NOKIA JA SAKSA

Jaakko JKN

Mielestäni tämä Nokian tapaus Saksassa on hyvä esimerkki siitä, kuinka valtio voi joko tukea (kuten Saksassa) tai olla tukematta (kuten Suomessa) työpaikkojen kansallista säilymistä.

Kun Bochumin tehdas meinataan Saksassa lopettaa, niin itse liittokansleri Merkel ottaa Nokian puhutteluun.

Kun StoraEnso aikoo lopettaa tehtaita ympäri Suomen, niin suomalaiset ministerit pyörittelevät päätään ja sormiaan, ja sanovat ettei valtio voi puuttua.

Kuitenkin, Suomen valtiolla on pääomistus StoraEnsossa. Saksan valtiolla ei ole Nokiassa. Silti Saksassa toimitaan. Silti Suomessa ei toimita. Nokia ei edes ole saksalainen firma. StoraEnso on suomalainen firma. Silti Saksassa toimitaan. Silti Suomessa ei toimita.

16

1969

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • villev.

      Kyseessä hiertää eniten saksalaisten antama tuki Nokian tehtaan perustamiselle ja silti Nokia lakkauttaa tehtaansa.

      Alapuolelta voi lukaista mielipiteen otsikolla "ahneus on tullut tiesä päähän" jossa lyhykäisyydessään kerrotaan suomalaisten ay-pomojen lyhytnäköisyys omaa alaa koskevissa asioissa!

    • voe voe voe

      Kun pitäisi toimia menee täällä suomessa poliitikoilta ja työntekijöiltä puppelit pöksyyn. Nöyrästi siirrytään sivuun nuolemaan haavoja.

      On tosiaan kumma että tumput suorana vain katsellaaan tätä suomalaisten firmojen muuttoa ulkomaille.
      Todella ärsyttäviä on nämä poliitikkojen ja presidentin kuivat osaaottavat kommentit kun tehtaita pannaan kiinni. Olisivat kommentoimatta jos ei ole uskallusta ärähtää kunnolla ja ryhtyä toimiin.

      Ilmeisesti kyseessä on hyvien kavereiden, sekä heidän ja omien optioiden suojelu ja tuottojen menettämisen pelko.
      "Va va valtio ei voi puuttua tähän" "todella vavitettavaa, olen huolivvani tävtä kehitykvevtä"

      Saksa on saksalaisten onneksi "paskamaa" myös yrityksille jotka pyrkivät sieltä pois.

      Maalla voi olla JOHTAJA kuten Merkel tai sitten näitä valitettavan hokijoita.

    • Nimetön
      • ole jo

        .. tarpeeksi näyttöä siitä, että suomalainen yrityskulttuuri on täysin perseestä.

        Katotaan montako vuotta kännykkävalmistajamme on vielä pystyssä - tai vaihtoehtoisesti Korealaisten omistuksessa.


    • vanha patriootti

      Vaatiko Saksa yhtiökokouksen koollekutsumista, Nokian hallituksen vaihtoa tms., josta täällä Suomessa vaahdotaan.

      Saksan hallitus toimii poliittisesti kuten politikot toimivat. Sillähän ei ole mitään omistajapoliittista asemaa eikä vastuuta Nokiaan nähden.Nokiahan tekee nyt sen, mitä Motorola ja Siemens tekivät jo aikaisemmin. Saksan valtio on pannut paljon rahaa autoteollisuuteen, joka sekin on vähentänyt Nokiaa enemmän työntekijöitään ja siirtynyt ulkolaiseen alihankintaa.

      Nokia sattuu olemaan siinä määrin saksalaisesta omistuksesta ulkopuolinen taho, että voi huoletta antaa "poliittisesti palaa".

    • ...

      Tietenkin yrityksen pitää itse saada päättää missä pitää tuotantoa ja missä ei. Saavathan ihmisetkin itse valita missä maassa valmistetun puhelimen ostavat - ja ovat äänestäneet lompakoillaan, että mitä halvempi, sen parempi.

      Helppo on saksalaisten itkeä Nokian toimista, mutta mitenhän kävisi jos kaupassa olisi vierekkäin Romaniassa valmistettu kännykkä ja sama malli Saksassa valmistettuna, ja hintaero olisi sama kuin valmistuskustannusten ero. kumpi tarttuisi mukaan?

      Maksettujen tukien perään on myös turha itkeä, niiden edellytykset on Nokia täyttänyt jo ajat sitten. Jos hallitus myönsi tukia liian kevyillä ehdoilla, niin se on hallituksen moka, ei tuensaajan.

      • vastinetta

        > Maksettujen tukien perään on myös turha itkeä, > niiden edellytykset on Nokia täyttänyt jo ajat > sitten.

        Miten Nokia on täyttänyt edellytykset Saksan maksamille tuille? Pistä faktaa, älä fiktiota.


    • omaa etua

      Mielestäni kannattavaa yritystä ei kannattaisi eikä saisi lakkauttaa, varsinkin jos se tuottaa voittoa, varsinkin jos laatu on erinomaista ja työntekijät ovat alan ammattilaisia, varsinkin jos työt ollaan siirtämässä "halpatuonti"-maihin voiton maksimoimiseksi,varsinkin jos irtisanomisehdot eivät toteudu.

      Eli Stora enson ja Nokian tapauksessa on menetelty sopivien "pelisääntöjen" vastaisesti.

      Tälläisestä "laittomasta" irtisanomisesta annettava rankaistus pitäisi olla sellainen että yritysten työpaikoilla pelleily loppuu. Vähintään maksetut tuet pitäisi periä korkoineen takaisin ja vähintään vuoden palkka pitäisi maksaa korvauksena jokaiselle työntekijälle.

      • tuomioistuin

        Aivan, eikö euroopan tuomioistuin saa kohta käsiteltävää. Suur-suomen aika loppui jo 40-luvulla sen me kaikki tiedämme.

        Turha hakea ongelmia tänne enää euroopasta asti.

        Suomi on kohta euroopan Albania: se ei kelpaa euroopalle eikä idälle.


      • Kle546

        Onneksi ei olla vielä menty kommunismiin vaan nautitaan vapaudesta.


    • poliitikoita

      Suomi täynnä. Uskomatonta toimintaa valtiovallan taholta. Ei löydy poliitikoista tarpeeksi isoja palleja puolustamaan "omia". Finnairin myöhästelyistä kyllä vaaditaan selvityksiä kun lomalaiset joutuvat päivän odottelemaan lomalle lähtöä,mutta suuryritykset tekevät samalla mitä lystäävät. Valtiovalta hokee mantraansa "suomesta tulee tuotekehityksen ja korkean osaamisen maa". Joo niin voi olla vähän aikaa kunnes yritysjohtajat hokasee että tuotekehitys pitää viedä lähelle tuotantoa ja seuraava vaihe on että pääkonttorit vaihtaa maisemaa samoin tein. Mikä on enää Suomen rooli siinä vaiheessa kun tuotanto,suunnittelu ja tuotekehitys siirtyy ns.halpamaihin? Koulutustaso on vielä halpamaissa alhainen,mutta kun länsimaiset investoinnit siirtyy itään ja talouskasvu kiihtyy niin 10 vuoden päästä koulutustaso nousee samalle tasolle kuin länsimaissa.. Aikamoisen perinnön yritysjohto jättää lapsenlapsilleen. Ovat varmasti ylpeitä Ukeistaan ja papoistaan....

      • jo ....

        "Valtiovalta hokee mantraansa "suomesta tulee tuotekehityksen ja korkean osaamisen maa"."

        Sen mantran aika meni jo. Nyt puhutaan työvoimapulasta, tuodaan maahan hoitsuja oikein Filippiineiltä (puoleen hintaan tietysti), eikä palvelualoja myöskään saa unohtaa, koska ne ovat tärkeitä työllistäjiä jälkiteollisessa yhteiskunnassa. Insinöörejä, tradenomeja ja muita puoliherraskaisia ammatteja tuollaan rajoittamaan reilusti. Jo nyt valtio suunnittelee lopettavansa useamman ammattikorkeakoulun toiminnan. Demut suunnittelivat tekevänsä joka toisesta duunarin kakarasta herran, Kokoomus ei sellaisten suunnitelmien perään haikaile. Suutari pysyköön lestissään.

        "Aikamoisen perinnön yritysjohto jättää lapsenlapsilleen. Ovat varmasti ylpeitä Ukeistaan ja papoistaan...."

        Kuka sanoo, että nykyisten johtajien jälkipolvi viihtyy kurjistuvassa ja köyhtyvässä Euroopassa? Muuttavat tietysti sinne, minne tuotantokin siirtyy. Ties vaikka johtajien kakarat olisivat naineet aasialaisiakin sukuunsa. Kuvitteletko, että niitä jälkeläisiä kiinnostaa, mitä jossain toisella puolella maapalloa tapahtuu? Ei kapitaalilla isänmaata ole, eikä pian työvoimallakaan. Se sellainen on 1800- ja 1900-luvun kotkotuksia, minne koko idea itsenäisyydestä ja kansallisvaltiosta myös kuuluu.


    • on lyhyjänteistä

      Alkaa yrityksillä innostus toimia Saksassa laskea, kun sieltä poistuminen tulee noin kalliiksi. Duunarit vinkuu heti politikkojen säestämänä kun tulee vähän takkiin. Yksikään Saksalainen yritys ei varmaan ole siirtänyt tuotantoaan.

      Mikäli valtio haluaa toimia, niin saa sitten ostaa koko firman omistukseensa. Ei niitä pääomia saada Suomeeenkaan, jos toimintaolot käyvät epävakaiksi.

      • Germaanium

        Tuskinpa alkaa yritysten innostus toimia Saksassa.
        Saksalla on "hieman" pidempi historia ja paremmat edellytykset toimia tulevaisuudessa euroopan veturina kuin pikkuruisella Suomella jossa itsekeskeisyys on saavattanut jo huomion euroopassakin.

        Ja vielä Suomen asuntopolitiikasta: mikä hitto on ongelmana jos tälläisessä maassa asuntojen hinnat
        ovat korkeampia kuin Saksassa tai uusimpien tietojen mukaan jopa New Yorkissa.

        Eiköhän ne pidemmän tähtäimen talousasiat hoitune
        tulevaisuudessa aivan muualla kuin täällä. Suomi ryvettyy pidemmän päälle, se tiedetän jo euroopassakin.


    • nokia myyjä

      mitä ne siellä itkee kun nokia antaa monoa niille. itse niillä on ollut sellainen mukava mies siellä kun hitleri. oliko se mukava juutalaisia kohtaan?? mitä häh ei oo helppoo olla arjalainen

    • enemmän...

      Saa nähdä, miten Saksan valtiolliset toimijat siihen reagoivat. Tuleeko boikottia vai ei?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 103
      1869
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1835
    3. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1834
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1657
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1573
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      10
      1350
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1310
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1296
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1281
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1242
    Aihe