Kansanmusiikki?

mitä se tänäpäivänä on

Niin mitä kotimainen kansamusiikki tänäpäivänä on?
Eilen kävin Kaustisella (kansanmusiikki festarit) ja kovin oli kansaa kuuntelemassa... ravintolassa Koivusen Aria ...

Henkilökohtaisesti tämän päivän kansamusiikki kulminoituu sanoihin Lauri Tähkä. Vanhoja perinteitä sekoitettuna uusiin sukupolviin.

Kansainvälisesti eri kaupungeissa ja maissa ns puhdas kansamusiikki on paljon suositumpaa, kuin mitä meillä täällä Suomessa. Esimerkiksi Unkari on maa, josta sitä löytyy...

5

1741

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • folkkia kansalle

      Niin, kaustisella ollaan menty jo aika populaarilla linjalla monta vuotta. Festivaalin talouden tasapainottamiseksi tuodaan pääareenalle popmuusikkoja, jotka eivät täytä "perinteisen" kansanmusiikin kriteerejä muuten kuin että soittavat kansan musiikkia, koska heitä suuri joukko kerääntyy kuuntelemaan. Lisäksi kaustisella tuodaan esille paljon esille ulkolaisia esiintyjiä, mutta kotimainen kansanmusiikki ja -tanssi on aika heikossa asemassa. Ylpeys omasta perinteestä ja sen siirtämisestä tulisi olla myös tällaisen festivalin tehtävänä vaikka se kaupallinen tapahtuma onkin. Tänä vuonna esim. Rääkkylän Kihauksessa oli erinomainen ohjelma, jossa myös populaarimuusikot esittivät kansanmusiikkia ja lisäksi suomalainen kansanmusiikki ja -tanssi oli vahvasti läsnä koko festivaalin ajan.

      Lauri puolestaan on erinomainen esimerkki kansanmusiikin tuotteistamisesta niin että kuitenkin pidetään perinnettä arvossaan.

      • Tanjuli

        Kutakuinkin näinhän se menee. Hyväksyn täysin sen, että Kaustisella esiintymässä ns. vetonauloja, joilla saadaan juhlat rahoitettua ja kansanmusiikille/-juhlille uusia kävijöitä. Ennakkoon muistaakseni mainostettiin jotain ylläriesiintyjää ja toivoin kovasti sen olevan Lauri Tähkä. Mikä olisi sen osuvampi??!! Pistän kädet ristiin ja toivon että ensi vuonna sitten. Sitä energiaa, sitä hyvää mieltä.. sitä soisi näkevän myös Kaustisella, jossa on vanahempaakin väkeä. Olen ite vuosimallia -75, eikä ne historiantunnit aikanaan kiinnostaneet edes sen vertaa, että muistaisin käsiteltiinkö näitä puukkojunkkareita siellä... Hurahtaessani Lauri Tähkän & Elonkerjuun musiikkiin, tunsi tarvetta tietää asioista enemmän. Nyt voin kertoa, että luin kesälomani aikana yhden kirjan, joka oli "Härmän häjyt ja Kauhavan herra". Eli Lauri Tähkä ja Elonkerjuu herättävät henkiin todella kiinnostusta vanhaa perinnettä kohtaan. "Mä oon ku kirkon seinästä revitty perkeles, syntymähäjy, mä mellastan..."


    • kamuun hurahtanut

      Saanen näin alkuun huomauttaa, että Koivusen Ari ei esiintynyt Kaustisen kansanmusiikkifestareilla, vaan festarialueen ulkopuolisessa ravintolassa, jossa ympäri vuoden esiintyy pääasiassa koko kansan tuntemia rock- tai iskelmäartisteja. Ei koko Kaustinen sentään sen festariviikon ajan soi kansanmusiikkia.

      Kaustisen festareilta kuitenkin löytää sitä aitoa tämänpäivän kansanmusiikkia, jos menee esimerkiksi Pelimannitalon tai Klubin esityksiä katsomaan. Areenan esityksillä pyritään huokuttelemaan rahaa festareille, valitettavasti rahaa virtaa eniten kun siellä esiintyy joku Hector tai Katri Helena.
      Lauri Tähkäkin on kyllä siellä jokunen vuosi sitten esiintynyt ja on loistavaa että se bändi on löytänyt tiensä monien ihmisten sydämiin.

      Jos kansanmusiikki kiinnostaa niin kannattaa vierailla erinäisillä festareilla (Kaustinen, Haapavesi Folk, Spelit, Rääkkylän Kihaus, Etno-Espa[menossa tällä hetkellä Hkissä!]ym.) tai käydä kurkkaamassa lähikirjaston kansanmusiikkihyllyn tarjontaa. Suomen Kansanmusiikkiliiton sivujen kautta voi myös tilata paljon hyviä levyjä!

      lisää tietoa kotimaisesta kansanmusiikista löytyy 15.8. avattavasta kansanmusiikkiportaalista www.kansanmusiikki.fi

      • Päivinkakkara

        Minulla oli ilo olla mukana tänä kesänä Kaustisen festareilla. Olin toki ollut jo aiempinakin vuosina. Perinteisen kansanmusiikin lisäksi siellä oli mahdollista nauttia myös kantrista, irkkumusiikista ym. Ne sopivat mielestäni hyvin Kaustisen teemaan. Toivottavasti Kaustinen pystyy järjestämään jatkossakin monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille ja - kokoisille kuulijoille kansanmusiikkia unohtamatta. Ihanaa oli nähdä ja kuulla konkaripelimannien soittoa sekä nuorien "uudenlaista" meininkiä. Jään mielenkiinnolla odottamaan mitä ensi vuonna kuullaan ja nähdään.Kiitos Kaustinen tästä kesästä.


    • SM71

      Gjallar horn siinä vasta aitoa kansanmusiikkia johon yhdistetään omatekoisten soittimien lisäksi mm. australian aborgionalien perinne soittimia, laulajan ääni on kauniin kuulas. Muistaakseni suurin osa bändiläisistä on suomalaisia. Tämä maailmanmusiikki tunnetaan paremmin rapakon takana kuin meillä. Suosittelen lämpimästi!Varsinkin jos pidät keskiaikaisesta, sielukkaasta sekä rytmikkäästä musiikista.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1555
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1331
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1267
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1265
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1243
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1238
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1224
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1200
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe