Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Paha olo yötöistä

Kinisha

Olen lähihoitaja ja aloitin tässä viime viikonloppuna yötyöt, jotka kestävät tämän kuun loppuun. Sen jälkeen aloitan kolmivuorotyön samaisessa paikassa. Nyt työaikani on kaksi yötä/viikko, tosin teen nyt alkuun kolmen viikon yöt kahteen viikkoon eli 3yötä/viikko. Saan siis yhden viikon vapaaksi.

Ekat kaksi yötä meni hyvin, ihan pirteänä jaksoi valvoa ja sain nukutuksi päivisin noin 6 tuntia. Elimistö on kummiskin mennyt aivan sekaisin yövuoroista! Tänään menen taas yöhön ja luvassa on kolme yötä putkeen. (Sunnuntai aamuna tulin viimeksi yöstä.) Ruokahalu on kadonnut aivan tyystin jonnekin ja näinä vapaapäivinä olen nukkunut 12 tuntia yössä, väsymys siis melko kova. Välillä oksettaa tosi paljon ja mahassa möyrii. Pientä lämpöäkin on välillä (37.2) ja sekä maanantai-iltana että eilenillalla pumppu hakkasi 95-105/min normaalin 70 sijaan, vaikka vain istuskelin ja katselin telkkaria. Kylläpä hirvittää etukäteen tuleva kolmivuorotyö, koska jos kuvittelisinkin, että tänään olisi ollut vaikka aamuvuoro, olisin kyllä ollut aivan sekaisin.

Jospa nuo tulevat yöt menisivät hyvin. Kuinka helposti lääkäri kirjoittaa sairaslomaa, jos elimistö on sekaisin? Työmoraalini on kyllä sen verran korkea ja vielä kun nyt vasta aloitin sijaisena tuolla, niin ei pikkukummassa kehtaisi saikkua hakea.

Onko kokemuksia, miten nämä tosi inhottavat fyysiset oireet saisi rauhoitettua? Vai olenko vain juuri sellainen ihminen, jolle kenties yövuorot ei koskaan tule sopimaan?

Innolla odotan, että tämä ja ensi viikko kuluu, niin on se viikon vapaa... Mutta mistäpäs sen tietää, kuinka huono olo tuonkin viikon ajan on öiden jäljiltä.

6

11281

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vaan*^¨

      Kerron et tein 20-28-vuotiaana useesti sellasia 20 tunnin päiviä eli aina päivät ja yöt tuli lisänä (toisena hommana) 5-viikkoon tein 22 yötä ja arkipäivinä olin töissä sen 8-17 eli 40 tuntii yöt 20-8 päälle ja meni hyvin ja jaksoin ,mut tos 30 korvilla rupes oksettaa yöhommat (oli aika rajuu hommaa et fyysisestikkin kovaa),mut nyt olen muutaman pelkän päivätyö vuoteni jälkeen vaihtanut vuorotöihin. 4 aamua vapaa 4 iltaa vapaa 4 yötä niin kyllä siinä nykyisin jää kauheesti univelkaa . En osaa nukkua päivisin kunnolla eka ja toka yöt on pahimpia.Eka yön jälkeen olen valvonut sen 24 tuntia (aamulla ylös yöks töihin ja aamulla kotiin tyyliin) Laskeskelen et nukun 3-6/päivä yövuoroissa pätkissä senkin.Ja vapaalla olen muutaman päivän aivan tokkurassa.

    • 28 v

      Minä olen tehnyt pari vuotta kolmivuorotyötä.
      Yövuoroista koituu nykyään mullekin juuri kuvailemasi laisia oireita.

      Pahaan oloon mulla jonkin verran auttaa kun juo vähintään puolitoista litraa nestettä yön aikana. Muuten tulee kuivumisesta (??) johtuva krapulaa vastaava olo.

      Vuoden ajan nukuin hyvin yövuorojen jälkeen ja rytmi palasi nopeasti ensimmäisen vapaan jälkeen..

      Nykyään kahden yövuoron jälkeen valvon kolmannen ja neljännenkin yön, eli elimistö ei palaudu enää niin kuin ennen. Närästää aivan hemmetisti ja vatsa on kuralla monta päivää öiden jälkeen :(
      Tähän oon käyttänyt Gaviscon-valmistetta, se tasaa happoja...

      Reilun vuoden tuskailin oloni kanssa, kunnes vaivauduin lääkäriin ja päätin kokeilla nukahtamislääkkeitä. Nyt teen niin, että viimeisen yövuoron jälkeen nukun päivällä niin paljon kuin pystyn ja sitten illalla otan puolikkaan nukahtamislääkkeen että saan unen myös yöksi. On toiminut ja keho saa levättyä.

      Sen enempää en tutkituttanut itseäni, mutta tuntuu siltä, etten pitemmän päälle pysty tekemään yötöitä. Olin kovasti nukahtamislääkkeitä vastaan enkä olis ikinä uskonut käyttäväni sellaisia, mutta ei sitä valvomista enää kestänyt!!

      Tuntuu että työ vie epäsäännöllisyytensä takia kaiken energian ja mehut, vaikka perheellekin pitäisi jäädä aikaa. Ja minusta on väärin, että pitää käyttää unilääkkeitä pystyäkseen käydä töissä. Semmoinen kertoo poikkeustilasta, joka ei saisi jatkua pitkään.

      Olen vakituisessa työssä, mutta olen ajatellut kouluttautua johonkin muuhun ammattiin.

      • oikein että,

        työnantajasi ahneuden takia joudut kärsimään työajan ulkopuolella, se on rikollista touhua josta pitäisi laittaa korvausvaatimus työnantajallesi.


    • Ex-vakiyökkö

      Kuulostaapa oireesi tutulta. Jos yhtään lohduttaa niin jokaiselle yökölle tulee mainitsemasi oireet jossain määrin. Jotenkin ihmiskroppaa ei ole suunniteltu valvomaan useita öitä putkeen, joten jotain kremppa tulee aina.

      Olen jutellut useiden yökkö kollegoiden kanssa heidän poppakonsteistaan saada rytmi päälle ja totesin, että jokaisella oli oma tapansa. Yksi tapa sopii toiselle, toiselle taas sama tapa ei sovi ollenkaan.

      Tässä omani: Valvoin pääsääntöisesti 7 yötä putkeen ja 7 vapaalla. Ennen yöputken alkua, yleensä torstaina, yritin aamulla nukkua mahdollisimman pitkään ja yritin saada vielä 2-3 tunnin unet illalla ennen töihin lähtöä. Tänä päivänä söin mahdollisimman kevyesti, pääasiassa hedelmiä ja kuituja.

      Ensimmäisen yövuoron aikana söin usein, ehkä 3-4 kertaa, mutta pieniä annoksia, edelleen kevyesti. Pointtina oli, että verensokeri pysyi tasaisena koko yön ajan. Vastoin yleistä käsitystä kahvia ei kannata juoda ylen määrin, kaksi kuppia yötä kohti riittää. Näistäkin toinen kuppi aamuyöstä klo 3-4 aikoihin. Nesteitä yleensä kannatta nauttia reilusti, koska monilla menee yövuoroista vatsa kovalle ja nesteytys auttaa tähän.

      Ensimmäisen yövuoron jälkeen kävin suihkussa ja menin heti nukkumaan. Kännykät ja muut pelit kiinni ja pyrin nukkumaan mahdollisimman pitkään, 9,5-11 tuntia. Tämä yleensä auttoi saamaan yökön rytmin "päälle". Seuraavien öiden jälkeen nukuin vain n 6-7 tuntia/päivä, koska liika nukkuminenkin väsyttää yöllä.

      Viimeisen yövuoron jälkeen nukuin vain 3-4 tuntia (herääminen oli tosi rankkaa, mutta se kannattaa tehdä ajoissa!)ja näin sain taas illalla unen päästä kiinni, kun piti tavoitella takaisin päivärytmiin.

      Yövuoroon kannattaa, mikäli mahdollista, varata tekemistä, jos sitä ei ole erikseen yökölle jätetty . Itse siivoilin paikkoja, järjestelin paikkoja, esivalmistelin aamupalaa tms. Lukeminen ja ristikot ei meikäläiselle sopineet!

      Kannattaa myös jättää bilettäminen pois yöjaksoa edeltävänä ja sitä seuraavana iltana. Krapula aiheuttaa ikäviä rytmihäiriöitä, kun kroppa on muutenkin vähän kuutamolla...

      Toivottavasti näistä neuvoista oli apua. Yöniloa ;)

    • nainen55555

      Tuntuu siltä että yövuorot eivät sovi sinulle. Henkilökohtaisesti minulla on suuri ruokahalu öisin ja nukun yövuoron jälkeen koko päivän n. ilta kuuteen asti ja olen sitten kyllä pirteäkin taas uuteen vuoroon. (Mutta minulla ei ole perhettä ym, joten saan nukkua ihan rauhassa.)Mutta kuulostaa hiukan pahalta nuo sinun oireet. Kannattaa varmaan vielä miettiä kaksi kertaa aloitatko yötyön tekemisen. On totta se ei sovi kaikille ja on todella kuluttavaa elimistölle. Jos noin aikaisessa vaiheessa tunnistat itsessäsi noita tunteita, kehottaisin siirtymään kaksivuorotyöhön. Uskon että se olisi sinulle parasta. Jaksamista sinulle.

    • illan torkku....

      itse olin 3-vuorotyössä ennen puoli vuotta, kroppani ei kestänyt ollenkaan sitä. lopussa oksensin ja mahakivut olivat karmeet..ihminen muuten vanhenee monikertaisesti kun tekee tuollaista työtä!!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2197
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2023
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1642
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1470
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1446
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1357
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1324
    8. 52
      1228
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1180
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1169
    Aihe