Uusimmassa Kuluttajalehdessä on testattu 12 eri grillimakkaraa. Hiilihydraattipitoisia makkaroita ovat Poprilli 10,0g, Atria Hiillos 9,9g, Atrilli 9,6g, Pirkka grillimakkara 8,0g ja Camping 6,5g. Näissä myös oli vähiten lihaa 51-60%. Rasvapitoisuus myös oli alhainen 14-18g.
Parhaiten menestyivät hiilihydraattien osalta Euroshopper 0,4g, Ukko-Pekka 1,0g, Dulano 1,3g, Wilhelm 1,5g ja Kabanossi 1,6g. Lihapitoisuus oli myös suuri, vaihdellen 64-88%:n välillä.
Näissä vähähiilihydraattisissa makkaroissa oli enemmän proteiinia ja rasvaa sekä vähemmän sidekudosaineita kuin runsashiilihydraattisissa.
Lidlin myymässä Dulanossa oli eniten lihaa 88% ja myös eniten rasvaa 27,4g ja se olikin testin toiseksi paras. Voiton vei Ukko-Pekka niukasti, vaikka siinä oli vähemmän lihaa (75%) ja enemmän sidekudosta kuin Dulanossa, mutta testin tekijät painottivatkin rasvan osuutta, joka Ukko-Pekassa oli 21g.
Täytyykin koemaistaa tuota Lidlin saksalaista Dulanoa. Onko muilla kokemuksia Dulanon mausta? Hyviä grillaushetkiä muillekin.
Grillimakkarat testissä
25
11615
Vastaukset
- menhir
Enpä ole noita maistanut. Itse pidän sellaisista sitkeistä makkaroista/nakeista, joissa on jotain pureskeltavaakin.
Parhaillaan on Vatajan nakit ja makkarat makutestissä, mut ne on vaan kamalan lössöjä x)
Mutta kyllä niitä syö. Mukavaa, että sai pelastettua tän vuoden grillikesän. Makkaran päälle vain tomaattisosetta ja dijon sinappia.
Vois itsekin kokeilla sitä dulanoa...
Sanopa sit mielipiteesi siitä kun olet maistanut. - JariJo
Omat pisteeni menevät Vatajan nitriitittömille nakeille ja makkaroille. Pyrin syömään lihat mahdollisimman käsittelemättöminä. Mausteita noissa ei ole, joten kastikkeen kanssa voi käyttää sitten mielikuvitusta. Itse tykkään ainakin kunnon sokerittoman ruoanlaittosinapin ja majoneesin seoksesta.
Finfood kirjoitteli äskettäin makkaroista:
Makkaroiden koostumuksissa huimia eroja
http://www.finfood.fi/finfood/finnfoo1.nsf/newsbyid/688C0458AB9AA00CC22572F30022BC22?opendocument
Sokerina pohjalla vinkki Painonvartijoilta. :)
"Jos mikään ei auta, Painonvartijat suosittelevat napakan narun sitomista vyötärölle. Kun naru alkaa kiristää, on aika lopettaa syöminen."ja lähin kauppa minulle, mistä löytyy nitriitittömiä nakkeja ja grillimakkaroita on Tikkurilan Prisma. Tarkistivat oikein mitä he sinne toimittavat. Täytyy mennä hakemaan.
- menhir
kj.mattila kirjoitti:
ja lähin kauppa minulle, mistä löytyy nitriitittömiä nakkeja ja grillimakkaroita on Tikkurilan Prisma. Tarkistivat oikein mitä he sinne toimittavat. Täytyy mennä hakemaan.
edes kalliita! Kilohinta vähän kalliimpi verrattuna johonkin kabanossiin, mut esim. Tulikeppi on Vatajaa jo paljon kalliimpi ja lisäaineita täynnä. Hyvää makkaraa kylläkin, tuli viime kesänä sitä syötyä.
- Skäri
menhir kirjoitti:
edes kalliita! Kilohinta vähän kalliimpi verrattuna johonkin kabanossiin, mut esim. Tulikeppi on Vatajaa jo paljon kalliimpi ja lisäaineita täynnä. Hyvää makkaraa kylläkin, tuli viime kesänä sitä syötyä.
kaikki lihottaneet itsenne makkaralla? Se on kyllä ihan tehokas tapa. Jos syön lihaa, niin syön mieluiten sen sitten ihan lihana, enkä jauho-ihra-kamara-suoli-nitriittikääryleenä.
Kävin ostamassa Vatajan A-luokan grillimakkaroita, niitä joissa lukee jauhoton, maidoton, nitriititön ja soijaton. Yhtään lisäainetta ei löydy. Lihapitoisuus on 78%. Siis täyttä tavaraa ja hyviä ovat. Yhdistin ranskalaisen sokeroimattoman Dijon sinapin virolaiseen majoneesiin ja siinä on potkua.
Skäri kirjoitti:
kaikki lihottaneet itsenne makkaralla? Se on kyllä ihan tehokas tapa. Jos syön lihaa, niin syön mieluiten sen sitten ihan lihana, enkä jauho-ihra-kamara-suoli-nitriittikääryleenä.
juuri selvitellään, että päästäisiin eroon jauho-ihra-kamara-suoli-nitriittikääryleistä. Sä et vaan pysy keskustelussa mukana ja sitten tulee sammakoita. Vatajan makkaroissa ei ole mitään mainitsemiasi juttuja, joten makkarakin voi olla ihan syötävää ruokaa kun osaa valita oikeat makkarat, mutta eihän teillä jossain saaressa ole laatutavaraa.
- menhir
Skäri kirjoitti:
kaikki lihottaneet itsenne makkaralla? Se on kyllä ihan tehokas tapa. Jos syön lihaa, niin syön mieluiten sen sitten ihan lihana, enkä jauho-ihra-kamara-suoli-nitriittikääryleenä.
ja liiat kalorit lihottavat.
Paitsi sitä en osaa omasta kokemuksesta sanoa, mitä tapahtuu atkins-tyyppisellä ruokavaliolla. Eli jos syö vähän hiilareita ja paljon rasvaa. Enkä voi kokeilla, koska kaurasta, hedelmistä ja salaatista en aio luopua enkä vähentää. Se ruokavalio ei myöskään oikein sovellu aktiivi-urheilijalle. - Skäri
kj.mattila kirjoitti:
juuri selvitellään, että päästäisiin eroon jauho-ihra-kamara-suoli-nitriittikääryleistä. Sä et vaan pysy keskustelussa mukana ja sitten tulee sammakoita. Vatajan makkaroissa ei ole mitään mainitsemiasi juttuja, joten makkarakin voi olla ihan syötävää ruokaa kun osaa valita oikeat makkarat, mutta eihän teillä jossain saaressa ole laatutavaraa.
liha maistuu paremmalta.
- Skäri
menhir kirjoitti:
ja liiat kalorit lihottavat.
Paitsi sitä en osaa omasta kokemuksesta sanoa, mitä tapahtuu atkins-tyyppisellä ruokavaliolla. Eli jos syö vähän hiilareita ja paljon rasvaa. Enkä voi kokeilla, koska kaurasta, hedelmistä ja salaatista en aio luopua enkä vähentää. Se ruokavalio ei myöskään oikein sovellu aktiivi-urheilijalle.Sä oletkin fiksu erikoistapaus täällä. :)
- Tepi.
kj.mattila kirjoitti:
Kävin ostamassa Vatajan A-luokan grillimakkaroita, niitä joissa lukee jauhoton, maidoton, nitriititön ja soijaton. Yhtään lisäainetta ei löydy. Lihapitoisuus on 78%. Siis täyttä tavaraa ja hyviä ovat. Yhdistin ranskalaisen sokeroimattoman Dijon sinapin virolaiseen majoneesiin ja siinä on potkua.
Nämä Vatajan tiedot ei kuulemma ihan pidä paikkaansa, jos niitä tutkitaan. No, mutta kuitenkin hyviä tuotteita, aika rasvapötkylöitä tosin.
Miten saavat ympättyä siihen 20% vettä, tuohon Vatajan makkaraan??
Itse hain treen kauppahallista wigrenin 95% lihaa sisältäviä grillinakkeja pari päivää sitten ja testasin ne. Maukkaita ja liha oli kivan hienona, ei siten kuten joissain. Hiilarit, alle 1%:
http://www.wigren.sci.fi/tuote_706.html
Vähärasvainen vaihtoehto:
http://www.wigren.sci.fi/tuote_221.html Skäri kirjoitti:
liha maistuu paremmalta.
liha paremmalta. Eilenkin ostin brassihärän sisäfilettä ja taatusti hyvää. Siinä suhteessa olen samaa mieltä kanssasi. Mutta en ikipäivänä suostuisi syömään filettä joka päivä. Silti en ymmärrä ajatusmaailmaasi, että jos joku ruoka-aine maistuu paremmalta niin sitä toista joka ei maistu niin hyvältä ei sitten syödä ollenkaan. Ehkä saaressa täytyy tyytyä yksipuolisempaan ruokaan ja ehdottomuuteen. Vhh:lla muuten syödään varsin monipuolisesti.
Tepi. kirjoitti:
Nämä Vatajan tiedot ei kuulemma ihan pidä paikkaansa, jos niitä tutkitaan. No, mutta kuitenkin hyviä tuotteita, aika rasvapötkylöitä tosin.
Miten saavat ympättyä siihen 20% vettä, tuohon Vatajan makkaraan??
Itse hain treen kauppahallista wigrenin 95% lihaa sisältäviä grillinakkeja pari päivää sitten ja testasin ne. Maukkaita ja liha oli kivan hienona, ei siten kuten joissain. Hiilarit, alle 1%:
http://www.wigren.sci.fi/tuote_706.html
Vähärasvainen vaihtoehto:
http://www.wigren.sci.fi/tuote_221.htmlettä Vatajan makkaraan laitetaan 20% vettä. Rasvaa on kyllä sopivasti 26,2g, mutta se on sitä terveellistä eläinrasvaa eikä mitään synteettistä keinorasvaa. Wigren laittaa kaikkiin makkaroihin sokeria ja tuossa antamassasi linkissä on 8 eri lisäainetta, mm. aromivahvennetta E621. Runsasrasvaisemmassa on myös sokeria mutta vain 4 lisäainetta. Niin se vaan menee, että mitä vähärasvaisempaa tuote on, sen enemmän täytyy käyttää lisäaineita.
Tässä vatajan tuoteseloste:
LISÄAINEETON A-LK GRILLIMAKKARA 400g 6406970000660
*Sianlihaa n. 78%
Aineosat:sianliha,vesi,suola 1,7%,mausteet,
(valkopippuri,mustapippuri,muskotti,chili,
kardemumma),lihavalkuainen,kasviuute.
Ravintoarvo/100g:Energiaa 1190 kj (280kcal),
proteiinia 12,0g, hiilihydraatteja 0,5g,rasvaa 26,2g (%).- Tepi.
kj.mattila kirjoitti:
että Vatajan makkaraan laitetaan 20% vettä. Rasvaa on kyllä sopivasti 26,2g, mutta se on sitä terveellistä eläinrasvaa eikä mitään synteettistä keinorasvaa. Wigren laittaa kaikkiin makkaroihin sokeria ja tuossa antamassasi linkissä on 8 eri lisäainetta, mm. aromivahvennetta E621. Runsasrasvaisemmassa on myös sokeria mutta vain 4 lisäainetta. Niin se vaan menee, että mitä vähärasvaisempaa tuote on, sen enemmän täytyy käyttää lisäaineita.
Tässä vatajan tuoteseloste:
LISÄAINEETON A-LK GRILLIMAKKARA 400g 6406970000660
*Sianlihaa n. 78%
Aineosat:sianliha,vesi,suola 1,7%,mausteet,
(valkopippuri,mustapippuri,muskotti,chili,
kardemumma),lihavalkuainen,kasviuute.
Ravintoarvo/100g:Energiaa 1190 kj (280kcal),
proteiinia 12,0g, hiilihydraatteja 0,5g,rasvaa 26,2g (%).Jos sianlihaa on 78 prossaa raaka-aineista, suolaa 1.7% ja mausteita yms loput (nuohan listattu määrä järjestyksessä). Eikös veden osuudeksi tule silloin lähes 20% väkisinkin?? (hieman pyöristin)
Lihavalkuainen, kasviuute? Löytyyköhän niille E-koodit? Tuo lihavalkuainen ainakin kuulostaa sellaiselta, pitää tutkailla. Ja eikö ne ole lisäaineita?? - Onnenmyyrä
kj.mattila kirjoitti:
Kävin ostamassa Vatajan A-luokan grillimakkaroita, niitä joissa lukee jauhoton, maidoton, nitriititön ja soijaton. Yhtään lisäainetta ei löydy. Lihapitoisuus on 78%. Siis täyttä tavaraa ja hyviä ovat. Yhdistin ranskalaisen sokeroimattoman Dijon sinapin virolaiseen majoneesiin ja siinä on potkua.
tulen Helsingissa kaymaan, on ensimmainen ostokseni juuri nama Vatajan grillimakkarat. Niita sitten siskon siirtolapuutarhamokilla karvennetaan ja nautitaan. Ja niita syodaan varsin runsaasti.
Samoin silloin kun Suomesta joku tulee meille kylaan niin nama samaiset makkarat ovat usein tuliaisina.
Kirjoitin aiemmin nimimerkilla Ippa, mutta kun yritin rekisteroida sen, oli joku muu jo ehtinyt. Joten valitsin itseani kuvaavan nimimerkin.
Siskoni lahetti minulle sen KG lehden ja se saapui eilen. En kovin tarkkaan ehtinyt siihen tutustua, mutta sinusta kertovan artikkelin toki luin. Ihan hyvahan se oli, ei sita mielestani pahentanut millaan tavalla se Puskan mainitseminen. - mattilan Täti
kj.mattila kirjoitti:
että Vatajan makkaraan laitetaan 20% vettä. Rasvaa on kyllä sopivasti 26,2g, mutta se on sitä terveellistä eläinrasvaa eikä mitään synteettistä keinorasvaa. Wigren laittaa kaikkiin makkaroihin sokeria ja tuossa antamassasi linkissä on 8 eri lisäainetta, mm. aromivahvennetta E621. Runsasrasvaisemmassa on myös sokeria mutta vain 4 lisäainetta. Niin se vaan menee, että mitä vähärasvaisempaa tuote on, sen enemmän täytyy käyttää lisäaineita.
Tässä vatajan tuoteseloste:
LISÄAINEETON A-LK GRILLIMAKKARA 400g 6406970000660
*Sianlihaa n. 78%
Aineosat:sianliha,vesi,suola 1,7%,mausteet,
(valkopippuri,mustapippuri,muskotti,chili,
kardemumma),lihavalkuainen,kasviuute.
Ravintoarvo/100g:Energiaa 1190 kj (280kcal),
proteiinia 12,0g, hiilihydraatteja 0,5g,rasvaa 26,2g (%).MALLIIN........ he hee ........ paksupoika ahmii nurkan takana grillimakkaraa ja puhaltetlee vhh-ilmapalloja !
- ostettu on
dulanon grillimakkara on hyvää,siinä on jotain makuakin,ei pelkkää jauhomössöä.ja vielä edullistakin,10 kappaleen pakkaus maksaa reilusti alle 3 euroa.
- Tätä..
HKn. aito kevyt nakki, siinä vasta makkara parempaa kuin se HKn. aito nakki jossa rasvaa yli tuplasti. Hiilareita vähän kaloreita vähän ja rasvaa vähän, siis ( makkaraksi joka maistuu ja tuntuu).. Jos jotain moitittavaa niin luulihan osuutta voisi vähentää kuten monissa muissakin makkaroissa. Harvoin kevyt tuote on näin onnistunutta;).. Lomaillessa tulee pari nakkia illassa nuotiolla tikun nenässä paistettua.
Tätä.. kirjoitti:
HKn. aito kevyt nakki, siinä vasta makkara parempaa kuin se HKn. aito nakki jossa rasvaa yli tuplasti. Hiilareita vähän kaloreita vähän ja rasvaa vähän, siis ( makkaraksi joka maistuu ja tuntuu).. Jos jotain moitittavaa niin luulihan osuutta voisi vähentää kuten monissa muissakin makkaroissa. Harvoin kevyt tuote on näin onnistunutta;).. Lomaillessa tulee pari nakkia illassa nuotiolla tikun nenässä paistettua.
jos parempaakin on tarjolla. 26% vain lihaa ja sekin jotain broilerin rompetta ja kaikenmaailman kamaraa. Nekin vielä sokerilla ja aromivahventeilla maustettuna.
Tässä Aito Kevyt nakki:
Tuotteen ainekset:
Suomalainen koneellisesti erotettu broilerinliha, vesi, suomalainen broilerin-, sian- ja naudanliha, kamara, lihaproteiini, suola (1,7%), stabilointiaineet (E1420, E450), glukoosi, maitoproteiinivalmiste, mausteet (mm. korianteri, inkivääri, kumina, neilikka, paprika, valkopippuri, sinapinsiemen), hapettumisenestoaine (E300), arominvahvenne (E621), säilöntäaine (E250).
Lihapitoisuus 26 %. Liha ja lihaan verrattavat valmistusaineet yhteensä 68 %.- Tepi.
kj.mattila kirjoitti:
jos parempaakin on tarjolla. 26% vain lihaa ja sekin jotain broilerin rompetta ja kaikenmaailman kamaraa. Nekin vielä sokerilla ja aromivahventeilla maustettuna.
Tässä Aito Kevyt nakki:
Tuotteen ainekset:
Suomalainen koneellisesti erotettu broilerinliha, vesi, suomalainen broilerin-, sian- ja naudanliha, kamara, lihaproteiini, suola (1,7%), stabilointiaineet (E1420, E450), glukoosi, maitoproteiinivalmiste, mausteet (mm. korianteri, inkivääri, kumina, neilikka, paprika, valkopippuri, sinapinsiemen), hapettumisenestoaine (E300), arominvahvenne (E621), säilöntäaine (E250).
Lihapitoisuus 26 %. Liha ja lihaan verrattavat valmistusaineet yhteensä 68 %.Kauheaa moskaa, mitä jotkut suuhunsa tunkee...
- Läheltä..
kj.mattila kirjoitti:
jos parempaakin on tarjolla. 26% vain lihaa ja sekin jotain broilerin rompetta ja kaikenmaailman kamaraa. Nekin vielä sokerilla ja aromivahventeilla maustettuna.
Tässä Aito Kevyt nakki:
Tuotteen ainekset:
Suomalainen koneellisesti erotettu broilerinliha, vesi, suomalainen broilerin-, sian- ja naudanliha, kamara, lihaproteiini, suola (1,7%), stabilointiaineet (E1420, E450), glukoosi, maitoproteiinivalmiste, mausteet (mm. korianteri, inkivääri, kumina, neilikka, paprika, valkopippuri, sinapinsiemen), hapettumisenestoaine (E300), arominvahvenne (E621), säilöntäaine (E250).
Lihapitoisuus 26 %. Liha ja lihaan verrattavat valmistusaineet yhteensä 68 %.HKn. aito kevyt nakki on sentään suomalaista lihaa eikä mitään hormooneilla turvotettua ulkomaan silavaa kuten sinun mainostamassasi makkarassa;).. Aito vanhanajan käristemakkara sisältä lihaa, rasvaa ,sisäelimiä, jauhoja, ryynejä ja mausteita. Semmoisia ei vaan enää tahdo saada mistään, joten on tyytyminen näihin toiseksi parhaisiin ja himppasen terveellisempiin tuotteisiin kuten HKn. aitoon kevyt nakkiin. SUOSITTELEN!
Läheltä.. kirjoitti:
HKn. aito kevyt nakki on sentään suomalaista lihaa eikä mitään hormooneilla turvotettua ulkomaan silavaa kuten sinun mainostamassasi makkarassa;).. Aito vanhanajan käristemakkara sisältä lihaa, rasvaa ,sisäelimiä, jauhoja, ryynejä ja mausteita. Semmoisia ei vaan enää tahdo saada mistään, joten on tyytyminen näihin toiseksi parhaisiin ja himppasen terveellisempiin tuotteisiin kuten HKn. aitoon kevyt nakkiin. SUOSITTELEN!
kaikkialla ulkomailla vaan turvotellaan lihaa hormooneilla. Onneksi on sentään yksi maa maailmassa jossa kaikki on niiiiiin puhdasta ja terveellistä. Ei mitään lisäaineita ja pelkästään puhdasta lihaa teollisuudella käytössä.
Tuskin itsekään uskot kirjoitukseesi.
- no huh huh
ja muuten esim. kuljetuksissa kärsineiden (vanhojen) eläinten lihaa noihin saksalaimakkaroihin on laitettu?
Itse en juuri koskaan syö makkaraa vaan kotimaista täyslihaa kuten porsasta, nautaa, kalkkukaa ja luomubroileria. Parasta on kuitenkin riekot ja poronliha, joita saan Lapin sukulaisilta! - kummah
miten jotku pistää tollasta naamaansa. Kävin joskus makkaratehtaalla tutustumassa- ja sen koommin ei ole mieli tehnyt sitä moskaa mitä niihin pannaan. Samaa sano kaveri joka purkitti tonnikaloja .....
- panssariparola
paksumakkara paksulle pojalle
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan2236788Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää391209Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."
Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka211005- 75871
Hävettää muuttaa Haapavedelle.
Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal47804Katseestasi näin
Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a59794Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä
Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.91768Toinen kuva mikä susta on jäänyt on
tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.38751Tietenkin täällä
Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.14716- 43713