Tasoitepölyn vaarat

köh,köh

Tein viime huhtikuussa parisen viikkoa remonttia yksiössäni. Poistin tapetit ja tasoitin ja hioin allaolevaa kipsipintaa. Hienojakoista pölyä erittyi runsaasti. En käyttänyt hengityssuojusta, vaikka tasoitepurkissa niin sanottiin. Ajattelin, ettei se näin lyhyessä hommassa olisi tarpeen. Imuroin pölyt päivittäin, huonekalut suojasin muovilla. Nukuin kuitenkin siinä keskellä, yksiö kun asunto oli.

Seuraukset näkyivät ensimmäisen kerran kuukauden päästä, kun sain elämäni kamalimman flunssan. Yleensä selviän flunssista kevyesti ja ne keskittyvät vatsapuolelle. Nyt en meinannut saada hengitettyä viikkoon, nenä kun oli niin täynnä räkää. Aivan uusi kokemus minulle, että nuha voi olla niin paha ja pitkäkestoinen.

Seuraavaksi kesäkuussa hajosi pölynimuri. Korjaaja informoi minua, että moottori on rikki, ja se on mennyt tasoitepölystä, jota ei olisi lainkaan saanut imuroida. Korjaus maksaa yhtä paljon kuin uuden ostaminen.

Toinen flunssa tuli nyt talvella, ja oli edellisen tapaan nuhallinen ja tosi paha.

Olin jo ensimmäisessä flunssassa oivaltanut, että tasoitepölyn hengittäminen ei ollut hyvä juttu. Flunssista ei sentään tullut usein toistuvaa riesaa, kuten ehdin pelätä. Tässä vaiheessa olisi luonnostaankin jo seuraava tauti ollut tulossa, oletan. Mutta tautien laatu on pahempi kuin minulla on koskaan ollut. Ei meinaa kärsivällisyys riittää tähän jatkuvaan köhimiseen ja niistämiseen.

Tekisi mieli kysyä joltain kurkku-nenä-korvatautien erikoislääkäriltä, mitä kaikkea se tasoitepöly on sisuksissani saanut aikaan. Ja voisiko sille vielä tässä vaiheessa tehdä jotain.

Neuvoksi kuitenkin kaikille: ÄLKÄÄ HENGITTÄKÖ sitä töhnää, mitä kittaatte seinään. Käyttäkää suojainta, heti alusta alkaen.

Onko muilla vastaavia kokemuksia tai tietoa asiasta?

11

5112

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tautinen?

      Mitä todennäköisimmin sun flunssat johtuu jostain aivan muusta kuin tuollaisesta pikku rempasta.
      Millä perusteella edes yhdistät asiat toisiinsa?

      Ja imurin moottori ei mene rikki tasoitepölystä, mikäli et ole imuroinut ilman pussia - tai hajonneella pussilla.

    • kantaa

      taudin ja tasoitepölyn yhteyksiin mutta totean sen että et ole ainoa joka ajattelee " Ajattelin, ettei se näin lyhyessä hommassa olisi tarpeen."

      Suojainten käyttö on vaikeaa silloin kun niiden kanssa ei ole totuttu pelaamaan. Esim suojalasien käyttö ihmisellä, joka ei käytä silmälaseja, voidaan kokea hyvinkin epämiellytävänä koska siinä nokalla ei ole totuttu pitämään juuri mitään.
      Hengitysuojaimen käyttö on yhtä vaikeaa tottumattomalle.
      Itselläni on hyvä puolinaamari, johon vaihdan pölysuotimet heti kun vähänkään esiintyy tarvetta. Kotiremonttihommissa ei kaasusuotimiin ole tarvetta, nekin toki löytyy ja kaupasta lisää jos ei riitä.
      Tarvittaessa silmälasien päälle löytyy suojalasit, silmälasit itsessäänhän suojaavat jo aika hyvin mutta ovat sen verran hinnakkaita että mieluummin vaihtaa suojalasit sillointällöin.

    • texmex

      Ei siitä sellaisia oireita pitäisi tulla,joita sinulla on.Mutta kyllähän nämäkin aineet hieman haitallisia ovat.Käytitkö remontin yhteydessä jotain kontaktiliimaa johonkin,vedeneristeitä yms.?

      • ap.

        Kyllä tutkimuskin osoittaa, että tasoitepölystä on terveyshaittaa.

        Jälkikäteen ilmenneiden rajujen flunssien lisäksi sain melkein heti remontin alettua lyhytaikaisen huulirohtuman. Se parani noin viikossa remontin päättymisen jälkeen. Huuleni kuivuivat ja rohtuivat verille aivan omituisesti, ei koskaan ole ilmennyt vastaavaa. Tosi epämiellyttävää.

        Sitä pölyä tuli siis hengitettyä aika reippasti silloin remontin aikana, kun en tajunnut vaaraa. Nukuinkin siis samassa huoneessa, mikä oli erityisen huono ratkaisu.

        Ja imurista sanoi kodinkoneiden ammattikorjaaja, että niillä ei missään nimessä saisi imuroida tasoitepölyä, siitä menee moottori rikki. Hän väitti varmaksi syyksi imurini simahtamiseen juuri tasoitepölyn. Olisipa joku kertonut sen minulle silloin, kun imuroin iltaisin remontin jälkiä kotonani!

        Kyseessä siis kuitenkin ihan tavallinen yksiön remppa, tapettien poisto, vanhan tasoitteen hionta paikoin pois ja uuden laitto hionta sekä maalaus.

        Tutkimustakin aiheesta löytyy. Tässä on tekstiä Työterveyslaitoksen sivulta:

        http://www.ttl.fi/Internet/Suomi/Tiedonvalitys/Verkkolehdet/Tyoterveiset/2004-03/05.htm

        Kemikaalit ja rakennusmaalaus: Maalareita haittaavat työssä eniten tasoitepölyt
        Riitta Riala, Ari Kaukiainen

        Työterveyslaitos on tutkinut rakennusmaalarien työn haittoja ja heidän kokemiaan oireita. Hieman yllättävästi rakennusmaalarien käyttämistä kemikaaleista eniten haittaa oli tasoitteista, alkydimaaleista ja yleensä hiontapölystä. Rakennusmaalauksessa käytettiin aikanaan runsaasti liuotinmaaleja. Vesiohenteisten maalien käyttöönotto on kuitenkin vähentänyt maalarien liuotinaltistumista merkittävästi.

        Emäksisinä tasoitteet ja tasoitepöly ärsyttävät ihoa, silmiä ja hengitysteitä. Työmenetelmien ja suojainten oikea valinta onkin tärkeää haittojen ehkäisemiseksi.

        Alkydimaalien käyttö näyttää olevan yllättävän yleistä sekä maalarien antamien tietojen että käyttötilastojen mukaan. Vesiohenteiset maalit eivät sinänsä näytä olevan suuri ongelma käyttäjilleen, kun otetaan huomioon niiden suuri käyttö. Vesiohenteisten maalien käyttöön tulisi edelleen rohkaista sekä tuotekehityksen että suunnittelijoille ja maalausliikkeille suunnatun tiedotuksen avulla.

        Maalareilta kysyttiin kemikaalien käytöstä ja suojaimista

        Yhteistyössä Suomen Maalarimestariliitto ry:n, Rakennusliitto ry:n ja Väriteollisuusyhdistyksen kanssa ja Työsuojelurahaston osittaisella tuella tehty tutkimus toteutettiin vuosina 2000–2002.


        Kyselytutkimukseen poimittiin Rakennusliiton jäsenrekisteristä 1000 rakennusmaalaria ja verrokkeina 1000 kirvesmiestä. Kyselyllä selvitettiin työoloja, työssäoloaikaa, käytettyjä työmenetelmiä ja materiaaleja, yleistä terveydentilaa ja siihen vaikuttavia elämäntapoja sekä työhön liittyviä oireita ja sairauksia. Kyselyyn vastasi toimialalle tyypillisesti 60 % molemmista ammattiryhmistä.

        Noin 20 % maalareista käyttää edelleen alkydimaaleja lähes päivittäin, mutta alkydien käyttö on vähentynyt selvästi aiemmasta. Vesiohenteisia maaleja ilmoitti käyttävänsä 80 % maalareista päivittäin. Maalarit kokivat selvästi kirvesmiehiä enemmän haittaa työympäristössään liuotintuotteista, maalisumusta, syövyttävistä ja ärsyttävistä aineista sekä tasoitepölyistä. Paljon tai melko paljon haittaa liuottimet aiheuttivat kolmelle neljästä maalarista. Vesiohenteiset maalit aiheuttivat paljon haittaa vain 2 %:lle ja jonkin verran haittaa 17 %:lle maalareista. Pölytyöt olivat ongelmallisia sekä kirvesmiehille että maalareille, 80–90 % molemmista ryhmistä koki niistä paljon tai melko paljon haittaa.

        Maalareilla hengitystie- ja iho-oireita

        Hengitystieoireet olivat maalareilla yleisempiä kuin kirvesmiehillä. Molemmat ammattiryhmät kokivat hiontatöiden aiheuttavan eniten hengitystieoireita, kuten yskää, astmaoireita ja nuhaa, oireesta riippuen 48–67 % ilmoitti syyksi hiontatyöt. Maalarit kokivat oireiden aiheuttajiksi myös liuotinmaalityöt sekä tasoitetyöt. Vesiohenteisiin maaleihin oireensa yhdisti 6–7 % maalareista.

        Käsien iho-oireita oli esiintynyt kolmasosalla maalareista ja neljäsosalla kirvesmiehistä viimeisten 12 kuukauden aikana. Maalarit ilmoittivat iho-oireiden aiheuttajiksi yleisimmin hiontatyöt (56 %), tasoitetyöt (53 %), alkydimaalit (30 %) ja muut liuotinmaalit (33 %).

        Mitä tasoitteet ovat?

        Tasoitteita käytetään pintojen epätasaisuuksien peittämiseen lattioissa, katoissa ja seinissä.
        Seinätasoitteiden sideaine on usein orgaaninen muovilateksi, esimerkiksi akrylaatti, tai sementin ja orgaanisen sideaineen sekoitus. Täyteaineena käytetään epäorgaanisia sideaineita kuten kalsium- ja magnesiumkarbonaatteja. Lattiatasoitteet ovat pääosin sementtiperustaisia. Aiemmin tasoitteissa käytettiin kaseiinia, joka kosteuden vaikutuksesta hajotessaan vapautti ammoniakkia ja muita voimakkaan hajuisia yhdisteitä aiheuttaen pahoja sisäilmaongelmia. Kaseiinin käyttö lopetettiin kotimaisissa tasoitteissa 1990-luvun alussa.

        Erikoiskohteisiin käytetään myös liuottimia sisältäviä tasoitteita ja silokkeita kuten polyakrylaatti- tai alkyditasoitteita. Liuottimien korkea pitoisuus tuotteissa (10-70 %) ja liuottimien koostumus (ksyleeni, liuotinbensiini) aiheuttavat sen, että työ tulee suunnitella ja toteuttaa kuten muutkin liuotintyöt. Joihinkin erikoiskohteisiin voidaan käyttää myös epoksihartseja sisältäviä tasoitteita.

        Lattiatasoitteet levitetään yleensä lastalla, seinä- ja kattotasoitteet ruiskuttamalla. Tasoitteen ruiskutus on meluisaa ja pölyistä työtä. Tasoitteet ja niiden hiontapöly ärsyttävät ihoa, hengitysteitä ja silmiä. Hionta- ja tasoitetyöt ovat uudisrakennusten pahimpia pölykohteita. Nykyisin hionnat tehdään yleensä paikallispoistoilla varustetuilla koneilla, mutta pöly- ja kvartsipitoisuudet ylittävät kuitenkin usein ohjearvot.

        Tasoitteiden terveyshaitat

        Tasoitteiden pääasialliset haitat ovat emäksisyyden lisääntyessä kasvava ärsyttävyys, sekä joissakin tuotteissa olevat liuottimet ja allergeenit. Tasoitteiden ominaisuuksia ja haitallisuutta arvioitaessa tulee ottaa huomioon käyttöturvallisuustiedotteen tiedot, etenkin tuotteen emäksisyys (pH). Yli 11,5 pH: n tuotteet luokitellaan syövyttäviksi. Tällaiset tasoitteet sisältävät usein sementin ja/tai aluminaattisementin lisäksi myös kalsiumoksidia. Jos tuotteen pH on 9–11, se on selvästi emäksinen ja ärsyttävä. Tällaiset tuotteet voivat sisältää sideaineen ja kalsiumkarbonaatin lisäksi sementtiä ja aluminaattisementtiä. Suomalaisissa sementeissä 6-arvoinen ihoa herkistävä kromi on muunnettu 3-arvoiseksi ferrosulfaatin lisäyksellä (sementtitasoitteiden kromaattipitoisuus 1 ppm tai sen alle). Sementissä ja sementtipitoisissa laasteissa on kuitenkin edelleen allergisoivia nikkeli- ja kobolttimetalleja.

        Ihokontakti tasoitteiden kanssa voi aiheuttaa ärsytysihottumaa. Pitkäaikainen ja toistuva kosketus voimakkaasti emäksisten tasoitteiden kanssa saattaa aiheuttaa palovammoja. Tasoitejauheen tai massan joutuminen silmiin voi aiheuttaa kirvelyä ja jopa syövyttää silmän sarveiskalvoa.

        Ruiskutuksessa ja koneellisesti sekä käsin tehtävässä hionnassa pölypitoisuudet ylittävät ohjearvot moninkertaisesti (pölypitoisuudet 20–70 mg/m3). Tasoitteiden hiontapöly ärsyttää silmiä ja hengityselimiä sekä ihoa. Tasoitteiden liuottimien korkea pitoisuus (10–70 %) ja koostumus (ksyleeni, liuotinbensiini) aiheuttavat sen, että työ tulee suunnitella ja toteuttaa kuten muutkin liuotintyöt.

        Rakennusmaalarien henkilönsuojainten käyttö

        Kyselytutkimuksessa työntekijöitä pyydettiin myös arvioimaan erilaisten henkilönsuojainten tarvetta ja käyttöä työssä. Maalareista 14 % ilmoitti, ettei käytä hengityksensuojainta, vaikka tarvetta olisikin. Rakennusmaalarien erikoisammattiryhmästä, tasoitemiehistä, vain puolet käytti hengityksensuojainta pölytöissä. Heistä 10 % ilmoitti, ettei hengityksensuojainta ole käytettävissä, vaikka se oli tarpeen, ja 34 % ilmoitti, ettei käytä tarjolla olevaa suojainta.


        Rakennusmaalarien työvaiheita, joissa hengityksensuojain olisi suositeltava, ovat mm. kaikkien maalien ruiskumaalaus ja tasoitteen ruiskutus. Puolet maalareista ei käytä hengityksensuojainta tasoitteen ruiskutuksessa ja 17 % maalareista ei myöskään lateksien ruiskumaalauksessa. Tasoitemiehistä kolmannes ei käytä hengityksensuojainta tasoitteen ruiskutuksessa, neljäsosa ei käytä suojainta myöskään tasoitteen hionnassa. Suojaintyypin valintaan tulisi myös kiinnittää huomiota, sillä kaikki tasoitetöissä suojainta käyttävät tasoitemiehet ilmoittivat suojaimekseen kertakäyttösuojaimen, vaikka työ on lähes kokopäivätyötä.

        Valtaosa maalareista käytti suojakäsineitä maalaustyössä, vesiohenteisia maaleja käytti ilman käsineitä neljäsosa ja liuotintuotteita 10–15 % maalareista. Neljä viidestä maalarista käytti käsineitä tasoitteen ruiskutuksessa ja hionnassa. Tasoitemiehet käyttivät yleisesti (noin 90 %) suojakäsineitä tasoitteen ruiskutuksessa ja hionnassa, mutta pääosan (yli 80 %) valitsema kangaskäsine ei riitä ihoa voimakkaasti ärsyttäville tasoitteille.

        Suosituksia alalle

        Rakennusmaalarien käyttämistä kemikaaleista eniten haittaa koettiin tasoitteista, alkydimaaleista ja hiontapölystä. Alkydimaalien käyttö näyttää olevan yllättävän yleistä sekä maalarien antamien tietojen että käyttötilastojen mukaan. Vesiohenteisten maalien käyttöön tulisi edelleen rohkaista sekä tuotekehityksen että suunnittelijoille ja maalausliikkeille suunnatun tiedotuksen avulla. Oikeiden suojainten käyttöön motivoiminen olisi tärkeää tasoite- ja hiontatöissä, epoksien käytössä, alkydimaalauksessa sekä myös vesiohenteisten maalien ruiskutuksessa.

        Työmenetelmien ja suojainten oikea valinta on tärkeää tasoitteista aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi. Pölyhaitta on pahin tasoitteen ruiskutuksessa ja hionnassa. Muiden työntekijöiden turhaa altistumista pölylle tulisi rajoittaa eristämällä tasoitteen ruiskutus- ja hionta-alueet. Ruiskutuksessa ja hionnassa tulisi käyttää mahdollisimman vähän pölyäviä työmenetelmiä. Hionta tehdään joko käsin tai tehokkailla kohdepoistoilla varustetuilla hiomakoneilla. Markkinoilla on hiomalaitteita, joilla pölyaltistus saadaan merkittävästi alenemaan. Koneiden valinnassa tulee kiinnittää huomiota paitsi laitteen kohdepoistojen laatuun myös suodattimien tehokkuuteen ja laitteen huollon helppouteen. Pölyhaitan vähentämiseksi tarvitaan lisäksi hiontatyön minimoimista, tehostettua siivousta ja parempia hengityksensuojaimia.

        Jatkuvassa ja pitkäkestoisessa tasoitteen hionnassa ja ruiskutuksessa sopivin suojain on kokonaamarimallinen puhallinsuojain, jossa on P2-luokan suodattimet. Lyhytkestoisemmassa hiontatyössä voidaan suojautua myös kertakäyttöisellä P2-luokan suojaimella. Tasoitteiden syövyttävyys ja ärsyttävyys edellyttää niiden käsittelyyn suojakäsineitä, esimerkiksi osaksi muovitetut (esim. PVC) tai kumitetut käsineet. Kangas- ja nahkakäsineet eivät välttämättä sovellu tasoitetyöhön, koska ne voivat kostua nopeasti ja päästää kostean ärsyttävän massan iholle.

        Rakennus- ja korroosionestomaalauksen suojautumisohjeet uusittiin
        Tutkimuksen valmistumisen jälkeen Rakennusliitto ja Suomen Maalarimestariliitto uusivat Liuotinmaalisopimuksen sekä Rakennus- ja Korrosionestomaalauksen suojautumisohjeet. Sopimuksessa mm. sitoudutaan käyttämään vesiohenteisia maaleja nykyistä enemmän. Rakennusliitto on käynnistänyt Työsuojelurahaston tuella hankkeen, jossa koulutetaan rakennus- ja korroosionestomaalarit uuden sopimuksen noudattamiseen ja oikeiden suojainten valintaan, käyttöön ja huoltoon. Koulutuksen ja materiaalin kautta vaikutetaan suunnittelijoihin, työnantajiin ja työntekijöihin, jotta maalaustyöt järjestettäisiin mahdollisimman vähän haittoja aiheuttaviksi.

        Lisätietoa

        Riala R, Kaukiainen A, Riihimäki H, Taskinen K, Sainio M, Tammilehto L, Estlander T, Jolanki R, Reijula K. Rakennusmaalarien kemikaalialtistuminen ja siitä aiheutuvat terveyshaitat. TSR hankeraportti 99242, Työterveyslaitos Helsinki 2002.

        Sopimus liuoteohenteisten maalien käyttöohjeeksi rakennusten sisämaalauksessa. Rakennusliitto ry, Suomen Maalarimestariliitto ry, Väriteollisuusyhdistys ry. Helsinki 2003.

        Rakennus- ja korroosionestomaalauksen suojautumisohjeet. Suomen Maalarimestariliitto ry, Rakennusliitto ry. Helsinki 2003.

        www.ttl.fi/rakennusterveys/turvapakki

        ----------------------------------

        Työterveiset 3/2004 s. 10-13


      • tautinen?
        ap. kirjoitti:

        Kyllä tutkimuskin osoittaa, että tasoitepölystä on terveyshaittaa.

        Jälkikäteen ilmenneiden rajujen flunssien lisäksi sain melkein heti remontin alettua lyhytaikaisen huulirohtuman. Se parani noin viikossa remontin päättymisen jälkeen. Huuleni kuivuivat ja rohtuivat verille aivan omituisesti, ei koskaan ole ilmennyt vastaavaa. Tosi epämiellyttävää.

        Sitä pölyä tuli siis hengitettyä aika reippasti silloin remontin aikana, kun en tajunnut vaaraa. Nukuinkin siis samassa huoneessa, mikä oli erityisen huono ratkaisu.

        Ja imurista sanoi kodinkoneiden ammattikorjaaja, että niillä ei missään nimessä saisi imuroida tasoitepölyä, siitä menee moottori rikki. Hän väitti varmaksi syyksi imurini simahtamiseen juuri tasoitepölyn. Olisipa joku kertonut sen minulle silloin, kun imuroin iltaisin remontin jälkiä kotonani!

        Kyseessä siis kuitenkin ihan tavallinen yksiön remppa, tapettien poisto, vanhan tasoitteen hionta paikoin pois ja uuden laitto hionta sekä maalaus.

        Tutkimustakin aiheesta löytyy. Tässä on tekstiä Työterveyslaitoksen sivulta:

        http://www.ttl.fi/Internet/Suomi/Tiedonvalitys/Verkkolehdet/Tyoterveiset/2004-03/05.htm

        Kemikaalit ja rakennusmaalaus: Maalareita haittaavat työssä eniten tasoitepölyt
        Riitta Riala, Ari Kaukiainen

        Työterveyslaitos on tutkinut rakennusmaalarien työn haittoja ja heidän kokemiaan oireita. Hieman yllättävästi rakennusmaalarien käyttämistä kemikaaleista eniten haittaa oli tasoitteista, alkydimaaleista ja yleensä hiontapölystä. Rakennusmaalauksessa käytettiin aikanaan runsaasti liuotinmaaleja. Vesiohenteisten maalien käyttöönotto on kuitenkin vähentänyt maalarien liuotinaltistumista merkittävästi.

        Emäksisinä tasoitteet ja tasoitepöly ärsyttävät ihoa, silmiä ja hengitysteitä. Työmenetelmien ja suojainten oikea valinta onkin tärkeää haittojen ehkäisemiseksi.

        Alkydimaalien käyttö näyttää olevan yllättävän yleistä sekä maalarien antamien tietojen että käyttötilastojen mukaan. Vesiohenteiset maalit eivät sinänsä näytä olevan suuri ongelma käyttäjilleen, kun otetaan huomioon niiden suuri käyttö. Vesiohenteisten maalien käyttöön tulisi edelleen rohkaista sekä tuotekehityksen että suunnittelijoille ja maalausliikkeille suunnatun tiedotuksen avulla.

        Maalareilta kysyttiin kemikaalien käytöstä ja suojaimista

        Yhteistyössä Suomen Maalarimestariliitto ry:n, Rakennusliitto ry:n ja Väriteollisuusyhdistyksen kanssa ja Työsuojelurahaston osittaisella tuella tehty tutkimus toteutettiin vuosina 2000–2002.


        Kyselytutkimukseen poimittiin Rakennusliiton jäsenrekisteristä 1000 rakennusmaalaria ja verrokkeina 1000 kirvesmiestä. Kyselyllä selvitettiin työoloja, työssäoloaikaa, käytettyjä työmenetelmiä ja materiaaleja, yleistä terveydentilaa ja siihen vaikuttavia elämäntapoja sekä työhön liittyviä oireita ja sairauksia. Kyselyyn vastasi toimialalle tyypillisesti 60 % molemmista ammattiryhmistä.

        Noin 20 % maalareista käyttää edelleen alkydimaaleja lähes päivittäin, mutta alkydien käyttö on vähentynyt selvästi aiemmasta. Vesiohenteisia maaleja ilmoitti käyttävänsä 80 % maalareista päivittäin. Maalarit kokivat selvästi kirvesmiehiä enemmän haittaa työympäristössään liuotintuotteista, maalisumusta, syövyttävistä ja ärsyttävistä aineista sekä tasoitepölyistä. Paljon tai melko paljon haittaa liuottimet aiheuttivat kolmelle neljästä maalarista. Vesiohenteiset maalit aiheuttivat paljon haittaa vain 2 %:lle ja jonkin verran haittaa 17 %:lle maalareista. Pölytyöt olivat ongelmallisia sekä kirvesmiehille että maalareille, 80–90 % molemmista ryhmistä koki niistä paljon tai melko paljon haittaa.

        Maalareilla hengitystie- ja iho-oireita

        Hengitystieoireet olivat maalareilla yleisempiä kuin kirvesmiehillä. Molemmat ammattiryhmät kokivat hiontatöiden aiheuttavan eniten hengitystieoireita, kuten yskää, astmaoireita ja nuhaa, oireesta riippuen 48–67 % ilmoitti syyksi hiontatyöt. Maalarit kokivat oireiden aiheuttajiksi myös liuotinmaalityöt sekä tasoitetyöt. Vesiohenteisiin maaleihin oireensa yhdisti 6–7 % maalareista.

        Käsien iho-oireita oli esiintynyt kolmasosalla maalareista ja neljäsosalla kirvesmiehistä viimeisten 12 kuukauden aikana. Maalarit ilmoittivat iho-oireiden aiheuttajiksi yleisimmin hiontatyöt (56 %), tasoitetyöt (53 %), alkydimaalit (30 %) ja muut liuotinmaalit (33 %).

        Mitä tasoitteet ovat?

        Tasoitteita käytetään pintojen epätasaisuuksien peittämiseen lattioissa, katoissa ja seinissä.
        Seinätasoitteiden sideaine on usein orgaaninen muovilateksi, esimerkiksi akrylaatti, tai sementin ja orgaanisen sideaineen sekoitus. Täyteaineena käytetään epäorgaanisia sideaineita kuten kalsium- ja magnesiumkarbonaatteja. Lattiatasoitteet ovat pääosin sementtiperustaisia. Aiemmin tasoitteissa käytettiin kaseiinia, joka kosteuden vaikutuksesta hajotessaan vapautti ammoniakkia ja muita voimakkaan hajuisia yhdisteitä aiheuttaen pahoja sisäilmaongelmia. Kaseiinin käyttö lopetettiin kotimaisissa tasoitteissa 1990-luvun alussa.

        Erikoiskohteisiin käytetään myös liuottimia sisältäviä tasoitteita ja silokkeita kuten polyakrylaatti- tai alkyditasoitteita. Liuottimien korkea pitoisuus tuotteissa (10-70 %) ja liuottimien koostumus (ksyleeni, liuotinbensiini) aiheuttavat sen, että työ tulee suunnitella ja toteuttaa kuten muutkin liuotintyöt. Joihinkin erikoiskohteisiin voidaan käyttää myös epoksihartseja sisältäviä tasoitteita.

        Lattiatasoitteet levitetään yleensä lastalla, seinä- ja kattotasoitteet ruiskuttamalla. Tasoitteen ruiskutus on meluisaa ja pölyistä työtä. Tasoitteet ja niiden hiontapöly ärsyttävät ihoa, hengitysteitä ja silmiä. Hionta- ja tasoitetyöt ovat uudisrakennusten pahimpia pölykohteita. Nykyisin hionnat tehdään yleensä paikallispoistoilla varustetuilla koneilla, mutta pöly- ja kvartsipitoisuudet ylittävät kuitenkin usein ohjearvot.

        Tasoitteiden terveyshaitat

        Tasoitteiden pääasialliset haitat ovat emäksisyyden lisääntyessä kasvava ärsyttävyys, sekä joissakin tuotteissa olevat liuottimet ja allergeenit. Tasoitteiden ominaisuuksia ja haitallisuutta arvioitaessa tulee ottaa huomioon käyttöturvallisuustiedotteen tiedot, etenkin tuotteen emäksisyys (pH). Yli 11,5 pH: n tuotteet luokitellaan syövyttäviksi. Tällaiset tasoitteet sisältävät usein sementin ja/tai aluminaattisementin lisäksi myös kalsiumoksidia. Jos tuotteen pH on 9–11, se on selvästi emäksinen ja ärsyttävä. Tällaiset tuotteet voivat sisältää sideaineen ja kalsiumkarbonaatin lisäksi sementtiä ja aluminaattisementtiä. Suomalaisissa sementeissä 6-arvoinen ihoa herkistävä kromi on muunnettu 3-arvoiseksi ferrosulfaatin lisäyksellä (sementtitasoitteiden kromaattipitoisuus 1 ppm tai sen alle). Sementissä ja sementtipitoisissa laasteissa on kuitenkin edelleen allergisoivia nikkeli- ja kobolttimetalleja.

        Ihokontakti tasoitteiden kanssa voi aiheuttaa ärsytysihottumaa. Pitkäaikainen ja toistuva kosketus voimakkaasti emäksisten tasoitteiden kanssa saattaa aiheuttaa palovammoja. Tasoitejauheen tai massan joutuminen silmiin voi aiheuttaa kirvelyä ja jopa syövyttää silmän sarveiskalvoa.

        Ruiskutuksessa ja koneellisesti sekä käsin tehtävässä hionnassa pölypitoisuudet ylittävät ohjearvot moninkertaisesti (pölypitoisuudet 20–70 mg/m3). Tasoitteiden hiontapöly ärsyttää silmiä ja hengityselimiä sekä ihoa. Tasoitteiden liuottimien korkea pitoisuus (10–70 %) ja koostumus (ksyleeni, liuotinbensiini) aiheuttavat sen, että työ tulee suunnitella ja toteuttaa kuten muutkin liuotintyöt.

        Rakennusmaalarien henkilönsuojainten käyttö

        Kyselytutkimuksessa työntekijöitä pyydettiin myös arvioimaan erilaisten henkilönsuojainten tarvetta ja käyttöä työssä. Maalareista 14 % ilmoitti, ettei käytä hengityksensuojainta, vaikka tarvetta olisikin. Rakennusmaalarien erikoisammattiryhmästä, tasoitemiehistä, vain puolet käytti hengityksensuojainta pölytöissä. Heistä 10 % ilmoitti, ettei hengityksensuojainta ole käytettävissä, vaikka se oli tarpeen, ja 34 % ilmoitti, ettei käytä tarjolla olevaa suojainta.


        Rakennusmaalarien työvaiheita, joissa hengityksensuojain olisi suositeltava, ovat mm. kaikkien maalien ruiskumaalaus ja tasoitteen ruiskutus. Puolet maalareista ei käytä hengityksensuojainta tasoitteen ruiskutuksessa ja 17 % maalareista ei myöskään lateksien ruiskumaalauksessa. Tasoitemiehistä kolmannes ei käytä hengityksensuojainta tasoitteen ruiskutuksessa, neljäsosa ei käytä suojainta myöskään tasoitteen hionnassa. Suojaintyypin valintaan tulisi myös kiinnittää huomiota, sillä kaikki tasoitetöissä suojainta käyttävät tasoitemiehet ilmoittivat suojaimekseen kertakäyttösuojaimen, vaikka työ on lähes kokopäivätyötä.

        Valtaosa maalareista käytti suojakäsineitä maalaustyössä, vesiohenteisia maaleja käytti ilman käsineitä neljäsosa ja liuotintuotteita 10–15 % maalareista. Neljä viidestä maalarista käytti käsineitä tasoitteen ruiskutuksessa ja hionnassa. Tasoitemiehet käyttivät yleisesti (noin 90 %) suojakäsineitä tasoitteen ruiskutuksessa ja hionnassa, mutta pääosan (yli 80 %) valitsema kangaskäsine ei riitä ihoa voimakkaasti ärsyttäville tasoitteille.

        Suosituksia alalle

        Rakennusmaalarien käyttämistä kemikaaleista eniten haittaa koettiin tasoitteista, alkydimaaleista ja hiontapölystä. Alkydimaalien käyttö näyttää olevan yllättävän yleistä sekä maalarien antamien tietojen että käyttötilastojen mukaan. Vesiohenteisten maalien käyttöön tulisi edelleen rohkaista sekä tuotekehityksen että suunnittelijoille ja maalausliikkeille suunnatun tiedotuksen avulla. Oikeiden suojainten käyttöön motivoiminen olisi tärkeää tasoite- ja hiontatöissä, epoksien käytössä, alkydimaalauksessa sekä myös vesiohenteisten maalien ruiskutuksessa.

        Työmenetelmien ja suojainten oikea valinta on tärkeää tasoitteista aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi. Pölyhaitta on pahin tasoitteen ruiskutuksessa ja hionnassa. Muiden työntekijöiden turhaa altistumista pölylle tulisi rajoittaa eristämällä tasoitteen ruiskutus- ja hionta-alueet. Ruiskutuksessa ja hionnassa tulisi käyttää mahdollisimman vähän pölyäviä työmenetelmiä. Hionta tehdään joko käsin tai tehokkailla kohdepoistoilla varustetuilla hiomakoneilla. Markkinoilla on hiomalaitteita, joilla pölyaltistus saadaan merkittävästi alenemaan. Koneiden valinnassa tulee kiinnittää huomiota paitsi laitteen kohdepoistojen laatuun myös suodattimien tehokkuuteen ja laitteen huollon helppouteen. Pölyhaitan vähentämiseksi tarvitaan lisäksi hiontatyön minimoimista, tehostettua siivousta ja parempia hengityksensuojaimia.

        Jatkuvassa ja pitkäkestoisessa tasoitteen hionnassa ja ruiskutuksessa sopivin suojain on kokonaamarimallinen puhallinsuojain, jossa on P2-luokan suodattimet. Lyhytkestoisemmassa hiontatyössä voidaan suojautua myös kertakäyttöisellä P2-luokan suojaimella. Tasoitteiden syövyttävyys ja ärsyttävyys edellyttää niiden käsittelyyn suojakäsineitä, esimerkiksi osaksi muovitetut (esim. PVC) tai kumitetut käsineet. Kangas- ja nahkakäsineet eivät välttämättä sovellu tasoitetyöhön, koska ne voivat kostua nopeasti ja päästää kostean ärsyttävän massan iholle.

        Rakennus- ja korroosionestomaalauksen suojautumisohjeet uusittiin
        Tutkimuksen valmistumisen jälkeen Rakennusliitto ja Suomen Maalarimestariliitto uusivat Liuotinmaalisopimuksen sekä Rakennus- ja Korrosionestomaalauksen suojautumisohjeet. Sopimuksessa mm. sitoudutaan käyttämään vesiohenteisia maaleja nykyistä enemmän. Rakennusliitto on käynnistänyt Työsuojelurahaston tuella hankkeen, jossa koulutetaan rakennus- ja korroosionestomaalarit uuden sopimuksen noudattamiseen ja oikeiden suojainten valintaan, käyttöön ja huoltoon. Koulutuksen ja materiaalin kautta vaikutetaan suunnittelijoihin, työnantajiin ja työntekijöihin, jotta maalaustyöt järjestettäisiin mahdollisimman vähän haittoja aiheuttaviksi.

        Lisätietoa

        Riala R, Kaukiainen A, Riihimäki H, Taskinen K, Sainio M, Tammilehto L, Estlander T, Jolanki R, Reijula K. Rakennusmaalarien kemikaalialtistuminen ja siitä aiheutuvat terveyshaitat. TSR hankeraportti 99242, Työterveyslaitos Helsinki 2002.

        Sopimus liuoteohenteisten maalien käyttöohjeeksi rakennusten sisämaalauksessa. Rakennusliitto ry, Suomen Maalarimestariliitto ry, Väriteollisuusyhdistys ry. Helsinki 2003.

        Rakennus- ja korroosionestomaalauksen suojautumisohjeet. Suomen Maalarimestariliitto ry, Rakennusliitto ry. Helsinki 2003.

        www.ttl.fi/rakennusterveys/turvapakki

        ----------------------------------

        Työterveiset 3/2004 s. 10-13

        Esimerkkisi on huono. Ammattilaisten ammattitaudit ovat aivan eri asia kuin satunnaisen rempan tekevän mattimeikäläisen vaivat.

        Nuo kuvaamasi maalarien haitat ovat toki todellisia, mutta vaivat ja vauriot syntyvät vasta vuosien, jopa vuosikymmenten altistumisen seurauksena.
        Kyllä ihmisen (sinun) täytyy olla jo valmiiksi "rikki", jos tuollaisen pikku homman jälkeen onnistut sairastumaan ammattitautiin. Ja oireesi voivat sitä paitsi johtua mistä vaan. Flunssat ovat sitä paitsi tartuntatauteja, joiden saamiseen vaikuttavat vilustumiset ja ihmisen luontainen vastustuskyky.

        Usko ihan huviksesi, että flunssillasi ei ole mitään tekemistä remonttisi kanssa - ja tuskin huulirohtumallakaan. Kädet noissa hommissa voi harrastelijallakin toki tilapäisesti kuivahtaa, mutta sekään vaiva ei tarvitse käsivoidetta kummoisempaa lääkettä.
        En tällä sitä sano, etteikö hengityssuodattimia kannattaisi käyttää, onhan se jo mukavuuskysymys. Ja jos on yhtään allergiaa, niin sitä suuremmalla syyllä.

        Sen verran vielä imurista, että ammattimies on kyllä oikeassa, mutta asia ei ole noin yksioikoinen.
        Pussin täytyy puuttua, tai olla rikki. Tai sitten olet vaan jatkanut imurointia, vaikka pussi on ollut täysin tukossa. Se on kyllä ihan omaa hölmöyttä - siis jatkaa imurointia vaikka mitään ei enää tapahdu. Tokihan moottori voi silloin ylikuumentua ja kärähtää, pahimmassa tapauksessa syttyy tuleen.


      • ap.
        tautinen? kirjoitti:

        Esimerkkisi on huono. Ammattilaisten ammattitaudit ovat aivan eri asia kuin satunnaisen rempan tekevän mattimeikäläisen vaivat.

        Nuo kuvaamasi maalarien haitat ovat toki todellisia, mutta vaivat ja vauriot syntyvät vasta vuosien, jopa vuosikymmenten altistumisen seurauksena.
        Kyllä ihmisen (sinun) täytyy olla jo valmiiksi "rikki", jos tuollaisen pikku homman jälkeen onnistut sairastumaan ammattitautiin. Ja oireesi voivat sitä paitsi johtua mistä vaan. Flunssat ovat sitä paitsi tartuntatauteja, joiden saamiseen vaikuttavat vilustumiset ja ihmisen luontainen vastustuskyky.

        Usko ihan huviksesi, että flunssillasi ei ole mitään tekemistä remonttisi kanssa - ja tuskin huulirohtumallakaan. Kädet noissa hommissa voi harrastelijallakin toki tilapäisesti kuivahtaa, mutta sekään vaiva ei tarvitse käsivoidetta kummoisempaa lääkettä.
        En tällä sitä sano, etteikö hengityssuodattimia kannattaisi käyttää, onhan se jo mukavuuskysymys. Ja jos on yhtään allergiaa, niin sitä suuremmalla syyllä.

        Sen verran vielä imurista, että ammattimies on kyllä oikeassa, mutta asia ei ole noin yksioikoinen.
        Pussin täytyy puuttua, tai olla rikki. Tai sitten olet vaan jatkanut imurointia, vaikka pussi on ollut täysin tukossa. Se on kyllä ihan omaa hölmöyttä - siis jatkaa imurointia vaikka mitään ei enää tapahdu. Tokihan moottori voi silloin ylikuumentua ja kärähtää, pahimmassa tapauksessa syttyy tuleen.

        Olen aina ollut terve kuin "pukki". Allergioita ei minkäänlaisia. Flunssia minulla on yleensä ollut harvoin, ja niissä nuha on ollut lievää. Yleensä silloin kun sairastun kiertäviin viruksiin saan vatsaoireita. Nuha ja muu hengityselimiin liittyvä vaiva on ollut tosi vähäistä. Siksi nämä remontin jälkeiset flunssat ja niiden hurjuus ja aikaisemmasta poikkeavat oireet hämmästyttävät.

        Mutta olisihan se pitänyt ymmärtää kun siinä myrkkypölyssä elelin kaksi viikkoa. Jos edes yöksi olisin mennyt muualle, järjestänyt siis varakortteerin tuttavilta tms., olisin näiltä ehkä välttynyt.

        Turhia riskejä ei tämmöisessä kannata ottaa, se on selvä.


    • flunssa mahassa?

      "Yleensä selviän flunssista kevyesti ja ne keskittyvät vatsapuolelle."

      mitä **ttua. Eikös se flunssa puoli keskity ihan tuon nenään, tarkemmin sieraimiin ja keuhkoihin.

    • Ammattimaalari.

      Se on ihan tosi juttu että tasoitepölyä ei kannattaisi hengitellä, mutta en todellakaan usko että sairastelullasi ja pikku rempalla on mitään tekemistä keskenään.

      Jos olet muutamaan seinään vähän tasoitetta pyyhkäissyt ja ne hionut niin siitä ei kyllä mitään vaaraa ole vaikka oletkin nukkunut samassa huoneessa. On kuitenkin niin vähäinen pölymäärä mitä siitä tulee verrattuna olosuhteisiin mitkä ovat oikeilla työmailla (saa niistää valkoista räkää monesti vielä illallakin).

      Jos vuosikaudet olet rakennuksilla töissä niin sitten voi kenties tulla jotain oireiluja.

      Itse käytän hengityssuojainta aina kun teen vähänkin enemmän hionta töitä, mutta siltä kaikelta muulta pölyltä tasoitepöly mukaan luettuna ei kyllä aina voi työmaalla välttyä ja minulla ei ole mitään kuvailemiasi oireita,...

      Onkohan asunnon ilmanlaadussa jotain häikkää? Liian vähähän korvausilmaa, hometta tms...

    • Juge

      Hei! Saanko kysyä minkä merkkistä tasoitetta käytit? Ovatko oireesi hävinneet? Onko mahdollista että oireet eivät johtuneet pölystä tai pelkästään siitä vaan myös kaasuista joita tasoitteet saattavat levittää huoneilmaan, ehkä pitkiäkin aikoja remontin jälkeen?

    • ansaitsee-aplodit

      Nostoexpertti Juge on jotenkin onnistunut löytämään tämän 10-vuotta vanhan ketjun

    • Nouroplems

      Se on kaikki asbestia ettekö tiedä? Ja tappaa kaikki satavarmasti, jopa naapurit vastapäisestä talosta. Äänestäkää vihreitä ja kommareita!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      90
      6286
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2594
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      30
      2130
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1837
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1641
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1428
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1347
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1269
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1223
    Aihe