Mitä te pidätte täysjyväriisistä verrattuna tummaan riisiin tai siihen tavalliseen pitkäjyväiseen paraboiler-riisiin?
Ainakin täysjyväriisin vitamiini- ja kivennäisainemäärät ovat 200-600 % tavallista valkoista riisiä korkeammat, koska siinä on jäljellä riisinjyvän tärkeimmät osat eli jyvän uloin alkiolehti sekä alkio, jossa on runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.
Täysjyväriisi
Alfred Vogel suosittelee täysjyväriisiä sekä liian korkeasta että liian alhai sesta verenpaineesta kärsivien ruokavalioon, sillä runsaan riisinsyönnin arvellaan säätelevän verenpainetta normaaliin suuntaan. Hän suosittelee verisuonten kalkkiutumisesta kärsiville tai jo sydän- tai aivoinfarktin saaneille täysjyväriisin syöntiä päivittäin. Täysjyväriisin arginiiniaminohappo ja foolihappo torjuvat sydänvaivoja.
Keskieurooppalaisissa parantoloissa käytetään täysjyväriisidieettiä verenpainepotilaille. Riisin lisäksi dieettiin kuuluu rasvatonta rahkaa, vihanneksia ja kylmäpuristettua kasviöljyä. Tällaiselle ruokavaliolle on tyypillistä myös suolan karttaminen.
Riisin käyttöä sydän- ja verisuonitauteja ehkäisevään ruokavalioon puolustaa myös tosiasia, että Kaukoidässä riisiä päivittäin syövät ihmiset sairastavat näitä tauteja huomattavasti vähemmän kuin eurooppalaiset.
Täysjyväriisi sopii myös laihduttajalle, sillä pienetkin annokset kuitupitoista täysjyväriisiä pitävät nälän poissa pitkään.
Lisäksi se antaa laihduttajan tarvitsemia vitamiineja ja kivennäisaineita, mm. kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, rautaa, tiamiinia, riboflaviinia ja niasiinia (B-ryhmän vitamiineja).
Viljellään myös Euroopassa
Riisi on vehnän ja maissin ohella maailman tärkeimpiä viljalajeja. Riisin (Oryza sativa) oletetaan olevan kotoisin Intiasta. Maailmassa tunnetaan noin 1500 riisilajiketta.
Riisiä kasvatetaan ennen kaikkea Aasiassa (n. 90%), mutta mainittavia määriä myös Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Egyptissä ja Venäjällä. Euroopassa riisiä viljellään Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa.
Riisi on yksivuotinen 1–1,5 metriä korkeaksi kasvava heinäkasvi. Riisin kukinto on toispuoleisesti nuokkuva röyhy, jonka kussakin tähkylässä on yksi jyvä.
Täysjyväriisin valmistus lisäke- ja risottoriisiksi:
2 dl täysjyväriisiä
5 dl vettä
1 tl Herba- tai Trocomarea
Merum-oliiviöljyä
Riisiä keitetään yrttisuolalla maustetussa vedessä n. 20 minuuttia. Sen jälkeen sen annetaan hautua kannen alla n.40 minuuttia. Kypsään lisäkeriisiin sekoitetaan pari ruokalusikallista Merum-oliiviöljyä, joka täyteläistää ja jalostaa riisin makua entisestään. Öljyn annetaan imeytyä riisiin joitakin minuutteja ennen ruokailua.
Täysjyväriisin voi valmistaa myös höyryttämällä, jolloin riisistä tulee herkullisen rakeista. Höyrytys vaatii pitkähkön ajan, mutta kypsymistä voi nopeuttaa liottamalla riisiä yön yli kylmässä vedessä. Tästä huolimatta höyrytykseen on syytä varata aikaa noin tunnin verran.
Höyrytyksen aikana riisin sekaan valutetaan useamman kerran hiukan Merum-oliiviöljyä samalla kun riisiä käännellään varovasti. Riisi maustetaan kypsänä yrttisuolalla. Täysjyväriisiä kannattaa höyryttää kerralla suurehko määrä, sillä ylijäämän voi hyvin pakastaa.
Täysjyväriisin vitamiini- ja kivennäisainemäärät ovat 200-600 % tavallista valkoista riisiä korkeammat, koska siinä on jäljellä riisinjyvän tärkeimmät osat eli jyvän uloin alkiolehti sekä alkio, jossa on runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.
100 grammassa Täysjyväriisiä on:
energiaa 1500 kJ (360 kcal), hiilihydraatteja 75 g, proteiinia 7,4 g, rasvaa 2,2 g, kaliumia 110 mg, kalsiumia 10 mg, magnesiumia 30 mg, rautaa 0,7 mg, tiamiinia 0,05 mg, riboflaviinia 0,03 mg ja niasiinia 3,0 mg.
Täysjyväriisi, maistuuko
7
1763
Vastaukset
- hyvvöö
Suosittelen korvaamaan laatikoihin käytettävän valkoisen riisin samoin kuin puurorisinkin täysjyväriisillä.
— Täysjyväriisissä on kivennäisaineita ja B-vitamiineja jopa viisin-, kuusinkertainen määrä valkoiseen riisiin verrattuna. Myös maku on aivan toista. Esimerkiksi hitaasti uunissa haudutettu täysjyväriisipuuro vie kielen mennessään.
Täysjyväriisi kypsyy hitaammin kuin tavallinen riisi. Vedessä yön yli liottaminen nopeuttaa huomattavasti esimerkiksi laatikoihin tai risottoihin käytettävän riisin kypsennystä.
Suosittelen riisin kypsyttämistä höyryttämällä tai tai kasviliemessä hauduttamalla. Höyrytettäessä riisistä tulee herkullisen irtonaista, kun lorauttaa sekaan silloin tällöin hiukan oliiviöljyä. Riisi kannattaa maustaa Herbamarella vasta aivan loppuvaiheessa.
Tervetullutta kevennystä ruokiin saa korvaamalla kolesterolipitoiset kermat ja voin oliiviöljyllä. Yhä useammalle maidottomaan ruokavalioon siirtyneelle riisi- ja soijamaidot tarjoavat käyttökelpoisen vaihtoehdon. Eikä maitoa tai kermaa edes joka paikkaan tarvita; useimmiten kasviliemi ja oliiviöljy riittävät antamaan ruoalle täyteläisen maun.
Täysjyvä- eli raakariisistä
(brown tai cargo rice) on poistettu akanat, mutta lesekerros ja vitamiinit sekä kivennäisaineet ovat jäljellä.
Tumma riisi
on kevyesti hiottua. Sen uloin kuorikerros on poistettu, mistä syystä se kypsyy jonkin verran täysjyväistä nopeammin. Kun raakariisistä poistetaan kuori ja alkio, saadaan kiillotettua riisiä.
Parboiled-riisi
(partially boiled eli osittain keitetty, converted, avorio) esikäsitellään ennen hiomista siten, että jyvään imeytetään kuuman vesihöyryn avulla osa pintakerroksen vitamiineista. Samalla pinnan tärkkelys kypsyy ja riisi pysyy keitettäessä irtonaisena. Hiottu parboiled-riisi (valkoriisi) sisältää 60 - 80 % täysjyväriisin vitamiineista. - Hyiolokoon
Musta se on ihan paskaa maistuu ku puun kaarnaa söis. Ennemmin nautin ruuasta ja elämisestä ku syön jotain vitun viherpiipertäjien suosittelemaa
- PaljonParempaa
Täysjyväriisi ihan yhtä hyvää kuin se kiillotettu josta ravintoaineet pois.
- isänmaanpoika
Riisi on paskaa. Ei ole Suomalaisen ruokaa.
Riisipuuro menee kerran vuodessa kun siinä on sokeria perkeleesti. - jjodisj
Tumma/täysjyväriisi on parasta! En ymmärrä miten jotkut tykkää vaaleasta riisistä (esim. jasmiini), kun eihän se edes maistu miltään.
- naaaaaaamia
Lisää suolaa 1-2 tl keitinveteen.
- Nonarsenic
Ei maistu. Täysjyväriisissä eniten arseenia! Kaikista epäterveellisintä riisiä!!!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik123940MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar802049Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5481641Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin851308Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671097Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331028Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt214908Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o60883- 171854
Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3818