Rovaniemi vs. Turku

anonyymikyselijä

Minulle on selvää, että en hae oikikseen Helsinkiin. En vain tiedä kumpaan sitten haen, oikikseen Turkuun vai Rovaniemelle. Molemmat ovat kaukana kotikaupungistani, kummassakaan en ole käynyt koskaan, kummassakaan ei ole tuttuja.

Pyydän teitä kertomaan plussia ja miinuksia näistä kaupungeista/oikiksista. Jos vaikka omatkin ajatukset vähän selkenisi...

10

2732

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kovin vaikeaa...

      Ottamatta mitenkään kantaa yliopistoihin, pieni vertailu kaupungeista:

      Rovaniemi ja Turku ovat...

      ...varsin erikokoisia
      ...aivan eri puolilla Suomea
      ...Turun seudulla suomenruotsalaisuus, Rovaniemeä lähellä saamelaisuus
      ...Turku Suomen lämpimin kaupunki (monesti mitattu kuumimmat helteet), Rovaniemen vahvuus on "aito" talvi
      ...Turku on saaristoa, Rovaniemi sisämaata
      ...Rovaniemen lähistön merkittävin kaupunki on Oulu, Turkua lähellä ovat Helsinki ja Tampere

      Ko. kaupungit ovat Suomen sisäisesti vertailtuna hyvin erilaiset. On kyse siitä, mistä kukin tykkää. Itse olen opiskellut Turussa, jossa viihdyin hyvin. Se on kaunis kulttuurikaupunki.

    • Juristimus

      Hei herätystä nyt vähän.. et kai oikeasti mieti hakevasi minnekkään Rovaniemelle? Alan olemaan huolissani... Vai oliko tämä ehkä suora hakemus Kellokoskelle?

    • saamari soikoon

      Rovaniemelle on kaikkein helpoin päästä ja se on yleensä kolmatta kertaa hakevien epätoivoinen ruksaus. Kaupungissa on kaksi baaria ja kaikki tuntevat toisensa, kesätöitä et omalta alalta tule sieltä saamaan.

      Turku on vanha oikea kaupunki, siellä on paljon yliopisto-opiskelijoita, ja Turun oikis on valittu opetuksen huippuyksiköksi - ei ole mikään kökkö paikka, itse asiassa sisäänpääsyprosenttikin on samassa kuin Helsingin. Kesätöihin saattaa joutua menemään kauemmas, mutta vähemmällä matkustamisella pääsee kuin Rollosta.

      Itse opiskelen Helsingissä ja olen kuullut Turusta vain hyvää. Tässä opintojen aikana ainejärjestön aktiivisuus (vapaa-aika) ja työnsaanti opiskeluaikana (eläminen, tulevaisuuden työllistyminen) ovat tulleet tärkeimmiksi tekijöiksi, ja niiden osalta oma kouluni on ollut hyvä. Mutta jos ei tänne, niin sitten Turkuun.

      • poromies (junan tuoma)

        Minusta kannattaa ensinnäkin pitää mielessä, että kaikissa kolmessa oikeustieteellisessä tiedekunnassa voi suorittaa hyvän juristi-tutkinnon. Painotuseroja on, mutta ei voi sanoa että automaattisesti olisi, niin että Rovaniemeltä valmistuisivat vain ne, jotka eivät olisi muualle päässeet. Tai, että Helsinki olisi maan parhain tiedekunta. On tietysti hienoa, että esimerkiksi Turun tiedekunta on rankattu huippuyksiköksi. -Tämä rankkauksen arvoa omissa silmissä nostaa se, että ainakin periaatteessa voisi kuvitella opetuksen tasoonkin panostetun. Oikeustieteen opiskelu kun tuppaa perinteisesti olemaan aika "paperinmakuisia." Tai, toisnaan massaluentoja, joille ei näy valitettavasti loppua, ainakaan ellei sisäänotettavien määrää vähennetä. Yhtä kaikki opiskelija elämä on taatuisti jokaisessa kaupungissa vireää ja kun tutkinnot ovat keskenään varsin tasavahvoja on oikeastaan päätettävä haluaako asua pienessä kaupungissa vai isommassa? Ja edelleen kannattaa muistaa, että päätyi sitten mihin tahansa opiskelu, tai paremmin yliopistolla vietetty aika on loppuviimein aika lyhyt aika. Kaikissa tiedekunnissa on myös enemmän ja vähemmän muualta tulleita. Ja muutoinkin "tavallisia kuolevaisia" ihmisiä, ollen tutustumisen arvoisia kaiken kaikkiaan. Ja ainakin omalle pienelle päälle on tehnyt hyvää se, että on poistunut vähän kauemmaksi suuresta osasta vanhoja kavereita. Olkoonkin, että codexin/pykälän, hankenin &HKK:n , polin ja lääkiksen (=paikkoja, missä moni, muttei suinkaan kaikki vanhat kaverit opiskelee) bileitä on varmasti jäänyt jo, pelkän välimatkan vuoksi väliin. Tietysti toisinaan on ottanut nuppiin se, ettei Rniemellä ole juuri omanalan töitä tarjolla. Toisaalta oman alan töitä on siten ehkä innokkaampi tekemään kun, niitä saa... Ei toisaalta ole yhtään hassumpaa, että omaa, muutakin kokemusta. -Tuo "muu kokemus" on ainakin itseäni auttanut, kun on täytynyt päästä samalle aaltopituudelle kokonaan toisenalan asiantuntijan kanssa, mutta myös vahvistanut sitä juridiikka on, ehkä eniten "se mun juttu", eikä esim. "insinööritieteet". (Muualta on kuitenkin kokemusta). Toki monesta asiasta selviää "tavallisilla hyvillä käytöstavoillakin".
        Tietysti mikään ei estä hankkimasta omanalan, tai, sitten muuta kokemusta R.niemen ulkopuolella...


      • jos tärkeintä

        on biletys ja osakuntameininki tms. niin silloin isoihin kaupunkeihin. Jos taas tutkinto joilla voi hakea töitä, niin se herttaisen yhdentekevää missä opiskelette. Näin se vain on, Suomessa ei ole Harvardeja, täällä on niin pienet piirit lopulta.


      • samat proffat
        jos tärkeintä kirjoitti:

        on biletys ja osakuntameininki tms. niin silloin isoihin kaupunkeihin. Jos taas tutkinto joilla voi hakea töitä, niin se herttaisen yhdentekevää missä opiskelette. Näin se vain on, Suomessa ei ole Harvardeja, täällä on niin pienet piirit lopulta.

        kiertävät eri yliopistoja ja opetushan on pääasiassa sitä kirjatiedon pänttäystä, joten se on yksi ja sama missä opiskelette. Kyllä se Siperia valkenee teillekin, kun muutaman vuoden olette työelämässä.


      • aika elää 5 vuotta
        jos tärkeintä kirjoitti:

        on biletys ja osakuntameininki tms. niin silloin isoihin kaupunkeihin. Jos taas tutkinto joilla voi hakea töitä, niin se herttaisen yhdentekevää missä opiskelette. Näin se vain on, Suomessa ei ole Harvardeja, täällä on niin pienet piirit lopulta.

        ilman rahaa villakalsarit jalassa jossain jumalan selän takana. Kunnioitukseni niille, jotka pystyvät, mutta itse haluan elää opiskeluaikani. Kun ei ole isukkia maksamassa matkoja ihmisten ilmoille eikä työpaikatkaan tule suvun kautta, etelässä on kohtuullisen paljon helpompaa tehdä töitä ja solmia kontakteja.


      • Börje S
        aika elää 5 vuotta kirjoitti:

        ilman rahaa villakalsarit jalassa jossain jumalan selän takana. Kunnioitukseni niille, jotka pystyvät, mutta itse haluan elää opiskeluaikani. Kun ei ole isukkia maksamassa matkoja ihmisten ilmoille eikä työpaikatkaan tule suvun kautta, etelässä on kohtuullisen paljon helpompaa tehdä töitä ja solmia kontakteja.

        Useimmat Rollossa opiskelevat taitavat asua kaupungissa 1-2 vuotta ja lopun ajan painavat duunia ja käyvät Rollossa lähinnä kirjatenteissä. Sama on hiukan harvinaisempaa, mutta todella yleistä Turussa.

        Mitä opetuksen tasoon tulee niin se lienee Turussa hieman parempaa kuin muualla mutta sielläkin pääosin ratkiriemukkaita kirjatenttejä. Opiskelijoilta vaaditaan suomen kielen hallintaa, mutta henkilökunnalta ei, kuten kuka tahansa pääsykoekirjoja tankannut voi huomata.

        Opiskelumatskun puolesta mikä tahansa muu ala kuin oikis on muuten parempi valinta. Useimmilla aloilla tankataan opiskeltavan alan amerikkalaisia tai brittiläisiä perusteoksia jotka ovat erittäin pitkälti hiottuja, jopa visuaalisesti miellyttäviä, tiukan kilpailun seurauksena. Oikiksessa tankataan oman tiedekunnan proffan sekavia sepustuksia, saahan proffa kivasti lisätuloja kun kirjaa on pakko-ostettu kirjastoille.

        Eli kuivakkaa tankkaamista ja takamuksen leviämistä on luvassa mihin tahansa hakeekin.


      • väliaikainennimimerkki

        Ja unohtamatta että Rovaniemellä on talvella 50 astetta pakkasta ja porot kusee nurkkiin. Koulumatka hoituu hiihtäen 5 km metsän läpi, jossa sudet vaanii koko ajan.

        "saamari soikoon" ei näköjään ole edes käynyt Rovaniemellä. Kahdesta baarista sen verran että voisin suorilta nimetä yli kymmenen baaria. Ihan vinkkinä että Rovaniemellä on väkilukuun suhteutettuna eniten baareja Suomessa. "Ei paljon opiskelijoita"? 1/3 Rovaniemen asukkaista on opiskelijoita. Asukkaita on 60 000. Taskulaskin esiin ja laskemaan.

        Mutta totta on että töitä et saa omalta alalta.


    • kronikka

      Kuten muutama kirjoittaja aiemmin jo totesikin (siihen suuntaan ainakin), oikiksen kohdalla on harvinaisen yhdentekevää vertailla tiedekuntia ainakaan opetuksen tasoon yms. perustuen, johtuen yksinkertaisesti siitä, ettei opetusta juuri ole. Oikis on pääasiallisesti yksityistä puurtamista (lukemista toisin sanoen), eikä lukumäärien/tenttien vaikeuden suhteen eri tiedekuntien välillä ole juuri minkäänlaisia eroja. Ei, vaikka näin ajoittain kuuleekin väitettävän. Jokainen siis tekee omasta tutkinnostaan juuri sellaisen kuin itse haluaa/kykenee. Kaikista kolme tiedekunnasta valmistuu yhtä lailla hyviä kuin huonojakin juristeja.

      Mitä kaupunkeihin tulee, Turku on Suomen mittakaavassa eteläinen suurkaupunki, Rovaniemi taas keskikokoinen asutuskeskittymä pohjoisessa. Turun vilkkautta ei tarvinne erikseen mainostaa, Rovaniemi taasen eroaa muista vastaavan kokoluokan (Mikkeli, Lappeenranta, Joensuu, Kotka...) kaupungeista varsinkin talvi- ja kevätkaudella kukoistavan turismiteollisuuden tähden (ei siis ole aivan yhtä kuollut kuin koosta/sijainnista voisi päätellä). Kaukana Roi toki kaikkialta on, varsinkin helsinkikeskeisestä näkökulmasta, mutta mikäli ei opiskeluaikanaan aio kovin liikkuvaa elämää viettää, se ei liiemmin haitanne. Turusta taas on helpompi lähteä reissaamaan, mikäli haluaa esim. usein matkustella.

      On kovin vaikea sanoa yksittäisiä plussia tai miinuksia kummankaan kaupungin/oikiksen puolesta, kummassakin kumpiakin löytyy. Tunnen opiskelijoita molemmista, eikä kummassakaan opiskelevilla ole ollut suuremmin valittamista opiskelupaikkaansa kohtaan (paljon useammin olen sen sijaan kuunnellut Helsingissä opiskelevien kaverieni ilmaisevan tyytymättömyyttä valitsemaansa paikkaa kohtaan...Miksi näin, tätä voinee joku helsinkiläinen palstan lukija valaista?!).

      Lapin tdk on pienempi/nuorempi kuin Turku, mikä tuonee omia välittömyysetujaan/joustavuutta opintoihin, Turussa taas yliopistojen keskittymän ja kaupungin koon vuoksi käytössä olevat resurssit lienevät huomattavasti paremmat kuin Rovaniemellä. Resurssit siis lähinnä opintojen loppuun saattamista ajatellen (=gradu), riippuen toki vahvasti aihealueen valinnasta. Tiedekuntakirjastoilla on surkeat resurssit kaikissa kolmessa (=tenttikirjat aina lopussa/niitä on vähän), joten siihen liittyviä lupauksia ei kannata liiemmin kuunnella. Kirjat joutuu joka tapauksessa hyvin usein joko kopioimaan tai hankkimaan maakunta-/ naapuri kaupunkien kirjastoista (nämä ovat sinänsä yllättävän hyvin varusteltuja tässä suhteessa).

      Vertaile kaupungeista saatavaa tietoa eri lähteistä, lue opiskelija-/ainejärjestöjen esitteitä, tutustu yliopiston nettisivuihin, juttele tuttujen ja kaverien kanssa jne., ja tee päätöksesi niistä saamasi tiedon/tunteen pohjalta. Mitään ei toki kannata purematta niellä; yliopistoilla on kova kilpailu tulorahoituksesta, mikä tarkoittaa, että myös mainonta on sen mukaista. Joka tapauksessa, onnea pyrkimiseen!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moikka rakas

      Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa
      Ikävä
      21
      6605
    2. Malmin tapaus on järkyttävä

      Kolme ulkomaalaistaustaista miestä raiskasi nuoren tytön tavalla, jota ei meinaa uskoa todeksi. Mikä voisi olla oikeampi
      Maahanmuutto
      556
      2275
    3. Mitä haluaisit kysyä

      Kaivatultasi?
      Ikävä
      147
      1857
    4. Mitkä asiat teidän elämässänne on

      Tällä hetkellä parasta?
      Ikävä
      84
      1245
    5. HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?

      https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa
      Maailman menoa
      97
      1032
    6. Mitä haluaisit nähdä

      Kaivatullasi päällä?
      Ikävä
      72
      970
    7. Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan

      Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.
      Maailman menoa
      82
      927
    8. Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä

      Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E
      Ikävä
      10
      833
    9. Kaupunki ostaa Kauppamatin

      Joutuukohan yrittäjät lähteen muualle?
      Haapavesi
      32
      830
    10. Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?

      Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon
      Maailman menoa
      147
      757
    Aihe