Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Mistä gradun aihe?

Opiskelija##

En ole vielä graduvaiheessa, mutta mietin mistä gradujen aiheet tulevat. Onko laitoksella/osastolla tiettyjä aiheita annettavana suoraan, vai keksiikö opiskelija aiheen omasta päästään? Miten paljon aiheeseen voi itse vaikuttaa?

15

6743

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Maisteri jo

      Prosessi alkaa omasta päästä: opiskelija miettii, minkä tutkiminen häntä kiinnostaa. Itse saa halutessaan päättää asioista pikkunippeleitä myöten, ja asiaansa vähänkin paneutunut ohjaaja kyllä varoittaa, jos ollaan hakoteillä.

      Minä otin asiaan aivan toisen lähestymistavan: menin graduohjaajan luokse ja kysyin, millaiselle tutkimukselle olisi laitoksella tarvetta. Sanoin suoraan haluavani valmistua mahdollisimman pian, ja ohjaaja sitten avitti antamalla aiheen. Ensin kyllä kartoiteltiin vähän kiinnostukseni kohteita, jottei projekti kävisi kauhean tylsäksi.

    • Hmm.

      Joo, täältähän se, Suomi24:n keskustelupalstalta.

    • Omark

      Kai sinulla on jotain mielenkiinnon kohteita? Listaa niitä paperille. Selvitä sen jälkeen, mistä näkökulmasta asiaasi on jo tutkittu. Saattaa löytyä jokin näkökulma, mistä kukaan ei ole vielä tajunnut asiaa lähestyä.

      Tietysti jos rahoitusta haluat, niin joudut ehkä lipeämään omista mielenkiinnon kohteistasi. Ja ohjaajallasi on varmasti oma painava sanottavansa asiaan.

      Olen suorittanut ainoastaan AMK-tutkinnon. Aikainen opinnäyteaiheen valinta olisi ollut ilman muuta etu, olisi voinut paneutua lähdemateriaaliin ajoissa, eikä olisi tullut kiire. Joten hyvä, että pohdit asiaa ajoissa. Jos tiedät aihepiirisi edes suunnilleen, ennätät kerätä kaikkea asiaa sivuavaa materiaalia talteen. Tässä vaiheessa ei haittaa, vaikka lähestymistapakin vielä muuttuisi.

    • Miehen aseman kehitys lapsen huoltajuuskysymyksessä, tai esim kehitysavun eri muotojen vaikutus Afrikan maiden talousjärjestelmiin.

    • elämän tarkoitus

      Älä sitten tee graduaiheen valinnassa samaa virhettä kuin täällä kysymyksenasettelussa eli rajaa aihetta liian laajaksi. Nuo käytännöt kun vaihtelevat riippuen siitä missä opiskelet ja mitä, eri korkeakouluilla ja eri laitoksilla on eri aineissa ja eri suuntautumisvaihtoehdoissa erilaiset käytännöt gradun aiheen valinnan suhteen. Joten yksiselitteistä vastausta ei voi antaa. Helpoiten saat asian selville kun kävelet omalle laitoksellesi ja kysyt joltain yliassistentilta tai lehtorilta, toisinaan professorikin käy (riippuen siitä kiinnostaako heitä opiskelijoiden asiat).

    • cortez2

      Minulle ainakin gradun aihe oli helppo löytää: ensin ilmoittauduin kiinostavan aihepiirin laajentavien opintojen kurssille (tarkoitettu nimenomaan gradua valmistelevaksi, vaihtelee tietty tiedekunnittain). Siinä oli jo väljä raami.

      Sitten seminaarissa käsiteltiin kyseistä aluetta eri puolilta. Tässä vaiheessa saa usein jonkilaisia ideoita, mikä aihe olisi omasta mielestä mielenkiintoinen ja siten mukava työstettävä.

      Ohjaavalla proffalla on yleensä varastossaan aiheita, jotka ovat sopivan laajoja.

      Itse vielä harkitsin, mikä olisi työelämän kannalta hyvä. Eli ei mitään ihan ufoa, vaan käytännössäkin hyödyttävää.

      Lopulta aihe löytyi kuin itsestään. Toki otsikkoa voi hieman aloituksen jälkeenkin fiilata, jos tuntuu liian ahtaalta tai väljältä.

      • Eki68_

        Gradut on loppuviimeksi vain lainauksia jo kirjoitetuista teoksista. Hanki hyvät lähteet ja kopio oikein.


    • Mies35hki

      Älä vaan ota laitoksen tarjoamaa eikä välttämättä edes jonkun firman tarjoamaa aihetta vaikka jokin rahallinen korvaus tuntuisikin aluksi hyvältä. Saat itsellesi vain ulkopuolista painetta. Valitse mielummin itseäsi kiinnostava aihe niin puurtartaminen on mielenkiintoisempaa ja helpompaa.

      Maisteri

      • luulisin

        Laitoksen tai mieluummin firman antamalla aiheella orientoituu työelämään, sillä harva töissä saa selvittää vain oman kiinnostuksensa kohteita. On vain hyvä, että tottuu ulkopuoliseen sisältö- ja aikataulupaineeseen, koska sellaista nykyajan työelämässä riittää.

        Tietysti, jos jos ei haluakaan työelämään, niin sitten...


    • :-)

      Näin on, koska humpuuki valtaa koko yhteiskunnan!

      • Ilkka Kanervan vaimoista..?!? Yhden ainoan kerran on nainen erehtynyt naimisiin ko. hyrrän kanssa. Ja sekin päättyi eroon... Mutta saas nähdä, jos vaikka Condie...


    • ei tiedä, mistä gradunsa tekisi, niin voi aiheellisesta kysyä, onko kyseinen opiskelija väärässä paikassa väärään aikaan..? Hakeudu armeijaan, siellä annetaan kaikki valmiina, käskyjen muodossa. Taakse poistu!

    • entinen opiskelija

      Tosiaan tiedekunnitain ja laitoksittain on valmiita luetteloita mistä tehdä, samoin proffilta saa tietää mikä olisi in eli polttava aihe tai opiskelemaasi alaan liittyvä johon tunnet motivaatiota se on oikeastaan se tärkein tekijä , samoin se että aihe hyväksytään

    • Tuplamaisteri

      Ihmetyttää, kun kukaan ei puhu täällä sivuaineiden merkityksestä gradun aiheen valinnassa. Silloin kun itse opiskelin, ihmiset yrittivät etsiä aiheita, joiden tutkimisessa sivuaineiden opiskelusta olisi jotain hyötyä. Esim. jos kasvatustieteilijä oli lukenut sivuaineena sosiologiaa, gradu oli kasvatussosiologian alalta. Jos oli lukenut psykaa tai markkinointia sivuaineena, se vaikutti myös jne.

    • vjamopsajf

      Itse pähkäilen tuon kanssa... Meillä ei ainakaan mitään valmiita aiheita ole, vaan opiskelijan tulee itse sellainen keksiä. Toki voi ottaa yhteyttä eri instituutioihin/yrityksiin, ja kysellä, josko olisi tarjolla jotain, tai ehkä paremminkin, ehdottaa itse niille jotain (mitä itse tässä harkitsen, kunhan saan aihepiirini muotoiltua siten, että voin yrittää 'myydä' sen). Toivon mukaan jossain vaiheessa saan hyvän gradu-aiheen... Kauhee stressi tästä ainakin on tullut, yyh.
      Tuohan riippuu hirveästi aineesta/opiskeluahjosta. Olen tietyllä tapaa kateellinen amk-opiskelijoille, kun heillä monesti yritykset tarjoavat suoraan aiheita, ja sitten vain ilmoitat, että juu, voisin tehdä tuosta... Mutta noh, itsepähän halusin yliopistoon, ja olisinko sitten yhtä onnellinen opiskellessani jotain muuta... luultavammin en.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      2047
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1763
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1634
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1440
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      64
      1374
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      19
      1311
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1282
    8. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      75
      1282
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1231
    Aihe