Lukutekniikka

Hidas lukija

Hei,

olisiko teillä antaa jotain hyviä vinkkejä lukemiseen? Itse olen hyvin hidas lukija, enkä muista lukemiseni jälkeen paljoa asioita. Millaisia taktiikoita te käytätte?

7

3654

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lukemiseen

      Lukemisen ei pitäisi olla liian nopeeta, jolloin et ymmärrä lukemistasi. Liian hidas lukeminen taas tylsistyttää aivojasi, etkä siksi muista mitään. Optimaalinen lukuvauhti olisi siis jossain siinä välillä (vaikka jokaiselle henkilökohtanen).

      Tärkeä asia oppimisessa on sun tapa oppia. Jotkut oppivat ns. "toistomenetelmillä" - eli lähtevät lukemaan yksityiskohtia, alleviivaavat ja toistavat niitä mielessään. Tällöin kokonaisuus rakennetaan yksityiskohdista ylöspäin ja usein luotetaan ulkomuistiin, eikä ymmärtämiseen. Näin isommat alueet eivät pysy päässä, koska aktiivinen ulkomuisti on rajallinen.

      Suositeltavampia menetelmiä on ymmärtävät menetelmät, jossa opiskelija ensiksi selailee kokonaisuuden, otsikoita ja miettii, kuinka paljon luen, mitkä alueet liittyvät mihin ja onko jo nyt jotain kysymyksiä, mitä en alueesta ymmärrä. Ymmärtävä lukija lukee aktiivisesti, esittää kysymyksiä lukiessaan ja liittää tietoa aikaisemmin opittuun. Hyviä lukutekniikoita on käsitekarttojen tai "sisällysluetteiloiden" teko luetusta aiheesta, asian selittäminen toiselle (et voi selittää tai kirjottaa asiaa, jota et ymmärrä) ja kertaaminen itselle. Ymmärtävä lukija hahmottaa ensiksi kokonaisuudet, joihin myöhemmin liittää yksityiskohdat. Näin yksityiskohdat muistuvat paremmin ja vaikka yksityiskohtia ei muistaisikaan, kokonaisuus muistuu aina. (ja yksityiskohdat on helpompi tarkastaa hyvin tehdyistä muistiinpanoista - lukeminen on myös helppoa palauttaa mieleen lukemalla tiiviit muistiinpanot, kuin käymällä koko kirja läpi, lukemalla yksityiskohtia, jotka on alleviivattu).

      Tärkeää on myös taito prosessoida ja tuottaa tekstiä - sitä harjottelet joka kerta tehdessäsi käsitekarttaa tai vastaavaa tietoa kokoavaa tekniikkaa. Näin esim. essee vastaukset eivät tuota niin paljon ongelmia, kun joudut soveltamaan oppimaasi.

      Tässä hitunen siitä, mitä opin valmennuskurssilla. Ja sisään pääsin :>

    • yksi vain

      Sinun on käytännössä pakko opetella lukemaan nopeasti. Yhteen tenttiin voi helposti olla 500-700 sivua tekstiä. Siitä tekstistä 80% on tentin kannalta turhaa. Lue kirja nopeasti läpi ja koita etsiä sieltä ne olennaisimmat asiat ja mallit. Sitten luet niitä tarkemmin uudelleen. Yritä ymmärtää asia. Yksityiskohdilla ei onneksi enää ole niin paljon merkitystä.

      Ongelmasi voi olla tekstin liian hidas tankkaaminen. Kappaleita voi harppoakin, jos niissä ei tunnu olevan mitään sisältöä!

      • ja harppaaminen

        on eri asioita. Ei välttämättä kokonaan kannata skipata kappaleita jne. Mutta esim. sisällysluettelon ja muistiinpanojen perusteella voi päätellä, mitkä asiat on tärkeämpiä tentin kannalta kuin muut ja painottaa niitä enemmän. Päämäärätöntä harppomista sinne tänne en suosittele.


    • mihin lukee

      Lukiossa itselleni riitti, että koealueen luki kerran edellisenä iltana läpi ja koe meni hyvin. Pääsykoekirjojen lukeminen ei itselleni riittänyt kerran. Yliopistossa taas tenttialueet ovat 500-1400 sivun luokkaa ja aikaa ei ole tankata kirjoja 10 kertaa läpi.

      Itse luen kans hitaasti ja pääsykokeissa lukumäärä päivässä oli n. 70, jolloin kirjat kerkesin lukemaan 4 kertaa läpi. Tekstiä kannattaa työstää. Muistiinpanojen tekeminen on turhaa, jos vaan kopioi tekstiä paperille. Helposti teet hyvät muistiinpanot, muttet kerkee kertaamaan niitä kuitenkaan. Itselleni ei pelkkä lukeminen riittänyt, koska tarvitsen toistoa. Monipuolisuus oli valttia itselläni.
      Pääsykokeissa itselläni toimi:
      - Termit muistilapuille, niitä pystyi kertaamaan lukutauoilla ja iltaisin.
      - Muistiinpanot laajoista kokonaisuuksista, esim 3-4 aukeamaa oleva kokonaisuus oli näppärästi A4:lla.
      - Miellekartta, pääsykoekysymys on 10p eli 10 kohdan miellekartta.
      - erilaisia taulukoita, taulukoita, joissa vertailin kahta asiaa, listasin monen asian samanlaisuudet/niiden eri vivahteet etteivät menneet sekaisin
      - Aikajana historia-osuutta varten

      Nämä toimivat itselläni, toki sit kirjojen tiivistä lukemista. Oikiksen pääsykoekirjasta toki sit alleviivailin asioita eri värein, pykälät yhdellä, termit toisella ja tärkeät muistettavat kolmannella värillä :) Laajemmat muistettavat kokonaisuudet merkitsin paperiliittimin kirjaan, jotta ne löytyivät helposti.

      • on kuitenkin

        suhteellisen paljon päivässä, riippuu tietysti kuinka paljon päivässä lukee. Sellanen ihan ok tuntivauhti olisi muistiinpanojen, taulukoiden ja muun säädön kanssa 10sivua/tunti. Se voi helposti jopa tuplaantua, jos vaan lukee ilman muistiinpanoja. Eri asia sitten jos painottaa ja skippailee (jota tietysti joissakin laajemmissa tenteissä on pakko tehdä)

        On kuitenkin arvioitu, että ilman muistiinpanoja unohdamme lukemisestamme 90% viikon kuluessa. Muistiinpanojen kanssa unohdamme vain 40-50%, jotka voimme kerrata helpommin takaisin.


      • vinkeistä! ;)

        Tuo eri värisillä tusseilla viivailu ei ole tullut vielä mieleeni! Minulla on ollut tapana viivailla tärkeät asiat keltaisella yliviivaustussilla, ja nimet olen alleviivannut lyijytäytekynällä. Kieltämättä kertaillessa voisi olla etua siitä, kun olisi vielä muitakin "kategorioita" eroteltuina eri värein...

        Minulla oli pääsykoekirjoja lukiessani tyylinä lukea kirja ensin läpi tyyliin "Ahaa, vai tällaista" - seuraavaksi luin kirjan läpi viivaten tärkeät asiat keltaisella - kolmannella lukukerralla viivailin vielä muutamia "huomaamatta jääneitä" kohtia lisää - ja neljäs kerta oli puhdasta mieleenpainamista. Ja voitte uskoa, että (kauppatieteen) pääsykokeet oli helpot, kun muisti lauseet ulkoa juuri niinkuin ne olin kirjoista lukenut.... :)

        Opintojen kuluessa tyyliksi on muodostunut joko puhdas lukeminen yhteen tai kahteen kertaan riippuen sivujen määrästä, tai sitten omalaatuisten muistiinpanojen tekeminen: Otan aina kopiot kirjan sisällysluettelosta, ja kirjoittelen tärkeimmät asiat tyhjiin marginaaleihin kappaleiden otsikkojen lähistölle! Ihan ÄLYTTÖMÄN kätevä toimintatapa, koska saat pidettyä myös kirjan rungon ajatuksissasi! Mutta tätä toimintatapaa ei kannata pitää, jos kirja on tosi paksu - eritoten joku 700-sivuinen englanninkielinen kirja.... Tai miksipä ei kannattaisi, mutta ei taitaisi tila riittää marginaaleissa.... :)


      • vierestä, mutta...

        Tenttialueiden suuruus riippuu ihan siitä, mitä opiskelee. Itsellä ei kertaakaan ole ollut edes läheskään noin laajoja tenttialueita, korkeintaan pari sataa sivua, yleensä mennään luentomuistiinpanoilla tai luentomuistiinpanot yksi kirja (tai otteita kirjasta).


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ootko nainen noin mustis musta

      Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t
      Ikävä
      73
      4396
    2. Sen kerran kun siellä käyn

      Voisit olla paikalla💚💛☘️
      Ikävä
      33
      2501
    3. Kumpa tietäisin. Miehelle.

      Vieläkö toivot jotain viestiä, vai suutuitko taas...kun...🤔
      Ikävä
      40
      2314
    4. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      20
      1807
    5. Kauan säkin jaksoit

      Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐
      Ikävä
      40
      1672
    6. Miksi kaipaat

      Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?
      Ikävä
      25
      1542
    7. Sä olet nainen kuuluisa..

      ..etkä mitenkään hyvällä tavalla.
      Suhteet
      81
      1536
    8. Joel Harkimo ja Janni Hussi eroavat

      Tämä on ilon päivä 😊
      Kotimaiset julkkisjuorut
      148
      1331
    9. Mietin tässä T....

      Oletko jo kesälomalla.?Keli on ihanaa, ja sinä nautit veneilystä.... Edelleen käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua..
      Suhteet
      22
      1243
    10. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      90
      1145
    Aihe