Mikä on virallinen suomenkielinen transrasvan määrittely?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Transrasva :
"Transrasvat eli transrasvahapot ovat tyydyttymättömiä rasvahappoja, joissa hiiliatomien välillä on trans-kaksoissidos. Transrasvahapoissa kaksoissidokseen kiinnittyneiden hiiliatomien vetyatomit ovat eri puolilla."
http://karppaus.info/wiki/index.php?title=Transrasva :
"Transrasvahapot, joita kutsutaan yleisesti transrasvoiksi, ovat tyydyttymättömiä rasvoja. Ne saattavat olla joko yksittäis- tai monityydyttymättömiä."
http://www.sodexho.fi/HyvaOlo/3001/Rasvat/Sivu2 :
"Transrasva on kovetettua (hydrogenoitua) kasvirasvaa, jota syntyy, kun kasviöljy kovetetaan kiinteäksi rasvaksi. "
http://www.yle.fi/a2/juttu.php?tunnus=2770
"...Teollisesti kovetettu kasvirasva eli transrasva..."
http://www.sydanliitto.fi/kaikki_sydamesta/ravinto/fi_FI/pehmeat_rasvat/
"...Kova eli tyydyttynyt ja transrasva..."
http://www.hs.fi/keskustelu/thread.jspa?start=10&messageID=618831
"Transrasva tarkoittaa kasvisöljyjä krakattaessa, kiinteyttäessä, muodostuvia rasvahappojen transmuotoja, joita ei niitäkään koskaan ennen ole ollut luonnossa."
transrasvan
8
420
Vastaukset
- hk_
> Mikä on virallinen suomenkielinen transrasvan määrittely?
Huippuvirallisesta määrittelystä en tiedä, mutta kemiallisesti transrasvahappomolekyylissä (transrasva koostuu niistä) on trans-muotoisia kaksoissidoksia. Yleisempi ja "normaali" sidos on nimeltään "cis". Kaksoissidos tekee rasvasta tyydyttymättömän, useampi kaksoissidos monityydyttymättömän. Kaksoissidoksen/sidosten laatu määrää, onko kyseessä transrasva vai ei.
Transrasvaa syntyy sekä märehtijöiden pötsissä että eräissä kemiallisissa prosesseissa, joissa rasvaa kovetetaan osittain. Yleisin keinotekoinen transrasva on ilmeisesti elaidiinihappo (sen cis-vastine on oleiinihappo, jota on paljon esim. oliiviöljyssä ja sianrasvasssa).
Märehtijöiden tuottama transrasva (mm. CLA) poikkeaa tuosta kemiallisesti ja käyttäytyy elimistössä siksi eri tavoin.
Rasvojen kovettaminen ei välttämättä tuota transrasvoja. Vastaavasti kaikki transrasva ei ole kovetuksessa syntynyttä. Maailmalla kieltojen kohteena on kuitenkin juuri tuo keinotekoinen, kasviöljyistä kovettamalla syntynyt transrasva - esim. maitorasvoja ei olla kieltämässä.- ...selvinnyt
Haluaisin tarkemman määrittelyn. Siis tuolle "Kaksoissidoksen/sidosten laatu määrää, onko kyseessä transrasva vai ei."
Mitä "trans" merkkaa tässä yhteydessä? Muuttumista tms.?
Transrasvoista on puhuttu paljon ja tullaan puhumaan paljon, joten olisi hyvä määritellä transrasva, riittävän tarkasti. - hk_
Laitetaanpa vielä kuva oleiini- ja elaidiinihapon erosta:
http://www.thepaleodiet.com/images/Oleic and Trans.gif
Trans-sidoksessa vedyt ovat eri puolilla, cis:ssä samalla puolella rasvahapon hiilirunkoa.
CLA:sta vielä: siitä tekee erilaisen se, että siinä trans-sidoksen lähellä on cis-sidos:
http://www.nicb.dcu.ie/img/conjugated_isomers.jpg
(molekyylit ylhäältä alas: trans-cis, cis-trans, cis-cis)
Meniköhän liian kemialliseksi tämä näkökulma? :) - selkeydy...
hk_ kirjoitti:
Laitetaanpa vielä kuva oleiini- ja elaidiinihapon erosta:
http://www.thepaleodiet.com/images/Oleic and Trans.gif
Trans-sidoksessa vedyt ovat eri puolilla, cis:ssä samalla puolella rasvahapon hiilirunkoa.
CLA:sta vielä: siitä tekee erilaisen se, että siinä trans-sidoksen lähellä on cis-sidos:
http://www.nicb.dcu.ie/img/conjugated_isomers.jpg
(molekyylit ylhäältä alas: trans-cis, cis-trans, cis-cis)
Meniköhän liian kemialliseksi tämä näkökulma? :)Täällä kuitenkin löysin jonkin selityksen:
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?p=103451#103451
Ja voin bakteerituotannon avulla muodostunut transrasva EI ole sama asia kuin "transrasva". On transrasvaa, ja on teollista transrasvaa. Erona on varsin simppeli esimerkki tämä:
Sulla on tikku joka on suora. Siinä on pikku "nykähdys" jossain välissä.
Sulla on samanlainen tikku, mutta siinä on mutka keskellä. Lisäksi siinä on myös pieni "nykähdys" yhdessä tietyssä (muutama vaihtoehtoa) kohdassa.
Onkos tikku #1 sama asia kuin tikku #2? Tikku #1 = teollisesti kovetusprosessissa muodostunut trans-rasva, jossa on satunnaisessa kohdassa yksi trans-kaksoissidos, eikä yhtään cis-sidosta. Tikku #2 = bakteerien tuottama pötsin trans-rasva, joka EI ole satunnaisesti muodostunut, siinä ON cis-sidos (mutka), eikä sen trans-sidos ole missä sattuu, ja niitä on ollut maapallolla noin ihmisen kannalta ajatellen iäisyys.
Tuntuu siltä, että teollisesti tehty transrasva pitäisi saada selkeästi nimettyä, jotta se eroaisi luonnollisista (onko useita, en tiedä) transrasvoista. Nimittäin usein törmää väitteeseen, että lehmäkin tuottaa trans-rasvoja, eli "kovia" (en ole varma onko sama asia) ja siksi myös lehmän tuotteet ovat paha paha paha.
Itse en oikein jaksa uskoa siihen, että maito, voi, kerma olisivat kovin epäterveellisiä, paitsi ehkä maito, jota on käsitelty niin paljon. Voisi kuvitella, että tuore lehmän maito olisi ihmiselle hurjan terveellistä. - hmg
selkeydy... kirjoitti:
Täällä kuitenkin löysin jonkin selityksen:
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?p=103451#103451
Ja voin bakteerituotannon avulla muodostunut transrasva EI ole sama asia kuin "transrasva". On transrasvaa, ja on teollista transrasvaa. Erona on varsin simppeli esimerkki tämä:
Sulla on tikku joka on suora. Siinä on pikku "nykähdys" jossain välissä.
Sulla on samanlainen tikku, mutta siinä on mutka keskellä. Lisäksi siinä on myös pieni "nykähdys" yhdessä tietyssä (muutama vaihtoehtoa) kohdassa.
Onkos tikku #1 sama asia kuin tikku #2? Tikku #1 = teollisesti kovetusprosessissa muodostunut trans-rasva, jossa on satunnaisessa kohdassa yksi trans-kaksoissidos, eikä yhtään cis-sidosta. Tikku #2 = bakteerien tuottama pötsin trans-rasva, joka EI ole satunnaisesti muodostunut, siinä ON cis-sidos (mutka), eikä sen trans-sidos ole missä sattuu, ja niitä on ollut maapallolla noin ihmisen kannalta ajatellen iäisyys.
Tuntuu siltä, että teollisesti tehty transrasva pitäisi saada selkeästi nimettyä, jotta se eroaisi luonnollisista (onko useita, en tiedä) transrasvoista. Nimittäin usein törmää väitteeseen, että lehmäkin tuottaa trans-rasvoja, eli "kovia" (en ole varma onko sama asia) ja siksi myös lehmän tuotteet ovat paha paha paha.
Itse en oikein jaksa uskoa siihen, että maito, voi, kerma olisivat kovin epäterveellisiä, paitsi ehkä maito, jota on käsitelty niin paljon. Voisi kuvitella, että tuore lehmän maito olisi ihmiselle hurjan terveellistä.Hei. Minä olen aika tyhmä kemian päälle. Sen tiedän teollisesta transrasvoista että ne ovat mm. syöpää edistäviä. Tämä liittyy jotenkin siihen että jos (kasviöljyperäinen) transsi pääsee osaksi solun seinämää (kalvo) niin silloin se, eri mekanismien kautta, tuottaa vahinkoa solun DNA:lle. Solunseinämän transsi tahtoo päästää soluun sellaisia aineita tai substansseja mitä terveet rasvahapot soluseinämässä ei sinne päästäisi, ja toisinaan transsit estävät elintärkeiden ravinteiden pääsemistä soluun. Näin olen lukenut eri lähteistä.
Lehmän maidon rasvasta ovat virallistahot ja ei-valistetut rivikansalaiset jo vuosikausia varoittaneet että se on "huonoa" ja "epäterveellistä" rasvaa, juuri siksi että
1) eläinrasvan kanssa tulee syötyä myös sitä "paha pahaa" verisuonia itsestään tukkivaa (kuten väärin uskotaan) kolesterolia ja
2) koska se on eläinperäistä (ja tänä päivänähän on muotia minimoida ja välttää eläinperäinen ruoka), mutta ei kalan (jota mielletään ainoaksi "terveelliseksi" eläinkunnan rasvaksi), rasvaa, ja
3) koska se on "kovaa" eli tyydyttynyttä, mikä meinaa että huoneenlämmössä kiinteä, josta jotkut nähtävästi päättelevät että se on myös kiinteä verisuonissa ja täten itsestään tukkii ne. Ja uskotaan myös että tyydyttynyt eläinrasva lihottaa enemmän tai helpommin kuin monityydyttymättömät kasvisrasvat ja öljyt
Eli nämä ihmiset, joista osa ovat "lääkäreitä" ja "terveysalan asiantuntijoita" eivät tiedä mitään ravintorasvojen päälle verrattuna niihin jotka tietävät, kuten esim. Mary G Enig. Saisivat oppia häneltä.
Meijerikäsitellyistä maitotuotteista voi on harmittomin. Seuraavaksi kerma. Muut ovat enemmän tai vähemmän epäterveellisiä pitkällä tähtäimellä. Weston A Price Foundation:in (WAPF) sivuilta löytyy jotain hyvää tietoa meijerimaitotuotteiden ongelmallisuudesta. Meijerikäsitellyn maidon kalsiumista suurin osa on saatettu sellaiseen muotoon että se ei imeydy. Tätä sanovat eri tahot, eivät vain vegaanit, jotka periaatteesta parjaavat maitoa kuin maitoa.
Tietyissä maitoperäisissä tuotteissa on todistetusti vahingollista oxykolesterolia, ts. hapettunutta kolesterolia, mikä on karsinogeenista ja mitä vielä. Tätä on esim. herajauhossa ja maitojauhossa. Lehmänmaidon Xanthine Oxidase entsyymi saatetaan homogenisoimisen kauttaa haitalliseksi elimistölle, näin Kurt Oster kirjassaan The XO Factor jo kymmeniä vuosia sitten. Meijerivoissa ei ole tämä ongelma, koska sen raaka-aineena on kuohukerma jota on ainoastaan pastöroitu. Lehmänmaidon rasva on se maidon makro-ravintoaine joka ei paljoa ota haittaa pastöroinnista. Kuitenkin sanotaan että pastöroinnissa rasvaan intiimisti sidottu rasvaliukoinen D vitamiini tuhoutuu. Tämä on varmasti syynä siihen että miksi meijerituotteisiin lisätään synteettistä D vitamiinia. Ja synteettinen D vitamiini ei ole sama kuin se ehta tavara. Pastöroinnissa lehmänmaidon pääasiallinen proteiini, kaseiini, tulee raskaasti sulaavaksi. Varsinkin pikkulapsille pastöroitu kaseiini on harmillinen tekijä, tästä kielii kaiken maailman korvatulehdukset vauvoilla. Pääasiallinen syy meidän maamme pikkulasten korvatulehduskierteisiin taitaa juuri olla pastöroitu kaseiini. Kaikista pahin on antaa vauvoille ja lapsille maitojauhetta (sis. oxykolesterolia) äidinmaidonkorvikkeena.
Tuore raaka lehmänmaito ja siitä valmistetut luonnolliset sivutuotteet (kuten viili, juusto, jugurtti) voivat monelle olla terveyttä edistävä ja ylläpitävä osa hyvää ruokavaliota. Riippuen eri tekijöistä. Varsinkin jos kyseessä on luomumaito. Näin mm. WAPF:n asiantuntijat kuten Sally Fallon, ja edesmennyt Weston A Price (joka kirjoitti klassikon Nutrition and Physical Degeneration, suosittelen lämpimästi).
- kröhöm...
Vaikka vanha ketju onkin niin tuo (ainakin tuolloinen) sydän(tauti)liiton määritelmä on väärin siitä syystä että transrasvoissa pitää olla kaksoissidos jotta ne voisivat olla transrasvoja. Tämä myös tarkoittaa että TRANSRASVA ON TYYDYTTÄMÄTÖN (siis ei tyydytetty niinkuin tuossa yllä olevassa lainauksessa sanotaan) vaikka onkin "kova". Yksikin kaksoissidos tekee hiilivedystä määritelmällisesti tyydyttämättömän.
Kuka tahansa organnisen kemian perusteet lukenut teitää tämän. Kumma ettei sydäriliittossa kukaan tätä osannut sanoa.- kröhöm...
Ainiin, kerrottakoon että Ruotsikin on kieltänyt teolliset transrasvat.
Ihme ettei suomalaisessa mediassa ole mainittu. (tai sitten ei)
- voi pahus
Nämä tuotteet vaarallisia? Ei ainaskaa mainosmies ole koskaa kertonut notta hän Pohjoi-Karjalassa olisi väärää tuotetta mainostanut.
http://vhh.kuvat.fi/kuvat/Puska Image0001.JPG/_smaller.jpg
"Teollinen eli keinotekoinen transrasva on monelle kuluttajalle tuttu termi, mutta vain promille meistä tietää sen, että minkälaisesta myrkystä siinä on kysymys. Transrasvahapot syntyvät prosessissa, jossa tyydyttymätöntä rasvaa pommitetaan suurella nopeudella liikkuvilla vetyatomeilla ja tätä kautta molekyylit tyydyttyvät. Prosessin nimi on hydraus eli vedytys. Vedytyksen sivutuotteena syntyy molekyyli, jossa hiilen kaksoissidoksen kummallekin puolelle sitoutuu vetyatomi. Tämä on luonnoton ilmiö, sillä luonnolla on taipumus tehdä kaikki vedyn kaksoissidokset samalle puolelle molekyyliä (cis-sidos). Vedytyksen tuottamaa molekyylia kutsutaan trans-sidokseksi. Näitä trans-sidoksia sisältävät trans-rasvahapot on todistetusti ihmiselle vaarallisia, sillä entsyymijärjestelmämme on tarkoitettu käsittelemään cis-sidoksia eikä trans-sidoksia."
http://www.raikasweb.com/tag/margariini
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?
Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman481558Sunnuntai terveiset kaivatulle
Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!761355- 261099
Olen päivä päivältä vain varmempi siitä että rakastan sinua
Onhan se tällä tuntemisen asteella jokseenkin outoa, mutta olen outo ja tunne on tunne. 😊881064- 88970
Ai miehillä ei ole varaa maksaa
Treffejä naiselle johon on ihastunut? Ihanko totta dusty miehet? Tekosyy. Haluatko laittaa 50/50 kaikki kulut parisuhtee187906Verovähennysten poisto syö veronkevennykset pieni- ja keskituloisilta
Kokoomuslaiset ja perussuomalaiset kansanedustajat jakavat kilvan postauksia, jossa kerrotaan miten kaikkien työssäkäyvi99855Olet mielessäni
viimeisenä illalla ja ensimmäisenä aamulla. Ihastuin sinuun enkä voi tunteilleni mitään. Jos uskaltaisin, tunnustaisin s20851- 82821
Hei rakas mies. Olisi yksi kysymys, mielellään rehellinen vastaus edes täällä..
Mitä sinä minusta haluat?70789