Mitä liivate eli gelatiini on?
Onko sille vaihtoehtoja? Liivatetta eli gelatiinia valmistetaan keittämällä eläinten luista, nahoista ja jänteistä. Liivatetta käytetään mm. hyytelöiden ja muiden jälkiruokien valmistuksessa, sekä esimerkiksi lisäravinteiden kapselointiin.
Liivatteelle on useita vegaanisia vaihtoehtoja, esim. merilevästä saatava agar-agar. Agar-agaria myydään nuudelimaisina nauhoina, jauheena tai pitkinä möhkäleinä, ja se on yleensä väriltään valkoista. Myös kuzu- juuresta tehdään liivatteen kaltaista ainetta.
BSE-taudin, eli hullunlehmän taudin myötä on yleistymässä myös inuliinin käyttö liivatteen korvaajana. Inuliini sisältää fruktoosia ja glukoosia ja sitä on useissa kasviksissa, erityisesti sipuleissa ja vehnässä. Myös guarkumi (Cyamopsis tetragonoloba) ja karrageeni (irlanninlevä) ovat vegaanisia.
Liivate on valmistusaine eli sillä ei ole E-koodia. Liivatteen käytöstä elintarvikkeessa pitää aina mainita pakkauksessa.
Koska gelatiini keitetään eläinten luista, nahoista ja jänteistä, ja raaka-aineet ostetaan sieltä missä se on edullisinta, mahdollisuus hullun lehmän tautiin on olemassa. Et tiedä onko gelatiinin raaka-aine tullut Englannista tai muualta BSE-maasta, josta sitä saa halvimmin.
Itse en käytä varmuuden vuoksi lainkaan ravintolisiä gelatiinikapseleissa, vaan nesteinä, puristettuna tai raemuotoon laitettuna.
Onko sille vaihtoehtoja? Liivatetta eli gelatiinia valmistetaan keittämällä eläinten luista, nahoista ja jänteistä. Liivatetta käytetään mm. hyytelöiden ja muiden jälkiruokien valmistuksessa, sekä esimerkiksi lisäravinteiden kapselointiin.
Liivatteelle on useita vegaanisia vaihtoehtoja, esim. merilevästä saatava agar-agar. Agar-agaria myydään nuudelimaisina nauhoina, jauheena tai pitkinä möhkäleinä, ja se on yleensä väriltään valkoista. Myös kuzu- juuresta tehdään liivatteen kaltaista ainetta.
BSE-taudin, eli hullunlehmän taudin myötä on yleistymässä myös inuliinin käyttö liivatteen korvaajana. Inuliini sisältää fruktoosia ja glukoosia ja sitä on useissa kasviksissa, erityisesti sipuleissa ja vehnässä. Myös guarkumi (Cyamopsis tetragonoloba) ja karrageeni (irlanninlevä) ovat vegaanisia.
Liivate on valmistusaine eli sillä ei ole E-koodia. Liivatteen käytöstä elintarvikkeessa pitää aina mainita pakkauksessa.
Koska gelatiini keitetään eläinten luista, nahoista ja jänteistä, ja raaka-aineet ostetaan sieltä missä se on edullisinta, mahdollisuus hullun lehmän tautiin on olemassa. Et tiedä onko gelatiinin raaka-aine tullut Englannista tai muualta BSE-maasta, josta sitä saa halvimmin.
Itse en käytä varmuuden vuoksi lainkaan ravintolisiä gelatiinikapseleissa, vaan nesteinä, puristettuna tai raemuotoon laitettuna.
Vastaukset 2
Vanhimmat
Tiesitkö että olen kussu siihen agar agariin?
Lehmään en ole kussu koskaan!
Valinta on sinun.
Mielummin sun kusi kun BSE.