onko kokemusta työskentelystä kiinassa?

opiskelija (restonomi)

Hei, mahtaakohan kenelläkään olla kokemusta työskentelystä kiinassa, jos on niin olisi mukava saada siitä tietoa, koska teen siitä ryhmätyötä koulussa. Olisi mukava saada tietää jonkun henkilökohtaisia kokemuksia.

4

2818

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • kokemus Kiinasta

   Olin puolitoista vuotta töissä Kiinassa ja se oli ehdottomasti raskain ja vaikein aika elämästäni. Minun kokemukseni (ja monen muunkin länkkärin) on että kiinalaisten kanssa työn teko on erittäin raskasta ja hankalaa. Kulttuurien ero on niin valtava että työstä tulee vaikeaa.

   On pikkujuttuja joita kannattaa pitää mielessä kun keskustelee kiinalaisen työntekijän kanssa. Esim. älä koskaan kysy kysymystä jossa on vai-sana. Aina kun erehdyin kysymään että "onko tämä tätä vai tuota?" niin vastaus oli yes. Joka kerta sama asia. Eli pitää itse muuttaa kysymyksen muotoa. En tiedä miksi vai-kysymykset ovat hankalia kiinalaisille. Ehkä sellainen rakenne puuttuu heidän kielestään täysin. Niin, ja englanti on vielä aika pahasti hakusessa. Suurimmissa kaupungeissa löytyy joitakin työntekijöitä jotka osaavat englantia, mutta vähänkään syrjemmässä ollaan aika heikoilla.

   Toinen asia on että kiinassa (ja yleisesti aasiassa) jos joku asia voidaan lakaista maton alle, niin se tehdään. Työntekijä ei halua ottaa mistään vastuuta, koska jos tulee ongelmia, tarkoittaa se että hän voi menettää kasvonsa. Kasvojen menetyksen pelko on niin voimakas että mieluummin valehdellaan, kuin otetaan vastuuta.

   Yksi iso virhe mitä länsimaalaiset tekevät kiinalaisten kanssa työskennellessään on huonot piirrustukset ja mallit. Kiinalaiset tarvitsevat AINA kaikesta piirrustukset ja mallit, eikä niissä saa olla mitään epäselvää. Hyvä esimerkki tästä on kun eräs eurooppalainen firma tilasi kontillisen teepaitoja kiinasta. He lähettivät piirrustukset ja mallin. Mallikappaleen niskalapussa oli tietoja joita tilaaja ei halunnut näihin paitoihin (eri pesuohje tms.) joten tilaaja leikkasi niskalapun pois. Tästä jäi sitten reikä paidan niskaan. Kiinalainen firma sitten toimitti kontillisen paitoja joissa oli samanlainen reikä niskassa. Tämä voi kuullostaa uskomattomalle länsimaalaisille, mutta on arkipäivää kiinassa työskenteleville länkkäreille.

   Kiinalaisessa kulttuurissa hygienia on erilaista kuin länsimaissa. Eräässä Shanghailaisessa pizzeriassa käydessään kaksi suomalaista miestä söivät pizzaa kun huomasivat rotan. No, rotat on aika yleisiä kiinalaisissa ravintoloissa. Myös keittiöhenkilökunta huomasi rotan ja tappoivat sen lyömällä sitä pizzalapiolla. Että hyvää ruokahalua vaan.

   Kiinassa työskentelevillä expateilla on iso riski alkoholisoitua. Suurin osa länkkäreiden sosiaalisesta elämästä liittyy alkoholiin siellä. Moni firma ei enää lähetä sinkkuja kiinaan koska he alkoholisoituvat siellä.

   Minulla olisi tällaisia tarinoita vaikka miten paljon. En vaan jaksa alkaa kirjoittamaan enempää. Sen vaan sanon että Kiinaan en enää lähde. En edes lomalle. Tiedän että on paljon länkkäreitä joilla on positiivisia kokemuksia kiinasta, mutta kokemukseni mukaan heitä on ehkä noin kymmenen prosenttia länkkäriexpateista. Suurin osa kiinan expateista (joiden kanssa olen puhunut) on pitänyt kokemusta negatiivisena.

   Itselläni on expattikokemusta yhdestä länsimaasta ja Kiinan lisäksi yhdestä toisesta Aasian maasta ja siten minulla on vertailupohjaa tähän. Kiina on aivan kauhea paikka tehdä töitä.

  • Kysym-Kiinaan-muuttav
  • Voi.olla.hankalaa
   • Anonyymi

    Koskee siis kaikkia maassa olevia: Vice-lehti kertoo, että Kiinan Sinkiangin alueella olevilla rajanylityspaikoilla turistien ja muiden ulkomaalaisten on pakko asentaa puhelimiinsa haittaohjelma, joka tarkkailee käyttäjän toimia.
    Haittaohjelma tutkii käyttäjän kaikki tekstiviestit, kalenteritiedot, puhelulokit sekä skannaa laajasti puhelimen eri tiedostoja. Tämän jälkeen tiedot lähetetään kiinalaiselle palvelimelle säilöön.
    Sinkiangin alueella ihmisten valvonta on arkipäivää ja viranomaiset hyödyntävät tarkkailussa valvontakameroita ja kasvojentunnistusta.


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tapio Suominen on kuollut

   Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
   Maailman menoa
   62
   4996
  2. Joonas Rask viettänyt omasta

   mielestään kivaa iltaa hyvässä hengessä.. https://www.is.fi/sm-liiga/art-2000010582941.html
   Maailman menoa
   6
   2702
  3. Anni Sinnemäki pilasi tämän kaupungin

   Matti, 72, on myynyt jäätelöä Espalla 27 vuotta, mutta nyt hänelle riittää: "Anni Sinnemäki pilasi tämän kaupungin". Rep
   Maailman menoa
   60
   2216
  4. Nythän sitä sopii hallituksen lepäillä lomilla

   kun on Suomi saatu perikadon partaalle. Työpttömyys on huipussaan ja velkaa on vedetty kaksin käsin. Valtion yhtiöistä o
   Maailman menoa
   78
   1421
  5. J mies jos vain vielä voit

   Tule luo https://m.youtube.com/watch?v=F5pinBuBRwE&pp=ygUdam9zIHZhaW4gdmllbMOkIHZvaXQgdHVsZSBsdW8%3D Ikuisuutta ei van
   Ikävä
   18
   1266
  6. Nainen haluaisitko

   Mieluiten viettää mökkiviikobloppua viinamiehen, himogrillaajan, fitness-addiktin vai vauva kuumeisen miehen kanssa ?
   Sinkut
   36
   1105
  7. Onko sulla joku

   Suunnitelma jo olemassa
   Ikävä
   61
   1077
  8. Mites ois nainen?

   Lähdettäisiinkö yhteiselle lenkille joku ilta? Vaikka sinne metsään. Olisi varmaan juteltavaa puolin ja toisin.
   Ikävä
   59
   1072
  9. Koska kumpikaan ei saa sanaa suustaan

   niin miten olisi, jos opeteltaisiin viittomakieli ja hoidettaisiin kommunikointi sillä? Olisi varmasti helpompi murtaa j
   Ikävä
   61
   992
  10. Captain suuttui ja mustaksi muuttui

   Nyt on sitten laadittu oikein tiedote. Viimeksi oli siirtämässä laivojaan kun hävisi oikeudessa Savonlinnan kaupunkia va
   Savonlinna
   44
   976
  Aihe