Altto-, tenori- ja bassonokkahuilut!?

VEIKKO21

Toivottavasti löytyisi joku nokkahuiluista tietävä paikalle. En tiedä erilaisista nokkahuiluista paljoa. Sopraanonokkahuilua olen jonkin verran soittanut. Puhallellut tuttujen laulujen melodioita. Tahtoisin ostaa uuden huilun, jossa olisi matalampi ääni! Miten alempiäänisten nokkahuilujen soitto eroaa sopraanosta jos nyt mitenkään eroaa??? Minkäsorttisia hinnat suunnilleen ovat? Ja muuta infoa

5

5658

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nimetön

      sopraanossa ja tenorissa on periaatteessa samat sormitukset. Kokoero on tietysti selvä. Sormituksissa voi olla eroja, on ns. saksalainen sormitus ja englantilainen sormitus, jotka poikkeavat f ja fis äänissä. Saksalainen on helpompi mutta englantilainen on puhtaampi. Alttonokkahuilu on näiden kahden välissä ja sormitus heittää puolella oktaavilla eli skaala alkaa f:stä = kaikki aukot kiinni. Oikean käden aukot ovat auki = g. Nokkahuilun aukoillahan säädetään oikeastaan putken pituutta eli aika looginen juttu ja sormitukset oppii aika nopeasti. Altto on kiva soitin, ei sellainen kimeä kuin sopraano. Selvästi matalampi mutta ääni on vielä kantava. Tenorissa on varsinkin matalat äänet turhan heikkoja. Kannattaa hankkia ensin halpa muovinen ja tutustua siihen. Muoviset nokkahuilut ovat oikeastaan parempia kuin yleensä ajatellaan. Puisessa nokkahuilussa on toki toisenlainen ääni mutta kyse on makuasiasta.

      • veikko21

        kuinka korkealle alttonokkiksella sitten pääsee? ja muutenkin siis että pitääkö opetella sormitukset uudelleen kun olen tottunut sopraanoon.. kaikki aukot kiinni onkin f :O toisaalta oikeenkäden aukot auki on g kuten sopraanossakin??


      • vieras5555
        veikko21 kirjoitti:

        kuinka korkealle alttonokkiksella sitten pääsee? ja muutenkin siis että pitääkö opetella sormitukset uudelleen kun olen tottunut sopraanoon.. kaikki aukot kiinni onkin f :O toisaalta oikeenkäden aukot auki on g kuten sopraanossakin??

        altossa oikean käden sormet auki, vasemman kiinni = c. Yleensä nokkahuiluista saa 2 oktaavia mutta ne yläpään äänet on aika vaikeita ja karkaavat helposti. Pari matalinta ääntä on yleensä aika vaimeita. Vaikka olisit soittanut sopraanoa, alton sormitukset oppii aika nopeasti ja kun osaa molemmat, transponointi eli sävellajin vaihto on paljon helpompaa. Kannattaa olla kumpikin ja hankkia ensin halvat muoviset, että pääsee jyvälle hommasta.


    • HUILUHÖNÖ

      Hehe mulla on tenori nokkahuilu ja alimmat änet ei ole mitenkään turhan vaimeita! Se pitäisi vaan kuulla se nokkahuilun ääni niin sen tietää. Eikä kannata ostaa mitään turhan kallista . Mulla itellä makso THOMANILTA 30 €.

    • Vähän pulassa

      Jostain luin, että alttonokkahuilua matalampiäänisissä nokkahuiluissa joutuu ennakoimaan puhallusta, koska äänikanava on sen verran pitkä. Itse pidän alton äänestä. Olen ostanut sekä sopraanon (englanitlaiselle rei'ityksellä) että alton (germaansella rei'ityksellä) vasta tänä keväänä, joten sujuvasti saan tulemaan vasta keskialueen ääniä (vasemman käden osuus). Alimmat äänet välillä saan, välillä en. Puhallustekniikkakaan ei ole aina niin helppo, kuin voisi kuvitella.

      Alttonokkahuilussani ihmettelen ääniaukkoja. Opaskirjassa, jonka lainasin, ei ole kuvattu kaksoisaukkoja. Omassa altossani on oikealle kädelle kolme kaksoisaukkoa ja yksi yksinkertainen aukko (keskisormi). Eli mikä merkitys saksalaisen otteen nokkahuilussa on noilla kaksoisrei'illä, kun soitto-oppaani sen enempää kuin mukana tullut eri nokkahuilutyyppien otetaulukkokaan ei sitä kerro?

      Itselleni on hankalaa myös yltää alttonokkahuilulla oikean käden alimpiin reikiin. Voi olla, että on vain tottumisen puutetta, että homma tuntuu oudolta. Alkuun en edes sopraanonokkahuilussa meinannut saada oikean käden sormia osumaan kohdalleen. Joten itselläni äänen vaikeutta voi aiheuttaa myös se, että aukot eivät ole kunnolla suljettuja. Pitäisi ilmeisesti alkuun harjoitella hyvin hyvin hitaasti. Jos se auttaisi?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4459
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2229
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1744
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1488
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1420
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1288
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe