Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Laulutunnit ja kipeä

kurkku...

Mitäs sanotte? Olen aloittanut nyt syksyllä laulutunnit (muutama kerta takana) ja kurkku on kipeä laulutuntien jälkeen, joskus enemmän joskus vähemmän. Opettajan ääntä olen kuunnellut ja mielestäni se on rennon ja terveen kuuloinen. Johtuuko tämä kipu siis siitä, että kehoni ei ole vielä tarpeeksi hyvin mukana ja sen takia kurkku rasittuu? Seuraavalla laulutunnilla otan asian open kanssa puheeksi.. Mutta sitä ennen, olisiko kellään täällä samanlaisia kokemuksia tai muuta tietoa asiasta?

4

1085

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • laulat varmaan liian...

      Yks yleinen syy kurkun ärtymiseen tai äänen katoamiseen on se, että laulat liian korkealta tai liian matalalta. Jos olet korkeaääninen, niin melko korkealta saat kyllä laulaa, mutta et sulle hankalia nuotteja. Ja matalaäänisillä toisinpäin. Mutta tää on aluks joillekin vähän vaikea juttu. Itse olen korkea ääni, mutta lauloin aluksi semikorkealta, vaikka ois pitäny vetää vielä ylempää.

      Toinen syy mistä mulla on kokemusta, on huutaminen. Laulaessa kyllä saa helposti kovan volyymin aikaseksi, mutta ei kannata "puskea" ääntä. Niin mä oon kokemuksen perusteella oppinut.

      Myös ope voi olla väärässä. Tai huono. Tai huippuhyvä.

      • opettaja itsekin

        Kipu ja äänen rasittuminen kertoo siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Opettajalle kannattaa kertoa heti ensi tilassa. Nuo edellisen kertomat asiat pitävät sikäli paikkansa, että liian korkealta tai matalalta laulaminen rasittaa ääntä, samoin huutaminen.

        Mutta. On opettajan asia huomata tällaiset asiat. Kyllä ammattilaisen pitää pystyä selvittämään, mikä on juuri sinulle helpoin rekisteri laulaa. Ellei pysty, ei ole mikään ammattilainen. Tosin sitä, että kurkkuusi sattuu, ei hyväkään opettaja tiedä jos et sitä hänelle kerro. Itse ainakin kannustan oppilaitani kertomaan tuntemuksistaan, juuri tämän ongelman välttämiseksi.


    • liiallisesta laulamisesta

      Onko sinulla kipua jo laulutunnin aikana vai vasta sen jälkeen, ts. sattuuko laulaminen jo tunnilla?

      Jos laulaminen sattuu jo tunnilla, oletettavasti teet jotain väärin. Jos sen sijaan laulaminen ei varsinaisesti satu, mutta kurkkua aristaa laulamisen jälkeen, voi olla, että olet ehkä laulanut liian pitkään yhtäjaksoisesti (kuinka pitkiä aikoja olet yleensä laulanut?) tai jo edellä mainitut liian korkealta/matalalta laulaminen rasittaa myös. Olet saattanut mennä ns. maitohapoille. Jos hengitystekniikkasi ei ole kohdallaan, kurkku rasittuu esim. liiallisesta ilmanpaineesta.

      Koska opettaja ei voi tuntea asioita puolestasi, saattaa häneltä jäädä huomaamatta, että rasitut laulaessasi. On tärkeätä että keskustelet opettajasi kanssa tuntemuksistasi, hän tuskin haluaa, että sinua sattuu. Jos rasitus johtuu hengitystekniikasta, se ei parane kuin hengitystekniikkaa harjoittelemalla. Jos rasitus johtuu liian pitkästä treenistä, siihen auttaa treenin lyhentäminen. Myös jotkut ääniharjoitukset saattavat provosoida laulajan käyttämään ääntänsä väärin, muistan itsekin joskus ymmärtäneeni jonkun ääniharjoituksen täysin väärin ja ihmetelleeni, miksi se tuntuu kamalalta.

      Keskustele siis opettajasi kanssa ja selvittäkää syy ongelmaan!

    • lalujaja

      äänen rasittuminen ja kurkun kipeytyminen voi johtua pienestä tekniikkavirheestä, jota ei vielä ole saatu korjattua. kannattaa ehdottomasti kertoa vaivasta opettajallesi, jotta asia saataisiin kuntoon.

      Itse olen laulanut opetuksessa 7 vuotta ja silti ääneni käheytyy toisinaan. Omalla kohdallani syynä on paha purentaongelma, jonka syytä etsitään parhaillaan (ei siis ole leukaperäinen).
      Käheytyminen voi siis johtua esimerkiksi lihasjännityksestä. Tarkkaile puretko leukoja yhteen tai jännitätkö niitä laulaessa. entä hartiat, vatsalihakset...? Kannattaa myös seuraavalla hammaslääkärikäynnillä kysäistä näkyykö hampaissa kulumia, jotka aiheutuvat yöllisestä hampaiden narskuttelusta. Narskuttelu ainakin on todella yleistä ihan koko populaation keskuudessa, mutta laulajat ja muut äänenkäyttäjät sen yleisimmin huomaavat.

      Narskuttelu voi selittää myös esim. päänsäryn ja niskan, kallonpohjan jne. lihasjumeja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      70
      2307
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2103
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1718
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1526
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1520
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1437
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1409
    8. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      52
      1288
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      64
      1226
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe