Täysjyväriisi, maistuuko

rutkonen

Mitä te pidätte täysjyväriisistä verrattuna tummaan riisiin tai siihen tavalliseen pitkäjyväiseen paraboiler-riisiin?
Ainakin täysjyväriisin vitamiini- ja kivennäisainemäärät ovat 200-600 % tavallista valkoista riisiä korkeammat, koska siinä on jäljellä riisinjyvän tärkeimmät osat eli jyvän uloin alkiolehti sekä alkio, jossa on runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.



Täysjyväriisi

Alfred Vogel suosittelee täysjyväriisiä sekä liian korkeasta että liian alhai sesta verenpaineesta kärsivien ruokavalioon, sillä runsaan riisinsyönnin arvellaan säätelevän verenpainetta normaaliin suuntaan. Hän suosittelee verisuonten kalkkiutumisesta kärsiville tai jo sydän- tai aivoinfarktin saaneille täysjyväriisin syöntiä päivittäin. Täysjyväriisin arginiiniaminohappo ja foolihappo torjuvat sydänvaivoja.       


Keskieurooppalaisissa parantoloissa käytetään täysjyväriisidieettiä verenpainepotilaille. Riisin lisäksi dieettiin kuuluu rasvatonta rahkaa, vihanneksia ja kylmäpuristettua kasviöljyä. Tällaiselle ruokavaliolle on tyypillistä myös suolan karttaminen.

Riisin käyttöä sydän- ja verisuonitauteja ehkäisevään ruokavalioon puolustaa myös tosiasia, että Kaukoidässä riisiä päivittäin syövät ihmiset sairastavat näitä tauteja huomattavasti vähemmän kuin eurooppalaiset.

Täysjyväriisi sopii myös laihduttajalle, sillä pienetkin annokset kuitupitoista täysjyväriisiä pitävät nälän poissa pitkään.
Lisäksi se antaa laihduttajan tarvitsemia vitamiineja ja kivennäisaineita, mm. kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, rautaa, tiamiinia, riboflaviinia ja niasiinia (B-ryhmän vitamiineja).

Viljellään myös Euroopassa
Riisi on vehnän ja maissin ohella maailman tärkeimpiä viljalajeja. Riisin (Oryza sativa) oletetaan olevan kotoisin Intiasta. Maailmassa tunnetaan noin 1500 riisilajiketta.

Riisiä kasvatetaan ennen kaikkea Aasiassa (n. 90%), mutta mainittavia määriä myös Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Egyptissä ja Venäjällä. Euroopassa riisiä viljellään Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa.

Riisi on yksivuotinen 1–1,5 metriä korkeaksi kasvava heinäkasvi. Riisin kukinto on toispuoleisesti nuokkuva röyhy, jonka kussakin tähkylässä on yksi jyvä.

Täysjyväriisin valmistus lisäke- ja risottoriisiksi:

2 dl täysjyväriisiä
5 dl vettä
1 tl Herba- tai Trocomarea
Merum-oliiviöljyä

Riisiä keitetään yrttisuolalla maustetussa vedessä n. 20 minuuttia. Sen jälkeen sen annetaan hautua kannen alla n.40 minuuttia. Kypsään lisäkeriisiin sekoitetaan pari ruokalusikallista Merum-oliiviöljyä, joka täyteläistää ja jalostaa riisin makua entisestään. Öljyn annetaan imeytyä riisiin joitakin minuutteja ennen ruokailua.

Täysjyväriisin voi valmistaa myös höyryttämällä, jolloin riisistä tulee herkullisen rakeista. Höyrytys vaatii pitkähkön ajan, mutta kypsymistä voi nopeuttaa liottamalla riisiä yön yli kylmässä vedessä. Tästä huolimatta höyrytykseen on syytä varata aikaa noin tunnin verran.

Höyrytyksen aikana riisin sekaan valutetaan useamman kerran hiukan Merum-oliiviöljyä samalla kun riisiä käännellään varovasti. Riisi maustetaan kypsänä yrttisuolalla. Täysjyväriisiä kannattaa höyryttää kerralla suurehko määrä, sillä ylijäämän voi hyvin pakastaa.

Täysjyväriisin vitamiini- ja kivennäisainemäärät ovat 200-600 % tavallista valkoista riisiä korkeammat, koska siinä on jäljellä riisinjyvän tärkeimmät osat eli jyvän uloin alkiolehti sekä alkio, jossa on runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.

100 grammassa Täysjyväriisiä on:

energiaa 1500 kJ (360 kcal), hiilihydraatteja 75 g, proteiinia 7,4 g, rasvaa 2,2 g, kaliumia 110 mg, kalsiumia 10 mg, magnesiumia 30 mg, rautaa 0,7 mg, tiamiinia 0,05 mg, riboflaviinia 0,03 mg ja niasiinia 3,0 mg.

7

2028

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyvvöö

      Suosittelen korvaamaan laatikoihin käytettävän valkoisen riisin samoin kuin puurorisinkin täysjyväriisillä.

      — Täysjyväriisissä on kivennäisaineita ja B-vitamiineja jopa viisin-, kuusinkertainen määrä valkoiseen riisiin verrattuna. Myös maku on aivan toista. Esimerkiksi hitaasti uunissa haudutettu täysjyväriisipuuro vie kielen mennessään.

      Täysjyväriisi kypsyy hitaammin kuin tavallinen riisi. Vedessä yön yli liottaminen nopeuttaa huomattavasti esimerkiksi laatikoihin tai risottoihin käytettävän riisin kypsennystä.

      Suosittelen riisin kypsyttämistä höyryttämällä tai tai kasviliemessä hauduttamalla. Höyrytettäessä riisistä tulee herkullisen irtonaista, kun lorauttaa sekaan silloin tällöin hiukan oliiviöljyä. Riisi kannattaa maustaa Herbamarella vasta aivan loppuvaiheessa.

      Tervetullutta kevennystä ruokiin saa korvaamalla kolesterolipitoiset kermat ja voin oliiviöljyllä. Yhä useammalle maidottomaan ruokavalioon siirtyneelle riisi- ja soijamaidot tarjoavat käyttökelpoisen vaihtoehdon. Eikä maitoa tai kermaa edes joka paikkaan tarvita; useimmiten kasviliemi ja oliiviöljy riittävät antamaan ruoalle täyteläisen maun.



      Täysjyvä- eli raakariisistä
      (brown tai cargo rice) on poistettu akanat, mutta lesekerros ja vitamiinit sekä kivennäisaineet ovat jäljellä.

      Tumma riisi
      on kevyesti hiottua. Sen uloin kuorikerros on poistettu, mistä syystä se kypsyy jonkin verran täysjyväistä nopeammin. Kun raakariisistä poistetaan kuori ja alkio, saadaan kiillotettua riisiä.

      Parboiled-riisi
      (partially boiled eli osittain keitetty, converted, avorio) esikäsitellään ennen hiomista siten, että jyvään imeytetään kuuman vesihöyryn avulla osa pintakerroksen vitamiineista. Samalla pinnan tärkkelys kypsyy ja riisi pysyy keitettäessä irtonaisena. Hiottu parboiled-riisi (valkoriisi) sisältää 60 - 80 % täysjyväriisin vitamiineista.

    • Hyiolokoon

      Musta se on ihan paskaa maistuu ku puun kaarnaa söis. Ennemmin nautin ruuasta ja elämisestä ku syön jotain vitun viherpiipertäjien suosittelemaa

      • PaljonParempaa

        Täysjyväriisi ihan yhtä hyvää kuin se kiillotettu josta ravintoaineet pois.


    • isänmaanpoika

      Riisi on paskaa. Ei ole Suomalaisen ruokaa.
      Riisipuuro menee kerran vuodessa kun siinä on sokeria perkeleesti.

    • jjodisj

      Tumma/täysjyväriisi on parasta! En ymmärrä miten jotkut tykkää vaaleasta riisistä (esim. jasmiini), kun eihän se edes maistu miltään.

      • naaaaaaamia

        Lisää suolaa 1-2 tl keitinveteen.


    • Nonarsenic

      Ei maistu. Täysjyväriisissä eniten arseenia! Kaikista epäterveellisintä riisiä!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mieleni harhailee sinussa

      Uskon että tykkäät minusta. On vain yksi elämä. Silti jään paikoilleni ja odotan että jokin muuttuu. Menin palasiksi, ei
      Tunteet
      13
      2656
    2. Jännitän sinua J mies

      Ei tästä tulee mitään. Tuskin kaikki olis mennyt näin moneen solmuun, jos olis tarkoitettu meidät yhteen.
      Ikävä
      122
      1267
    3. Toivotko, että

      hän tulisi juttelemaan sinulle, vai lähestytkö mieluummin itse?
      Ikävä
      89
      1195
    4. Orpo suunnittelee palestiinalaislasten Suomeen siirtoa

      "Sairaalahoitoa tarvitsevien lasten ottaminen Suomeen on lisäksi selvityksessä, Orpo sanoo. – Jos meillä on mahdolli
      Maailman menoa
      244
      1026
    5. Kuinka kauan kesti että ihastuit

      Kaivattuusi? Jos lasketaan siitä hetkestä alkaen kun näit hänet ensi kerran. Oliko jokin tilanne tai tapahtuma, joka voi
      Ikävä
      51
      1023
    6. Olen käyttäytynyt sinua kohtaan väärin toistuvasti

      Puolustuksekseni täytyy sanoa, että ei ole ollut tahallista vaan seurausta harhaisista luuloista ja ajatuksista. Esimerk
      Ikävä
      63
      934
    7. Tunneälyä testaamaan!

      Testi pitää sisällään viisi osa-aluetta. Itse sain täydet tuosta ensimmäisestä eli 25/25. Kokonaispistemäärä oli 100/125
      Lesbot
      3
      826
    8. Vaikutat tosi mielenkiintoiselta ja

      paksulta. 😂 m - n
      Ikävä
      84
      796
    9. Taposta murhaksi

      Mitä tästä tapauksesta tiedetään?
      Kajaani
      41
      732
    10. solmussa solmussa

      Tilanne solmussa. Umpisommussa🫢
      Ikävä
      35
      719
    Aihe