onko kokemusta työskentelystä kiinassa?

opiskelija (restonomi)

Hei, mahtaakohan kenelläkään olla kokemusta työskentelystä kiinassa, jos on niin olisi mukava saada siitä tietoa, koska teen siitä ryhmätyötä koulussa. Olisi mukava saada tietää jonkun henkilökohtaisia kokemuksia.

4

511

  Vastaukset

  • Olin puolitoista vuotta töissä Kiinassa ja se oli ehdottomasti raskain ja vaikein aika elämästäni. Minun kokemukseni (ja monen muunkin länkkärin) on että kiinalaisten kanssa työn teko on erittäin raskasta ja hankalaa. Kulttuurien ero on niin valtava että työstä tulee vaikeaa.

   On pikkujuttuja joita kannattaa pitää mielessä kun keskustelee kiinalaisen työntekijän kanssa. Esim. älä koskaan kysy kysymystä jossa on vai-sana. Aina kun erehdyin kysymään että "onko tämä tätä vai tuota?" niin vastaus oli yes. Joka kerta sama asia. Eli pitää itse muuttaa kysymyksen muotoa. En tiedä miksi vai-kysymykset ovat hankalia kiinalaisille. Ehkä sellainen rakenne puuttuu heidän kielestään täysin. Niin, ja englanti on vielä aika pahasti hakusessa. Suurimmissa kaupungeissa löytyy joitakin työntekijöitä jotka osaavat englantia, mutta vähänkään syrjemmässä ollaan aika heikoilla.

   Toinen asia on että kiinassa (ja yleisesti aasiassa) jos joku asia voidaan lakaista maton alle, niin se tehdään. Työntekijä ei halua ottaa mistään vastuuta, koska jos tulee ongelmia, tarkoittaa se että hän voi menettää kasvonsa. Kasvojen menetyksen pelko on niin voimakas että mieluummin valehdellaan, kuin otetaan vastuuta.

   Yksi iso virhe mitä länsimaalaiset tekevät kiinalaisten kanssa työskennellessään on huonot piirrustukset ja mallit. Kiinalaiset tarvitsevat AINA kaikesta piirrustukset ja mallit, eikä niissä saa olla mitään epäselvää. Hyvä esimerkki tästä on kun eräs eurooppalainen firma tilasi kontillisen teepaitoja kiinasta. He lähettivät piirrustukset ja mallin. Mallikappaleen niskalapussa oli tietoja joita tilaaja ei halunnut näihin paitoihin (eri pesuohje tms.) joten tilaaja leikkasi niskalapun pois. Tästä jäi sitten reikä paidan niskaan. Kiinalainen firma sitten toimitti kontillisen paitoja joissa oli samanlainen reikä niskassa. Tämä voi kuullostaa uskomattomalle länsimaalaisille, mutta on arkipäivää kiinassa työskenteleville länkkäreille.

   Kiinalaisessa kulttuurissa hygienia on erilaista kuin länsimaissa. Eräässä Shanghailaisessa pizzeriassa käydessään kaksi suomalaista miestä söivät pizzaa kun huomasivat rotan. No, rotat on aika yleisiä kiinalaisissa ravintoloissa. Myös keittiöhenkilökunta huomasi rotan ja tappoivat sen lyömällä sitä pizzalapiolla. Että hyvää ruokahalua vaan.

   Kiinassa työskentelevillä expateilla on iso riski alkoholisoitua. Suurin osa länkkäreiden sosiaalisesta elämästä liittyy alkoholiin siellä. Moni firma ei enää lähetä sinkkuja kiinaan koska he alkoholisoituvat siellä.

   Minulla olisi tällaisia tarinoita vaikka miten paljon. En vaan jaksa alkaa kirjoittamaan enempää. Sen vaan sanon että Kiinaan en enää lähde. En edes lomalle. Tiedän että on paljon länkkäreitä joilla on positiivisia kokemuksia kiinasta, mutta kokemukseni mukaan heitä on ehkä noin kymmenen prosenttia länkkäriexpateista. Suurin osa kiinan expateista (joiden kanssa olen puhunut) on pitänyt kokemusta negatiivisena.

   Itselläni on expattikokemusta yhdestä länsimaasta ja Kiinan lisäksi yhdestä toisesta Aasian maasta ja siten minulla on vertailupohjaa tähän. Kiina on aivan kauhea paikka tehdä töitä.

   • Koskee siis kaikkia maassa olevia: Vice-lehti kertoo, että Kiinan Sinkiangin alueella olevilla rajanylityspaikoilla turistien ja muiden ulkomaalaisten on pakko asentaa puhelimiinsa haittaohjelma, joka tarkkailee käyttäjän toimia.
    Haittaohjelma tutkii käyttäjän kaikki tekstiviestit, kalenteritiedot, puhelulokit sekä skannaa laajasti puhelimen eri tiedostoja. Tämän jälkeen tiedot lähetetään kiinalaiselle palvelimelle säilöön.
    Sinkiangin alueella ihmisten valvonta on arkipäivää ja viranomaiset hyödyntävät tarkkailussa valvontakameroita ja kasvojentunnistusta.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kesämökkien hinnat romahtaneet

   koska nuoret aikuiset eivät ole kiinnostuneita mökkeilystä. https://www.iltalehti.fi/asumisartikkelit/a/d0e0b3ed-85bf-4388-ac02-3d6d1ef5a79b
   Maailman menoa
   111
   3699
  2. Suomeen tarvitaan minimipalkkalaki

   Suomesta on tulossa yhä enmmän kurjien palkkojen ja nollatuntisopimusten maa. "Kansainvälisen kilpailukyvyn" nimissä erityisesti sisämarkkinoilla toim
   Maailman menoa
   173
   3627
  3. MOT mustamaalaa ja valehtelee.

   Olen hetken jo katsellut näitä YLEN MOT ohjelmia ja olen huomannut kuinka paljon he antavat väärää tietoa ihmisille. Väärän informaation antamiseen r
   Yhteiskunta
   77
   2706