fyysisesti ylivoimainen vastustaja muille kuin Gandalfille.

        Taas Galadrielilla ja Elrondilla lienee henkistä vastustuskykyä ja luontaista Sauron-inhoa enemmän kuin fyysistä voimaa.

        No joo, Aragorn on vain ihminen. Häntä tulee pidettyä voimallisena ehkä siksi, että hänen esi-isänsä olivat aikoinaan kukistamassa Sauronia Gil-Galadin vieressä ja se on kai sitten tehnyt yleisöön lähtemättömän vaikutuksen. Tietysti on mahdollista, ettei merikuninkaiden sukukaan ole kuin entisinä päivinä - mutta näin ei ihan suoraan sanota Aragornin kohdalla.

        ?! Miten Sauron kukistui Viimeisen liiton sodassa ?!

        En pysty mitenkään mieltämään, että voimallisin ja kenties vielä voimiensa huipulla oleva soturi-maia tuhoutuisi vain siksi, että häneltä leikataan sormi taistelussa irti ja Sormus putoaa - kuten elokuvallinen vapaus asian näyttää - hänestä metrin päähän maahan. Sormuksessako kaikki Sauronin voima ja kyky? Miksi hän sitten pystyisi niin paljoon kolmannella ajalla ilman Sormusta?

        Jos hän taas olisi Viimeisen liiton sodassa Sormuksen menetettyään muutoin täysissä voimissaan ja täysin vahingoittumaton, hän kai ottaisi helpostikin Sormuksen Isildurilta - ihmiseltä - takaisin??

        Eli kumpi oli mielestänne ensin, Sormuksen menetys vai Sauronin kukistuminen?

        1) Sauron menettää Sormuksen ja väsyy sen tähden henkihieveriin taistelussa, jolloin hänet "tapetaan" (eli näin ainakin luullaan), vai

        2) Sauron on saatu väsytettyä taistelussa fyysisen kuoleman partaalle - hän olisikin kuollut, ellei suurin osa hänen hengestään olisi kiinnittyneenä sormukseen - ja häntä pidetään jo kuolleena, jolloin Valtasormuksen leikkaaminen sormesta on mahdollista

        vai niinkuin elokuva sen näyttää

        3) Sauron on taistelussa vahingoittumaton, mutta silloin Isildur leikkaa Sauronilta Sormuksen sormesta, jolloin Sauron katoaa savuna ilmaan? Sauron on siis vähäisempää laatua kuin Konnun Frodo Reppuli, jossa sentään on taistelutahtoa vastaavan tapahtuman jälkeen.

        Miksi Sauron tuhoutuisi täysin menetettyään Sormuksen taistelussa Isildurille, mutta vahvistuisi satojen vuosien jälkeen kolmannella ajalla, vaikka Sormus on silloin Klonkulla/Bilbolla?

        Tähän saakka olen ollut käsityksessä, että vaihtoehto kaksi sopisi parhaiten tarinaan. Että Gil-Galad ja Elendil saivat pahasti vahingoitettua Sauronia, mutta se vaati myös heidän henkensä. Isildur viimeisteli Sauronin tuhon, ja otti sen jälkeen Sormuksen verirahaksi.

        Tämä on tämä vaikea kysymys, jota on aina pohdittu, eikä siihen kukaan tiedä vastausta varmuudella...
        Jännä juttu, että näinkin merkityksellinen osa tarinaa on Professorilta jäänyt kuvaamatta kunnolla.

        Aikoinani sain käsityksen, että vaihtoehto 2 olisi oikein, jolloin G-G ja E kahdestaan saivat Sauronin iskettyä maahan ja Isildur vain viimeisteli työn.

        Nykyään jotenkin mieleni kääntyy kylläkin sille kannalle, että G-G:n ja E:n taistelu antoi isildurille mahdollisuuden yllättää sauron ja leikata häneltä sormi irti.

        Mene ja tiedä.

        Vaihtoehdossa kaksi Sauron kai särkyisi, koska Sormuksesta eroonjoutuminen olisi hemmetin kova shokki...
        Vähän niin kuin, jos ihmiseltä repiytyy käsi irti... Ekaksi se on aikamoinen isku ja meinaa viedä hengenkin, mutta lopulta siitä sitten toipuu ja elämä jatkuu... Vaikkakin ilman yhtä kättä on elämä vähän rajoittunutta (kuten Sauronilla ilman Sormusta)


      • Yrch
        DrBan kirjoitti:

        Tämä on tämä vaikea kysymys, jota on aina pohdittu, eikä siihen kukaan tiedä vastausta varmuudella...
        Jännä juttu, että näinkin merkityksellinen osa tarinaa on Professorilta jäänyt kuvaamatta kunnolla.

        Aikoinani sain käsityksen, että vaihtoehto 2 olisi oikein, jolloin G-G ja E kahdestaan saivat Sauronin iskettyä maahan ja Isildur vain viimeisteli työn.

        Nykyään jotenkin mieleni kääntyy kylläkin sille kannalle, että G-G:n ja E:n taistelu antoi isildurille mahdollisuuden yllättää sauron ja leikata häneltä sormi irti.

        Mene ja tiedä.

        Vaihtoehdossa kaksi Sauron kai särkyisi, koska Sormuksesta eroonjoutuminen olisi hemmetin kova shokki...
        Vähän niin kuin, jos ihmiseltä repiytyy käsi irti... Ekaksi se on aikamoinen isku ja meinaa viedä hengenkin, mutta lopulta siitä sitten toipuu ja elämä jatkuu... Vaikkakin ilman yhtä kättä on elämä vähän rajoittunutta (kuten Sauronilla ilman Sormusta)

        "Ekaksi se on aikamoinen isku ja meinaa viedä hengenkin, mutta lopulta siitä sitten toipuu ja elämä jatkuu..."

        Tämä oli hyvä!! :)))

        Ehkä pääpaino on tosiaan sittenkin Sormuksen menettämisessä, jos se toimii shokkina. G-G ja E kuolevat Sauronin käsittelyssä. Sauron lie menettänyt voimiaan tai sitten ei ole - en mielelläni luopuisi käsityksestä, että E, Anárion ja G-G vaikuttivat asiaan osaltaan... mutta onhan Sauron huomattavasti voimakkaampi kuin he, joten on myös täysin mahdollista, että Sauron tappoi heidät kuin miltei tyhjää vain.

        Isildur yllättää ja Sauron kokee kuvaamasi shokin, jolloin Isildur saa vielä iskettyä häntä kuolettavasti Narsililla (ehkä). Eli kyseessä olisikin ennen kaikkea yllättävä käänne heikomman eduksi, vähän kuten Noitakuninkaan kuollessa.

        Sauronin jäljelle jäänyt henki alkaa sittemmin taas herätä eloon, mutta on kovin heikkoa juuri niin kauan kun Sormus on syvällä joen pohjassa.


      • Iluvatar
        Yrch kirjoitti:

        "Ekaksi se on aikamoinen isku ja meinaa viedä hengenkin, mutta lopulta siitä sitten toipuu ja elämä jatkuu..."

        Tämä oli hyvä!! :)))

        Ehkä pääpaino on tosiaan sittenkin Sormuksen menettämisessä, jos se toimii shokkina. G-G ja E kuolevat Sauronin käsittelyssä. Sauron lie menettänyt voimiaan tai sitten ei ole - en mielelläni luopuisi käsityksestä, että E, Anárion ja G-G vaikuttivat asiaan osaltaan... mutta onhan Sauron huomattavasti voimakkaampi kuin he, joten on myös täysin mahdollista, että Sauron tappoi heidät kuin miltei tyhjää vain.

        Isildur yllättää ja Sauron kokee kuvaamasi shokin, jolloin Isildur saa vielä iskettyä häntä kuolettavasti Narsililla (ehkä). Eli kyseessä olisikin ennen kaikkea yllättävä käänne heikomman eduksi, vähän kuten Noitakuninkaan kuollessa.

        Sauronin jäljelle jäänyt henki alkaa sittemmin taas herätä eloon, mutta on kovin heikkoa juuri niin kauan kun Sormus on syvällä joen pohjassa.

        Nyt, kun ajattelee niin ei hullumpi idea. :)

        Jos E, G-G ja Anarion tekveät sellaisen pienen, siis tosi pienen "alkutyön" ja siinä sitten, kun ne on kuollut (en tiedä kuka toi anarion on :)) isildur iskee puskan takaa ja nappasee sen sauronilta sormet poikki.

        Joo eli kertokaapas mulle kuka tuo Anarion oli. Joku ihminen kai?


      • Yrch
        Iluvatar kirjoitti:

        Nyt, kun ajattelee niin ei hullumpi idea. :)

        Jos E, G-G ja Anarion tekveät sellaisen pienen, siis tosi pienen "alkutyön" ja siinä sitten, kun ne on kuollut (en tiedä kuka toi anarion on :)) isildur iskee puskan takaa ja nappasee sen sauronilta sormet poikki.

        Joo eli kertokaapas mulle kuka tuo Anarion oli. Joku ihminen kai?

        Anárion oli Elendilin poika, Isildurin veli. Hän kuoli myös Viimeisen liiton sodassa, mutta taisikin kuolla jo vuotta aiemmin Barad-Dûrin piirityksessä Gorgorothissa.

        Anárion ei missään tapauksessa ollut G-G:n rinnalla enää tuossa vaiheessa, joten pahoitteluni väärän tiedon kehittelemisestä.

        Anárion tuli yhtäkkisesti mieleen Isildurin sanomasta "tämän minä otan verirahaksi...", missä hän mainitsee sekä isän että veljen.


      • DrBan

        Kommenttejä Aiheesta:

        "Tämän jälkeen Sauronin henki muuttui suureksi silmäksi, se ei siis voinut miekkailla tai tehdä muuta vastaavaa, kuten jotkut olettavat. Hän tarvitsi sormusta voidakseen inkarnoitua uudelleen ja saadakseen koko mahtinsa takaisin. Hänen mahtinsa oli silti pelottavan suuri. "

        -Väärin: Sauron otti 3. Ajalla ihmismäisen muodon. Ja aivan ilman Sormusta.

        "Silmarillion väittää, että Sauron todella paini Gil-galadin ja Elendilin kanssa, mutta vaikka he kuolivat myös Sauron heitettiin maahan. Silloin Isildur leikkasi miekan tyngällä sormen irti. "

        -Ehkä, ehkä ei. Kyseisen lauseen voi tulkita juurikin noin. Mutta valitettavasti sen voi tulkita myös siten, että Isildurin teko "Heitti Sauronin maahan" (Kuvainnollisesti heitti maahan siis), tai sitten sen voi tulkita jopa silleen, että Tappaessaan G-G:n ja E:n Sauron kompastui ja Isildur hyökkäsi puskasta katkomaan sormen.

        Ensimmäinen versio on silti mielestäni tämän lauseen mukaan paras. Mielestäni Noldorin suurkuningas ja Elendilin kaltainen karpaasi voisivat hyvinkin pärjätä Sauronille. S ei kuitenkaan ollut ikinä mikään tappelukone ja kallonhalkoja. Lisäksi on muistettava, että Noldorin ruhtinaat olivat yksinäänkin tarpeeksi kovia jätkiä taistelemaan balrogien kanssa tasavertaisesti.
        Siitähän kaikki varmaankin ovat yhtä mieltä, että Sormus ei tehostanut kantajansa Hack `n Slash -kykyjä.

        "Ilmeisesti tuolla tavoin hän saattoi tuoda mahtiaan enemmän henkimaailmasta fyysiseen maailmaan ja hallitsemaan fyysistä maailmaa tuolla mahdilla paremmin."
        -Jeps... Tuo on aivan mahdollista. Sen puolesta ei ole todistusaineistoa, mutta sitä vastaankaan ei ole... Kuulostaa loogiselta. Fakta on kuitenkin se, että Sormuksen takomisen jälkeen S:n oma voima Ardassa heikkeni mutta yhdessä Sormuksen kanssa se oli suurempi kuin ennen takomista.

        Seuraava taulukko on vain höpöhöpöä, eikä pidä tulkita sellaisenaan. Idea siitä kuitenkin selviää.

        Sauron ennen sormusta: Voima 100
        Sauron Sormuksen takomisen jäkeen: Voima 50
        Sauron Sormus: Voima 150

        "Sauronin ratkaisu oli luopua ruumistaan ja lähteä karkuun hippulat vinkuen."
        -Saatta olla. Tai sitten kyseessä oli esittämäni sokkiteoria tai periaatteessa Isildur saattoi vaikka nirhata väsyneeltä Sauronilta kurkun poikki. Pointti on vain se, että S menetti ruumiinsa ja koska hän oli vuodattanut Sormukseen voimaansa, oli uuden muodostaminen työlästä (Toisaalta Sormus myös esti häntä "kuolemasta" pysyvästi). Numenorissa tapahtuneen kuolemansa jälkeenhän hän muodosti uuden ruumiin hyvin pian.

        KYSYMYS: Kun Huan puri Sauron-ihmissutta kurkusta, Sauron luopui kehostaan ja pakeni... MITÄ OLISI TAPAHTUNUT, jos Huan olisi tappanut Sauronin fyysisen ruumiin ennen kuin tämä pakeni?
        Oma veikkaukseni: ei mitään sen kummempaa. Sauron oli tuolloin vielä vapaa kehostaan toisin kuin esim. Balrogit. Ilmeisesti vapaan kehonvaihtamiskykynsä hän menetti vasta Numenorin tuhossa (Professori sanoi, ettei S enää tuon jälkeen voinut ottaa kaunista hahmoa).

        "Gandalfilla oli kuitenkin enemmän mahtia kuin Balrogilla ja ilmeisesti sitä saattoi kanavoida myös itsensä hengissä pitämiseen ja jopa miekkaan. Mahtinsa turvin Gandalf Harmaa surmasi balrogin.

        -Ei lisättävää. Kutakuinkin samaa mieltä.

        "Gandalf Valkoinen oli mahdissa voimakkaampi kuin Saruman. "

        -Gandalf Harmaassa ja Valkoisessa en näkisi muuta eroa kuin sen, että valkoisena Gandalf paljasti enemmän voimiaan. Siitä en tiedä, kumpi oli voimakkaampi. Veikkaisin, että alunperin Curunir oli voimaakkaampi Maia. Sarumanina hänen voimansa luultavasti heikkenivät, koska hän hairahtui ja unohti oman olemuksensa ja kiintyi liikaa kehoonsa.

        "Tämä kysymys, miksi se Sauronin typerys ikinä loi sormuksen, on tullut vastaan monet kerrat ja näin itse sen käsitän. Muutoin ajatus itsetuho sormuksesta on aika älytön..."

        -S otti tietoisen riskin. Sormus olisi antanut hänelle absoluuttisen hallinnan yli muiden mahtisormustn (ja sitä kautta haltioiden) sekä muutenkin kaikkien olentojen, joitten kanssa hän pääsi tekemisiin (Kuten Numenorista opimme). Tietenkään hän ei ikinä olettanut menettävänsä Sormusta. Ehkä hän ei edes tajunnut, että sen tuho voi tappaa hänet.

        LOPUKSI: on muistettava Professorin maininta, joka löytyy Letterseistä. Tarkkaan en sanamuotoa muista mutta siinä Professori puhuessaan Sauronista Numenorilla, mainitsee, että hänen hallitsemisvoimansa perustui nyt (lue: Sormuksen takomisen jälkeen) suurimmaksi osaksi Sormukseen.
        ELI: Sauron siirsi hallitsemisvoimaansa Sormukseen!
        ELI: Sormus oli Hallinnan väline!!! Sitä ei kyllin voi alleviivata!!! Sormuksen avulla Sauron pystyi muuttamaan vihollisensa "alamaisikseen".

        VIELÄ: Kun puhutaan Sauronin kuolemasta, on muistettava, ettei Sormuksen tuho tappanut Sauronia. Se vain musersi hänet pieneksi tuittupäiseksi hengeksi Saharaan yrmyilemään, kuten Gandalf sanoi ;)


      • DrBan

        Hyvää pohdintaa ja paljon asiaa.

        Yksi pointti kuitenkin: Entäs Viimapää???
        G tappeli siellä Nazguleita vastaan. Hän käytti todistettavasti tulta ja liekkiä!
        Miksi? Halusiko hän tehdä vaikutuksen nassuleihin :)

        Minä uskon, että G kyllä ihan oikeasti joutui tuon tyyppisissä tappeluissa viskomaan niitä tulipalloja.

        Velhojen välisissä kaksintaiseluissa (Orthanc) taistelu epäilemättä voitiin käydä myös näkymättöömällä tasolla, kuten Sauvokohtaus hyvin esittää!


      • Yrch
        DrBan kirjoitti:

        Hyvää pohdintaa ja paljon asiaa.

        Yksi pointti kuitenkin: Entäs Viimapää???
        G tappeli siellä Nazguleita vastaan. Hän käytti todistettavasti tulta ja liekkiä!
        Miksi? Halusiko hän tehdä vaikutuksen nassuleihin :)

        Minä uskon, että G kyllä ihan oikeasti joutui tuon tyyppisissä tappeluissa viskomaan niitä tulipalloja.

        Velhojen välisissä kaksintaiseluissa (Orthanc) taistelu epäilemättä voitiin käydä myös näkymättöömällä tasolla, kuten Sauvokohtaus hyvin esittää!

        Mainitsit, että Gil-Galad kuoli Sauronin liekkeihin, joten liekinheittimestä lienee tuolloinkin ollut muuta kuin näytöksellistä hyötyä.

        Samoin Nazgulien kanssa Viimapäällä - tai vaikka susien kanssa käpymetsässä :) - sopiihan noita käyttää sellaisia vastaan, jolla ei ole käytössään vastaavia keinoja.

        Nazgulit itse pelaavat kauhuelementillä vähintään yhtä paljon kuin teoilla, mutta ilmeisesti heitäkin voi "helposti" pelotella. Aragornkin sai osan heistä pakenemaan heti kun alkoi vaikuttaa, ettei matsi päättyisikään 100-0.

        Gandalf yritti tulipalloineen herättää samaa pelkoa nassuleissa? -> Pelkäävä sormusaave haihtuu paikalta yhtä nopeasti kuin Sauron ruumiista tappion hetkellä.

        Velhojen ja maiojen välillä tuskin tunnetaan vastaavaa pelkoa Arda-taikatemppuja kohtaan. Samat elementit ovat jossakin määrin kenties kaikkien hallussa tai ainakin toinen toistensa torjuttavissa. Ne vahingoittavat toisiaan tappavammin po. mahtitasolla.

        Tuntuisi muuten hassulta, jos Gandalf yrittäisi ainoastaan peittää Tulen ruoskaa liekkeihin ja salamoihin, tai vastaavasti Tulen ruoska yrittäisi flambeerata Naryan kantajaa. He ovat kenties tulenkäsittelytaidoiltaan melko samantasoiset vastustajat tai vaikkei näin olisikaan, kykenevät torjumaan tuonkaltaiset fyysiset hyökkäykset taitavammin kuin kukaan muu Keski-Maassa. Joten viimeistään kun on pudottu tulipallona Khazad-Dumin pohjaan ja juoksenneltu käytävissä on nuo taidot koeteltu ja voidaan siirtyä henkevämpään tositaisteluun, missä vahingotkin tulisivat olemaan suurempia.

        Curufin taisi olla alun perin suurin istarista sekä henkisessä että fyysisessä mielessä. Mutta Gandalf Valkoinen sanoi palattuaan mysteerisesti: "Minä olen Saruman, sellaisena kuin hänen olisi pitänyt olla."

        Missä Olorin kävi ja kuka/ketkä varustivat hänet paluuseen? Saiko Olorin kuolemassaan jotakin, mitä hänellä ei ollut Ardaan laskeutuessaan vai onko hän vain toisinvarusteltu Keski-Maata varten, alkuperäisillä Olorin-ominaisuuksilla? Jos hän on "kuin Saruman" aiemmin, Gandalfin aivoituksilla sekä Naryan kantaja, hän lienee jopa enemmän (Keski-Maassa) kuin Saruman aiemmin.

        :-) Ehkä Olorin eläinten ystävänä ei halunnut tappaa surkeita petoeläinparkoja, kunhan hätisteli niitä sivummalle kävyillä. Olisihan ollut aika sadistista ottaa kaikki todelliset voimat käyttöön susien takia. Gandalf-filosofiaan voisi kuulua voimankäytön ja elämän säästämisen periaatteet.


      • jawetus
        DrBan kirjoitti:

        Kommenttejä Aiheesta:

        "Tämän jälkeen Sauronin henki muuttui suureksi silmäksi, se ei siis voinut miekkailla tai tehdä muuta vastaavaa, kuten jotkut olettavat. Hän tarvitsi sormusta voidakseen inkarnoitua uudelleen ja saadakseen koko mahtinsa takaisin. Hänen mahtinsa oli silti pelottavan suuri. "

        -Väärin: Sauron otti 3. Ajalla ihmismäisen muodon. Ja aivan ilman Sormusta.

        "Silmarillion väittää, että Sauron todella paini Gil-galadin ja Elendilin kanssa, mutta vaikka he kuolivat myös Sauron heitettiin maahan. Silloin Isildur leikkasi miekan tyngällä sormen irti. "

        -Ehkä, ehkä ei. Kyseisen lauseen voi tulkita juurikin noin. Mutta valitettavasti sen voi tulkita myös siten, että Isildurin teko "Heitti Sauronin maahan" (Kuvainnollisesti heitti maahan siis), tai sitten sen voi tulkita jopa silleen, että Tappaessaan G-G:n ja E:n Sauron kompastui ja Isildur hyökkäsi puskasta katkomaan sormen.

        Ensimmäinen versio on silti mielestäni tämän lauseen mukaan paras. Mielestäni Noldorin suurkuningas ja Elendilin kaltainen karpaasi voisivat hyvinkin pärjätä Sauronille. S ei kuitenkaan ollut ikinä mikään tappelukone ja kallonhalkoja. Lisäksi on muistettava, että Noldorin ruhtinaat olivat yksinäänkin tarpeeksi kovia jätkiä taistelemaan balrogien kanssa tasavertaisesti.
        Siitähän kaikki varmaankin ovat yhtä mieltä, että Sormus ei tehostanut kantajansa Hack `n Slash -kykyjä.

        "Ilmeisesti tuolla tavoin hän saattoi tuoda mahtiaan enemmän henkimaailmasta fyysiseen maailmaan ja hallitsemaan fyysistä maailmaa tuolla mahdilla paremmin."
        -Jeps... Tuo on aivan mahdollista. Sen puolesta ei ole todistusaineistoa, mutta sitä vastaankaan ei ole... Kuulostaa loogiselta. Fakta on kuitenkin se, että Sormuksen takomisen jälkeen S:n oma voima Ardassa heikkeni mutta yhdessä Sormuksen kanssa se oli suurempi kuin ennen takomista.

        Seuraava taulukko on vain höpöhöpöä, eikä pidä tulkita sellaisenaan. Idea siitä kuitenkin selviää.

        Sauron ennen sormusta: Voima 100
        Sauron Sormuksen takomisen jäkeen: Voima 50
        Sauron Sormus: Voima 150

        "Sauronin ratkaisu oli luopua ruumistaan ja lähteä karkuun hippulat vinkuen."
        -Saatta olla. Tai sitten kyseessä oli esittämäni sokkiteoria tai periaatteessa Isildur saattoi vaikka nirhata väsyneeltä Sauronilta kurkun poikki. Pointti on vain se, että S menetti ruumiinsa ja koska hän oli vuodattanut Sormukseen voimaansa, oli uuden muodostaminen työlästä (Toisaalta Sormus myös esti häntä "kuolemasta" pysyvästi). Numenorissa tapahtuneen kuolemansa jälkeenhän hän muodosti uuden ruumiin hyvin pian.

        KYSYMYS: Kun Huan puri Sauron-ihmissutta kurkusta, Sauron luopui kehostaan ja pakeni... MITÄ OLISI TAPAHTUNUT, jos Huan olisi tappanut Sauronin fyysisen ruumiin ennen kuin tämä pakeni?
        Oma veikkaukseni: ei mitään sen kummempaa. Sauron oli tuolloin vielä vapaa kehostaan toisin kuin esim. Balrogit. Ilmeisesti vapaan kehonvaihtamiskykynsä hän menetti vasta Numenorin tuhossa (Professori sanoi, ettei S enää tuon jälkeen voinut ottaa kaunista hahmoa).

        "Gandalfilla oli kuitenkin enemmän mahtia kuin Balrogilla ja ilmeisesti sitä saattoi kanavoida myös itsensä hengissä pitämiseen ja jopa miekkaan. Mahtinsa turvin Gandalf Harmaa surmasi balrogin.

        -Ei lisättävää. Kutakuinkin samaa mieltä.

        "Gandalf Valkoinen oli mahdissa voimakkaampi kuin Saruman. "

        -Gandalf Harmaassa ja Valkoisessa en näkisi muuta eroa kuin sen, että valkoisena Gandalf paljasti enemmän voimiaan. Siitä en tiedä, kumpi oli voimakkaampi. Veikkaisin, että alunperin Curunir oli voimaakkaampi Maia. Sarumanina hänen voimansa luultavasti heikkenivät, koska hän hairahtui ja unohti oman olemuksensa ja kiintyi liikaa kehoonsa.

        "Tämä kysymys, miksi se Sauronin typerys ikinä loi sormuksen, on tullut vastaan monet kerrat ja näin itse sen käsitän. Muutoin ajatus itsetuho sormuksesta on aika älytön..."

        -S otti tietoisen riskin. Sormus olisi antanut hänelle absoluuttisen hallinnan yli muiden mahtisormustn (ja sitä kautta haltioiden) sekä muutenkin kaikkien olentojen, joitten kanssa hän pääsi tekemisiin (Kuten Numenorista opimme). Tietenkään hän ei ikinä olettanut menettävänsä Sormusta. Ehkä hän ei edes tajunnut, että sen tuho voi tappaa hänet.

        LOPUKSI: on muistettava Professorin maininta, joka löytyy Letterseistä. Tarkkaan en sanamuotoa muista mutta siinä Professori puhuessaan Sauronista Numenorilla, mainitsee, että hänen hallitsemisvoimansa perustui nyt (lue: Sormuksen takomisen jälkeen) suurimmaksi osaksi Sormukseen.
        ELI: Sauron siirsi hallitsemisvoimaansa Sormukseen!
        ELI: Sormus oli Hallinnan väline!!! Sitä ei kyllin voi alleviivata!!! Sormuksen avulla Sauron pystyi muuttamaan vihollisensa "alamaisikseen".

        VIELÄ: Kun puhutaan Sauronin kuolemasta, on muistettava, ettei Sormuksen tuho tappanut Sauronia. Se vain musersi hänet pieneksi tuittupäiseksi hengeksi Saharaan yrmyilemään, kuten Gandalf sanoi ;)

        "on muistettava, ettei Sormuksen tuho tappanut Sauronia. Se vain musersi hänet pieneksi tuittupäiseksi hengeksi Saharaan yrmyilemään"

        :-)))

        Saruman ja Sauron, pahaisina räyhähenkinä asumattomalla seudulla, kaukana ihmisistä. Mainio ajatus!


      • Tohtori B

        "Sormuksen sodan aikaan Sauron oli ihmismäisessä muodossa. Suurempi miestä, muttei jättiläismäinen"
        -professori Tolkien. Suomennus omani-

        "Mustassa kädessä oli neljä sormea"
        -Klonkku-


      • kysymyksiä

        Ketkä kaikki ovat nähneet Silmän?

        - Frodo Galadrielin peilissä
        - Saruman palantirissa
        - Galadriel?
        - Klonkku?
        - Denethor?
        - Pippin?
        - Gandalf?
        - Aragorn palantirissa?

        Oliko luometon silmä vasta kolmannella ajalla tavattu ilmiö vai Numenorin tuhon jälkeinen?


      • DrBan

        Kun Sauron otti 2. Ajan lopulla suuren soturin hahmon, mainitaan, että harva suurikaan ihminen tai haltia kesti Sauronin Silmän pahuutta...

        Ei siis näkykivi. Ehkäpä jopa ihan oikeasti konkreettinen silmä, jonka kautta Sauronin voima kanavoitui.


      • sanat
        Yrch kirjoitti:

        Onhan tuo niin, että on vaikea verrata hahmojen voimakkuutta huomioimatta henkistä osana fyysistä. Mitä merkitystä on vaikka Saruman Valkoisen voimakkuudella, jos luometon silmä itsessään saa hänet riisumaan aseet. Kuten mestari Ban mainitsee, kovin moni hyväkään miekkailija tuskin pystyisi käymään Sauronia päin lainkaan. Balrog taas vaikuttaisi olevan fyysisesti ylivoimainen vastustaja muille kuin Gandalfille.

        Taas Galadrielilla ja Elrondilla lienee henkistä vastustuskykyä ja luontaista Sauron-inhoa enemmän kuin fyysistä voimaa.

        No joo, Aragorn on vain ihminen. Häntä tulee pidettyä voimallisena ehkä siksi, että hänen esi-isänsä olivat aikoinaan kukistamassa Sauronia Gil-Galadin vieressä ja se on kai sitten tehnyt yleisöön lähtemättömän vaikutuksen. Tietysti on mahdollista, ettei merikuninkaiden sukukaan ole kuin entisinä päivinä - mutta näin ei ihan suoraan sanota Aragornin kohdalla.

        ?! Miten Sauron kukistui Viimeisen liiton sodassa ?!

        En pysty mitenkään mieltämään, että voimallisin ja kenties vielä voimiensa huipulla oleva soturi-maia tuhoutuisi vain siksi, että häneltä leikataan sormi taistelussa irti ja Sormus putoaa - kuten elokuvallinen vapaus asian näyttää - hänestä metrin päähän maahan. Sormuksessako kaikki Sauronin voima ja kyky? Miksi hän sitten pystyisi niin paljoon kolmannella ajalla ilman Sormusta?

        Jos hän taas olisi Viimeisen liiton sodassa Sormuksen menetettyään muutoin täysissä voimissaan ja täysin vahingoittumaton, hän kai ottaisi helpostikin Sormuksen Isildurilta - ihmiseltä - takaisin??

        Eli kumpi oli mielestänne ensin, Sormuksen menetys vai Sauronin kukistuminen?

        1) Sauron menettää Sormuksen ja väsyy sen tähden henkihieveriin taistelussa, jolloin hänet "tapetaan" (eli näin ainakin luullaan), vai

        2) Sauron on saatu väsytettyä taistelussa fyysisen kuoleman partaalle - hän olisikin kuollut, ellei suurin osa hänen hengestään olisi kiinnittyneenä sormukseen - ja häntä pidetään jo kuolleena, jolloin Valtasormuksen leikkaaminen sormesta on mahdollista

        vai niinkuin elokuva sen näyttää

        3) Sauron on taistelussa vahingoittumaton, mutta silloin Isildur leikkaa Sauronilta Sormuksen sormesta, jolloin Sauron katoaa savuna ilmaan? Sauron on siis vähäisempää laatua kuin Konnun Frodo Reppuli, jossa sentään on taistelutahtoa vastaavan tapahtuman jälkeen.

        Miksi Sauron tuhoutuisi täysin menetettyään Sormuksen taistelussa Isildurille, mutta vahvistuisi satojen vuosien jälkeen kolmannella ajalla, vaikka Sormus on silloin Klonkulla/Bilbolla?

        Tähän saakka olen ollut käsityksessä, että vaihtoehto kaksi sopisi parhaiten tarinaan. Että Gil-Galad ja Elendil saivat pahasti vahingoitettua Sauronia, mutta se vaati myös heidän henkensä. Isildur viimeisteli Sauronin tuhon, ja otti sen jälkeen Sormuksen verirahaksi.

        -Eli kumpi oli mielestänne ensin, Sormuksen menetys vai Sauronin kukistuminen?-

        Jos tarkaan lukee Gandalfin sanat Rivendelin neuvonpidossa, niin siitä voisi saada vihjeen:
        "mutta Sauron itsekin kukistettiin ja Isildur leikkasi sormuksen hänen kädestään isänsä miekantyngällä ja otti sen omakseen"


    • Llyr

      Kiitos teille kaikille viesteistä, kiva huomata että tänne saadaan vielä keskustelua aikaan.
      Itseäni Sauronin voimissa askarrutti juuri kysymys siitä miten vahvat ne kolmannen ajan lopussa olivat, sekä yleisemmin kysymys siitä mitä tarkoitamme vahvuudella ja voimalla. Voisihan sitä ajatella niinkin että ne jotka pystyivät vastustamaan sormusta olivat voimakkaampia kuin muut, siksi halusinkin saada kaikki pohtimaan asiaa laajemmin. Mutta jätetään filosofinen keskustelu siitä mikä on voimaa ja millä sitä mitataan seuraavaan kertaan... :)

    • Tämä on minun mielipiteeni eikä kenenkään kannata alkaa haastaa riitaa onko näkö kulmani oikea vaikko ei.
      Minusta viisaina yms.. oli Tuo Arwenin isä. Nimeä en muista mutta kuitenkin. Tai Gandalf.
      En perustele vastaustani sillä en jaksa ..

    • kukkaisvoimaa

      SAruman oli mahtavin.

    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      78
      3218
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      1972
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      25
      1841
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1528
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1395
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1375
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1099
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      97
      1028
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      844
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      830
    Aihe