Marttyyriäiti

syyllistää.

Moi, olen vähän päälle 30 vuotias, ja äitini tekee minut hulluksi.
Olen palvellut häntä noin 10 vuotiaasta, jolloin hän sairastui kun tuli vanhempieni avioero.

Olen kurkkua myöten täynnä häntä.

Hän vetoaa sairauteensa, että ei pääse muka kunnolla
liikkumaan, vaikka kotona liikkuminen kyllä onnistuu.

Tämä on siksi rasittavaa, että hän on välillä marttyyri, siis avuton ja sairas, mutta kun olen häntä auttanut, niin suustaan hän osaa olla ilkeä, arvostelee ulkonäköä ja pukeutumista ym.

Eiköhän tuollainen 20 vuoden palvelu jo riitä?

Hän on sellainen persoona, että hän ripustautuu muihin ja kerjää sääliä.
On muuten helvetin rasittavaa ja syyllistävää.

Tässä on nyt vain sellainen ongelma, että jos en nyt riuhtaise itseäni irti hänestä, ja pakota häntä tutustumaan elämän realiteetteihin, niin pelkään, että saan auttaa häntä hänen loppuelämän ajan.

Toinen sisarukseni asuu toisella paikkakunnalla, joten hänestä ei apua.

Tätä ilmiötä esiintyy varmaan muillakin.

Toiset voivat sanoa, että minä olen julma jos en auta häntä enää, mutta mielestäni apu pitää olla vapaaehtoista, eikä hampaat irvessä auttamista.

Minusta nyt vain lasten tehtävä ei ole hoitaa vanhempiaan, se on mielestäni luonnonvastaista ja monen ihmisen oma elämä jää siinä elämättä, jos on vanhemmilleen liian kiltti ja jää heitä auttamaan.

Ristiriitaisia tunteita herättää.
Mutta olenhan häntä auttanut nyt vähän päälle 20 vuotta ja uhrannut omaa nuoruusaikaani hänen auttamiseen, ja nyt mitta alkaa olla täysi.

Ehkä olisi pitänyt jo aikaisemmin riuhtaista itsensä irti hänestä, sillä tuntuu, että mitä enemmän häntä auttaa, niin avuttomammaksi hän tulee.

On todella raskasta, kun toinen heittäytyy riippuvaiseksi ja marttyyriksi.
Sitä tulee sitten itselle niin syyllinen olo.

Kannatan auttamista, mutta tiettyyn rajaan asti, ja omia voimavaroja kuunnellen.

Ei kai tarvi auttaa oman terveyden kustannuksella?

Kommenttia kiitos.

15

3384

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sidney23

      Tarinasi koskettaa varmasti monia. Luulempa että äitistäsi tulisi paljon itsenäisempi jos et ravaisi auttelemassa häntä. Kyllä siinä selviytymis vietti heräisi kun täytyisi itse hoitaa asiansa, ei äiti voi vaatia että tytär suttaa oman elämänsä itseensä. Itsekkin olen äiti ja en todellakaan haluaisi että lapseni joutuisivat uhraamaan elämänsä minuun. Pää kylmää vain ja teet äidillesi selväksi että et ole mikään orja ta piika. :)

    • liitos

      Marttyyriäiti on rakentanut koko elämäsi valmiiksi jo ennen syntymääsi.
      Sen ole minäkin saanut omasta äitistäni huomata.
      Kun sitten äitille pettymyksiä tulee, alkavat marttyyrin oireet.
      Mutta sinä olet jo oma persoona etkä enää äitisi lapsi.
      Toteuta itseäsi äläkä äitisi ajatuksia.
      Äitisi käytännön järki ei kehity koskaan, jos sitä on aina joku auttamassa.

    • kuin...

      asialliset otteet.

      Äitisi näkökulmasta voin ymmärtää, että hän on epäitsenäinen toisista riippuvainen olento. Hänellä on suuri pelko yksin jäämisestä. Mutta hän ei osaa sanoa sitä suoraan vaan turvautuu marttyyrin roolin ja manipulointiin (kuten syyllistämiseen). Jos äitisi kerran on vanhus tai vammainen ja tarvitsee apua, voit pyytää omaisena sosiaalityöntekijän paikalle. Hänen tilanteensa voisi helpottua, jos hän saa hoitosuunnitelman ja ymmärtää että hänestä tullaan pitämään huolta.

      Istutte alas sinä, sosiaalityöntekijä ja äiti (sisarukset mukaan jos tulevat) ja neuvottelette mikä on avun tarve ja miten asiat voi järjestää.

      Jos menet äitiäsi auttamaan, teet sen vapaaehtoisesti silloin kun sinulle sopii. Sisaruksesi on myös osallistuttava mahdollisuuksien mukaan, miksi hoitovastuu on sinulla 100%?

      Älä anna kenenkään syyllistää sinua. Sinulla on oikeus omaan elämääsi.

      Jos äitisi ongelma on enemmänkin yksinäisyys kuin todetut vaivat, voi potilasjärjestöistä tai Punaisesta Rististä saada hänelle ystävän eli tukihenkilön.

      Selvitä myös kaikki kunnan palvelut, onko päivätoimintaa, jonne äitisi voi mennä, saada ystäviä ja virikkeitä.

      Apua siivouksen, kaupassakäytiin, aterioihin, jne.. saa myös. Lisäksi voit hankkia hänelle turvapuhelimen. Varmista, että hän tuntee olonsa turvalliseksi ja sovi tietty päivä ja aika viikosta milloin soitat/tulet, jotta hän tietää, että huolehdit hänestä.

      Anna ammattilaisten hoitaa oma osuutensa. Koita vielä löytää hänestä ihminen, jotta voisitte kokea edes joitakin yhteisiä äiti-lapsihetkiä. Nyt suhteenne on pelkkää pakkohoitoa. Olet hänelle hoitaja, et lapsi. Keittäkää leivoskahvit ja katselkaa äidin nuoruuden kuvia, löytyisikö sieltä jotain mukavaa jutunaihetta?

      • liitos

        Oma äitini on kokenut yksinäisyydenpelkoa
        koko ikänsä.
        Olen tajunnut asian vasta kun kuuntelin mielenterveysasemalla
        toisten ihmisten kokemuksia.
        Menin sinne aikanaan, kun elämältäni romahti
        pohja työkyvyttömyyseläkkeen takia.
        Äitini ei vain suostu tunnustamaan yksinäisyyttä
        edes itselleen.
        Säikähti kuultuaan minun olevan "hoidossa".
        Äitini kerta kaikkiaan kerää itselleen
        yksinäisyyttä marttyyrin roolillaan.


    • aasta e

      Suorastaan myyttisiin syvyyksiin asti ylistetty äitiys on harvoin sitä miltä näyttää. Usein äiti on vallan käyttäjä, vaikka päältä näyttäisi aivan muulta. Monen äidin psykologinen ote asioista on niin hioutunutta peliä, että täytyy omata hieman kokemusta psykologisen vallankäytön mekanismeista, ennen kuin tajuaa missä mennään. Monet äidit vievät miestään ja lapsiaan kuin pässejä narussa, eivätkä he näytä ymmärtävän siitä itse mitään. Esim. joissakin alkoholistiperheissä, jossa heikko mies juo, tuntuu siltä, että nainen haluaa pitää tuollaista suurikokoista ja ongelmallista koiranpentua vierellään. koska tietää aivan varmasti, kuka on pomo. Tällaisessa perheessä todennäköisesti joku lapsista sairastuu sopivasti "uhrautujan tautiin", jolle kuva kärsivästä äidistä on ainoa totuus ja näin äidille järjestyy hyvä ja nöyrä palvelu loppuun asti.

      • aikuinen lapsi

        Heh mun äiti kun vihdoin eros alkkisisästämme, etsi heti itselleen toisen samanmoisen.
        Kirjoitit täsmälleen niin kuin asia on.


      • ghjnjmki

        Amen. Olen omasta mielestäni aika nokkela "keittiöpsykologi" MUTTA suhde äitiini on joku sotkunen lankakerä joka tuntuu menevän vaan enemmän solmuun kun yritän jotain siitä ymmärtää. Äidit on ilmeisen viekkaita vallankäyttäjiä. Hajoita ja hallitse. Ensin tuntuu etttä tuohan ei yhtään ymmärrä että esim. toimi loukkaavasti. Mutta sitten tulee joku pieni juttu, joka paljastaa tavallaan koko suunnitellun kaavan... Ainoa toimiva ohje on: et voi vaikuttaa siihen mitä ympärilläsi tapahtuu, mutta voit vaikuttaa kuinka suhtaudut siihen. Ja mun mielestä ei kannata jäädä arvailemaan mikä on homman nimi tänään, vaan ottaa kunnolla etäisyyttä ennenkuin palaa loppuun ja ennenkuin kuva itsestä alkaa vääristyä!


    • Kriks1

      Onko kyseessä marttyyriäiti. kun jos hän suuttuu tai häenelle ei vastata hänen mielensä mukaan, hän sanoo olevansa vakavasti sairas ja kuolemaisillaan. Hänellä on ollut monia eri syöpiä ja kaikki ilmeisesti parantuneet, kun ei ole kuollut. Sitten hän syyllistää minua, kuinka tunteeton ihminen olen, kun en kommentoi hänen sairauksiinsa mitään.

    • hoidoissa

      "Hänellä on ollut monia eri syöpiä ja kaikki ilmeisesti parantuneet, kun ei ole kuollut" Syöpä voi olla krooninenkin, se ei parane, mutta lääkkeillä saadaan lisää elinaikaa, kymmeniäkin vuosia.

    • Kriks1

      Tarkoitin tässä lähinnä sitä, että äiti kertoo sairastavansa aina eri syöpää, mitään lääkärinlausuntoa en ole koskaan nähnyt, pelkään vain, että jos oikeasti on joskus sairas en osaa ottaa todesta, koska hän on sairasttanut näitä jo kun olin lapsi, ja on joka kerta sanonut kuolevansa. Lähinnä tuli mieleen, onko kyse jostan marttyyriasenteesta, kun luin muista vastaavia kertomuksia.

      • on mahdollista

        On hyvin mahdollista, että äitisi on marttyyri aivan kuin minunkin. NPH:n lisäksi munchausenin syndrooma on tyypillinen sairaus marttyyreillä, mutta he ovat niin sairaudentunnottomia, että eivät myönnä sitä.

        Todennäköisesti äitisi keksii syöpiään omasta päästään. Ei tarvitse siis olla mitään totuutta marttyyrien mainitsemissa sairauksissa, vaan he haluavat vaan vaivata jälkikasvuaan.

        Toimita hänet pakkohoitoon.


    • Anonyymi

      Ei tarvi

    • Anonyymi

      Juuri noin. Ei ole lasten tehtävä olla vanhempi omille vanhemmilleen. Itselläni kokemusta vastaavasta ala-asteikäisestä lähtien. Parikymppisenä pistin stopin sille touhulle. Olisi pitänyt vieläkin käydä mm. siivoamassa, vaikka asuin jo omillani. Äidilläni aina ollut tekosyitä miksi hän ei voi esim. siivota. Virtaa riitti kyllä sitten viihteelle ja tansseissa käymiseen.

    • Anonyymi

      Ryhdy elämään omaa eläämääsi, tai lopulta huomaat, että oma elämäsi humahti ohi ja olet kohta itse katkeraakin katkerampi. Tiedän omasta kokemuksesta, että tuosta auttamisesta on todella vaikea irrottautua. Mene vaikka psykologin juttusille ja käy siellä ensin hakemassa työkaluja asian sisäistämiseen ja käykää siellä vaikka läpi vaihtoehtoja, että mitä apuja äidillesi voisi olla ammatti-ihmisten taholta, jos hän todella on avun tarpeessa. Tsemppiä ja jaksamista!!!

    • Anonyymi

      Todellakin, tee äidillesi selväksi että sinulla on omakin elämä elettävänä.

      Ehdota (ilmoita) että voisitte käydä lenkillä ( en tarkoita maratoonimaista juoksua vaan aivan rauhassa kävellä km, pari) tai näyteikkunaostoksilla kerran viikossa/kahdessa ja samalla vaihtaa kuulumiset. Tuolloin, heti kun hänen puhetyyli alkaa valittavalla negatiivisuudella ja syyttävällä sävyllä, vaihda HETI puheenaihetta. Mieti edeltäpäin keskusteluaiheita. Näinä päivinä tapahtuu joka puolella niin valtavan paljon että juttua riittää viikkokausiksi - menemättä omaan napaan.

      Jos äitisi pakosta tarvitsee siivous-, sairaanhoito-, kauppareissuapua ( hän voi tilata ostokset phelimitse ja ne tuodaan kotiin), sitä on saatavana pienenpientä maksua vastaan, ilmaiseksi kunnaltaan tai vapaaehtoisryhmiltä.
      Sinua noihin ei tarvita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      2425
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      86
      2030
    3. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      257
      2016
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      56
      1757
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1671
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1639
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1544
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1367
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1331
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1238
    Aihe