Vaatteiden eettisyydestä...

........

Tämä nyt ei ehkä varsinaisesti tälle palstalle kuulu, mutta...
Tietääkö joku mistä liikkeistä saa ostettua vaatteita joiden valmistuksessa ei ole käytetty lapsityövoimaa?(Koska esim. h&m:n vaatteissa käytetään.)
Mietin että käytetäänkö esim. anttilan,lindexin,seppälän tai kappahlin?

3

1430

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • joliellen

      Aasia on tekstiilituotannossa massatuotantoaluetta. Tällä hetkellä maailmantaloutta lähes kaikki vaatteet ja tekstiilit tuotetaan / värjätään Aasiassa.

      Samat tehtaat jotka puskevat henkkamaukkaa Eurooppaan tekevät vaatteita Dieselille, Nikelle, Kappahlille, vaikka kenelle joka tilauksen k.o. tehtaasta tekee. Ja tämä ei koske vain vaatteita vaan myös muita tekstiilejä, esim. huonekalujen verhoiluja, lakanoita jne jne.

      Ja sitten kun ostat Suomessa ommellun vaatteen, niin pystytkö varmistamaan että tekstiilin (vaikka puuvilla) materiaalin viljelyssä, tekstiilin kutomisessa ja värjäämisessä ei ole käytetty lapsityövoimaa? Tätä ei voi kukaan taata. Todelliset eettiset vaatteet ovat aika kiven alla nykypäivänä. Jos vaihdat hemalta anttilaan tms. saat todennäköisesti samojen lapsosten ompelemia vaatteita.

    • h&m ei huonoin vaihtoehto

      Tuoreen selvityksen mukaan ruotsalaisista vaatefirmoista H&M ei imagostaan huolimatta ole ollenkaan se huonoin vaihtoehto. H&M ei käytä lapsityövoimaa, mutta onhan se niin että halvallahan niitä vaatteita tehdään jotta niitä voidaan meille halvalla myydä.

      Maailmankaupoissa ja ekokaupoissa myydään jotain hamppuvaatteita, jotka on tehty reilun kaupan periaatteita noudattamalla. Samoin löytyy kenkiä.Joillain suomalaisillakin suunnittelijoilla on ekologisia periaatteita, esim. jotkut Ivana Helsigin vaatteet valmistetaan kierrätysmateriaaleista. Kannattaa katsella myös netistä verkkokaupoista, esim. fair trade clothes. Ethical wares- verkkokauppa ainakin myy reiluja vaatteita. Mutta faktahan on, että noi vaatteet sitten ole sellaisia trendikkäitä mitä H&M:ltä tai Onlysta saa.

      Itse ostan eettisesti lähinnä eläimiä ajatellen, eli en osta nahkaa, villaa, angoraa tai muita eläinperäisistä aineista valmistettuja vaatteita.

      • lindexista

        Ainakin tuossa tutkimuksessa Lindex ja KappAhl sijoittuivat H&M:ia huonommin.

        Suurin osa ns. halpaketjujen vaatteista valmistetaan idässä, ja olipa kyse sitten halpatyövoimasta, epäeettisistä työoloista tai lapsityövoimasta, niin se ongelma on se, että ne tuotteet on pakko tehdä halvalla jotta niitä voidaan myydä sillä hinnalla millä niitä myydään. Ja valitettavasti monet ns. design vaatteetkin valmistetaan niillä samoilla tehtailla.

        Eettisin vaate on ehdottomasti käytetty, kirpparilta tai kierrätyskeskuksesta ostettu. Valitettavasti käytetyistäkin vaatteista joutuu joskus maksamaan maltaita, esim. UFF:n hinnat ovat nousseet taivaiseen siitä mitä ne oli esim. 10 vuotta sitten. Kiva maksaa 40 e jostain 30 vuotta vanhasta villakangastakista, jolla on saattanut olla jo monta omistajaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      134
      5385
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3337
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1867
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1840
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1685
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      72
      1542
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      12
      1443
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1317
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      20
      1288
    Aihe