Tummasuklaa

ei kuulemma niin "paha...

Ostin pitkästä aikaa herkkus, Maraboun 70 % kaakao suklaata. Ja koko levyhän (100g) sitä meni. oliko hyvä vaihtoehto valita ko. suklaa? Nyt aion pitää taas pitkän tauon herkuista, joten ei kai tämä pilannut diettiäni?

20

7099

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kun samat tyypit kirjoittavat

      laihduttavansa,ja sitten kertovat syövänsä levyn suklaata,järjetöntä täysin.Sama kuin alkoholisti kertoisi olleensa 2 päivää selvänä ja nyt dokas pullon kossua

    • hmg

      Hei. Ko. suklaa taitaa olla tavallisten marketeiden parhaimpia suklaavaihtoehtoja, terveysnäkökantista. Maun suhteen ei niin huono. Nyt on joihinkin kauppoihin täälläpäin tullut myös Maraboun 86 prosenttista. Se olisi vielä parempi vaihtoehto terveysnäkökantista, koska siinä on vähemmän tuota valkosokeria, ja enemmän kaakaon ainesosia. Maku ihan OK, mielestäni. Eräästä kaupasta olen viime viikkoina löytänyt Lindtin 85 prosenttista. Se ei ole yhtä hyvänmakuinen mielestäni kuin tuo Maraboun 86 oktaaninen. Lindtin taitaa olla hivenen terveellisempi koska siinä ei ole soijan ainesosia, mitä Maraboun kylläkin sisältää (soijalesitiiniä emulgointiaineena). Terveellisin tumma suklaa mitä täältä saa taitaa olla Rapunzelin 72 prosentin, luomu. Siinä ei ole makeuttajana käytetty valkosokeria vaan jotain raakaruokosokeria, eikä siinä ole soijan ainesosia.

      En usko että yhden 100g Maraboun 70 pilasi diettiäsi, vaikka saitkin siitä aika paljon epäterveellistä valkosokeria yhdellä ja samaa kertaa. Se taitaa olla fakta homma että valkosokeri jopa pieninä määrinä vaikuttaa negatiivisesti johinkin elimistön toimintoihin. Tämä on eräs hyvä syy välttää sitä niin paljon kuin pystyy. Monet narraavat itseään kun ajattelevat siten että "ei se haittaa vaikka silloin tällöin herkuttelen karkilla, kunhan otan reippaan kävelylenkin ja poltan ne ylimääräset kalorit". Kyllä se vain haittaa. Valkosokeri mm. saa aikaan vahinkoa soluille. Se että jälkeenpäin lähtee polttamaan kaloreita ei saa sitä vahinkoa tekemättömäksi. Liikkuminen ei tuota mineraaleja eikä vitamiineja. Päinvastoin se kuluttaa niitä. Valkosokeri ryöstää soluilta mineraaleja (mm. kalsium, magnesium) ja vitamiineja (ainakin joitain B vitamiineja), eikä liikunta voi tätä vahinkoa korvata. Kaloreita joita sokerin syönti keräsi liikunta voi toki polttaa, mutta muuta vahinkoa se ei poista. Tämän valossa ne virallisterveyden terapeutit sun muut tekevät väärin kun sanovat jopa että ihminen tarvitsee sokeria (valkosokeria) ja että sen syönti ei niin paljoa haittaa jos polttaa sen kaloreita liikkumalla. He ovat nähtävästi aivan tietoa vailla mitä valkosokerin haittoihin solutasolla tulee. Ei liikkuminen korvaa sitä että syö luonnottomasti ja elimistöä rappeuttavasti. Valkosokeri mm. lisää syövän riskiä. Se jo pitäisi olla hyvä syy miksi välttää sitä. Syöpäsolut elävät glukoosikäymisestä (englanniksi käytetään termejä sugar fermentation, tai glucose fermentation). Tämän valossa jokaisen syöpäpotilaan tulisi välttää valkosokeria ja nopeita hiilareita yleensäkin, ja rajoittaa hiilarisisäänottoa. Ja energian sisäänottoa yleisesti ottaen. Tällä linjalla ovat myös useat syöpädieetit, kuten Gersonin dieetti, Breussin dieetti. Moni parani syöväst ollessaan näillä dieeteillä.

      Tummasta suklaasta vielä. Oletko kuullut muuten että tummalla suklaalla on tuplasti korkeampi ORAC (OxygenRadicalAbsorptionCapacity) arvo kuin punaviinillä, joka tunnetusti sisältää hyvin antioksidantteja. Erään luettelon mukaan "dark chocolate" (tumma suklaa) sisältää yli 13000 ORAC yksikköä 100 grammaa kohden, mikä on aika huima määrä. Puhdas 100% luonnonkaakaojauhe luonnollisesti sisältäisi vielä enemmän. Asiantuntijat sanovat että suositeltava ORAC yksikköjen saanti per vrk. olisi 3000 - 5000 yksikköä. Tällöin antioksidanttisuoja olisi sitä luokkaa että se suojaa mainittavasti mm. vanhenemiselta, ts. hiljentää/jarruttaa fyysistä vanhenemista. Aika harva meistä täällä Suomessa taitaa päästä noihin suositeltuihin lukuihin joka päivä. Terveellistä ruokavaliota suunnitellessa olisi viisasta sisältää siihen runsaasti sellaisia korkean ORAC arvon ruokia, raaka-aineita, joissa myös matala GI (0-55). Esimerkiksi tuore luumu, ja kuivattu luumu, tuore mansikka, orasjauhe (ohra, vehnä yleisiä), tumma suklaa (vähintään 70% kaakaon ainesosia). Jos tummaa suklaata sisältää niin olisi suotavaa ettei siinä ole makeuttajana valkosokeri. Ja sitä tulee syödä kohtuudella koska se on todella energia-tiheää. Ja tulee myös huomioida että siinä on jonkin verran oksaalihappoa joka (JOS joutunut lämpökäsittelyn kohteeksi) sitoo kalsiumia. Raakana oksaalihappo on terveyttä edistävä, se mm. edistää suolen peristalttista liikettä.

      • menhir

        selkeä ja pitkä teksti :).

        Onko siis hyvä, jos syö ½ tl kaakaojauhetta joka päivä vai pitäisikö syödä vielä enemmän?


      • hmg
        menhir kirjoitti:

        selkeä ja pitkä teksti :).

        Onko siis hyvä, jos syö ½ tl kaakaojauhetta joka päivä vai pitäisikö syödä vielä enemmän?

        Kiitos, olen imarreltu, ja varsinkin kun noin nätti nuori neitokainen tällaista sanoo.

        Kysymykseesi vastaisin että lukemani perusteella tuo puoli teelusikallista päivässä kuulostaa hyvältä. Ja vaikka söisit hieman enemmänkin niin se olisi hyvä asia. Varsinkin jos syömäsi kaakaojauhe on luomutuotettua 100 prosenttista luonnonkaakaojauhetta (eli ei mitään lisäaineita, eikä makeutusaineita lisätty). Neuvoisin olla kuumentamatta sitä, jolloin mahdollisesti sen ravintoarvo laskee. Jos lämpimään veteen sekoitat (kuten jotkut tapaavat tehdä) lusikallisen niin sitä ei lasketa kuumentamiseksi vielä.

        Jos "dark chocolate" sisältää hieman yli 13000 ORAC yksikköä niin se meinaa että jos söisit sitä päivässä n. 25 grammaa niin olisi jo yli tuon 3000 ORAC yksikön jolloin päivittäinen antioksidanttiteho (asiantuntijoiden mukaan) on jo sellaista että siitä on mainittavaa hyötyä esim. fyysisen vanhenemisen jarruttamisessa. Mutta nyt sinä mainitsit puhdasta kaakaojauhetta. Tämä menee arvailuksi, mutta arviolta kaakaojauheen ORAC arvo voisi olla yli 15000 (ORAC-yksikköä) sata grammaa kohden. Jos näin on niin 20 g kaakaojauhetta päivässä (2 rkl ?) tarkoittaisi vähintään 3000 ORAC yksikköä. Kuivatussa luumussa on hieman yli 5000 ORAC yksikköä sadassa grammassa. Eräässä Barley grass juice jauheessa on sitten tuplasti enemmän ORAC yksiköitä kuin tummassa suklaassa, ts. jotain 26000 yksikköä sadassa grammassa. C vitamiinissa on 189000 yksikköä sadassa grammassa, eli 1000 mg C:tä sisältää n. 1890 yksikköä. Aika huima määrä. Ei siis ole ihme että C vitamiinia kehutaan tehokkaana antioksidanttina.

        Itse olen tumman suklaan ystävä. Ja koska olen myös terveystietoinen olen yrittänyt etsiä tietoa että onko kaakaojauhe sellaisenaan mitenkään epäterveellistä. Toistaiseksi ei ole löytynyt mitään käsinkosketeltavaa aineistoa mikä sanoisi että se on. Ehkä vielä löydän jos jatkan etsintää. Mutta tällä ymmärryksellä sanoisin että perusterveelle ihmiselle jolla muuten ruokavalio ja elämäntavat kunnossa niin jokunen 10 grammaa kaakaota (jos puhtaassa jauheessa mitattuna) päivässä ei ole epäterveellistä, pikemmin päinvastoin.

        Jos katsotaan hieman mitä aineita kaakaojauheessa on. Ensiksi sen proteiini. Se taitaa olla yhtä hyvän laatuista kuin muiden papujen. Ja jos kaakaopavussa on alkujaan joitakin nk. vastaravinteita (eng. antinutrients) mitä pavuissa tunnetusti yleensä on niin ajattelisi niiden neutraloituvan kun papuja fermentoidaan sen jälkeen kun ne on otettu varsinaisesta palkosta, mutta ennen jauhatusta jne. Joten kaakaon proteiini taitaa olla aivan hyvää. Ja sen hiilarit ovat matalaglykeemisiä, ja siinä on myös jonkin verran kuituja. Joten kaakaojauheen hiilarit taivat olla OK. Ja sen rasvasta, joka on valtaosin tyydytettyä, olen lukenut että se on hyvälaatuista, eli OK sekin. Eli kaakaon makroravinteet ovat OK. Kaakaon vitamiinit ovat OK. Samaten sen mineraalit, ja se on todella mineraalipitoinen. Ainoa potentiaalinen ongelma mineraalien suhteen on kalsium, JOS kaakaon oksaalihappo on joutunut sellaisen lämpökäsittelyn kohteeksi missä oksaalihappo menee epäorgaaniseen muotoon. Nyt en osaa vastata että käytetäänkö korkeita lämpötiloja kun kaakaojauhetta valmistetaan. Tämä olisi mielenkiintoista tietää. Jos ei käytetä niin sen oksaalihappo on terveellistä, kuten tuoreen luumun oksaalihappo, joka on hyvä suolen toimintaa ajatellen.
        Sitten on kaakaon fytokemikaalit. Siinä on jonkin verran kofeiinia, ja teobrominia (kaakaon botaaninen nimi on muute theobroma cacao). Kofeiinin ja teobromiinin terveellisyydestä tai ei-terveellisyydestä ovat tietävämmät eri mieltä. Minä en osaa teobromiinista sanoa, mutta kofeiinilla on joitakin huonompia vaikutuksia. Ja kuten sanottu kaakaossa on runsaasti fyto-antioksidantteja.
        Ja sittenhän tottakai tuo että se on aika energiatiheä. Tämä olisi yksi syy miksi sitä usein suositellaan syömään kohtuudella tai pieniä määriä.

        Mielenkiintoista mielestäni tässä asiassa on että maailman vanhimmaksi (todistettavasti) elännyt ihminen, ainakin viime aikoina, ranskatar Jeanne Calment, 121 v. muistaakseni, söi joka päivä suklaata. Näin luki eräässä artikkelissa ellen aivan muista väärin.


      • Sopiiko ajatus tuohon?
        hmg kirjoitti:

        Kiitos, olen imarreltu, ja varsinkin kun noin nätti nuori neitokainen tällaista sanoo.

        Kysymykseesi vastaisin että lukemani perusteella tuo puoli teelusikallista päivässä kuulostaa hyvältä. Ja vaikka söisit hieman enemmänkin niin se olisi hyvä asia. Varsinkin jos syömäsi kaakaojauhe on luomutuotettua 100 prosenttista luonnonkaakaojauhetta (eli ei mitään lisäaineita, eikä makeutusaineita lisätty). Neuvoisin olla kuumentamatta sitä, jolloin mahdollisesti sen ravintoarvo laskee. Jos lämpimään veteen sekoitat (kuten jotkut tapaavat tehdä) lusikallisen niin sitä ei lasketa kuumentamiseksi vielä.

        Jos "dark chocolate" sisältää hieman yli 13000 ORAC yksikköä niin se meinaa että jos söisit sitä päivässä n. 25 grammaa niin olisi jo yli tuon 3000 ORAC yksikön jolloin päivittäinen antioksidanttiteho (asiantuntijoiden mukaan) on jo sellaista että siitä on mainittavaa hyötyä esim. fyysisen vanhenemisen jarruttamisessa. Mutta nyt sinä mainitsit puhdasta kaakaojauhetta. Tämä menee arvailuksi, mutta arviolta kaakaojauheen ORAC arvo voisi olla yli 15000 (ORAC-yksikköä) sata grammaa kohden. Jos näin on niin 20 g kaakaojauhetta päivässä (2 rkl ?) tarkoittaisi vähintään 3000 ORAC yksikköä. Kuivatussa luumussa on hieman yli 5000 ORAC yksikköä sadassa grammassa. Eräässä Barley grass juice jauheessa on sitten tuplasti enemmän ORAC yksiköitä kuin tummassa suklaassa, ts. jotain 26000 yksikköä sadassa grammassa. C vitamiinissa on 189000 yksikköä sadassa grammassa, eli 1000 mg C:tä sisältää n. 1890 yksikköä. Aika huima määrä. Ei siis ole ihme että C vitamiinia kehutaan tehokkaana antioksidanttina.

        Itse olen tumman suklaan ystävä. Ja koska olen myös terveystietoinen olen yrittänyt etsiä tietoa että onko kaakaojauhe sellaisenaan mitenkään epäterveellistä. Toistaiseksi ei ole löytynyt mitään käsinkosketeltavaa aineistoa mikä sanoisi että se on. Ehkä vielä löydän jos jatkan etsintää. Mutta tällä ymmärryksellä sanoisin että perusterveelle ihmiselle jolla muuten ruokavalio ja elämäntavat kunnossa niin jokunen 10 grammaa kaakaota (jos puhtaassa jauheessa mitattuna) päivässä ei ole epäterveellistä, pikemmin päinvastoin.

        Jos katsotaan hieman mitä aineita kaakaojauheessa on. Ensiksi sen proteiini. Se taitaa olla yhtä hyvän laatuista kuin muiden papujen. Ja jos kaakaopavussa on alkujaan joitakin nk. vastaravinteita (eng. antinutrients) mitä pavuissa tunnetusti yleensä on niin ajattelisi niiden neutraloituvan kun papuja fermentoidaan sen jälkeen kun ne on otettu varsinaisesta palkosta, mutta ennen jauhatusta jne. Joten kaakaon proteiini taitaa olla aivan hyvää. Ja sen hiilarit ovat matalaglykeemisiä, ja siinä on myös jonkin verran kuituja. Joten kaakaojauheen hiilarit taivat olla OK. Ja sen rasvasta, joka on valtaosin tyydytettyä, olen lukenut että se on hyvälaatuista, eli OK sekin. Eli kaakaon makroravinteet ovat OK. Kaakaon vitamiinit ovat OK. Samaten sen mineraalit, ja se on todella mineraalipitoinen. Ainoa potentiaalinen ongelma mineraalien suhteen on kalsium, JOS kaakaon oksaalihappo on joutunut sellaisen lämpökäsittelyn kohteeksi missä oksaalihappo menee epäorgaaniseen muotoon. Nyt en osaa vastata että käytetäänkö korkeita lämpötiloja kun kaakaojauhetta valmistetaan. Tämä olisi mielenkiintoista tietää. Jos ei käytetä niin sen oksaalihappo on terveellistä, kuten tuoreen luumun oksaalihappo, joka on hyvä suolen toimintaa ajatellen.
        Sitten on kaakaon fytokemikaalit. Siinä on jonkin verran kofeiinia, ja teobrominia (kaakaon botaaninen nimi on muute theobroma cacao). Kofeiinin ja teobromiinin terveellisyydestä tai ei-terveellisyydestä ovat tietävämmät eri mieltä. Minä en osaa teobromiinista sanoa, mutta kofeiinilla on joitakin huonompia vaikutuksia. Ja kuten sanottu kaakaossa on runsaasti fyto-antioksidantteja.
        Ja sittenhän tottakai tuo että se on aika energiatiheä. Tämä olisi yksi syy miksi sitä usein suositellaan syömään kohtuudella tai pieniä määriä.

        Mielenkiintoista mielestäni tässä asiassa on että maailman vanhimmaksi (todistettavasti) elännyt ihminen, ainakin viime aikoina, ranskatar Jeanne Calment, 121 v. muistaakseni, söi joka päivä suklaata. Näin luki eräässä artikkelissa ellen aivan muista väärin.

        http://www.valmarin.fi/luelisaa.html#emasryovarit


      • hmg
        Sopiiko ajatus tuohon? kirjoitti:

        http://www.valmarin.fi/luelisaa.html#emasryovarit

        Hei. Kysyt että sopiiko ajatus tuohon? En nyt tarkkaan tiedä mitä tarkoitat. Mutta sen tiedän että happo-emästasapaino on varteenotettava asia ihmisen terveydessä. Kiitos muuten tuosta linkistä, siitä on vielä hyötyä. Vilkaisin sitä vain nopeasti eikä kaakaota nähnyt siinä. Mitä vähäistä luin pitää paikkansa.

        Kaakaojauhe on varmaan, jos katsottaisiin jostain happo-emästasapaino taulukosta, happoamuodostava ruoka. Mutta se ei tarkoita etteikö kaakaojauhe olisi OK ja terveellistä kohtuudella käytettynä. Syy miksi kaakao on happoamuodostava (kuten muutkin palkokasvit, pavut, herneet) on sen energia-tiheys. Siinä on paljon proteiinia. Proteiiniruoat ovat melkein aina happoamuodostavia. Samaten rasvaiset ruoat. Samaten runsashiilariset. Joten runsaskalorinen raaka-aine/ruoka kuten kaakao on luonnollisesti täten happoamuodostava. Jos katsotaa emästä muodostavien ruokien taulukoista niin selviää että vähäkalorisest kasvikunnan antimet ovat ne emäksiset, esim. marjat ja hedelmät, JOS raakana. Keitetyt tai muuten kypsennetyt kasvisruoat ovat happoamuodostavia.

        Terveysasiantuntijat jotka ovat hyvin perillä happo-emästasapainon suhteen sanovat että ruokavalion tulisi olla runsaasti emäsvoittoinen. Eli yli 50 prosenttia syödystä ruoasta tulisi olla emäksistä. Periaatteessa tämä on sama kuin sanoisi että yli 50 prosenttia syödään raakana (marjat, hedelmät, vihannekset, villinä kasvavat yrtit , jne.). Tiettyjen sairauksien kohdalla tulisi usean asiantuntijan mukaan ruokavalion olla 80 prosenttisesti emäksistä ja 20 prosenttisesti happoamuodostavaa. Näin esim. syövän suhteen. Useat syöpäruokavaliot ovat näillä linjoilla, ja ne ovat parantaneet syöpäsairaita. Esim. Gersonin dieetti.

        Jos ruokavalio on emäsvoittoinen niin jokunen tlk tai rlk kaakaojauhetta silloin tällöin ei pahenna sitä, kuten ei myöskään kalan tai munien syönti. Kaakao ei ole niitä pahimpia emäsryöväreitä. Pahimpia ovat mm. sokeri, valkovehnäjauho, reseptilääkkeet, transrasvat jne.

        Jos analysoitaisi terveimpien ja pitkäikäisimpien kansojen (Hunza, Abkhaasit, Vilcabamba, Okinawalaiset) ruokavaliota niin tulisi ilmi että se on emäsvoittoinen. Hunzain taitaa olla kaikista emäsvoittoisin, jotain 80:20. Heillä ei syöpää tunnettu kunnes jokunen tapaus ilmeni kun länsimäisia ruokia rupesi virtaamaan heidän keskuuteensa. Keskimääräinen kalorisisäänotto per vrk. taitaa olla siinämain 1700kcal. Näillä linjoilla on esim. CRON dieetti jonka kehitti edesmennyt Roy Walford.


      • hmg
        Omatekoinen luomusuklaa tek... kirjoitti:

        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000017&conference=4500000000001748&posting=22000000023130226&view_mode=flat_threaded

        Eipä kestä. Oksaalihappo käytännössä? Mitähän mahdat perätä? En edes mene arvaamaan. Sanon kuitenkin jotain.

        Oksaalihappoa on kasveissa. Joissakin runsaasti toisissa vähemmän. Enemmän taitaa olla mm. raparperissa, pinaatissa, luumussa, persiljassa. Kaakaossa ehkä myös.

        Tästä katso ne missä (Dr. Duken tietokannan mukaan) eniten oksaalihappoa.

        http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/duke/highchem.pl


        Useimmat teokset jotka mainitsevat oksaalihappoa sanovat että se sitoo kalsiumia. He eivät taida tehdä erotusta orgaanisen ja epäorgaanisen välille. Norman W Walker sanoi että vain epäorgaaninen o. sitoo kalsiumia. Tästä syystä esim. raparperia, luumua, pinaattia jne. ei tulisi kypsentää. Vaan syödä raakana. Raaka oksaalihappo edistää suolen peristalttista liikettä. Muitakin hyviä vaikutuksia sillä taitaa olla. Tuo ainakin muistui tässä hädässä. Kypsennetyn raparperin,pinaatin jne. oksaalihappo sitoo kalsiumia jolloin se ei imeydy. Se ei ainoastaan sido sen ruoan Ca:a missä se on vaan myös muiden ruokien jos syö muuta esim. raparperin mukana jossa Ca:a. Kuumennettu oksaalihappo ei taida ei-kuumennetun tavoin olla hyvä suolelle.


      • Torjunta-aineet happoja ?
        hmg kirjoitti:

        Eipä kestä. Oksaalihappo käytännössä? Mitähän mahdat perätä? En edes mene arvaamaan. Sanon kuitenkin jotain.

        Oksaalihappoa on kasveissa. Joissakin runsaasti toisissa vähemmän. Enemmän taitaa olla mm. raparperissa, pinaatissa, luumussa, persiljassa. Kaakaossa ehkä myös.

        Tästä katso ne missä (Dr. Duken tietokannan mukaan) eniten oksaalihappoa.

        http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/duke/highchem.pl


        Useimmat teokset jotka mainitsevat oksaalihappoa sanovat että se sitoo kalsiumia. He eivät taida tehdä erotusta orgaanisen ja epäorgaanisen välille. Norman W Walker sanoi että vain epäorgaaninen o. sitoo kalsiumia. Tästä syystä esim. raparperia, luumua, pinaattia jne. ei tulisi kypsentää. Vaan syödä raakana. Raaka oksaalihappo edistää suolen peristalttista liikettä. Muitakin hyviä vaikutuksia sillä taitaa olla. Tuo ainakin muistui tässä hädässä. Kypsennetyn raparperin,pinaatin jne. oksaalihappo sitoo kalsiumia jolloin se ei imeydy. Se ei ainoastaan sido sen ruoan Ca:a missä se on vaan myös muiden ruokien jos syö muuta esim. raparperin mukana jossa Ca:a. Kuumennettu oksaalihappo ei taida ei-kuumennetun tavoin olla hyvä suolelle.

        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=97&conference=4500000000000654&posting=22000000023183680


      • Gamil
        hmg kirjoitti:

        Eipä kestä. Oksaalihappo käytännössä? Mitähän mahdat perätä? En edes mene arvaamaan. Sanon kuitenkin jotain.

        Oksaalihappoa on kasveissa. Joissakin runsaasti toisissa vähemmän. Enemmän taitaa olla mm. raparperissa, pinaatissa, luumussa, persiljassa. Kaakaossa ehkä myös.

        Tästä katso ne missä (Dr. Duken tietokannan mukaan) eniten oksaalihappoa.

        http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/duke/highchem.pl


        Useimmat teokset jotka mainitsevat oksaalihappoa sanovat että se sitoo kalsiumia. He eivät taida tehdä erotusta orgaanisen ja epäorgaanisen välille. Norman W Walker sanoi että vain epäorgaaninen o. sitoo kalsiumia. Tästä syystä esim. raparperia, luumua, pinaattia jne. ei tulisi kypsentää. Vaan syödä raakana. Raaka oksaalihappo edistää suolen peristalttista liikettä. Muitakin hyviä vaikutuksia sillä taitaa olla. Tuo ainakin muistui tässä hädässä. Kypsennetyn raparperin,pinaatin jne. oksaalihappo sitoo kalsiumia jolloin se ei imeydy. Se ei ainoastaan sido sen ruoan Ca:a missä se on vaan myös muiden ruokien jos syö muuta esim. raparperin mukana jossa Ca:a. Kuumennettu oksaalihappo ei taida ei-kuumennetun tavoin olla hyvä suolelle.

        Terve!

        Siis raaoilla luumuilla ei ole mitään "myrkyllistä" sisällään, jos vain oksaalihappoa?
        Mä sain naapurilta raakoja sinisiä luumuja, siis nyt vihreitä, kun heidn luumupuunsa ratkesi hedelmien painosta.

        Mä ajattelin kysyä tässä, tietäkö joku mitä niistä voisi tehdä? Chutneytä?

        Voisin kokeilla!


      • leijuja

      • leijuja
        hmg kirjoitti:

        Kiitos, olen imarreltu, ja varsinkin kun noin nätti nuori neitokainen tällaista sanoo.

        Kysymykseesi vastaisin että lukemani perusteella tuo puoli teelusikallista päivässä kuulostaa hyvältä. Ja vaikka söisit hieman enemmänkin niin se olisi hyvä asia. Varsinkin jos syömäsi kaakaojauhe on luomutuotettua 100 prosenttista luonnonkaakaojauhetta (eli ei mitään lisäaineita, eikä makeutusaineita lisätty). Neuvoisin olla kuumentamatta sitä, jolloin mahdollisesti sen ravintoarvo laskee. Jos lämpimään veteen sekoitat (kuten jotkut tapaavat tehdä) lusikallisen niin sitä ei lasketa kuumentamiseksi vielä.

        Jos "dark chocolate" sisältää hieman yli 13000 ORAC yksikköä niin se meinaa että jos söisit sitä päivässä n. 25 grammaa niin olisi jo yli tuon 3000 ORAC yksikön jolloin päivittäinen antioksidanttiteho (asiantuntijoiden mukaan) on jo sellaista että siitä on mainittavaa hyötyä esim. fyysisen vanhenemisen jarruttamisessa. Mutta nyt sinä mainitsit puhdasta kaakaojauhetta. Tämä menee arvailuksi, mutta arviolta kaakaojauheen ORAC arvo voisi olla yli 15000 (ORAC-yksikköä) sata grammaa kohden. Jos näin on niin 20 g kaakaojauhetta päivässä (2 rkl ?) tarkoittaisi vähintään 3000 ORAC yksikköä. Kuivatussa luumussa on hieman yli 5000 ORAC yksikköä sadassa grammassa. Eräässä Barley grass juice jauheessa on sitten tuplasti enemmän ORAC yksiköitä kuin tummassa suklaassa, ts. jotain 26000 yksikköä sadassa grammassa. C vitamiinissa on 189000 yksikköä sadassa grammassa, eli 1000 mg C:tä sisältää n. 1890 yksikköä. Aika huima määrä. Ei siis ole ihme että C vitamiinia kehutaan tehokkaana antioksidanttina.

        Itse olen tumman suklaan ystävä. Ja koska olen myös terveystietoinen olen yrittänyt etsiä tietoa että onko kaakaojauhe sellaisenaan mitenkään epäterveellistä. Toistaiseksi ei ole löytynyt mitään käsinkosketeltavaa aineistoa mikä sanoisi että se on. Ehkä vielä löydän jos jatkan etsintää. Mutta tällä ymmärryksellä sanoisin että perusterveelle ihmiselle jolla muuten ruokavalio ja elämäntavat kunnossa niin jokunen 10 grammaa kaakaota (jos puhtaassa jauheessa mitattuna) päivässä ei ole epäterveellistä, pikemmin päinvastoin.

        Jos katsotaan hieman mitä aineita kaakaojauheessa on. Ensiksi sen proteiini. Se taitaa olla yhtä hyvän laatuista kuin muiden papujen. Ja jos kaakaopavussa on alkujaan joitakin nk. vastaravinteita (eng. antinutrients) mitä pavuissa tunnetusti yleensä on niin ajattelisi niiden neutraloituvan kun papuja fermentoidaan sen jälkeen kun ne on otettu varsinaisesta palkosta, mutta ennen jauhatusta jne. Joten kaakaon proteiini taitaa olla aivan hyvää. Ja sen hiilarit ovat matalaglykeemisiä, ja siinä on myös jonkin verran kuituja. Joten kaakaojauheen hiilarit taivat olla OK. Ja sen rasvasta, joka on valtaosin tyydytettyä, olen lukenut että se on hyvälaatuista, eli OK sekin. Eli kaakaon makroravinteet ovat OK. Kaakaon vitamiinit ovat OK. Samaten sen mineraalit, ja se on todella mineraalipitoinen. Ainoa potentiaalinen ongelma mineraalien suhteen on kalsium, JOS kaakaon oksaalihappo on joutunut sellaisen lämpökäsittelyn kohteeksi missä oksaalihappo menee epäorgaaniseen muotoon. Nyt en osaa vastata että käytetäänkö korkeita lämpötiloja kun kaakaojauhetta valmistetaan. Tämä olisi mielenkiintoista tietää. Jos ei käytetä niin sen oksaalihappo on terveellistä, kuten tuoreen luumun oksaalihappo, joka on hyvä suolen toimintaa ajatellen.
        Sitten on kaakaon fytokemikaalit. Siinä on jonkin verran kofeiinia, ja teobrominia (kaakaon botaaninen nimi on muute theobroma cacao). Kofeiinin ja teobromiinin terveellisyydestä tai ei-terveellisyydestä ovat tietävämmät eri mieltä. Minä en osaa teobromiinista sanoa, mutta kofeiinilla on joitakin huonompia vaikutuksia. Ja kuten sanottu kaakaossa on runsaasti fyto-antioksidantteja.
        Ja sittenhän tottakai tuo että se on aika energiatiheä. Tämä olisi yksi syy miksi sitä usein suositellaan syömään kohtuudella tai pieniä määriä.

        Mielenkiintoista mielestäni tässä asiassa on että maailman vanhimmaksi (todistettavasti) elännyt ihminen, ainakin viime aikoina, ranskatar Jeanne Calment, 121 v. muistaakseni, söi joka päivä suklaata. Näin luki eräässä artikkelissa ellen aivan muista väärin.

        ehdin jo kommentoida kaakaon juonnin puolesta, eli siis jos vispaan kaakaojauheen kuumaan maitoon niin terveysvaikutukset katoaa, enpä sit lämmin maito, ihan sellainen juotavanlämpöinen. Minä kun niin rakastan kaakaota! En ollut tullut ajatelleksi, että käsittely olisi tuhonnut rasva ym. koostumusta. Onko luomu kaakao käsitelty hellävaraisemmin?


      • leijuja
        hmg kirjoitti:

        Eipä kestä. Oksaalihappo käytännössä? Mitähän mahdat perätä? En edes mene arvaamaan. Sanon kuitenkin jotain.

        Oksaalihappoa on kasveissa. Joissakin runsaasti toisissa vähemmän. Enemmän taitaa olla mm. raparperissa, pinaatissa, luumussa, persiljassa. Kaakaossa ehkä myös.

        Tästä katso ne missä (Dr. Duken tietokannan mukaan) eniten oksaalihappoa.

        http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/duke/highchem.pl


        Useimmat teokset jotka mainitsevat oksaalihappoa sanovat että se sitoo kalsiumia. He eivät taida tehdä erotusta orgaanisen ja epäorgaanisen välille. Norman W Walker sanoi että vain epäorgaaninen o. sitoo kalsiumia. Tästä syystä esim. raparperia, luumua, pinaattia jne. ei tulisi kypsentää. Vaan syödä raakana. Raaka oksaalihappo edistää suolen peristalttista liikettä. Muitakin hyviä vaikutuksia sillä taitaa olla. Tuo ainakin muistui tässä hädässä. Kypsennetyn raparperin,pinaatin jne. oksaalihappo sitoo kalsiumia jolloin se ei imeydy. Se ei ainoastaan sido sen ruoan Ca:a missä se on vaan myös muiden ruokien jos syö muuta esim. raparperin mukana jossa Ca:a. Kuumennettu oksaalihappo ei taida ei-kuumennetun tavoin olla hyvä suolelle.

        valmistat raa´an pinaatin syötäväksi? Voiko pakastepinaattiakin syödä raakana?


      • leijuja
        hmg kirjoitti:

        Eipä kestä. Oksaalihappo käytännössä? Mitähän mahdat perätä? En edes mene arvaamaan. Sanon kuitenkin jotain.

        Oksaalihappoa on kasveissa. Joissakin runsaasti toisissa vähemmän. Enemmän taitaa olla mm. raparperissa, pinaatissa, luumussa, persiljassa. Kaakaossa ehkä myös.

        Tästä katso ne missä (Dr. Duken tietokannan mukaan) eniten oksaalihappoa.

        http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/duke/highchem.pl


        Useimmat teokset jotka mainitsevat oksaalihappoa sanovat että se sitoo kalsiumia. He eivät taida tehdä erotusta orgaanisen ja epäorgaanisen välille. Norman W Walker sanoi että vain epäorgaaninen o. sitoo kalsiumia. Tästä syystä esim. raparperia, luumua, pinaattia jne. ei tulisi kypsentää. Vaan syödä raakana. Raaka oksaalihappo edistää suolen peristalttista liikettä. Muitakin hyviä vaikutuksia sillä taitaa olla. Tuo ainakin muistui tässä hädässä. Kypsennetyn raparperin,pinaatin jne. oksaalihappo sitoo kalsiumia jolloin se ei imeydy. Se ei ainoastaan sido sen ruoan Ca:a missä se on vaan myös muiden ruokien jos syö muuta esim. raparperin mukana jossa Ca:a. Kuumennettu oksaalihappo ei taida ei-kuumennetun tavoin olla hyvä suolelle.

        pinaatin valmistat ruoaksi, entä pakastetun pinaatin?


      • OoOoOo---
        hmg kirjoitti:

        Hei. Kysyt että sopiiko ajatus tuohon? En nyt tarkkaan tiedä mitä tarkoitat. Mutta sen tiedän että happo-emästasapaino on varteenotettava asia ihmisen terveydessä. Kiitos muuten tuosta linkistä, siitä on vielä hyötyä. Vilkaisin sitä vain nopeasti eikä kaakaota nähnyt siinä. Mitä vähäistä luin pitää paikkansa.

        Kaakaojauhe on varmaan, jos katsottaisiin jostain happo-emästasapaino taulukosta, happoamuodostava ruoka. Mutta se ei tarkoita etteikö kaakaojauhe olisi OK ja terveellistä kohtuudella käytettynä. Syy miksi kaakao on happoamuodostava (kuten muutkin palkokasvit, pavut, herneet) on sen energia-tiheys. Siinä on paljon proteiinia. Proteiiniruoat ovat melkein aina happoamuodostavia. Samaten rasvaiset ruoat. Samaten runsashiilariset. Joten runsaskalorinen raaka-aine/ruoka kuten kaakao on luonnollisesti täten happoamuodostava. Jos katsotaa emästä muodostavien ruokien taulukoista niin selviää että vähäkalorisest kasvikunnan antimet ovat ne emäksiset, esim. marjat ja hedelmät, JOS raakana. Keitetyt tai muuten kypsennetyt kasvisruoat ovat happoamuodostavia.

        Terveysasiantuntijat jotka ovat hyvin perillä happo-emästasapainon suhteen sanovat että ruokavalion tulisi olla runsaasti emäsvoittoinen. Eli yli 50 prosenttia syödystä ruoasta tulisi olla emäksistä. Periaatteessa tämä on sama kuin sanoisi että yli 50 prosenttia syödään raakana (marjat, hedelmät, vihannekset, villinä kasvavat yrtit , jne.). Tiettyjen sairauksien kohdalla tulisi usean asiantuntijan mukaan ruokavalion olla 80 prosenttisesti emäksistä ja 20 prosenttisesti happoamuodostavaa. Näin esim. syövän suhteen. Useat syöpäruokavaliot ovat näillä linjoilla, ja ne ovat parantaneet syöpäsairaita. Esim. Gersonin dieetti.

        Jos ruokavalio on emäsvoittoinen niin jokunen tlk tai rlk kaakaojauhetta silloin tällöin ei pahenna sitä, kuten ei myöskään kalan tai munien syönti. Kaakao ei ole niitä pahimpia emäsryöväreitä. Pahimpia ovat mm. sokeri, valkovehnäjauho, reseptilääkkeet, transrasvat jne.

        Jos analysoitaisi terveimpien ja pitkäikäisimpien kansojen (Hunza, Abkhaasit, Vilcabamba, Okinawalaiset) ruokavaliota niin tulisi ilmi että se on emäsvoittoinen. Hunzain taitaa olla kaikista emäsvoittoisin, jotain 80:20. Heillä ei syöpää tunnettu kunnes jokunen tapaus ilmeni kun länsimäisia ruokia rupesi virtaamaan heidän keskuuteensa. Keskimääräinen kalorisisäänotto per vrk. taitaa olla siinämain 1700kcal. Näillä linjoilla on esim. CRON dieetti jonka kehitti edesmennyt Roy Walford.

        Voiko todella jonkun syöminen olla noin tavattoman monimutkaista, on kuin kemiallisia kaavoja pupeltaisi. Ja sitten vielä väittävät että VHH on helppo vaikka koko ajan saa siinäolla huolissaan jos syö yhden suklaalevyn liikaa... onneksi olen itse terve eikä muutama gramma jotain hiplesteriä pistä aineenvaihduntaa sekaisin

        No on sulla ainakin tekemistä tuon dieettisi kanssa ei tule aika pitkäksi.


    • Joka päivä oppii uutta :-)
    • suklaasta

      jouluna repsahdin *) ja söin palan perinteistä suklaata, olisiko ollut fazerin sinistä tms. Noh ... niinhän siinä kävi, että taisi samantien mennä koko paketti.

      Lidlin tummaa suklaata en ole pystynyt koskaan syömään puolta pakettia enempää. Ei vaan mene alas.

      Itselleni se oli merkki siitä, että fazerin sininen yms. "perinteiset" suklaat ovat hyvin erilaisia sisällöltään kuin tumma suklaa, ja ymmärsin sen, että niissä sokeri aiheuttaa syömähimon. Oikeaan, tummaan, vahvaan suklaaseen ei tule syömähimoa.

      Eli termi "suklaahimo" on viimekädessä sokerihimoa. MOT.

      *) ei ole väliä mitä syö joulun ja uudenvuoden välillä, vaan sillä mitä syö uudenvuoden ja joulun välillä. En kuitenkaan vieläkään ole päässyt joulua edeltäviin lukemiin vaikka kolme viikkoa olenkin syönyt oikein. Mutta ei tässä mitään, tärkeintä on se, että (tasn tarkkaan) tiedän miksi lihoin jouluna.

    • leijuja

      huomenna jatkat ihan normisti, minäkin retkahdin tunnekuohussani syömään minttu classicin, lempijäätelöni menneisyydesta : ) . Hämmästyin tosin miten jäätelö oli MAKEAA, eikä lainkaan niin hyvää kuin muistin, lisäksi nyt on mahassa huono olo. Ajattele olen ollut vasta yhdeksän päivää VHH.lla ! Minä nautin suklaani kaakaona eli tummaa suklaajauhetta maun mukaan vispataan lämpimään punaiseen maitoon, makeutetaan keinomakeutusaineella tai opetellaan löytämään tuotteen oma makeus, maito makeutuu hieman kun se kiehahtaa, vanilijaakin voi laittaa mauksi, lisäksi voi laittaa kermavaahtopilven.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksköhän mä oon tuolla

      Joskus antanut ymmärtää että olisin sun rinnoista pelkästään kiinnostunut 😂😁🤭 ja sä säikähdit että koskisin ilman lup
      Ikävä
      32
      4561
    2. Aamu on aina iltaa viisaampi.

      Hyvää huomenta rakas. Ajattelen sinua taas ja yritän keksiä keinoja luoksesi. Satuttaa, kun unohdan sinua joka päivä ene
      Ikävä
      15
      2548
    3. Juuri sinut kainaloon haluaisin nyt

      Sydän sykkii vain sinulle Sinä olet se jota kaipaan Sinä olet se josta uneksin Jos sinun rinnallesi jäädä saan Tän koko
      Ikävä
      25
      2405
    4. Ihana on nähdä edes ohimennen

      Mitenköhän mies sua voisi lähestyä❤️? Oon lääpälläni suhun mutta en uskalla lähestyä vaikka vilkuilet ja huomaan että su
      Ikävä
      53
      2278
    5. ymmärrätkö miksi minua sattui?

      Vinkki, jätit tekemättä jotain.
      Ikävä
      32
      1767
    6. Saattaisimme olla yhdessä

      Vaarallinen yhdistelmä. Käsitin, että meillä molemmilla on samanlaista historiaa... Siitä huolimatta haluaisin kokeilla
      Ikävä
      32
      1591
    7. Se meidän sydänyhteys

      Oli ihanaa. Oltiin samankaltaisia sieluja ja tunnettiin voimakasta vetovoimaa ja yhteenkuuluvuutta. Voisiko se löytyä vi
      Ikävä
      73
      1486
    8. Vanhemmalle naiselle

      Juhannussauna on lämpiämässä. 🌿🥵💦
      Ikävä
      66
      1284
    9. Epäiletkö että kaivattusi

      On tai on ollut ihastunut sinuun?
      Ikävä
      82
      1241
    10. Mies, mua jotenkin kiinnostaa

      Että osaatko sä ollenkaan höllätä? Ootko aina kuin persiille ammuttu karhu. Pohtimassa muiden vikoja?
      Ikävä
      42
      1161
    Aihe