J.J.Cale

YrjöJurri

Teemakanavalta tuli taas loistava dokumentti, tällä kertaa aiheen oli J.J.Cale. Saksalaiset filmintekijät olivat osanneet hyvin esiin tuoda maanläheisen kuvan tästä loistavasta veikkosesta ja muusikosta. J.J.Cale on tunnettu biiseistään, mutta ihmisenä hän on ollut oman ympyränsä ulkopuolisille lähes mysteeri. Kun kuulin äijästä 70-luvun alussa, musa kolahti heti, mutta itse muusikko ja lauluntekijä oli tuntematon. Hän ei heilunut roc´kukkona Tulsan tunkioilla, vaan ryypiskeli ja soitteli tuttujen kanssa sen kummemmin elämöimättä, vaikka ”Cläbä” teki uuden tulemisen hänen biiseillään. Hänen tavoitteenaan on pitää vesiraja vyön alapuolella vielä tänäänkin, vaikka aihetta olisi kukkoilla vaikka kuinka.

Dokkarissa selvisi minullekin monta juttua, joista en tiennyt hänen 70-luvun alun levytyksissään. Alalla olevana erityisen kiintoisa oli Calen loistavat taidot, mixaamisessa ja studiotyöskentelyssä. Tälläkin puolella hän on yhtä vaatimaton kun muissakin elkeissään : ”aikanaan armeijassa vähän opettelin elektroniikkaa ja räpeltelen aikani kuluksi noilla studiolaitteilla”. John Cale kuten monet muutkin etelän muusikot, ovat aina uskaltaneen myös elää, joka dokkarissa kävi hyvin ilmi. Elämä laidasta laitaan ja kokemukset matkanvarrelta, ovat parasta materiaalia rehellisiin ja elämänläheisiin biiseihin. Kuten Cale painotti kaikilla ei ole taitoa elää, sekin vaatii taitoa ja malttia.

http://www.jjcale.com/

11

1907

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Johnny98

      Pidin dokumentista myös. Yksinkertaista ja rauhallista musiikkia. JJn tyyli laulaa laydbackisti on loistava. Ei mikään teknisesti paras kitaristi mutta persoonallinen vanhan miehen sormisoittotyyli kuitenkin onkin sielukkaampaa kuin salamannopea tilutus. Eric Claptonkin kehui Calen maasta taivaisiin, ja olihan JJ Ericille tärkeä virstanpylväs alkuaikoina.

      Cale vaikutti todella maanläheiseltä ja musiikki on jo elämäntapa hänelle. Mikäs siinä kierrellessä Amerikkaa loistobussilla vanhojen soittokavereiden kanssa. JJ Cale on aina ollut minulle aika tuntematon artisti mutta tämä dokumentti antoi miehestä positiivisen kuvan. Itse pidin eniten pätkistä jossa Cale soitti itsekseen kitaraa ja lauleskeli kaikessa hiljaisuudessaan. Mielenkiintoista elämää varmaan elänyt. Dokumentin nimihän oli To Tulsa and Back jos en väärin muista. 10 points!

    • Raytheon

      Kyseisestä dokkarista on tehty myös DVD, jossa on mukana ekstroja (mm. pois pätkittyjä haastattelupätkiä ja dokkarissa esitettyjä biisejä pätkimättöminä versioina) pitkästi yli tunnin verran.

    • ja hyvä artisti

      Olen aina tykännyt Calesta. Uskottava, tyylinsä hyvin hallitseva ja taitava. Sellainen juttu että vaikka JJ:n nimi tosiaan on John William, mutta koska toinenkin John Cale on tunnettu muusikko, tämä John W omaksui taiteilijanimekseen JJ:n.

      • bluewille

        .. mies ja biisit ! On ilo kuunnella soittoa ja katsella, miten rennosti nautitaan musiikin tekemisestä - ja se kuuluu lopputuoloksessa!
        MusicMan!! Mistä tuon DVD:n löytäisi??


      • okie
        bluewille kirjoitti:

        .. mies ja biisit ! On ilo kuunnella soittoa ja katsella, miten rennosti nautitaan musiikin tekemisestä - ja se kuuluu lopputuoloksessa!
        MusicMan!! Mistä tuon DVD:n löytäisi??

        harmittaa tai masentaa, J.J. Calen musiikki rauhoittaa, esim. dokumentti To Tulsa and Back on sellaista kuunneltavaa ja katseltavaa. Mukavan rento kaveri jonka musiikin löysin 1979 ja pitänyt siitä heti. Cale ei tosiaan ole pitänyt itsestään meteliä vaikka meriittiä olisi. Onneksi sain tallennettua dokumentin Ylen Teemalta ja monta kertaa sen tullut katsottua ja se on saanut aina hyvälle mielelle.
        Amazon.com'illa sitä on myynnissä 17,99$ hintaan.
        Pitäisi hankkia dokumentissa ollut osuus Crossroad Guitar Festival kokonaisuudessaan, siellä on ollut todella hyvä ja leppoisa meno päällä.


    • semenko

      J.J.Cale on yksi hiennoimmista lauluntekijöistä.Kuuntele esim.sellainen mestariteos kuin Okie.

    • 2010-2020 l jj cale

      miksei tämä jamppa tuu suomeen keikalle.. itte diggaan kappaletta City Girls ja carry on

    • Bum

      JJ Calen Suomeen saaminen olisi kyllä sen luokan kulttuuriteko että huh huh.
      Ainahan sitä voi unelmoida?

      • Poro Tallinnasta

        Minulla on sellainen mielikuva, että Cale käväisi joskus vuonna kuokka ja kivi soolokeikalla Kultuuritalolla. Muistelen aikanaan lukeneeni arvostelun kyseisestä keikasta. Oli muuten todellinen soolokeikka: mies, kitara, rytmikone ja valaistuksena yksi spotti.


    • welizo

      olen alotteleva jj cale musan kuuntelia,eli mitkä albumit kannattas hommata näin alkuun?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      139
      4051
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      121
      1581
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1402
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      70
      1396
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1254
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1131
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      47
      1128
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1086
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1071
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      60
      1028
    Aihe