"Steineropettaja" - Bullshit!

Koulun käynyt

"Miksi esim. tämä ja monet muut viestit katoavat tältä palstalta? Miksi vain yksi sivullinen viestejä on nähtävissä, eikä useita sivuja, kuten muilla palstoilla? Laitan tämän kuitenkin uudestaan, koska se on ehkä paras ja asiantuntevin kirjoitus, mitä tällä palstalla on koskaan nähty."

-Steineropettajana esiintyneen kirjoitusta ollaan hartaasti lainattu ja tälle palstalle postitettu. Muutama kohta paljastaa kyseessä olevan vain asiantuntemattoman huumoriveikon.


”Väitän siis, että antroposofia siirtyy lapsiin, ja tässä käsittelen neljää tasoa, joilla tämä tapahtuu.

Ensimmäinen väite:

Kreikan jumalat - kuten kaikki muukin myyttinen aines - opetetaan totena, ei myyttisenä tietona.”

-Tämä väite on luokattomuudessaan verraton. Tuollaista opetusta saanut ei kirjoita yo-kirjoituksissa historiasta laudaturia. Niin vain, todistetusti Steinerkoulusta kirjoittaneita löytyy.

”Sarjaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään, mutta jo näiden väläystenkin perusteella lukija varmasti ymmärtää, mistä on kysymys. Koska oppikirjoja ei käytetä, vanhempien on mahdotonta kontrolloida, mitä lapsille todellisuudessa on opetettu - ja miten. Työkirjojen suppeat tekstit eivät yleensä paljasta asiaan vihkiytymättömille vanhemmille mitään hälyyttävää.”

-Ala-asteella ei oppikirjoja käytetä kaikissa aineissa se on selvä, vain asiaan perehtymätön idiootti väittää etteikö jo ala-asteeltakin lähtien ole opetuksessa painettuja, muissakin kouluissa käytettyjä, kielten oppikirjoja. Mikä olikaan se hälyyttävä substanssi?


”Opetus on aina tietoisuuden rakentamista lapsen sisimpään. Opettaja avaa lapselle näkökulman elämään, sen tarkkailemiseen ja kokemiseen. Steinerkoulussa jaettava tieto rakentaa antroposofisen mallin lapsen alitajuntaan ja näin lapsi saa antroposofisen tavan tiedostaa maailmaa. ”

-Mikä on antroposofinen tapa tiedostaa maailmaa? Miksi tämä ”opettaja” ei selvennä tuota meille muillekin?

”2. Pedagogiikka

Suurelta osin Steinerin menetelmät myötäilevät lapsen luonnollista kasvua ja kehitystä, mihin ei tämän kirjoituksen puitteissa ole sen enempää syytä paneutua.”

-Ehkäpä syy tuohon on se että se pääsääntöisesti lapsissa toimii; ei voi panna hanttiin kun ei ole ”steineropettajalla”paukkuja… Hauskaa, että ”steinerope” on vähän jyvällä…

”Muutaman seikan otan kuitenkin esiin antroposofian esiintulemisen kannalta.

Eräs vakava piirre tässä suhteessa on kautta linjan esiintyvä mielikuvituksen ja totuuden tietoinen sekoittaminen lapsen mielessä. Tämä tapahtuu vielä siinäkin vaiheessa, jolloin lapsi kypsyytensä puolesta olisi kykenevä ne erottamaan. Oppiaineiden runsasta legendaarista ja myyttistä aineistoa ei eroteta tiedollisesta aineistosta ollenkaan, vaan kaikki aines on "tavallaan totta" tai "satutotta" tms. ”

-Tämä oli hauska väite! Satufysiikalla ja satukemiallahan maailma nimen omaa toimii… Ällät paukkuvat yo-kirjoituksissa kun laittaa vastausten sekaan keijukaiset, joulupukin ja maahiset…


”Tämän tapaiseen aistimiseen, jossa henkisyys ja todellisuus ovat yhtä ja samaa todellisuutta, lasketaan vankka perusta Steinerpedagogiikassa. Jotkut steinerkoulun entiset oppilaan - nykyiset aikuiset - ovat kertoneet, kuinka heistä tuli antroposofeja. Heillä kaikilla on samantapainen tarina takanaan. Jossakin elämänsä vaiheessa he ovat joko alkaneet tutkia itsenäisesti Steinerin kirjoja tai törmänneet antroposofiaan jonkun ihmisen kautta. Kun he ovat kuulleet tai lukeneen, mitä Steiner on hengentieteessään esittänyt, heille on tullut "sisäinen varmuus siitä, että tämä on totta".

”Ihmeellistä vai kuinka? Ei ollenkaan, kun ymmärtää, miten tehokkaasti näille ihmisille on laskettu antroposofinen maailmanmalli alitajuntaan koko lapsuuden ajan. On luonnollista, että he hengentieteellisen kasvatuksen saatuaan kokevat sen aikuisena tietoisellakin tasolla oikeaksi”.

-Ihmeellinen on tosiaan väite että Steinerpedagogiikka tähtäisi aivopesuun. Aikas huonosti se on toiminut melkoisen suurella joukolla tuntemaani joukkoa entisiä Steinerkoululaisia eri vuosikymmeniltä… Ihan omatoimisia, itsenäisesti ajattelevia ja fiksuja yhteiskunnan jäseniä meistä on suurimmasta osasta tullut.



”3. Vuorovaikutus

Steinerkouluissa on monenlaisia opettajia. Toiset ovat vannoutuneita antroposofeja, toiset eivät ymmärrä edes, mistä on kysymys. Jälkimmäiset ovat tietenkin jäävejä sanomaan mitään steinerkoulun ideologisesta vaikutuksesta. Opettajilla on suuri henkilökohtainen vapaus opetuksessaan, toiset käyttävät hengentieteen tuloksia enemmän hyödykseen, toiset eivät kajoa niihin ollenkaan. Yhtäkaikki - itse opetussuunnitelma toimii antroposofisesti, vaikka opettaja ei sitä tiedostaisikaan.

Erityisesti niissä tilanteissa, joissa lapsella on "elävässä antroposofisessa uskossa " elävä opettaja, on hengentieteen vaikutus erittäin voimakas. Jos kommunistit tekisivät oman koulunsa ja vakuuttaisivat vanhemmille, ettei ideologia esiin opetuksessa, monikohan uskoisi? Yhtä absurdia on väittää, ettei antroposofia välittyisi lapsiin niiden kahdeksan vuoden aikana, joina luokkaa opettaa sama opettaja.

Oppilaiden ja opettajien välille syntyy yleensä lämmin ja kiinteä yhteys, jossa lapsi tulee suuressa määrin osalliseksi opettajan elämänkatsomuksesta ja maailmankuvasta. Koska opettaja on steinerkoulussa ehdoton auktoriteetti luokkaopetuksen asteella - ja yleensä myös esikuva ja ihanne - painavat opettajan mielipiteet, tavat, asenteet ja arvot jne. suunnattomasti lapsen elämässä.
Opettajakunnan keskusteluissa (…) periaatteellinen päätös tehtiin niin ikään lasten kysymykseen "missä minä olin ennen kuin synnyin". Avoimesti selitetään lapsen olleen taivaassa, josta hän itse valitse perheen, johon tahtoi syntyä.

-Miten ihmeessä ”steineropettaja” puhuisi ”elävässä antroposofisessa uskossa” elävistä opettajista, kun
antropofit itse eivät puhu uskosta…? Missä peruskoulussa ala-astella ope ei olisi se joka ”sanoi niin” ja on esikuva ja auktoriteetti? Bullshit taas noiden taivasteluidenkin kanssa…

4. Päivän rutiini

Steinerkouluissa viljellään runsaasti traditioita ja rutiinia, mikä on omiaan edistämään lasten turvallisuuden tunnetta. On aamuruno, aamuliikunta, ruokaruno, päätösruno, näkemiin-seremonia jne. Nämä jatkuvasti toistuvat pikku hetket ovat kuitenkin jälleen antroposofian viestejä lapsen sielunelämään.

Esimerkisksi aamuruno on Steinerin kirjoittama lasten meditaatio ja ruokaruno steinerilaisen hengen mukainen "rukous".

-Maasta versonnut on vilja tämä, armaan aurinkoisen kypsyttämä. Rakas aurinko ja rakas maa teitä emme tahdo unhoittaa.

-Silkkaa luonnontiedettä koko runo, melko notkea elämänkatsomus ihmisella pitää olla joka tuosta ”rukouksen” mihinkään suuntaan vääntää… Ihan hyvä lapsen tietää mistä se sapuska oikesti lähtee ja minkä voimalla. Mikä oli antroposofinen viesti ja missä………….????

...

Yhtä merkillinen on vuosittain steinerkoulussa vietettävä Mikaelin juhla. Silloin juhlitaan - tavallaan palvotaan enkeli Mikaelia ja tuodaan kaikenlaisia syksyn antimia kouluun, "syysjuhlan" nimellä se kulkee koteihin, mutta todellisuudessa antroposofit pitävät sitä vuoden tärkeimpänä juhlana, joka merkittävyydessä voittaa jopa joulun.

Edellä esitetyn perusteella on siis aivan sinisilmäistä väittää, että steinerkoulut edustaisivat vain uutta pedagogiikkaa. Steinerkoulu on antroposofinen koulu, joka välittää vastaavaa maailmankatsomusta oppilailleen. Se olisi steinerpedagogien rehellisyyden nimissä vanhemmille myönnettävä.


-   Ai, tavallaan palvotaan muttei kuitenkaan palvota? Mielenkiintoinen argumentti ”asiaan vihkiytyneeltä steineropelta”. Tosiasiassa syysjuhlassa oppilaat esittävät oppimiaan asioita muille oppilaille, jossa näytettään mitä oppimissatoa ollaan saatu aikaiseksi. Miten ihmeessä tuollaisesta asiasta tehdään uskonnollinen asia, jollaisena sitä ei oppilaille esitetä eikä sitä kukaan sellaisena ymmärrä edes ottaa?  

"Tässä artikkelissa en ole ollenkaan keskittynyt steinerkoulujen pedagogisiin hyöty- ja haittanäkökohtiin, sillä niiden tarkastelu vaatisi aivan oman kokonaisuutensa. Päätarkoituksena oli antaa lasten vanhemmille avoin tieto steinerpedagogiikan "kurssitaustasta", että heillä olisi mahdollisuus ymmärtää kouluvalintansa seuraukset."

-Seuraavassa kappaleessa nokkela ”steineropettaja” kuitenkin toteaa että ”saattapi myöhäisemmässä vaiheessa okkultismi tuottaa tuhoisat seuraukset…”

"Valitsemalla steinerkoulun vanhemmat valitsevat samalla lapsilleen opetettavan maailmankatsomuksen. Ja kun kyseessä ei ole pelkkä filosofia, vaan okkulttinen eli salaopillinen maailmankatsomus, sillä saattaa myöhäisemmässä vaiheessa olla tuhoisat seuraukset."

-Voi jumalan pyssyt mitä sontaa joku on nähnyt asiakseen kirjoittaa nettiin ja jota jotkut tänne hurmoksessaan copy/pasteeraavat. Siinäpä heille uutta Sanaa….

Olisi jo pikkuhiljaa tälle palstalle kirjoittavien kriitikoiden ymmärtää se kylmä tosiasia, että yhdessä paskakoulussa hörhöjen antama opetus ei tarkoita sitä, että se olisi maan tapa jokaisessa suomalaisessa Steinerkoulussa. Ja se fakta, että Helsingin Steiner koulussa opetettiin ja opetetaan Opetushallituksen hyväksymän opetussuunnitelman mukaan. Joka siitä kaivaa okkultismia löytää niitä myös tavallisesta suomalaisesta peruskoulusta ja, ehkä, myös komerostaan ja sänkynsä alta.

31

4322

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Entinen steinerkoululainen

      Katsoisin tarpeelliseksi huomauttaa pari asiaa kirjoituksessasi.

      Kreikan jumalat ja kaikki muukin myyttinen aines opetettiin totena ainakin meillä.

      Tämän lisäksi esimerkiksi kemiassa opetettiin alkuaineiksi tuli, vesi, maa ja ilma? Kuulostaako tämä kovin vastuulliselta? Biologiassa korostan biologiassa opetettiin, että henki, sielu ja ruumis ovat ihmisen keskeiset osaset! Minulla on jopa kaikki vihot tallessa, ja niistä asiat ilmenevät!

      En tiedä kuinka yleistä tämä on steinerkoulussa, mutta minun lähtökohdastani entisen steineropettajan teksti piti täysin paikkansa!


      Okkultistinen maailmankatsomus on aina koulun taustalla, sillä koulu ei muuten olisi steinerkoulu. Tästä linkistä voi lukea perusteet Steinerin kasvatusnäkemyksistä.
      http://www.teosofia.net/antropos/St-kasvatus.htm

      Jokaiselle Steinerin oppeihin vähänkään perehtyneelle on selvää, että Mikael -juhla ei ole vaan sadonkorjuujuhla, vaan uskonnollinen rituaali, joka on jouluakin tärkeämpi. On väärin ja valheellista väittää, että näin ei olisi. Kristityt eivät Mikaelinjuhlaa vietä, antroposofit kyllä!

      Steinerkoulun ruokaruno maasta versonut on vilja tämä armaan aurinkoisen kypsyttämä, rakas aurinko ja rakas maa, teitä emme tahdo unhoittaa puolestaan on selvästi antroposofian mukainen rukous. Steiner opetti auringon ja maan olevan omia henkiään. Tässä rukousta ei lausuta Jumalalle, vaan maalle ja auringolle, jotka steinerilaisille ovat omia hengellisiä jumalolentojaan.

      Ei ole myöskään mikään ihme, että entisiä steinerkoululaisia on hakeutunut esimerkiksi uskontojen uhrien tuen pariin. Uskontojen uhrien tuki ry varoittaakin sivuillaan Steinerin opeista.

      http://www.uskontojenuhrientuki.fi/uskonyhteisot/synkretistiset-yhteisot/84-teosofia-ja-rudolf-steinerin-antroposofia?start=2

      Itse koin koulun todella ahdistavana, enkä voi sitä kenellekään suositella. Kehoittaisin vanhempia miettimään, että miksi he laittaisivat lapsensa kouluun, jonka taustalla vaikuttaa omituinen uskonto, joka ei ole heidän omansa?

      Mainitsit keskustelussa Helsingin steinerkoulun. Antroposofian ilmenemisestä kyseisen koulun opetussuunnitelmassa on ilmestynyt jopa väitöskirja. Kehoitan sinua ensi alkuun lukemaan sen. Linkki löytyy alkuperäisestä viestiketjusta.

      Steinerilaisia kannustan jatkossa kertomaan avoimemmin koulunsa taustoista. Kaltaisesi kirjoittajat aiheuttavat ainoastaan lisää pettymyksiä ja uskonnon uhreja. Se että steinerkoulun taustalla vaikuttavaa oppia peitellään ja salataan ei palvele ketään. Steiner oli loppujen lopuksi myös uskonnollinen johtaja, jonka ajatusten perusteelta perustettiin myös oma uskontokunta.

      • Ime kynttilää!

        Voi olla, että parafiini saa mielesi sellaiselle tasolle, että tajuat hakeutua hoitoon.

        Tuonkaltaset harhaluulot tekevät sinusta vain ja ainoastaan naurettavan.

        Tervetuloa kehittävän steinerpedagogiikan pariin. Ehkä sinustakin vielä intensiivieurytmian avulla oikeamielinen saadaan


      • Kolulu käynyt

        ”Kreikan jumalat ja kaikki muukin myyttinen aines opetettiin totena ainakin meillä.

        Tämän lisäksi esimerkiksi kemiassa opetettiin alkuaineiksi tuli, vesi, maa ja ilma? Kuulostaako tämä kovin vastuulliselta? Biologiassa korostan biologiassa opetettiin, että henki, sielu ja ruumis ovat ihmisen keskeiset osaset! Minulla on jopa kaikki vihot tallessa, ja niistä asiat ilmenevät!

        En tiedä kuinka yleistä tämä on steinerkoulussa, mutta minun lähtökohdastani entisen steineropettajan teksti piti täysin paikkansa!”

        -No niin, vihdoinkin tämä keskustelu alkaa kantaa hedelmää sinullekin! Eikö olekin kiusallista myöntää käyvänsä keskustelua asiasta josta ei sittenkään ole ollut kattavaa käsitystä vaan se onkin perustunut omaan, rajattuun kokemukseesi jossain…? Et todellakaan voi puhua yleispätevästi Steinerkoulusta Suomessa. Anna tilaa asiallisille kokemuksille!


        Okkultistinen maailmankatsomus on aina koulun taustalla, sillä koulu ei muuten olisi steinerkoulu. Tästä linkistä voi lukea perusteet Steinerin kasvatusnäkemyksistä.
        http://www.teosofia.net/antropos/St-kasvatus.htm

        Jokaiselle Steinerin oppeihin vähänkään perehtyneelle on selvää, että Mikael -juhla ei ole vaan sadonkorjuujuhla, vaan uskonnollinen rituaali, joka on jouluakin tärkeämpi. On väärin ja valheellista väittää, että näin ei olisi. Kristityt eivät Mikaelinjuhlaa vietä, antroposofit kyllä!

        Jahas, oletko itse uskonkiihossasi vouhottava ”kristitty”? Meillä Helsingin Rudolf Steiner –koulussa ei Mikaelinjuhlalla ole minkäänlaista uskonnollista sisältöä.

        Steinerkoulun ruokaruno maasta versonut on vilja tämä armaan aurinkoisen kypsyttämä, rakas aurinko ja rakas maa, teitä emme tahdo unhoittaa puolestaan on selvästi antroposofian mukainen rukous. Steiner opetti auringon ja maan olevan omia henkiään. Tässä rukousta ei lausuta Jumalalle, vaan maalle ja auringolle, jotka steinerilaisille ovat omia hengellisiä jumalolentojaan.

        Tuon kävin jo aloitustekstissäni lävitse etkä anna siihen mitään uutta kuin turhaa jankutusta. Vai taivaan kappaleet jumalia…. ? Herää jo!!!

        ”Ei ole myöskään mikään ihme, että entisiä steinerkoululaisia on hakeutunut esimerkiksi uskontojen uhrien tuen pariin. Uskontojen uhrien tuki ry varoittaakin sivuillaan Steinerin opeista.

        http://www.uskontojenuhrientuki.fi/uskonyhteisot/synkre tistiset-yhteisot/84-teosofia-ja-rudolf-steinerin-antro posofia?start=2 ”

        -Sinun ahdistuksesi Steinerkoulusta värittää reippaasti ”argumenttejasi”. Montako, oikeasti, tiedät, siis tiedät ja tunnet entistä Steinerkoululaista joka on diagnosoitu selkeästi Steinerkoulun opetuksen traumatisoimaksi? Anna tulla selkeitä lukuja! Vai ”on hakeutunut…”? Just. Lukutaitoisena ihmisenä tiedät Steinerkoulun olleen Suomessa 50-luvulta asti. Koulun, jossa hyväksytään kaikenlaiset uskonnot ja uskonnottomuudet, on näinä vuosina käynyt tuhansia oppilaita ilman mitään ”uskonnon uhriksi” joutumista jota sinä hurmoksessasi täällä julistat.

        ”Itse koin koulun todella ahdistavana, enkä voi sitä kenellekään suositella. Kehoittaisin vanhempia miettimään, että miksi he laittaisivat lapsensa kouluun, jonka taustalla vaikuttaa omituinen uskonto, joka ei ole heidän omansa?

        -Ahdistuksesi on aivan omasi, toivottavasti ymmärrät hakea siihen apua. Jotkut traumatisoituvat eri asioista eri paikoissa. Se on, toki, hyvin ikävää.

        ”Mainitsit keskustelussa Helsingin steinerkoulun. Antroposofian ilmenemisestä kyseisen koulun opetussuunnitelmassa on ilmestynyt jopa väitöskirja. Kehoitan sinua ensi alkuun lukemaan sen. Linkki löytyy alkuperäisestä viestiketjusta. ”

        Jopa on ilmestynyt väitöskirja, kyllä. Juuri se väitöskirja, on tiedossa. Koomista tässä on se, ettet ole edes sitä lukenut vaan käytät sitä argumenttina jutuillesi. Olisit edes hyvä ihminen lukenut sen loppuun asti!!!

        -Katsopas kun viimeisessä diskussio-osassa Tahlqvist kirjoittaa näin:

        ****** "Tutkimusaihe oli laaja ja siksi tutkimukseen ei liitetty empiiristä osuutta,
        mutta jatkotutkimuksien kannalta tähän tutkimukseen valitut teemat voisivat
        olla esiymmärryksenä ja johtaa käytännön tasolle asti, esim. oppilaiden kirjoitelmien

        analyysiin, oppilaiden ja opettajien haastattelututkimukseen tai casestudy-
        tyyppiseen tutkimukseen, vastaamaan kysymykseen: miten antroposofia
        ilmenee opetussuunnitelman toteutustasolla? ******

        Juuri luovuus ja taide ovat edelleenkin
        tutkimuksen arvoisia aiheita, ovathan ne steinerpedagogiikan eräänlaisia
        houkuttimia ja julkisuuskuvaan sisältyviä keskeisiä teemoja. Taideteema on
        yksi alue, jota on tutkittu pintatasolla paljonkin, mutta ei juurikaan itse käsitteen
        sisältöön asti ulottuvasta näkökulmasta. Kiinnostavia steinerpedagogiikan tutkimuskohteita
        olisivat myös suppeammat osa-alueet, esim. steinerpedagogiikan
        omat oppiaineet, muotopiirustus, eurytmia ja Bothmer-voimistelu.

        Tuo ensimmäisessä kappaleessa esitetty kysymys on se joka minua kovasti kiinnostaa ja mikä minusta olisi erityisen tärkeätä selvittää hedelmällisen keskustelun aikaan saamiseksi Steiner -koulusta Suomessa. Tuohon ei täällä vielä kukaan ole osannut eksaktisti vastata. Juuri noihin Steinerin höpinöihin ja hänen henkilöyteensä vedotaan kun kritisoidaan opetusta Steinerkoulussa. Vrt. Steiner hörhö -> samoja hörhöjä opetetaan koulussakin vaikkei asian laita, todellakaan, ole ollut noin minun kouluaikanani.

        Steinerilaisia kannustan jatkossa kertomaan avoimemmin koulunsa taustoista. Kaltaisesi kirjoittajat aiheuttavat ainoastaan lisää pettymyksiä ja uskonnon uhreja.

        -Älä koskaan, ikinä tule tälle palstalle panettelemaan muita kirjoittajia! Et ole mikään esittämään tuollaista väitettä!

        Keskustelun säännöt ja kirjoittajan vastuu
        Suomi24 tarjoaa maksuttoman kanavan julkiseen keskusteluun ja mielipiteiden vaihtoon. Jotta keskustelupalstojen ilmapiiri säilyisi miellyttävänä ja kaikille sopivana, on kaikkien kirjoittajien noudatettava palstoja koskevia sääntöjä. Muistathan, että olet vastuussa omasta kirjoituksestasi ja sen sisällöstä. Kirjoittajaa sitoo Suomen laki ja lakia rikkovien viestien kirjoittaja voi joutua teksteistään oikeudelliseen vastuuseen ja saada sakkoja.
        Keskustelupalstat on tarkoitettu rakentavaa ja asiallista ajatusten vaihtoa varten. Keskustelu ei ole chattailua tai samojen viestien lähettelyä jokaikiselle palstalle. Yritysten mainonta ja markkinointi ei myöskään kuulu keskustelupalstoille.
        Yksityinen henkilö voi jättää myynti- tai markkinointi ilmoituksen torille. Jos haluat yrityksellesi medianäkyvyyttä Suomi24:ssä, katso mainostaminen.
        Keskustelusivuilla sanomasi tavoittaa suuren yleisön. Pidä mielessäsi muutama tärkeä asia, kun kirjoitat palstoille.
        ***Valitse oikea palsta aiheellesi. Jos haluat kirjoittaa esim. uskonnosta, käytä uskontoon liittyviä palstoja. Viestit jotka eivät mitenkään liity palstan aiheeseen poistetaan tai siirretään oikeaan paikkaan. ***
        Keskusteluissa on noudatettava voimassa olevaa lainsäädäntöä, mm. henkilökohtaisen tietosuojan ja tekijänoikeuksien osalta.
        Keskusteluissa ei saa:
        • Kehottaa ketään rikokseen tai väkivaltaan
        • Esittää asiattomia ja loukkaavia kommentteja muista keskustelijoista !!!!!!!!
        • Esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
        • Linkittää tiedostoihin tai sivuille, jotka sisältävät ihmisiin tai eläimiin kohdistuvaa väkivaltaa.
        • Esittää yksityishenkilöiden henkilötietoja ilman asianomaisen suostumusta
        • Käyttää tekijänoikeuksin suojattua materiaalia. Tekstin suora kopioiminen muista julkaisuista on kiellettyä. Toisin sanoen rikot tekijänoikeuslakia, jos kopioit artikkelin lehden verkkosivulta ja kopioit sen Suomi24:n keskustelupalstalle. Viestit, joihin on kopioitu artikkeli tai pitkä lainaus, poistetaan.
        • Kirjoittaa rasistisia tekstejä
        • Kirjoittaa tai kuvata karkeaa pornografiaa
        • Markkinoida tai mainostaa tuotetta tai palvelua
        • Massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja. Toisin sanoen saman sisältöisen viestin lähettäminen useampaan kertaan tai jo kertaalleen poistetun viestin uudelleen postittaminen palstoille on kielletty.
        Jos huomaat näitä sääntöjä rikottavan, voit ilmoittaa siitä kyseisen viestin kohdalta.
        Suomi24.fi pidättää itsellään oikeuden poistaa asiattomat lausunnot keskusteluista. Toistuvasta häiriköinnistä keskustelusivuilla seuraa IP-osoitteen jäljitys ja tarvittavat jatkotoimenpiteet.




        -   Steinerkoulua, sen opetusta ja pedagogiikkaa koskevat, yleispätevinä esittämäsi perusteet on tällä palstalla kumottu kertaan jos toiseenkin. Toivottavasti tästä on, pikkuhiljaa, sinullekin apua.


      • Entinen steinerilainen
        Steinerfaija kirjoitti:

        Ime kynttilää!

        Voi olla, että parafiini saa mielesi sellaiselle tasolle, että tajuat hakeutua hoitoon.

        Tuonkaltaset harhaluulot tekevät sinusta vain ja ainoastaan naurettavan.

        Tervetuloa kehittävän steinerpedagogiikan pariin. Ehkä sinustakin vielä intensiivieurytmian avulla oikeamielinen saadaan

        Juuri tuota loppusilausta toivoin sun sanovan. Kiitos paljastit värisi täysin.
        Tuo loppu on näet niin vastoin opettajien ja opetussunnitelman linjaa ja toivomuksia kun vain olla voi. Tuon tyyppisiä lausuntoja oikea steinerilainen ei ikinä päästäisi suustaan, sillä hoitoeuyrtmuia perustuu aina "vapaaehtoisuuteen", parantavaan voimaan sekä vankkaan uskoon siihen että hoitoeukkaan 'pääseminen' se on etuoikeus - ei rangaistus. Tuota on toitotettu kautta vusoien ilam mitään poikkeusta. Sitä ei ikimaailmassa annettaisi tulkita minkäänlaisena rangaistuksena.

        Se, että asiat matkan varrella ei menekään aina näin hieno(varaise)sti, ja oppilaat silti tuntevaat saaneensa rangaistuksen ja itsensä noltuiksi, on aivan eri joskin valitettava tosiasia.
        Sinä heitit sen kuitenkin nujertamismielessä kera muiden kohteliaisuuksien. Säästä ne kuitenkin omiin fantasiohisi, kiitos.
        Olet aiemmin väittänyt että koulun käyneet eivät jostakin syystä ole päteviä osallistumaan tähän vapaamuotoiseen keskuteluun. Nyt väitänkin minä, että et totta vie ole sisäistänyt yhtikäs mitään tuon koulun toivotusta sisvistyssanomasta. Olen sen verran monta steineropettajaa tuntenut ja koko koulun käynyt, eikä kukaan (!) hyväksyisi sinunkaltaista käytöstä, kaiken lisäksi vielä jonakin steinerlähettilään ominaisuudessa.

        Antrot ja steinerilaiset saattavat hyvinkin olla epämääräisiä, ailahtelevia sisäänpäinlämpiäviä, hihhuleita, herkkähipiäisiä kritiikille ja ties mitä, mutta häijyjä he eivät koskaan ole.
        Jos sinulla todellakin on laspia koulussa, on sinunkin korkea aika alkaa miettiä milloin ja miten ajat heidän koulunsa etua ja milloin alat olla sellainen vanhempi josta onkin tulut maanvaiva koululle itse.
        Ihme kyllä maltti on aika usein valttia!


      • Kamppailun harrastaja
        Entinen steinerilainen kirjoitti:

        Juuri tuota loppusilausta toivoin sun sanovan. Kiitos paljastit värisi täysin.
        Tuo loppu on näet niin vastoin opettajien ja opetussunnitelman linjaa ja toivomuksia kun vain olla voi. Tuon tyyppisiä lausuntoja oikea steinerilainen ei ikinä päästäisi suustaan, sillä hoitoeuyrtmuia perustuu aina "vapaaehtoisuuteen", parantavaan voimaan sekä vankkaan uskoon siihen että hoitoeukkaan 'pääseminen' se on etuoikeus - ei rangaistus. Tuota on toitotettu kautta vusoien ilam mitään poikkeusta. Sitä ei ikimaailmassa annettaisi tulkita minkäänlaisena rangaistuksena.

        Se, että asiat matkan varrella ei menekään aina näin hieno(varaise)sti, ja oppilaat silti tuntevaat saaneensa rangaistuksen ja itsensä noltuiksi, on aivan eri joskin valitettava tosiasia.
        Sinä heitit sen kuitenkin nujertamismielessä kera muiden kohteliaisuuksien. Säästä ne kuitenkin omiin fantasiohisi, kiitos.
        Olet aiemmin väittänyt että koulun käyneet eivät jostakin syystä ole päteviä osallistumaan tähän vapaamuotoiseen keskuteluun. Nyt väitänkin minä, että et totta vie ole sisäistänyt yhtikäs mitään tuon koulun toivotusta sisvistyssanomasta. Olen sen verran monta steineropettajaa tuntenut ja koko koulun käynyt, eikä kukaan (!) hyväksyisi sinunkaltaista käytöstä, kaiken lisäksi vielä jonakin steinerlähettilään ominaisuudessa.

        Antrot ja steinerilaiset saattavat hyvinkin olla epämääräisiä, ailahtelevia sisäänpäinlämpiäviä, hihhuleita, herkkähipiäisiä kritiikille ja ties mitä, mutta häijyjä he eivät koskaan ole.
        Jos sinulla todellakin on laspia koulussa, on sinunkin korkea aika alkaa miettiä milloin ja miten ajat heidän koulunsa etua ja milloin alat olla sellainen vanhempi josta onkin tulut maanvaiva koululle itse.
        Ihme kyllä maltti on aika usein valttia!

        Hmm.. Noita Steinerfaijan öisiä postauksia kun lukee, niin taisi tosiaan mopo keulia pahemman kerran. Eiköhän jätetä kaveri rauhaan. Asiakeskustelun mahdollisuudet taisi mennä ohi.


      • steinerkoulun käynyt
        Kolulu käynyt kirjoitti:

        ”Kreikan jumalat ja kaikki muukin myyttinen aines opetettiin totena ainakin meillä.

        Tämän lisäksi esimerkiksi kemiassa opetettiin alkuaineiksi tuli, vesi, maa ja ilma? Kuulostaako tämä kovin vastuulliselta? Biologiassa korostan biologiassa opetettiin, että henki, sielu ja ruumis ovat ihmisen keskeiset osaset! Minulla on jopa kaikki vihot tallessa, ja niistä asiat ilmenevät!

        En tiedä kuinka yleistä tämä on steinerkoulussa, mutta minun lähtökohdastani entisen steineropettajan teksti piti täysin paikkansa!”

        -No niin, vihdoinkin tämä keskustelu alkaa kantaa hedelmää sinullekin! Eikö olekin kiusallista myöntää käyvänsä keskustelua asiasta josta ei sittenkään ole ollut kattavaa käsitystä vaan se onkin perustunut omaan, rajattuun kokemukseesi jossain…? Et todellakaan voi puhua yleispätevästi Steinerkoulusta Suomessa. Anna tilaa asiallisille kokemuksille!


        Okkultistinen maailmankatsomus on aina koulun taustalla, sillä koulu ei muuten olisi steinerkoulu. Tästä linkistä voi lukea perusteet Steinerin kasvatusnäkemyksistä.
        http://www.teosofia.net/antropos/St-kasvatus.htm

        Jokaiselle Steinerin oppeihin vähänkään perehtyneelle on selvää, että Mikael -juhla ei ole vaan sadonkorjuujuhla, vaan uskonnollinen rituaali, joka on jouluakin tärkeämpi. On väärin ja valheellista väittää, että näin ei olisi. Kristityt eivät Mikaelinjuhlaa vietä, antroposofit kyllä!

        Jahas, oletko itse uskonkiihossasi vouhottava ”kristitty”? Meillä Helsingin Rudolf Steiner –koulussa ei Mikaelinjuhlalla ole minkäänlaista uskonnollista sisältöä.

        Steinerkoulun ruokaruno maasta versonut on vilja tämä armaan aurinkoisen kypsyttämä, rakas aurinko ja rakas maa, teitä emme tahdo unhoittaa puolestaan on selvästi antroposofian mukainen rukous. Steiner opetti auringon ja maan olevan omia henkiään. Tässä rukousta ei lausuta Jumalalle, vaan maalle ja auringolle, jotka steinerilaisille ovat omia hengellisiä jumalolentojaan.

        Tuon kävin jo aloitustekstissäni lävitse etkä anna siihen mitään uutta kuin turhaa jankutusta. Vai taivaan kappaleet jumalia…. ? Herää jo!!!

        ”Ei ole myöskään mikään ihme, että entisiä steinerkoululaisia on hakeutunut esimerkiksi uskontojen uhrien tuen pariin. Uskontojen uhrien tuki ry varoittaakin sivuillaan Steinerin opeista.

        http://www.uskontojenuhrientuki.fi/uskonyhteisot/synkre tistiset-yhteisot/84-teosofia-ja-rudolf-steinerin-antro posofia?start=2 ”

        -Sinun ahdistuksesi Steinerkoulusta värittää reippaasti ”argumenttejasi”. Montako, oikeasti, tiedät, siis tiedät ja tunnet entistä Steinerkoululaista joka on diagnosoitu selkeästi Steinerkoulun opetuksen traumatisoimaksi? Anna tulla selkeitä lukuja! Vai ”on hakeutunut…”? Just. Lukutaitoisena ihmisenä tiedät Steinerkoulun olleen Suomessa 50-luvulta asti. Koulun, jossa hyväksytään kaikenlaiset uskonnot ja uskonnottomuudet, on näinä vuosina käynyt tuhansia oppilaita ilman mitään ”uskonnon uhriksi” joutumista jota sinä hurmoksessasi täällä julistat.

        ”Itse koin koulun todella ahdistavana, enkä voi sitä kenellekään suositella. Kehoittaisin vanhempia miettimään, että miksi he laittaisivat lapsensa kouluun, jonka taustalla vaikuttaa omituinen uskonto, joka ei ole heidän omansa?

        -Ahdistuksesi on aivan omasi, toivottavasti ymmärrät hakea siihen apua. Jotkut traumatisoituvat eri asioista eri paikoissa. Se on, toki, hyvin ikävää.

        ”Mainitsit keskustelussa Helsingin steinerkoulun. Antroposofian ilmenemisestä kyseisen koulun opetussuunnitelmassa on ilmestynyt jopa väitöskirja. Kehoitan sinua ensi alkuun lukemaan sen. Linkki löytyy alkuperäisestä viestiketjusta. ”

        Jopa on ilmestynyt väitöskirja, kyllä. Juuri se väitöskirja, on tiedossa. Koomista tässä on se, ettet ole edes sitä lukenut vaan käytät sitä argumenttina jutuillesi. Olisit edes hyvä ihminen lukenut sen loppuun asti!!!

        -Katsopas kun viimeisessä diskussio-osassa Tahlqvist kirjoittaa näin:

        ****** "Tutkimusaihe oli laaja ja siksi tutkimukseen ei liitetty empiiristä osuutta,
        mutta jatkotutkimuksien kannalta tähän tutkimukseen valitut teemat voisivat
        olla esiymmärryksenä ja johtaa käytännön tasolle asti, esim. oppilaiden kirjoitelmien

        analyysiin, oppilaiden ja opettajien haastattelututkimukseen tai casestudy-
        tyyppiseen tutkimukseen, vastaamaan kysymykseen: miten antroposofia
        ilmenee opetussuunnitelman toteutustasolla? ******

        Juuri luovuus ja taide ovat edelleenkin
        tutkimuksen arvoisia aiheita, ovathan ne steinerpedagogiikan eräänlaisia
        houkuttimia ja julkisuuskuvaan sisältyviä keskeisiä teemoja. Taideteema on
        yksi alue, jota on tutkittu pintatasolla paljonkin, mutta ei juurikaan itse käsitteen
        sisältöön asti ulottuvasta näkökulmasta. Kiinnostavia steinerpedagogiikan tutkimuskohteita
        olisivat myös suppeammat osa-alueet, esim. steinerpedagogiikan
        omat oppiaineet, muotopiirustus, eurytmia ja Bothmer-voimistelu.

        Tuo ensimmäisessä kappaleessa esitetty kysymys on se joka minua kovasti kiinnostaa ja mikä minusta olisi erityisen tärkeätä selvittää hedelmällisen keskustelun aikaan saamiseksi Steiner -koulusta Suomessa. Tuohon ei täällä vielä kukaan ole osannut eksaktisti vastata. Juuri noihin Steinerin höpinöihin ja hänen henkilöyteensä vedotaan kun kritisoidaan opetusta Steinerkoulussa. Vrt. Steiner hörhö -> samoja hörhöjä opetetaan koulussakin vaikkei asian laita, todellakaan, ole ollut noin minun kouluaikanani.

        Steinerilaisia kannustan jatkossa kertomaan avoimemmin koulunsa taustoista. Kaltaisesi kirjoittajat aiheuttavat ainoastaan lisää pettymyksiä ja uskonnon uhreja.

        -Älä koskaan, ikinä tule tälle palstalle panettelemaan muita kirjoittajia! Et ole mikään esittämään tuollaista väitettä!

        Keskustelun säännöt ja kirjoittajan vastuu
        Suomi24 tarjoaa maksuttoman kanavan julkiseen keskusteluun ja mielipiteiden vaihtoon. Jotta keskustelupalstojen ilmapiiri säilyisi miellyttävänä ja kaikille sopivana, on kaikkien kirjoittajien noudatettava palstoja koskevia sääntöjä. Muistathan, että olet vastuussa omasta kirjoituksestasi ja sen sisällöstä. Kirjoittajaa sitoo Suomen laki ja lakia rikkovien viestien kirjoittaja voi joutua teksteistään oikeudelliseen vastuuseen ja saada sakkoja.
        Keskustelupalstat on tarkoitettu rakentavaa ja asiallista ajatusten vaihtoa varten. Keskustelu ei ole chattailua tai samojen viestien lähettelyä jokaikiselle palstalle. Yritysten mainonta ja markkinointi ei myöskään kuulu keskustelupalstoille.
        Yksityinen henkilö voi jättää myynti- tai markkinointi ilmoituksen torille. Jos haluat yrityksellesi medianäkyvyyttä Suomi24:ssä, katso mainostaminen.
        Keskustelusivuilla sanomasi tavoittaa suuren yleisön. Pidä mielessäsi muutama tärkeä asia, kun kirjoitat palstoille.
        ***Valitse oikea palsta aiheellesi. Jos haluat kirjoittaa esim. uskonnosta, käytä uskontoon liittyviä palstoja. Viestit jotka eivät mitenkään liity palstan aiheeseen poistetaan tai siirretään oikeaan paikkaan. ***
        Keskusteluissa on noudatettava voimassa olevaa lainsäädäntöä, mm. henkilökohtaisen tietosuojan ja tekijänoikeuksien osalta.
        Keskusteluissa ei saa:
        • Kehottaa ketään rikokseen tai väkivaltaan
        • Esittää asiattomia ja loukkaavia kommentteja muista keskustelijoista !!!!!!!!
        • Esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
        • Linkittää tiedostoihin tai sivuille, jotka sisältävät ihmisiin tai eläimiin kohdistuvaa väkivaltaa.
        • Esittää yksityishenkilöiden henkilötietoja ilman asianomaisen suostumusta
        • Käyttää tekijänoikeuksin suojattua materiaalia. Tekstin suora kopioiminen muista julkaisuista on kiellettyä. Toisin sanoen rikot tekijänoikeuslakia, jos kopioit artikkelin lehden verkkosivulta ja kopioit sen Suomi24:n keskustelupalstalle. Viestit, joihin on kopioitu artikkeli tai pitkä lainaus, poistetaan.
        • Kirjoittaa rasistisia tekstejä
        • Kirjoittaa tai kuvata karkeaa pornografiaa
        • Markkinoida tai mainostaa tuotetta tai palvelua
        • Massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja. Toisin sanoen saman sisältöisen viestin lähettäminen useampaan kertaan tai jo kertaalleen poistetun viestin uudelleen postittaminen palstoille on kielletty.
        Jos huomaat näitä sääntöjä rikottavan, voit ilmoittaa siitä kyseisen viestin kohdalta.
        Suomi24.fi pidättää itsellään oikeuden poistaa asiattomat lausunnot keskusteluista. Toistuvasta häiriköinnistä keskustelusivuilla seuraa IP-osoitteen jäljitys ja tarvittavat jatkotoimenpiteet.




        -   Steinerkoulua, sen opetusta ja pedagogiikkaa koskevat, yleispätevinä esittämäsi perusteet on tällä palstalla kumottu kertaan jos toiseenkin. Toivottavasti tästä on, pikkuhiljaa, sinullekin apua.

        Tuolla Rajatiedon messuilla esiintyvän Snellman korkeakoulun yhden perustajan mukaan ainakin maa on elävä olento, ja tähdet pyhiä. Erityisen pyhä on Isis-Jumalattaren Sirius.

        Mikäli luet hieman Steinerin tekstejä, niin asia valkenee sinullekin. Taivaankappaleet ovat steinerilaisille jumalia halusit sitä tai et!

        Tekstissäsi vaadit tilaa asiallisille kokemuksille, mutta asiattomat kokemukset haluaisit vaientaa. Tiedän, että kyseessä ei ollut yksittäisen opettajan tempaus, ainakin hän vakuutti meille, että asioita opetetaan muissakin steinerkouluissa samalla kaavalla maailman laajuisesti. Tällä palstalla olleen steineropettajan kertomus tukee tätä ajatusta. Omassa koulussani tiedän antroposofiaan hartaasti uskovien opettajien olleen enemmistössä.

        En ole minkään uskontokunnan kiihkeä kannattaja, mutta silti en hyväksy sitä, että toisen uskontokunnan juhlia tuputetaan minulle tai muillekaan uskontokuntaan kuulumattomille. Vaikka sinä et kokenut Mikael -juhlalla olleen uskonnolista sisältöä, se ei silti poista sitä, etteikö Mikael -juhla olisi uskonnollinen juhla.

        Ehdotan, että luet esimerkiksi antroposofisen liiton sivuilta Mikael koulusta ja kosmisesta kultista, niin juhlan todellinen sisältö saattaa aueta sinullekin.

        http://www.antropos.fi/p=artikkelit&s=read&artikkeli_id=31

        Väität steinerkoulusta johtuvan ahdistuksen johtuvan muusta kuin steinerkoulusta. Miten selität, että monella luokkakaverillani kokemus steinerkoulusta on samanlainen? Olen yhä tekemisissä entisten luokkakavereideni kanssa, ja tiedän faktana ahdistavan koulun pilanneen joidenkin elämän! Kyse ei ole mistään pienestä asiasta, ja minulla kuten muillakin steinerkoulun uhreilla on oikeus kertoa kokemuksistaan. Uskontojen uhrit eivät varoittaisi steinerkoulusta, mikäli steinerkoulusta ei olisi heille hakeutunut uhreja.

        Tahlqvistin väitöskirjassa todetaan myös seuraavaa:

        Vastoin useiden steinerpedagogiikan edustajien näkemyksiä, steinerpedagogiikan
        metodisuutta ei voida pitää irrallisena ja steinerpedagogiikan ulkopuolella sovellettavissa
        olevana osana, koska se liittyy kiinteästi antroposofiseen maailmankatsomukseen.

        Mikäli olet asiasta eri mieltä, niin ole hyvä ja kirjoita asiasta väitöskirja, jossa löydät hieman perusteluita väitteellesi. Sekä entisen opettajan teksti, Tahlqvistin väitöskirja, että omakohtaiset kokemukseni tukevat näkemystä, että steinerkoulu on maailmankatsomukseltaan antoposofinen koulu.

        Jo tälläkin palstalla on kirjoittanut moni steinerkouluun pettynyt entinen opiskelija tai vanhempi. Niin kauan, kuin steinerkoulun taustoja peitellään tai niistä valehdellaan tulee uusia kouluun pettyneitä perheitä.

        En ole rikkonut mitään mainitsemistasi Suomi24:n säännöistä. Sinä puolestasi haluat hiljentää minut ja muut steinerkouluun pettyneet, niin että positiivisille kokemuksille tulisi palstatilaa. Valitettavasti perustuslaissa minulle kuten muillekin steinerkouluun pettyneille on turvattu oikeus sananvapauteen.


      • steinerilaiset
        Kolulu käynyt kirjoitti:

        ”Kreikan jumalat ja kaikki muukin myyttinen aines opetettiin totena ainakin meillä.

        Tämän lisäksi esimerkiksi kemiassa opetettiin alkuaineiksi tuli, vesi, maa ja ilma? Kuulostaako tämä kovin vastuulliselta? Biologiassa korostan biologiassa opetettiin, että henki, sielu ja ruumis ovat ihmisen keskeiset osaset! Minulla on jopa kaikki vihot tallessa, ja niistä asiat ilmenevät!

        En tiedä kuinka yleistä tämä on steinerkoulussa, mutta minun lähtökohdastani entisen steineropettajan teksti piti täysin paikkansa!”

        -No niin, vihdoinkin tämä keskustelu alkaa kantaa hedelmää sinullekin! Eikö olekin kiusallista myöntää käyvänsä keskustelua asiasta josta ei sittenkään ole ollut kattavaa käsitystä vaan se onkin perustunut omaan, rajattuun kokemukseesi jossain…? Et todellakaan voi puhua yleispätevästi Steinerkoulusta Suomessa. Anna tilaa asiallisille kokemuksille!


        Okkultistinen maailmankatsomus on aina koulun taustalla, sillä koulu ei muuten olisi steinerkoulu. Tästä linkistä voi lukea perusteet Steinerin kasvatusnäkemyksistä.
        http://www.teosofia.net/antropos/St-kasvatus.htm

        Jokaiselle Steinerin oppeihin vähänkään perehtyneelle on selvää, että Mikael -juhla ei ole vaan sadonkorjuujuhla, vaan uskonnollinen rituaali, joka on jouluakin tärkeämpi. On väärin ja valheellista väittää, että näin ei olisi. Kristityt eivät Mikaelinjuhlaa vietä, antroposofit kyllä!

        Jahas, oletko itse uskonkiihossasi vouhottava ”kristitty”? Meillä Helsingin Rudolf Steiner –koulussa ei Mikaelinjuhlalla ole minkäänlaista uskonnollista sisältöä.

        Steinerkoulun ruokaruno maasta versonut on vilja tämä armaan aurinkoisen kypsyttämä, rakas aurinko ja rakas maa, teitä emme tahdo unhoittaa puolestaan on selvästi antroposofian mukainen rukous. Steiner opetti auringon ja maan olevan omia henkiään. Tässä rukousta ei lausuta Jumalalle, vaan maalle ja auringolle, jotka steinerilaisille ovat omia hengellisiä jumalolentojaan.

        Tuon kävin jo aloitustekstissäni lävitse etkä anna siihen mitään uutta kuin turhaa jankutusta. Vai taivaan kappaleet jumalia…. ? Herää jo!!!

        ”Ei ole myöskään mikään ihme, että entisiä steinerkoululaisia on hakeutunut esimerkiksi uskontojen uhrien tuen pariin. Uskontojen uhrien tuki ry varoittaakin sivuillaan Steinerin opeista.

        http://www.uskontojenuhrientuki.fi/uskonyhteisot/synkre tistiset-yhteisot/84-teosofia-ja-rudolf-steinerin-antro posofia?start=2 ”

        -Sinun ahdistuksesi Steinerkoulusta värittää reippaasti ”argumenttejasi”. Montako, oikeasti, tiedät, siis tiedät ja tunnet entistä Steinerkoululaista joka on diagnosoitu selkeästi Steinerkoulun opetuksen traumatisoimaksi? Anna tulla selkeitä lukuja! Vai ”on hakeutunut…”? Just. Lukutaitoisena ihmisenä tiedät Steinerkoulun olleen Suomessa 50-luvulta asti. Koulun, jossa hyväksytään kaikenlaiset uskonnot ja uskonnottomuudet, on näinä vuosina käynyt tuhansia oppilaita ilman mitään ”uskonnon uhriksi” joutumista jota sinä hurmoksessasi täällä julistat.

        ”Itse koin koulun todella ahdistavana, enkä voi sitä kenellekään suositella. Kehoittaisin vanhempia miettimään, että miksi he laittaisivat lapsensa kouluun, jonka taustalla vaikuttaa omituinen uskonto, joka ei ole heidän omansa?

        -Ahdistuksesi on aivan omasi, toivottavasti ymmärrät hakea siihen apua. Jotkut traumatisoituvat eri asioista eri paikoissa. Se on, toki, hyvin ikävää.

        ”Mainitsit keskustelussa Helsingin steinerkoulun. Antroposofian ilmenemisestä kyseisen koulun opetussuunnitelmassa on ilmestynyt jopa väitöskirja. Kehoitan sinua ensi alkuun lukemaan sen. Linkki löytyy alkuperäisestä viestiketjusta. ”

        Jopa on ilmestynyt väitöskirja, kyllä. Juuri se väitöskirja, on tiedossa. Koomista tässä on se, ettet ole edes sitä lukenut vaan käytät sitä argumenttina jutuillesi. Olisit edes hyvä ihminen lukenut sen loppuun asti!!!

        -Katsopas kun viimeisessä diskussio-osassa Tahlqvist kirjoittaa näin:

        ****** "Tutkimusaihe oli laaja ja siksi tutkimukseen ei liitetty empiiristä osuutta,
        mutta jatkotutkimuksien kannalta tähän tutkimukseen valitut teemat voisivat
        olla esiymmärryksenä ja johtaa käytännön tasolle asti, esim. oppilaiden kirjoitelmien

        analyysiin, oppilaiden ja opettajien haastattelututkimukseen tai casestudy-
        tyyppiseen tutkimukseen, vastaamaan kysymykseen: miten antroposofia
        ilmenee opetussuunnitelman toteutustasolla? ******

        Juuri luovuus ja taide ovat edelleenkin
        tutkimuksen arvoisia aiheita, ovathan ne steinerpedagogiikan eräänlaisia
        houkuttimia ja julkisuuskuvaan sisältyviä keskeisiä teemoja. Taideteema on
        yksi alue, jota on tutkittu pintatasolla paljonkin, mutta ei juurikaan itse käsitteen
        sisältöön asti ulottuvasta näkökulmasta. Kiinnostavia steinerpedagogiikan tutkimuskohteita
        olisivat myös suppeammat osa-alueet, esim. steinerpedagogiikan
        omat oppiaineet, muotopiirustus, eurytmia ja Bothmer-voimistelu.

        Tuo ensimmäisessä kappaleessa esitetty kysymys on se joka minua kovasti kiinnostaa ja mikä minusta olisi erityisen tärkeätä selvittää hedelmällisen keskustelun aikaan saamiseksi Steiner -koulusta Suomessa. Tuohon ei täällä vielä kukaan ole osannut eksaktisti vastata. Juuri noihin Steinerin höpinöihin ja hänen henkilöyteensä vedotaan kun kritisoidaan opetusta Steinerkoulussa. Vrt. Steiner hörhö -> samoja hörhöjä opetetaan koulussakin vaikkei asian laita, todellakaan, ole ollut noin minun kouluaikanani.

        Steinerilaisia kannustan jatkossa kertomaan avoimemmin koulunsa taustoista. Kaltaisesi kirjoittajat aiheuttavat ainoastaan lisää pettymyksiä ja uskonnon uhreja.

        -Älä koskaan, ikinä tule tälle palstalle panettelemaan muita kirjoittajia! Et ole mikään esittämään tuollaista väitettä!

        Keskustelun säännöt ja kirjoittajan vastuu
        Suomi24 tarjoaa maksuttoman kanavan julkiseen keskusteluun ja mielipiteiden vaihtoon. Jotta keskustelupalstojen ilmapiiri säilyisi miellyttävänä ja kaikille sopivana, on kaikkien kirjoittajien noudatettava palstoja koskevia sääntöjä. Muistathan, että olet vastuussa omasta kirjoituksestasi ja sen sisällöstä. Kirjoittajaa sitoo Suomen laki ja lakia rikkovien viestien kirjoittaja voi joutua teksteistään oikeudelliseen vastuuseen ja saada sakkoja.
        Keskustelupalstat on tarkoitettu rakentavaa ja asiallista ajatusten vaihtoa varten. Keskustelu ei ole chattailua tai samojen viestien lähettelyä jokaikiselle palstalle. Yritysten mainonta ja markkinointi ei myöskään kuulu keskustelupalstoille.
        Yksityinen henkilö voi jättää myynti- tai markkinointi ilmoituksen torille. Jos haluat yrityksellesi medianäkyvyyttä Suomi24:ssä, katso mainostaminen.
        Keskustelusivuilla sanomasi tavoittaa suuren yleisön. Pidä mielessäsi muutama tärkeä asia, kun kirjoitat palstoille.
        ***Valitse oikea palsta aiheellesi. Jos haluat kirjoittaa esim. uskonnosta, käytä uskontoon liittyviä palstoja. Viestit jotka eivät mitenkään liity palstan aiheeseen poistetaan tai siirretään oikeaan paikkaan. ***
        Keskusteluissa on noudatettava voimassa olevaa lainsäädäntöä, mm. henkilökohtaisen tietosuojan ja tekijänoikeuksien osalta.
        Keskusteluissa ei saa:
        • Kehottaa ketään rikokseen tai väkivaltaan
        • Esittää asiattomia ja loukkaavia kommentteja muista keskustelijoista !!!!!!!!
        • Esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
        • Linkittää tiedostoihin tai sivuille, jotka sisältävät ihmisiin tai eläimiin kohdistuvaa väkivaltaa.
        • Esittää yksityishenkilöiden henkilötietoja ilman asianomaisen suostumusta
        • Käyttää tekijänoikeuksin suojattua materiaalia. Tekstin suora kopioiminen muista julkaisuista on kiellettyä. Toisin sanoen rikot tekijänoikeuslakia, jos kopioit artikkelin lehden verkkosivulta ja kopioit sen Suomi24:n keskustelupalstalle. Viestit, joihin on kopioitu artikkeli tai pitkä lainaus, poistetaan.
        • Kirjoittaa rasistisia tekstejä
        • Kirjoittaa tai kuvata karkeaa pornografiaa
        • Markkinoida tai mainostaa tuotetta tai palvelua
        • Massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja. Toisin sanoen saman sisältöisen viestin lähettäminen useampaan kertaan tai jo kertaalleen poistetun viestin uudelleen postittaminen palstoille on kielletty.
        Jos huomaat näitä sääntöjä rikottavan, voit ilmoittaa siitä kyseisen viestin kohdalta.
        Suomi24.fi pidättää itsellään oikeuden poistaa asiattomat lausunnot keskusteluista. Toistuvasta häiriköinnistä keskustelusivuilla seuraa IP-osoitteen jäljitys ja tarvittavat jatkotoimenpiteet.




        -   Steinerkoulua, sen opetusta ja pedagogiikkaa koskevat, yleispätevinä esittämäsi perusteet on tällä palstalla kumottu kertaan jos toiseenkin. Toivottavasti tästä on, pikkuhiljaa, sinullekin apua.

        Steinerkoulujen puolustajat ovat tainneet ottaa tästä miehestä mallia. =D
        http://www.youtube.com/watch?v=CXl1GkWWGmA

        Argumentit ainakin ovat yhtä vakuuttavia! Kyllä ulkopuolista hieman huvittaa steinerilaisten sinnikäs puolustustaistelu kun yritetään selvät tosiasiat kieltää! =D


      • Koulun käynyt
        steinerkoulun käynyt kirjoitti:

        Tuolla Rajatiedon messuilla esiintyvän Snellman korkeakoulun yhden perustajan mukaan ainakin maa on elävä olento, ja tähdet pyhiä. Erityisen pyhä on Isis-Jumalattaren Sirius.

        Mikäli luet hieman Steinerin tekstejä, niin asia valkenee sinullekin. Taivaankappaleet ovat steinerilaisille jumalia halusit sitä tai et!

        Tekstissäsi vaadit tilaa asiallisille kokemuksille, mutta asiattomat kokemukset haluaisit vaientaa. Tiedän, että kyseessä ei ollut yksittäisen opettajan tempaus, ainakin hän vakuutti meille, että asioita opetetaan muissakin steinerkouluissa samalla kaavalla maailman laajuisesti. Tällä palstalla olleen steineropettajan kertomus tukee tätä ajatusta. Omassa koulussani tiedän antroposofiaan hartaasti uskovien opettajien olleen enemmistössä.

        En ole minkään uskontokunnan kiihkeä kannattaja, mutta silti en hyväksy sitä, että toisen uskontokunnan juhlia tuputetaan minulle tai muillekaan uskontokuntaan kuulumattomille. Vaikka sinä et kokenut Mikael -juhlalla olleen uskonnolista sisältöä, se ei silti poista sitä, etteikö Mikael -juhla olisi uskonnollinen juhla.

        Ehdotan, että luet esimerkiksi antroposofisen liiton sivuilta Mikael koulusta ja kosmisesta kultista, niin juhlan todellinen sisältö saattaa aueta sinullekin.

        http://www.antropos.fi/p=artikkelit&s=read&artikkeli_id=31

        Väität steinerkoulusta johtuvan ahdistuksen johtuvan muusta kuin steinerkoulusta. Miten selität, että monella luokkakaverillani kokemus steinerkoulusta on samanlainen? Olen yhä tekemisissä entisten luokkakavereideni kanssa, ja tiedän faktana ahdistavan koulun pilanneen joidenkin elämän! Kyse ei ole mistään pienestä asiasta, ja minulla kuten muillakin steinerkoulun uhreilla on oikeus kertoa kokemuksistaan. Uskontojen uhrit eivät varoittaisi steinerkoulusta, mikäli steinerkoulusta ei olisi heille hakeutunut uhreja.

        Tahlqvistin väitöskirjassa todetaan myös seuraavaa:

        Vastoin useiden steinerpedagogiikan edustajien näkemyksiä, steinerpedagogiikan
        metodisuutta ei voida pitää irrallisena ja steinerpedagogiikan ulkopuolella sovellettavissa
        olevana osana, koska se liittyy kiinteästi antroposofiseen maailmankatsomukseen.

        Mikäli olet asiasta eri mieltä, niin ole hyvä ja kirjoita asiasta väitöskirja, jossa löydät hieman perusteluita väitteellesi. Sekä entisen opettajan teksti, Tahlqvistin väitöskirja, että omakohtaiset kokemukseni tukevat näkemystä, että steinerkoulu on maailmankatsomukseltaan antoposofinen koulu.

        Jo tälläkin palstalla on kirjoittanut moni steinerkouluun pettynyt entinen opiskelija tai vanhempi. Niin kauan, kuin steinerkoulun taustoja peitellään tai niistä valehdellaan tulee uusia kouluun pettyneitä perheitä.

        En ole rikkonut mitään mainitsemistasi Suomi24:n säännöistä. Sinä puolestasi haluat hiljentää minut ja muut steinerkouluun pettyneet, niin että positiivisille kokemuksille tulisi palstatilaa. Valitettavasti perustuslaissa minulle kuten muillekin steinerkouluun pettyneille on turvattu oikeus sananvapauteen.

        ”Mikäli luet hieman Steinerin tekstejä, niin asia valkenee sinullekin. Taivaankappaleet ovat steinerilaisille jumalia halusit sitä tai et! ”

        -Tähän voin vain kommentoida, että en ole steinerlainen. Olen Rudolf Steiner –koulun käynyt, jossa ei ole minulle tuputettu yhtään mitään filosofiaa, elämänkatsomusta, uskontoa!

        ”Tekstissäsi vaadit tilaa asiallisille kokemuksille, mutta asiattomat kokemukset haluaisit vaientaa. Tiedän, että kyseessä ei ollut yksittäisen opettajan tempaus, ainakin hän vakuutti meille, että asioita opetetaan muissakin steinerkouluissa samalla kaavalla maailman laajuisesti. Tällä palstalla olleen steineropettajan kertomus tukee tätä ajatusta. Omassa koulussani tiedän antroposofiaan hartaasti uskovien opettajien olleen enemmistössä. ”

        ”En ole minkään uskontokunnan kiihkeä kannattaja, mutta silti en hyväksy sitä, että toisen uskontokunnan juhlia tuputetaan minulle tai muillekaan uskontokuntaan kuulumattomille. Vaikka sinä et kokenut Mikael -juhlalla olleen uskonnolista sisältöä, se ei silti poista sitä, etteikö Mikael -juhla olisi uskonnollinen juhla. ”

        -Tämä menee nyt juupas-eipäs -osastolle, anti siis olla. Kantani ja perusteluni olen jo esittänyt.

        ”Väität steinerkoulusta johtuvan ahdistuksen johtuvan muusta kuin steinerkoulusta. Miten selität, että monella luokkakaverillani kokemus steinerkoulusta on samanlainen? Olen yhä tekemisissä entisten luokkakavereideni kanssa, ja tiedän faktana ahdistavan koulun pilanneen joidenkin elämän! Kyse ei ole mistään pienestä asiasta, ja minulla kuten muillakin steinerkoulun uhreilla on oikeus kertoa kokemuksistaan. Uskontojen uhrit eivät varoittaisi steinerkoulusta, mikäli steinerkoulusta ei olisi heille hakeutunut uhreja.”

        -En väitä ahdistumisesi perusteista mitään. Kun kerran olitte hörhöjen käsissä ei ihme että teitä oli sitten useampi ahdistunut kerralla. Sitä vain en näytä millään tajuavan, että teidän kurjuutenne, mitä en edes yritä kiistää, ei tarkoita että niin olisi kaikkialla…

        ”Tahlqvistin väitöskirjassa todetaan myös seuraavaa:

        Vastoin useiden steinerpedagogiikan edustajien näkemyksiä, steinerpedagogiikan
        metodisuutta ei voida pitää irrallisena ja steinerpedagogiikan ulkopuolella sovellettavissa
        olevana osana, koska se liittyy kiinteästi antroposofiseen maailmankatsomukseen.”

        -Sitä en olekaan kiistänyt, vaan olen hakenut sitä mikä on erityisesti Steinerpedagogian syyksi luettava haitta, ” miten antroposofia ilmenee opetussuunnitelman toteutustasolla? -Tahlqvist ” Siihen et sinäkään osaa vastata.

        ”Jo tälläkin palstalla on kirjoittanut moni steinerkouluun pettynyt entinen opiskelija tai vanhempi. Niin kauan, kuin steinerkoulun taustoja peitellään tai niistä valehdellaan tulee uusia kouluun pettyneitä perheitä.”

        En ole rikkonut mitään mainitsemistasi Suomi24:n säännöistä.
        ”Kaltaisesi kirjoittajat aiheuttavat ainoastaan lisää pettymyksiä ja uskonnon uhreja.”

        -Kommenttisi on mauton, asiaton.

        Keskusteluissa ei saa:

        • Esittää asiattomia ja loukkaavia kommentteja muista keskustelijoista.

        -Siinäpä se. Kirjoitan sen minkä takana voin seistä. En tarvitse minkäänlaisia uhreja minkään asian vuoksi.

        ”Sinä puolestasi haluat hiljentää minut ja muut steinerkouluun pettyneet, niin että positiivisille kokemuksille tulisi palstatilaa. Valitettavasti perustuslaissa minulle kuten muillekin steinerkouluun pettyneille on turvattu oikeus sananvapauteen.”

        -Minä keskustelen väitteistä, joilla ei ole todellisuuspohjaa käymässäni Helsingin Rudolf Steiner –koulussa. Antroposofien henkimaailman juttuihin en ota kantaa, niin ei ole minulla ollut mitään tarvetta kouluaikananikaan. Enpä lähtisi minäkään keijukaisten puolesta rumpua lyömään. -Ajattelepas asia siltä kantilta, että omistaisit hampurilaisketjun ja yhdessä toimipisteessä myytäisiin asiakkaille, hörhöjen toimesta, pilaantutta hampparia. Olisiko sinusta perusteltua vaatia koko sinun ketjusi lakkauttamista? Kun kommentoidaan, yleisesti, Steinerkoulua sanomalla miten mystistä siellä on, taiotaan, leijutaan, ahdistellaan vääräuskoisia niin miten muuten voin kommentoida, käymääni Steinerkoulua, noin kritisoivien ihmisten kirjoituksia muutoin kuin oikomalla, täysin omia kokemuksiani vastaamattomia, hörhöjä väitteitä? Tietenkin sana on vapaa kaikille. Mitäs valitat?


      • steinerkoulun käynyt
        Koulun käynyt kirjoitti:

        ”Mikäli luet hieman Steinerin tekstejä, niin asia valkenee sinullekin. Taivaankappaleet ovat steinerilaisille jumalia halusit sitä tai et! ”

        -Tähän voin vain kommentoida, että en ole steinerlainen. Olen Rudolf Steiner –koulun käynyt, jossa ei ole minulle tuputettu yhtään mitään filosofiaa, elämänkatsomusta, uskontoa!

        ”Tekstissäsi vaadit tilaa asiallisille kokemuksille, mutta asiattomat kokemukset haluaisit vaientaa. Tiedän, että kyseessä ei ollut yksittäisen opettajan tempaus, ainakin hän vakuutti meille, että asioita opetetaan muissakin steinerkouluissa samalla kaavalla maailman laajuisesti. Tällä palstalla olleen steineropettajan kertomus tukee tätä ajatusta. Omassa koulussani tiedän antroposofiaan hartaasti uskovien opettajien olleen enemmistössä. ”

        ”En ole minkään uskontokunnan kiihkeä kannattaja, mutta silti en hyväksy sitä, että toisen uskontokunnan juhlia tuputetaan minulle tai muillekaan uskontokuntaan kuulumattomille. Vaikka sinä et kokenut Mikael -juhlalla olleen uskonnolista sisältöä, se ei silti poista sitä, etteikö Mikael -juhla olisi uskonnollinen juhla. ”

        -Tämä menee nyt juupas-eipäs -osastolle, anti siis olla. Kantani ja perusteluni olen jo esittänyt.

        ”Väität steinerkoulusta johtuvan ahdistuksen johtuvan muusta kuin steinerkoulusta. Miten selität, että monella luokkakaverillani kokemus steinerkoulusta on samanlainen? Olen yhä tekemisissä entisten luokkakavereideni kanssa, ja tiedän faktana ahdistavan koulun pilanneen joidenkin elämän! Kyse ei ole mistään pienestä asiasta, ja minulla kuten muillakin steinerkoulun uhreilla on oikeus kertoa kokemuksistaan. Uskontojen uhrit eivät varoittaisi steinerkoulusta, mikäli steinerkoulusta ei olisi heille hakeutunut uhreja.”

        -En väitä ahdistumisesi perusteista mitään. Kun kerran olitte hörhöjen käsissä ei ihme että teitä oli sitten useampi ahdistunut kerralla. Sitä vain en näytä millään tajuavan, että teidän kurjuutenne, mitä en edes yritä kiistää, ei tarkoita että niin olisi kaikkialla…

        ”Tahlqvistin väitöskirjassa todetaan myös seuraavaa:

        Vastoin useiden steinerpedagogiikan edustajien näkemyksiä, steinerpedagogiikan
        metodisuutta ei voida pitää irrallisena ja steinerpedagogiikan ulkopuolella sovellettavissa
        olevana osana, koska se liittyy kiinteästi antroposofiseen maailmankatsomukseen.”

        -Sitä en olekaan kiistänyt, vaan olen hakenut sitä mikä on erityisesti Steinerpedagogian syyksi luettava haitta, ” miten antroposofia ilmenee opetussuunnitelman toteutustasolla? -Tahlqvist ” Siihen et sinäkään osaa vastata.

        ”Jo tälläkin palstalla on kirjoittanut moni steinerkouluun pettynyt entinen opiskelija tai vanhempi. Niin kauan, kuin steinerkoulun taustoja peitellään tai niistä valehdellaan tulee uusia kouluun pettyneitä perheitä.”

        En ole rikkonut mitään mainitsemistasi Suomi24:n säännöistä.
        ”Kaltaisesi kirjoittajat aiheuttavat ainoastaan lisää pettymyksiä ja uskonnon uhreja.”

        -Kommenttisi on mauton, asiaton.

        Keskusteluissa ei saa:

        • Esittää asiattomia ja loukkaavia kommentteja muista keskustelijoista.

        -Siinäpä se. Kirjoitan sen minkä takana voin seistä. En tarvitse minkäänlaisia uhreja minkään asian vuoksi.

        ”Sinä puolestasi haluat hiljentää minut ja muut steinerkouluun pettyneet, niin että positiivisille kokemuksille tulisi palstatilaa. Valitettavasti perustuslaissa minulle kuten muillekin steinerkouluun pettyneille on turvattu oikeus sananvapauteen.”

        -Minä keskustelen väitteistä, joilla ei ole todellisuuspohjaa käymässäni Helsingin Rudolf Steiner –koulussa. Antroposofien henkimaailman juttuihin en ota kantaa, niin ei ole minulla ollut mitään tarvetta kouluaikananikaan. Enpä lähtisi minäkään keijukaisten puolesta rumpua lyömään. -Ajattelepas asia siltä kantilta, että omistaisit hampurilaisketjun ja yhdessä toimipisteessä myytäisiin asiakkaille, hörhöjen toimesta, pilaantutta hampparia. Olisiko sinusta perusteltua vaatia koko sinun ketjusi lakkauttamista? Kun kommentoidaan, yleisesti, Steinerkoulua sanomalla miten mystistä siellä on, taiotaan, leijutaan, ahdistellaan vääräuskoisia niin miten muuten voin kommentoida, käymääni Steinerkoulua, noin kritisoivien ihmisten kirjoituksia muutoin kuin oikomalla, täysin omia kokemuksiani vastaamattomia, hörhöjä väitteitä? Tietenkin sana on vapaa kaikille. Mitäs valitat?

        Että näitä hörhöjä opettajia on vähän muissakin steinerkouluissa kuin omassa entisessä koulussani. Useat entiset opettajani kun sattumalta on muissa kouluissa nyt. Lisäksi olen tavannut myös muista steinerkouluista tulevia varsin tukevan antroposofisen maailmankatsomuksen omaavia opettajia.

        Sinulle on nähtävästi sattunut tuuri, jos oma opettajasi oli ei-antroposofisesti suuntautunut. Steinerkoulussa näin ei tosiaankaan aina ole, sillä koulun erottaa peruskoulusta Rudolf Steinerin antroposofian pohjalta luoma ihmiskäsitys ja kasvatusoppi. On selvää, että kyseinen kasvatusoppi kiehtoo erityisesti antroposofeja, teosofeja, kristosofeja ja muita okkultisteja.

        En näe steinerkoulun okkultismiin perustuvissa kasvatusmenetelmissä mitään etua verrattuna maailman parhaaksi todettuun peruskouluun. Haittapuolia sen sijaan on runsaasti.

        Ensistäänkin okkultismiin perustuva Snellman korkeakoulu ei tosiaankaan ole yhtä tasokas, kuin kasvatustieteellinen tiedekunta. Eräs tuntemani alkoholisoitunut huonot paperit kirjoittanut epäsosiaalinen tuttavani olisi päässyt kouluun heittämällä sisään, vaikka oikeaan yliopistoon hänellä ei olisi ollut asiaa. Olen lukenut Snellusta valmistuneiden graduja, ja ne eivät täytä mitään tieteellisen tutkimuksen kriteereitä. Mukana on okkultismia ja uskomuksia. Lukemieni gradujen taso on ollut luokaton. Snellusta valmistunut opettaja sitten opettaa lapsia vielä silloinkin, kun peruskoulussa on eri aineisiin erikoistuneet aineopettajat. Taatusti ei ole hyvä asia.

        En näe mitään hyvää, että oppilaille tuputetaan eurytmian kaltaista humpuukia tai toisen uskontokunnan ruokarukouksia tai heille vieraita uskonnollisia juhlia. Jos sinä et asioita näin kokenut, ei se poista sitä tosiasiaa, että ko riitit ovat peräisin antroposofien opeista.

        Vai ovat kommenttini mauttomia. Nähtävästi totuuden kertominen sattuu liikaa. Mielestäni se, että tavallisten perheiden lapsia houkutellaan vääristellyillä argumenteilla vieraaseen okkultistiseen uskontoon perustuvan kouluun ei ole ainoastaan mautonta, vaan se on myös moraalitonta ja halveksittavaa. Olen tavannut steinerkouluun pettyneitä ihmisiä eri puolilta suomea en vain omasta koulustani.

        Eräät julkisuuden henkilöt ovat myös esittäneet kantansa, antroposofiasta opetuksessa. Vihreä lanka lehdessä Oras Tynkkynen muun muassa sanoo antroposofian tihkuvan läpi steinerkoulun opetuksessa.

        En ole missään vaiheessa vaatinut koulun lakkauttamista. Sen sijaan toivon rehellisyyttä koulun markkinointiin. Steinerkoulu perustuu antroposofiaan. Antroposofisen liiton internetsivulla steinerkoulu mainitaan antroposofian toimintona ja sitä se on. Myös steinerkoulun pitäisi itse avoimesti kertoa olevansa antroposofian toimino.


      • Kamppailun harrastaja kirjoitti:

        Hmm.. Noita Steinerfaijan öisiä postauksia kun lukee, niin taisi tosiaan mopo keulia pahemman kerran. Eiköhän jätetä kaveri rauhaan. Asiakeskustelun mahdollisuudet taisi mennä ohi.

        Voi olla, että ei ihan pysytty asialinjoilla täällä päässä. Toisaalta eihän sitä tiedä, mitä vaikutuksia parafiinilla voisi ajatuksen kulkuun olla ;o)

        Mutta kas kun en tosiaankaan ole itse steinerkoulua käynyt, niin ehkä en sitten ole niin kovin tasa painoinen ihminen. Sekö sitten estäisi minua teidän mielestänne haluamasta lapsilleni jotain parempaa, kuin mitä itse sain?


      • Entinen steinerilainen kirjoitti:

        Juuri tuota loppusilausta toivoin sun sanovan. Kiitos paljastit värisi täysin.
        Tuo loppu on näet niin vastoin opettajien ja opetussunnitelman linjaa ja toivomuksia kun vain olla voi. Tuon tyyppisiä lausuntoja oikea steinerilainen ei ikinä päästäisi suustaan, sillä hoitoeuyrtmuia perustuu aina "vapaaehtoisuuteen", parantavaan voimaan sekä vankkaan uskoon siihen että hoitoeukkaan 'pääseminen' se on etuoikeus - ei rangaistus. Tuota on toitotettu kautta vusoien ilam mitään poikkeusta. Sitä ei ikimaailmassa annettaisi tulkita minkäänlaisena rangaistuksena.

        Se, että asiat matkan varrella ei menekään aina näin hieno(varaise)sti, ja oppilaat silti tuntevaat saaneensa rangaistuksen ja itsensä noltuiksi, on aivan eri joskin valitettava tosiasia.
        Sinä heitit sen kuitenkin nujertamismielessä kera muiden kohteliaisuuksien. Säästä ne kuitenkin omiin fantasiohisi, kiitos.
        Olet aiemmin väittänyt että koulun käyneet eivät jostakin syystä ole päteviä osallistumaan tähän vapaamuotoiseen keskuteluun. Nyt väitänkin minä, että et totta vie ole sisäistänyt yhtikäs mitään tuon koulun toivotusta sisvistyssanomasta. Olen sen verran monta steineropettajaa tuntenut ja koko koulun käynyt, eikä kukaan (!) hyväksyisi sinunkaltaista käytöstä, kaiken lisäksi vielä jonakin steinerlähettilään ominaisuudessa.

        Antrot ja steinerilaiset saattavat hyvinkin olla epämääräisiä, ailahtelevia sisäänpäinlämpiäviä, hihhuleita, herkkähipiäisiä kritiikille ja ties mitä, mutta häijyjä he eivät koskaan ole.
        Jos sinulla todellakin on laspia koulussa, on sinunkin korkea aika alkaa miettiä milloin ja miten ajat heidän koulunsa etua ja milloin alat olla sellainen vanhempi josta onkin tulut maanvaiva koululle itse.
        Ihme kyllä maltti on aika usein valttia!

        Ei voi millään olla noin tosikko! Olin ehkä liian agressiivisen oloinen, mutta ei kai kynttilä ole kuitenkaan niin kovin vulgaari tuote, että siitä pitää noin riemastua ;o)

        Se "intensiivieurytmia" oli ns. huumoria...

        Voitkos muuten lainata minulle sen kohdan, jossa "väitän, etteivät koulun käyneet ole päteviä osallistumaan keskusteluun", en ole sellaista kirjoittanut.

        Miksi luulet minun olevan "steinerlainen" tai "steinerlähettiläs"? Olen isä, jonka lapset ovat steinerkoulussa, enkä siedä sen paremmin Rudolf Steineria palvovia kuin steinerkoulun päälle lokaa heittäviäkään yksilöitä. Minä en edusta mitään järjestöä, eikä sinunkaan nimimerkkisi näytä sellaiseen viittaavan.

        Steinerkoulu ei ole antroposofien, eikä "steinerlaisten" vaan steinerkoulua käyvien lasten vanhempien johdossa. Minä en siis puolusta "heidän" eli antrojen ja steinerlaisten koulua vaan omalla järjellään ajattelevien steinerkoululaisten vanhempien koulua.



      • Koulun käynyt
        steinerkoulun käynyt kirjoitti:

        Että näitä hörhöjä opettajia on vähän muissakin steinerkouluissa kuin omassa entisessä koulussani. Useat entiset opettajani kun sattumalta on muissa kouluissa nyt. Lisäksi olen tavannut myös muista steinerkouluista tulevia varsin tukevan antroposofisen maailmankatsomuksen omaavia opettajia.

        Sinulle on nähtävästi sattunut tuuri, jos oma opettajasi oli ei-antroposofisesti suuntautunut. Steinerkoulussa näin ei tosiaankaan aina ole, sillä koulun erottaa peruskoulusta Rudolf Steinerin antroposofian pohjalta luoma ihmiskäsitys ja kasvatusoppi. On selvää, että kyseinen kasvatusoppi kiehtoo erityisesti antroposofeja, teosofeja, kristosofeja ja muita okkultisteja.

        En näe steinerkoulun okkultismiin perustuvissa kasvatusmenetelmissä mitään etua verrattuna maailman parhaaksi todettuun peruskouluun. Haittapuolia sen sijaan on runsaasti.

        Ensistäänkin okkultismiin perustuva Snellman korkeakoulu ei tosiaankaan ole yhtä tasokas, kuin kasvatustieteellinen tiedekunta. Eräs tuntemani alkoholisoitunut huonot paperit kirjoittanut epäsosiaalinen tuttavani olisi päässyt kouluun heittämällä sisään, vaikka oikeaan yliopistoon hänellä ei olisi ollut asiaa. Olen lukenut Snellusta valmistuneiden graduja, ja ne eivät täytä mitään tieteellisen tutkimuksen kriteereitä. Mukana on okkultismia ja uskomuksia. Lukemieni gradujen taso on ollut luokaton. Snellusta valmistunut opettaja sitten opettaa lapsia vielä silloinkin, kun peruskoulussa on eri aineisiin erikoistuneet aineopettajat. Taatusti ei ole hyvä asia.

        En näe mitään hyvää, että oppilaille tuputetaan eurytmian kaltaista humpuukia tai toisen uskontokunnan ruokarukouksia tai heille vieraita uskonnollisia juhlia. Jos sinä et asioita näin kokenut, ei se poista sitä tosiasiaa, että ko riitit ovat peräisin antroposofien opeista.

        Vai ovat kommenttini mauttomia. Nähtävästi totuuden kertominen sattuu liikaa. Mielestäni se, että tavallisten perheiden lapsia houkutellaan vääristellyillä argumenteilla vieraaseen okkultistiseen uskontoon perustuvan kouluun ei ole ainoastaan mautonta, vaan se on myös moraalitonta ja halveksittavaa. Olen tavannut steinerkouluun pettyneitä ihmisiä eri puolilta suomea en vain omasta koulustani.

        Eräät julkisuuden henkilöt ovat myös esittäneet kantansa, antroposofiasta opetuksessa. Vihreä lanka lehdessä Oras Tynkkynen muun muassa sanoo antroposofian tihkuvan läpi steinerkoulun opetuksessa.

        En ole missään vaiheessa vaatinut koulun lakkauttamista. Sen sijaan toivon rehellisyyttä koulun markkinointiin. Steinerkoulu perustuu antroposofiaan. Antroposofisen liiton internetsivulla steinerkoulu mainitaan antroposofian toimintona ja sitä se on. Myös steinerkoulun pitäisi itse avoimesti kertoa olevansa antroposofian toimino.

        ”Sinulle on nähtävästi sattunut tuuri, jos oma opettajasi oli ei-antroposofisesti suuntautunut. Steinerkoulussa näin ei tosiaankaan aina ole, sillä koulun erottaa peruskoulusta Rudolf Steinerin antroposofian pohjalta luoma ihmiskäsitys ja kasvatusoppi. On selvää, että kyseinen kasvatusoppi kiehtoo erityisesti antroposofeja, teosofeja, kristosofeja ja muita okkultisteja.”

        -Osaatko selittää miksi sana okkultismi esiintyy vain Steinerkoulua vastustavien ihmisten puheissa, ei entisten oppilaiden? Kyseisestä kasvatusopista kiinnostuneiden ihmisten listaan voit lisätä myös me ja ne ihmiset joita antroposofia, teosofia, kristosofia tai okkultismi eivät kiinnosta pätkääkään.

        ”En näe steinerkoulun okkultismiin perustuvissa kasvatusmenetelmissä mitään etua verrattuna maailman parhaaksi todettuun peruskouluun. Haittapuolia sen sijaan on runsaasti. ”

        -Jokos pääsisimme itse asiaan? Kerro käytännön haittapuolet steinerpedagogiassa. Olemme jo saaneet lukea sinun tragediasi, nyt haluaisin kuulla näkemyksesi steinerpedagogian haittapuolien toteutumisesta käytännössä. Osaatko erottaa omat kokemuksesi siitä mitä muissa kouluissa ja miten niissä opetetaan? Nyt en tarkoita haittaa sellaisella, joita esiintyy eri kouluissa eri koulumuodoissa vaan ihan, yksinkertaisesti, sitä mikä voidaan johtaa vain steinerpedagogiasta. Kerro ihan omin sanoin, ole hyvä. Sana on, todellakin, vapaa!


        ”Vai ovat kommenttini mauttomia. Nähtävästi totuuden kertominen sattuu liikaa. Mielestäni se, että tavallisten perheiden lapsia houkutellaan vääristellyillä argumenteilla vieraaseen okkultistiseen uskontoon perustuvan kouluun ei ole ainoastaan mautonta, vaan se on myös moraalitonta ja halveksittavaa. Olen tavannut steinerkouluun pettyneitä ihmisiä eri puolilta suomea en vain omasta koulustani.”

        Kirjoitit: ”Kaltaisesi kirjoittajat aiheuttavat ainoastaan lisää pettymyksiä ja uskonnon uhreja.”

        -Kommenttisi on mauton, asiaton., edelleen. Kun tuo oman lauseesi sisällön merkitys ei sinulle aukea, ei vain voi mitään. –En ole uskonnollinen, enkä uhraa ketään, mitään minkään asian vuoksi. Tajusitko jo?

        ”Eräät julkisuuden henkilöt ovat myös esittäneet kantansa, antroposofiasta opetuksessa. Vihreä lanka lehdessä Oras Tynkkynen muun muassa sanoo antroposofian tihkuvan läpi steinerkoulun opetuksessa. ”

        -Agrumentointisi on kepeää, ylimalkaisesti todistelet täällä ahdistustasi lainaamalla tapaamiasi ihmisiä tai julkisuuden henkilön lausetta jonka asiasisältö on, niin mikä…...?

        -Jollei sinullakaan ole asiallista kommentoitavaa viestiketjun alkuunkaan, niin miksi ylipäätänsä vaivaudut?


      • steinerkoulun käynyt kirjoitti:

        Että näitä hörhöjä opettajia on vähän muissakin steinerkouluissa kuin omassa entisessä koulussani. Useat entiset opettajani kun sattumalta on muissa kouluissa nyt. Lisäksi olen tavannut myös muista steinerkouluista tulevia varsin tukevan antroposofisen maailmankatsomuksen omaavia opettajia.

        Sinulle on nähtävästi sattunut tuuri, jos oma opettajasi oli ei-antroposofisesti suuntautunut. Steinerkoulussa näin ei tosiaankaan aina ole, sillä koulun erottaa peruskoulusta Rudolf Steinerin antroposofian pohjalta luoma ihmiskäsitys ja kasvatusoppi. On selvää, että kyseinen kasvatusoppi kiehtoo erityisesti antroposofeja, teosofeja, kristosofeja ja muita okkultisteja.

        En näe steinerkoulun okkultismiin perustuvissa kasvatusmenetelmissä mitään etua verrattuna maailman parhaaksi todettuun peruskouluun. Haittapuolia sen sijaan on runsaasti.

        Ensistäänkin okkultismiin perustuva Snellman korkeakoulu ei tosiaankaan ole yhtä tasokas, kuin kasvatustieteellinen tiedekunta. Eräs tuntemani alkoholisoitunut huonot paperit kirjoittanut epäsosiaalinen tuttavani olisi päässyt kouluun heittämällä sisään, vaikka oikeaan yliopistoon hänellä ei olisi ollut asiaa. Olen lukenut Snellusta valmistuneiden graduja, ja ne eivät täytä mitään tieteellisen tutkimuksen kriteereitä. Mukana on okkultismia ja uskomuksia. Lukemieni gradujen taso on ollut luokaton. Snellusta valmistunut opettaja sitten opettaa lapsia vielä silloinkin, kun peruskoulussa on eri aineisiin erikoistuneet aineopettajat. Taatusti ei ole hyvä asia.

        En näe mitään hyvää, että oppilaille tuputetaan eurytmian kaltaista humpuukia tai toisen uskontokunnan ruokarukouksia tai heille vieraita uskonnollisia juhlia. Jos sinä et asioita näin kokenut, ei se poista sitä tosiasiaa, että ko riitit ovat peräisin antroposofien opeista.

        Vai ovat kommenttini mauttomia. Nähtävästi totuuden kertominen sattuu liikaa. Mielestäni se, että tavallisten perheiden lapsia houkutellaan vääristellyillä argumenteilla vieraaseen okkultistiseen uskontoon perustuvan kouluun ei ole ainoastaan mautonta, vaan se on myös moraalitonta ja halveksittavaa. Olen tavannut steinerkouluun pettyneitä ihmisiä eri puolilta suomea en vain omasta koulustani.

        Eräät julkisuuden henkilöt ovat myös esittäneet kantansa, antroposofiasta opetuksessa. Vihreä lanka lehdessä Oras Tynkkynen muun muassa sanoo antroposofian tihkuvan läpi steinerkoulun opetuksessa.

        En ole missään vaiheessa vaatinut koulun lakkauttamista. Sen sijaan toivon rehellisyyttä koulun markkinointiin. Steinerkoulu perustuu antroposofiaan. Antroposofisen liiton internetsivulla steinerkoulu mainitaan antroposofian toimintona ja sitä se on. Myös steinerkoulun pitäisi itse avoimesti kertoa olevansa antroposofian toimino.

        http://www.vihrealanka.fi/node/284

        Tuo osittainen lainaaminen on ei oikein anna koko kuvaa siitä, mitä Tynkkynen sanoi tuossa haastattelussa. Oras on aikas nuorena saavuttanut aika paljon. Liekö sitten steinerkoulun ansiosta vai siitä huolimatta, sitä on vaikea varmaan hänen itsekään sanoa ;o)

        Aika kyseenalaisia keinoja käytät perusteluissasi. Tongi syvempää. Etsi yhteyksiä. Todista jollakin tavalla steinerkoulun olevan antroposofinen toiminto. Jos vapaa-ajattelijat sanoisivat kotisivuillaan, että suomalainen peruskoulu on yksi heidän toimintansa muoto, ei se tee siitä totta...


      • Helsingin Steinerista
        Koulun käynyt kirjoitti:

        ”Sinulle on nähtävästi sattunut tuuri, jos oma opettajasi oli ei-antroposofisesti suuntautunut. Steinerkoulussa näin ei tosiaankaan aina ole, sillä koulun erottaa peruskoulusta Rudolf Steinerin antroposofian pohjalta luoma ihmiskäsitys ja kasvatusoppi. On selvää, että kyseinen kasvatusoppi kiehtoo erityisesti antroposofeja, teosofeja, kristosofeja ja muita okkultisteja.”

        -Osaatko selittää miksi sana okkultismi esiintyy vain Steinerkoulua vastustavien ihmisten puheissa, ei entisten oppilaiden? Kyseisestä kasvatusopista kiinnostuneiden ihmisten listaan voit lisätä myös me ja ne ihmiset joita antroposofia, teosofia, kristosofia tai okkultismi eivät kiinnosta pätkääkään.

        ”En näe steinerkoulun okkultismiin perustuvissa kasvatusmenetelmissä mitään etua verrattuna maailman parhaaksi todettuun peruskouluun. Haittapuolia sen sijaan on runsaasti. ”

        -Jokos pääsisimme itse asiaan? Kerro käytännön haittapuolet steinerpedagogiassa. Olemme jo saaneet lukea sinun tragediasi, nyt haluaisin kuulla näkemyksesi steinerpedagogian haittapuolien toteutumisesta käytännössä. Osaatko erottaa omat kokemuksesi siitä mitä muissa kouluissa ja miten niissä opetetaan? Nyt en tarkoita haittaa sellaisella, joita esiintyy eri kouluissa eri koulumuodoissa vaan ihan, yksinkertaisesti, sitä mikä voidaan johtaa vain steinerpedagogiasta. Kerro ihan omin sanoin, ole hyvä. Sana on, todellakin, vapaa!


        ”Vai ovat kommenttini mauttomia. Nähtävästi totuuden kertominen sattuu liikaa. Mielestäni se, että tavallisten perheiden lapsia houkutellaan vääristellyillä argumenteilla vieraaseen okkultistiseen uskontoon perustuvan kouluun ei ole ainoastaan mautonta, vaan se on myös moraalitonta ja halveksittavaa. Olen tavannut steinerkouluun pettyneitä ihmisiä eri puolilta suomea en vain omasta koulustani.”

        Kirjoitit: ”Kaltaisesi kirjoittajat aiheuttavat ainoastaan lisää pettymyksiä ja uskonnon uhreja.”

        -Kommenttisi on mauton, asiaton., edelleen. Kun tuo oman lauseesi sisällön merkitys ei sinulle aukea, ei vain voi mitään. –En ole uskonnollinen, enkä uhraa ketään, mitään minkään asian vuoksi. Tajusitko jo?

        ”Eräät julkisuuden henkilöt ovat myös esittäneet kantansa, antroposofiasta opetuksessa. Vihreä lanka lehdessä Oras Tynkkynen muun muassa sanoo antroposofian tihkuvan läpi steinerkoulun opetuksessa. ”

        -Agrumentointisi on kepeää, ylimalkaisesti todistelet täällä ahdistustasi lainaamalla tapaamiasi ihmisiä tai julkisuuden henkilön lausetta jonka asiasisältö on, niin mikä…...?

        -Jollei sinullakaan ole asiallista kommentoitavaa viestiketjun alkuunkaan, niin miksi ylipäätänsä vaivaudut?

        Minulla on huonot kokemukset Helsingin steinerista. En voi suositella kenellekään. Ahdistava antroposofisen uskonnon ilmapiiri johti ahdistukseen josta olen päässyt yli vasta paljon myöhemmin. Kiusaamista esiintyi ja häirikköoppilaita.

        Ruoka oli ok, muuta hyvää sanottavaa en keksi ko. paikasta. En voi suositella kenellekään. Ikävää, että vanhemmat laittavat lapsiaan ko. kouluun tietämättä sen uskonnollisia taustoja.

        Steineriliset johtavat markkinoinnillaan ihmisiä harhaan. Sitten on tällaisia keskustelijoita, jotka vaativat kouluun pettyneitä olemaan hiljaa! Sydämettömiä ihmisiä, en voi muuta sanoa! Eikö täällä saisi kertoa, jos on pettynyt kouluvalintaan???


      • Huolestunut isä
        Helsingin Steinerista kirjoitti:

        Minulla on huonot kokemukset Helsingin steinerista. En voi suositella kenellekään. Ahdistava antroposofisen uskonnon ilmapiiri johti ahdistukseen josta olen päässyt yli vasta paljon myöhemmin. Kiusaamista esiintyi ja häirikköoppilaita.

        Ruoka oli ok, muuta hyvää sanottavaa en keksi ko. paikasta. En voi suositella kenellekään. Ikävää, että vanhemmat laittavat lapsiaan ko. kouluun tietämättä sen uskonnollisia taustoja.

        Steineriliset johtavat markkinoinnillaan ihmisiä harhaan. Sitten on tällaisia keskustelijoita, jotka vaativat kouluun pettyneitä olemaan hiljaa! Sydämettömiä ihmisiä, en voi muuta sanoa! Eikö täällä saisi kertoa, jos on pettynyt kouluvalintaan???

        Jos tuollainen uskonnollinen hörhöily on Suomessa sallittua pitää siitä heti nostaa esim. ryhmäkanne!

        Jaksatko kertoa lisää. Koulua käymättömänä olisin kiinnostunut kuulemaan miten steineruskonto ilmenee näissä kouluissa?


      • Kasvatustieteilijä
        steinerkoulun käynyt kirjoitti:

        Tuolla Rajatiedon messuilla esiintyvän Snellman korkeakoulun yhden perustajan mukaan ainakin maa on elävä olento, ja tähdet pyhiä. Erityisen pyhä on Isis-Jumalattaren Sirius.

        Mikäli luet hieman Steinerin tekstejä, niin asia valkenee sinullekin. Taivaankappaleet ovat steinerilaisille jumalia halusit sitä tai et!

        Tekstissäsi vaadit tilaa asiallisille kokemuksille, mutta asiattomat kokemukset haluaisit vaientaa. Tiedän, että kyseessä ei ollut yksittäisen opettajan tempaus, ainakin hän vakuutti meille, että asioita opetetaan muissakin steinerkouluissa samalla kaavalla maailman laajuisesti. Tällä palstalla olleen steineropettajan kertomus tukee tätä ajatusta. Omassa koulussani tiedän antroposofiaan hartaasti uskovien opettajien olleen enemmistössä.

        En ole minkään uskontokunnan kiihkeä kannattaja, mutta silti en hyväksy sitä, että toisen uskontokunnan juhlia tuputetaan minulle tai muillekaan uskontokuntaan kuulumattomille. Vaikka sinä et kokenut Mikael -juhlalla olleen uskonnolista sisältöä, se ei silti poista sitä, etteikö Mikael -juhla olisi uskonnollinen juhla.

        Ehdotan, että luet esimerkiksi antroposofisen liiton sivuilta Mikael koulusta ja kosmisesta kultista, niin juhlan todellinen sisältö saattaa aueta sinullekin.

        http://www.antropos.fi/p=artikkelit&s=read&artikkeli_id=31

        Väität steinerkoulusta johtuvan ahdistuksen johtuvan muusta kuin steinerkoulusta. Miten selität, että monella luokkakaverillani kokemus steinerkoulusta on samanlainen? Olen yhä tekemisissä entisten luokkakavereideni kanssa, ja tiedän faktana ahdistavan koulun pilanneen joidenkin elämän! Kyse ei ole mistään pienestä asiasta, ja minulla kuten muillakin steinerkoulun uhreilla on oikeus kertoa kokemuksistaan. Uskontojen uhrit eivät varoittaisi steinerkoulusta, mikäli steinerkoulusta ei olisi heille hakeutunut uhreja.

        Tahlqvistin väitöskirjassa todetaan myös seuraavaa:

        Vastoin useiden steinerpedagogiikan edustajien näkemyksiä, steinerpedagogiikan
        metodisuutta ei voida pitää irrallisena ja steinerpedagogiikan ulkopuolella sovellettavissa
        olevana osana, koska se liittyy kiinteästi antroposofiseen maailmankatsomukseen.

        Mikäli olet asiasta eri mieltä, niin ole hyvä ja kirjoita asiasta väitöskirja, jossa löydät hieman perusteluita väitteellesi. Sekä entisen opettajan teksti, Tahlqvistin väitöskirja, että omakohtaiset kokemukseni tukevat näkemystä, että steinerkoulu on maailmankatsomukseltaan antoposofinen koulu.

        Jo tälläkin palstalla on kirjoittanut moni steinerkouluun pettynyt entinen opiskelija tai vanhempi. Niin kauan, kuin steinerkoulun taustoja peitellään tai niistä valehdellaan tulee uusia kouluun pettyneitä perheitä.

        En ole rikkonut mitään mainitsemistasi Suomi24:n säännöistä. Sinä puolestasi haluat hiljentää minut ja muut steinerkouluun pettyneet, niin että positiivisille kokemuksille tulisi palstatilaa. Valitettavasti perustuslaissa minulle kuten muillekin steinerkouluun pettyneille on turvattu oikeus sananvapauteen.

        Väitöskirjan on tehnyt Tarja Ehnqvist eikä Tahlqvist.


    • Kamppailun harrastaja

      Eipä tuosta rotlasta oikein mitään tolkkua saanut (olipahan sellaista seliselisoppaa) mutta löytyihän siitä varsinainen helmisammakkokin:

      "-Maasta versonnut on vilja tämä, armaan aurinkoisen kypsyttämä. Rakas aurinko ja rakas maa teitä emme tahdo unhoittaa.

      -Silkkaa luonnontiedettä koko runo"

      Tämän voisi vaikka printata ja kehystää. Kuvatekstiksi: "Ei näin!" :-)

      • Koulun käynyt

        Olen yrittänyt keskustella kanssasi jo aiemmissa viestiketjuissa asiallisesti ja rehellisesti siksi jatkan vielä. Kullostat nyt tässä perinteiseltä Steinerkoulun kriitikolta, jonka argumentit kun loppuvat kommenttina tulee seliseliä kun kädet nousevat pystyyn. Edelleen peräänkuulutan sitä "pahaa ja haitallista" mitä ei Tahlqvistkään väitöskirjassaan ole tutkinut(!). Niin kauan kun sitä ei konkereettisesti kyetä täällä osoittamaan, on mielestäni aivan turhanpäiväistä jankuttaa siitä mitä mies, Rudolf Steiner sanoi/ei sanonut. Ymmärrätkö mitä tarkoitan? "Steineropettaja" nauraa varmaan makeasti huolelliseen muotoon kirjoitettua tarinaansa levittäville heh... intoilijoille.


        -Väitän, että ei ole haitallista lapselle tietää, viimeistään ekaltaluokalta Steinerissa, että vilja kasvaa maassa ja se tarvitsee kypsyäkseen aurinkoa ennen kuin viljasta jalostetun lopputuotteen marketin hyllyltä voi hakea. -Onpas maagista.

        PS:
        "Oi maamme, Suomi, synnyinmaa, soi, sana kultainen! Ei laaksoa, ei kukkulaa, ei vettä rantaa rakkaampaa"

        -Kaikkeen noita perkeleellisiä steinerrukouksia on saatukin ympättyä.. vai?


      • Kamppailun harrastaja
        Koulun käynyt kirjoitti:

        Olen yrittänyt keskustella kanssasi jo aiemmissa viestiketjuissa asiallisesti ja rehellisesti siksi jatkan vielä. Kullostat nyt tässä perinteiseltä Steinerkoulun kriitikolta, jonka argumentit kun loppuvat kommenttina tulee seliseliä kun kädet nousevat pystyyn. Edelleen peräänkuulutan sitä "pahaa ja haitallista" mitä ei Tahlqvistkään väitöskirjassaan ole tutkinut(!). Niin kauan kun sitä ei konkereettisesti kyetä täällä osoittamaan, on mielestäni aivan turhanpäiväistä jankuttaa siitä mitä mies, Rudolf Steiner sanoi/ei sanonut. Ymmärrätkö mitä tarkoitan? "Steineropettaja" nauraa varmaan makeasti huolelliseen muotoon kirjoitettua tarinaansa levittäville heh... intoilijoille.


        -Väitän, että ei ole haitallista lapselle tietää, viimeistään ekaltaluokalta Steinerissa, että vilja kasvaa maassa ja se tarvitsee kypsyäkseen aurinkoa ennen kuin viljasta jalostetun lopputuotteen marketin hyllyltä voi hakea. -Onpas maagista.

        PS:
        "Oi maamme, Suomi, synnyinmaa, soi, sana kultainen! Ei laaksoa, ei kukkulaa, ei vettä rantaa rakkaampaa"

        -Kaikkeen noita perkeleellisiä steinerrukouksia on saatukin ympättyä.. vai?

        On se vaikeeta. Keskustelu nimittäin. Pistin tuon pienen kevennyksen tuohon koska en uskonut, että kukaan ei voisi loru-on-luonnontiedettä-lausahdusta muuna kuin sammakona pitää. (Olin väärässä.) Siihen olisi voinut vaikka vastata, että "olinpas tosiaan höpsö" tai "en minä sitä nyt niin kirjaimellisesti tarkoittanut". Mutta kun ei niin ei.

        Että mikäkö siitä sitten teki sammakon. Menisikö kotikutoisen runon avulla jakeluun? Kokeillaan:

        Jos kiinnostunut oot sä luonnosta,
        ja syystä tai toisesta haluat tutkia,
        luonnontieteiden pariin sä hakeudu
        kun asioista tiedät, loppuu mutu.

        Bilsa valita kannattaa,
        jos eliöt sua kiinostaa:
        siis niiden ominaisuudet, yhteisöt
        ja evoluution ryteiköt

        Ekologiaan jos tunnet kiinnostusta
        saat tietää eliöiden ja ympäristön suhteista.
        Mut entä jos haluat tietää aineista (ja energiasta ja luonnonlaeista)?
        Valintas on silloin fysiikka!

        Geotieteet tutkii maapalloa
        niihin kuuluu muun muassa maantiede ja geologia
        Kemistiä kiinnostaa aineen koostumus,
        sekä sen muutos ja ominaisuus.

        Tähtitieteen avulla
        arvokasta tietoa
        maailmankaikkeudesta ja taivaankappaleista
        saadaan, kysy vaikka URSA:sta.

        Metsässä kasvaa puu,
        hakkuista menee mutrulle hipin suu
        Vaan kuinka metsää pitäisi kasvattaa?
        Metsätieteistä vastauksia saa.

        Kas tässä luonnontieteitä esittelin
        riimien muodossa, varmaan huomasitkin?
        ”Mitä hassua kirjoituksessani oli?!”, kysyy hän.
        Saa tietää jos jaksaa itsekritiikkiä harjoittaa enemmän.

        Laulun mukaan ”pikkuiset kultakala lammessa ui”
        Ja: ”niiden kala-äiti huolestui”
        Ei luonnontiedettä tämäkään toki,
        Vaiks’ vedess’ tietty on kalojen koti.

        Runon tapainen tää, vaiks surkee on,
        Ei sisällöltään kuitenkaan oo ihan onneton.
        Tästä teemasta enempää
        ei tarvinne mun enää selittää.


      • Koulun käynyt
        Kamppailun harrastaja kirjoitti:

        On se vaikeeta. Keskustelu nimittäin. Pistin tuon pienen kevennyksen tuohon koska en uskonut, että kukaan ei voisi loru-on-luonnontiedettä-lausahdusta muuna kuin sammakona pitää. (Olin väärässä.) Siihen olisi voinut vaikka vastata, että "olinpas tosiaan höpsö" tai "en minä sitä nyt niin kirjaimellisesti tarkoittanut". Mutta kun ei niin ei.

        Että mikäkö siitä sitten teki sammakon. Menisikö kotikutoisen runon avulla jakeluun? Kokeillaan:

        Jos kiinnostunut oot sä luonnosta,
        ja syystä tai toisesta haluat tutkia,
        luonnontieteiden pariin sä hakeudu
        kun asioista tiedät, loppuu mutu.

        Bilsa valita kannattaa,
        jos eliöt sua kiinostaa:
        siis niiden ominaisuudet, yhteisöt
        ja evoluution ryteiköt

        Ekologiaan jos tunnet kiinnostusta
        saat tietää eliöiden ja ympäristön suhteista.
        Mut entä jos haluat tietää aineista (ja energiasta ja luonnonlaeista)?
        Valintas on silloin fysiikka!

        Geotieteet tutkii maapalloa
        niihin kuuluu muun muassa maantiede ja geologia
        Kemistiä kiinnostaa aineen koostumus,
        sekä sen muutos ja ominaisuus.

        Tähtitieteen avulla
        arvokasta tietoa
        maailmankaikkeudesta ja taivaankappaleista
        saadaan, kysy vaikka URSA:sta.

        Metsässä kasvaa puu,
        hakkuista menee mutrulle hipin suu
        Vaan kuinka metsää pitäisi kasvattaa?
        Metsätieteistä vastauksia saa.

        Kas tässä luonnontieteitä esittelin
        riimien muodossa, varmaan huomasitkin?
        ”Mitä hassua kirjoituksessani oli?!”, kysyy hän.
        Saa tietää jos jaksaa itsekritiikkiä harjoittaa enemmän.

        Laulun mukaan ”pikkuiset kultakala lammessa ui”
        Ja: ”niiden kala-äiti huolestui”
        Ei luonnontiedettä tämäkään toki,
        Vaiks’ vedess’ tietty on kalojen koti.

        Runon tapainen tää, vaiks surkee on,
        Ei sisällöltään kuitenkaan oo ihan onneton.
        Tästä teemasta enempää
        ei tarvinne mun enää selittää.

        Kun ei pysty kommentoimaan aloittamaani tekstiä, pitää sitten huvitella ja takertua epäoleellisiin muotoseikkoihin. Voit valita tarkennukseksi "luonnontiede" -sanan tilalle mitä haluat tuon nimikkeen alta. Pointtini, kun se ei kerran mennyt sinulla jakeluun, oli se, että ruokaruno meillä Hgin Steiner -koulussa on vain runo jossa on selkeä looginen idea, eikä sillä ole mitään tekemistä minkään asian palvomisen kanssa. Ymmärrätkö?

        "Steineropettajan" kirjoittamasta paskasta ei saa konvehtia vaikka niin joku yrittääkin.

        -Jollei sinulla ole asiallista kommentoitavaa viestiketjun alkuunkaan, niin miksi ylipäätänsä vaivaudut?


      • Kamppailun harrastaja
        Koulun käynyt kirjoitti:

        Kun ei pysty kommentoimaan aloittamaani tekstiä, pitää sitten huvitella ja takertua epäoleellisiin muotoseikkoihin. Voit valita tarkennukseksi "luonnontiede" -sanan tilalle mitä haluat tuon nimikkeen alta. Pointtini, kun se ei kerran mennyt sinulla jakeluun, oli se, että ruokaruno meillä Hgin Steiner -koulussa on vain runo jossa on selkeä looginen idea, eikä sillä ole mitään tekemistä minkään asian palvomisen kanssa. Ymmärrätkö?

        "Steineropettajan" kirjoittamasta paskasta ei saa konvehtia vaikka niin joku yrittääkin.

        -Jollei sinulla ole asiallista kommentoitavaa viestiketjun alkuunkaan, niin miksi ylipäätänsä vaivaudut?

        "Kun ei pysty kommentoimaan aloittamaani tekstiä, pitää sitten huvitella ja takertua epäoleellisiin muotoseikkoihin. Voit valita tarkennukseksi "luonnontiede" -sanan tilalle mitä haluat tuon nimikkeen alta. Pointtini, kun se ei kerran mennyt sinulla jakeluun, oli se, että ruokaruno meillä Hgin Steiner -koulussa on vain runo jossa on selkeä looginen idea, eikä sillä ole mitään tekemistä minkään asian palvomisen kanssa."

        Ihan sama.

        "Ymmärrätkö? "

        Yritin. Siitä tuli tosi kafkamainen olo. Lopetin. Olen tyytyväinen lopetuspäätökseeni.

        ""Steineropettajan" kirjoittamasta paskasta ei saa konvehtia vaikka niin joku yrittääkin. "

        Yks lysti mulle.

        "-Jollei sinulla ole asiallista kommentoitavaa viestiketjun alkuunkaan, niin miksi ylipäätänsä vaivaudut?"

        Huvin ja urheilun vuoksi.


      • steinerkoulun käynyt
        Koulun käynyt kirjoitti:

        Kun ei pysty kommentoimaan aloittamaani tekstiä, pitää sitten huvitella ja takertua epäoleellisiin muotoseikkoihin. Voit valita tarkennukseksi "luonnontiede" -sanan tilalle mitä haluat tuon nimikkeen alta. Pointtini, kun se ei kerran mennyt sinulla jakeluun, oli se, että ruokaruno meillä Hgin Steiner -koulussa on vain runo jossa on selkeä looginen idea, eikä sillä ole mitään tekemistä minkään asian palvomisen kanssa. Ymmärrätkö?

        "Steineropettajan" kirjoittamasta paskasta ei saa konvehtia vaikka niin joku yrittääkin.

        -Jollei sinulla ole asiallista kommentoitavaa viestiketjun alkuunkaan, niin miksi ylipäätänsä vaivaudut?

        Steineropettajan teksti on eräs informatiivisimmistä ja totuudenmukaisimmista kirjoituksista, mitä olen steinerkoulusta lukenut. Hänen kirjoituksestaan myös on havaittavissa se, että hän on todella hyvin perehtynyt aiheeseen. Olisin toivonut, että vanhemmillani olisi ollut ko. teksti käytössä kun he tekivät kouluvalintaa. Tässäkin tapauksessa pettymyksiltä olisi säästytty. Sen takia, koska vanhempiani tarkoituksenmukaisesti johdettiin harhaan koko perhe on joutunut kärsimään paljon.

        Steinerkoulujen käyttämässä ruokarunossa se selkeä looginen idea perustuu antroposofisiin uskomuksiin halusitpa sitä tai et.

        Nähtävästi olet jälleen kehoittamassa toisia kirjoittajia pidättymään kirjoittamasta tälle palstalle. Onhan se tuokin tapa käydä keskustelua. Steinerkoulussa kaikki sitä vastustavat argumentit tukahdutettiin ja "turhiin" kysymyksiin suhtauduttiin vihamielisesti. Ilmeisesti steinerin opit on ovat tietoisesti tai tiedostamatta menneet perille...


      • Entinen steinerilainen
        steinerkoulun käynyt kirjoitti:

        Steineropettajan teksti on eräs informatiivisimmistä ja totuudenmukaisimmista kirjoituksista, mitä olen steinerkoulusta lukenut. Hänen kirjoituksestaan myös on havaittavissa se, että hän on todella hyvin perehtynyt aiheeseen. Olisin toivonut, että vanhemmillani olisi ollut ko. teksti käytössä kun he tekivät kouluvalintaa. Tässäkin tapauksessa pettymyksiltä olisi säästytty. Sen takia, koska vanhempiani tarkoituksenmukaisesti johdettiin harhaan koko perhe on joutunut kärsimään paljon.

        Steinerkoulujen käyttämässä ruokarunossa se selkeä looginen idea perustuu antroposofisiin uskomuksiin halusitpa sitä tai et.

        Nähtävästi olet jälleen kehoittamassa toisia kirjoittajia pidättymään kirjoittamasta tälle palstalle. Onhan se tuokin tapa käydä keskustelua. Steinerkoulussa kaikki sitä vastustavat argumentit tukahdutettiin ja "turhiin" kysymyksiin suhtauduttiin vihamielisesti. Ilmeisesti steinerin opit on ovat tietoisesti tai tiedostamatta menneet perille...

        Näin se on ja tulee olemaan. Ken pelkää kritiikkiä kuin rutto, on myös aina altavastaajana. Juuri tällainen pakonomainen puolustautuminen läpi harmaan kiven ja kaikkia argumentteja vastaan (riippumatta kuinka hyvin perusteltuja) on omiaan luomaan enemmän epäilyjä kuin myötätuntoa. Uskomatonta lahko-meininkiä!
        Amish!


      • Entinen steinerilainen kirjoitti:

        Näin se on ja tulee olemaan. Ken pelkää kritiikkiä kuin rutto, on myös aina altavastaajana. Juuri tällainen pakonomainen puolustautuminen läpi harmaan kiven ja kaikkia argumentteja vastaan (riippumatta kuinka hyvin perusteltuja) on omiaan luomaan enemmän epäilyjä kuin myötätuntoa. Uskomatonta lahko-meininkiä!
        Amish!

        Eli kun joku väittää vastaan, se sinun mielestäsi on "pakonomaista puolustautumista"... Silloinhan on elosi helppoa, kun tiedät aina olevasi oikeassa, eikä vastaväitteill ole mitään arvoa.

        Steinerkoulu ei ole sama kuin antroposofinen liike. Yksittäisten ihmisten mielipiteet tai edes antroposofisen liikkeen omat julistukset sitä miksikään muuta. Näyttäkää se steinerkoululta itseltään tullut virallinen kannanotto, jossa koulu kertoo opettavansa oppilaitaan antropohirvisammakoiksi tai joksikin muiksi hengentieteilijöiksi.

        Jatkuvasti yritän kääntää keskustelun suuntaa nykyaikaiseen steinerpedagogiikkaan. Moni opettaja on peruskoulussakin täyshörhö tai ammattitaidoton sijainen tms. "viraton". Se ei tee peruskoulusta huonoa koulujärjestelmää. Suomalainen peruskouluhan on todella korkeatasoinen omalla alallaan. Mutta niin on myös suomalaien steinerkoulu. Jos saan jostain käsiini steinerkoulun opetusssuunnitelman pistän linkin tänne, että pääsette tutustumaan.


      • Kamppailun harrastaja
        Steinerfaija kirjoitti:

        Eli kun joku väittää vastaan, se sinun mielestäsi on "pakonomaista puolustautumista"... Silloinhan on elosi helppoa, kun tiedät aina olevasi oikeassa, eikä vastaväitteill ole mitään arvoa.

        Steinerkoulu ei ole sama kuin antroposofinen liike. Yksittäisten ihmisten mielipiteet tai edes antroposofisen liikkeen omat julistukset sitä miksikään muuta. Näyttäkää se steinerkoululta itseltään tullut virallinen kannanotto, jossa koulu kertoo opettavansa oppilaitaan antropohirvisammakoiksi tai joksikin muiksi hengentieteilijöiksi.

        Jatkuvasti yritän kääntää keskustelun suuntaa nykyaikaiseen steinerpedagogiikkaan. Moni opettaja on peruskoulussakin täyshörhö tai ammattitaidoton sijainen tms. "viraton". Se ei tee peruskoulusta huonoa koulujärjestelmää. Suomalainen peruskouluhan on todella korkeatasoinen omalla alallaan. Mutta niin on myös suomalaien steinerkoulu. Jos saan jostain käsiini steinerkoulun opetusssuunnitelman pistän linkin tänne, että pääsette tutustumaan.

        Syystä tai toisesta ole vieläkään kyllästynyt tähän palstaan..

        Joka tapauksessa syöttämällä Googleen hakusanat: steiner koulu opetussuunnitelma, löytyy ainakin Steinerkoulun kansainvälinen opetussuunnitelma (pdf), Helsingin steinerin sivusto, jolla OPSin pitäisi olla (ei auennut linkki minulla, Firefoxia käytän), ym. linkkejä joita en jaksanut katsoa.

        Lukemisen iloa siis.


      • Koulun käynyt
        steinerkoulun käynyt kirjoitti:

        Steineropettajan teksti on eräs informatiivisimmistä ja totuudenmukaisimmista kirjoituksista, mitä olen steinerkoulusta lukenut. Hänen kirjoituksestaan myös on havaittavissa se, että hän on todella hyvin perehtynyt aiheeseen. Olisin toivonut, että vanhemmillani olisi ollut ko. teksti käytössä kun he tekivät kouluvalintaa. Tässäkin tapauksessa pettymyksiltä olisi säästytty. Sen takia, koska vanhempiani tarkoituksenmukaisesti johdettiin harhaan koko perhe on joutunut kärsimään paljon.

        Steinerkoulujen käyttämässä ruokarunossa se selkeä looginen idea perustuu antroposofisiin uskomuksiin halusitpa sitä tai et.

        Nähtävästi olet jälleen kehoittamassa toisia kirjoittajia pidättymään kirjoittamasta tälle palstalle. Onhan se tuokin tapa käydä keskustelua. Steinerkoulussa kaikki sitä vastustavat argumentit tukahdutettiin ja "turhiin" kysymyksiin suhtauduttiin vihamielisesti. Ilmeisesti steinerin opit on ovat tietoisesti tai tiedostamatta menneet perille...

        vaikka sitä muuksi yrität leipoa. Se ei liity 70-luvulta tähänpäivään tuntemaani Helsingin Rudolf Steiner -kouluun mitenkään. Viestiketjun aloitustekstiini et, sinäkään, ole pystynyt antamaan vastusta. Agumentit hukassa?

        Viimeinen kappaleesi kertoo sinusta paljon: kun argumentit loppuvat,aloitetaan mielikuvitusteksti.


        -Muistutan vielä, kertaalleen, Suomi24:n säännöistä!


    • Että kun sanot "...yhdessä paskakoulussa hörhöjen..." niin viittaatko johonkin toiseen steinerkouluun? Voitko tarkentaa?

      • Koulun käynyt

        Viittaan siihen "hörhöjen paskakouluun", jonka tällä palstalla traumojaan itkevät ovat käyneet(?), ja josta vedetään "loogisia johtopäätöksiä" kaikista Suomen Steinerkouluista ja niiden opetuksista.

        Koomista näiden Steinerkoulua kritisoivien ihmisten "keskusteluissa" on se, että meikäläistä, Helsingin Rudolf Steiner -koulun käynyttä, ja nyt oppilaan vanhempaa, syytetään surkeasti epärehellisyydestä, muttei kuitenkaan kyetä identifioimaan sitä paskakoulua jossa, väitetysti, on hörhöilty, milloin milläkin heko-hee verukkeella. Jos minä saan huonoa palvelua vastineeksi maksamistani rahoista tuon varmasti kritiikissäni kohteen esille muille varoittavaksi esimerkiksi!

        "Steineropettajan" tekstillä ei ole mitään tekemistä saamani- tai lapselleni annetun opetuksen kanssa! Kun kriitiikeissä itse tämän päivän Steinerpedagogiasta ei osata osata puhua konkreettisesta negatiivisesta käytännön tasolla, voi sitten vain puuttua epäoleelliseen ja jauhaa sitä itseään.


      • Koulun käynyt kirjoitti:

        Viittaan siihen "hörhöjen paskakouluun", jonka tällä palstalla traumojaan itkevät ovat käyneet(?), ja josta vedetään "loogisia johtopäätöksiä" kaikista Suomen Steinerkouluista ja niiden opetuksista.

        Koomista näiden Steinerkoulua kritisoivien ihmisten "keskusteluissa" on se, että meikäläistä, Helsingin Rudolf Steiner -koulun käynyttä, ja nyt oppilaan vanhempaa, syytetään surkeasti epärehellisyydestä, muttei kuitenkaan kyetä identifioimaan sitä paskakoulua jossa, väitetysti, on hörhöilty, milloin milläkin heko-hee verukkeella. Jos minä saan huonoa palvelua vastineeksi maksamistani rahoista tuon varmasti kritiikissäni kohteen esille muille varoittavaksi esimerkiksi!

        "Steineropettajan" tekstillä ei ole mitään tekemistä saamani- tai lapselleni annetun opetuksen kanssa! Kun kriitiikeissä itse tämän päivän Steinerpedagogiasta ei osata osata puhua konkreettisesta negatiivisesta käytännön tasolla, voi sitten vain puuttua epäoleelliseen ja jauhaa sitä itseään.

        Vaikken mitään suomalaista steinerkoulua paskaksi menisi haukkumaan, vaikka taso- ja tyylieroja varmasti on.

        Lisäksi tuntuvat nuo jutut olevan aika kauan sitten tapahtuneita. 70-80 -luvuilla oli hirvittävän monessa peruskoulussakin asiat pahasti rempallaan. Tutulle opetettiin pohjalaisessa pikkukaupungin koulussa hyvin körttiläisessä ilmapiirissa jopa uskontotunnilla ruotsia uskontunnustuksen voimin ja sama tarina monessa muussakin aineessa. En menisi silti johtamaan siitä suoraan, että koko peruskoulu on uskovaisten salaliitto ja sen ainoa tarkoitus on körttiläiseen uskoon indoktrinointi.


    • Anonyymi

      Ympäristömyrkyistä versonut on GMO tämä, armaan mikroaallon kypsyttämä. Rakas ydinjäte ja rakas joutomaa, teitä emme tahdo unhoittaa.

      Olet oikeassa, tässä muodossa oltaisiin enemmän kosketuksissa nykytodellisuuden kanssa ja lapset saisivat ihan oikean ja realistisen kuvan ajasta jossa elämme.

      Ydinlaskeuman kyllästämää kevättä vaan kaikille!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      141
      2052
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1928
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1868
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1680
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1478
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1170
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1147
    Aihe