kemikaaliyliherkkyys -linkki

homeahdistus1

Multiple chemical sensitivity – Herkkyys yleisille kemikaaleille
Työterveyslääkäri
2005;23(2):164-167
Markku Seuri
Onko olemassa vai ei?
Mistä ilmiöstä sitten on kyse?
Mielenterveyshäiriöt ovat yleisiä MCS:stä kärsivillä
Somaattisia selityksiä ja tutkimuksia
Auttaako vai haittako diagnoosi?

Uusi artikkeli

Kollega voi pahoin tutkiessaan tupakalle haisevaa potilasta. Hajustevapaat teatterinäytännöt täyttyvät. Maalikaupan myyjä tulee vuosikymmenten työskentelyn jälkeen pahoinvoinnin, sydämen tykytyksen, huimauksen ja monien muiden oireiden takia työkyvyttömäksi omaan työhönsä. Ongelmien takana olevaa tilaa voidaan kuvata oirekokonaisuudella, jota kutsutaan nimellä Multiple chemical sensitivity (MCS). Se tarkoittaa herkkyyttä elinympäristön erilaisille kemikaaleille. Vaikutus välittyy pääasiassa hajun kautta. Tila on kiistanalainen, mutta herkällä korvalla potilaitaan kuunteleville työterveyslääkäreille varmasti tuttu.

Suomalaiset eivät ole MCS:n tutkijoita. PubMed löytää sanoilla termillä 508 viitettä, mutta kun haetaan MCS:n ja Finland sanan leikkausta, ei saada ainoatakaan juttua. Ei siis ihme, että MCS on Suomessa huonosti tunnettu. Lääketieteelliseen kirjallisuuteen MCS löysi tiensä vuonna 1991, joten kyse on suhteellisen uudesta nimityksestä. PubMedistä löytyy vuonna 2004 27 julkaisua, joten mistään kukoistavasta ja laajenevasta tutkimusalasta ei ole kyse.

Onko olemassa vai ei?
Ihmisten itsensä kokema poikkeava reagointitapa monille kemikaaleille on varmasti olemassa. Ihmisten omaa kokemusta ei tässä mielessä voida kiistää. Kahden pohjoisamerikkalaisen epidemiologisen työn perusteella ilmiö on sitä paitsi hyvin yleinen. Näiden tutkimusten mukaan noin 15 % aikuisväestöstä koki MCS:ään sopivia oireita. Ilmiötä voidaan tutkia kyselymenetelmillä, joiden toistettavuus on tutkittu.

Ärsyttävät tekijät ovat tavallisesti jokapäiväisen elinympäristömme kemikaaleja. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan yleisimmät tekijät olivat siivousaineet (ärsyttivät 88 % tutkituista), tupakan savu (83 %), hajuvedet (81 %), torjunta-aineet (81 %) ja autojen pakokaasu (73 %). Oire on yleisempi naisilla ja iäkkäämmillä henkilöillä.

Mistä ilmiöstä sitten on kyse?
MCS:ssä on useissa yhteyksiä nähty samankaltaisuutta muidenkin vaikeasti määriteltävien ja kiistanalaisten oireyhtymien ja sairauksien kanssa. Tähän ongelmaryhmään on niputettu mm. fibromyalgia, kroonisen uupumuksen oireyhtymä, sairas rakennus oireyhtymä, toksisten homeiden oireyhtymä, silikoni-implantti tauti ja Persianlahden sodan veteraanien selittämättömät sairaudet. Näistä on käytetty myös nimitystä medically unexplained physical symptoms (MUPS) eli lääketieteellisesti selittämättömät ruumiilliset oireet. Useat kyseisistä oireyhtymistä ja oireista ovat yleisiä, invalidisoivia ja aiheuttavat paljon kustannuksia. MCS:stä on käytetty myös nimitystä idiopathic environmental intolerance.

Hajujen tunnistamisessa tai hajukynnyksissä ei MCS:stä kärsivillä ei yleensä poikkeavuuksia, mutta he kokevat hajut muita herkemmin epämiellyttävinä.

Kosteusvauriorakennuksissa työskentelevillä on todettu vaurioiden korjaamisenkin jälkeen poikkeavaa reagointia hajuille ja on esitetty, että kosteusvauriorakennuksissa työskentely voisi johtaa MCS:n kaltaiseen tilaan (Lee, Arch Environ Health 2003;58:442-6.)

Mielenterveyshäiriöt ovat yleisiä MCS:stä kärsivillä
Tutkimuksissa on yleensä todettu, että MCS:stä kärsivillä on enemmän mielenterveysongelmia kuin verrokeilla. Saksalaisen yliopistollisen sairaalan 264 sinne lähetetystä peräkkäisestä potilaasta 75 %:lta pystyttiin diagnostisoimaan DSM-IV:n mukainen psyykkinen häiriö (Bornschein et al, Psycol Med 2002;32:1387-94). Yleisiä kyseisen luokittelun mukaisia ongelmia ovat mielialahäiriöt, ahdistuneisuushäiriöt ja somatoformiset häiriöt. MCS:stä kärsivät saavat korkeampia pisteitä testeissä, jotka kuvaavat ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta. Heillä on todettu myös koherenssin puutetta.

Vaikka mielenterveyshäiriöt ovat yleisiä, ei se vielä välttämättä tarkoita syysuhdetta. Ainakin kyselytutkimuksien mukaan ongelmasta kärsivät itse tuovat esiin sen, että psyykkiset ongelmat ovat alkaneet tai korostuneet vasta MCS-oireiden ilmaantumisen jälkeen. Edellä mainitussa saksalaisessa tutkimuksessa todettiin 39 % tutkituista psyykkinen häiriö selitti oireen, vaikka häiriö todettiin kolmella neljäsosalla tutkituista. Se, miten psyykkinen häiriö aiheuttaa MCS:n oireet, on kuvaamatta.

Somaattisia selityksiä ja tutkimuksia
MCS-oireille on etsitty myös somaattista selitystä. Oireiden luonteesta johtuen IgE-välitteinen allerginen mekanismi ei ongelman taustalla ole. Selityksiä on haettu immunologisista poikkeavuuksista, mutta tulokset ovat olleet vaihtelevia ja lisäksi on esitetty epäilyjä käytettyjen immunologisten menetelmien toistettavuudesta ja sitä kautta luotettavuudesta. Myöskään vitamiinien puutostilasta tai kilpirauhasen toiminnanhäiriöstä ei vaikuttaisi olevan kyse.

MCS-oireista kärsivillä on todettu kuitenkin poikkeavuuksia. Heillä on todettu vähemmän haihtuvia orgaanisia yhdisteitä seeruminäytteissä kuin verrokeilla ja tämän on ajateltu johtuvan MCS-oireistä kärsivien väistämiskäyttäytymisestä. He tietoisesti välttävät hajuja ja haisevia ympäristöjä, josta johtuen vereen imeytyy vähemmän haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. Väistämiskäyttäytyminen on todettu myös eräässä japanilaisessa tutkimuksessa, jossa mitattiin viikonaikainen altistuminen haihtuville orgaanisille yhdisteille.

Viimeistä tutkimusta MCS-oireiden somaattisen taustan vahvistamiseksi on tuskin vielä tehty, sillä viime vuona ilmestyi artikkeli, jossa verrattiin 203 MCS-oireilevan ja 162 verrokin kuuden lääkeainemetaboliasta tutun entsyymin (CYP2D6, NAT1, NAT2, PON1, PON2 ja MTHFR) rakennetta (McKeown-Eyssen G et al. Int J Epidemiol 2004;33:971-8). Neljän entsyymin kohdalla todettiin ryhmien välillä selviä poikkeavuuksia, joka viittaa siihen, että MCS-oireilevilla voi oireidensa taustalla olla geneettisesti määräytynyt poikkeava detoksikaatiomekanismi. Samantyyppisiä löydöksiä on aikaisemmin raportoitu Persianlahden sodan veteraaneilla.

Auttaako vai haittako diagnoosi?
Mitä hyötyä sitten olisi leimata jonkun potilaan tila näin epämääräisellä tautinimellä? En usko, että kellään on yksioikoista vastausta siihen, tulisiko tätä nimikettä ryhtyä käyttämään vai ei. Jokainen voi pohtia sitä itse ja miettiä onko esimerkiksi fibromyalgia nimityksen käyttöönotosta ollut enemmän hyötyä vai harmia. Potilaille usein helpottavaa on tietää, että he eivät ole oireensa kanssa yksi ja muitakin samanlaisia potilaita on. Helpottavaa on myös se, että oire ei etene vaan harvojen seurantatutkimuksien mukaan sairauden kulku on hyvänlaatuinen ja potilaat pärjäävät oireittensa kanssa yleensä suhteellisen hyvin. Toisaalta MCS-leiman painaminen potilaaseen voi estää muiden mukana kulkevien sairauksien hoidon, mutta ainakaan toistaiseksi tämä ei Suomessa ole ongelmana. Itselläni on tapana kertoa, että tällainen oireyhtymä lääketieteellisessä kirjallisuudessa tunnetaan, mutta se on osin kiistanalainen eikä sen syytä tutkimuksista huolimatta tiedetä. Kuitenkin tilan hyvänlaatuisuus on tiedossa ja hoitokeinona on se, että potilaiden tulee pyrkiä jatkamaan mahdollisimman normaalia ja täysipainoista elämää, vaikka he joutuvatkin väistelemään voimakkaasti haisevia ympäristöjä ja valitsemaan kotinsa siivouskemikaalit huolella. Muitakin ongelmasta kärsiviä on - sen voi todeta aina kun jokin kulttuurilaitos suostuu järjestämään hajuttoman tilaisuuden.

Markku Seuri
ylilääkäri
Kuopion aluetyöterveyslaitos


--------------------------------------------------------------------------------
Artikkelin tunnus: ttl00209 (000.209)
© 2007 Suomen Työterveyslääkäriyhdistys r.y.

5

2003

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Saksasta

      http://www.thieme-connect.com/ejournals/abstract/psychiat-praxis/doi/10.1055/s-2004-828422;jsessionid=D162E9F81E55E430C46335AC0C051359.jvm2

      Psychiat Prax 2004; 31: 24-25
      DOI: 10.1055/s-2004-828422

      Prevalence of Mental Disorders in the Out-Patient Clinic for Environmental Diseases (Umweltmedizinische Ambulanz) in Augsburg Central Hospital

      Abstract

      Objective: A new concept for the out-patient clinic for environmental diseases (Umweltambulanz) of Augsburg central hospital was devised in July 1999. Method: By April 2003 441 patients with environment-related disorders were examined. In a retrospective analysis the proportion and type of mental disorders were assessed as well as acceptance of the psychiatric therapy recommended. Results: 5 % of patients received a psychiatric
      diagnosis - in most cases a somatoform disorder. Half of the patients did not accept the therapy recommended.
      Conclusions: In contrast to other studies the prevalence of mental disorders is low and has therefore to be discussed critically.

      =========

      Haju tuntuu olevan ongelma TTL:lle. Millqvist on 'poistanut' hajun vaikutuksen tutkimuksissaan.
      TTL pystyy myös tuohon, jos haluaa.

      Haju varoittaa, hajuaisti tottuu nopeasti.
      Se mitä on hajun takana voi olla haitallista.
      Esimerkkinä hyvin Suomessakin tunnettu tupakansavu.

      Seuri ei viitannut sanallakaan Millqvistin tutkimuksiin. Tanskassa J. Elberling on julkaissut väitöstutkimuksen vuonna 2005 ja johtaa nyt tutkimuskeskusta (3-vuotinen projekti, alkoi 01.01.2006). Näistä tietoa tällä palstalla.

      Tutkimusta on jo paljon, patofysiologiaa ei vielä tunneta. E. Millqvist aikoo tutkia sitä, samoin kuin J. Elberling.

      Parempi olla kommentoimatta TTL:n ''asiantuntijoita''......., vaikka mieli tekisi.

      • Astma ja Allergia 6/2003

        Teksti Marjatta Malmberg ja Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta ympäristötarkastaja Pertti Metiäinen.

        Miksi remontin jälkeen alkoi oireilu?

        muutama pätkä:

        Pieni perhe muutti joulukuussa 2001 kerrostaloasuntoon, jossa oli tehty kuukautta aiemmin täydellinen pintaremontti. Kaikilla oli oireiluna nenän tukkoisuutta, käheyttä, kurkun kuivuutta ja yskää. Oireet helpottivat perheen oleillessa muualla.

        Ympäristökeskus aloitti tutkimukset keväällä 2002. Ensimmäisellä tarkastuskäynnillä todettiin voimakas remontinhaju, vaikka remontista oli kulunut jo lähes puoli vuotta. Ilmanvaihto todettiin riittäväksi.
        * *

        Päästölähteeksi paljastui kaappien, väliovien ja
        ovikarmien maalaukseen käytetty M1 luokan vähäpäästöinen vesiohenteinen kalustemaali.
        Näytteissä havaittu esteriyhdiste tarkentui 2,2,4-trimetyyli-1,3-pentaanidiolimono-isobutyraatti nimiseksi yhdisteeksi, jonka kauppanimi on Texanol. Texanol on maalin lisäaine, joka parantaa vesiohenteisen maalin kalvonmuodostusta ja pintarakennetta. Texanol on hyvin samantyyppinen yhdiste, kuin PVC-muovimatoissa käytetty
        2,2,4-trimetyyli-1,3pentaanidiolidi-isobutyraatti, jonka kauppanimi on TXIB. Sisäilmassa
        todettujen tavanomaista korkeampien TXIB pitoisuuksien ja asukkaiden oireilun välillä on todettu yhteys aiemmissa tutkimuksissa.

        * *

        Edellä kerrottu tapaus osoittaa, että nenä on hyvä instrumentti havaitsemaan ärsyttäviä
        yhdisteitä sisäilmassa. VOC-mittauksen avulla voidaan etsiä ja tunnistaa mahdollinen ärsyttävä yhdiste. Kun ärsyttävä yhdiste on tunnistettu, voidaan etsiä sen lähde.
        * * *

        EI SE TUON KUMMEMPAA OLE!
        Tässäkin 'nenästä' oli apua.

        Kyllä TTL tämän kaiken tietää, ei vaan kerro.

        TTL tietää senkin, että hajusteraaka-aineet voivat aiheuttaa astmaa, senlisäksi että aiheuttavat astmaatikoilla astmakohtauksia.
        Astma-tyyppinen oireilu voidaan diagnostisoida altistustestillä. RADS = reactive airways dysfunction syndrome on lähinnä 'kemikaaliastmaa'.
        Ärsyttävät aineet voivat aikaansaada tulehduksen.
        Herkistävät taas herkistävät mm. hengitystiet - hengitystieherkistäjistä ei tiedetä vielä riittävästi, ei osata testata.

        Professori Olle Löwhagen totesi 5-vuostis-seurantatutkimuksessaan, että osa asmaatikoista 'siirtyi' astma-tyyppisesti oireilevien ryhmään, ja osa astma-tyyppisesti oireilevista astma-ryhmään 5-vuotisen seurannan aikana. (Ruotsissa SHR = astma-tyyppinen oireilu).


      • 2005 USA
        Astma ja Allergia 6/2003 kirjoitti:

        Teksti Marjatta Malmberg ja Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta ympäristötarkastaja Pertti Metiäinen.

        Miksi remontin jälkeen alkoi oireilu?

        muutama pätkä:

        Pieni perhe muutti joulukuussa 2001 kerrostaloasuntoon, jossa oli tehty kuukautta aiemmin täydellinen pintaremontti. Kaikilla oli oireiluna nenän tukkoisuutta, käheyttä, kurkun kuivuutta ja yskää. Oireet helpottivat perheen oleillessa muualla.

        Ympäristökeskus aloitti tutkimukset keväällä 2002. Ensimmäisellä tarkastuskäynnillä todettiin voimakas remontinhaju, vaikka remontista oli kulunut jo lähes puoli vuotta. Ilmanvaihto todettiin riittäväksi.
        * *

        Päästölähteeksi paljastui kaappien, väliovien ja
        ovikarmien maalaukseen käytetty M1 luokan vähäpäästöinen vesiohenteinen kalustemaali.
        Näytteissä havaittu esteriyhdiste tarkentui 2,2,4-trimetyyli-1,3-pentaanidiolimono-isobutyraatti nimiseksi yhdisteeksi, jonka kauppanimi on Texanol. Texanol on maalin lisäaine, joka parantaa vesiohenteisen maalin kalvonmuodostusta ja pintarakennetta. Texanol on hyvin samantyyppinen yhdiste, kuin PVC-muovimatoissa käytetty
        2,2,4-trimetyyli-1,3pentaanidiolidi-isobutyraatti, jonka kauppanimi on TXIB. Sisäilmassa
        todettujen tavanomaista korkeampien TXIB pitoisuuksien ja asukkaiden oireilun välillä on todettu yhteys aiemmissa tutkimuksissa.

        * *

        Edellä kerrottu tapaus osoittaa, että nenä on hyvä instrumentti havaitsemaan ärsyttäviä
        yhdisteitä sisäilmassa. VOC-mittauksen avulla voidaan etsiä ja tunnistaa mahdollinen ärsyttävä yhdiste. Kun ärsyttävä yhdiste on tunnistettu, voidaan etsiä sen lähde.
        * * *

        EI SE TUON KUMMEMPAA OLE!
        Tässäkin 'nenästä' oli apua.

        Kyllä TTL tämän kaiken tietää, ei vaan kerro.

        TTL tietää senkin, että hajusteraaka-aineet voivat aiheuttaa astmaa, senlisäksi että aiheuttavat astmaatikoilla astmakohtauksia.
        Astma-tyyppinen oireilu voidaan diagnostisoida altistustestillä. RADS = reactive airways dysfunction syndrome on lähinnä 'kemikaaliastmaa'.
        Ärsyttävät aineet voivat aikaansaada tulehduksen.
        Herkistävät taas herkistävät mm. hengitystiet - hengitystieherkistäjistä ei tiedetä vielä riittävästi, ei osata testata.

        Professori Olle Löwhagen totesi 5-vuostis-seurantatutkimuksessaan, että osa asmaatikoista 'siirtyi' astma-tyyppisesti oireilevien ryhmään, ja osa astma-tyyppisesti oireilevista astma-ryhmään 5-vuotisen seurannan aikana. (Ruotsissa SHR = astma-tyyppinen oireilu).

        Astman ja kemikaali[yli]herkkyyden esiintyvyydestä.

        http://depts.washington.edu/cwws/Research/Articles/2005.asthma.prevalence.pdf

        National prevalence of asthma and chemical hypersensitivity: an examination of potential overlap. Caress SM, Steinemann AC. 2005

        ''CONCLUSIONS: The results indicate that there is significant overlap between some forms of asthma and chemical hypersensitivity.''

        Snippets:

        ''Concern about the increasing occurrence of asthma in the American
        population has stimulated researchers to investigate its linkage with
        other conditions.1 Recent studies have explored the possible association
        of certain types of asthma with chemical hypersensitivity.2 These
        studies have suggested that chemical hypersensitivity can be a symptom of
        some forms of asthma.3 ''

        * *
        ''Additionally, that 29.7% of the entire sample said that air fresheners
        make it difficult to breathe and that 37.2% found scented products worn
        by others irritating are noteworthy findings which deserve more extensive
        investigation.
        That more than one fourth of all asthmatics also report chemical hypersensitivity
        indicates that this connection deserves substantially more study. Future research
        needs to examine the etiology of the asthma more closely. Additional inquiries
        should categorize reported asthma into groupings that specify if it is adult-onset,
        the result of a toxic exposure, and if it is with or without latency. This will illustrate
        if there is a propensity for specific types of asthma to be linked with chemical
        hypersensitivity. Additional research should also investigate if chemical
        hypersensitivity and asthma developed from the same exposure and if
        RADS has a more extensive connection to MCS than occupational asthma with latency.''

        ********
        Abstrakti myös:

        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=15891531&dopt=Abstract

        1: J Occup Environ Med. 2005 May;47(5):518-22. Links

        National prevalence of asthma and chemical hypersensitivity: an examination of potential overlap.

        Caress SM,
        Steinemann AC.
        State University of West Georgia, Carrollton, Georgia, USA. [email protected]

        OBJECTIVE: The objective of this study was to investigate the linkage between asthma and chemical hypersensitivity.
        METHODS: The authors conducted a population study with a random sample of 1057 geographically weighted cases to determine the prevalence of both asthma and chemical hypersensitivity in the American population and to explore their co-occurrence.
        RESULTS: A total of 14.1% of the respondents reported being diagnosed with asthma and 11.2% reported a hypersensitivity to chemicals. Of those with asthma, 27.2% also reported being hypersensitive to chemicals and 7.4% reported also being diagnosed with multiple chemical sensitivities (MCS). Of those diagnosed with MCS, 42% reported also being diagnosed with asthma. Additionally, 29.7% of those with asthma said air fresheners caused breathing difficulties, and 37.2% found scented products irritating.
        CONCLUSIONS: The results indicate that there is significant overlap between some forms of asthma and chemical hypersensitivity.

        PMID: 15891531 [PubMed - indexed for MEDLINE]


    • Tanskan tutkimuskeskus

      Löytyy PDF-tiedostona tanskaksi:

      http://www.mcsvidencenter.dk/files/filer/rsrapport2006.pdf

      Tutkimuskeskuksen pääsivu:
      http://www.mcsvidencenter.dk/Default.aspx?ID=1

      Tämä tutkimus on lähetetty julkaistavaksi tieteellisessä julkaisussa:

      Videnskabelige publikationer submitted

      Elberling J, Skov PS, Mosbech H, Dirksen A,
      Holst H, Johansen JD.

      A positive association Between respiratory symptoms related to perfume and basophil histamine release.

      Aktiiviselta vaikuttaa tiimin tutkimustyö ja hyvin mielenkiintoiselta. Tutkimustoiminta alkoi 01.01.2006, on kyse 3-vuotisesta projektista.
      ------------

      Basofiileistä suomeksi:

      http://bonebiology.utu.fi/tilale/luennot/veri ja luuydin 251004.pdf

      Valkosolut eli leukosyytit

      - neutrofiiliset granulosyytit
      - eosinofiiliset granulosyytit
      - basofiiliset granulosyytit

      sivulla 23 basofiileistä lisää

      Toiminnaltaan syöttösolujen (mast-solu) kaltaisia

      ''Vapauttavat histamiinia ja muita vasoaktiivisia aineita ---> anafylaksia''

    • olipa teksti.

      tavallaan ihan hyvä, varsinkin uutuudessaan Suomessa, mutta vähän kyllä pisti kiukkuiseksi. Että potilaat "kokevat oireita"... no jaa, mielestäni mm. hajuistekemikaaleista reagoiva astmani on täysin lääketieteellisesti mitattavissa... niin että jos käyttyäydyn "vältellen" siihen on painavat lääketieteelliset syyt: mahdollisimman vähän astmakohtauksia minulle kiitos, pari viikossa riittää hyvin!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miehille kysymys

      Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse
      Tunteet
      142
      4505
    2. Miksi kaivattusi on

      erityinen? ❤️‍🔥
      Ikävä
      93
      2149
    3. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      15
      2071
    4. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      77
      1918
    5. Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.

      Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat
      Haapavesi
      142
      1542
    6. Haluaisin jo

      Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos
      Ikävä
      54
      1532
    7. VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia

      Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu
      Maailman menoa
      104
      1395
    8. Nainen olet valoni pimeässä

      valaiset tietäni tietämättäsi ❤️
      Ikävä
      75
      1326
    9. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      101
      1307
    10. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      120
      1109
    Aihe