Kolesterolilääkitys ja testosteroni

Kolepotilas

Korkea kokonaiskolesterolini (6,9) ja liian huono HDL/LDL-tasapaino ei korjaantunut puolen vuoden hyvällä ravitsemuksella, joten lääkäri ehdotti kolesterolilääkityksen aloittamista. En ole syönyt epäterveellisesti, joten kyseessä on ns. sukurasite, geeniperimä.

Aluksi katsotaan miedolla kuurilla. Tiedän, että kohonneet arvot ovat terveysriski. Tiedän kuitenkin myös, että kolesteroli on testosteronin rakennusaine, yksi niistä, joten onkohan odotettavissa testosteronitason laskua?

Onko se HDL vai LDL mikä on teston tuotannolle elintärkeä? Onkohan olemassa mitään tutkimusta siitä, millaisia arvojen tulee olla, että teston tuotanto on normaalia?

9

3636

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pörriäinen

      HDL ja LDL on lipoproteiineja, jotka kuljettaa kolesterolia; yksinkertaistettuna elimistössäsi on lipoproteiineissa kuljetettavia kolesterolipalleroita, jotka ovat sopivassa määrin hyödyllisiä. Eli kumpikaan niistä ei ole teston tuotannolle elintärkeä. Ainoastaan kolesterolin kokonaismäärä vaikuttaa teston tuotantoon; HDL:ää tai LDL:ää ei teston tuotantoon tarvita. Kolesterolin kokonaismääränä 5 mmol/l (suositusarvo) pitäisi riittää ihan hyvin normaaliin teston tuotantoon.

    • mutta kaveri

      Samassa maisematoimistossa, vastapäisen pöydän ääressä oli bodari jonka kokonaiskolestroli oli alle 3.
      Jakaumaa ei tiennyt.
      Käsittääkseni ei käyttänyt mömmöjä mutta oli isossa kunnossa. Tosin silavaakin hieman.

      Kaveri oli huolissaan siitä että hänen käsittääkseen kolestroli on solujen välttämätön rannusaine.
      Hänen tasonsa näytti kuitenkin riittävältä.

      • ne lääkkeet

        ovat kaikkienaikojen huijaus,ei niistä ole mitään apua ,päin vastoin hyvä kolesteroli arvo vain laskee ,huonon pysyessä ennallaan ,ja aiheuttavat suuria sivuvaikutuksia,jopa infarkteja..
        jos aloitat niiden käytön seuraapa arvoja.
        sekä tämä 5 ,joka on tavoite arvo ylittyy esim. 50% yli 50v norjalasista ja 90% yli 60vuotiaista,heidän kuitenkin ollessa yksi maailman vanhimmaksi elävä kansa..

        http://www.biovita.fi/suomi/terveyssivut/veren_rasvat.html


      • Anonyymi

        Joka helvetin solu kehossasi tuottaa kolesterolia,ei rakennusaine vaan solu tuottaa kolesterolia, joka helvetin solu.


    • Anonyymi

      Miksi missään ei suoraan kerrota kuinka statiineilla testosteroniarvot laskevat niin miehillä kuin naisillakin ja libido sen myötä. Kaikki käyttäjät ovat kuin kuohittuja, pallomahaisia, eli statiinit käytössä => seksi ei kiinnosta.

      Eipä taitaisi monikaan ottaa moista rohtoa, jos tuosta selkeästi kerrottaisiin.


      Entä miltä kuulostaa oireet, kun kärsimme alhaisista testosteronitasoista? Näitä on mm:

      Alhainen libido Erektio-ongelmat miehillä Ahdistus ja masennus Vaikeuksia keskittymisen ja muistin kanssa Väsymys Mielialojen heittely, ärtyneisyys Lihasmassan sekä voimatasojen menetys

      Vaikka testosteroni on mieshormoni, niin myöskin naisilla on luonnollisesti pieni määrä testosteronia kehossaan. Naisilla testosteronin tuotannosta vastaa pääasiassa munasarjat sekä lisämunuaiset. Liian alhaisilla testosteronitasoilla on myös samoja negatiivisia vaikutuksia naiselle.

      https://www.ptpaahtio.fi/6-tapaa-nostaa-testosteronia-luonnollisesti/


      Tämä juttu on vanha eli 1994 vuodelta.


      Ehkä ei sittenkään testosteroni

      Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim

      1994

      Toimitus

      Kaikki tietävät, että suomalaiset naiset elävät 6–8 vuotta kauemmin kuin suomalaiset miehet ja että sydän- ja verenkiertosairaudet ovat varttuneiden miesten tavallisin kuolinsyy. Mutta kukaan ei tiedä, miksi miesten elämä on lyhyempi kuin naisten ja koronaaritauti tavallisempi. Syitä on haettu elämäntavoista ja testosteronista. Tottahan erot voivat johtua Y-kromosomista sinänsä tai yhden X:n puutteesta. Testosteronia on pidetty ehkä parhaana ehdokkaana selittämään koronaaritaudin yleisyyden miehillä. On ainakin olemassa tietoja siitä, että verenkierrossa testosteronin ja HDL-kolesterolin pitoisuudet ovat toisiinsa käänteisesti sidoksissa.

      Testosteronin vaikutusta miesten elämän pituuteen ei tähän mennessä ole osattu tutkia, mutta nyt asiaan on saatu yhdenlainen vastaus hyvin odottamattomasta lähteestä: musiikin historiasta. Viime vuosisadalle saakka Euroopassa kastroitiin poikia ennen puberteettia korkean äänen säilyttämiseksi, miessopraanojen ja -alttojen tuottamiseksi. Erilaisista ensyklopedioista löytyi 50 hyvin menestynyttä kastraattilaulajaa ja saman verran laulajina yhtä hyvin menestyneitä verrokkeja (Nature 366: 215, 1993). Kolmensadan vuoden (1581–1858) aikana elämän pituus ei muuttunut kummassakaan ryhmässä. Se oli kastraattilaulajien ja kivekset säilyttäneiden verrokkien keskuudessa sama (65.5 ± 13.8 versus 64.3 ± 14.1 vuotta). Miesten elinikä ei siis näytä riippuvan testosteronista eikä sitä voida pidentää poistamalla kivekset. On tietysti mahdollista, että nykyisin, kun miehet elävät kauemmin kuin kyseisen tutkimusjakson aikana, testosteronin haitat ilmenevät vasta viimeisinä vuosina. Tämä ei ole todennäköistä, sillä testosteronin tuotanto vähenee iän myötä ja erityisesti juuri kuudenkymmenen ikävuoden jälkeen. Ja sitä paitsi: testosteronihoito vähentää eikä suurenna seerumin LDL-kolesterolin pitoisuutta vanhoilla miehillä (J Clin Endocrinol Metab 75: 1092, 1992). HDL-kolesterolin pitoisuus ei tässä tutkimuksessa muuttunut. Näiden tietojen perusteella me varttuneet miehet voimme nauttia testosteronin vaikutuksista elämämme viimeisinäkin vuosina ilman huonoa omaatuntoa. Testosteronihoitoa ei kuitenkaan kannata aloittaa. Se voi olla haitaksi eturauhaselle, eikä sen vaikutusta vanhojen miesten elämänlaatuun ole tutkittu. -RP

    • Anonyymi

      Käsittääkseni statiinit laskee testosteronia. Löydät tästä varmaan helposti tietoa googlaamalla. Itse kauhistuin kun eräs mies kertoi että kun hän kastsoo ikätovereita (nyt noin 57) jotka alkavat syömään statiineja niin hän näkee kuinka he melkein kuolevat pystyyn, eli kaikki lähtee menemään alamäkeä.

      Itse heitin statiinit pois tämän takia. Kolesteroliarvoista ei tunnu oikein kukaan ottavan selvää. Oma näkemys on, että ApoB proteiinin määrä on huomattavasti tärkeämpi arvo kuin HDL tai LDL, mutta eihän tätä suomen pässit lääkärit koskaan mitauta ellei tao nyrkkiä pöytään.

      Itse kyllä elän nykyään korvaushoidolla, että sinänsä luonnollisen testo aleneminen ei haittaa, mutta statiinit on kyllä aiak perseestä suoraan sanottuna.

    • Anonyymi

      Yksi tapaus kolestrolikadosta. Tuttavani O.P. veti tiukka kemia-avusteista kehonrakennus treeniä. Piti huolen myös ravinteistaan ml. kanamunat. Kokonaiskolestroli liikkui 3:n kahden puolen. Matalin näkemäni labratulos oli 2,8. Siihen ei mahdu paljoakaan HDL:ää eikä Triglyä.
      Päättelin päissäni rankan treenin vaativan veronsa. Ruokavaliosta riippumatta maksa tuottaa kolestrolia joka anabolisen kehittymisen perusta. Olisikohan O.P. vetänyt maksansa turhan tiukoille? Heppu ei ottanut alkoa koskaan eikä missään muodossa.

      • Anonyymi

        Jos oraaleita otti pitemmän aikaa niin kyllähän se maksa ottaa kovin osumaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos oraaleita otti pitemmän aikaa niin kyllähän se maksa ottaa kovin osumaa.

        Tuossa on looginen asiayhteys. Eipä känyt mielessä. En ole tavannut O.P. aa vuosikymmeniin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      113
      8690
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2605
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      128
      2346
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1986
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1734
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      12
      1534
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1487
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1427
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1292
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      7
      1219
    Aihe