Eläinrasvan käyttö muuttaa veren kolesteroliarvoja aina suotuisampaan suuntaan.
Luonnollinen eläinrasva on aina yhdistelmä tyydyttynyttä ja tyydyttymätöntä rasvaa. Tyydyttynyt rasva vaikuttaa neutraalisti kokonaiskolesterolin ja hyvän HDL-kolesterolin suhteeseen, kun taas tyydyttymätön rasva parantaa suhdetta. Kokonaisvaikutus on siis myönteinen.
eläinrasva parantaa kolesterolia
16
1346
Vastaukset
- Kiril
yrittänyt jo toista vuotta sanoa, kun omat kokemukset eläinrasvojen terveellisyydestä ovat laboratoriotutkimusten valossa kiistattomat. Mutta sitkeässä elää se myytti, että eläinrasvat tukkii suonet.
- ...että...
siis väitätkö, että ihminen, syödessään eläimen lihaa ja maitoa, olisi tehnyt sittenkin itselleen oikein ja hyvin kaikkien näiden viimeisen 100 000 - 200 000 vuoden ajan? aika hurja väite... sitä ei uskovainen vegaani ihan heti kyllä suostu uskomaan.
- Kiril
...että... kirjoitti:
siis väitätkö, että ihminen, syödessään eläimen lihaa ja maitoa, olisi tehnyt sittenkin itselleen oikein ja hyvin kaikkien näiden viimeisen 100 000 - 200 000 vuoden ajan? aika hurja väite... sitä ei uskovainen vegaani ihan heti kyllä suostu uskomaan.
että ihminen syödessään eläimen lihaa ja maitoa on tehnyt itselleen oikein. Toinen asia on se, että jos ihminen on ryhtynyt peukaloimaan maitoa pastöroimalla ja homogenoimalla sen, niin välttämättä lopputulos ei ole terveellinen. Sama tilanne on lihan suhteen. Väärillä ruokintatavoilla ihminen voi pilata lihan ja se menettää terveysvaikutuksensa.
- JariJo
Kiril kirjoitti:
että ihminen syödessään eläimen lihaa ja maitoa on tehnyt itselleen oikein. Toinen asia on se, että jos ihminen on ryhtynyt peukaloimaan maitoa pastöroimalla ja homogenoimalla sen, niin välttämättä lopputulos ei ole terveellinen. Sama tilanne on lihan suhteen. Väärillä ruokintatavoilla ihminen voi pilata lihan ja se menettää terveysvaikutuksensa.
Sarkasmidetektori päälle! :)
- hämmentävää
heh täytyy myöntää että usein kuulee että rasva tukkii suonet ja suolaa pitää vähentää... itse ostan kanaa ja lihaa aina jossa on rasvaa jotta ei olisi niin saakutin kuivaa ja itse käytän vain puhdasta voita. margariinit ovat niin feikkejä ja mitäköhän ne luontaisen ksltaiset sromit ym säilytys aineet mahtaa elimistölle tehdä ? itse uskon että ovat monen painon nousun syynä . Minulla oli aiemmin kaihrita ongelmia vatsan kanssa kun söin leikkeleitä ja juustoja ja ym valmis eineksiä. jätin pois kaikki ja vatsa ei enään ole kipeänä tai muita kummia oireita. Valmistan niin paljon kuin vain voin itse ja käytän suolaa ja syön rasvaista kalaa ja kanaa ja lihaa. veren paine meni huippu tasolle ja voin paremmin. itse uskon että kaikki valmiit marinaadit ,margariinit, ym valmiit einekset ja kaiken maailman limonaadit ovat monenkin vsivan takana.
Suomessa korkea veren paine mielellään hoidetaan heti lääkkeillä.... joka sitten tuovst muita oireita.....
kaikkea saa mielestäni syödä kunhan syö kohtuullisesti
- <Tero>
Eli jos vedän purkista rehellistä kaupan hyllyltä ostettua voita tasaista vauhtia ja aina välillä tsekataan verikokeilla LDL ja HDL, niin arvot sen kun parantuvat, tai ei ainakaan käänny LDL:n hyväksi?
- JariJo
Ymmärsit oikein. Kokonaiskolesteroli nousee, mutta samoin nousee myös HDL:n suhde kokonaiskolesteroliin, mikä on merkittävämpää.
Voissakin noin neljännes rasvasta on tyydyttymätöntä, joka laskee LDL-kolesterolia, ja tyydyttynyt rasva nostaa HDL-kolesterolia tehokkaammin kuin tyydyttymätön rasva.
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=500&lang=fi
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/77/5/1146/F1
(Tyydyttynyt rasva vaikuttaa ilmeisesti myös HDL:n ja LDL:n erilaisiin alatyyppeihin suotuisasti, mutta tähän en ole perehtynyt tarpeeksi, jotta voisin väittää varmasti. Kohta 3 http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pubmed&pubmedid=16135250) - <Tero>
JariJo kirjoitti:
Ymmärsit oikein. Kokonaiskolesteroli nousee, mutta samoin nousee myös HDL:n suhde kokonaiskolesteroliin, mikä on merkittävämpää.
Voissakin noin neljännes rasvasta on tyydyttymätöntä, joka laskee LDL-kolesterolia, ja tyydyttynyt rasva nostaa HDL-kolesterolia tehokkaammin kuin tyydyttymätön rasva.
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=500&lang=fi
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/77/5/1146/F1
(Tyydyttynyt rasva vaikuttaa ilmeisesti myös HDL:n ja LDL:n erilaisiin alatyyppeihin suotuisasti, mutta tähän en ole perehtynyt tarpeeksi, jotta voisin väittää varmasti. Kohta 3 http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pubmed&pubmedid=16135250)Tulee muutama kyssäri mieleen.
1. Onko kyseessä jotenkin puutteellisen tutkimuksen aikaan saama poikkeuksellinen tulos ja siitä aiheutuva julkaisuharha? Kuten joskus todettiin, sellaista käsitystä on liikkeellä, että noin puolet kaikesta tieteellisestä tutkimuksesta antaa vääriä tuloksia, joten vertaistarkastus ja toistaminen on tärkeää luotettavuuden kannalta. Onko nämä rasvatutkimukset tarkastettu ja pystytty luotettavasti toistamaan? Miksi vallitseva näkemys rasva-asioista on niin erilainen?
2. Onko niin, että tulokset ovat sinänsä oikeita, mutta niiden tulkinta on viety liian pitkälle tai se on liian yleistävää tai yksinkertaista, josta seuraa vallitsevan käsityksen kanssa ristiriidassa oleva "teoria" tyydyttyneen rasvan terveysvaikutuksista?
3. Ovatko lääke- ja ravitsemutieteen tutkijat globaalissa mittakaavassa niin taitamatonta ja tyhmää porukkaa, etteivät pysty tutkimaan tällaista asiaa kuin voin tai ylipäätään rasvan vaikutusta veren LDL- ja HDL-pitoisuuksille? Voisi kuvitella, että melko nuori alan opiskelija pystyisi tuon tutkimuksen tekemään. Asiaa on varmaankin tutkittu kohtuullisen paljon, mutta silti yleinen näkemys on erilainen. Kummallista.
4. Parempia ehdotuksia? - JariJo
<Tero> kirjoitti:
Tulee muutama kyssäri mieleen.
1. Onko kyseessä jotenkin puutteellisen tutkimuksen aikaan saama poikkeuksellinen tulos ja siitä aiheutuva julkaisuharha? Kuten joskus todettiin, sellaista käsitystä on liikkeellä, että noin puolet kaikesta tieteellisestä tutkimuksesta antaa vääriä tuloksia, joten vertaistarkastus ja toistaminen on tärkeää luotettavuuden kannalta. Onko nämä rasvatutkimukset tarkastettu ja pystytty luotettavasti toistamaan? Miksi vallitseva näkemys rasva-asioista on niin erilainen?
2. Onko niin, että tulokset ovat sinänsä oikeita, mutta niiden tulkinta on viety liian pitkälle tai se on liian yleistävää tai yksinkertaista, josta seuraa vallitsevan käsityksen kanssa ristiriidassa oleva "teoria" tyydyttyneen rasvan terveysvaikutuksista?
3. Ovatko lääke- ja ravitsemutieteen tutkijat globaalissa mittakaavassa niin taitamatonta ja tyhmää porukkaa, etteivät pysty tutkimaan tällaista asiaa kuin voin tai ylipäätään rasvan vaikutusta veren LDL- ja HDL-pitoisuuksille? Voisi kuvitella, että melko nuori alan opiskelija pystyisi tuon tutkimuksen tekemään. Asiaa on varmaankin tutkittu kohtuullisen paljon, mutta silti yleinen näkemys on erilainen. Kummallista.
4. Parempia ehdotuksia?Kyseessä on tosiaan 60 eri tutkimuksen meta-analyysi. Sitä on siteerattu paljon, ks. sivun http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/77/5/1146 alalaita - siteerauksista varmaankin löytyy kritiikkiä, jos sellainen olisi aiheellista.
Menetelmiin voit tutustua tarkemmin täällä: http://www.ajcn.org/cgi/content/full/77/5/1146#SEC2
"Vallitseva" tai "yleinen" näkemys taitaa olla vaan väärässä. Ei ole ensimmäinen kerta, kuin sellaista tapahtuu.
Hommahan sai alkunsa 60-luvulla Ancel Keysin surkeasta Seitsemän maan tutkimuksesta ja muista tutkimuksista, joissa ei tuohon aikaan osattu ottaa huomioon teollisen transrasvan vaikutusta erikseen vaan se laskettiin tyydyttyneen rasvan joukkoon.
- mättää
Sekaruoan syöjät saavat joka tapauksessa eläinrasvaa ja juuri sitä tyydyttynyttä useasta eri lähteestä. Miksi ei heidän kolesterolinsa ole sitten päinvastoin parantuneet, vaikka ne ovat huonontuneet? Tyydyttynyttä eläinrasvaa syö varmaan koko Suomen kansa päivittäin. Vai olisiko syynä se, että he syövät sitä eläinrasvaa liikaa? Ja liikkuvat nykyaikana aivan liian vähän. Jos vertaillaan joihinkin suvun tervaskantoihin, jotka yli 80-vuotiaina ovat vielä hyvässä kondiksessa, vaikka ovat syöneet eläinrasvaa joka päivä, niin olisikohan heidän hyvään fyysiseen kuntoonsa syynä koko elämänaikainen, jokapäiväinen liikunta, joka alkoi lapsuudessa ja nuoruudessa ja jatkuu monella virkeyttä ylläpitävänä tekijänä.
- JariJo
Lääketehtaat ja (mahdollisesti niiden "sponsoroimat") lääkärit uskottelevat, että pelkkä kokonaiskolesteroli olisi riskitekijä. Tyydyttynyt rasvahan nostaa kokonaiskolesterolia.
Liikuntahan tosiaan parantaa kolesteroliarvoja ja lihominen huonontaa niitä. - <Tero>
Eiköhän tässä pikapuoliin päädytä siihen johtopäätökseen, että syypää on hiilihydraatti.
- JariJo
<Tero> kirjoitti:
Eiköhän tässä pikapuoliin päädytä siihen johtopäätökseen, että syypää on hiilihydraatti.
Rasvan vaihtaminen hiilihydraatteihin laskee HDL-kolesterolia ja nostaa triglyjä.
- Karpihko
Ehkä 'tavallinen sekaruuan mättäjä' saa elimistöönsä myös paljon tyydyttynyttä transrasvaa, jota on jopa terveellisiksi luokitelluissa kasvirasvatuotteissa. Liiat kalorit, liika tärkkelys sekä nopeat hiilarit ja transrasvan mättö saa aikaan huonot arvot ja terveyden romahtamisen.
- mitään ikääntymisestä
Karpihko kirjoitti:
Ehkä 'tavallinen sekaruuan mättäjä' saa elimistöönsä myös paljon tyydyttynyttä transrasvaa, jota on jopa terveellisiksi luokitelluissa kasvirasvatuotteissa. Liiat kalorit, liika tärkkelys sekä nopeat hiilarit ja transrasvan mättö saa aikaan huonot arvot ja terveyden romahtamisen.
Esim. naapurini, jolla oli kokon.kolesteroli yli 9, on ollut koko ajan normaalipainoinen, eikä käsitä itsekään, miksi juuri hänellä on korkea kolesteroli, jos ei käyttäisi kolesterolia alentavaa lääkettä.
Samoin huomasin itse, että kolesterolini alkoivat kohota aina vaan, kun lähestyin 60:n ikää. Uskon, että joku 3- tai 4-kymppinen ei vielä tiedä, mitä tuleman pitää, miten jokainen vuosikymmen muuttaa tilannetta siitä huolimatta, kuinka paljon painoa on, tai onko verenpainetta tao MBO:ta.
Ei mainitsemani säännöllistä elämää viettävä pariskunta, jonka lapset ovat jo aikuisiksi tulleet ajat sitten, varmaankaan mitään hiilarien ja transrasvan mättäjiä ole olleet, ja varmasti on se rouva tehnyt ensin kaikkensa ruokavalion parantamiseksi, mutta kun ei mikään auttanut.
Sensijaan, jos on ikää vasta 30-40, silloin todellakin vaikuttavat ruokavalio ja mahdollinen ylipaino sekä liikunnan laiminlyöminen. Vaikuuttaa ne toki kaikilla, mutta kyllä niin nuoren pitäisi vielä olla suht. terve. Ehkäpä syynä on se, että nykyhetken nuoret aikuiset ja 40-vuotiaat eivät harrastaneet liikuntaa edes lapsena, kun joka paikkaan kuskattiin autolla. Kotona istuttiin telkkarin ääressä tuntikausia, ja nuorin ikäpolvi istuu nyt tietokoneiden ja pelaamisen takia liikahtamatta metriäkään ja valvoo kaiken lisäksi aamuyöhön asti. Nyt tuli kyllä yleistettyä liikaa, sillä niin ei tee ehkä kuin pieni osa, onhan suuri osa nuorista liikunnallisia ja aktiivisesti harrastaa edes jotain liikunnan lajia. Se osa onkin sitten sitä hoikkaa nuorisoa.
- veijo73098732
Syvältä piti laivaista jo vuosia sitten täysin selvästä asiasta.
Nykypäivää:
Viimeisintä asiantuntijalta
Asiantuntija: Dr. Jason Fung
Kolesterolin syöminen ei nosta kolesterolia. Serumkolesteroli nousee mutta triglyceridit laskevat reilusti.
Jos syöt runsaasti rasvaa ravinnossasi niin sekä hyvä että huono kolesteroli nousee mutta triglyceridit laskee joten tilanne on neutraali.
Kolestrollilla ja sydänsairaudella ei ole yhteyttä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Olet taitava
monessa asiassa. Myös siinä, miten veit sydämeni. Äkkiarvaamatta, pikkuhiljaa. Yhtäkkiä huomasin että minusta puuttuu jo747514Sinällään hauska miten jostakin
jaksetaan juoruta vaikka mitä. Jakorasia yms. Raukkamaista toimintaa. Annetaan jokaisen elää rauhassa eikä levitellä per583183- 372446
Miten voit manipuloida katsojalukuja?
Palstatrolli ja väsynyttä sontaa palstalle suoltava Varmakkakkiainen on viime aikoina vedonnot siihen, että hänen ketjuj72080Osuuspankki Kuhmo!
Ei pysty pitämään yhtä Otto pankkiautomaattia toiminnassa Ksupermarketin kanssa,20 vuotta sitten Kuhmossa oli neljä auto332012- 201938
- 131887
Rakkaalleni!
Halusin tulla kertomaan, että sinua ajattelen ja ikävöin vaikka olen sukuloimassa. Meinasin herkistyä, kun tykkään sinus151663- 531595
- 181579