Mikä olisi ravintokoostumuksellisesti hyvää ja terveellistä rasvaa leivän päälle?
Itse olen käyttänyt tähän saakka lähinnä voita, koska se on hyvää ja täysin luonnontuote. Nyt olen siirtynyt oivariiniin, koska se maistuu lähes samalta ja se on käyttökelpoista suoraan jääkaapista otettua. Mutta minua hämää se, että 60%:ssa oivariinissa on voita 40% ja kasvirasvaa 20%. Mitä on se lopppu 40% ?? Epäilen siis tuon tuotteen terveellisyyttä.
Mikä olisi hyvä leivän päällinen - siis voin lisäksi?
Hyvää rasvaa
22
2528
Vastaukset
- leivän päälle?
Unohdin mainita, että joskus olen maistanut myös Floraa, mutta se maistui suoraan sanottuna kamalalle.
- löytyy kyllä
Miten olisi ylähuuli? Leipä ei kaipaa rasvalisäystä.
- leivän päälle?
löytyy kyllä kirjoitti:
Miten olisi ylähuuli? Leipä ei kaipaa rasvalisäystä.
En oikein tykkää ruisleivästä ihan sellaisenaan. Joku patonki menee ilman päällysiä, mutta se (kuten ei mikään vaalea leipä) ei kuulu jokapäiväiseen ruokavalioon. Ei kuulu myöskään makkarat, koska ne ovat lisäaineita täynnä.
Käytän paljon juustoa enkä käytä silloin leivän päällä erikseen rasvaa. Mutta haluaisin löytää juuston tilalle nimenomaan jonkun terveellisen rasvan. Josta saisi niitä oikeanlaisia rasvoja:-) - vanha kokki
leivän päälle? kirjoitti:
En oikein tykkää ruisleivästä ihan sellaisenaan. Joku patonki menee ilman päällysiä, mutta se (kuten ei mikään vaalea leipä) ei kuulu jokapäiväiseen ruokavalioon. Ei kuulu myöskään makkarat, koska ne ovat lisäaineita täynnä.
Käytän paljon juustoa enkä käytä silloin leivän päällä erikseen rasvaa. Mutta haluaisin löytää juuston tilalle nimenomaan jonkun terveellisen rasvan. Josta saisi niitä oikeanlaisia rasvoja:-)valurautapannulle sulata siankamaraa, kun läski on sulanut läpinäkyväksi nesteeksi, lisää silputtu sipuli ja pienittyjä omenan paloja, lisää myös maun mukaan hieman suolaa. Kaada seon astiaan jäähtymään. Se säilyy jääkaapissa hyvin ja onkin hyvän makuinen leivänpäälyste. Sitä voi kutsua vaikka smaltsiksi, Saksalaisen esikuvansa mukaan.
- voi on terveellistäkin
Voita ei pidä karttaa, jos ei ole homma kaloreista kiinni.
Itse korvaan voin - leivän kostukkeen - joskus esimerkiksi ketsupilla/tomaattipyreellä. Kesäaikana tuore kurkku toimii hyvin, joskus liiankin hyvin, leipä plötsistyy, jos ei heti syö. - on paljon
Jos ei ole pakko olla voita tai sen kaltaista, niin tuore- ja sulatejuustoista löytyy vähärasvaisempia vaihtoehtoja. Oliiviöljy toimii tietyissä yhteyksissä, paljon rasvaa toki, mutta juoksevana sitä ei niin paljon tarvitse ja koostumukseltaan hyvää. Samoin tietysti erilaiset pestot käy levitteestä. Terveellisintä tietenkin, jos voi jättää pois kokonaan, esim. kurkusta ja tomaatista saa leivälle sitä 'kosteutta', jota helposti ilman levitettä jää kaipaamaan.
- kokeile
Älä lorottele liikaa, ettei ala valumaan!
- leivän päälle?
Kiitos kaikille vinkeistä!
Luulen, että pysyttelen edelleen voissa, jos haluan 'voin tapaista' levittettä leivälle. Mutta sen lisäksi täytyy ottaa vinkkiä näistä muista: oliiviöljy, pesto, salaatinkastikkeet etc. Tuleepahan vähän vaihtelua, ja niitä peräänkuuluttamiani hyvä rasvoja.
Aurinkoista päivänjatkoa!
- hyviä rasvoja
mutta mikään niistä ei ole terveellistä leivän päällä. Jättäkää ne leivät niin voitte syödä terveellistä eläinrasvaa sisältävää pekonia tai muuta siankylkeä. Leipä on se joka lihottaa. Päällisiä voi syödä ihan vapaasti kuten kinkkua ja juustoa.
- leivän päälle?
Ei kunnon ruisleivässä ole mitään vikaa. Eikä se lihota, ellei syö yli määräänsä.
Makkarat (myös kinkut) jätän pois sen takia, että ne sisältävät aivan liikaa lisäaineita. Eikä leivänpäälliset ilman leipää maistu kovin hyvältä, pekonista ja siankyljestä puhumattakaan.
Mutta tuollainenkin ruokavalio (ei hiilareita?) varmaan toimii joillakin. Itse en edes halua yrittää. - ruisleivässä
leivän päälle? kirjoitti:
Ei kunnon ruisleivässä ole mitään vikaa. Eikä se lihota, ellei syö yli määräänsä.
Makkarat (myös kinkut) jätän pois sen takia, että ne sisältävät aivan liikaa lisäaineita. Eikä leivänpäälliset ilman leipää maistu kovin hyvältä, pekonista ja siankyljestä puhumattakaan.
Mutta tuollainenkin ruokavalio (ei hiilareita?) varmaan toimii joillakin. Itse en edes halua yrittää.mitään vikaa ole, mutta kyllä se lihottaa niinkuin hiilihydraatit yleensäkin. Paljonko luulet saavasi hiilihydraatteja jos syöt suositusten mukaan leipää päivässä?
- leivän päälle?
ruisleivässä kirjoitti:
mitään vikaa ole, mutta kyllä se lihottaa niinkuin hiilihydraatit yleensäkin. Paljonko luulet saavasi hiilihydraatteja jos syöt suositusten mukaan leipää päivässä?
" Paljonko luulet saavasi hiilihydraatteja jos syöt suositusten mukaan leipää päivässä? "
En todellakaan tiedä. En varmasti syö ihan suositusten mukaista määrää leipää päivässä, eikös se ole joku 6 tai 7 palaa? Eikä mulle olisi mitään hyötyä siitä, vaikka tietäisinkin, koska en ole koskaan laskenut kaloreita. En edes osaa!
Alunperin kysymykseni koski nimenomaan ravitsemusopillisesti hyvää rasvaa. Kysymys ei liittynyt laihtumiseen. Vaikka ei sen puoleen, siihenkin olisi hyvä nykyään kiinnittää huomiota. Taitaa pitää paikkansa se, että ruoansulatus hidastuu yli 40:llä:-) - happamoittaa
leivän päälle? kirjoitti:
Ei kunnon ruisleivässä ole mitään vikaa. Eikä se lihota, ellei syö yli määräänsä.
Makkarat (myös kinkut) jätän pois sen takia, että ne sisältävät aivan liikaa lisäaineita. Eikä leivänpäälliset ilman leipää maistu kovin hyvältä, pekonista ja siankyljestä puhumattakaan.
Mutta tuollainenkin ruokavalio (ei hiilareita?) varmaan toimii joillakin. Itse en edes halua yrittää.elimistöä, ja siinä oleva hiiva ja suola eivät ole terveellisiä.
Laita salaatinlehti leivän päälle, jos leipää on pakko syödä, rasvan sijaan. Muutama pisara oliiviöljyä auttaa. Tomaatinviipaleet ovat hyviä. Kurkku taas happamoittaa. Juustot ovat epäterveellisiä, paitsi raejuusto pienissä erin.
Entä pähkinävoi tai tahini? - jos ruisleipä
happamoittaa kirjoitti:
elimistöä, ja siinä oleva hiiva ja suola eivät ole terveellisiä.
Laita salaatinlehti leivän päälle, jos leipää on pakko syödä, rasvan sijaan. Muutama pisara oliiviöljyä auttaa. Tomaatinviipaleet ovat hyviä. Kurkku taas happamoittaa. Juustot ovat epäterveellisiä, paitsi raejuusto pienissä erin.
Entä pähkinävoi tai tahini?valmistetaan ilman hiivaa niin onko se parempi? Joo oliiviöljysä kuumennetut tomaatinviipaleet kyllä maistuu ja sitten mustaleimaemmental on terveellistä juustoa. Nämä niinsanotutmukakevyetjarasvattomat juustot on pahvia tai kumiankkoja.
- Happo-emästasapaino
happamoittaa kirjoitti:
elimistöä, ja siinä oleva hiiva ja suola eivät ole terveellisiä.
Laita salaatinlehti leivän päälle, jos leipää on pakko syödä, rasvan sijaan. Muutama pisara oliiviöljyä auttaa. Tomaatinviipaleet ovat hyviä. Kurkku taas happamoittaa. Juustot ovat epäterveellisiä, paitsi raejuusto pienissä erin.
Entä pähkinävoi tai tahini?Minun taulukkojeni mukaan asia on kyllä ihan päivastoin.
Tahinalevite on muuten oivallista leivänpäällistä. Tahinaa, vettä, sitruunamehua ja mustapippuria, niin jopa on hyvää leivän päällystettä.
- Naminauskis
Tahinasta valmistettu levite (vedellä ja mausteilla notkistettu ja parannettu) on hyvän makuista ja rautapitoista.
Hummus on aika rasvatonta kikkherhetahnaa. Siihen vois lisätä vaikka jotain öljyä. Hummus voi aiheuttaa joillekin sappivaivoja. Mulla ainakin tuli vähän oireita.- leivän päälle?
Joo, hummusta mä teen itse aina välillä. Se on tosi hyvää, varsinkin kun laittaa riittävästi valkosipulia. Tahinia laitan aina hummukseen, en ole syönyt sitä pelkästään.
Ruotsissa on sellainen yliopistollinen ravintoneuvonta Karolinska- instituutista käsin. Eräs neuvorykelmä on nimeltään "Hälsomålets bästa matråd". Leipää käsittäviä kohtia oli 15 ohjeen joukossa kolme ohjetta. Tässä lyhennettynä.
(3) LEIPÄÄ on hyvä käyttää joka aterian yhteydessä jossakin muodossa. Kaikenlainen leipä on hyödyllistä, varsinkin karhealaatuinen ja kuituinen, mineraalipitoinen. Hapatetusta taikinasta tehdystä leivästä saa paremmin imeytymään mineraaleja. Jotta saa hyvin katettua päivän hiilihydraattitarpeen, tarvitsee nauttia runsaasti leipää. Jopa kuusi siivua naiselle ja kahdeksan miehelle on aivan normaalia.
100 g leipää vastaa
4-5 siivua ranskanleipää tai
4 siivua limppua tai
3 siivua karkeaa leipää tai
8 siivua näkkileipää.
Leipä antaa rautaa, sinkkiä, magnesiumia ja kuitua.
(4) VOILEIPÄ kannattaa tehdä päällystetyksi ja kaksinkertaiseksi.
Parasta voileipää on päällystetty leipä katettuna kansipalalla. Kattavaa siivua ei voidella. Sellainen katettu kaksoisleipä muodostuu luonnostaan ravitsemuksellisesti tasapainoiseksi hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen suhten ja antaa runsaasti kuitua, mineraaleja ja B-vitamiineja.
Useimmat eivät tapaa muutella leivänpäällistottumuksiaan, vaan käyttävät esim jatkuvasti juustoa tai makkaraa.
Vaihtoehtoisesti voi käyttää hedelmän siivuja, ananasta, kiiwiä, keitetyn perunan tai lihapullan siivuja, tomaattia, avokadoa, vihreää salaattia tai muuta vihreää. Koska yleensä syödään leipää joka päivä, tämä päällinen ajan mittaan on merkitsevä tekijä terveydellisestikin.
(11) VOITELE leipäsi ohuelti margariinilla.
Kun käyttää muunlaisia levitteitä, ei tarvitse ollenkaan margariinia, esim käytettäessä jotain tahnaa tai pastaa.
Kovaa rasvaa tulee rajoittaa: Niitä on maitotuotteissa ja lihatavaroissa.
Trans-rakenteisia rasvahappoja on luonnostaan maitorasvoissa ja siten myös pieniä määriä voissa ja Bregott-margariinissa. Niitä muodostuu myös ruokarasvan valmistuksessa kovetettaessa ruokarasvoja.
Nykyisin ei enää ole trans-rasvahappoja levitemargariineissa yhtään, mutta niitä esiintyy edelleen teollisesti käytetyissä leivontarasvoissa.
Ostetut leivonnaiset, täytetyt keksit ja muut saattavat sen takia sisältää trans-rakenteisia rasvahappoja.
Monista elintarvikkeista kertyy vaikutus päivän kokonaisrasvamäärään.On tehty tilastoa, että ruokarasvan osuus on 30% tästä päivän ruoan kokonaisrasvamäärästä. Muu rasva piilee meijerituotteissa (24%), lihassa ja leikkeleissä (19%), kalassa (3), munassa(3) ja muussa,kuten herkuissa suklaassa, perunalastuissa , jäätelössä ym ( vajaa 7%), joten valittu ruokarasva ei sinänsä ratkaisevasti vaikuta kokonaisrasvaan eikä rasvojen laatuun, mutta ruokarasvalla voi kuitenkin hienosäätää epäsuotuisaa rasva-aineitten tasapainoa muussa ruoassa suotuisampaan suuntaan.
On parasta valita sellainen ruokarasva, jossa on mahdollisimman vähän kovaa rasvaa ja mahdollisimman paljon pehmeää rasvaa eli tyydyttämätöntä rasvaa, koska kerran muut ruoan rasvalähteet ovat kovarasvapitoisia.
TYYDYTTÄMÄTTÖMÄN RASVAN LÄHTEENÄ voi toimia voileipämargariini ja öljyt.
Keho ei pysty rakentamaan sellaisia tyydyttämättömiä ja kehon terveydelle välttämättömiä rasvahappoja kuten linolihappoa ja linoleenihappoa. On oikein sopivaa käyttää leivällään nokaretta voileipämargariinia, joka sisältää näitä tärkeitä tyydyttämättömiä rasvoja. Siinä muodossa kylmänä ne myös tulevat hyödyksi keholle.
Muitten voileipäpäällysteitten alle tosin ei tarvita lisänä margariinia. Jos vaihtaa margariinilevitteen ylimääräiseen juustosiivuun, ei kokonaismäärä rasvaa vähene, mutta hyödyllinen tyydyttämätön rasva vaihtuu kovaksi rasvaksi laadultaan.
(Suomennosta leamarketta)- leivän päälle?
"TYYDYTTÄMÄTTÖMÄN RASVAN LÄHTEENÄ voi toimia voileipämargariini ja öljyt. "
Mua vähän epäilyttää kaikenlaiset margariinit. Ymmärrän, että niissä on sitä hyvää rasvaa. Mutta niissä on myös kaikkea muuta. Ovat mielestäni vähän turhan keinotekoisia. Tietääkö kukaan oikeasti, ovatko ne pidemmän päälle terveellisiä? leivän päälle? kirjoitti:
"TYYDYTTÄMÄTTÖMÄN RASVAN LÄHTEENÄ voi toimia voileipämargariini ja öljyt. "
Mua vähän epäilyttää kaikenlaiset margariinit. Ymmärrän, että niissä on sitä hyvää rasvaa. Mutta niissä on myös kaikkea muuta. Ovat mielestäni vähän turhan keinotekoisia. Tietääkö kukaan oikeasti, ovatko ne pidemmän päälle terveellisiä?Täysin keinotekoinen tuote. Missään luonnossa ei tavata rasvaa nimeltä margariini. Tässä vähän asiaa margariinin valmistuksesta.
Tavallisia kasvisöljyjä sekä margariinia pidetään yleisesti terveellisinä ja jopa erilaisia sairauksia kuten sydän- ja verisuonisairauksia ehkäisevinä tuotteina. Mutta kuinka luonnonmukaisia ne ovat? Jotta voisimme arvioida näiden tuotteiden terveellisyyttä, on syytä tutkia niiden valmistusprosessia:
Valmistusprosessissa suurin osa öljyssä luonnollisesti esiintyvistä ravintoaineista on poistettu tai tuhottu. Lisäksi valmistuksessa käytetyt hyvin korkeat lämpötilat sekä vetykäsittely muuttavat öljyn rasvahapot vaaralliseen muotoon, jota ihmisen elimistö ei pysty käsittelemään. Luonnollisesta öljystä onkin tullut elimistölle vierasta ainetta.
Tiedotusvälineet ovat olleet varsin vaitonaisia tieteellisistä tutkimuksista, joiden mukaan käsitellyillä kasvisrasvoilla on monia negatiivisia vaikutuksia ihmisen terveyteen: heikentynyt vastustuskyky, lisääntynyt riski erilaisten kasvainten ja syövän esiintymiselle, dementia, diabetes, ennenaikainen vanheneminen sekä sydän- ja verisuonitaudit, joita vastaan ko. tuotteita vielä markkinoidaan. Kasvisöljyjen ja margariinin valmistusprosessi otettiin käyttöön 1920-luvulla, jolloin verisuonten kalkkeutuminen ja sydänsairaudet olivat hyvin harvinaisia, mutta tuosta ajasta lähtien ko. sairauksien lisääntyminen on kulkenut samaa vauhtia käsiteltyjen kasvisrasvojen yleistymisen kanssa.
1. Siementen jauhaminen ja öljyn poistaminen
Öljyä sisältävät siemenet, pähkinät tai pavut jauhetaan ja niistä poistetaan öljy erilaisten liuottimien avulla, joista yleisimpiä ovat heksaani ja heptaani (bensiinissä esiintyvä hiilivety).
2. Liuottimen poistaminen
Liuotin poistetaan seoksesta höyryttämällä seos noin 150oC lämpötilassa.
3. Öljyn valkaisu
Öljy valkaistaan eli siitä poistetaan väriaineita (lehtivihreä ja beetakaroteeni) erilaisilla suodatusmenetelmillä tai 110oC lämpökäsittelyllä.
4. Hajunpoisto
Hajujen poistamiseksi kuuma öljy käsitellään korkeassa alipaineessa 30-60 minuutin ajan. Prosessissa käytetään hyvin korkeaa 240-270oC lämpötilaa.
5. Lesitiininpoisto sekä puhdistus lipeäkivellä
Öljystä riippuen siitä voidaan myös poistaa lesitiini ja se voidaan puhdistaa lipeäkivellä. Lipeäkivi muodostaa öljyyn saippua-aineita, joiden poisto tarvitsee lisäkäsittelyitä.
6. "Talvikäsittely"
Mahdollinen talvikäsittely käsittää öljyn jäähdyttämisen ja suodattamisen, jonka seurauksena öljy ei saostu jääkaappisäilytyksen aikana.
Lopputuloksena on kirkas, varsin stabiili ja melkein mauton öljy valmiina vietäväksi kaupan hyllylle myyntiin tai raaka-aineeksi margariiniteollisuudelle. Margariinin valmistamiseksi öljy tarvitsee vielä lisäkäsittelyn:
7. Vetykäsittely (hydrogenointi)
Margariinin tai leivontarasvan valmistamiseksi öljy käsitellään vetykaasulla, joka muuttaa öljyn kovempaan muotoon (helppo levittää leivälle). Prosessissa öljy käsitellään paineen alla korkeassa lämpötilassa (120-210oC) 6-8 tunnin ajan. Apuna käytetään metallikatalysaattoria, joka on yleensä nikkeliä tai nikkeli/alumiiniseosta. Katalysaattoria saattaa jäädä vähän lopulliseen tuotteeseen. Öljyn vetykäsittely voi olla ns. osittainen tai kokonainen hydrogenointi.
8. Lisäaineet
Jotta margariinille saataisiin puoleensa vetävä voita muistuttava ulkonäkö sekä "vitamiinirikas" koostumus, joudutaan siihen lisäksi lisäämään erilaisia lisäaineita ja keinotekoisia vitamiineja.
Onneksi kuolleille kasvisrasvoille on olemassa luonnollinen vaihtoehto: kylmäpuristetut kasvisöljyt (varsinkin kylmäpuristettu oliiviöljy) sekä raikas lisäaineeton meijerivoi!
Koonnut: Pekka Lahtinen/Suomen Happituote
Lähdekirjallisuus: Erasmus Udo: Fats that Heal Fats that Kill- leivän päälle?
kj.mattila kirjoitti:
Täysin keinotekoinen tuote. Missään luonnossa ei tavata rasvaa nimeltä margariini. Tässä vähän asiaa margariinin valmistuksesta.
Tavallisia kasvisöljyjä sekä margariinia pidetään yleisesti terveellisinä ja jopa erilaisia sairauksia kuten sydän- ja verisuonisairauksia ehkäisevinä tuotteina. Mutta kuinka luonnonmukaisia ne ovat? Jotta voisimme arvioida näiden tuotteiden terveellisyyttä, on syytä tutkia niiden valmistusprosessia:
Valmistusprosessissa suurin osa öljyssä luonnollisesti esiintyvistä ravintoaineista on poistettu tai tuhottu. Lisäksi valmistuksessa käytetyt hyvin korkeat lämpötilat sekä vetykäsittely muuttavat öljyn rasvahapot vaaralliseen muotoon, jota ihmisen elimistö ei pysty käsittelemään. Luonnollisesta öljystä onkin tullut elimistölle vierasta ainetta.
Tiedotusvälineet ovat olleet varsin vaitonaisia tieteellisistä tutkimuksista, joiden mukaan käsitellyillä kasvisrasvoilla on monia negatiivisia vaikutuksia ihmisen terveyteen: heikentynyt vastustuskyky, lisääntynyt riski erilaisten kasvainten ja syövän esiintymiselle, dementia, diabetes, ennenaikainen vanheneminen sekä sydän- ja verisuonitaudit, joita vastaan ko. tuotteita vielä markkinoidaan. Kasvisöljyjen ja margariinin valmistusprosessi otettiin käyttöön 1920-luvulla, jolloin verisuonten kalkkeutuminen ja sydänsairaudet olivat hyvin harvinaisia, mutta tuosta ajasta lähtien ko. sairauksien lisääntyminen on kulkenut samaa vauhtia käsiteltyjen kasvisrasvojen yleistymisen kanssa.
1. Siementen jauhaminen ja öljyn poistaminen
Öljyä sisältävät siemenet, pähkinät tai pavut jauhetaan ja niistä poistetaan öljy erilaisten liuottimien avulla, joista yleisimpiä ovat heksaani ja heptaani (bensiinissä esiintyvä hiilivety).
2. Liuottimen poistaminen
Liuotin poistetaan seoksesta höyryttämällä seos noin 150oC lämpötilassa.
3. Öljyn valkaisu
Öljy valkaistaan eli siitä poistetaan väriaineita (lehtivihreä ja beetakaroteeni) erilaisilla suodatusmenetelmillä tai 110oC lämpökäsittelyllä.
4. Hajunpoisto
Hajujen poistamiseksi kuuma öljy käsitellään korkeassa alipaineessa 30-60 minuutin ajan. Prosessissa käytetään hyvin korkeaa 240-270oC lämpötilaa.
5. Lesitiininpoisto sekä puhdistus lipeäkivellä
Öljystä riippuen siitä voidaan myös poistaa lesitiini ja se voidaan puhdistaa lipeäkivellä. Lipeäkivi muodostaa öljyyn saippua-aineita, joiden poisto tarvitsee lisäkäsittelyitä.
6. "Talvikäsittely"
Mahdollinen talvikäsittely käsittää öljyn jäähdyttämisen ja suodattamisen, jonka seurauksena öljy ei saostu jääkaappisäilytyksen aikana.
Lopputuloksena on kirkas, varsin stabiili ja melkein mauton öljy valmiina vietäväksi kaupan hyllylle myyntiin tai raaka-aineeksi margariiniteollisuudelle. Margariinin valmistamiseksi öljy tarvitsee vielä lisäkäsittelyn:
7. Vetykäsittely (hydrogenointi)
Margariinin tai leivontarasvan valmistamiseksi öljy käsitellään vetykaasulla, joka muuttaa öljyn kovempaan muotoon (helppo levittää leivälle). Prosessissa öljy käsitellään paineen alla korkeassa lämpötilassa (120-210oC) 6-8 tunnin ajan. Apuna käytetään metallikatalysaattoria, joka on yleensä nikkeliä tai nikkeli/alumiiniseosta. Katalysaattoria saattaa jäädä vähän lopulliseen tuotteeseen. Öljyn vetykäsittely voi olla ns. osittainen tai kokonainen hydrogenointi.
8. Lisäaineet
Jotta margariinille saataisiin puoleensa vetävä voita muistuttava ulkonäkö sekä "vitamiinirikas" koostumus, joudutaan siihen lisäksi lisäämään erilaisia lisäaineita ja keinotekoisia vitamiineja.
Onneksi kuolleille kasvisrasvoille on olemassa luonnollinen vaihtoehto: kylmäpuristetut kasvisöljyt (varsinkin kylmäpuristettu oliiviöljy) sekä raikas lisäaineeton meijerivoi!
Koonnut: Pekka Lahtinen/Suomen Happituote
Lähdekirjallisuus: Erasmus Udo: Fats that Heal Fats that KillJopas oli luettavaa. Jotain tuollaista olen vähän epäillytkin. Onneksi en käytä margariinejä! En nyt enkä jatkossa.
Onko tavallinen rypsiöljy mennyt myös tuollaisen mankelin läpi? Kylmäpuristettua rypsiöljyäkin on, mutta se ei maistu kovin hyvältä. Sillä saa pilattua helposti ruoan. - kokeilemalla
leivän päälle? kirjoitti:
Jopas oli luettavaa. Jotain tuollaista olen vähän epäillytkin. Onneksi en käytä margariinejä! En nyt enkä jatkossa.
Onko tavallinen rypsiöljy mennyt myös tuollaisen mankelin läpi? Kylmäpuristettua rypsiöljyäkin on, mutta se ei maistu kovin hyvältä. Sillä saa pilattua helposti ruoan."Kylmäpuristettua rypsiöljyäkin on, mutta se ei maistu kovin hyvältä. Sillä saa pilattua helposti ruoan."
Makujen yhdistäminen on taitolaji siinä, missä värienkin yhdistely. Oliiviöljy on neutraalimpi, ja sopii useampaan käyttötarkoitukseen. Kylmäp. rypsiöljyssä on pähkinämäinen maku, eikä se todellakaan sovi ihan mihin tahansa. Esim pinaatin tai perunan kanssa se on kyllä aika ontuva valinta. Kokojyväsämpylä, johon voisi aivan hyvin laittaa jo leivottaessa pähkinää, on ihan hyvää, jos sitä dippaa rypsiöljyyn.
Se on harmillista, että öljyt myydään yleensä aika isoissa pulloissa, ja näin erilaisia öljyjä käyttävälle yksin- tai kaksinelävälle jää pullojen pohjille vanhentuneita öljyjä, jotka eivät käy enää muuhun, kuin kiukaan sytyttämiseen. Hyvälaatuiset kylmäpuristetut öljyt ovat turhan kalliita sytytysnesteitä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan uusi poikakaveri
Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu2063250Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.
Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva2391640Laita mulle viesti!!
Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus961488- 921399
Vanhemmalle naiselle
alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e461344Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen
No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.1601276Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin121198Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!
"Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze1231029Miehelle...
Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät89932Tuntuu liian hankalalta
Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.52855