Kun atomin uloimmalle elektronikuorelle sopii 32 elektronia, mutta toisaalta atomi pyrkii oktettiin, niin mitä tämä tarkoittaa?
-Pyrkiikö tällainen "täynnä oleva" atomi luovuttamaan pois 24 elektronia uloimmalta kuoreltaan, vai miten sääntö toimii?
-Miksi mikään atomi sitten hankkii lisää elektroneja uloimmalle kuorelleen sen jälkeen kun niitä on jo se kahdeksan, jos ne kerran pyrkivät siihen?
-Koskeeko tämä oktettisääntö kaikkia elektronikuoria, vai pyrkivätkö monikuorisemmat atomit luovuttamaan pois muut elektronikuoret kunnes ollaan sillä kuorella jonne mahtuu vain 8 elektronia?
Toivottavasti joku ymmärsi kysymyksen... Tätä ei selitetä kemian kirjassa.
Oktettisäännöstä
3
699
Vastaukset
- ...
on paljon monimutkaisempi. Oktettisääntöä (?) voi soveltaa ainoastaan hyvin alhaisiin järjestyslukuihin, siinä vaiheessa kun d-orbitaalit liittyvät joukkoon, homma kosahtaa. Joskus sanotaan, että siirtymäalkuaineilla oktetti olisi 18 mutta mielestäni sekin vähän huuhaata koska mitään sääntöjä ei sinänsä tarvita.
Se missä järjestyksessä atomi luovuttaa elektroneitaan, riippuu orbitaalien geometriasta (ja tietysti etäisyydestä ytimestä) sillä ydin ns. pitää tiukemmin kiinni vaikkapa pallosymmetrisistä orbitaaleista (s:t) kuin puikuloista. Puhutaan ytimen varjostuksesta. Lisäksi puoliksi täytyyneet orbitaalit ovat stabiilimpia kuin "epäsymmetriset" (energiaminimi) ja näin saadaan niitä paljon puhuttuja poikkeuksia alkuaineiden käyttäytymiseen.
Itse katselen alkuaineita enemmän yksilöinä kuin ryhmänjäseninä. Valitettavasti jostain syystä perusopetukseen halutaan saada tavallaan väkisinväännettyjä sääntöjä ja niille tietysti tulee poikkeuksia (koska ei ole mitään sääntöjä). Näin ihmiset saadaan ihan pihalle ja raivostumaan kun puhutaan poikkeuksien poikkeuksista puuttumatta lainkaan siihen mistä asiassa on kysymys. Vasta yliopistotasolla ns. säännöt sitten viimein jätetään pois.
1. Atomi pyrkii saavuttamaan ensimmäisen energiaminimin luovuttamalla e:ja. Se luovuttaa niitä niin monta, kunnes sellaisen saavuttaa saamalla esim. jonkin uloimman orbitaalin tyhjäksi, puolitäydeksi tai täydeksi.
2., 3. Myös jo ylhäällä
Yksi linkki, josta voi yrittää vähän selvitellä:
http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/palvelut/kysykemiasta/arkisto/palladiumin_elektronirakenne.htm- Minna-92
Tämä oli hyvä pointti, vaikka noista orbitaaleista ei vielä tässä vaiheessa olekaan tietoa;)
"Valitettavasti jostain syystä perusopetukseen halutaan saada tavallaan väkisinväännettyjä sääntöjä ja niille tietysti tulee poikkeuksia (koska ei ole mitään sääntöjä)."
-Perehtyy linkkiin...
- Anonyymi
Ainakin melkein kaikki atomit pyrkivät 8 elektronin oktettiin ennen kuin aloitetaan uutta elektronin kuorta, mutta sitten vety pyrkii pikkuoktettiin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1817537
Klaukkalan onnettomuus 4.4
Klaukkalassa oli tänään se kolmen nuoren naisen onnettomuus, onko kellään mitään tietoa mitä kävi tai ketä onnettomuudes883459- 592414
Kolari Klaukkala
Kaksi teinityttö kuoli. Vastaantulijoille ei käynyt mitenkään. Mikä auto ja malli telineillä oli entä se toinen auto? Se701538Ukraina ja Zelenskyn ylläpitämä sota tuhoaa Euroopan, ei Venäjä
Mutta tätä ei YLE eikä Helsingin Sanomat kerto.3731484Ooo! Kaija Koo saa kesämökille öky-rempan:jättimäinen terde, poreallas... Katso ennen-jälkeen kuvat!
Wow, nyt on Kaija Koon mökkipihalla kyllä iso muutos! Miltä näyttää, haluaisitko omalle mökillesi vaikkapa samanlaisen l201376- 571373
Toivoisin, että lähentyisit kanssani
Tänään koin, että välillämme oli enemmän. Kummatkin katsoivat pidempään kuin tavallisesti toista silmiin. En tiedä mistä171081Olisinpa jo siellä, otatkohan minut vastaan
Olisitpa lähelläni ja antaisit minun maalata sinulle kuvaa siitä kaikesta ikävästä, tuskasta, epävarmuudesta ja mieleni791030Kevyt on olo
Tiedättekö, että olo kevenee kummasti, kun päästää turhista asioista tai ihmisistä irti! Tämä on hyvä näin <3841028