Yhdysvaltojen sisällissota

iski uteliaisuus

Mitkä olivat syyt Amerikan sisällissodan syttymiseen? ja mikä loppujen lopuksi oli sodan lopputuloksena? Tuli näet äskettäin luettua Tuulen Viemää ja jäi sisällissotaan liittyvät kysymykset pyörimään päähän. Niitä kun ei kirjassa järin seikkaperäisesti esitelty. Mistä löytyy aiheesta lisää tietoja`?

41

3128

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • gdfgdfg
    • Automaatti lataus

      on ihan normaalia.Jos ei olisi sisällis sotia ei olisi myöskään vallanvaihtoja.

    • vaikutus.

      Kopsein tämän alempana olevan muualla olevasta kirjoituksestani, joten älä ihmettele, mikäli tunnet minun vastaavan siinä jollekin muulle:



      * Maailman rikkaimpiin sukuihin kuuluvan Rothschilden suvun suurelta osin rahoittamat sodat kuten Englannin sota Napoleonia vastaan ja erityisen mielenkiintoisena tietona tutkijalehti "The Counciler":sta vuodelta 1973: neljä vuotta ennen Amerikan sisällissodan syttymistä oli Rothschilden suku ilmoittautunut rahoittamaan sekä Etelä- että Pohjoisvaltioita. Abraham Lincoln totesi silloin julkisuuteenkin antamissaan lausunnoissaan Rothschildien olevan rahoittamisillaan paljolti sodan takana ja yllättäin Abraham Lincoln salamurhattiin ja sen jälkeen jatkuneen asioiden kehittelyn myötä perustettiin amerikkalainen keskuspankki Federal Reserve System, jonka myötä Rothschildet saivat talousotteen Yhdysvalloista. Lisätietona mainittakoon, että pohjan Rothschildien vauraudelle loi 1700-1800 luvun molemmin puolin elänyt suvun jäsen, pankkiiri Mayer Amschel Rothschild, joka rahoitti sotateollisuutta ja velkaannutti valtioita keräten huikean omaisuuden siis erilaisten valtiotason katastrofien kuten sotien myötä.


      Lincoln, joka siis paheksui rikkaiden tahojen toimintaa murhattiin eikä kuulunut Yhdysvaltain presidenteille harvinaisesti Yalen yliopiston käyneiden, amerikkalaisen ylimystön suosimaan Skull&Bones -järjestöön. Samaten poikkeuksellisesti siihen ei kuulunut John F. Kennedy, joka 12.11.1963 piti Columbian Yliopistossa puheen, jossa ilmoitti käyttävänsä presidentillistä valtaansa informoidakseen ihmisiä tiettyjen vauraiden ja vaikutusvaltaisten tahojen suunnitelmista tuhota kansalaisten vapaus. Kymmenen päivää myöhemmin Kennedy tunnetusti sai surmansa. Puheesta löytää tietoja internetistäkin.



      Sodasta hyötyy aina joku, lähinnä sotateollisuus ja sitä kautta sotateollisuutta rahoittavat sekä myös sotaan osallistuvia valtioita velkaannuttavat tahot, jotka voivat myöhemmin käyttää velka-asemaa hyväkseen suorastaan röyhkeiden, itseään hyödyttävien ehtojen asettamiseen. Siinä on jotain lisää pääoman luonteesta.

    • kirjojen ahmija

      Suosittelen kirjastoa. Älä tyydy wikipediaan. Tieto usein yksipuolista. Eli siis kirjoittaja on valinnut sellaiset tiedonlähteet missä näkökannoissa hienosti ohjaillaan ajatuksia johonkin suuntaan tai sitten hän on tietämättään valinnut muutaman teoksen, eikä ymmärrä, että historiassa on paljon merkitystä sillä mitä jätetään sanomatta. Tietenkin näin hetkellisen mielenkiinnon voi tyydyttää wikipedialla. Saa sieltä ainakin tietää ketkä olivat kenraaleja, mutta jos haluaa tehdä johtopäätöksiä maailmasta niin wikipediaa ei kannata käyttää tiedon lähteenä.

      Eilen päivän suurimman naurun työpaikalla herätti kun kaveri vakavalla namalla kertoi tarinaa ja kesken tarina ilmeni, että tieto oli peräisin interneristä. Sehän aiheutti suunnattoman naurunremahduksen. Eihän se sitä aisaa poistanut, etteikö tutkimus olisi ollut hauska, mutta jo pelkkä sana internet poisti siltä uskottavuuden totuudesta, eikä asia todennäköisesti jäänyt mieleen totuutena elämästä vaan hauskana tarinana.

      Älä myöskään unohda vastavirta tutkimuskia ja kirjoituksia, sillä amerikan ollaa todettu koko 1900- luvun vääristelleen tutkijoiden tuloksia tai palkanneen tutkijoita kirjoittaamaan mieleisiään tutkimuksia. Näitä hivenen vinoontuneita tutkimuksia ollaan levitetty ympäri maailmaa tieteellisinä kirjoina ja tutkimuksina, sekä myös "arvostetuissa" Tutkimuslehdissä julkaistuna.

      Propakanda on hienovaraista ihmismielen muokkaamista johonkin tiettyyn suuntaan, joka ilmenee eri medioissa hyvin hienovaraisesti.
      (väreissä, sanankäytössä, äänensävyssä, taustoissa jne.) Koska ihminen ei ole täysin äärimmäinen johonkin suuntaan vaan omaamme kaikki tunteet niinkuin muutkin, niin hienostuneella propakandalla meissä kyetään herättämään mielikuvia maailmasta ja totuudesta.
      Kun siis astut tiedon tielle, niin älä usko mitään. Kirjat eivät opeta yhtälailla kuin oman sydämmen tutkiminen. Löydä siis oma näkemyksesi oikeudenmukaisuudesta ennekuin annat muiden muokata sitä.

      Tää nyt lähti vähän käsistä, mutta muista rakkaus.

      • tarkoitat.

        Loppu kruunasi kaiken. Hienosti sanottu.

        Tuskin koskaan voimme välttyä itsekin altistumasta jollekin hiukan vääristetylle "totuudelle" ja tuskin kukaan pystyy jo ilmaisujemme epätäsmällisyyden vuoksi kuvaamaan ympärillämme olevaa ja tapahtuvaa absoluuttisen totuudellisesti. Fenomenologia astuu kuvaan. Tämäkin meni hiukan ohi aiheen :) (...mutta mielestäni nämä olisi kaikkien hyvä osata pitää ajattelunsa taustalla).

        Rakastakaamme toisiamme. Ymmärtäkää ihmistä.


      • Minä taas

        Luin jonkun suomen sotilasakatemian pampun tai jonkinlaisen sotilasherran (en koskaan muista arvoja, koska niillä ei minulle ole merkitystä) kirjoja propakandasta ja siellä tuli olikohan se Leninin sanonta esille. "Jos et ole varma mistä on kysymys, niin tarkastele kuka asiasta hyötyy eniten." Jotenkin näin se meni. Tämä on nimenomaan se yksi tieto joka historiassa jätetään mainitsematta, mutta mielestäni historian tukimuksen tarkoitus ei olekaan tuomita tai syyttää joten ymmärrän, että nämä hyödyn tavoittelijat ollaan usein jätetty tutkimuksien ulkopuolelle. Johtuen tietenkin historiassa hyväksyttäväksi luettavan materiaalin puutteesta näitä ihmisiä kohtaan. Tosin siis emme voi myöskään aina käyttää historiaa tukemaan ajatuksiamme oikeasta ja väärästä, koska senkin "moraalia" koskeva on vajavainen, eikä kaikilta osin kuulu historian alaan. Tietenkin tämä on sääli, koska haluaisin mielellään lukea teoksia jossa nämä hyödyn tavoittelijat ovat mukana, eikä tarvitse kaivaa tietoa kivien alta ja kulkea suossa, sillä tällä alueella on myös paljon tarinoita ja minun kaltaisen harrastajan täytyy olla hyvin varovainen tukeutuessani ns. epäviralliseen tietoon.

        Hemmetti tää homma ei pysy laisinkaan käsissä. Voi siis hyvin.

        Lue muuten edellisen kirjoittajan juttuja ja yhdistä niitä muihin lähdetietoihin ja huomaat, että ihan kuin kyse olisi välillä täysin eri sodasta. Samat nimet kyllä vilkkuvat, mutta heidän toimensa näkyy olevan täysin ristiriidassa.
        Mitä siis tulee kysyä jos ei meinaa ymmärtää mistä nyt on kyse?
        Älä myöskään usko missään nimessä mieleesi juolahtavaa totuutta vaikka se voisikin olla oikea.


      • JAKKE ON KAIKEN TAKA

        EI JAKSA


      • -Make-

        "Suosittelen kirjastoa. Älä tyydy wikipediaan. Tieto usein yksipuolista."

        Niinpä. Aika hyvä esimerkki on suomiwikin artikkeli Suomen idänkaupasta.

        "Clearing-sopimuksen ansiosta Suomen teollisuus kehittyi, valtio vaurastui ja Suomen bruttokansantuote kasvoi. Suomi keskiluokkaistui ja siitä kasvoi sosiaali- ja hyvinvointivaltio. Työttömyys painui alle seitsemän prosentin."

        Lausehan on kuin suoraan naapurineljänneksestä.

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Clearing-kauppa


    • Peräti kaksi

      Lonkalta vaan heitin,mikä nimi oli tämän Washinktonin ja Lincoulin sotien nimet.Meillähän puhutaan sulavasti vapaus-kapina-itsenäisyys termeillä omasta sisällis sodastamme.

    • Vastaus kysymykseen

      Sisällissodan syyt olivat etelävaltiot halusivat säilyttää orjuuden mutta pohjoisvaltiolaiset halusivat lopettaa orjuuden. Sodan lopputulos oli pohjoisen voitto ja orjuuden lopettaminen.

      • Huomioi tämä

        Tuo on vähän yksinkertaistettu versio? Etelän valtiot (oliko niitä 12-13 kpl) halusivat erota unionista itsenäiseksi valtioksi (The Confederated States of America) ja tätä eroa ei taas Pohjoinen osa sallinut. Juuri tästä syystä Etelän sotilaita kutsuttiin nimellä The Rebels tai Johnny Reb. Pohjoisen joukkoja kutsuttiin sitten etelässä nimellä Yankkee. Maailmalla usein kutsutaan kaikkia USA:n kansalaisia jenkeiksi, mikä on etelävaltiolaiselle yhä paha loukkaus!

        Orjuus ja siihen suhtautuminen oli vain yksi syy sotaan, mutta mukavuussyistä se nostettiin usein muka pääsyyksi.

        Pohjoisessa oli maan teollisuus ja tehtaat. Etelässä taas valtavat puuvillatehtaat ja plantaasit.Etelä koki, että koko puuvillatuotanto perustui orjatyövoimaan ja puolustu sitä, mutta ei se lopultakaan sodan pääsyy ollut.

        USA:n sisällissota oli sotahistoriallisesti merkittävä moonestakin syystä:

        - siinä USA kärsi (molemmin pulin) suuremmat tappiot kuin 1. tai 2. maailmansodassa

        - lienee ainoa suurimittainen sota, joka on käytyUSA:n maaperällä

        - sota opetti tulen merkityksen ja sen, että avorivistössä hyökkääminen suojautunutta vihollista vastaan oli itsemurhaa


      • sodankäynti
        Huomioi tämä kirjoitti:

        Tuo on vähän yksinkertaistettu versio? Etelän valtiot (oliko niitä 12-13 kpl) halusivat erota unionista itsenäiseksi valtioksi (The Confederated States of America) ja tätä eroa ei taas Pohjoinen osa sallinut. Juuri tästä syystä Etelän sotilaita kutsuttiin nimellä The Rebels tai Johnny Reb. Pohjoisen joukkoja kutsuttiin sitten etelässä nimellä Yankkee. Maailmalla usein kutsutaan kaikkia USA:n kansalaisia jenkeiksi, mikä on etelävaltiolaiselle yhä paha loukkaus!

        Orjuus ja siihen suhtautuminen oli vain yksi syy sotaan, mutta mukavuussyistä se nostettiin usein muka pääsyyksi.

        Pohjoisessa oli maan teollisuus ja tehtaat. Etelässä taas valtavat puuvillatehtaat ja plantaasit.Etelä koki, että koko puuvillatuotanto perustui orjatyövoimaan ja puolustu sitä, mutta ei se lopultakaan sodan pääsyy ollut.

        USA:n sisällissota oli sotahistoriallisesti merkittävä moonestakin syystä:

        - siinä USA kärsi (molemmin pulin) suuremmat tappiot kuin 1. tai 2. maailmansodassa

        - lienee ainoa suurimittainen sota, joka on käytyUSA:n maaperällä

        - sota opetti tulen merkityksen ja sen, että avorivistössä hyökkääminen suojautunutta vihollista vastaan oli itsemurhaa

        "- sota opetti tulen merkityksen ja sen, että avorivistössä hyökkääminen suojautunutta vihollista vastaan oli itsemurhaa "

        Itse asiassa opittiin, että linjasodankäynti oli vanhentunutta. Linjasodankäynti oli vielä tehokas ja ajanmukainen sotimistapa Napoleonin sodissa. Amerikan sisällissodassa kaikilla sotilailla oli käytössä rihlatut musketit, toisin kuin missään muualla aikasemmin, jonka takia musketin tarkkuus ja kantomatka olivat moninkertaisia tavalliseen verrattuna. Tämän takia rivistöt saivat pahoja vaurioita ja siirryttiin sotimaan juoksuhauta- kaltaiseen sodankäyntiin.


    • näin se meni

      Vastaus itse kysymykseen on se, että pohjoisen ja etelän edut oli vankasti vastakkaiset, USA:n vientitulot tuli muutamasta maataloustuotteesta, jotka kaikki tuotettiin etelässä.
      Puuvilla, tupakka, tee, maissi ehkä tärkeimmät.

      Tästä seurasi että valtioiden ( siinä vaiheesa ne ei olleet veilä osavaltioiat edut meni ristiin ), etelän etu oli käydä vapaa kauppaa, pitää yllä tullittomuutta ja keskittyä omien tuotteiden mahdollsimman vapaasen pääsyyn euroopan markkinoille.
      Pohjoisen edut oli päinvastaiset, pohjoisessa oli teollisuus, joten sen etujen mukaista oli nostaa tulleja ulkorajoilla ja poistaa tullit osavaltioiden väliltä, mitkä sihen aikaan olivat varsin yleisiä, eli parantaa omaa asemaansa liittovaltion kautta.

      Etelään tuli tämän vinoutuman takia erittäin paljon varallisuutta, etelän kartanoissa elettiin todella leveästi, rahaa tuli ovista ja ikkunoista ja orjat tekivät kaikki työt.

      Etelävaltoiden oikeastaan olisi kannattanut erota unionista, niillähän oli vain maksajan rooli koko systeemissä, tosin oli niillä poliittista valtaa aika paljon, koska USA:n vaalijärjestelmä oli sellainen, että orjilla oli äänioikeus, jota käytti orjan omistaja, seitsemän orjan ääni vastasi yhtä valkoisen vapaan miehen ääntä, mutta jos sulla oli esim. 1000 orjaa, niin lihan sulla aika monta ääntäkin äänestyskopissa.

      Sisällissota on oikeastaan väärä termi, kyse oli oikeasti osavaltioiden välisestä sodasta, koska siinä sodassa ei taisteltu osavaltioiden sisällä eri osapuolten välillä, vaan jokainen osavaltio varusti omat joukkonsa ja soti muita osavaltioita vastaan, mutta myöhemmin on ollut poliittisesti tarkoituksenmukaista korostaa sitä, että kyse oli sisällisodasta ja orjien vapauttamisesta.

      Lyhyesti, etelä halusi pitää USA:n löyhänä valtioiden välisenä liittona ja pohjoinen taas luoda siitä yhden ja vahvan liittovaltion, missä osavaltioiden rooli olisi mahdollisimman rajoitettu.

      Kyse on tavallaan myös ideologisesta kiistasta, silloin euroopan sotien syyksi katsottiin se, että alueella oli niin paljon omia valtioita ja amerikkalaiset ei halunneet tehdä sitä virhettä, että poihjois-amerikan mantereella olisi useampi itsenäinen valtio, jotka alkaisivat sotia keskenään.

      • mason-dixon

        "Etelävaltoiden oikeastaan olisi kannattanut erota unionista"

        Niin, Etelä-Carolinahan ilmoitti erostaan unionista 20.12.1860. Vuoden vaihtumisen jälkeen Florida, Georgia, Texas, Louisiana, Alabama ja Mississippi liittyivät mukaan ja muodostivat nuo em maat oman hallituksen Confederate states of America -liittonsa alla. Siitähän se repesi.

        Samaa mieltä että ei pelkästä orjuuden lakkauttamisesta kyse..

        1861 orjuutta ei ollut lakkautettu Kentuckystä, Marylandista ja Missourista, nuo kuitenkin menivät unionin puolelle. Aika mielenkiintoista vai mitä.


      • näin se meni
        mason-dixon kirjoitti:

        "Etelävaltoiden oikeastaan olisi kannattanut erota unionista"

        Niin, Etelä-Carolinahan ilmoitti erostaan unionista 20.12.1860. Vuoden vaihtumisen jälkeen Florida, Georgia, Texas, Louisiana, Alabama ja Mississippi liittyivät mukaan ja muodostivat nuo em maat oman hallituksen Confederate states of America -liittonsa alla. Siitähän se repesi.

        Samaa mieltä että ei pelkästä orjuuden lakkauttamisesta kyse..

        1861 orjuutta ei ollut lakkautettu Kentuckystä, Marylandista ja Missourista, nuo kuitenkin menivät unionin puolelle. Aika mielenkiintoista vai mitä.

        Etelän puolelle meni myös valtioita, joissa orjuus ei ollut laillista.

        Etelävaltiot halusivat alunperinkin pitää kaiken päätäntavallan osavaltioilla, eli kyse oli syvemmästä näkemyserosta, kuin pelkästä orjuudesta.
        Esim. ne halusivat että orjuudesta päättää jokainen osavaltio itse, eli hyväksyykö sen vai ei.


      • Täsmennä vähän
        näin se meni kirjoitti:

        Etelän puolelle meni myös valtioita, joissa orjuus ei ollut laillista.

        Etelävaltiot halusivat alunperinkin pitää kaiken päätäntavallan osavaltioilla, eli kyse oli syvemmästä näkemyserosta, kuin pelkästä orjuudesta.
        Esim. ne halusivat että orjuudesta päättää jokainen osavaltio itse, eli hyväksyykö sen vai ei.

        Missä etelävaltioissa ei orjuus ollut laillista?


      • näin se meni
        Täsmennä vähän kirjoitti:

        Missä etelävaltioissa ei orjuus ollut laillista?

        Oliskohan ollut Virginia ????
        En nyt muista tarkkaan ...


      • Täsmennä vähän
        näin se meni kirjoitti:

        Oliskohan ollut Virginia ????
        En nyt muista tarkkaan ...

        Ei ollut Virginia. Eikä itse asiassa yksikään etelän puolella taistellut valtio. Ne kun olivat kaikki orjavaltioita. Sen sijaan Unionin puolella taisteli muutama orjavaltio.


      • Rateki

        Osuit asian ytimeen. Rohkenen väittää että orjuus oli ainoastaan miellyttävä käärepaperi kun sodan syitä tarkastellaan. Pohjimmiltaan ei pohjoisen teollistuneilla valtioillakaan, eli niiden teollisuudella, olisi ollut isompaa valittamista orjuudesta. Mahdollisimman halpa työvoima kelpasi siellä yhtä hyvin, ja kelpaa edelleenkin, eihän USA ole edelleenkään mikään järjestäytyneen työväen mekka. Tosiasiassa kyse oli erilaisesta tuotantorakenteesta ja vienti- ja tuonti-intresseistä ja niiden suojaamisesta. Varteenotettavaa on huomata että tuohon aikaan osavaltiot olivat myös itsenäisiä valtioita toisin kuin nyt, jolloin valtioliiton etu jäi valtiokohtaisten etujen jalkoihin.


      • näin se meni
        Täsmennä vähän kirjoitti:

        Ei ollut Virginia. Eikä itse asiassa yksikään etelän puolella taistellut valtio. Ne kun olivat kaikki orjavaltioita. Sen sijaan Unionin puolella taisteli muutama orjavaltio.

        Virginia hajosi kahtia ja länsi liittyi pohjoiseen, pääosa etelään, eli siellä käytiin oikea sisällissota, lännestä tuli sitten oma osavaltio myöhemmin.

        Kouluajoilta muistelin, että joku orjatonkin valtio olisi ollut etelän leirissä, mutta varma en ole, ehkä muistan vaan väärin ...


      • Täsmennä vähän
        näin se meni kirjoitti:

        Virginia hajosi kahtia ja länsi liittyi pohjoiseen, pääosa etelään, eli siellä käytiin oikea sisällissota, lännestä tuli sitten oma osavaltio myöhemmin.

        Kouluajoilta muistelin, että joku orjatonkin valtio olisi ollut etelän leirissä, mutta varma en ole, ehkä muistan vaan väärin ...

        Muistat väärin. Konfederaatti muodostui kokonaisuudessaan orjavaltioista, vaikka niissäkin monet yksityiset kansalaiset, kuten kenraali Robert E. Lee, vastustivat orjuutta "epäinhimillisenä ja vanhentuneena" instituutiona.

        Jos "oikeaksi" sisällissodaksi katsotaan osavaltion sisäiset taistelut, niin Virginian lisäksi ainakin Marylandin, Kentuckyn, Missourin, Kansasin ja Texasin miehiä värväytyi runsaasti kummankin osapuolen armeijoihin.

        Esimerkiksi eräässä verisimmässä Gettysburgin taistelun alla käydyssä kahakassa vastakkain olivat 1. Marylandin rykmentti (Unioni) ja 1. Marylandin rykmentti (Konfederaatti).


      • -Make-
        Rateki kirjoitti:

        Osuit asian ytimeen. Rohkenen väittää että orjuus oli ainoastaan miellyttävä käärepaperi kun sodan syitä tarkastellaan. Pohjimmiltaan ei pohjoisen teollistuneilla valtioillakaan, eli niiden teollisuudella, olisi ollut isompaa valittamista orjuudesta. Mahdollisimman halpa työvoima kelpasi siellä yhtä hyvin, ja kelpaa edelleenkin, eihän USA ole edelleenkään mikään järjestäytyneen työväen mekka. Tosiasiassa kyse oli erilaisesta tuotantorakenteesta ja vienti- ja tuonti-intresseistä ja niiden suojaamisesta. Varteenotettavaa on huomata että tuohon aikaan osavaltiot olivat myös itsenäisiä valtioita toisin kuin nyt, jolloin valtioliiton etu jäi valtiokohtaisten etujen jalkoihin.

        "Pohjimmiltaan ei pohjoisen teollistuneilla valtioillakaan, eli niiden teollisuudella, olisi ollut isompaa valittamista orjuudesta"

        No olihan!

        " Mahdollisimman halpa työvoima kelpasi siellä yhtä hyvin"

        Mikä ihmeen työvoima? Missä on se halpa työvoima, jos se raataa orjanomistajan plantaaseilla? Ei orjaa voi silloin palkata teollisuustöihin.

        Kyllä pohjoisen teollisuuden etu oli, että plantaaseilla raatavat orjat saatiin vapautettua ja "oikeisiin töihin", ts. töihin joista saattoi maksaa oikeata palkkaakin.


    • resv. KAPT.

      todellinen syy on että pohjoisen rikkaat valtiot halus koko maan yritykset ja plantaasit samalle viivalle.

      • näin se meni

        USA:n viisi rikkainta valtiota oli etelässä.


      • åänwijfujdf

        Oliko myös se että sotilasakatemiat yms sijaitsi etelässä? Oli todella huimia manööverejä Robert E Leeltä ja samoin Stonewall Jacksonilta koukkauksineen kun etelän joukkoja vähäteltiin ensin puskajusseina.


      • MeAgain

        "Oliko myös se että sotilasakatemiat yms sijaitsi etelässä?"

        Ei oikeastaan. Esmes varmaankin parhaiten tunnettu West Point oli pohjoisessa, mutta se ei etelästä tulleiden koulukkaiden kohdalla välttämättä kerro paljoa ja lojaliteetti kapinallisille kotiosavaltioille oli heille iso ratkaisija.

        "Oli todella huimia manööverejä Robert E Leeltä ja samoin Stonewall Jacksonilta koukkauksineen kun etelän joukkoja vähäteltiin ensin puskajusseina."

        Se ei välttämättä ole kaukaa haettua riippuen siitä, mitä "puskajussilla" tarkoitetaan. Vakinainen armeija oli pienehkö ja molemmat puolet turvautuivat ensin vapaaehtoisiin vahvistaakseen rivejään ja lopulta värväykseen sodan pitkittyessä.


    • resv.KORP

      Samat syyt kuin monilla muillakin konflikteilla, eli kourallinen johtajia on mielestään oikeassa ja uhraa tuhansien ja taas tuhansien ihmisten hengen vain oman mielipiteensä puolustamiseksi. Mutta miksi? ihmisiä ne on hallitsiatkin.

    • Etelävaltiot

      julistautuivat eronneeksi liittovaltiosta ja muodostavansa oman valtion. Siinä sitä syytä oli.

      • youtube5527

        Pieni yksityiskohta tuosta sisällissodasta, pahin vankileiri oli Andersson civil war prison, eri lähdeiten mukaan 42000-50000 vangista yli 13000 menehtyi nälkiintymiseen ym. Leirin päällikkö Wirz tuomittiin hirtettäväksi, ja oli toinen, joka tuomittiin oikeudessa sotarikoksista hirteen. Muitakin leirejä oli, tuo oli pahin. Netistä ja youtubesta löytyy runsaasti aineistoa.


    • pena696969

      makkaraperunat oli loppu nii se oli yks syy

    • ameno

      Ja tämänkin sodan voittajat olivat armejoita rahoittaneet pankkiirit!!

    • jeesusontietotuusjelämä

      https://www.youtube.com/watch?v=blJKdNr5VSU&frags=pl,wn - D’Souza reveals horrifying fact about 4 million slaves in 1860

      Yhdelläkään replubikaanilla ole ollut orjaa 1860-luvulla, kaikki 4 miljoonaa orjaa olivat demokraattien omistuksessa.

      "Demokraatit - party of slavery, segregation, Jim Crow, Klu Klux Clan, racial terrorism, jne" - Tosin he syyttävät kaikesta valkoista miestä jne.

      Etelävaltioit halus orjuuden jatkuvan ja Pohjoiset halusivat lopettaa sen. Demokraatit jatkavat silti samaa hommaa, nykyajan "Plantaasin orjat" ovat nyt vain laittomat/lailliset maahanmuuttajat/siirtolaiset.

      • Ei-puoluejakoa

        "Yhdelläkään replubikaanilla ole ollut orjaa 1860-luvulla, kaikki 4 miljoonaa orjaa olivat demokraattien omistuksessa. "

        Eiorjia pidetty puoluejaon mukaisesti, vaan elinkeinon. Etelävaltioiden puuvilla-, tupakka-, ym plantaasit käyttivät orjatyövoimaa. Pohjoisvaltioissa ei ollut ainakaan virallista orjuutta.
        Miten puoluejako tässä meni, ei ole tiedossani.


      • muruniha
        Ei-puoluejakoa kirjoitti:

        "Yhdelläkään replubikaanilla ole ollut orjaa 1860-luvulla, kaikki 4 miljoonaa orjaa olivat demokraattien omistuksessa. "

        Eiorjia pidetty puoluejaon mukaisesti, vaan elinkeinon. Etelävaltioiden puuvilla-, tupakka-, ym plantaasit käyttivät orjatyövoimaa. Pohjoisvaltioissa ei ollut ainakaan virallista orjuutta.
        Miten puoluejako tässä meni, ei ole tiedossani.

        Orjan omistaminen tai omistattomuus vaikuttivat puoluevalintaan vähän samaan tapaan kuin 1900-luvun alun Suomessa sääty vaikutti siihen, mitä puoluetta äänestivät. Oli luonnollista äänestää puoluetta, joka tuki omaa asemaa yhteiskunnassa, oli kyse sitten oikeudesta omistaa orja tai jokin muu asia.


    • HeiluvaKeinuttaja

      Ketjureaktio joka vaikutti sotaan.
      1820 kehitettiin puuvillan siemennysmenetelmä jonka seurauksena puuvillan viljely moninkertaistui
      Työvoiman tarve kasvoi ja plantaaseille lisättiin orjia
      Etelän intiaanit olivat hyvin vihaisia kun mustat veivät työt ja naiset

      1840 Irlannissa oli perunakato ja miljoonat irkut lähtivät ameriikkaan leivän perässä
      Pohjoisen intiaanit olivat hyvin vihaisia kun känninen köyhälistö tuli ja vei työt ja naiset

      1850 kehitettiin teräksen teollinen valmistus ja Detroitiin tehtiin lukuisia terästehtaita
      Terästä käytettiin pääasiassa pyssyjen valmistemiseen
      Etelän valtiot irtautuivat osavaltioden liittoutumasta mikä vahensi tiettyjen henkilöitten tuloja ja arvovaltaa
      Pohjosen ahneet hyökkäsivät etelän rahojen kimppuun ja vastalahjaksi etelän joutilaat kaartilaiset päättivät hankkia pyssytehtaita ilman korvauksia

      Pohjoispuolen sotaherrat keksivät ovelan juonen , ne lupasivat 160 eekkeriä "valtion" maita niille jotka kannattivat aseellisesti aseteollisuuden etuja

      1870 sitten alkoikin siirtokaravaanien matkat preerioille jossa valkoiset sankarit huvittelivat ammuskelemalla inkkareita
      1800 kaikkeen syyllisiä olivat likaiset punanahat

    • Anonyymi

      Amerikan liittovaltiosodassa kuoli kaikkiaan noin joka 50. asukas.

      Jos EU:sta alettaisiin väkisin vääntää liittovaltiota samalla kaavalla, niin saksalaisia, ranskalaisia, italialaisia ja brittejä kuolisi kutakin toista miljoonaa. Espanjalaisia kuolisi vähemmän ja suomalaisia vain 100 tuhatta.

      Joten eiköhän kokeilla pakkonaitosta!

      • Anonyymi

        Amerikan liittovaltiosta tuli ennennäkemätön taloudellinen menestystarina.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Amerikan liittovaltiosta tuli ennennäkemätön taloudellinen menestystarina.

        Orjuudesta lupumisen ansiota.


    • Anonyymi

      "Tuli näet äskettäin luettua Tuulen Viemää ja jäi sisällissotaan liittyvät kysymykset pyörimään päähän."

      Tämä kirja ei kylläkään ole mikään historian tietoteos vaan romattista humppaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1886
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe