YLEISTÄ FLUNSSASTA
Flunssa on viruksen aiheuttama ylempien hengitysteiden äkillinen tulehdussairaus. Sen mahdollisia bakteerin aiheuttamia jälkitauteja ovat muun muassa poskiontelontulehdus, korvatulehdus (lähinnä lapsilla) ja keuhkokuume.
FLUNSSAN OIREET(näitä esiintyy eri yhdistelminä)
Yskä, kirkas tai keltainen/vihreä räkävuoto nenästä, silmien punoitus ja vuoto, aivastelu, jäsensärky, kuume, ohimenevät keuhkotuntemukset, päänsärky, väsymys, yleinen heikkoudentunne, ohimenevät korvatuntemukset, kurkkukipu, äänen käheys.
MIKÄ ON KEUHKOPUTKENTULEHDUS?
Iso osa turhista antibioottikuureista kirjoitetaan nimellisesti bronkiittiin eli keuhkoputkentulehdukseen. Todellinen, vaikea keuhkoputkentulehdus on suuri harvinaisuus; jos ihminen tulee flunssaan yhteydessä vakavasti sairaaksi on yleensä syynä varsinainen keuhkokuume. Keuhkoputkentulehdukseksi kutsutaan usein flunssan jälkitilaa, jossa yskittää ja olo on vielä hieman puolikuntoinen. Se ei yleensä ole erillinen tauti, vaan yskä aiheutuu siitä että flunssavirus on sotkenut värekarvojen toiminnan jolloin elimistö käyttää limankuljetukseen keuhkoputkissa yskänrefleksiä. Antibiootti ei tässä auta, koska aiheuttaja on virus. Lapsilla esiintyy joskus bakteerin aiheuttamia bronkiitteja mutta niiden aikana lapset ovat huonokuntoisia eikä tilaa voi helposti erottaa varsinaisesta keuhkokuumeesta.
YSKÄ VAIN JATKUU VAIKKA FLUNSSA ON OHI, MITÄ TEEN?
Aikuisen pitkittynyt yskä on käytännössä flunssan jälkitilaa, ellei se veny yli 6 viikon mittaiseksi. Jos siis flunssa on parantunut noin viikko sitten ja edelleen yskittää mutta muuten vointi on jo hyvä, odota kärsivällisesti äläkä mene päivystysjonoja pidentämään.
MILLAINEN ON KEUHKOKUUME?
Jos yskä on rajua, vointi hyvin huono ja kuume korkea, on syytä lääkärin selvittää keuhkokuumeen mahdollisuus. Bakteerikeuhkokuume vaatii antibiootin, ja se voi olla henkeä uhkaava sairaus. Se erotetaan muusta flunssasta keuhkoista kuuluvien äänien, potilaan yleisvoinnin ja erityisesti keuhkoröntgenkuvan ja/tai laboratoriotutkimusten avulla.
MILLOIN EPÄILLÄ POSKIONTELONTULEHDUSTA?
Flunssaan liittyy aina tukkoisuutta, kovaakin sellaista. Poskiontelontulehdus on flunssan jälkitauti, jota on syytä epäillä voimakkaan tukkoisuuden kestettyä 7-10 vrk. Älä siis viitsi raahautua lääkäriin flunssan toisena päivänä poskiontelontulehdusepäilyn vuoksi.
MITEN POSKIONTELONTULEHDUS HOIDETAAN?
Yleensä kirjoitetaan antibioottikuuri, vaikkakin niiden teho on tutkimuksissa osoitettu hyvin heikoksi. Tehokkain hoito on palauttaa nenän ja onteloiden välinen ilmastointi poskiontelopunktion ja huuhtelun avulla. Näitä toimenpiteitä tehdään valitettavan vähän, ja ongelmaa yritetään paikata turhilla antibioottikuureilla.
FLUNSSAN OIREENMUKAINEN HOITO
Kylmää tai kuumaa juotavaa (oman maun mukaan), ruokaa jos maistuu, lepoa peiton alla, nenäsumutetta, imeskelytabletteja, buranaa tai muuta kuume/kipulääkettä. Joskus käytetään myös piristäviä antihistamiineja, mutta näihin tarvitaan resepti.
MIKÄ ON ANGIINA?
Pöhkö, vanhanaikainen nimitys A-streptokokin aiheuttamalle nielutulehdukselle. Nielutulehduksia aiheuttavat sekä monet virukset että useat bakteerit, ja aiheuttajaa on mahdotonta tunnistaa vain kurkkuun katsomalla. Vain a-streptokokki hoidetaan yleensä antibiootilla, sen aiheuttamaan tautiin liittyy vakavien jälkitautien (esim. reumakuumeen) riski. Sen osoittamiseksi on pikatesti joka löytyy lähes kaikista päivystyspisteistä.
MITÄ EROA ON FLUNSSALLA JA INFLUENSSALLA?
Influenssa on influenssaviruksen aiheuttama tavallista hurjempi flunssa, jonka yhteydessä nähdään muita flunssia useammin jälkitauteja. Tavallisia eli muita flunssia aiheuttaa kymmeniä eri viruksia. Influenssaan on tiettyjä erityislääkkeitä, jotka pitää tosin aloittaa hyvin nopeasti oireiden alettua jotta niistä olisi hyötyä. Influenssa voi olla vaarallinen vanhoille ihmisille, heikkokuntoisille tai lapsille.
SAIN FLUNSSAN, MENENKÖ LÄÄKÄRIIN HETI?
Älä. Lääkärillä ei ole sinulle muuta tarjota kuin buranaa ja sympatiaa (usein ei eds sympatiaa, olethan juuri istunut odotusaulassa tartuttamassa ties kuinkamonta muuta potilasta).
PITÄÄKÖ FLUNSSAISEN OLLA POIS TÖISTÄ?
Maalaisjärkeä saa käyttää. Kuumeinen ihminen ei kuulu töihin tai kouluun, ei myöskään voimakkaasti yskivä tai pärskivä. Kuulostele omaa oloasi, on ihan ok tuntea itsensä toipilaaksi vielä 3-4 vrk:n kuluttua flunssan alusta.
NO MILLOIN LÄÄKÄRIIN SITTEN PITÄISI MENNÄ?
- kuume on korkea, ei laske lääkkeeillä
- kova yskä, heikko kunto
- hengenahdistus, rintakipu
- sinulla on vakava perussairaus
- epäilet jälkitautia (eikä ole enää flunssan alkupäivä...)
Näin hoidat flunssan
kandipaatti
0
1030
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan493202Ruumis kanavassa
Mikä juttu eilen ollut poliisit palokunta ambulanssi ja ruumis auto sillalla. Tekikö itsemurhan282919- 1212336
Onko tässä paljon lääkettä..
Keski-ikäselle 43v Ketipinor 100mg Brintellix 10mg Venlafaxin 75mg Xanor 1mg Propral 40mg Xatral CR 10mg Esomepratsol 42281442- 111346
Ei mitään menetettävää
Arvostin ja kunnioitin sun tunteita. Menit nyt liian pitkälle. Mulla ei ole enää mitään menetettävää ja sä tulet sen huo1631336Oi! Jorma Uotinen ja Helena Lindgren paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaudella"
Professori, tanssija, koreografi, Tanssii Tähtien Kanssa -tuomari Jorma Uotinen ja Suomen meikkitaiteen pioneeri, laulaj131088- 74989
Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää39922Riittäisi juoruakkoille puhumista tässä kylässä
On mennyt mahottomaksi touhut. Taksi renki kuskaa akkaansa töihin lienekkö mitään lupaa yrittäjältä tähän touhuun. Kylän13802