nopea aineenvaihdunta

rebodgh

Miten nopea aineenvaihdunta ilmenee ihmisellä, siis se jonka ansiosta jotkut ihmiset ei lihoa helposti/lähes ollenkaan?

Onko perusaineenvaihduntaan laskettu ihmisen lepoaineenvaihdunta - se energiankulutus jota tapahtuu kun nukutaan tai istutaan koulussa etc.?

10

8625

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • laihiseikannata

      Itselläni on hyvin hidas aineenvaihdunta. Olen kuitenkin ns laiheliini enkä liho millään. Tosin en käytä sokeria, enkä juurikaan vaaleaa jauhoa. Syön paljon mutta en käytä ylimääräistä rasvaa kuitenkaan unohtamatta että ihminen tarvitsee rasvaa.

      • sen sitt

        tietää onko hidas vaiko nopea aineenvaihdunta???


      • selitähän hieman

        Onko aineenvaihduntaasi (=energiankulutustasi) jotenkin tutkittu lääketieteen menetelmin...vai onko tämä omaa kokemustasi omasta aineenvaihdunnastasi. Todennäköisesti sinulla on ihan samanlainen aineenvaihdunta kuin kaikilla muillakin.

        Laiha taas olet sen takia, että et käytä ollenkaan sokeria etkä valkoisia jauhoja (= näitä sisältävät suurin osa lihottavista herkuista) etkä ylimääräistä rasvaa, eli syöt varmaankin aika terveellisesti. Sen takia olet laiha.


    • aineenvaihdunnasta

      Ihmiset tarkoittavat aineenvaihdunnalla usein eri asioita. Joku tarkoittaa sillä että suolentoiminta on harvaa, eli siis että käy potalla harvoin. Voi sen tietysti niinkin ymmärtää.

      Fysiologisessa mielessä aineenvaihdunnalla tarkoitetaan kehon energiankulutusta. Siinä on jonkun verran eroja ihmiseltä toiselle mutta se on urbaanilegendaa että jotkut ihmiset pystyisivät syömään mitä vain lihomatta.

      YLE Teemalta tuli 6-osainen dokumenttisarja, jossa käsiteltiin ruokaan ja laihduttamiseen liittyviä myyttejä. Siinä otettiin tutkittavaksi aiheeksi kaksi ihmistä, ystävystä, joista toinen väitti omaavansa tosi hitaan aineenvaihdunnan ja olevansa siksi ylipainoinen. Siis nämä ystävykset väittivät syövänsä saman verran, silti toinen oli lihava ja toinen lähes alipainoinen. Naisten energiansaantia tutkittiin virtsanäytteiden avulla (en muista tarkkaa menetelmää) ja kävi ilmi että oikeasti se lihava nainen söi 50% enemmän energiaa päivittäin kuin se laiha ystävänsä.

      Mitään eroa ei naisten aineenvaihdunnasta tai energiankulutuksesta löytynyt.

      Ainoa ero oli syödyn ruoan määrä - vaikka naiset luulivat alunperin toisin.

      Näin se vaan on.

      Peruenergiankulutukseen on laskettu ihmisen levossa tapahtuva energiankulutus, eli se määrä energiaa jonka kehomme kuluttaisi jos makaisimme sängyssä koko päivän. Kokonaisenergiankulutus on sitten se päivän aikana liikkumalla ja toimimalla aiheutettu energiankulutus.

      Kannattaa puhua mieluummin energiankulutuksesta, koska se on tarkempi määritelmä kuin aineenvaihdunta, joka terminä voi tarkoittaa aika monia asioita. Aineenvaihduntahan tarkalleen tarkoittaa sitä prosessia jossa eri ravintoaineet muuttuvat kehoissamme mm. energiaksi, rasvaksi, lihasproteiiniksi, ulosteeksi, jne...

      • asfff

        mitenkäs suolen toiminta vaikuttaa painoon sitten? jos toimii useasti, onko jotain vaikutusta?


      • ole mitään
        asfff kirjoitti:

        mitenkäs suolen toiminta vaikuttaa painoon sitten? jos toimii useasti, onko jotain vaikutusta?

        tekemistä painonhallinnan kannalta. Jos suoli toimii hyvin ja usein, se vaan kertoo siitä että syöt paljon suolia täyttäviä viljatuotteita ja niiden kuidut lisäävät ulostemassaa. Jos sitä tavaraa on suolessa paljon niin väkisihän se ulos tulee ja usein.


    • vaikuta painoon

      Aineenvaihdunnan nopeuden tai hitauden lisäksi on monia muita yksilöllisiä seikkoja jotka vaikuttavat painoon. Esim. ruuan ja rasvan imeytyminen elimistöön on yksi sellainen. Siitä tulee myös kansanomainen sana "läpipasko" joka viittaa elimistöön josta ruoka tulee läpi mutta ei imeydy kovin tehokkaasti. Lisäksi hormonaaliset seikat vaikuttavat painon kehitykseen. esim. polykystiset munasarjat ovat yksi tällainen asia.

      Perusaineenvaihdunnan voit mittauttaa terveyskeskuksessa tai urheilulääketieteellisillä tutkimusasemilla. Itse tein jälkimmäisen. Perusaineenvaihdunnaksi tuli 1400kcal vaikka olen isokokoinen 170/70. Se on hitaampi kuin monilla minua pienemmillä ihmisillä. Arvelen että se liittyy siihen, ettei lihasmassaa ole kehossani tarpeeksi.

      Tosin treenaan joka toinen päivä salilla, ja ihmettelin mistä moinen lihaskato johtuu. Lisäksi huolehdin proteiininsaannista. Mittaajalääkäri sanoi, että minun on tehtävä lyhyempiä sarjoja isoilla painoilla kasvattaakseni lihasmassaa. Vastasin, että näin olen jo viimeiset 5 vuotta tehnyt. Hän totesi, että no kaikilla lihas vaan ei "tartu" ja kehity niin helposti. Kysyin, miksi sitetn rasva tarttuu minulla niin helposti ja lihas ei? Hän ei osannut vastata. Ihmiset ovat yksilöitä, hän vaan sanoi.
      Noh nyt meni jo ohi aiheen, mutta pointtina se että painoon vaikuttaa niin moni muukin asia kuin ruokavalio, liikunta ja aineenvaihdunnan nopeus! (vaikka toki nekin vaikuttavat)

      • vaikuttaa moni asia

        Aineenvaihduntaan vaikuttaa moni asia, aiemmin esiin tulleiden lihasmassan (eli kehon koostumuksen) lisäksi mm.

        ikä, sukupuoli, onko kasvuiässä vai ei (nuoret ja lapset kuluttavat enemmän energiaa kasvamiseen), geenit, jotkut puutostilat (esim. sellaiset jotka vaikuttavat kilpirauhasen toimintaan), ilmasto (kylmässä ja kuumassa keho käyttää enemmän energiaa tasaisen ruumiinlämmön ylläpitämiseen), sairaudet, hormonit, laihdutus, paastoaminen, liikunnan määrä ja jotkut lääkkeet.

        Nämä kaikki asiat voivat vaikuttaa energiankulutukseen ja se todellakin ON HYVIN YKSILÖLLISTÄ. Ei pitäisi tuijottaa noita keskiarvoja ja niiden myötä tehtyjä laihdutusohjeita: ne eivät sovi kaikille! Jokaisen pitäisi löytää oma kalorimäärä joko testaamalla tai sitten kokeilemalla.


    • Anonyymi

      itellä on nopea aineenvaihdunta paskon joskus 5 krt päivässä tai vaan yhesti

    • Anonyymi

      Ulostamistiheydellä ei ole mitään tekemistä nopean tai hitaan aineenvaihdunnan kanssa. Sulla voi olla hidas aineenvaihdunta, vaikka paskkoisit pytyllä kaiken aikaa. :D

      Harva tietää omaa aineenvaihduntaansa. Jos syö vain salaatinlehtiä, eikä laihdu, niin saletisti aineenvaihdunta alkaa olla aika sammunut. Aineenvaihduntansa saa sammumaan esim. kitudieeteillä, laihdutusvalmisteilla light- kevyttuotteilla, lisäaineilla, vehnällä, soijalla, sokerilla ja eri lääkeaineilla. Myös liikkumattomuus hidastaa aineenvaihduntaa ja erilaiset sairaudet. Milläs aineenvaihdunta nopeutetaan? Syömällä terveellistä käsittelemätöntä "luomu" ruokaa vaihtelemalla hiilareitten, proteiinien ja rasvan saantia eri päivinä. Pitää hiukan härnätä kroppaa, eikä syödä aina samalla tavoin, samaa ruokaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1867
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1564
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1266
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1224
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1212
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1176
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1160
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1151
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1140
    Aihe