Vitamar Omega-3 kalaöljy ja sen D-vitamiini

Hukassa_

Ensin faktaa tuotteesta:


Sitruunanmakuinen vahva kalaöljy

Vitamar ADE kalaöljy (nestemäinen)
sitruunanmakuinen kalaöljy

200 ml ja 500 ml

Vitamar-kalaöljy on tärkeä ravintolisä, joka sisältää arvokkaita rasvaliukoisia A-, D- ja E-vitamiineja sekä EPA ja DHA-rasvahappoja. EPA ja DHA ovat omega-3-ryhmän monityydyttymättömiä rasvahappoja, joilla on suotuisa vaikutus hyvien prostaglandiinien tuotantoon, veren hyytymiseen ja verisuonistoon, ihoon ja niveliin

Päiväannos 2 teelusikkaa (=10 ml) sisältää:
EPA (eikosapentaeenihappo) 1300 mg
DHA (dokosaheksaeenihappo) 1000 mg
EPA ja DHA yhteensä 2,3 g
muut omega-3 rasvahapot 3500 mg
Kaikki omega-3-rasvahapot yhteensä 2,8 g

E-vitamiini 10 mg
A-vitamiini 800 μg
D-vitamiini 5 μg


Eli tuota nestemäistä kalaöljyä ajattelin Möller Omega-3:n sijaan, jossa on vähemmän EPA:a ja DHA:ta ja suhde on huonompi (EPA:han pitäisi olla enemmän)

Ongelma on vain se että käytän monivitamiini-mineraalivalmisteena Mivitotal Plussaa ja siinä on jo mukana D-vitamiinia 10 μg.
Tuleeko D-vitamiinin yliannostus jos saan tästä Vitamarin kalaöljystä 5 μg ja Mivitotal Plussasta sen 10 μg, eli yhteensä 15 μg D-vitamiinia päivässä ravintolisistä?
Ainakin joidenkin tutkimusten mukaan http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=15348 D-vitamiinia uskaltaa ottaa aika tavalla suosituksia enemmänkin.

A-vitamiinin kanssa ilmeisesti ongelmaa ei tule, koska Mivitotal Plussassa A-vitamiini on beetakaroteenina, ja se muuttuu A-vitamiiniksi tarpeen mukaan.

Mivitotal Plussaa en aio vaihtaa, joten uskaltaako Vitamar ADE nestemäistä kalaöljyä ottaa, vai pitääkö tyytyä Möller Omega-3 kalaöljyyn nestemäisenä, jossa ei ole D-vitamiinia mukana?

7

3971

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hukassa_

      D-vitamiinin nykyistä runsaampi päivittäinen saanti (25-40 µg/vrk) vähentää paksusuoli- ja peräsuolisyövän riskiä merkittävästi, ilmenee uudesta tutkimuksesta
      http://tinyurl.com/2n3ob9

      Kansanterveyslaitos ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta ovat tehnyt valtavan karhunpalveluksen kansanterveydelle säätämällä vitamiinien saantisuositukset liian pieniksi. Esimerkiksi D-vitamiinin raja oli 5 µg/vrk (200 IU) vuoteen 2005 asti, jolloin sitä nostettiin vain 50 %, 7,5 µg:aan, kun tarve olisi ollut 5-kertainen.

      Kanadassa viranomaissuositus on 15 µg/vrk, jota sitäkin arvostellaan liian pieneksi. Ikääntyvile suositellaan 20-25 µg/vrk, koska se ehkäisee luukatoa ja niistä aiheutuvia murtumia. Liian pieni D-vitamiinin saanti lisää lasten ja aikuisten riskiä sairastua diabetekseen.

      Turvallinen vuorokausiannoksen yläraja aikuiselle on 250 µg, kirjoittavat amerikkalaiset ja kanadalaiset asiantuntijat johtavassa ravitsemuslääketieteen lehdessä (Am J Clin Nutr 2007). Viranomaiset ovat siis johtaneet vuosikausia suomalaisia harhaan pelottelemalla D-vitamiinin yliannostuksen vaaroilla. Tämä osoittaa, kuinka vähän viranomaiset tuntevat ravitsemuslääketiedettä.

      Tarvittavaa D-vitamiinimäärää ei saa ravinnosta, vaan vitamiinia tarvitaan ravintolisänä, etenkin pimeänä vuodenaikana. D-vitamiinia on luonnostaan kalanmaksaöljyissä ja sitä lisätään moniin kalan luurankolihaksesta valmistettuihin kalaöljyvalmisteisiin

    • Tohtori Tolonen lisää

      Amerikkalainen Food and Nutriton Board (FNB) arvioi vuonna 1997 D-vitamiinin turvalliseksi ylärajaksi aikuisille 50 µg/vrk, mikä oli 10 kertaa suurempi kuin tuolloin Suomessa voimassa ollut suositus. Nyt asiantuntijoiden mukaan turvallinen yläraja aikuiselle on vähintään 250 µg/vrk.

      Asiantuntijat edustavat Mount Sinai Hospitalia (Toronto, Kanada), amerikkalaista Creighton-yliopistoa Nebraskassa ja amerikkalaista Council for Responsible Nutrition -järjestöä (Washington, DC). He korostavat, että D-vitamiinista saadaan kaiken aikaa uutta tutkimustietoa, jonka mukaan tällä vitamiinilla – suurempina päiväannoksina kuin nykyisin virallisesti suositellaan – on merkittävä osuus muidenkin tautien kuin riisitaudin ja luukadon ehkäisyssä. He ovat sitä mieltä, ettei FNB:n ehdottama 50 µg:n (2000 ky) yläraja perustu tieteelliseen näyttöön ja että tämä raja-arvo on liian pieni ja se rajoittaa tutkimustoimintaa, tuotekehitystä ja asianmukaista terveyspolitiikkaa. Tieteelliset tutkimukset puoltavat huomattavasti korkeampaa raja-arvoa, joksi asiantuntijat esittävät nyt vähintään 250 µg/vrk (eli 10 000 ky D3-vitamiinia).

      Hathcock JN, Shao A, Vieth R, Heaney R: Risk assessment for vitamin D Am J Clin Nutr 2007 85: 6-18.
      http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/85/1/6


      Suositus, että meidän tulisi syödä vähintään kaksi rasvaista kala-ateriaa viikossa perustuu nimenomaan siihen, että siten saisimme D-vitamiinia (suositusta ei ole annettu riittävän omega-3-rasvahappojen saannin vuoksi, kuten monet virheellisesti yhä luulevat). Nykytiedon valossa se ei kuitenkaan riitä – etenkään syöpätautien ehkäisyyn –, sillä ihmisen D-vitamiinin tarve on todennäköisesti noin 30 kertaa suurempi kuin Pekka Puskan johtama Kansanterveyslaitos ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittavat. Suositukset on annettu sillä perusteella, että niiden mainitsemat määrät on mahdollista jotenkuten saada ravinnosta (jos tuntee ravintosuositukset), eikä ravintolisiä tarvittaisi. Koska viranomaissuositukset ovat harhaisia, eivätkä läheskään kaikki ymmärrä ottaa ravintolisiä, monet sairastuvat tarpeettomasti vakaviin kroonisiin sairauksiin ja ikäihmiset joutuvat turhanpäiten laitoshoitoon, kuten hollantilainen tutkimus juuri osoitti:
      http://tinyurl.com/3dyu8h


      Turha pähkäillä saako jotakin vitamiinia, hiven- tai kivennäisianetta rittävästi ruoasta, kun asian kerran voi selvittää yksinkertaisella verikokeella, aivan kuten rutiinisti menetellään esim. kaliumin, natriumin, raudan yms. suhteen. Veren rasvahapotkin saa nyt selville 77 eurolla (16 rasvahappoa) ja niiden suhteet. Verikoe kertoo asian tarkemmin kuin erilaiset laitasmallit. Eri asia on, että esim. D-vitamiinin ja suhteen laboratorioiden viitearvot ovat ilmeisesti liian pienet ja homokysteiinin suhteen liian suuret. Homokysteiini nousee, jos ihminen syö liian vähän foolihappoa (ja B6- ja B12-vitamiineja).

      • Vital man

        Hmm. Mistä halvalla vahvempia D-vitamiinitabuja?

        Netistä jostain varmasti saisi halvalla vahvempia D-vitamiineja, samalla monivitamiineja (tabletteina, mieluiten liivatteella, luulen että mulla on liivatepuutosta), C, omega 3, B-kombo, magnesium. Mistä kannattaa tilata?


      • ja ainoastaan
        Vital man kirjoitti:

        Hmm. Mistä halvalla vahvempia D-vitamiinitabuja?

        Netistä jostain varmasti saisi halvalla vahvempia D-vitamiineja, samalla monivitamiineja (tabletteina, mieluiten liivatteella, luulen että mulla on liivatepuutosta), C, omega 3, B-kombo, magnesium. Mistä kannattaa tilata?

        Mivitotal, kaikki muu paitsi liivate löytyy extra-annoksina.


    • ostinpa minäkin

      Ostin juuri apteekista möllerin nestemäistä omega-3 kalaöljyä. siihen on lisätty E-vitamiinia rasvahappojen hapettumisen estämiseksi. Farmaseutti kertoi, että esim. A-vitamiinia ei ole lisätty sen takia, kun se estää E-vitamiinin imeytymistä, että tarkkana saa olla kun eri valmistajien tuotteita ostelee. hämmästyttää myös se, jos tutkittua tietoa on, niin miksi sitten toiset firmat lisäävät esim. juuri kyseistä A-vitamiinia tuotteisiinsa, vaikka tietävät sen olevan jollekin toiselle vitamiinille tai sen imeytymiselle haitallista. kuka sitten loppujen lopuksi tietää mikä on hyväksi terveydelle ja mikä ei, koska markkinamiehet kyllä osaavat käyttää hyväksi ihmisten "tietämättömyyttä". keskusteluun D-vitamiinista ja sen puutteesta farmaseutti kehoitti ostamaan toisen tuotteen, jossa on vain pelkästään D-vitamiinia, kun sitä ei möllerin kalaöljystä löytynyt.

    • troolarilta 2e/kg

      Jaa, onkohan kyse A-vitamiinin lisäyksestä ollenkaan vaiko vain siitä, että nämä "kalaöljytkin" tehdään kalanmaksasta. Ja kalanmaksaöljy luonnostaan sisältää melko paljon myös A-vitamiinia.

      Omega-3 -kalaöljyjen puristaminen pelkästään kalanlihasta ainakin omien laskelmien mukaan tulisi niin kalliiksi (tarvittaisiin niin paljon kalaa/g omega-3:sta, että se ei voi olla kaupallisesti kannattavaa).

      • rxrxdrxr

        Heh, suurin osa öljyistä tehdään nimenomaan kalanlihasta, ei maksasta.

        A-vitamiinia on paljon siis vain tuossa maksaöljyssä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1933
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1496
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1418
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      23
      1412
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1385
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe