onko kokemusta työskentelystä kiinassa?

opiskelija (restonomi)

Hei, mahtaakohan kenelläkään olla kokemusta työskentelystä kiinassa, jos on niin olisi mukava saada siitä tietoa, koska teen siitä ryhmätyötä koulussa. Olisi mukava saada tietää jonkun henkilökohtaisia kokemuksia.

4

2986

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokemus Kiinasta

      Olin puolitoista vuotta töissä Kiinassa ja se oli ehdottomasti raskain ja vaikein aika elämästäni. Minun kokemukseni (ja monen muunkin länkkärin) on että kiinalaisten kanssa työn teko on erittäin raskasta ja hankalaa. Kulttuurien ero on niin valtava että työstä tulee vaikeaa.

      On pikkujuttuja joita kannattaa pitää mielessä kun keskustelee kiinalaisen työntekijän kanssa. Esim. älä koskaan kysy kysymystä jossa on vai-sana. Aina kun erehdyin kysymään että "onko tämä tätä vai tuota?" niin vastaus oli yes. Joka kerta sama asia. Eli pitää itse muuttaa kysymyksen muotoa. En tiedä miksi vai-kysymykset ovat hankalia kiinalaisille. Ehkä sellainen rakenne puuttuu heidän kielestään täysin. Niin, ja englanti on vielä aika pahasti hakusessa. Suurimmissa kaupungeissa löytyy joitakin työntekijöitä jotka osaavat englantia, mutta vähänkään syrjemmässä ollaan aika heikoilla.

      Toinen asia on että kiinassa (ja yleisesti aasiassa) jos joku asia voidaan lakaista maton alle, niin se tehdään. Työntekijä ei halua ottaa mistään vastuuta, koska jos tulee ongelmia, tarkoittaa se että hän voi menettää kasvonsa. Kasvojen menetyksen pelko on niin voimakas että mieluummin valehdellaan, kuin otetaan vastuuta.

      Yksi iso virhe mitä länsimaalaiset tekevät kiinalaisten kanssa työskennellessään on huonot piirrustukset ja mallit. Kiinalaiset tarvitsevat AINA kaikesta piirrustukset ja mallit, eikä niissä saa olla mitään epäselvää. Hyvä esimerkki tästä on kun eräs eurooppalainen firma tilasi kontillisen teepaitoja kiinasta. He lähettivät piirrustukset ja mallin. Mallikappaleen niskalapussa oli tietoja joita tilaaja ei halunnut näihin paitoihin (eri pesuohje tms.) joten tilaaja leikkasi niskalapun pois. Tästä jäi sitten reikä paidan niskaan. Kiinalainen firma sitten toimitti kontillisen paitoja joissa oli samanlainen reikä niskassa. Tämä voi kuullostaa uskomattomalle länsimaalaisille, mutta on arkipäivää kiinassa työskenteleville länkkäreille.

      Kiinalaisessa kulttuurissa hygienia on erilaista kuin länsimaissa. Eräässä Shanghailaisessa pizzeriassa käydessään kaksi suomalaista miestä söivät pizzaa kun huomasivat rotan. No, rotat on aika yleisiä kiinalaisissa ravintoloissa. Myös keittiöhenkilökunta huomasi rotan ja tappoivat sen lyömällä sitä pizzalapiolla. Että hyvää ruokahalua vaan.

      Kiinassa työskentelevillä expateilla on iso riski alkoholisoitua. Suurin osa länkkäreiden sosiaalisesta elämästä liittyy alkoholiin siellä. Moni firma ei enää lähetä sinkkuja kiinaan koska he alkoholisoituvat siellä.

      Minulla olisi tällaisia tarinoita vaikka miten paljon. En vaan jaksa alkaa kirjoittamaan enempää. Sen vaan sanon että Kiinaan en enää lähde. En edes lomalle. Tiedän että on paljon länkkäreitä joilla on positiivisia kokemuksia kiinasta, mutta kokemukseni mukaan heitä on ehkä noin kymmenen prosenttia länkkäriexpateista. Suurin osa kiinan expateista (joiden kanssa olen puhunut) on pitänyt kokemusta negatiivisena.

      Itselläni on expattikokemusta yhdestä länsimaasta ja Kiinan lisäksi yhdestä toisesta Aasian maasta ja siten minulla on vertailupohjaa tähän. Kiina on aivan kauhea paikka tehdä töitä.

    • Kysym-Kiinaan-muuttav
    • Voi.olla.hankalaa
      • Anonyymi

        Koskee siis kaikkia maassa olevia: Vice-lehti kertoo, että Kiinan Sinkiangin alueella olevilla rajanylityspaikoilla turistien ja muiden ulkomaalaisten on pakko asentaa puhelimiinsa haittaohjelma, joka tarkkailee käyttäjän toimia.
        Haittaohjelma tutkii käyttäjän kaikki tekstiviestit, kalenteritiedot, puhelulokit sekä skannaa laajasti puhelimen eri tiedostoja. Tämän jälkeen tiedot lähetetään kiinalaiselle palvelimelle säilöön.
        Sinkiangin alueella ihmisten valvonta on arkipäivää ja viranomaiset hyödyntävät tarkkailussa valvontakameroita ja kasvojentunnistusta.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tilaisuuden perunut yrittäjä Eira Maijala vahvistaa Ylelle, että hän ei halunnut, että hänen yrityks

      – Hän kertoi, että meille on varattu paikka jostain ihan muualta. Sitten hän kertoi, että se paikka on helvetti. Yrittä
      Maailman menoa
      78
      3846
    2. Mikä ampuminen illalla Kiuruvedellä?

      Huhu kertoo että oma äiti ammuttu autoon??? 😢
      Kiuruvesi
      51
      3300
    3. Kuuluuko ehkäisy parisuhteessa molemmille

      Mieheni pelkää kovasti sitä, että minun käyttämä ehkäisy (pillerit) pettävät ja että tulisin raskaaksi. Hänellä on jo en
      Parisuhde
      108
      3110
    4. Mihin ihastuit ensimmäisenä

      kaivatussasi? 💯
      Ikävä
      108
      2434
    5. Pitopalvelu yrittäjä teki ainoan oikean ratkaisun .

      Emme saa suomea ja Haapajärven PIIRUAKAAN paremmaksi nostamalla moraalittomuuden edessä kädet pystyyn antautumisen ja
      Haapajärvi
      53
      1562
    6. Miten paljon odotat hänen

      Kohtaamisia tai näkemistä? Kuinka hyvä keskusteluyhteys teillä on?
      Ikävä
      80
      1486
    7. Tänään valtuustossa

      Striimi rikki. Mennään saliin ja otetaan pussillinen mätiä omenoita mukaan. Popcornit valmiiksi kun Savola alkaa puhumaa
      Ähtäri
      27
      1460
    8. Lapsuus 50-60 luvulla

      Oli ihanaa aikaa. Lapsi sai olla pieni pitkään. Ei joka tuutista työnnetty silmille ja korville Setaa ja muita sukupuoli
      Maailman menoa
      149
      1195
    9. Kari Kanala paljastaa - Papin työhön paluu Myyrästä vaati "nollauksen" ensin: "Pitää siinä..."

      Kari Kanala: ihminen, mies ja pappi. Kanala nähdään tänä syksynä tv:ssä Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa sekä Myyrä-ki
      Suomalaiset julkkikset
      20
      1089
    10. Sinne eivät homot tule

      Että tälläistä käytöstä tällä kertaa. Saattoväki odotteli sateessa kun yrittäjä saarnaa herran nimessä homoja ja lesboja
      Luterilaisuus
      243
      1033
    Aihe