Mistä gradun aihe?

Opiskelija##

En ole vielä graduvaiheessa, mutta mietin mistä gradujen aiheet tulevat. Onko laitoksella/osastolla tiettyjä aiheita annettavana suoraan, vai keksiikö opiskelija aiheen omasta päästään? Miten paljon aiheeseen voi itse vaikuttaa?

15

7233

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Maisteri jo

      Prosessi alkaa omasta päästä: opiskelija miettii, minkä tutkiminen häntä kiinnostaa. Itse saa halutessaan päättää asioista pikkunippeleitä myöten, ja asiaansa vähänkin paneutunut ohjaaja kyllä varoittaa, jos ollaan hakoteillä.

      Minä otin asiaan aivan toisen lähestymistavan: menin graduohjaajan luokse ja kysyin, millaiselle tutkimukselle olisi laitoksella tarvetta. Sanoin suoraan haluavani valmistua mahdollisimman pian, ja ohjaaja sitten avitti antamalla aiheen. Ensin kyllä kartoiteltiin vähän kiinnostukseni kohteita, jottei projekti kävisi kauhean tylsäksi.

    • Hmm.

      Joo, täältähän se, Suomi24:n keskustelupalstalta.

    • Omark

      Kai sinulla on jotain mielenkiinnon kohteita? Listaa niitä paperille. Selvitä sen jälkeen, mistä näkökulmasta asiaasi on jo tutkittu. Saattaa löytyä jokin näkökulma, mistä kukaan ei ole vielä tajunnut asiaa lähestyä.

      Tietysti jos rahoitusta haluat, niin joudut ehkä lipeämään omista mielenkiinnon kohteistasi. Ja ohjaajallasi on varmasti oma painava sanottavansa asiaan.

      Olen suorittanut ainoastaan AMK-tutkinnon. Aikainen opinnäyteaiheen valinta olisi ollut ilman muuta etu, olisi voinut paneutua lähdemateriaaliin ajoissa, eikä olisi tullut kiire. Joten hyvä, että pohdit asiaa ajoissa. Jos tiedät aihepiirisi edes suunnilleen, ennätät kerätä kaikkea asiaa sivuavaa materiaalia talteen. Tässä vaiheessa ei haittaa, vaikka lähestymistapakin vielä muuttuisi.

    • Miehen aseman kehitys lapsen huoltajuuskysymyksessä, tai esim kehitysavun eri muotojen vaikutus Afrikan maiden talousjärjestelmiin.

    • elämän tarkoitus

      Älä sitten tee graduaiheen valinnassa samaa virhettä kuin täällä kysymyksenasettelussa eli rajaa aihetta liian laajaksi. Nuo käytännöt kun vaihtelevat riippuen siitä missä opiskelet ja mitä, eri korkeakouluilla ja eri laitoksilla on eri aineissa ja eri suuntautumisvaihtoehdoissa erilaiset käytännöt gradun aiheen valinnan suhteen. Joten yksiselitteistä vastausta ei voi antaa. Helpoiten saat asian selville kun kävelet omalle laitoksellesi ja kysyt joltain yliassistentilta tai lehtorilta, toisinaan professorikin käy (riippuen siitä kiinnostaako heitä opiskelijoiden asiat).

    • cortez2

      Minulle ainakin gradun aihe oli helppo löytää: ensin ilmoittauduin kiinostavan aihepiirin laajentavien opintojen kurssille (tarkoitettu nimenomaan gradua valmistelevaksi, vaihtelee tietty tiedekunnittain). Siinä oli jo väljä raami.

      Sitten seminaarissa käsiteltiin kyseistä aluetta eri puolilta. Tässä vaiheessa saa usein jonkilaisia ideoita, mikä aihe olisi omasta mielestä mielenkiintoinen ja siten mukava työstettävä.

      Ohjaavalla proffalla on yleensä varastossaan aiheita, jotka ovat sopivan laajoja.

      Itse vielä harkitsin, mikä olisi työelämän kannalta hyvä. Eli ei mitään ihan ufoa, vaan käytännössäkin hyödyttävää.

      Lopulta aihe löytyi kuin itsestään. Toki otsikkoa voi hieman aloituksen jälkeenkin fiilata, jos tuntuu liian ahtaalta tai väljältä.

      • Eki68_

        Gradut on loppuviimeksi vain lainauksia jo kirjoitetuista teoksista. Hanki hyvät lähteet ja kopio oikein.


    • Mies35hki

      Älä vaan ota laitoksen tarjoamaa eikä välttämättä edes jonkun firman tarjoamaa aihetta vaikka jokin rahallinen korvaus tuntuisikin aluksi hyvältä. Saat itsellesi vain ulkopuolista painetta. Valitse mielummin itseäsi kiinnostava aihe niin puurtartaminen on mielenkiintoisempaa ja helpompaa.

      Maisteri

      • luulisin

        Laitoksen tai mieluummin firman antamalla aiheella orientoituu työelämään, sillä harva töissä saa selvittää vain oman kiinnostuksensa kohteita. On vain hyvä, että tottuu ulkopuoliseen sisältö- ja aikataulupaineeseen, koska sellaista nykyajan työelämässä riittää.

        Tietysti, jos jos ei haluakaan työelämään, niin sitten...


    • :-)

      Näin on, koska humpuuki valtaa koko yhteiskunnan!

      • Ilkka Kanervan vaimoista..?!? Yhden ainoan kerran on nainen erehtynyt naimisiin ko. hyrrän kanssa. Ja sekin päättyi eroon... Mutta saas nähdä, jos vaikka Condie...


    • ei tiedä, mistä gradunsa tekisi, niin voi aiheellisesta kysyä, onko kyseinen opiskelija väärässä paikassa väärään aikaan..? Hakeudu armeijaan, siellä annetaan kaikki valmiina, käskyjen muodossa. Taakse poistu!

    • entinen opiskelija

      Tosiaan tiedekunnitain ja laitoksittain on valmiita luetteloita mistä tehdä, samoin proffilta saa tietää mikä olisi in eli polttava aihe tai opiskelemaasi alaan liittyvä johon tunnet motivaatiota se on oikeastaan se tärkein tekijä , samoin se että aihe hyväksytään

    • Tuplamaisteri

      Ihmetyttää, kun kukaan ei puhu täällä sivuaineiden merkityksestä gradun aiheen valinnassa. Silloin kun itse opiskelin, ihmiset yrittivät etsiä aiheita, joiden tutkimisessa sivuaineiden opiskelusta olisi jotain hyötyä. Esim. jos kasvatustieteilijä oli lukenut sivuaineena sosiologiaa, gradu oli kasvatussosiologian alalta. Jos oli lukenut psykaa tai markkinointia sivuaineena, se vaikutti myös jne.

    • vjamopsajf

      Itse pähkäilen tuon kanssa... Meillä ei ainakaan mitään valmiita aiheita ole, vaan opiskelijan tulee itse sellainen keksiä. Toki voi ottaa yhteyttä eri instituutioihin/yrityksiin, ja kysellä, josko olisi tarjolla jotain, tai ehkä paremminkin, ehdottaa itse niille jotain (mitä itse tässä harkitsen, kunhan saan aihepiirini muotoiltua siten, että voin yrittää 'myydä' sen). Toivon mukaan jossain vaiheessa saan hyvän gradu-aiheen... Kauhee stressi tästä ainakin on tullut, yyh.
      Tuohan riippuu hirveästi aineesta/opiskeluahjosta. Olen tietyllä tapaa kateellinen amk-opiskelijoille, kun heillä monesti yritykset tarjoavat suoraan aiheita, ja sitten vain ilmoitat, että juu, voisin tehdä tuosta... Mutta noh, itsepähän halusin yliopistoon, ja olisinko sitten yhtä onnellinen opiskellessani jotain muuta... luultavammin en.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kadonnut poika hukkunut lietteeseen mitä kalajoella nyt on?

      Jätelautta ajautunut merelle ja lapsi uponnut jätelautan alle?
      Kalajoki
      84
      3402
    2. Joku hukkui Hyrynsalmella?

      Oliko mökkiläinen taas?
      Hyrynsalmi
      25
      2014
    3. Mitä sinä mietit

      Mies?
      Ikävä
      194
      1924
    4. PoIiisi jahtasi mopopojan hengiltä

      Toivottavasti on   s  i  n  i  v  u  o  k  k  o    nyt ylpeä itsestään, kun ajatti teinin päin lyhtypylvästä. https://w
      Maailman menoa
      341
      1316
    5. Kalajoen hukkuneet pojat olivat tummaihoisia

      Jälleen kerran, hukkuneet tai heikon uimataidon vuoksi vaaraan joutuneet olivat muita kuin suomalaisia. Turha viisastell
      Maailman menoa
      84
      1279
    6. Emme voi elää velaksi, sanoi Riikka

      Valtionvelan odotetaan nousevan 86,3 prosenttiin bruttokansantuotteesta vielä kuluvan vuoden aikana. https://www.iltale
      Perussuomalaiset
      89
      1137
    7. Sinä eräs, pyydän......

      AUTA mua ole kiltti. Ei mun takia vaan.... Miten saan sut kiinni?
      Ikävä
      82
      923
    8. Varoitus kyläläisille Suomussalmella

      Paikkakunnalla on ilmennyt huolestuttavaa toimintaa jossa kaksi aikuista miestä ( Dimitri ja Teemu ) on syyllistynyt nuo
      Suomussalmi
      12
      915
    9. Et halua kohdata niitä tunteita ja asioita, joita minä herätän sisälläsi

      Vastustelet. Yrität esittää, että kaikki on hyvin. Leikit perhettä.
      Tunteet
      23
      845
    10. Miksi epäilit kaivattusi kiinnostuneen

      Juuri sinusta? Mihin piirteisiin hän aikanaan saattoi sinussa ihastua? Olivatko ne yhtään samoja asioita joihin itse iha
      Ikävä
      61
      790
    Aihe