Tilanteeni alkaa pikkuhijaa sapettaan ja kysyisinkin neuvoa samankaltaisilta oireista kärsiviltä. Tässä pikku alustus:
Työssä sairaalassa 15 vuotta, josta viimeiset 8 vuotta erinäisissä homeisissa tiloissa, evakkorekeä ja silleen. Oireet ärsytysoireita:silmät ym pääasiassa. Niveliä alkoi särkemään n. 2 vuotta sitten aluksi sormet, varpaat. Pikkuhiljaa tilanne paheni ja säryt voimistuivat ja laajenivat. Välillä oli myös lihassärkyä ja -nykinää paikka vaihdellen. Pahin oli vielä edessä, alkoi pakottava nilkkojen ja jalkaterän särky ja myöhemmin kipu nousi sääreen ja polviin. Särkyä on ollut siis vain työpaikalla, mutta nykyisin kestää yöhön asti.
Työterveyslääkärilläkin olen käynyt ja labroissa ei mitään, kielto nykyisseen työpisteeseen tuli ja uusikin lopulta löytyi. Paikan pitäisi olla suht puhdas, vaikka sielläkin on joskus tehty kosteusremonttia. Mutta oireilen sielläkin, enkä enää tiedä mitä tehdä.
Vasta valmistui arvio OYS:in lastenklinikasta ja tuomio oli tyly, mutta ei ylltäävä. Seinät pitäisi vaihtaa, kun sieltä tulee sisäilmaan sädesienet ym.
Siis, osaako joku kertoa, mitä voisin tehdä muuta kuin vaihtaa työpaikkaa/työtä lopullisesti. Onko reumaattistyyppinen oireilu loppuiän juttu ja paheneeko se reumasi tms. Ilmeisesti ammattitautitutkimuksiin ei ole asiaa, kun ei ole astaa?
Reuma-oireet
11
3196
Vastaukset
- reumaattinen
oireilu alkoi hometyöpaikassa juuri samalla tavoin, ensin vain sormet, sitten varpaat, sitten kantapäät, sitten lonkat jne. Eli pahana kipuna, liikekipuna, välillä kipu saattoi hyppiä nivelestä toiseen. Omalla kohdalla hengitystieoireet tulivat kuvaan juuri ennen lonkkakipua ja nyt siis ammattitauti on. Eli aina kun oireet tulee työpaikalta, on vain kyseltävä niiden ammattitautitutkimusten perään.
- )()()()(
mutta mitenkään varmaa se ei taida olla. Minulla on hyvin samantyyppistä oireilua noissa nivelissä ja samalla tavoin se kipuilu liikkuu. Tosin täytyy sanoa, että omalla kohdallani kipuilu ei päättynyt puhtaisiin tiloihin. Kipuilu on lievää, eikä se ole ollut missään vaiheessa ihan hillittömän pahaa. Joskus kirpaisee enemmän, mutta kipuna rajoittuu enemmän epämukavaan kipuiluun, kuin selkeään kipuun.
Oma keuhkolääkäri katseli joskus käsiäni ja myöhemmin katsellessani tyttäreni kanssa hääkuvaani tyttäreni totesi, että kynteni ovat muuttuneet tosi paljon. No hääkuvassa ne ovat pitkät ja kapeat, niin ne ovat nytkin kun vointini on parempi mutta muodoltaan enemmän kuperat. En tiedä johtuuko noistä sormieni säryistä vai kuuluuko normaaliin muutokseen vain. Peukaloiden kynnet ovat vielä tasaiset ja suorat, eikä tuota kumpua kynnessä vielä ainakaan ole. Jos katsoo sormien kulmia niin peukaloissa on vielä tuolla leveä v, viimeisen nivelen jälkeen, mutta muiden kohdalla tuo v on poissa tai ehkä pikkusormissa sitä on vielä vähän jäljellä.
Olen seuraillut näitä kynsiäni nyt vuoden pari, ja muutos on hidasta, mutta kyllä sitä selkeästi tulee. Jossakin vaiheessa kynnet olivat tosi huonossa kunnossa, nyt lomani jäljiltä ne ovat taas pitkät ja kohdallaan. Nyt niitä pitää jo viilailla lyhyemmäksikin ja ne jopa kestävät normaalit kotityöt murtumatta. Turhamaisuus on siis yhä edelleen olemassa, siitä ei pääse mihinkään.
Tuollaiset äkkinäiset nykäykset olivat jossakin vaiheessa ihan jatkuvia. Nykyisin niitä ei ole ollut kuin ehkä kerran viikossa. Kun tuo äkkinäinen nykäys tulee, sen huomaa kaikki joiden kanssa sillä hetkellä juttelet. Sitä ei vain voi peittää mitenkään, koska suhteellisen vähäisestä kivusta huolimatta se nykäys on niin yllättävä ja siten ihan tehokas katkaisemaan puheen ja hengityksenkin.
Kun söin lääkkeitä oli käsien vapinaa, se on nyt poissa täysin, kun kaikki lääkitys on lopetettu. Tosin söin lääkkeitäni lomalla lentoni aikana sekä ennen lentoa kun lähdimme lomalta kotiin päin. Lentäminen ottaa nähtävästi aika koville ja aiheuttaa helposti hillitöntä päänsärkyä ja fev1 laskua, ei niinkään paljon suhteessa peffien laskua. Joten arvelin, että lääkitys voisi helpottaa tilannettani ja ehkä se helpottikin.
Ikävää oli, että se lievä nivelkipuilu mikä jäljelle on jäänyt, sitä oli myös lomalla ja sitä on siis myös nyt etätöissäkin. En ole siitä mihinkään päässyt.
Minulla tumavasta-aineissa poikkeamia, jotka vähitellen ovat lisääntyneet, vaikka itse titteri on laskenut alemmaskin. Mutta titteri seilailee aina tilanteen mukaan, alkuun oli 1280, 640, 320 jne. ja välillä taas nousussa. Ihan riippuen miten paljon vietin aikaani homeisissa tiloissa ja millainen kuntoni ylipäätään oli.
Reumafaktori on ollut nousussa, mutta reumaa ei ole todettu, ei myöskään reimatyyppistä turvotusta tms. Joten en tiedä onko oireilu jotakin reumaan viittaavaa ja mitä siitä kehittyy. Joka tapauksessa selkeästi epäsopivissa tiloissa oireet lisääntyvät, esim. kun käyn sairaalassa tutkimuksissa joko omissani tai kuskina.
Oma lääkärini kertoi, että autoimmuunisairauksia on vaikea todeta ja niitä voi olla päällä parikin, mutta oireilu on vielä niin lievää ettei diagnoosiin päästä. Joillakin menee reilusti yli kymmenen vuotta oireilusta, ennen kuin mitään selkeää diagnoosia tulee. Lääkärini mukaan kyse voi olla myös masennuksesta ja vaihdevuosistakin. Joten kun asiaa mietitään monia vaihtoehtoja alkaa löytyäkin, jopa aika yllättäviäkin. Mieheni naureskeli masennukselleni kertoen että olisi hyvä jos masentuisin ihan normaalisti, siten kun terveet ihmiset ylipäätään masentuu. Rypistelin kulmiani, sillä tiesin kyllä mihin mieheni tähtäsi, siihen että masentunut on vain, eikä nyt ainakaan käytä rahaa kynsiin, hiuksiin, lastenlasten ja omien lasten ja miehen hemmotteluun yms. Mutta voihan se olla, että masennuksia on eri asteisia, vähän iloisempia masennuksia ja sitten niitä aikuisten oikeesti masennuksia, joita olisi syytä hoitaakin.
Tämä vain siksi, että kun mihinkään diagnoosiin ei päästä, silloin kehiin tulee nämä vaihtoehdot ja nekin on ihan hyvä käydä lävitse käsi sydämellä. Miksei se mieli siinä sairastuisi kun sairastelee ruumiskin. Helpostihan senkin sitten selvittäisi, käymällä niissä hoidoissa tai ehkä se yksi kerta sitä lajia riittäisi kertomaan onko mieltä hyvä hoitaa vai olisiko kyse kuitenkin ruumiista vain. - homeahdistus1
aina vaan itselläni pahimman altistuksen päätyttyäkin. Aina välillä on jalkaterä, polvi tai lonkka niin arka, että liikkuminen on vaikeaa. Onnun hieman kun toista lonkkaa aristaa koko ajan. Liikkeellelähtö on hidasta ja kankeaa.
En ole erikseen käynyt tämän takia kuin kerran lääkärissä ja silloinkin tarkistuttamassa ettei ole mitään pahemmin vialla kun kipu tuntui munuaisen kohdalla. Reuma-arvoja ei ole otettu, mielestäni oireeni eivät sovi reumaan, sen sijaan ehkä nivelrikkoon.
Altistuksen päättyminen ei siis omalta kohdaltani poistanut tätä niveloireilua. Jos sinulla on särkyä vain työpaikalla, ainut oikea neuvo on hakeutua pois niin kauan kun vielä ehdit, ennen kuin muuttuu pysyväksi. Onnea.- kala
Kiitos vastauksista, olisin vielä enenemmän toivonut samankaltaisista oireista kärsivien vastauksia,siis mihin suuntaan oireet kehittyy..
Kun aiheesta ei ole paljoa tutkimuskisa, löysin yhden seurantatutkimusken, josta olen likenut vain tiivistelmän.
Ei ole helppoa jättää työpaikkaa kokonaan, sitä mieluiten sinnittelee... vaikka järkevämpää olisi otttaa se iso askel, MUTTA taitaa olla elinikäinen homma kun altistuu, eli joutuu aina miettimään, missä rakennuksisssa pystyy olemaan. Ja kannattaahan se työhaastattelussa sanoa, että OLEN HOMEALTISTUNUT!!! - paikkahan
kala kirjoitti:
Kiitos vastauksista, olisin vielä enenemmän toivonut samankaltaisista oireista kärsivien vastauksia,siis mihin suuntaan oireet kehittyy..
Kun aiheesta ei ole paljoa tutkimuskisa, löysin yhden seurantatutkimusken, josta olen likenut vain tiivistelmän.
Ei ole helppoa jättää työpaikkaa kokonaan, sitä mieluiten sinnittelee... vaikka järkevämpää olisi otttaa se iso askel, MUTTA taitaa olla elinikäinen homma kun altistuu, eli joutuu aina miettimään, missä rakennuksisssa pystyy olemaan. Ja kannattaahan se työhaastattelussa sanoa, että OLEN HOMEALTISTUNUT!!!se on. Yksilöstä ja altistuksen määrästä ja laadusta riippuu paljon, vaikka itse en enää juuri pahimmissa paikoissa halunnut altistua, niin siitä huolimatta sairausjuna jatkaa kulkuaan. Terveys menee huonompaan suuntaan ja nivelkivutkin siinä samassa muuttuu yhä pahemmiksi. Nivelkivuissa voi olla helpottavaa taukoa, kun on pakkasta, mutta siitä ne taas alkavat, kun luonnonhomeet tulee ulkoilmaan. Pahat nivelkivut jalkoihin tulivat vasta, kun en enää kahteen vuoteen ollut altistanut itseäni hometiloissa. Ajattelen, että tämä sairaus on kuin palikoista tehty rivi, josta aluksi kaatuu yksi palikka ja sitten toinen, kunnes kaikki ovat kaatuneet. Kaatumisvauhtiin vaikuttaa olennaisesti se, kuinka altisteettomissa tiloissa pystyy olemaan. Itse sairaus eli altistuminen oireineen ei katoa mihinkään.
- homeahdistus1
kala kirjoitti:
Kiitos vastauksista, olisin vielä enenemmän toivonut samankaltaisista oireista kärsivien vastauksia,siis mihin suuntaan oireet kehittyy..
Kun aiheesta ei ole paljoa tutkimuskisa, löysin yhden seurantatutkimusken, josta olen likenut vain tiivistelmän.
Ei ole helppoa jättää työpaikkaa kokonaan, sitä mieluiten sinnittelee... vaikka järkevämpää olisi otttaa se iso askel, MUTTA taitaa olla elinikäinen homma kun altistuu, eli joutuu aina miettimään, missä rakennuksisssa pystyy olemaan. Ja kannattaahan se työhaastattelussa sanoa, että OLEN HOMEALTISTUNUT!!!Työnteon ja nivelreuman yhteys selvitetään
[Mia Flygar 7.4.2008, 11:18]
Työterveyslaitos on käynnistänyt nivelreuman työperäisyyttä kartoittavan tutkimuksen.
Tutkimus toteutetaan yhdessä Kansaneläkelaitoksen ja Helsingin yliopiston kansanterveystieteen laitoksen kanssa. Työsuojelurahasto rahoittaa osittain tutkimusta.
Huhtikuussa Työterveyslaitos lähettää kyselylomakkeen noin 8 000 suomalaiselle, jotka käyttävät nivelreuma- ja verenpainelääkkeitä.
Tutkimuksessa verrataan kahteen eri kansantautiin - nivelreumaan ja verenpainetautiin - sairastuneiden henkilöiden työhistorioita ja altistumista työssä sekä vapaa-aikana.
Näiden kansantautien mahdollisista työperäisistä syistä on joitakin viitteitä, mutta pitkältä ajanjaksolta koko suomalaiseen väestöön pohjautuva tieteellinen tieto puuttuu.
Erityiskorvattavat tarkkailussa
Tutkittavat henkilöt on valittu Kelan rekistereistä niiden henkilöiden joukosta, jotka ovat saaneet nivelreuma- tai verenpainelääkkeiden erityiskorvausoikeuden.
Ryhmään kuuluu 4 000 nivelreumalääkkeitä saavaa henkilöä 20 eri ammattiryhmästä eri puolilta maata. Mukana on samoista ryhmistä lisäksi yhtä monta verenpainelääkkeitä käyttävää vertailuhenkilöä.
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miksi toisissa ammateissa sairastutaan nivelreumaan useammin kuin toisissa ja miksi samoissa ammateissa joillakin alueilla sairastutaan nivelreumaan useammin kuin toisilla alueilla. Erityisen tärkeää on selvittää, onko verenpainetautia sairastavilla vertailuhenkilöillä erilainen työhistoria, kun he eivät ole sairastuneet nivelreumaan samoissa ammateissa ja samoilla asuinalueilla.
Mediuutiset
- Homeherkkä
Tuo reumaoireilu näyttää olevan tosi yleistä kosteusvauriomikrobeista oireilevien kohdalla.
Oireilin hometyöpaikalla ODS-oirein kymmenisen vuotta ja reumaoireilu tuli mukaan kuvioihin neljän vuoden päästä. Aaamuisin voimakasta lihasjäykkyyttä ja vasemman jalkapohjan kipua, jotka ohittuivat veryttelyllä. Nilkka-sormioireilu välillä mukana kuvioissa ja oikean ranteen jännetulehdus.
Kun työpaikalleni asennettiin uudet ilmastointilaitteet, niin niiden aiheuttama homepöllytys tulehdutti kolmen kuukauden aikana oikean olkapään melko liikuntakyvyttömäksi, lihasjäykkyys oli voimakasta ja niveloireilua oli muissakin nivelissä.
Keuhkot olivat siinä kunnossa, että pystyin kävelemään satakunta metriä, sen jälkeen piti pysähtyä henkeä vetämään rasitushengenahdistuksen vuoksi.
Nivelkipuilu oli myös rasituskipua; ei särkyä eikä turvotusta.
Reumaoireilu päättyi jäätyäni vuorotteluvapaalle kolmen kuukauden kuluttua kuin myös rasitushengenahdistus.
Tuo päättyminen tarkoittaa kohdallani vain sitä, että aina kun homealtistus on aiheuttanut ODS:n jälkeisen keuhkoputkitulehduksen tai allergisen alveoliitin, reumaoireilu palaa voimakkaana päälle kestäen niin kauan kunnes keuhkot ovat tulehdusvapaat. Tosin nyt toissa perjantaina pelkkä ODS laukaisi selkälihastulehduksen, lisänä muukin reumaoireilu, jonka selkälihastulehduksen sairastamiseen meni viikko.
Reumaoireilu liittyy myös muihinkin allergioihini. Viime syyskuussa kortisonivoiteen aiheuttama allerginen reaktio aiheutti yli viiden kuukauden reumaoireilun. Reumaoireilua allergisen reaktion lisäksi aiheuttaa myös esim. makkaroiden sisältämät lisä- ja säilöntäaineet ja maitotaloustuotteet.
Minä en näytä näistä reumaoireiluista eroon pääsevän, vaikka työpaikka-altistuksen päätyttyä niin oletinkin. Kiukkuisimmiksi reaktiot ovat vain tulleet, olkoonpa allergeeni mikä tahansa.
Ehkä syynä on PPP (rakkulapsori), kuska siihen jo itsessään liittyy reumaoireilu, vaikka se tällä hetkellä lepovaiheessa onkin.
Tuota työpaikan vaihtoa puhtaisiin tiloihin suosittelen minäkin sinulle. Sitä, mikä oireilu kroonistuu ja mikä, ei kukaan pysty ennakoimaan kenenkään kohdalla etukäteen.
Monilla tuntemillani homesairailla on reisana jatkuvat säryt ja kivut, vaikka työpaikka-altistuksen päättymisestä on kulunut vuosia.
Tosin tuossa äskettäin eräs parisen kuukautta sitten vuorotteluvapaalla oireitaan hoitelemaan jäänyt homesairas soitteli Lapista, että hän ei ole viikkoon käyttänyt reumalääkkeitä eikä astmalääkkeitä, vain antihistamiineja ja kortisonisuihketta nuhaan.
Homeettoman työpaikan löytäminen hänenkin kohdallaan näyttää olevan kiikun kaakun. Vuorotteluvapaata ottamalla voi pelata aikaa.
Jaksamista sinulle.- ontuva
Tuttuja oireita. Jalkapohja/päkiä niin arka, ettei meinaa pystyä kävelemään, olkapäät kipeät (etenkin aamuisin), niska- ja selkäkipuja, huimausta, hengityksessä onneksi vain limaa ja kutittavaa yskää.
Onko tämäntyyppisille oireille joku tietty homelaji tms?
Mistä sitä hometta kannattaa etsiä? Puurakenteista, betonista, maaperästä, huonekaluista? - sädesieni
ontuva kirjoitti:
Tuttuja oireita. Jalkapohja/päkiä niin arka, ettei meinaa pystyä kävelemään, olkapäät kipeät (etenkin aamuisin), niska- ja selkäkipuja, huimausta, hengityksessä onneksi vain limaa ja kutittavaa yskää.
Onko tämäntyyppisille oireille joku tietty homelaji tms?
Mistä sitä hometta kannattaa etsiä? Puurakenteista, betonista, maaperästä, huonekaluista?pahin kaikista , sädesieni aiheuttaa vastaavia oireita,sädesieni on yleinen ,ei tarvitse muuta kuin paljas betonipinta,tai vuorivillaeriste,niin jopas kasvaa komeasti, todella elimistöä tuhoava,muuttaisin heti muualle tiloista missä on tätä sädesientä
Kokemuksesta tiedän. - Homeherkkä
ontuva kirjoitti:
Tuttuja oireita. Jalkapohja/päkiä niin arka, ettei meinaa pystyä kävelemään, olkapäät kipeät (etenkin aamuisin), niska- ja selkäkipuja, huimausta, hengityksessä onneksi vain limaa ja kutittavaa yskää.
Onko tämäntyyppisille oireille joku tietty homelaji tms?
Mistä sitä hometta kannattaa etsiä? Puurakenteista, betonista, maaperästä, huonekaluista?Eri homelajeja sanotaan olevan 80 000 - 100 000.
Niitä on kaikkialla luonnossa.
Lisänä eri lajiset sädesienet, bakteerit ja hiivat.
Grammassa multaa sanotaan olevan alle 10 000 mikrobia. Niistä ei siis ole puuteta.
Kosteusvauriorakennuksissa on aina homeita, hiivoja, sädesieniä ja bakteereita. Myös varastopunkkeja saattaa esiintyä.
Tietyt homelajit ja varastopunkit kielivät pahasta kosteusvauriosta.
Omalla työpaikallani käytettiin kasvualustoja.
Materiaalinäytteitä ei otettu, koska pinnat maalattiin aina vesivahinkojen jälkeen. Mistäpä niitä materiaalinäytteitä olisi otettu, kun kaikki näytti kuin uudelta.
Kattoa purettaessa vihdoin viimein, kattoeristeetkin olivat memettäneet alkuperäisen värinsä.
Materiaalinäytteillä on sijansa mikäli rakenteita puretaessa löydetään vauriokohtia tai mikäli vauriokohta on silmin havaittavissa.
Vesivahingon satuttua pitäisi aina uusia kaikki kostunut materiaali.
Mitä huonekaluihin tulee, niin tältäkin palstalta on ilmennyt, että kosteusvauriomikrobeja sisältävinä poistettavaksi menevät.
En itse pysty lukemaan homekirjastomme kirjoja. Kukaan ei ole kaivellut mitä mikrobeja niissä on.
Se taas mille mikrobeille alkaa oireilla riippuu siitä minkä lajin proteiineille allergisoituu.
Allergisoituminen selviää IgG- ja IgE-vasta-ainetesteillä. Tosin maamme homegurujen mielestä IgG-homeallergiaa ei ole olemassa.
Allergisoivimpia homelajeista ovat mm. asbergillukset, penicilliumit, cladosporukset.
Myös muille kosteusvauriomikrobeille voi allergisoitua.
Aika yleistä on myös IgE-varastopunkkiallergia.
Se johtuuko oireilu sisäilmamikrobeista vai ei, selviää parhaiten olemalla pois hometiloista parisen viikkoa mikäli ei ole vielä kroonisesti sairastunut.
Esim. itselläni hometyöpaikan aiheuttama aamunuha (työpaikalla limakalvot olivat kuin korput) hävisi alkuvaiheessa lomilla, myöhemmin pysyi samanlaisena.
Minusta on jo hälytysmerkki lima ja kutittava yskä ja lisäksi tuo reumaoireilu, joten sinuna harkitsisin vakavissani sisäilmatestausta. - ontuva
sädesieni kirjoitti:
pahin kaikista , sädesieni aiheuttaa vastaavia oireita,sädesieni on yleinen ,ei tarvitse muuta kuin paljas betonipinta,tai vuorivillaeriste,niin jopas kasvaa komeasti, todella elimistöä tuhoava,muuttaisin heti muualle tiloista missä on tätä sädesientä
Kokemuksesta tiedän.Näkyykö sädesieni sisäilmamittauksissa? Tai mistä sitä kannattaa etsiä? Homekoira?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Joskus mietin
miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi244606- 883714
Ryöstö hyrynsalmella!
Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313463075- 542657
- 512589
- 2032583
Sukuvikaako ?
Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne322390- 1522318
- 311945
Avustettu itsemurha herättää vahvoja tunteita - Laillista Sveitsissä, ei Suomessa
Hilkka Niemi sairastaa harvinaista PLS-sairautta. Hilkan on elettävä loppuelämänsä parantumattoman sairauden kanssa, jok1071521