Vaimon työajot minun työsuhdeautollani

Nimetön

Minulla on työsuhdeauto (vapaa autoetu), kakkosautoa ei perheessä ole eli olemme tuon yhden ajokin varassa. Nyt vaimo on aloittanut äitiysloman jälkeen työt. Hänellä on noin kerran viikossa työmatkoja Vantaalta Tampereelle. Pähkäilimme voiko hän käyttää minun työsuhdeautoani noihin reissuihin ja nostaa kilometrikorvaukset työnantajaltaan?

Verottaja sanoo että kilometrikorvaukset saa kun ajaa "omalla tai hallinnassaan olevalla autolla". Työsuhdeautoni on oman työnantajani sääntöjen mukaan paitsi itseni, myös perheenjäsenteni käytettävissä - ts. loogisesti siis myös vaimoni hallinnassa. Ajattelisin että jos vaimoni lainaisi autoa vaikkapa isältään reissua varten, niin silloin hän varmasti olisi oikeutettu kilometrikorvauksiin. Autohan olisi vaimon hallinnassa lainaamisen perusteella. Jos auto sitten onkin minun, niin missä suhteessa tilanne eroaa muusta laina-autosta johon vaimolla on hallintaoikeus?

Perusteltuja mielipiteitä kaivataan!

7

2947

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pystyy

      sillä siitähän maksetaan vero sisältäen kulut.Mutta tästä voi kyllä kehkeytyä aikomoinen haloo työpaikallasi.Asia nimittäin ei jää ajan mittaan epäselväksi työympäristöstässi.Kun huomaavat että et tule autollasi töihin.Omalla työpaikallani sattui nimmittäin vuosien varrella muutama tapaus missä edunhaltija rupesi yhtäkkiä tulemaan vaimon vanhalla Uunolla töihin.Kyllä se äkkiä selvisi että yhden vaimo oli saannut myyntiedustajan homman ja kierteli miehensä työsuhdeautolla ympäri suomea keräten km-korvauksia.Tietysti miehensä firmakortilla maksettiin bensat.Mies sai potkut. Toinen nyt ei sentään maksattanut firmalla vaimonsa ajoja mutta autoetu poistettiin ja ylenemismahdollisuudet loppuivat siihen.On kyllä viellä töissä meillä.Perheenjäsenet saa toki ajaa työsuhdeautoilla kuten oma vaimonikin muutaman kerran vuodessa lainaa minun kun tarvitsee kuljettaa enemmänkin työkavereita johonkin koulutukseen. Autohan on sinulle annettu palkanlisänä ja mahdollisesti siksi että tarvitset sen työn hoitamiseen.Muista että kateellinen työympäristö on se joka menemiäsi tarkimmin valvoo.

    • Autoetuilija

      Verottajaa ei suoranaisesti kiinnosta se, kuka työsuhdeautolla ajaa, kunhan vero maksetaan. Verottomien km-korvausten idea on korvata aiheutuneet kustannukset, joita tässä tapauksessa ei vaimollesi synny. Aivan varmasti verottaja käy km-korvausten kimppuun, jos saa tiedon asiasta. Takautuvasti usealta vuodelta, arviona ja korotettuna. Tiedon se saa sinun tai vaimosi työkavereilta tai naapureiltanne, se on 100% varmaa.

      Vielä suurempi riski on oma työpaikkasi. Työnantajasi ei varmaankaan ole suostunut siihen, että vaimosi ajaa omia työajoja autollasi ja vielä nostaa km-korvauksia? Tätä ei ehkä mikään laki kiellä sellaisenaan (kunhan veroasiat ovat kunnossa), mutta sovellettavaksi voisi tulla esim. pykälät työnantajan ja työntekijän välisestä luottamussuhteesta. Monilla työpaikoilla po. menettely on suoraan kielletty työsopimuksessa tai työpaikan säännöissä.

      Voitte siis toimia kuvaamallasi tavalla vähän aikaa, mutta jossain vaiheessa se loppuu ja silloin saattaa käsissä olla iso jälkiverolappu ja irtisanomisilmoitus.

      • ja sallittua

        Autoetu korvaa oman auton. Sitä saa perheen sisällä käyttää parhaimmaksi katsomallaan tavalla kuin omaansa.

        Vaimon kannalta tilanne on selvä. Jos hän itse järjestää auton, niin saa tietysti veloittaa työnantajaltaan km-korvaukset.

        Vaimon ajot eivät ole ilmaisia (ei ole mikään muukaan tässä maailmassa). Ensinnäkin, suuri yksityisajojen määrä voi johtaa autoedun arvon korotukseen. Toisekseen, sinulle itsellesi syntyy kuluja, kun autosi ei ole käytettävissäsi omiin työmatkoihisi.

        Siitä vaan ...


      • ja sallittua
        ja sallittua kirjoitti:

        Autoetu korvaa oman auton. Sitä saa perheen sisällä käyttää parhaimmaksi katsomallaan tavalla kuin omaansa.

        Vaimon kannalta tilanne on selvä. Jos hän itse järjestää auton, niin saa tietysti veloittaa työnantajaltaan km-korvaukset.

        Vaimon ajot eivät ole ilmaisia (ei ole mikään muukaan tässä maailmassa). Ensinnäkin, suuri yksityisajojen määrä voi johtaa autoedun arvon korotukseen. Toisekseen, sinulle itsellesi syntyy kuluja, kun autosi ei ole käytettävissäsi omiin työmatkoihisi.

        Siitä vaan ...

        Jos autoetu vaikkapa 700€, niin nettona moni maksaa 12 x 700 = 8400 egee vuodessa. Huom: siis ihan oikeaa, omaa, nettorahaa.

        Tällä ostat 18 000 km omia ajoja. Hintaa tulee siis 0.47 € / km. Onx halpaa?? Jos omat autosi maksaa vähemmän, niin ei todellakaan kannata olla kateellinen "autoetuilijoille" !!

        Jos vaimosi ajaa näistä osan vaikka omina työajoinaan, ninn se on loppupeleissä poissa omista ajoistasi. Ei ole mitään estettä laskuttaa kilsoja vaimon työajoista.


    • työnantaja

      Jos olisin työnantajasi, en todelakaan järjestäisi vaimollesi vapaata autoetua, jotta vaimosi pääsee rahastamaan työnantajaansa kilometrikorvauksilla.

      Selvää vilppiä.

      Purkasin työsuhteesi välittömästi epärehellisyyden johdosta.

      • ja työntekijöillä...

        on vapaa autoetu.

        Se tarkoittaa, että se mihin autoetuautoa käyttää on käyttäjän harkinnassa. Jos käyttäjän puoliso käyttää sitä ajoihin, joista saa kilometrikorvauksen niin se ei minua liikuta.


      • Nimetön

        Perusteletko ja yksilöitkö vielä mikä tästä toiminnasta tekee sellaisen että se on epärehellistä ja "selvää vilppiä"? Autoetuhan on tarkoitettu autoedun saajan ja hänen perheenjäsentensä käyttöön, ei esim. pelkästään autoedun saajan itsensä työajoihin tms. Valtaosa tähän ketjuun kommentoineista on sitä mieltä, että menettely on sallittu, joten miten se voi olla vilppiä, ja vieläpä "selvää" sellaista? Vai onko tässä perisuomalainen ajattelu että kaikki extra mitä muut saavat on minulta pois?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1109
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1104
    Aihe