Tyhmiä kysymyksiä

tyhmältä

Muutamia ehkä tyhmiäkin kysymyksiä...

Ensimmäistä kertaa olen menossa, joten kaikkea mahdollista pyörii päässä...

esim:
1. Onko metro päiväsaikaan turvallinen? Osa opaskirjoista sanoo "ei" ja osa "on"... Mikä on tavallisen turistin näkemys?
Itse olen niin maalta, etten ole kuin kerran lapsena mennyt Tukholman metrossa, joten uskaltaako sitä tuonne tunkea? Näyttäisi vaan kätevältä tavalta liikkua...

2. Jos illalla haluaa ottaa drinkin tai syödä katsellen Manhattania iltavalaituksessa (siis jossain korkealla) onko se mahdollista maksamatta itseään kipeäksi (sisäänpääsyineen alle 25$?)?

3. Pukeutuminen...Nais-ihmisenä tietysti askarruttaa. Jostain luin ettei "missään nimessä mitään t-paita-shortsit-aurinkolasi-kamera-turisti-lookia (varkaat kiinnostuu). No ei nyt varmaan mitään shortseja, mutta mitähän olis soveliasta pakata mukaan. Ilmeisesti lämpimään (25-30C) aikaan olen kuitenkin menossa ja turistilta näytän varmaan joka tapauksessa kun tyhmänä töllistelen... Toisaalta olen ymmärtänyt, että ihan kaikkea pukeutumista näkee??? Mikä nyt on sitten pahin moka minkä voi tehdä?

4. Hintataso- Onko varaa ostaa "mitään"? Manhattan kutsuu... Onko siellä mitään halvempia ostospaikkoja, ihan tuliaisia ajatellen. Pihtaamaan en ole menossa, mutta merkkiliikkeet (esim Saks?) eivät taida olla mua varten...

24

9422

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .................

      Hei,
      tässä joitakin vastauksia.
      1. On erittäin turvallinen. Olen nuorehko nainen ja matkustin paljon metrolla ja bussilla New Yorkissa (klo 8-21 välillä) ilman mitään ongelmia. Näppärä tapa liikkua, metro huomattavasti busseja nopeampi (ruuhka-aikoina varsinkin), mutta bussista näkyy vähän maisemiakin. Huono puoli metrossa on kesäaikaan laiturialueiden kuumuus - metrojunissa on kyllä hyvä ilmastointi ja viileää, mutta laitureilla oli kuin saunassa. Onneksi odotusajat olivat aika lyhyitä...
      2. Tähän en osaa vastata, kun en sellaisissa käynyt. Veikkaan, että näköalapaikat iltaisin voivat olla hyvinkin hinnakkaita.
      3. Turisteja on paljon, joten sulaudut varmasti joukkoon, ja New York nykyään suurkaupungiksi tosi turvallinen, joten varkaiden "houkutteleminen" turisti-lookilla ei liene todellinen huoli. Kaikista tärkein asia on mukavat kengät, joilla jaksat kävellä. Pukeutuminen yleensä oli aika "casual". Kun oli lämmintä, pukeuduin polvipituiseen hameeseen, sandaaleihin ja lyhythihaiseen siistiin T-paitaan, enkä omasta mielestäni hirveästi eronnut massasta. Viileinä ja sateisinan päivinä sitten farkut ja neuletakki tms. Laukkuna minulla ei tosiaan ollut mitään turistityylin reppua tai vyölaukkua, vaan reilunkokoinen nahkainen olkalaukku, johon mahtuivat hyvin vesipullo, lompsa, opaskirja ja kamera. - Niin, vesipullo kannattaa muistaa pitää mukana...
      4. Joo, Barneysit, Saksit ja muut ovat ostoksia ajatellen varmaan tavallisen turistin kukkaron ulottumattomissa, mutta shoppailtavaa kyllä riittää ihan perusbudjetillakin. Valikoimaa nimittäin on, kuten tulet huomaamaan. Aloita vaikka katsastelu isoista perustavarataloista: Macy's ja Bloomingdales. Muistaakseni Macy'lta (vai oliko se molemmista?) sai infopisteestä passia näyttämällä alennuskortin, jolla sai melkein kaikesta 10% alennuksen. Jostain opaslehdyköistä tämänkin voi tarkistaa. Peruslaadukkaat vaatteet, kengät, asusteet jne. ovat _huomattavasti_ halvempia kuin Suomessa - esim. DKNY, Ralph Lauren, Seven for all Mankind, Rock and Republic, Tommy Hilfiger jne jne... ja tietty Banana Republic jota Suomesta ei edes saa - sitä löytyy omista myymälöistään. Kosmetiikasta erityisesti Cliniqueta saa pilkkahinnalla Suomen hintoihin verrattuna, ja siinäkin valikoimaa riittää. Elektroniikka - digikamerat, ipodit jne. ovat myös halvempia siellä. Sähkölaitteita ostaessa kannattaa muistaa jännite-erot, ja tarkastaa yhteensopivuus. Käy hienossa Applen myymälässä, nähtävyys sinänsä vaikka et mitään ostaisikaan :)
      Hintalappuihin on merkitty hinta ennen veroja, mutta veron osuus on sen verran pieni (about 10%) etten itse kiinnittänyt siihen juurikaan huomiota (en ostanut mitään hirveän kallista).
      Ai niin, Soho on myös mukavaa ostosaluetta. Siellä on ihana herkkukauppa Dean and Deluca's, jossa kannattaa pistäytyä ainakin ihastelemassa valikoimaa (hinnat taivaissa). Chinatownissa lähinnä sitä iänikuista piraattikrääsää, mutta jos et ole Kiinassa käynyt niin siellä kävellessä pääset aika hyvin tunnelmaan...
      Ja tietysti kaikkien suosittelemissa Century 21:ssa ja Loehmannsilla kannattaa pistäytyä, jos vaan kestää penkomista ja jonoja sovituskoppiin (vinkki: kannattaa mennä heti aamusta kun aukeavat, niin välttää pahimmat ruuhkat). Voit tehdä hyviä löytöjä!
      Ai niin, jos kirjoista tykkäät, Barnes and Noble on aika taivas...

      Hauskaa matkaa!!!

    • juur käyny

      Kuukausi sitten käytiin.
      1. Metro on erittäin turvallinen, mitään epäsosiaalista joukkoa ei asemilla vetelehdi. Jopa Harlemin asemat ovat ihan yhtä turvallisia kuin muut. Turvallisempi kuin Helsingin metro! Ja erittäin edullinen. Kannattaa ostaa 24 taalan viikkolippu.

      2. Tähän en osaa sanoa mitään. Tuskin mitään kovin edullista, mutta toisaalta, Helsingin pintapaikoissa on varmasti vähintään yhtä kallista.

      3. Paikalla käyneenä voin kertoa, että voit pukeutua ihan niin kuin tykkäät. NYC on niin kosmopoliittinen paikka, että siellä näkee vaikka minkälaisiin rytkyihin pukeutunutta porukkaa. Hienoihinkin ravintoloihin pääsee päiväsaikaan ihan shortsiasuissa. Paikalliset pukeutuvat myös helleaikaan lämpötilan vaatimalla tavalla. Kannattaa muistaa, että metrot ja kaupat ovat ilmastoituja, joten voi tulla jopa kylmä! Tosin ulkona voi olla pahimmillaan melkein 40 astetta lämmintä. Minulla ainakin oli kamera koko ajan käsillä. Pahin moka on varmaan pitää lompakkoa perstaskussa tai käsilaukkua huonosti. Mutta ei se mikään taskuvarasparatiisi ole.

      4. Taalan kurssi on nyt ennätysmäisen alhaalla, joten New York on tosi edullinen. Jopa kuuluisat tavaratalot, Macy's ja Bloomingdales ovat esim. Stockmanniin verrattuna halpoja. Tottahan noin suuressa kaupungissa on sitten myös ultrakalliita putiikkeja, jonne mennessä ei hinnoista kuulu edes kysellä.

      Yleisesti ottaen sanoisin, että New York on ehkä rennoin paikka missä olen koskaan käynyt. Suomessa saa vain sellaisen käsityksen, että siellä on vain tylyjä, tyhmiä ja asehulluja jenkkejä, jotka vain odottavat, koska pääsevät rullaamaan tyhmän suomalaisen. Tämä on niin väärä kuva kuin olla ja voi! New Yorkissa on turvallisempaa kuin Tampereella. tottahan sielläkin on vaarallisempia seutuja, onhan se maailman suurimpia kaupunkeja.

    • tullut reissusta

      1. Metrocard ehdottomasti ja uskaltaa kulkea ainakin Manhattanilla. Mm. Helsingin metroihin verrattuna siellä ei ole olemassa näyttöjä milloin metrot tulevat tai missä pysähtyvät eli täytyy tsekata asemilla missä mennään. Toki konduktööri kuuluttelee, mutta niistä ei saa aina selvää. Junan kirjain tai numero on merkitty juniin ja kaikki ovat hopean värisiä. Tärkeää on mennä oikealle raiteelle Downtown-junat menevät Manhattania alaspäin Uptown-junat ylöspäin. Osa junista ei pysähdy kaikilla asemilla. Kentän A-junalla tultiin päiväsaikaan Manhattanille, mutta yöllä en tiedä menisinkö. Meneehän tämä linja huonomaineisten alueiden läpi. Itse metroasemat olivat järkyttävän kuumia, ahtaita, likaisia ja huonokuntoisia. Plussaa lyhyet matkat maanalle verrattuna vaikka Pariisin metroihin.

      4. Suosittelen ehdottomasti käyntiä shoppailijoiden paratiisissä Woodbury common premium outletissä. Siellä on 220 MERKKIVALMISTAJIEN tehtaanmyymälän outletmyymälää, jossa hinnat 20-60% halvempia kuin heidän omissa normiliikkeissä. Hinnat olivat todellakin halvempia kuin merkkiliikkeissä siellä, puhumattakaan Suomen hintoihin verrattuna mm. näissä liikkeissä; Boss, Calvin Klein, Burberry, Timberland, Tommy Hilfiger. Täältä löytyy myös Saks:n outlet, josta löytyi paremmalle puoliskolle mm. iltapuku 100$. Hyvä euron kurssi auttaa vielä asiaan.
      Bussilippua näyttämällä Infopisteessä saa alennuskuponkivihkosen, jossa on lähes kaikkien myymälöiden alennuskuponkeja. Yhdet nettisivut paikasta täällä

      http://www.premiumoutlets.com/outlets/outlet.asp?id=7

      Bussit lähtee Port Authority bussi terminaalista, josta ostetaan myös liput sinne Grey Line yhtiön tiskiltä, 39$/hlö meno-paluu. Meno kestää tunnin, mutta paluu ruuhkasta riippuen tunnin ja kahden välillä. Busseja lähtee sinne joka päivä 8.15, 9.15, 9.45, 11.30, 12.15, 14.45, 18.15 ja 19.15.
      Paluu kyydit takaisin 12.06, 12.45, 14.02, 15.36, 16.20, 16.45, 18.15, 18.58, 20.20 ja 21.26.

      New Yorkissa ei tarvitse maksaa veroa (8,375%) alle 110$ vaate- ja kenkäostoksista, mutta esim. Outletissa veroa (8,125%) maksetaan kaikista ostoksista.

      Ai niin Suomeenhan saa sitten tuoda roinaa vain 175€ arvosta...

      • HeceR

        Viime viikolla käytiin Woodburyssä. Aivan mieletön valikoima ja todella halpaa. Vertailuna Leviksen farkut maksaa Suomessa luokkaa 100€. Ostimme Leviksen outlet-myymälästä kolmet yhteishintaan 86 taalaa. Siis ihan perusfarkuiksi kannattaa jo ostaa Leviksiä, mitä kuitenkin pidetään Suomessa vähän parempana merkkinä.


      • tiuna
        HeceR kirjoitti:

        Viime viikolla käytiin Woodburyssä. Aivan mieletön valikoima ja todella halpaa. Vertailuna Leviksen farkut maksaa Suomessa luokkaa 100€. Ostimme Leviksen outlet-myymälästä kolmet yhteishintaan 86 taalaa. Siis ihan perusfarkuiksi kannattaa jo ostaa Leviksiä, mitä kuitenkin pidetään Suomessa vähän parempana merkkinä.

        TO: HeceR
        oliko woodberryssä jo kevät-kesä vermeet rekeissä vai oliko talven tamineet alessa? kävittekö tommy hilfigerillä? oliko siellä jo kevät-kesä kledjuja? parin viikon päästä menossa taas nykkiin ja yks päivä pitää tuhrata woodberryyn ;) oliko siellä muuten paljon jengiä ostoksilla? eli onko tungosta näin keväällä, kesän kuumilla kun oli väljempää...


    • siellä käynyt

      Kuten aiemmista viesteistä tuli jo todettua New Yorkissa liikkuminen metrolla on turvallista. New Yorkissa on aina paljon ihmisiä liikkeellä,joten keskustan alueella on turvallista liikkua. Pukeutumisesta sen verran, että keskiverto amerikkalainen pukeutuu aina T-paitaan shortseihin tai farkkuihin ja tietty lenkkareihin(tietty poikkeuksia löytyy, mutta yllättävän moni lukeutuu tähän kastiin), joten en usko että erottaudut paljon tavallisesta amerikkalaisturistista ainakaan pukeutumisen perusteella, jos näin pukeudut. Paikalliset pukeutuvat hieman keskvierto amerikkalaista paremmin, mutta kyllä heistäkin löytyy T-paita kansaa.

    • Tyhmältä

      Kiitos asiallisista ja mielenkiintoisista vastauksista!

      Totta kyllä tuo, mitä "Juur käyny" sanoi ennakkokäsityksistä tuota kohdetta kohtaan... Tuoltahan se juuri tuntuu! Toivotaan siis, että ennakkoluulot osoittautuvat vääriksi! Kuitenkin katsomisen arvoinen paikka muuten (uskoisin/toivoisin)! Uteliaisuudella siis lähden matkaan!=)

    • Kaksi

      näköalapaikkaa tulee mieleen, Rainbow room/Rainbow grill Rockefeller Centerissa, joissa en ole käynyt ja The View Marriott Marquisin katolla Times Squarella jossa olen käynyt. View:hin ei mielestäni maksanut, mutta jos budjetin haluaa pitää alhaalla, syömisestä on turha haaveilla. Pelkät drinkit maksoi n.15 $ kappale plus tippi. Sama homma tuolla Rainbow grillissä, jossa kaverini kävi. The Viewssa oli aivan mahtavat maisemat ja hissimatka sinne mieleenpainuva, se kun menee hotellin läpi ja siinä on lasiseinät joten sieltä näkee hotellin kerrokset hyvin. Sitä voi kyllä suositella, itse meinaan mennä kahden viikon päästä sinne uudestaan !

      • Tyhmältä

        Kiitos näistäkin! Ehkä sen 15$ voipi maksaa, eihän se ole kuin kaksi kertaa suomalaisen yökerhon "kossukola", sen kerran kun tuonne menee... Jättää sen syömisen ehkä sitten väliin;) Ehkä parempikin, jos alkaa hirvittää tuo hissimatka; Ylös helppoa, alas... no joo... Ehkä silmät kiinni;)


    • matkailija x

      Kuten muutkin ovat sanoneet, metro on turvallinen myös yölläkin, ajoimme mm. Harlemiin ja Brooklyniin Park Slopeen ja Coney Islandille, ei mitään ongerlmia, vaikka olimme köyhemmilläkin alueilla. Viikkolippu on 24 $, käy koko New Yorkin alueella, ei vain Manhattanilla ja sitä voi käyttää myös paikallisbusseissa.

      JFK:lta voi ottaa Air Trainin Jamaican asemalle (5 $ joka maksetaan automaattiin kun tullaan Jamaican asemalle) ja ostaa metrolaiturilta viikkolipun, metrolla pääsee 57. kadulle ja Penn Stationille.

      Metroasemilla on merkinnät ovatko junat menossa ylä-vai alakaupungin suuntaan, tarkista myös kartasta (saa hotellista tai metroasemilta)) pysähtyykö juna haluamallasi asemalla, osa on express-junia.

      Drinkiksi suosittelen Marriotin pyörivää baaria, jota muutkin ovatr suositelleet. 57. kadulla/8. ja 9. avenuen välissä on trendikäs hotelli Hudson (ei kylttejä, pensaita edessä ja rullaportaat ylös), jossa on 15. kerroksessa kiva kattobaari riippukeinuineen ja sohvineen, näköalat mm. Hudosn-joelle. Drinkit 10 dollaria ( tippi).

      Pukeutua voi miten haluaa, kaikkea näkee, eikä kukaan kiinnitä t-paitoihin ja lenkkareihin huomiota. Joissain paikoissa paremmalla pukeutumisella saa tietenkin paremman kohtelun (ravintolat ja jopa kirkot). Vyölaukku on tarpeeton, ota hyvä olkalaukku, jonka saa kylkeä vasten, on parempi.

      Woodbury Commoniin menee koko päivä, Manhattanilta löytyy paljon ouitlet-ketjuja, joista tekee loistavia löytöjä, voit shoppailal nähtävyyksien katselun lomassa. New Yorkissa on niin poaljon nähtävä, etten suosittele retkeä vain ostokisa varten muualle jos olet ensimmäistä ketaa. Näissä myydään merkkitavaraa, paljon saman sesongin tavaraa (näin joitain samoja tuotteita sekä tavarataloissa normaaliin hintaan että outlet-myymälöissä 50% alennuksella), vaateita, kenkiä, astioita, lakanoita jne.

      Gabay’s outlet 225 First Ave (Barney’s & Bergdorf Goodman’s tavaraa)

      Find outlet 361 W. 17th St., 8. ja 9. ave välissä & 229 Mott St/SoHo´

      LooftWorks 100 Lafayette St., White ja Walker-katujen välissä

      Loehmann’s 101 Seventh Ave., 17th St lähellä
      Syms 400 Park Ave/midtown & 42 Trinity Pl/Financial distr.

      Alphaville Greenwich Village 226 W Houston St. (7th Ave. S & Hudson St.)

      Filene's Basement, Broadway ja 79. katu ja Union Square, samassa rakennuksessa myös hyvä kenkä-outlet DSW.

      Century 21 WOrld trade centerin aukiolla.

      T.J. Maxx

      Macy's tarjoaa turisteille (passi mukaan), 1 1/2 kerros vasemmalla puolella peremmällä kun tulet sisään Broadwaylta, huonosti merkitty. Kortilla saa 11% alennuksen myös jho alennetuista tavaroista, Macy'silla on alennuksia koko ajan.

      New Yorkissa alle 110$ vaateosotkista ei peritä veroa, muutenhan hintoihin tulee 8,375% vero hintalapun hinnan päälle (sekä ravintoloissa).

      Mahtava kaupunki, älä pyöri vain keskikaupungilla, Chesea, West ja East Village, Meatpacking district ja Soho ovat loistavia alueita, joissa riittää nähtävää. Kivoja puoteja, baareja ja kahviloita. Chinatown ja kutistunut Little Italy ovatg myös visiitin (ja ruokailun) arvoisia kohteita. Pyydä hotelistasi kartta, johon on merkittynä metrokartat ja kaupunginosat.

      Hyvää matkaa!

      • kiitos!

        itse olen menossa Nykiin ekaa kertaa syskuun puolessa välissä. Teiltä, ihanat ihmiset sain paljon vinkkejä ja ideoita reissuun. Ja matkakuume vain kasvaa.
        Voisiko joku valaista vielä tippi-kulttuurista? Suomalaisena se ei tunnu luontevalta, emmekä halua olla moukkia...


      • nykin kävijä
        kiitos! kirjoitti:

        itse olen menossa Nykiin ekaa kertaa syskuun puolessa välissä. Teiltä, ihanat ihmiset sain paljon vinkkejä ja ideoita reissuun. Ja matkakuume vain kasvaa.
        Voisiko joku valaista vielä tippi-kulttuurista? Suomalaisena se ei tunnu luontevalta, emmekä halua olla moukkia...

        Tippaus tuntuu aluksi oudolta suomalaisesta, mutta kun sen mieltää hintaan kuuluvaksi, niin siihen tottuun nopeasti.
        Nykkiläiset tippaavat yleensä niin, että ravintolalaskussa näkyvä vero tuplataan. New Yorkissa vero on noin 5 % hinnasta, ja se näkyy laskussa. Yleensä siis tipataan noin 10 % loppusummasta ja kun tuplaa laskussa näkyvän veron, ei tarvitse kauheasti vaivata päätään tipin suuruudesta. Tippiä voi säätää oman mielen mukaan ylöspäin, jos palvelu on ollut mielestäsi hyvää, mutta ei kyllä oikeastaan tuosta nyrkkisäännöstä alaspäin. Tarjoilijoiden palkka koostuu lähes kokonaan tipeistä. Ravintoloissa yleensä laskun tultua voi maksaa sopivaan tasarahaan, siten että tippi tulee mukaan ja häipyä. Jos kovin suurella setelillä maksaa, otetaan vaihtorahat ja sitten jätetään tippi pöytään. Joissakin ravintoloissa maksetaan kassalle. Tällöinkin jätetään tippi pöytään, mutta lasku maksetaan ilman tippiä kassaan.

        Taksikuskia tipataan 10 %, baarimikkoa 1 taala/drinkki. Jos hotellissa on kantaja, 1 taala/laukku.

        Oikeasti tippaamiseen tottuu nopeasti. Kannattaa pitää paljon yhden taalan seteleitä varastossa. jenkeillä on joku ihme kammo 20 taalaista isompia seteleitä kohtaan.

        Kortilla maksamisen tippikäytännöstä en tiedä, kuiteissa on kyllä viiva, jossa lukee "extra" johon käsittääkseni voi laittaa jonkun rahasumman.


      • passisti
        nykin kävijä kirjoitti:

        Tippaus tuntuu aluksi oudolta suomalaisesta, mutta kun sen mieltää hintaan kuuluvaksi, niin siihen tottuun nopeasti.
        Nykkiläiset tippaavat yleensä niin, että ravintolalaskussa näkyvä vero tuplataan. New Yorkissa vero on noin 5 % hinnasta, ja se näkyy laskussa. Yleensä siis tipataan noin 10 % loppusummasta ja kun tuplaa laskussa näkyvän veron, ei tarvitse kauheasti vaivata päätään tipin suuruudesta. Tippiä voi säätää oman mielen mukaan ylöspäin, jos palvelu on ollut mielestäsi hyvää, mutta ei kyllä oikeastaan tuosta nyrkkisäännöstä alaspäin. Tarjoilijoiden palkka koostuu lähes kokonaan tipeistä. Ravintoloissa yleensä laskun tultua voi maksaa sopivaan tasarahaan, siten että tippi tulee mukaan ja häipyä. Jos kovin suurella setelillä maksaa, otetaan vaihtorahat ja sitten jätetään tippi pöytään. Joissakin ravintoloissa maksetaan kassalle. Tällöinkin jätetään tippi pöytään, mutta lasku maksetaan ilman tippiä kassaan.

        Taksikuskia tipataan 10 %, baarimikkoa 1 taala/drinkki. Jos hotellissa on kantaja, 1 taala/laukku.

        Oikeasti tippaamiseen tottuu nopeasti. Kannattaa pitää paljon yhden taalan seteleitä varastossa. jenkeillä on joku ihme kammo 20 taalaista isompia seteleitä kohtaan.

        Kortilla maksamisen tippikäytännöstä en tiedä, kuiteissa on kyllä viiva, jossa lukee "extra" johon käsittääkseni voi laittaa jonkun rahasumman.

        Erittäin hyvää tietoa shoppailusta ja tipeistä! Itse olen lähdössä syyskuun lopussa.

        Yksi kysymys arveluttaa itseäni vielä. Passini menee vanhaksi vuonna 2009, ei siis ole bio-passi. Finnairin sivuilta sain käsityksen, että jenkeissä ne vaatisi bio-tunnistetta passissa, mutta toisaalta olen ymmärtänyt että vanhan aikainen passi olisi validi sen ajan minkä se on voimassa.

        Kertokaas nyt haenko uuden passin ennen reissua?


      • matkustelija99999
        passisti kirjoitti:

        Erittäin hyvää tietoa shoppailusta ja tipeistä! Itse olen lähdössä syyskuun lopussa.

        Yksi kysymys arveluttaa itseäni vielä. Passini menee vanhaksi vuonna 2009, ei siis ole bio-passi. Finnairin sivuilta sain käsityksen, että jenkeissä ne vaatisi bio-tunnistetta passissa, mutta toisaalta olen ymmärtänyt että vanhan aikainen passi olisi validi sen ajan minkä se on voimassa.

        Kertokaas nyt haenko uuden passin ennen reissua?

        Itse kävin juuri kesäkuussa nykissä, ja minulla on myös passi joka menee 2009 vanhaksi. Ei mitään ongelmaa.


      • matkailija x
        nykin kävijä kirjoitti:

        Tippaus tuntuu aluksi oudolta suomalaisesta, mutta kun sen mieltää hintaan kuuluvaksi, niin siihen tottuun nopeasti.
        Nykkiläiset tippaavat yleensä niin, että ravintolalaskussa näkyvä vero tuplataan. New Yorkissa vero on noin 5 % hinnasta, ja se näkyy laskussa. Yleensä siis tipataan noin 10 % loppusummasta ja kun tuplaa laskussa näkyvän veron, ei tarvitse kauheasti vaivata päätään tipin suuruudesta. Tippiä voi säätää oman mielen mukaan ylöspäin, jos palvelu on ollut mielestäsi hyvää, mutta ei kyllä oikeastaan tuosta nyrkkisäännöstä alaspäin. Tarjoilijoiden palkka koostuu lähes kokonaan tipeistä. Ravintoloissa yleensä laskun tultua voi maksaa sopivaan tasarahaan, siten että tippi tulee mukaan ja häipyä. Jos kovin suurella setelillä maksaa, otetaan vaihtorahat ja sitten jätetään tippi pöytään. Joissakin ravintoloissa maksetaan kassalle. Tällöinkin jätetään tippi pöytään, mutta lasku maksetaan ilman tippiä kassaan.

        Taksikuskia tipataan 10 %, baarimikkoa 1 taala/drinkki. Jos hotellissa on kantaja, 1 taala/laukku.

        Oikeasti tippaamiseen tottuu nopeasti. Kannattaa pitää paljon yhden taalan seteleitä varastossa. jenkeillä on joku ihme kammo 20 taalaista isompia seteleitä kohtaan.

        Kortilla maksamisen tippikäytännöstä en tiedä, kuiteissa on kyllä viiva, jossa lukee "extra" johon käsittääkseni voi laittaa jonkun rahasumman.

        Yleinen käytäntö on maksaa 15-20 prosenttia laskun verottomasta loppusummasta tippiä /(yli 10 hengen seurueiden laskuun lasketaan monissa paikoissa automaattisesti 18% tippi), ei vain 10%. Vero New Yorkissa on 8,38%. Helpointa todella on kertoa vero kahdella ja hieman pyöristää ylöspäin. Tippiä maksetaan kaikissa paikoissa, joissa on pöytiintarjoilu. Starbucksissa yms. paikoissa on tippikulho tiskillä, mutta niissä tippi ei ole pakollinen.
        Ruokalistan hintoihin tulee siis vero päälle, ei ole lakettu hintoihin sitään. Jiossain varsinkin Times SSquaren lähistön paikoissa tippi (tip, gratuity, service, service charge) on laskettu laskun loppusummaan, joten tarkista aina lasku ennen maksamista (muutenkin hyvä, joskus voi olla jotain ylimääräistä tai jopa viereisen pöydän alle puolet pienempi lakun niinkuin meillä kävi, huomautimme kuitekin tarjoilijalle, olisi luultavasti mennyt hänen pussistaan...)

        Jos laukkuja on esim 4 (lähtiessä helposti on), tulee jättää vähintään 5$, samoin shuttlebussin kuljettajalle.

        Siivoojallekin jätetään ylsisesti 1-2$/yö/yöpyjä.

        Taksikusksikin odottaa usien saavansa 15%.

        Jopa kampaajille maksetaan tippiä ja usin saattaa hiuusten pesijä, leikkaaj aja värjääjä olla eri ihminen, kaikkia pitäisi muistaa...

        Tippeihin pitää budjetista siis varata aimo viipale ja dollarin seteleitä kannattaa aina olla mukana...


      • passisti
        matkustelija99999 kirjoitti:

        Itse kävin juuri kesäkuussa nykissä, ja minulla on myös passi joka menee 2009 vanhaksi. Ei mitään ongelmaa.

        Aivan valtavan hienoa! Kiitos selvityksestä!


      • 15+5
        nykin kävijä kirjoitti:

        Tippaus tuntuu aluksi oudolta suomalaisesta, mutta kun sen mieltää hintaan kuuluvaksi, niin siihen tottuun nopeasti.
        Nykkiläiset tippaavat yleensä niin, että ravintolalaskussa näkyvä vero tuplataan. New Yorkissa vero on noin 5 % hinnasta, ja se näkyy laskussa. Yleensä siis tipataan noin 10 % loppusummasta ja kun tuplaa laskussa näkyvän veron, ei tarvitse kauheasti vaivata päätään tipin suuruudesta. Tippiä voi säätää oman mielen mukaan ylöspäin, jos palvelu on ollut mielestäsi hyvää, mutta ei kyllä oikeastaan tuosta nyrkkisäännöstä alaspäin. Tarjoilijoiden palkka koostuu lähes kokonaan tipeistä. Ravintoloissa yleensä laskun tultua voi maksaa sopivaan tasarahaan, siten että tippi tulee mukaan ja häipyä. Jos kovin suurella setelillä maksaa, otetaan vaihtorahat ja sitten jätetään tippi pöytään. Joissakin ravintoloissa maksetaan kassalle. Tällöinkin jätetään tippi pöytään, mutta lasku maksetaan ilman tippiä kassaan.

        Taksikuskia tipataan 10 %, baarimikkoa 1 taala/drinkki. Jos hotellissa on kantaja, 1 taala/laukku.

        Oikeasti tippaamiseen tottuu nopeasti. Kannattaa pitää paljon yhden taalan seteleitä varastossa. jenkeillä on joku ihme kammo 20 taalaista isompia seteleitä kohtaan.

        Kortilla maksamisen tippikäytännöstä en tiedä, kuiteissa on kyllä viiva, jossa lukee "extra" johon käsittääkseni voi laittaa jonkun rahasumman.

        10% ravintolatippi on lahinna loukkaus tarjoilijaa kohtaan, kaytanto on 15-20%
        t.USAssa asuva


    • Aion uskaltaa Nykkii

      Hei,
      matkoilla ei kannata näyttää "turistilta" siis, Suomen lippua ei neulota mihinkään (kuin joskus teineinä interraililla).Vitsi, vitai, mutta kuitenkin.Eikä kannata muutenkaan "huudella" mä en tiedä mitään tms. Paras on yrittää näyttää paikalliselta väeltä. Ei reppuja selkään koko ajan jne. Pariisissa, jossa taas syksyllä kävin, toimi hyvin, jopa tietä kysyttiin. Tavallinen laukku, tavalliset vaatteet, hyvät kengät kuitenkin pitää muistaa. muitakin hyviä kenkiä on kuin lenkkareita.

      • reppumiäs

        New Yorkissa näkee paljon reppuja ihmisten selässä, jopa pukumiehillä on reppuja.


      • Ylpeä suomalainen
        reppumiäs kirjoitti:

        New Yorkissa näkee paljon reppuja ihmisten selässä, jopa pukumiehillä on reppuja.

        Kiva, että perinteises streotypiat on taas kaivettu esiin. Täytyy sanoa, että mitä olen omatoimimatkaillut maailmalla, on siellä kohtaamani suomalaiset pääosin olleen fiksusti puketuneita ja massanmukana meneviä. Yleensä suomalaiset turistut erottaa puheesta tai kasvoista, ei niinkään vaatetuksesta tms.
        Nyt siis poisluen Alaniat, Teneriffat ja Rodokset...ja maat joihin mennään oppaan tiukassa talutuksessa.
        Kyllä me suomalaisetkin osataan käyttäytyä ja pukeutua, päästetään jo irti siitä statuksesta, että me ollemme alempiarvoisia ja rassukoita.


    • Omppulover Rl

      Viikon metrokortti nyt 29 taalaa.

    • sevenfor

      paljonko seven for all mankind farkut maksavat New Yorkissa...suunnilleen? Suomessahan niistä saa pulittaa yli 200e.

      • matkailija-x

        Macy'sin sivulla maksavat n. 160-190 USD ( vero 8,375%). Macylla toisaalta passia näyttämällä voi hakea asiakaspalvelupisteestä 10% alekortin ja alennuksiakin on usein.


    • aabbeecc

      Empire state building on aikuisilta $22. Ja metroissa voi huoletta liikkua päivisin ainakin.

      Vaatetuksena ota mukavat mutta kannattaa tietysti pitää huoli että lompakko ei roiku avonaisesta käsilaukusta tms. perusvirhettä. Ja mihinkään katukauppiaiden ehdotuksiin ei ole pakko suostua tai edes pysähtyä kuuntelemaan, ne kyllä haistavat turistin ja yrittävät myydä rojuansa.

      Itse suosin turistina fiilistelyä lähempänä Central Parkia; paljon väljempää ja rauhallisempaa kuin lähellä Times Squarea. Toki kaikki olennaiset paikat on silti kiva käydä katsastamassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      88
      1224
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1036
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      60
      770
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      720
    5. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    6. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      685
    7. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      684
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      36
      628
    9. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      624
    10. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

      kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
      Ikävä
      57
      612
    Aihe