Henkiinjäämisopas (Helsinginseutu)

HKi:n Työttömät

LÖYTYYKÖ MUISTA SUUREMMISTA KAUPUNGEISTA SAMANLAISTA LISTAA? JOS EI PAIKKAKUNNALTASI LÖYDY NIIN SITTEN TÄYTYY ALKAA KERÄMÄÄN TIETOA YHTEEN!

------------------------------------

Hengissä pikkubudjetilla: Helsingin työttömien henkiinjäämisopas
http://www.vunet.org/tiedotteet/hengissa_pikkubudjetill a-291.html


Hengissä pikkubudjetilla: Helsingin työttömien henkiinjäämisopas

2008-05-25
[suosiomittari]


Hengissä Helsingissä pikkubudjetilla.

Tämä "henkiinjäämisopas" pohjautuu osittain monitoimimies Antero Nummirannan vuonna 1999 keräämiin tietoihin Helsingissä sijaitsevista työttömien lounas-, harrastus- ja tutustumispaikoista. Sen jälkeen on monia paikkoja lakkautettu, uusia perustettu, valuuttakin on vaihtunut, mutta yksi asia näyttää jääneen jäädäkseen: kaupungissamme on melkoinen määrä aktiivisia ja työikäisiä asukkaita, joilla syystä tai toisesta on ruhtinaallisesti vapaa-aikaa mutta vakituisena seuralaisena Matti kukkarossa. Tämän vuoksi Kansalaisareena ry. päätti koota laajemman, ajan tasalle päivitetyn oppaan, jossa kerrotaan mm. missä voi…

- ruokailla edullisesti tai jopa ilmaiseksi - ylläpitää kuntoaan, harrastaa liikuntaa, tanssia, joogaa sun muuta alennuksella tai ilmaiseksi - saada sosiaalisia kontakteja - asukastalot, levähdyspaikat - harjoittaa käden taitojaan hyvässä seurassa omakustannushintaan - päästä mukaan retkille ja lomareissuille puoli-ilmaiseksi - syventää kulttuurituntemustaan - osallistua keskustelu- ja opintopiireihin - hankkia atk-taitoja edullisilla tai maksuttomilla kursseilla - palautella mieleen kielitaitoaan - saada työn etsintään teknistä ja henkistä tukea

--- eli nauttia pienellä budjetilla edes likimain sellaisesta elämänlaadusta, jonka pitäisi olla jokaisen perusoikeus.

Oppaan vinkkejä saavat toki helsinkiläisten lisäksi käyttää myös satunnaiset matkailijat. Useimmissa paikoissa ei vaadita todistusta työttömyydestä, mutta varmuuden vuoksi kannattaa ottaa tuoreimmasta KELAn tms. maksuilmoituksesta kopio ja säilyttää sitä lompakossaan - saattaa olla hyvinkin rahan arvoinen paperi. Työvoimatoimiston kortti EI riitä, jos jotain kysellään!

Oppaassa esitelty toiminta pyörii aika lailla vapaaehtoisvoimin. Kesken toimikauden voi jonkin järjestäjän rahoitustilannekin muuttua. Monet ylläpitävät kotisivuja, mutta ei niihin kannatta ihan sataprosenttisesti luottaa vaan varmistaa puhelimitse, jos on lähdössä liikkeelle pitemmän matkan päästä. Eikä listamme täysin kattava voi olla. Ajattelethan siis kavereitakin ja ilmoitat, jos jokin tietomme ei pidä enää paikkaansa tai keksit oppaasta puuttuvan oivan vinkin! Yhteyttä voi ottaa sähköpostilla kansalaisareena (at) kansalaisareena.fi.

Näitä tietoja on keräilty vuonna 2005. ã Kansalaisareena ry, Leena Lehessaari. Tietoja päivitetään jatkuvasti, lähetä uudet/muuttuneet tiedot osoitteeseen kansalaisareena (at) kansalaisareena.fi

Tämän oppaan syntyyn on vaikuttanut Pasilassa toimiva miesporukka PASILAN MÄMMIVEIKOT, jonka yksi perustajajäsen tämän opasidean isä Antero Nummiranta on. Kuvissa iloiset mämmiveikot valmiina uusiin koitoksiin.

Esko Matilainen ja Antero Nummiranta

Sisällysluettelo

1. HELSINGIN ASUKASTALOT

2. TYÖTTÖMIEN YHDISTYKSIÄ

3. TIETOA TYÖTTÖMILLE

4. EDULLISIA RUOKAPAIKKOJA

5. KULTTUURIRIENNOT

6. MUUTA

7. LIIKUNTAA

8. SEURAKUNNAT

HELSINGIN ASUKASTALOT

Asukastaloverkosto HATY ry

link http://www.asukastalot.hai.fi
(tästä osoitteesta löytyy luettelo kaikista verkoston asukastaloista, mutta kyllä erilaisia oleskelupaikkoja on enemmänkin).

Iso Roobertinkatu 35-37, 00120 Helsinki, puh. 640 797

HATYn mukaan asukastaloja olisi yli 20 eli aivan ydinkeskustaa lukematta jokseenkin joka kaupunginosassa, painottuneet kyllä jonkin verran Itä-Helsinkiin. Yleensä niissä on edullinen kahvibuffet, mahdollisesti lämmin ruoka ainakin kerran viikossa, erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Lehtiä on tietysti tarjolla ja ennen kaikkea seuraa. Voi läiskiä korttia, avustaa myyjäisissä tai muodostaa mölkkyjoukkueen. Lähes joka paikassa on internetin käyttömahdollisuus sekä ompelu- ja nikkarointivehkeitä. Asukastalot saattavat myös silloin tällöin yhdessä lähimmän seurakunnan kanssa järjestää erittäin edullisia retkiä mielenkiintoisiin kohteisiin (on käyty mm.villisikafarmilla). Hintaan kuuluu tilausbussin lisäksi päivän täysihoito. Kannattaa katsella ilmoitustauluja!

Etupäässä asukastaloihin voi tulla kuka tahansa, mutta joissakin pienemmissä saatetaan edellyttää alueella asumista. Eniten toimintaa näyttäisi olevan seuraavissa asukastaloissa (ilmoita toki, jos tiedät lisää, kyllä näitä varmaan enemmänkin on):

ASUKASKAHVILA FOKKA

Meri-Rastilantie 14, 00980 Helsinki, puh. 341 6948

link http://www.vuosaari.hai.fi


Tässä erityistä on aukiolo myös iltaisin: ma,ti 17-21, ke 13-21, to 9-12, su 12-18. Keiton ja leipää saa 2,50 eurolla. 4876. Opinto- ja keskustelupiirejä ja musiikkiryhmä on ollut, ja omia uusia ideoita saa toki esittää toiminnanohjaaja Jaana Pylkkäselle puh. 041-4414876.

KUMPPANUUSTALO HORISONTTI

Horisontti Team ry

Vellikellontie 3-4, 00410 Helsinki, puh.530 2007

link http://www.horisontti.net


Nettikahvila on avoinna ma - pe klo 8.00 - 15.00. Lounasaika on joka arkipäivä klo 11 - 13. Hinta 4 euroa on sikäli väärti, että tarjolla on liha-, kala-, ja kasvisruokia sekä kuuleman mukaan hyvää leipää, salaattipöytä ja jälkiruoka. Kirppis, ilmainen kuntosali ja muuta liikuntaa, kädentaitopajat: keramiikka-, tekstiili-, puutyö- ja kivipaja, pyörähuolto, ATK-luokka, monia kerhoja.

SASEKA-TALO

Kalkkihiekankuja 6, 00980 Helsinki, puh. 3232 135

link http://www.vuonet.fi


SASEKA panostaa liikuntaan ja hyvään mieleen. On "rapakuntojumppaa", rentoutuskurssi, aerobicia, ChiBal-venyttelyä, itämaista tanssia - tarjonta määräytyy kysynnän mukaan, joten kannattaa soittaa ja varmistaa aikataulu. Kurssit ovat maksullisia (esim. aerobic 2,50 €/tunti). Suunnitteilla on myös "Käden taidot" -projekti.

KUMPPANUUSTALO HANNA

Sturenkatu12, 00510 Helsinki.

Parhaiten tiedot ohjelmista löytää ilmoitustaululta, myös paikallislehdissä ilmoitellaan.

Keskeisellä paikalla sijaitseva jugend-henkinen talo, jonka toinen kerros on tarkoitettu alueen asukastilaksi. Ovet avoinna arkisin klo 10-15, to myös 17-20. Kahvi ja jättipulla eurolla, lounas 2 € torstaisin klo 11 -13. Nettipiste, käytössä useita ohjelmia, monesti ohjaaja paikalla.. Ompelupiste. Vaihtokirppis.

Viihtyisät tilat. Vaihtuvia taidenäyttelyitä, joihin voi tuoda esille omia töitään. Suojaisa sisäpiha. Liikuntaryhmät (venyttelyä, kevyttä kuntojumppaa, itämaista tanssia) ovat kaikille avoimia ja ilmaisia! Keskustelutilaisuuksia yhteiskunnallisista asioista, nimekkäät alustajat. Alueella toimivat pienyhdistykset ja ryhmät voivat varata kokoontumistiloja.

http://www.alppila.net . http://www.hel.fi/hanna

HELSINGIN ELOKOLO

Toinen linja 31, 00530 Helsinki

puh. 753 3590

link http://www.elamantapaliitto.fi


Avoinna joka päivä klo 9-15, lisäksi iltatoimintaa. Pistäytymis- ja keskustelupaikka, talkootyötä, vapaaehtoistoimintaa, erilaisia tapahtumia.

MYÖTÄMÄKI

Siltasaarenkatu 28, 00530 Helsinki

puh. 5868 7052

link http://www.myotamaki.fi


Avoinna ma 14-18, ti 12-16, ke 16-20, to 12-16, pe 12-15

Kuukausikokoukset 2 kertaa kuukaudessa. Asukaskahvio ja olohuone: askartelu- ja ompeluseuraa, ompelukone, kangaspuut. Puutyöpaja, biljardiklubi. Valokuvaajille pimiö käytössä 1 € /kerta, omat kemiat mukaan. Kellarigalleriaan voi tuoda omia töitään. Ilmoitustaululla kerrotaan retkistä ja kulttuuri-illoista. Vapaaehtoiset tervetulleita toimintaa ohjaamaan.

ASUKAS- JA NUORISOTALO ANKKURI

Herttoniemenrannan Asukastaloyhdistys Ankkuri

Paasivaarankatu 6, 00810 Helsinki

puh. 727 4706

Avoinna ma, ke, pe klo 10-20, ti 10-16.Mahdollisuus harrastaa savi-, puu- ja käsitöitä ja maalausta. Musikanteille äänieristetty musiikkihuone. Voi harjoitella tietokonetaitoja. Ankkuri toivottaa tervetulleiksi kaikki ideat, joita tiloissa vaan voi toteuttaa.

VIIKIN ASUKASTALOT KAARI JA KIILA

Tilanhoitajankaari 9 ja Kevättori 1, 00790 Helsinki

Kiila kertoo olevansa "kädentaitojen talo". Ajanvarauksella.

MAUNULAN MEDIAPAJA

Metsäpurontie 19-21, 00630 Helsinki

puh. 868 37760

Erikoistunut aikuisten atk-opetukseen. Itseopiskelu mahdollista ma-pe klo 9.30-16. Ohjelmistoja on käytössä paljon. Mediapajalla on myös laaja kurssivalikoima ja edulliset hinnat. Tietoa kursseista voi tilata vaikkapa sähköpostilla [email protected]

KÄPYLÄN KLUBI

Väinölänkatu 2, 00610 Helsinki

Kahvilan puh. 757 3079

Lähinnä kahvilatoimintaa, "kaikenikäisten kohtaamispaikka".

VUOSAAREN LÄHIÖASEMA

Mustalahdentie 4, 00960 HELSINKI

puh. 323 2801

Kahvittelun, seurustelun ja nettipisteen lisäksi on ollut tarjolla mm. käsityökursseja, kirjoittajapiirejä, retkiä ja liikuntaa. Tietoa ilmoitustauluilta ja Vuosaari-lehdestä.

TYÖTTÖMIEN YHDISTYKSIÄ

HELSINGIN TYÖTTÖMÄT RY

Nokiankatu 2-4, 3. krs, 00510 Helsinki, puh.774 6830

[email protected], http://www.hety.fi

Erinomaiset liikenneyhteydet. Tähyile Mäkelänkadulla kapeita korkeita kiviportaita. Oven päällä lukee KISÄLLITALO.

Toimitilat ovat auki klo 8-18 (toimisto 8-16).

Klo 8.20-9.20 on ilmainen aamupuuro. Lounas on klo 11 -13 ja maksaa 2 euroa jäsenille, vuoden jäsenmaksu on 5 euroa joten kannattaa sen verran uhrata. Maanantaisin on viikkotapaamisia työttömiä kiinnostavista asioista, torstaisin soppatykki, erilaisia tempauksia järjestetään. On atk-harjoitteluluokka nettiyhteyksin ja tarvittaessa ohjausta. Myös sosiaalineuvontaa on tarjolla.

Suosittuja ovat HETYn atk-kurssit, jotka lienevät halvin keino suorittaa virallisesti pätevä A-ajokortti. Kurssivalikoimassa ovat kaikki vaaditut moduulit, ja yhden kurssin maksu sisältäen näyttökokeen on jäsenille 25 € (ei-jäsenille 100 €!) Voi myös suorittaa pelkkiä kokeita. Kursseissa löytyy muutakin kuin ajokorttiin vaadittavat: sivuntaittoa, kuvankäsittelyä yms., nämä ovat vähän halvempia kuin ajokorttikurssit. Kurssien kesto on viikko, joko aamu- tai iltapäivisin. Työttömyyttä ei tarvitse todistaa, mutta osoite saisi mielellään olla Helsingissä.

Resurssien ja kysynnän mukaan HETYssä pidetään myös kielten keskustelukursseja.

ALPPILAN TYÖTTÖMÄT TYÖNHAKIJAT AlTyTy ry

Kotkankatu 2, 00510 Helsinki

Toimipiste myös Kumppanuustalo Hannassa, Sturenkatu 12

Toimintaa Alppilan kirkolla yhteistyössä seurakunnan kanssa tiistaisin klo 9-14. Voimistelua, kuntosali, puutyöpaja, atk-laitteet, ruokailu 2 €, ilmainen kahvi. Muinakin päivinä toimintaa kuten kalastusta ja viljelyä. Avoin kaikille asuinpaikasta riippumatta.

PÄÄKAUPUNKISEUDUN RAKENNUSALAN TYÖTTÖMÄT RY

Kyläsaarenkatu 8, 00580 Helsinki

Avoin kaikille ma-to klo 8.30-15, pe 8.30-14. Konstailematonta ruokaa, kunnon duunarin annokset, 2/3 €. Paikka on Kyläsaaren teollisuusalueella, sopii pyöräilevälle, koska ainoastaan bussi 50 vie perille. Samalla voi käväistä vieressä olevassa Kierrätyskeskuksessa. Se on kuitenkin erityisesti mainitsemisen arvoinen paikka sikäli, että Kierrätyskeskuksen vieressä on myös kaupungin Uusix-verstas. Siellä pidetään neljän aamu- tai iltapäivän mittaisia atk-kursseja, jotka ovat täysin ilmaisia - ei edes materiaalimaksua. Varsin hyvä hinta-laatusuhde siis, kun rakennusalan ruokalastakin saa alennuksen mainitsemalla, että on kurssilla. Tarjolla on peruskurssi, Word, Excel, PowerPoint ja Internet-pikakurssi. Ajokortin näyttökokeita ei pidetä, mutta moni käy täällä ilmaisen kurssin ja suorittaa sitten kokeen HETY:ssä tai työväenopistolla. Huomioon otetaan sekä aloittelijat että vähän kertausta kaipaavat. Työttömyyttä ei tarvitse todistaa, kursseilla käy myös osa-aikaisesti työllistettyjä. Tiedustelut ja ilmoittautumiset puhelimitse 310 88208.

Alueellisista yhdistyksistä on aina viisasta tarkistaa, edellyttääkö ruokailuun ja harrastuksiin osallistuminen yhdistyksen jäsenyyttä!

KOILLIS-HELSINGIN TYÖTTÖMÄT RY

Traktoritie 2, 00700 Helsinki

puh. 3471577

Täällä on mm. keppijumppaa, kuntopiiri, itämaista tanssia, kielipiirejä, kulttuuritapahtumia ja retkiä. Vapaaehtoinen jäsenmaksu on 6 €, sain sellaisen kuvan, että mainitut harrastukset olisivat jäsenille ilmaisia. Ruokailua ei ole, mutta kahvila on auki klo 9-13. Tiedustelut toiminnanohjaaja Riitta Heleste tai paikan päällä.

MERI-VUOSAAREN TYÖTTÖMÄT RY

puh. 341 6291 (toimisto)

Ruokala Punakiventie 1, 00960 Helsinki, puh. 328 1563

Avoinna klo 9.30-13. Yhdistyksen jäsenille. EU-ruokapaketteja jaetaan muillekin.

MYLLYPURON TYÖTTÖMÄT RY

Alakiventie 4, 00980 Helsinki

puh. 340 4684

Monitoimikeskus Ala-Sampola: edullinen kahvio, olohuone, biljardi, tietokonenurkkaus, puu- ja tekstiilityöpajat. Ilmoitustaululta tietoa retkistä.

TIETOA TYÖTTÖMILLE

KOHTAAMISPAIKKA

Lasipalatsi (entisen Kirjakaapelin tiloissa)

Kaikille avoin neuvontapiste, jossa saa tietoa ja opastusta verkossa olevien palvelujen, mobiilipalvelujen ja digi-tv:n käyttöön. Maksuttomia koulutustilaisuuksia, päivät vaihtelevat. Työvoimatoimiston piste, jossa opastetaan työhallinnon verkkopalvelujen käyttöön, on avoinna arkisin klo 11-18. Sen verran keskeinen sijainti, että kannattaa käväistä tutustumassa tai katsoa
link http://www.lasipalatsi.fi.


NE-RÅ

Neuvonta-Rådgivning

Kolmas linja 12, 00530 Helsinki

puh. 046-850 9282

Sosiaalialan korkeakouluopiskelijoiden ylläpitämä neuvontapiste. Neuvontaa sosiaalipalvelujen hakemisessa, asiointitukea ja keskusteluapua erilaisissa elämäntilanteissa. Neuvonta on maksutonta, ja asioida voi nimettömänä. Avoinna ma-to klo 12-16 ja pe klo 10-14. Voi kävellä sisälle ilman ajanvaraustakin.

S-info

Salomonkatu 21 b (Kamppi)

puh. 310 44000

[email protected]

Täältä luvataan nopeasti neuvoa mihin tahansa sosiaaliasioihin liittyviin kysymyksiin (toimeentulo, perhetilanne, lomakkeiden täyttö ym.). Voi käydä ilman ajanvarausta, soittaa tai laittaa sähköpostia. Palvelu on maksuton ja perustuu luottamuksellisuuteen. Auki arkisin klo 10-16.

IDEA-POINTS

Asemapäällikönkatu 12 B, 00520 Helsinki (Itä-Pasila)

puh. 2728 534

Avoinna arkisin klo 9-16.

Omaehtoisen työllistymisen tuki OTTO ry:n tuki- ja neuvontapiste, joka auttaa työnhaussa, yritysidean kehittelyssä, yrityksen käynnistämisessä, eli siis itsensä työllistämisessä. Tarkoitettu lähinnä kaupallisen tai teknisen koulutuksen saaneille.

EDULLISIA RUOKAPAIKKOJA

Aamiaista on tarjolla maksutta:

Pelastusarmeija, Alppikatu 25

Ma – pe klo 8.00 – 10.00, Tee & sämpylä

Elokolo, Toinen Linja 31

Ma – su klo 9.30 – 12.00, Puuro

Leipäkirkko, Kangasalantie 2 A

Ti – pe klo 10.00 – 15.00, Kahvi & voileipä

Helsingin työttömät, Nokiantie 2-4, 3. krs.

Ma – pe klo 8.20 – 9.20

Aamiaista on tarjolla edullisesti:

Erityisdiakonia, Hämeentie 73

Ma, ti, to klo 9.00 – 12.00, Makkaraleipä & 2 kuppia kahvia 0,50 €, puuro 0,20 € (ma & ti)

KAN-koti, Hämeentie 122

Ma – pe klo 9.00 – 11.00, Kahvia & voileipä

Pääskylänrinteen päiväkeskus, Pääskylänrinne 5

Ma – pe klo 7.30- 9.30, Voileipää, kahvia, puuroa

Lounasta tarjolla edullisesti:

Helsingin Työttömät, Nokiantie 2-4, 3. krs

Ma – pe klo 11.00 – 12.30, Jäsenille 2 €, muille 3 €

Kumppanuustalo Horisontti, Puustellinpolku 14 (Malminkartano)

Ma – pe klo 11 – 13, 4 €, sis. salaattipöytä; myös kasvisruokavaihtoehto

Pelastusarmeijan lounasruokailu, Alppikatu 25

Ma – pe klo 10.00 – 15.30, Ruoka 3 €, keitto 2 €

Pääskylänrinteen päiväkeskus, Pääskylänrinne 5

Ma – pe klo 7.00 – 15.00, Ruoka 2,80 €

Kumppanuustalo Hanna, Sturenkatu 12

To klo 11 – 13, Lounas (yleensä. keitto) 2 €

Edullisesta diakoniaruokailusta ks. luku Seurakunnat.

KULTTUURIRIENNOT

MUSEOT

Kansallismuseoon on vapaa pääsy tiistaisin klo 17.30 - 20.00. Jos viimeisin vähän tunkkainen muistikuva on joltain luokkaretkeltä, kannattaa toki käydä; esineet ovat vanhoja kuten kuuluukin, mutta näytteillepano on uusi.,

Kaupungin museot - ilmainen sisäänpääsy torstaisin klo 11-16:

Helsingin kaupunginmuseo, Sofiankatu 4

Katumuseo, Sofiankatu (vapaa pääsy joka päivä)

Hakasalmen huvila, Karamzininkatu 2 (Finlandia-talon vieressä)

Sederholmin talo, Aleksanterinkatu 16-18

Ruiskumestarin talo, Kristianinkatu 12

Raitioliikennemuseo, Töölönkatu 51 A

Koulumuseo, Kalevankatu 39-43

Tuomarinkylän museo, Tuomarinkylän kartano

Työväenasuntomuseo, Kirstinkuja 4 (lähellä Linnanmäkeä, ja Lintsin alueellehan on vapaa pääsy)

Voimalamuseo, Hämeentie 163 (Vantaankosken rannalla)

Tarkemmat tiedot museoista ja aukioloajoista: http://www.hel2.fi/kaumuseo.

Nämä ovat yllättävän mielenkiintoisia, kivoja pistäytymispaikkoja, jos samalla suunnalla sattuu liikkumaan muutenkin.

Helsingin kaupungin taidemuseoihin, Taidemuseo Tennispalatsiin, Taidemuseo Meilahteen sekä Kluuvin galleriaan on perjantaisin ilmainen sisäänpääsy. Tennispalatsin Kulttuurien museoon taas on vapaa pääsy tiistaisin klo 17 – 20.

Nykytaiteen museo Kiasmaan on vapaa pääsy perjantaisin klo 17.00-20.30. Suositeltavaa etenkin niille, jotka ovat paikan tyrmänneet siellä käymättä! Arkkitehtuuriltaan mielenkiintoinen.

Keskiviikkoisin on vapaa pääsy Ateneumiin klo 17 – 20 ja Rakennustaiteen museoon klo 10 – 20. Didrichsenin taidemuseon ilmaispäivät vaihtuvat näyttelyjen mukaan..

MUSIIKKI, TEATTERI

Kansallisteatteriin, Kom-teatteriin, Ryhmäteatteriin ja Q-teatteriin työttömät pääsevät opiskelijahintaan. Kenraaliharjoituksista voi myös aina kysellä. Sibelius-Akatemiassa on ilmaisia oppilaskonsertteja. Harrastelijateattereiden esitykset ovat ihan tasokkaita eivätkä maksa kovin paljon. Minne mennä -palstoja ei pidä unohtaa, kyllä niitä menoja löytyy laihallekin kukkarolle. Elokuvissa säästää menemällä iltapäivänäytökseen.

PUISTOISTA

Sen verran rakennetuista puistoista, että Talvipuutarhaan on aina vapaa pääsy. Tämä oli sen rakennuttajan, erään kenraalimajuri af Lindforsin tahto. Kasvitieteellisen puutarhan alueelle (Kaisaniemessä) on samoin vapaa pääsy, kasvihuoneista työttömät saavat alennusta eli pääsymaksu ti - su klo10-15 on 3,20 €.

MUUTA

Kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa

Mikonkatu 17 C/Vuorikatu 14

Etnishenkinen kahvila-ravintola, lehtiä, taidetta. Kulttuuritapahtumista voi kysellä puh. 169 3978. Teemapäivinä voi maistella eksoottisia herkkuja melko edullisesti. Musiikki- ja tanssiesityksiin on usein vapaa pääsy. Värikästä porukkaa ja mahdollisuus virkistää käytännön kielitaitoaan.

STOA, Itäkeskus; Kanneltalo, Kannelmäen aseman vieressä; Malmitalo, Ala-Malmin tori 1:

liput työttömille alennettuun hintaan; lisäksi ilmaiskonsertteja, taidenäyttelyitä, luentoja mitä moninaisimmista aiheista.

Helsingin suomenkielinen työväenopisto

Säästötoimista huolimatta kurssivalikoima on yhä uskomattoman laaja. Työttömät saavat 50 % alennusta, ei kuitenkaan materiaalimaksuista. Työttömyydestä pitää olla todistus, eli KELAn tms. tuorein paperi. Ilmoittautumiset alkavat aineittain porrastetusti, toimistot aukeavat ilmoittautumispäivinä klo 16.30, paikalla on syytä olla reippaasti ajoissa ja eväät mukana. Opinto-oppaita saa mm. kirjastoista.

Opistotalossa, Helsinginkatu 26 (Brahen kenttää vastapäätä) toimii avoin oppiminkeskus Aino. Avoinna ma, ti klo 16 - 20, ke 16 - 19, to 10 - 15 ja pe 13 - 15. Tietokoneissa on yleisimpien ohjelmien ja internetin lisäksi kieliromppuja ja mm. kaavanpiirto-ohjelmia. Työskentely on itsenäistä, mutta paikalla on ohjaaja. Myös laaja tietotekniikka-alan kirjasto. Ajanvaraukset puh. 310 88588.

Jugendsali Pohjois-Esplanadi 19

puh. 169 2278

Avoinna ma - pe 9 - 17, su 11 - 17, la suljettu

Vaihteleviin taide- ja valokuvanäyttelyihin on vapaa pääsy. Videoita, luentoja, musiikkiesityksiä. Ilmaiseksi saa myös mukaansa vinot pinot Helsinki-esitteitä, liikuntakarttoja, kaikenlaista kaupunki-infoa.

Moninaiset/Kassandra ry

Ks. kurssipaikat http://www.kassandra.fi

Tuottaja Eija Tervo, puh. 6841 4214, gsm 050 4321 475

Moninaisilla (toimintaa mainostetaan naisille, mutta on kursseilla joskus miehiäkin nähty) on erilaisia taidetyöpajoja lähinnä Kontulan suunnalla. Toiminta-ajatuksena on monikulttuurisuus. Ohjelmassa saattaa olla vaikkapa turkkilaisia kansantansseja, etnisiä ruokia tai ikonimaalausta. Kaikki kurssit ovat maksuttomia.

Palvelukeskus Kinapori

Kinaporinkatu 9 A (Sörnäisten metroaseman vieressä)

Puh. 210 5219

Avoinna arkisin klo 8-16, talvella myös arkilauantaisin klo 9-15. Aamiainen 1,20 €. Askarteluun, luennoille ja päivätansseihin osallistuu etupäässä varttuneempaa väkeä, muttei nuorempiakaan toki ovelta käännytetä.

Samankaltaista toimintaa on myös Töölön palvelukeskuksessa, Töölönkatu 33, puh. 310 44538 ja Kampin palvelukeskuksessa, Salomonkatu 21 B, puh.310 44513. Kampissa toimii peräti 60 vapaaehtoisten ohjaajien vetämää harrastusryhmää (liikuntaa, tanssia, askartelua), usein ryhmät ovat ilmaisia.

Malmin toimintakeskuksessa, Kirkonkyläntie 2, puh. 310 5866, toimii sekä harrastus- että erilaisia vertaistukiryhmiä. Viikon aikataulun voi etsiä http://www.hel2.fi/sosv.

LIIKUNTAA

Päivälehtien ja ilmaisjakelulehtien Minne mennä -sivuilta menovinkkejä löytyy.

Asukastaloilla, työttömien yhdistyksillä ja seurakunnilla on yleensä ainakin jokin liikuntaryhmä ja usein kuntosali. Mahdollisuuksia olisi vaikka kuinka paljon, mutta vetäjistä on puutetta - ei tarvitse olla liikunnanopettaja, kunhan saisi pienen porukan innostumaan - kukahan tarttuisi tällaiseen haasteeseen?

Uimahalleista saa alennuksen, kun on paperi jolla todistaa työttömyytensä. Kertamaksu on joko 1,60 €, 2,20 € tai "kalleimmassa" tapauksessa 2,50 €. Tämä tapaus on Mäkelänrinteen uimakeskus, vedestä tykkäävän unelma. On 25 ja 50 m:n altaat, hyppytorni, kylmävesiallas, lämminvesiallas jossa hierovia vesitykkejä, saunat kaikenlaisista löylyistä pitäville, uudehkot siistit tilat.

Yrjönkadun uimahallissa taas valttia on tunnelma. Kertamaksu 2,20 €.

Muutamat uimahallit antavat alennusta myös sarjalipuista. Alennushintaisia lippuja myydään kaikissa halleissa klo 16 asti.

Lähiöliikunta

Toimintaa on Haagassa, Jakomäessä, Kontulassa, Kurkimäessä, Malmilla, Maunulassa, Myllypurossa, Pihlajamäessä ja Vuosaaressa. Joukkuepelejä, kuntosaleja, erilaisia jumpparyhmiä etupäässä päiväsaikaan. Kausimaksu 10 €.

Lähiöliikuttajat järjestävät myös retkiä. Toiminta on kaikille avointa ja etenkin työttömät toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi, kerrottiin puhelimessa. Tietoa aikatauluista saa Liikuntaviraston sivuilta http://www.hel.fi/liikunta.

SEURAKUNNAT

Monet seurakunnat muistavat vähävaraisia edullisilla lounailla. Ei kysytä kuuluuko kirkkoon, mutta paikalla pitää olla ajoissa, koska aterian aluksi on usein hartaustilaisuus ja sen alettua saattavat ovet olla kiinni. Mikäli lounaan hinta on työttömille pienempi kuin muille, pitää näyttää paperi (ehkä korttikin riittää, mutta pidä varmuuden vuoksi sitä valokopiota lompakossa). Joskus voi ruokaa tai leipää saada mukaankin.

Seurakunnilla voi olla nimellisellä osallistumismaksulla mielenkiintoisia retkiä. Leiripaikkoihin on keväisin ja syksyisin talkooretkiä, osallistuminen on silloin tietenkin ilmaista katsomatta siihen, miten rivakasti harava liikkuu. Saunomista, raitista ilmaa ja hyvää ruokaa. Tietoa löytyy lähinnä ilmoitustauluilta.

Konsertteihin on yleensä vapaa pääsy (omastatunnosta kiinni, ostaako ohjelman).

Oikein tiukan paikan tullen seurakuntansa diakonilta voi pyytää muutakin kuin hengellistä apua. Sosiaalipäivystys osoitteessa Siltasaarenkatu 18 C on auki ma - pe klo 9-24, puhelin 010 66 011.

Alppilan srk, Kotkankatu 2, Helsinki 51

puh. diakoniatyö 229 31018

Hyvät tilat monipuoliselle harrastustoiminnalle: kuntosali, sähly, niska-hartiajumppa, taidekerho yms. Saatetaan periä pieni kausimaksu.

Työttömien tiistaita vietetään ti klo 9-14. Käytössä ovat kuntosali, pingis, keittiö, puutyöhuone, ompelusoppi, atk-laitteet ja kerhohuone. Ateria maksaa 2 €, kahvi on ilmainen. Seurakunnan tiloissa toimii myös Alppilan Työttömät Työnhakijat AlTyTy. Monenlaista toimintaa.

Hakavuoren srk, Tolarintie 1, Helsinki 40

Lassilan seurakuntakoti, Naulapolku 1. Puh. diakoniatyö 5625691. Parittomina maanantaina aamupuuro klo 9.30.

Herttoniemen srk, Hiihtomäentie 23, Helsinki 80

puh. diakoniatyö 759 76611

Herttoniemen kirkko, Hiihtomäentie 23

Myllypuron kirkko, Myllynsiipi 10

Erilaisia keskustelupiirejä, jumppaa. Myllypuron Liikuntamyllyllä (Myllypurontie metroasema) on elintarvikkeiden ilmaisjakelua aamuhartauden jälkeen ti ja to klo 9.30 ja leivän jakelua ma, ke, to ja la klo 9 lähtien. Myllypuron kirkolla (Myllynsiipi 10) on keskiviikkoisin ruokailu klo 11.30, hinta

1 €.

Seurakunnalla on myös tiivistä yhteistyötä Myllypuron Työttömien kanssa. On työpajatoimintaa, kursseja, harrastusmahdollisuuksia ja retkiä, kokoontumispaikka Ala-Sampola, Alakiventie 4, puh. 340 4684

Huopalahden srk, Vesperintie 12, Helsinki 32

puh. 5308 630

Kallion srk, 4. linja 18, Helsinki 53

puh. 586 87056

Seurakunnan tiloissa toimii Asukastila Myötämäki, joka jo esiteltiin asukastalojen kohdalla.

Kannelmäen srk, Vanhaistentie 6, Helsinki 42

puh. diakoniatyö 566 00317

Seurakunnalla on toimintakeskus Jenny, Beckerintie 9. Joka 2. torstai klo 10-13 on "Jennyn Eväs",

työttömille 50 sentin lounas klo 11 minkä jälkeen hartaushetki ja keskustelutilaisuus.

Kulosaaren srk, Kulosaarentie 40, Helsinki 57

puh. diakoniatyö 684 8188

Käpylän srk, Metsolantie 14,

puh. diakoniatyö777 1250

Lauttasaaren srk, Myllykallionrinne 1 F, Helsinki 20

puh. diakoniatyö 682 4830

Lounas 4 € ti - to klo 12-13, keitto maanantaisin klo 12-13.

Malmin srk, Kunnantie 1, Helsinki 70

puh. diakoniatyö 385 4609

Pihlajamäen kirkolla, Liusketie 1, lounas ti klo 12 maksaa euron, lahjoitusleipää jaetaan klo 12.30. Siltamäen seurakuntakodilla, Jousimiehentie 5, 1,5 euron lounas ke klo 12. Lahjoitusleipää jaetaan myös Jakomäen kirkolla, Kankarepolku 2 ke klo 11 ja Malmin kirkolla, Kunnantie 1 pe klo 9. Retkistä ja muista tapahtumista kerrotaan viikko-ohjelmassa.

Porttikahvila Pukinmäessä, Säterinportti 1, ma ja ke klo 12 – 15, asukaskahvila Olohuone Pihlajisto, Tiirismaantie 4, to klo 12 – 14, kahvila Paanu, Viikin kirkko, Agronominkatu 5, ti ja to klo 13 – 15, Ostarin Onni , Graniittitie 3, kerhohuone ma klo 8.30 – 10.30 ja to klo 12 – 15 (kahvi ja leivänjako)

Meilahden srk, Jalavatie 66, Helsinki 27

puh. diakoniatyö 4774 5324

Mellunkylän srk/Mikaelinkirkko, Emännänpolku 1, Helsinki 94

Työttömien ryhmä kokoontuu maanantaisin klo 10, ateria maksaa euron. Ainoastaan työttömille, ja paikalla pitää olla ajoissa.

Munkkiniemen srk, Laajalahdentie 10, Helsinki 34

puh. diakoniatyö 4774 1015

Munkkivuoren srk, Raumantie 3, Helsinki 35

puh. diakoniatyö 561 70416

Oulunkylän srk, useita toimipaikkoja

puh. 6859 620

Paavalin srk, Sammatintie 5, Helsinki 55

puh. diakoniatyö 685 9620

Osoitteessa Hämeentie 73 (erityisdiakonia)on euron maksava ruokailu ke ja pe klo 12. Aluksi hartaus. Päivätupa on auki ma, ti ja to klo 9-12, puuro 20 snt ja kahvi pulla 50 snt. Samassa talossa on uusi pieni kuntosali suihkutiloineen, käyttö ilmainen.

Pakilan srk, Palosuontie 1, Helsinki 66

puh. diakoniatyö 2727 3324

Pitäjämäen srk, Purotie 1 A, Helsinki 38

puh. diakoniatyö 556 959

Roihuvuoren srk, Tulisuontie 2, Helsinki 82

puh. diakoniatyö 729 7025 (Roihuvuori) ja 612 20517 (Laajasalo)

Taivallahden srk, Runeberginkatu 39 A 7, Helsinki 10

puh. diakoniatyö 454 20113

Töölön srk, Topeliuksenkatu 4, Helsinki 26

puh. diakoniatyö 454 26414

Diakoniaruokailu ma sekä pe klo 12. Hintaan 3 € sisältyy alku-, pää- ja jälkiruoka. Retkistä saa tietoa lähinnä ruokailun yhteydessä.

Vartiokylän srk, Kiviportintie 5, Helsinki

puh. diakoniatyö 3434 2626

Vuosaaren srk, Iiluodontie 17 B, Helsinki 98

puh. diakoniatyö 341 71611

Albatrossin seurakuntatalossa, Iiluodontie 17, 2. krs lounas 1 € torstaisin klo 11-12. Kirpputoritoimintaa.

Tuomiokirkkoseurakunta, Bulevardi 16 B, Helsinki 12

puh. diakoniatyö mm. 709 2389

Diakoniaruokailu tiistaisin klo 11, hinta 1 €, paikka Agricolan kirkon krypta, Tehtaankatu 23.

Helsingin ortodoksinen seurakunta, Liisankatu 29, Hki 17

puh. 6844 0422

Työttömien ruokailu on seurakuntasalissa, Unioninkatu 39 ti klo 12. Uskontokuntaa ei kysellä, mutkatonta väkeä. Kuulemma suosittu paikka.

Vapaakirkko, Annankatu 1, Hki 12

Puh. 605 801

Ilmainen lounas torstaisin klo 11.00.

# KansalaisAreena Ry: TYÖTTÖMÄN HENKIINJÄÄMISOPAS

# Tuomarinkylän museo, Tuomarinkylän kartano - Työväenasuntomuseo, Kirstinkuja 4 (lähellä Linnanmäkeä, ja Lintsin alueellehan on vapaa pääsy).

1

1095

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2022
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1557
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1458
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1437
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe